61983J0098

DOMSTOLENS DOM (FOERSTE AFDELING) AF 13 NOVEMBER 1984. - VAN GEND & LOOS NV OG EXPEDITIEBEDRIJF WIM BOSMAN BV MOD KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER. - FRITAGELSE FOR IMPORTAFGIFTER. - FORENEDE SAGER 98/83 OG 230/83.

Samling af Afgørelser 1984 side 03763


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


1 . FAELLESSKABSRET _ PRINCIPPER _ FORCE MAJEURE _ BEGREB

2.DE EUROPAEISKE FAELLESSKABERS EGNE INDTAEGTER _ FRITAGELSE FOR IMPORTAFGIFTER _ FORORDNING NR . 1430/79 , ART . 13 _ SAERLIGE FORHOLD _ BEGREB

( RAADETS FORORDNING NR . 1430/79 , ART . 13 )

Sammendrag


1 . ANERKENDELSE AF FORCE MAJEURE FORUDSAETTER , AT DEN YDRE OMSTAENDIGHED , DE RETSUNDERGIVNE PAABERAABER SIG , FAAR SAA UAFVAERGELIGE OG UUNDGAAELIGE FOELGER , AT DET BLIVER OBJEKTIVT UMULIGT FOR VEDKOMMENDE AT OPFYLDE DERES FORPLIGTELSER .

2.TOLDSPEDITOERVIRKSOMHED FORUDSAETTER EFTER SIN ART , AT TOLDSPEDITOEREN HAEFTER BAADE FOR BETALING AF IMPORTAFGIFTER OG FOR DE TIL TOLDVAESENET INDLEVEREDE DOKUMENTERS RIGTIGHED . MODTAGELSE AF UGYLDIGE OPRINDELSESCERTIFIKATER , DER ER UDSTEDT AF TOLDMYNDIGHEDERNE I DE LANDE , DER STAAR ANFOERT PAA CERTIFIKATERNE , ER EN AF DE ERHVERVSRISICI , SOM EN SPEDITOER EFTER VIRKSOMHEDENS BESKAFFENHED ER UDSAT FOR , OG UDGOER IKKE ET "SAERLIGT FORHOLD" , JFR . ARTIKEL 13 I RAADETS FORORDNING NR . 1430/79 OM GODTGOERELSE ELLER FRITAGELSE FOR IMPORT- ELLER EKSPORTAFGIFTER .

Dommens præmisser


1 VED STAEVNINGER INDGIVET TIL DOMSTOLENS JUSTITSKONTOR HENHOLDSVIS DEN 30 . MAJ OG DEN 10 . OKTOBER 1983 HAR SELSKABET VAN GEND & LOOS NV , UTRECHT , OG SELSKABET EXPEDITIEBEDRIJF WIM BOSMAN BV , ' S-HEERENBERG , I MEDFOER AF ARTIKEL 173 , STK . 2 , I EOEF-TRAKTATEN , ANLAGT TO SAGER MED PAASTAND OM ANNULLATION AF TO BESLUTNINGER FRA KOMMISSIONEN AF 10 . JANUAR 1983 , DER BLEV VEDTAGET , EFTER AT DE SAGSOEGENDE SELSKABER HAVDE ANSOEGT DE NATIONALE MYNDIGHEDER OM FRITAGELSE FOR IMPORTAFGIFTER , DER VAR BLEVET OPKRAEVET AF DE NEDERLANDSKE MYNDIGHEDER .

2 DE TO SAGSOEGENDE TOLDSPEDITOERVIRKSOMHEDER HAR TIL NEDERLANDENE INDFOERT TEKSTILVARER , DER VAR BLEVET ANGIVET AT HIDROERE FRA AEGYPTEN , MAROKKO OG TYRKIET , OG SOM VAR BLEVET PAALAGT TOLD MED DEN FOR DISSE LANDE GAELDENDE PRAEFERENCETOLDSATS . DET NEDERLANDSKE TOLDVAESEN FASTSLOG EFTER EN UNDER SOEGELSE , AT VARERNE IKKE HIDROERTE FRA DE NAEVNTE LANDE , OG AT DER DERFOR SKULLE HAVE VAERET BETALT MERE I TOLD . TOLDVAESENET TILSTILLEDE DERFOR DE SAGSOEGENDE SELSKABER PAALAEG OM BETALING AF DEN EKSTRA TOLD .

3 DE SAGSOEGENDE SELSKABER BESTRED KRAVENE PAA EKSTRA TOLD OG INDGAV ANSOEGNINGER TIL KONGERIGET NEDERLANDENES FINANSMINISTERIUM OM FRITAGELSE FOR IMPORTAFGIFTER I HENHOLD TIL ARTIKEL 13 I RAADETS FORORDNING NR . 1430/79 AF 2 . JULI 1979 OM GODTGOERELSE AF ELLER FRITAGELSE FOR IMPORT- ELLER EKSPORTAFGIFTER ( EFT L 175 , S . 1 ) SAMT KOMMISSIONENS FORORDNING NR . 1575/80 AF 20 . JUNI 1980 OM GENNEMFOERELSESBESTEMMELSERNE TIL ARTIKEL 13 I RAADETS FORORDNING NR . 1430/79 ( EFT L 161 , S . 13 ). DE TO ANSOEGNINGER BLEV I OVERENSSTEMMELSE MED DEN I FORORDNING NR . 1575/80 FASTLAGTE PROCEDURE FORELAGT KOMMISSIONEN .

4 IFOELGE ARTIKEL 13 I FORORDNING NR . 1430/79 KAN DER INDROEMMES GODTGOERELSE AF ELLER FRITAGELSE FOR IMPORTAFGIFTER , "NAAR DER FORELIGGER SAERLIGE FORHOLD , OG SAAFREMT DER IKKE FORELIGGER FORSOEMMELIGHEDER ELLER URIGTIGHEDER FRA IMPORTOERENS SIDE" . TIL STOETTE FOR DERES ANSOEGNINGER GJORDE DE SAGSOEGENDE SELSKABER BLANDT ANDET GAELDENDE , AT OPRINDELSESCERTIFIKATERNE VAR BLEVET UDSTEDT AF DE TOLDMYNDIGHEDER , DER VAR ANGIVET PAA CERTIFIKATERNE , OG AT DE SELV HAVDE VAERET I GOD TRO MED HENSYN TIL CERTIFIKATERNES AEGTHED .

5 I DE TO BESLUTNINGER AF 10 . JANUAR 1983 , SOM NAERVAERENDE SAG DREJER SIG OM , UDTALTE KOMMISSIONEN , "AT EN TOLDSPEDITOER , DER ANMELDER VARER MED HENBLIK PAA DISSES OVERGANG TIL FRI OMSAETNING I EGET NAVN , MEN FOR EN ANDENS REGNING , PAATAGER SIG EN FORPLIGTELSE TIL AT BETALE DE INDFOERSELSAFGIFTER , DER EVENTUELT SKAL ERLAEGGES FOR VARERNE ; AT SPEDITOEREN I GOD TRO FREMLAEGGER VARECERTIFIKATER OG T2L-DOKUMENTER , DER SENERE VISER SIG AT VAERE UGYLDIGE , UDGOER IKKE ET SAERLIGT FORHOLD , JFR . ARTIKEL 13 , STK . 1 , I FORORDNING NR . 1430/79 , DER KAN BEGRUNDE EN FRITAGELSE FOR IMPORTAFGIFTER , DER SKYLDES EFTER DE GAELDENDE BESTEMMELSER ; BEGREBET ' SAERLIGE FORHOLD ' ER UAFHAENGIGT AF DET GODTROS-BEGREB , DER ER OMHANDLET I ARTIKEL 13 , STK . 1 , I NAEVNTE FORORDNING ; EN FRITAGELSE FORUDSAETTER , AT BAADE KRAVET OM SAERLIGE FORHOLD OG OM GOD TRO ER OPFYLDT ; EN SAADAN FRITAGELSE MEDFOERER ENDVIDERE , NAAR ANMELDELSEN OM VARERNES OVERGANG TIL FRI OMSAETNING ER BLEVET INDGIVET I EGET NAVN AF EN TOLDSPEDITOER , AT DEN KONTROL , VED HVILKEN MEDLEMSSTATERNES TOLDMYNDIGHEDER EFTERFOELGENDE HAR FASTSLAAET , AT ET VARECERTIFIKAT ELLER ET T2L-DOKUMENT , I HENHOLD TIL HVILKE VARERNE ER BLEVET FORTOLDET MED EN PRAEFERENCETOLDSATS , IKKE VAR GYLDIGE , BLIVER VIRKNINGSLOES" . KOMMISSIONEN ANFOERTE VEDROERENDE DET SAGSOEGENDE SELSKAB VAN GEND & LOOS DESUDEN , "AT NEDERLANDENES TOLDVAESEN IKKE HAR GJORT SIG SKYLDIG I NOGEN FORSOEMMELIGHED VED GENNEMFOERELSEN AF DEN UNDERSOEGELSE , DET FORETOG FOR AT AFSLOERE DEN OVERTRAEDELSE , DER VAR BEGAAET" . PAA GRUNDLAG AF DISSE BETRAGTNINGER AFSLOG KOMMISSIONEN DE TO ANSOEGNINGER .

6 DE SAGSOEGENDE SELSKABER HAR TIL STOETTE FOR DERES PAASTAND OM ANNULLATION AF DISSE TO BESLUTNINGER GJORT GAELDENDE , DELS AT BEGRUNDELSESPLIGTEN ER TILSIDESAT , DELS AT AFSLAGENE PAA FRITAGELSE HAR VAERET URETMAESSIGE .

BEGRUNDELSEN

7 DE SAGSOEGENDE SELSKABER HAR I FORBINDELSE MED DERES ANBRINGENDE OM TILSIDESAETTELSE AF BEGRUNDELSESPLIGTEN FOERST GJORT GAELDENDE , AT DER FORELIGGER EN VAESENTLIG MANGEL . I DE ANFAEGTEDE BESLUTNINGER SIGES DER INTET OM , AT DER FORELIGGER ET FORSLAG ELLER EN UDTALELSE FRA TOLDFRITAGELSESUDVALGET , OG DET ER SAALEDES UMULIGT AT FASTSLAA , OM BESLUTNINGERNE ER BLEVET VEDTAGET I OVERENSSTEMMELSE MED PROCEDUREN I FORORDNING NR . 1430/79 . KOMMISSIONENS FREMGANGSMAADE HAR DESUDEN GJORT DET UMULIGT FOR DE SAGSOEGENDE SELSKABER AT FREMSAETTE DERES SYNSPUNKTER , SKOENT DE OMHANDLEDE BESLUTNINGER HAR ALVORLIGE OEKONOMISKE FOELGER FOR DEM .

8 DET SKAL I DENNE FORBINDELSE FOERST NAEVNES , AT DE OMTVISTEDE BESLUTNINGER BLEV VEDTAGET I MEDFOER AF ARTIKEL 13 , STK . 1 , I FORORDNING NR . 1430/79 . DEN PROCEDURE , DER SKAL FOELGES VED VEDTAGELSEN AF SAADANNE BESLUTNINGER , ER ANGIVET I FORORDNING NR . 1575/80 ; DEN OMFATTER FLERE STADIER , DER AFVIKLES DELS PAA NATIONALT PLAN ( VEDKOMMENDE VIRKSOMHEDS INDGIVELSE AF ANSOEGNING , EN FOERSTEBEHANDLING AF ANSOEGNINGEN VED TOLDVAESENET ), DELS PAA FAELLESSKABSPLAN ( FORELAEGGELSE FOR KOMMISSIONEN , BEHANDLING AF SAGEN I TOLDFRITAGELSESUDVALGET , HOERING AF EN EKSPERTGRUPPE , KOMMISSIONENS VEDTAGELSE AF EN BESLUTNING OG MEDDELELSE HERAF TIL DEN PAAGAELDENDE MEDLEMSSTAT ).

9 AF BETRAGTNINGERNE TIL DE OMTVISTEDE BESLUTNINGER FREMGAAR , AT DEN FORESKREVNE PROCEDURE ER BLEVET FULGT I DET FORELIGGENDE TILFAELDE , OG DETTE ER HELLER IKKE BLEVET BESTRIDT . DE SAGSOEGENDE SELSKABER HAR HEREFTER HAFT ADGANG TIL OVER FOR DE NEDERLANDSKE MYNDIGHEDER AT FREMFOERE ALLE DE SYNSPUNKTER , DE OENSKEDE . AKTERNE I DERES SAGER HAR VAERET FORELAGT SAAVEL TOLDFRITAGELSESUDVALGET SOM KOMMISSIONEN . UNDER DISSE OMSTAENDIGHEDER MAA ANBRINGENDET OM TILSIDESAETTELSE AF VAESENTLIGE FORMFORSKRIFTER FORKASTES .

10 DE SAGSOEGENDE SELSKABER HAR ENDVIDERE GJORT GAELDENDE , AT DER I DE ANFAEGTEDE BESLUTNINGER IKKE FINDES NOGEN GENDRIVELSE AF DE SAERLIGE FORHOLD , SOM SELSKA BERNE HAR PAABERAABT SIG , OG SOM HAR KUNNET BEGRUNDE TOLDFRITAGELSEN . NAVNLIG FINDES DER IKKE I BEGRUNDELSEN TIL BESLUTNINGERNE NOGEN SOM HELST OMTALE AF DET SVIGAGTIGE FORHOLD , SELSKABERNES KOMMITTENTER HAR GJORT SIG SKYLDIGE I , ELLER AF DEN OMSTAENDIGHED , AT DE FALSKE CERTIFIKATER ER BLEVET UDSTEDT AF TOLDVAESENET I OPRINDELSESLANDENE , SAALEDES AT SAGSOEGERNE IKKE HAR KUNNET NAERE BEGRUNDET MISTANKE OM , AT CERTIFIKATERNE VAR UGYLDIGE .

11 DISSE ARGUMENTER ER DOG IKKE RELEVANTE . DE OMTVISTEDE BESLUTNINGER BEGRUNDES MED , AT DER IKKE I DET FORELIGGENDE TILFAELDE HAR VAERET TALE OM "SAERLIGE FORHOLD" , JFR . ARTIKEL 13 I FORORDNING NR . 1430/79 . I BETRAGTNINGERNE TIL BESLUTNINGERNE FORKLARES DET , AT DER IKKE BESTAAR NOGEN SAMMENHAENG MELLEM BEGREBET "SAERLIGE FORHOLD" OG DET I SAMME BESTEMMELSE OMHANDLEDE GODTROS-BEGREB , OG AT TOLDFRITAGELSE FORUDSAETTER , AT SAAVEL KRAVET OM , AT DER FORELIGGER SAERLIGE FORHOLD , SOM KRAVET OM GOD TRO ER OPFYLDT . DET HAR FOELGELIG VAERET UFORNOEDENT I FORBINDELSE MED DENNE ARGUMENTATION AT GENDRIVE DE FORHOLD , VED HVILKE DET KUNNE BEVISES , AT DE SAGSOEGENDE SELSKABER HAVDE HANDLET I GOD TRO , IDET SPOERGSMAALET HEROM HAR VAERET IRRELEVANT . SELV OM DET IFOELGE DE SAGSOEGENDE SELSKABERS ARGUMENTER I OEVRIGT SKULLE VAERE GODTGJORT , AT DE IKKE BLOT HAR VAERET I GOD TRO , MEN OGSAA AT DER HAR FORELIGGET SAERLIGE FORHOLD , JFR . DEN TIDLIGERE NAEVNTE ARTIKEL 13 , FINDES KOMMISSIONEN PAA OVERBEVISENDE MAADE AT HAVE GJORT REDE FOR , HVORFOR DE OMTALTE FORHOLD IKKE HAR KUNNET BEGRUNDE FRITAGELSE .

12 DE SAGSOEGENDE SELSKABER HAR ENDVIDERE KRITISERET DEN BEGRUNDELSE , DER FINDES I BETRAGTNINGERNE TIL DE TO BESLUTNINGER , OG HVOREFTER FRITAGELSE PAA GRUNDLAG AF SELSKABERNES GODE TRO VILLE FOERE TIL , AT TOLDVAESENETS EFTERFOELGENDE KONTROL AF GYLDIGHEDEN AF DE DOKUMENTER , I HENHOLD TIL HVILKE FORTOLDNING ER SKET MED EN PRAEFERENCETOLDSATS , VILLE BLIVE VIRKNINGSLOES . DE HAR FREMHAEVET , AT FRITAGELSE FOR IMPORTAFGIFTER ALMINDELIGVIS NETOP INDROEMMES MED GRUNDLAG I FORHOLD , DER FOERST HAR VIST SIG UNDER EN EFTERFOELGENDE KONTROL .

13 DOMSTOLEN DELER PAA DETTE PUNKT KOMMISSIONENS OMFATTELSE . DET KAN SAALEDES IKKE AFVISES , AT DEN EFTERFOELGENDE KONTROL I VIDT OMFANG BLIVER NYTTELOES , SAAFREMT ANVENDELSEN AF FALSKE CERTIFIKATER I OG FOR SIG KUNNE BEGRUNDE EN FRITAGELSE .

14 HEREFTER MAA ANBRINGENDET OM TILSIDESAETTELSE AF BEGRUNDELSESPLIGTEN FORKASTES .

REALITETEN

15 DE SAGSOEGENDE SELSKABER HAR FOERST OG FREMMEST GJORT GAELDENDE , AT KOMMISSIONENS FORTOLKNING AF ORDENE "SAERLIGE FORHOLD" I ARTIKEL 13 I FORORDNING NR . 1430/79 ER RETSSTRIDIG . IFOELGE DE SAGSOEGENDE SELSKABER HAR DETTE BEGREB SAMME BETYDNING SOM "FORCE MAJEURE" , SAALEDES SOM DOMSTOLEN HAR FORTOLKET BEGREBET I FAELLESSKABSRETTEN . DOMSTOLEN HAR NEMLIG FASTSLAAET , AT DET IKKE BLOT SKAL FORSTAAS SOM EN ABSOLUT UMULIGHED , MEN OGSAA SOM USAEDVANLIGE OMSTAENDIGHEDER , SOM VEDKOMMENDE ERHVERVSDRIVENDE IKKE HAR NOGEN INDFLYDELSE PAA , OG HVIS FOELGER SELV UNDER OPBYDELSE AF DEN STOERSTE PAAPASSELIGHED KUN KAN AFVAERGES VED HELT UFORHOLDSMAESSIGE OPOFRELSER . I DET FORELIGGENDE TILFAELDE ER DE UDSTEDTE CERTIFIKATERS UGYLDIGHED RESULTATET AF EN ULOVLIG HANDLING BEGAAET AF TOLDMYNDIGHEDERNE I OPRINDELSESLANDET , OG DEN ER FOERST BLEVET KONSTATERET EFTER EN SAERDELES LANGVARIG UNDERSOEGELSE , SOM DE NEDERLANDSKE MYNDIGHEDER HAR GENNEMFOERT , OG SOM EN TOLDSPEDITOER IKKE HAR MULIGHED FOR AT GENNEMFOERE .

16 OM DETTE ANBRINGENDE VIL DET VAERE TILSTRAEKKELIGT AT BEMAERKE , AT ANTAGELSEN AF FORCE MAJEURE _ OGSAA SAAFREMT ARTIKEL 13 I FORORDNING NR . 1430/79 GIVES EN FORTOLKNING , HVOREFTER ORDENE "SAERLIGE FORHOLD" TILLAEGGES SAMME BETYDNING SOM FORCE MAJEURE _ FORUDSAETTER , AT DEN YDRE OMSTAENDIGHED , DE RETSUNDERGIVNE PAABERAABER SIG , FAAR SAA UAFVAERGELIGE OG UUNDGAAELIGE FOELGER , AT DET BLIVER OBJEKTIVT UMULIGT FOR VEDKOMMENDE AT OPFYLDE DERES FORPLIGTELSER . DA SAGSOEGERNE I DET FORELIGGENDE TILFAELDE ER FAGKYNDIGE ERHVERVSDRIVENDE , KAN DERES MODTAGELSE AF UGYLDIGE OPRINDELSESCERTIFIKATER IKKE ANTAGES AT UDGOERE ET FORHOLD , DER IKKE HAR KUNNET FORUDSES OG UNDGAAS , SAAFREMT DE HAVDE UDVIST EN PASSENDE AGTPAAGIVENHED . TOLDSPEDITOERVIRKSOMHED FORUDSAETTER EFTER SIN ART , AT TOLDSPEDITOEREN HAEFTER BAADE FOR BETALING AF IMPORTAFGIFTER OG FOR DE TIL TOLDVAESENET INDLEVEREDE DOKUMENTERS RIGTIGHED . TIL DE SAGSOEGENDE SELSKABERS ARGUMENT OM , AT DE I DERES PRISER IKKE HAR KUNNET INDREGNE DET TAB , DERES KOMMITTENTER HAR TILFOEJET DEM , FORDI DISSE VAR GAAET KONKURS , BEMAERKES , AT ARTIKEL 13 I FORORDNING NR . 1430/79 NATURLIGVIS IKKE HAR TIL FORMAAL AT BESKYTTE TOLDSPEDITOERER MOD FOELGERNE AF DERES KOMMITTENTERS KONKURS .

17 DOMSTOLEN FINDER LIGELEDES AT MAATTE FORKASTE DE SAGSOEGENDE SELSKABERS ANBRINGENDE OM , AT DER FORELIGGER ET "SAERLIGT FORHOLD" EFTER BETYDNINGEN I FOERNAEVNTE ARTIKEL 13 I OG MED , AT OPRINDELSESCERTIFIKATERNE ET BLEVET UDSTEDT AF TOLDMYNDIGHEDERNE I DE LANDE , DER STAAR ANFOERT PAA CERTIFIKATERNE . KOMMISSIONEN HAR IKKE OVERSKREDET SINE SKOENSBEFOEJELSER I HENHOLD TIL ARTIKEL 13 I FORORDNING NR . 1430/79 VED AT LAEGGE TIL GRUND , AT DETTE FORHOLD ER EN AF DE ERHVERVSRISICI , SOM EN TOLDSPEDITOER EFTER VIRKSOMHEDENS BESKAFFENHED ER UDSAT FOR .

18 TIL DE SAGSOEGENDE SELSKABERS ANBRINGENDE OM , AT KOMMISSIONEN HAR VAERET FORPLIGTET TIL I MEDFOER AF ARTIKEL 13 , STK . 2 , STRAKS I BESLUTNINGEN AT ANGIVE SINE KRITERIER FOR AT ANVENDE DEN NAEVNTE ARTIKEL , BEMAERKES , AT DET FREMGAAR AF ARTIKEL 13 , STK . 1 , AT KOMMISSIONEN , SAA LAENGE DER IKKE ER BLEVET UDSTEDT EN LISTE OVER DE SAERLIGE FORHOLD , DER EFTER DENNE BESTEMMELSE KAN KOMME I BETRAGTNING , I HVERT ENKELT TILFAELDE MAA ANGIVE , OM SAADANNE FORHOLD FORELIGGER , OG BEGRUNDE BESLUTNINGEN I SAA HENSEENDE , HVILKET SAGSOEGTE OGSAA HAR GJORT . SAGSOEGTE HAR DERFOR I DENNE SITUATION IKKE VAERET FORPLIGTET TIL I MEDFOER AF BESTEMMELSENS STK . 2 AT UDSTEDE EN LISTE OVER KRITERIER .

19 DET SAGSOEGENDE SELSKAB VAN GEND & LOOS HAR ENDELIG GJORT GAELDENDE , AT DE NATIONALE MYNDIGHEDER HAR HANDLET UFORSVARLIGT OVER FOR SELSKABET VED IKKE VED MODTAGELSEN AF ANMELDELSEN OM INDFOERSLEN AT KONTROLLERE DE OMTVISTEDE CERTIFIKATER . MYNDIGHEDERNE HAR MED DERES ADFAERD SKABT EN BERETTIGET FORVENTNING HOS DET SAGSOEGENDE SELSKAB OM , AT DOKUMENTERNE VAR AEGTE . KOMMISSIONEN BURDE VED SIN AFGOERELSE HAVE LAGT VAEGT PAA DET ANFOERTE FORHOLD .

20 OGSAA DETTE ANBRINGENDE MAA FORKASTES . EN TOLDSPEDITOER KAN IKKE STOETTE RET PAA EN FORVENTNING OM , AT CERTIFIKATERNE ER GYLDIGE , FORDI TOLDVAESENET I EN MEDLEMSSTAT I FOERSTE OMGANG HAR GODKENDT DEM . FAKTISK ER TOLDVAESENETS OPGAVER INDEN FOR RAMMERNE AF DEN FOERSTE GODKENDELSE AF ANMELDELSERNE PAA INGEN MAADE TIL HINDER FOR , AT TOLDVAESENET I MEDLEMSSTATERNE SENERE FORETAGER UNDERSOEGELSER MED DET RESULTAT , DER KAN FOELGE HERAF , SAALEDES SOM DET NAVNLIG FREMGAAR AF ARTIKEL 10 , STK . 2 , I RAADETS DIREKTIV 79/695 AF 24 . JULI 1979 OM HARMONISERING AF FREMGANGSMAADERNE VED VARERS OVERGANG TIL FRI OMSAETNING ( EFT L 205 , S . 19 ).

21 AF DET ANFOERTE FOELGER , AT ANBRINGENDET OM , AT AFSLAGENE PAA FRITAGELSE HAR VAERET URETMAESSIGE , MAA FORKASTES . SAGSOEGTE VIL HEREFTER VAERE AT FRIFINDE FOR DE SAGSOEGENDE SELSKABERS PAASTANDE .

Afgørelse om sagsomkostninger


SAGENS OMKOSTNINGER

22 I HENHOLD TIL PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 69 , STK . 2 , DOEMMES DEN PART , DER TABER SAGEN , TIL AT AFHOLDE SAGENS OMKOSTNINGER , SAAFREMT DER ER NEDLAGT PAASTAND HEROM . DA DE SAGSOEGENDE SELSKABER HAR TABT SAGEN , PAALAEGGES DE SAGENS OMKOSTNINGER .

Afgørelse


PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

UDTALER OG BESTEMMER

DOMSTOLEN ( FOERSTE AFDELING )

1 ) SAGSOEGTE FRIFINDES .

2 ) DE SAGSOEGENDE SELSKABER BETALER SAGENS OMKOSTNINGER .