61983J0180

DOMSTOLENS DOM AF 28 JUNI 1984. - HANS MOSER MOD LAND BADEN-WUERTTEMBERG. - ANMODNING OM PRAEJUDICIEL AFGOERELSE INDGIVET AF ARBEITSGERICHT REUTLINGEN. - FRI BEVAEGELIGHED FOR ARBEJDSTAGERE - BEGREBET ARBEJDSTAGER. - SAG 180/83.

Samling af Afgørelser 1984 side 02539


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


1 . PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL _ FORELAEGGELSE FOR DOMSTOLEN _ DE STILLEDE SPOERGSMAALS RELEVANS _ SPOERGSMAALET , OM EN PRAEJUDICIEL AFGOERELSE ER NOEDVENDIG _ DEN NATIONALE RETS AFGOERELSE

( EOEF-TRAKTATEN , ART . 177 )

2 . FRI BEVAEGELIGHED FOR PERSONER _ ARBEJDSTAGERE _ TRAKTATBESTEMMELSER _ EN MEDLEMSSTATS INTERNE FORHOLD _ IKKE OMFATTET

( EOEF-TRAKTATEN , ART . 48 )

Sammendrag


1 . INDEN FOR RAMMERNE AF DEN VED TRAKTATENS ARTIKEL 177 FASTSATTE KOMPETENCEFORDELING MELLEM DE NATIONALE RETTER OG DOMSTOLEN PAAHVILER DET DEN NATIONALE RET _ SOM ALENE HAR DIREKTE KENDSKAB TIL SAGENS FAKTISKE OMSTAENDIGHEDER OG TIL DE AF PARTERNE FREMFOERTE ARGUMENTER , OG SOM HAR ANSVARET FOR DEN AFGOERELSE , DER SKAL TRAEFFES _ UNDER FULDT KENDSKAB TIL SAGEN AT BEDOEMME , OM DE RETSSPOERGSMAAL , SOM DEN FOR RETTEN INDBRAGTE TVIST GIVER ANLEDNING TIL , ER RELEVANTE , OG OM EN PRAEJUDICIEL AFGOERELSE ER NOEDVENDIG , FOR AT RETTEN KAN AFSIGE DOM .

2.TRAKTATENS ARTIKEL 48 FINDER IKKE ANVENDELSE PAA EN MEDLEMSSTATS RENT INTERNE FORHOLD , OG OMFATTER IKKE EN STATSBORGER I EN MEDLEMSSTAT , SOM ALDRIG HAR VAERET BOSAT ELLER ARBEJDET I EN ANDEN MEDLEMSSTAT . EN SAADAN STATSBORGER KAN IKKE PAABERAABE SIG NAEVNTE ARTIKEL 48 SOM GRUNDLAG FOR AT MODSAETTE SIG , AT HANS EGET LANDS LOVGIVNING , SOM UDELUKKER HAM FRA ADGANGEN TIL EN BESTEMT ERHVERVSUDDANNELSE , BRINGES I ANVENDELSE PAA HAM .

Dommens præmisser


1 VED KENDELSE AF 18 . AUGUST 1983 , INDGAAET TIL DOMSTOLEN DEN 22 . AUGUST 1983 , HAR ARBEITSGERICHT REUTLINGEN I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 177 FORELAGT TRE PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL VEDROERENDE FORTOLKNINGEN AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 48 .

2 SPOERGSMAALENE ER BLEVET REJST UNDER EN SAG MELLEM DEN TYSKE STATSBORGER HANS MOSER OG MYNDIGHEDERNE I LAND BADEN-WUERTTEMBERG ANGAAENDE MYNDIGHEDERNES AFSLAG PAA AT GIVE MOSER ADGANG TIL DEN PRAKTIKANTUDDANNELSE , SOM DET ER NOEDVENDIGT AT GENNEMGAA FOR AT KUNNE UNDERVISE SOM LAERER I FOLKESKOLEN EFTER AT HAVE BESTAAET DEN ANDEN STATSEKSAMEN .

3 DET FREMGAAR AF FORELAEGGELSESKENDELSEN , AT MYNDIGHEDERNES AFSLAG VAR BEGRUNDET , AT DER IKKE PAA GRUND AF MOSER ' S MEDLEMSKAB AF DET TYSKE KOMMUNISTPARTI VAR SIKKERHED FOR HANS "VERFASSUNGSTREUE" ( TROSKAB MOD DEN FRIE DEMOKRATISKE FORFATNING I FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND ), SAALEDES SOM DET KRAEVES EFTER LOVGIVNINGEN I LAND BADEN-WUERTTEMBERG VEDROERENDE ADGANGEN TIL STILLINGER I OFFENTLIG TJENESTE .

4 MOSER ANLAGDE HEREFTER SAG VED ARBEITSGERICHT REUTLINGEN , SOM FANDT , AT LAND BADEN-WUERTTEMBERG ' S AFSLAG VILLE KUNNE FRATAGE MOSER MULIGHEDEN FOR AT ANSOEGE OM EN STILLING SOM LAERER VED SKOLER I ANDRE MEDLEMSSTATER END I FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND , DA PERSONER , DER SOM MOSER IKKE HAR GENNEMGAAET PRAKTIKANTUDDANNELSEN , IFOELGE DET AF DEN NATIONALE RET OPLYSTE ER AFSKAARET FRA AT FAA TILDELT EN SAADAN STILLING . ARBEITSGERICHT HAR DERFOR REJST DET SPOERGSMAAL , OM LOVGIVNINGEN I LAND BADEN-WUERTTEMBERG ER FORENELIG MED PRINCIPPET OM ARBEJDSKRAFTENS FRI BEVAEGELIGHED I TRAKTATENS ARTIKEL 48 OG HAR FOELGELIG BESLUTTET AT UDSAETTE SAGEN OG FORELAEGGE DOMSTOLEN SPOERGSMAAL :

"A ) OMFATTER BEGREBET ' ARBEJDSTAGERE ' I EOEF TRAKTATENS ARTIKEL 48 , STK . 2 , OGSAA PERSONER , SOM HAR BESTAAET DEN FOERSTE STATSEKSAMEN FOR LAERERE I GRUND- OG HOVEDSKOLEN , OG SOM ANMODER OM AT GENNEMGAA EN PRAKTIKANTTJENESTE I TILKNYTNING TIL DEN ANDEN STATSEKSAMEN FOR LAERERE I GRUND- OG HOVEDSKOLEN UDEN FOR ET ANSAETTELSESFORHOLD SOM TJENESTEMAND EFTER FORUD AT HAVE FAAET ANVIST PLADS VED ET SEMINARIUM FOR DEN PRAKTISKE UDDANNELSE?

B)SAAFREMT SPOERGSMAAL A ) BESVARES BEKRAEFTENDE :

ER DET EN ' I NATIONALITETEN BEGRUNDET FORSKELSBEHANDLING AF . . . ARBEJDSTAGERE FOR SAA VIDT ANGAAR . . . OEVRIGE ARBEJDSVILKAAR ' , JFR . HERVED TRAKTATENS ARTIKEL 48 , STK . 2 , AT DEN SAGSOEGTE DELSTAT AFSLAAR AT BESKAEFTIGE EN KANDIDAT TIL ET LAEREREMBEDE I ET ANSAETTELSESFORHOLD UDEN FOR DEN OFFENTLIGE FORVALTNING I DEN PRAKTIKANTPERIODE , SOM SKAL TILBAGELAEGGES I FORBINDELSE MED DEN ANDEN STATSEKSAMEN FOR LAERERE I GRUND- OG FOLKESKOLEN?

C)SAAFREMT SPOERGSMAAL B ) BESVARES BENAEGTENDE :

ER DET I STRID MED EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 48 , STK . 3 , LITRA A ) OG B ), AT DEN SAGSOEGTE DELSTAT AFSLAAR AT BESKAEFTIGE EN KANDIDAT TIL ET LAEREREMBEDE PAA GRUND AF DENNES TILHOERSFORHOLD TIL DET TYSKE KOMMUNISTPARTI ( DKP ), I ET ANSAETTELSESFORHOLD UDEN FOR DEN OFFENTLIGE FORVALTNING MED HENBLIK PAA INDSTILLING TIL DEN ANDEN STATSEKSAMEN FOR LAERERE I GRUND- OG HOVEDSKOLEN?"

5 FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLANDS REGERING HAR I SIT INDLAEG FOR DOMSTOLEN REJST TVIVL OM , HVORVIDT DOMSTOLEN ER KOMPETENT TIL AT TRAEFFE AFGOERELSE VEDROERENDE DEN NATIONALE RETS ANMODNING , DA DEN IKKE ANSER EN BESVARELSE AF DE FORELAGTE SPOERGSMAAL NOEDVENDIG FOR AT AFGOERE TVISTEN I HOVEDSAGEN .

6 SOM DOMSTOLEN I OVERENSSTEMMELSE MED FAST PRAKSIS TIDLIGERE HAR FASTSLAAET , NAVNLIG I DOMMEN AF 14 . FEBRUAR 1980 ( ONPTS MOD DAMIANI , 53/79 , SML ., S . 273 ), PAAHVILER DET INDEN FOR RAMMERNE AF DEN VED TRAKTATENS ARTIKEL 177 FASTSATTE KOMPETENCEFORDELING MELLEM DE NATIONALE RETTER OG DOMSTOLEN DEN NATIONALE RET _ SOM ALENE HAR DIREKTE KENDSKAB TIL SAGENS FAKTISKE OMSTAENDIGHEDER OG TIL DE AF PARTERNE FREMFOERTE ARGUMENTER , OG SOM HAR ANSVARET FOR DEN AFGOERELSE , DER SKAL TRAEFFES _ UNDER FULDT KENDSKAB TIL SAGEN AT BEDOEMME , OM DE RETSPOERGSMAAL , SOM DEN FOR RETTEN INDBRAGTE TVIST GIVER ANLEDNING TIL , ER RELEVANTE , OG OM EN PRAEJUDICIEL AFGOERELSE ER NOEDVENDIG , FOR AT RETTEN KAN AFSIGE DOM .

7 DEN TYSKE REGERING HAR IMIDLERTID HENVIST TIL , AT DOMSTOLEN I DOMMEN AF 16 . DECEMBER 1981 ( FOGLIA MOD NOVELLO , 244/80 , SML ., S . 3045 ) STATUEREDE , AT DOMSTOLEN SAVNER KOMPETENCE TIL AT BESVARE FORTOLKNINGSSPOERGSMAAL , DER STILLES I FORBINDELSE MED PROCESSUELLE ARRANGEMENTER , SOM PARTERNE HAR KONSTRUERET MED HENBLIK PAA AT FORMAA DOMSTOLEN TIL AT TAGE STILLING TIL BESTEMTE PROBLEMER I FAELLESSKABSRETTEN , OG SOM IKKE ER UDTRYK FOR ET OBJEKTIVT BEHOV I FORBINDELSE MED LOESNINGEN AF EN RETSTVIST .

8 I DENNE SAG ER DER IMIDLERTID INTET HOLDEPUNKT FOR AT ANTAGE , AT DER SKULLE FORELIGGE ET AF DE UNDTAGELSESTILFAELDE , DER VAR OMHANDLET I OVENNAEVNTE PRAKSIS .

9 DEN TYSKE REGERING HAR ENDVIDERE GJORT GAELDENDE , AT FORELAEGGELSESKENDELSEN BEROR PAA EN AABENBAR FEJLTAGELSE SAAVEL MED HENSYN TIL FORMAALET SOM MED HENSYN TIL RAEKKEVIDDEN AF DE FAELLESSKABSBESTEMMELSER , DER ER OMTALT I KENDELSEN . REGERINGEN ANFOERER I DEN FORBINDELSE , AT MOSER ER TYSK STATSBORGER OG IKKE PAA NOGET TIDSPUNKT HAR ARBEJDET ELLER BOET I ANDRE MEDLEMSSTATER END I FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND . DER ER DERFOR EFTER REGERINGENS OPFATTELSE INGEN FORBINDELSE MELLEM SAGSOEGERENS SITUATION OG EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 48 , SOM OENSKES FORTOLKET .

10 DET BEMAERKES , AT DE AF DEN TYSKE REGERING ANFOERTE OMSTAENDIGHEDER VEDROERER KERNEN I DE SPOERGSMAAL , DER ER FORELAGT AF DEN NATIONALE RET , OG KAN KOMME I BETRAGTNING VED BESVARELSEN AF DISSE SPOERGSMAAL , MEN AT DE ER UDEN BETYDNING FOR VURDERINGEN AF , OM DOMSTOLEN ER KOMPETENT TIL AT TRAEFFE AFGOERELSE VEDROERENDE DEN PRAEJUDICIELLE ANMODNING .

11 DEN TYSKE REGERINGS INDSIGELSER VEDROERENDE DOMSTOLENS KOMPETENCE KAN DERFOR IKKE LAEGGES TIL GRUND .

12 DE TRE SPOERGSMAAL , SOM DEN NATIONALE RET HAR FORELAGT DOMSTOLEN , GAAR I DET VAESENTLIGE UD PAA , OM TAKTATENS ARTIKEL 48 OGSAA FINDER ANVENDELSE PAA EN PERSON , DER BEFINDER SIG I MOSER ' S SITUATION , OG NAVNLIG OM DENNE PERSON KAN PAABERAABE SIG ARTIKEL 48 FOR AT MODSAETTE SIG ANVENDELSEN AF EN LOVGIVNING PAA HAM SOM DEN I LAND BADEN-WUERTTEMBERG GAELDENDE , HVOREFTER ADGANGEN TIL DEN FAGLIGE UDDANNELSE , SOM ER NOEDVENDIG FOR AT VIRKE SOM LAERER I FOLKESKOLEN , NAEGTES PERSONER , DER IKKE FREMBYDER DE NOEDVENDIGE GARANTIER FOR TROSKAB MOD DEN FRIE TYSKE FORFATNING .

13 BESVARELSEN AF DISSE SPOERGSMAAL AFHAENGER I FOERSTE RAEKKE AF , HVORLEDES ANVENDELSESOMRAADET FOR TRAKTATENS ARTIKEL 48 AFGRAENSES .

14 DET BEMAERKES , SOM DOMSTOLEN TIDLIGERE HAR FASTSLAAET I DOMMEN AF 28 . MARTS 1979 ( SAUNDERS , 175/78 , SML ., S . 1128 ), AT ARTIKEL 48 _ TIL GENNEMFOERELSE AF DET GENERELLE PRINCIP I TRAKTATENS ARTIKEL 7 _ HAR TIL FORMAAL AT OPHAEVE DE BESTEMMELSER I MEDLEMSSTATERNES LOVGIVNING VEDROERENDE BESKAEFTIGELSE , AFLOENNING OG OEVRIGE ARBEJDSVILKAAR , HVOREFTER EN ARBEJDSTAGER , SOM ER STATSBORGER I EN ANDEN MEDLEMSSTAT , UNDERKASTES EN STRENGERE BEHANDLING ELLER STILLES I EN UFORDELAGTIG RETLIG ELLER FAKTISK SITUATION I FORHOLD TIL DEN SITUATION , SOM EN NATIONAL STATSBORGER STILLES I UNDER SAMME OMSTAENDIGHEDER .

15 HERAF FOELGER , AT TRAKTATENS BESTEMMELSER OM ARBEJDSKRAFTENS FRI BEVAEGELIGHED , OG HERUNDER NAVNLIG ARTIKEL 48 , IKKE KAN ANVENDES PAA EN MEDLEMSSTATS RENT INTERNE FORHOLD , DVS NAAR DER IKKE FORELIGGER NOGEN SOM HELST TILKNYTNING TIL DE SITUATIONER , SOM FAELLESSKABSRETTEN REGULERER .

16 DEN FOR DEN NATIONALE RET VERSERENDE SAG DREJER SIG , SOM DEN TYSKE REGERING MED RETTE HAR BEMAERKET , OM EN TYSK STATSBORGER , SOM VEDVARENDE HAR LEVET OG HAFT BOPAEL I FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND , OG SOM ANFAEGTER DEN AF DE TYSKE MYNDIGHEDER I MEDFOER AF LOVGIVNINGEN I DET PAAGAELDENDE LAND TRUFNE BESLUTNING OM AT NAEGTE HAM ADGANG TIL EN BESTEMT ERHVERVSUDDANNELSE .

17 TIL STOETTE FOR ANBRINGENDET OM , AT DER BESTAAR EN FORBINDELSE MELLEM HANS SITUATION OG DE FAELLESSKABSRETLIGE BESTEMMELSER HAR SAGSOEGEREN I SIT INDLAEG FOR DOMSTOLEN GJORT GAELDENDE , AT HAN HINDRES I AT FAERDIGGOERE SIN UDDANNELSE SOM LAERER I FOLKESKOLEN , SAAFREMT DEN PAAGAELDENDE INTERNE TYSKE LOVGIVNING BRINGES I ANVENDELSE PAA HAM , HVORVED HAN AFSKAERES FRA AT ANSOEGE OM EN STILLING SOM LAERER VED SKOLER I DE OEVRIGE MEDLEMSSTATER .

18 DETTE ARGUMENT KAN IKKE LAEGGES TIL GRUND . EN HYPOTETISK UDSIGT TIL BESKAEFTIGELSE I EN ANDEN MEDLEMSSTAT SKABER IKKE EN SAADAN TILKNYTNING TIL FAELLESSKABSRETTEN , AT DEN KAN BEGRUNDE EN ANVENDELSE AF TRAKTATENS ARTIKEL 48 .

19 FOELGELIG ER DER IKKE NOGEN FORBINDELSE MELLEM EN SITUATION AF DEN ART , SOM ER BESKREVET AF DEN NATIONALE RET , OG FAELLESSKABSRETTENS BESTEMMELSER OM ARBEJDSKRAFTENS FRI BEVAEGELIGHED .

20 DE SPOERGSMAAL , DER ER FORELAGT AF DEN NATIONALE RET , MAA HEREFTER BESVARES MED , AT EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 48 IKKE FINDER ANVENDELSE PAA EN MEDLEMSSTATS RENT INTERNE FORHOLD , OG OMFATTER IKKE EN STATSBORGER I EN MEDLEMSSTAT , SOM ALDRIG HAR VAERET BOSAT ELLER ARBEJDET I EN ANDEN MEDLEMSSTAT . EN SAADAN STATSBORGER KAN IKKE PAABERAABE SIG NAEVNTE ARTIKEL 48 SOM GRUNDLAG FOR AT MODSAETTE SIG , AT HANS EGET LANDS LOVGIVNING BRINGES I ANVENDELSE PAA HAM .

Afgørelse om sagsomkostninger


SAGENS OMKOSTNINGER

21 DE UDGIFTER , DER ER AFHOLDT AF FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLANDS REGERING OG AF KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER , SOM HAR AFGIVET INDLAEG FOR DOMSTOLEN , KAN IKKE GODTGOERES . DA SAGENS BEHANDLING I FORHOLD TIL HOVEDSAGENS PARTER UDGOER ET LED I DEN SAG , DER VERSERER FOR DEN NATIONALE RET , TILKOMMER DET DENNE AT TRAEFFE AFGOERELSE OM SAGENS OMKOSTNINGER .

Afgørelse


PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

KENDER

DOMSTOLEN

VEDROERENDE DE SPOERGSMAAL , SOM ER FORELAGT DEN AF ARBEITSGERICHT REUTLINGEN VED KENDELSE AF 18 . AUGUST 1983 , FOR RET :

EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 48 FINDER IKKE ANVENDELSE PAA EN MEDLEMSSTATS RENT INTERNE FORHOLD , OG OMFATTER IKKE EN STATSBORGER I EN MEDLEMSSTAT , SOM ALDRIG HAR VAERET BOSAT ELLER ARBEJDET I EN ANDEN MEDLEMSSTAT . EN SAADAN STATSBORGER KAN IKKE PAABERAABE SIG NAEVNTE ARTIKEL 48 SOM GRUNDLAG FOR AT MODSAETTE SIG , AT HANS EGET LANDS LOVGIVNING BRINGES I ANVENDELSE PAA HAM .