61978J0170(01)

DOMSTOLENS DOM AF 12 JULI 1983. - KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER MOD DET FORENEDE KONGERIGE STORBRITANNIEN OG NORDIRLAND. - VINAFGIFTER. - SAG 170/78.

Samling af Afgørelser 1983 side 02265
spansk specialudgave side 00537
svensk specialudgave side 00199
finsk specialudgave side 00195


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


1 . Afgiftsbestemmelser _ interne afgifter _ afgifter , som indirekte kan beskytte andre produkter _ konkurrerende produkter _ bedoemmelseskriterier _ markedsforholdene paa bedoemmelsestidspunktet og udviklingsmulighederne

( EOEF-traktaten , art . 95 , stk . 2 )

2 . Afgiftsbestemmelser _ interne afgifter _ afgifter , som indirekte kan beskytte andre produkter _ konkurrerende produkter _ mulighed substitutionsgrad _ bedoemmelseskriterier _ forbrugsvaner _ utilstraekkeligt kriterium

( EOEF-traktaten , art . 95 , stk . 2 )

3 . Afgiftsbestemmelser _ interne afgifter _ afgifter , som indirekte kan beskytte andre produkter _ konkurrerende produkter _ oel og vin _ kriterier for bedoemmelsen af konkurrenceforholdet

( EOEF-traktaten , art . 95 , stk . 2 )

4 . Afgiftsbestemmelser _ interne afgifter _ afgifter , som indirekte kan beskytte andre produkter _ konkurrerende produkter _ oel og vin _ lette vine af friske druer fra andre medlemsstater _ overbeskatning af vin , som kan beskytte indenlandsk fremstillet oel _ ulovlighed

( EOEF-traktaten , art . 95 , stk . 2 )

Sammendrag


1 . Traktatens artikel 95 , stk . 2 , finder anvendelse paa afgifter af varer , som uden at vaere omfattet af kriteriet lignende , der er nedfaeldet i artiklens stk . 1 , dog konkurrerer med nogle af importlandets varer , selv om denne konkurrence er delvis eller potentiel .

Afgoerelsen af , om der bestaar et konkurrenceforhold i artikel 95 , stk . 2 ' s forstand maa ske ikke alene under hensyn til markedsforholdene , som de foreligger paa bedoemmelsestidspunktet , men ogsaa under hensyn til de udviklingsmuligheder , varernes frie bevae- gelighed paa faellesskabsplan giver , samt under hensyn til de nye muligheder for produktsubstitution , som udvidelsen af samhandelen kan medfoere , saaledes at der i overensstemmelse med de maal , der er opstillet i traktatens artikel 2 , tages hensyn til , at medlemsstaternes oekonomier skal komplettere hinanden .

2.Naar det med henblik paa en eventuel anvendelse af traktatens artikel 95 , stk . 2 , skal vurderes , i hvilket omfang to varer kan substituere hinanden , kan bedoemmelsen heraf ikke begraenses til forbrugsvanerne i én medlemsstat eller i et bestemt omraade . Disse vaner , som i hoej grad er foranderlige efter tid og sted , kan ikke betragtes som uforanderlige kendsgerninger ; en medlemsstats afgiftspolitik maa foelgelig ikke medvirke til at fastlaase givne forbrugsvaner med henblik paa at fastholde en fordel , som de indenlandske virksomheder , der tilfredsstiller behovet , har opnaaet .

3.I betragtning af de store kvalitetsforskelle og dermed de store prisforskelle mellem de forskellige vine skal det afgoerende konkurrenceforhold _ med henblik paa anvendelsen af traktatens artikel 95 , stk . 2 _ mellem oel , som er en populaer og almindeligt konsumeret drikkevare , og vin fastslaas paa grundlag af de vine , som er mest tilgaengelige for det store publikum , og det vil i almindelighed sige de letteste og billigste vine ; afgiftsmaessige sammenligninger ud fra alkoholindholdet eller prisen paa de to drikkevarer skal foretages paa dette grundlag .

4.Et indenlandsk afgiftssystem , hvorved der paalaegges lette vine af friske druer fra andre medlemsstater en relativt hoejere forbrugsafgift end den , der paalaegges indenlandsk fremstillet oel , for saa vidt denne oelproduktion er det mest relevante referencekriterium set ud fra synspunktet konkurrencen mellem varer , der kan substituere hinanden , er uforeneligt med traktatens artikel 95 , stk . 2 , for saa vidt det bevirker , at indfoerte vine goeres til genstand for en overbeskatning , der kan beskytte den indenlandske oelproduktion . Et saadant system bevirker , at disse vine faar karakter af en luksusvare , som paa grund af den afgiftsbyrde , de baerer , naeppe i forbrugerens oejne kan vaere et reelt alternativ til den typiske , indenlandsk fremstillede drikkevare .

Dommens præmisser


1 Ved staevning , indgivet den 7 . august 1978 , har Kommissionen i henhold til EOEF-traktatens artikel 169 anlagt sag med paastand om , at det statueres , at Det forenede Kongerige ved at paalaegge let , ikke-mousserende vin af friske druer ( herefter benaevnt »vin« ) en forholdsvis hoejere forbrugsafgift end den , der paalaegges oel , ikke har overholdt de forpligtelser , der paahviler det i henhold til EOEF-traktatens artikel 95 , stk . 2 .

2 Den 27 . februar 1980 har Domstolen afsagt mellemdom ( Sml ., s . 417 ), hvorved den dels har afgjort flere retsspoergsmaal vedroerende fortolkningen af artikel 95 , dels har foretaget en foerste gennemgang af visse spoergsmaal , som paa det paagaeldende tidspunkt ikke fandtes at kunne afgoeres endeligt . For den endelige paakendelse af den af Kommissionen anlagte sag paalagde Domstolen parterne at tage stridens genstand op til fornyede droeftelser i lyset af de i dommen nedfaeldede retlige betragtninger og inden en bestemt dato over for Domstolen at redegoere enten for den loesning af tvisten , de maatte vaere naaet til , eller for deres respektive synspunkter . Domstolen ville afsige endelig dom efter denne dato efter en gennemgang af de redegoerelser , den modtog , eller i givet fald uden disse .

3 Efter denne dom har parterne foerst gennemgaaet tvisten paa bilateral basis . Derefter har Kommissionen forsoegt at loese den under forhandlinger i Raadet gennem en samlet ordning for beskatning af alkohol . Mens resultatet af disse forhandlinger afventedes , har parterne begaeret og opnaaet flere udsaettelser af den frist , der er fastsat i dommen af 27 . februar 1980 . Da der ikke har kunnet opnaas en mindelig ordning , har de afgivet deres redegoerelser henholdsvis den 1 . og den 2 . december 1981 ; intervenienten , den italienske regering , har haft lejlighed til at tilkendegive sin opfattelse .

4 Parterne har afgivet mundtlige indlaeg i retsmoedet den 19 . maj 1982 . Da de oplysninger , der blev fremlagt paa dette trin , endnu var utilstraekkelige til at goere det muligt for Domstolen at traeffe afgoerelse , har Domstolen ved kendelse af 15 . juli 1982 i henhold til procesreglementets artikler 45 og 60 truffet bestemmelse om udvidelse af bevisfoerelsen . Den har paalagt parterne at fremlaegge supplerende oplysninger om forbrugspriserne og priserne uden afgift paa vin og oel af almindelig kvalitet , det vil sige de vin- og oeltyper , der er mest almindeligt solgt og konsumeret i saavel Det forenede Kongerige som i de oevrige medlemsstater . Domstolen har desuden anmodet om fremlaeggelse af oplysninger om udviklingen i det samlede aarlige forbrug af henholdsvis vin og oel i Faellesskabet .

5 Parterne har besvaret disse spoergsmaal og afgivet supplerende mundtlige indlaeg i retsmoedet den 15 . marts 1983 .

Sagens realitet

6 De spoergsmaal , der blev gennemgaaet og ladt delvis ubesvarede i dommen af 27 . februar 1980 , vedroerer dels de karakteristiske traek ved konkurrenceforholdet mellem vin og oel , dels valget af et sammenligningskriterium og fastsaettelsen af et passende afgiftsforhold mellem de to produkter . Disse to spoergsmaal skal atter overvejes paa baggrund af de oplysninger , der er givet under de to faser i den supplerende bevisfoerelse .

Konkurrenceforholdet mellem vin og oel

7 I dommen af 27 . februar 1980 har Domstolen understreget , at artikel 95 , stk . 2 , finder anvendelse paa den afgiftsmaessige behandling af varer , som uden at vaere omfattet af kriteriet lignende , der er nedfaeldet i artiklens stk . 1 , dog konkurrerer med nogle af importlandets varer , selv om denne konkurrence er delvis eller potentiel . Den tilfoejede , at afgoerelsen af , om der bestaar et konkurrenceforhold i artikel 95 , stk . 2 ' s forstand , maa ske ikke alene under hensyn til markedsforholdene , som de foreligger paa bedoemmelsestidspunktet , men ogsaa under hensyn til de udviklingsmuligheder , varernes frie bevaegelighed paa faellesskabsplan giver , samt under hensyn til de nye muligheder for produktsubstitution , som udvidelsen af samhandelen kan medfoere , saaledes , at der i overensstemmelse med de maal , der er opstillet i traktatens artikel 2 , tages skyldigt hensyn til , at medlemsstaternes oekonomier skal komplettere hinanden .

8 Med hensyn til spoergsmaalet om konkurrencen mellem vin og oel fastslog Domstolen , at de paagaeldende drikkevarer i hvert fald i en vis udstraekning kan opfylde samme behov , hvorfor de maa antages i nogen grad at kunne substituere hinanden . Den praeciserede , at bedoemmelsen af , i hvilket omfang de kan substituere hinanden , ikke kan begraenses til forbrugsvanerne i én medlemsstat eller i et bestemt omraade . Disse vaner , som i hoej grad er foranderlige efter tid og sted , kan nemlig ikke betragtes som uforanderlige kendsgerninger ; en medlemsstats afgiftspolitik maa foelgelig ikke medvirke til at fastlaase givne forbrugsvaner med henblik paa at fastholde en fordel , som de indenlandske virksomheder , der tilfredsstiller behovet , har opnaaet .

9 Domstolen har imidlertid erkendt , at det paa grund af de betydelige forskelle mellem vin og oel er vanskeligt at sammenligne de to drikkevarer , for saa vidt angaar deres fremstillingsmaade og naturlige saerpraeg , som Det forenede Kongeriges regering med rette har fremfoert . Domstolen har derfor anmodet parterne om at fremlaegge supplerende oplysninger , som kan fjerne den usikkerhed , der bestaar med hensyn til de karakteristiske traek ved konkurrenceforholdet mellem de to produkter .

10 Det forenede Kongeriges regering har ikke udtalt sig om dette spoergsmaal i sine senere indlaeg . Kommissionen har givet udtryk for den opfattelse , at forskellen i produktionsvilkaarene , som Domstolen har tillagt en vis betydning , ikke er relevant for de to produkters prisstruktur , navnlig hvad angaar konkurrenceforholdet mellem oel og vin af almindelig kvalitet .

11 Den italienske regering har herom anfoert , at det ikke er passende at sammenligne oel og vin med et gennemsnitligt alkoholindhold , og saa meget mindre oel og vin med et hoejt alkoholindhold . Ifoelge den italienske regering er det reelt de letteste vine med et alkoholindhold paa ca . 9 % , der konkurrerer med oel , det vil sige de mest almindelige og de billigste vine . Derfor boer disse vine vaelges som sammenligningsgrundlag , naar der er tale om at maale afgiftens incidens i forhold til enten produkternes alkoholindhold eller deres pris .

12 Domstolen anser denne bemaerkning fra den italienske regering for relevant . I betragtning af de store kvalitetsforskelle og dermed de store prisforskelle mellem de forskellige vine skal det afgoerende konkurrenceforhold mellem oel , som er en populaer og almindeligt konsumeret drikkevare , og vin fastslaas paa grundlag af de vine , som er mest tilgaengelige for det store publikum , og det vil i almindelighed sige de letteste og billigste vine ; afgiftsmaessige sammenligninger ud fra alkoholindholdet eller prisen paa de to drikkevarer skal derfor foretages paa dette grundlag .

Fastsaettelsen af et passende afgiftsforhold

13 Angaaende valget af en sammenligningsmetode med henblik paa fastsaettelsen af et passende afgiftsforhold mener Kommissionen , at den sikreste metode er at anvende et kriterium , der baade er knyttet til drikkevarernes maengde og deres alkoholindhold . Kommissionen mener , at en afgift , der overstiger forholdet 1 : 2,8 efter maengde ( som derfor repraesenterer et afgiftsforhold paa 1 : 1 alene efter alkoholindhold ), giver anledning til en »formodning« for indirekte beskyttelse af oel .

14 Det forenede Kongeriges regering har henvist til konklusionerne i den rapport , der blev forelagt Kommissionen i 1963 af skatte- og finansudvalget ( »Neumark-rapporten« ), og paa ny understreget , at en relevant sammenligning maa baseres paa afgifternes incidens paa de to paagaeldende produkters pris uden afgift . Efter dets mening maa en sammenligning baseret paa gennemsnitspriserne foretraekkes for en sammenligning baseret paa de gennemsnitlige alkoholindhold . Der er ikke tale om diskriminatorisk eller beskyttende kommerciel praksis , naar det er fastslaaet , at afgifterne paa de to produkter , der konkurrerer , repraesenterer samme andel af produkternes gennemsnitspriser . Det forenede Kongeriges regering mener , at det britiske afgiftssystem efter dette kriterium ikke har nogen beskyttende virkning .

15 Paa dette punkt har den italienske regering bestridt saavel Det forenede Kongeriges som Kommissionens argumentation . Den har fremhaevet , at det er vaesentligt for tvistens afgoerelse , at vin er et landbrugsprodukt og oel et industriprodukt ; efter dens mening maa den faelles landbrugspolitiks krav foere til , at der indfoeres en afgiftssats til fordel for landbrugsproduktet , og det er foelgelig uforeneligt med denne politik ved et nationalt afgiftssystem at eliminere virkningerne af faellesskabsinterventionerne til stoette for vinproduk- tionen .

16 Den italienske regering har ogsaa bestridt , at de to paagaeldende drikkevarers alkoholindhold har den betydning , som Kommissionen tillaegger det . Ifoelge den italienske regering er det afgoerende kriterium afgiftens incidens i forhold til de to drikkevarers maengde . Der er to grunde til dette : dels er det britiske afgiftssystem baseret paa varernes maengde ; dels er der i begge tilfaelde tale om drikkevarer med et lavt alkoholindhold , som er egnet til at drikke til maaltider eller til at slukke toerst , og forbrugerens valg bestemmes derfor ikke af de to varers alkoholindhold , men af deres generelle egenskaber som f.eks . smag og aroma , saaledes at de konsumeres med samme formaal og i stort set samme maengder . Erfaringen viser , at forholdet mellem forbruget af oel og vin , om end det ikke er helt lige , i hvert fald ikke er hoejere end 1,5 : 1 .

17 Den italienske regering har sammenfattende anfoert , at de to kriterier , nemlig maengde og alkoholindhold , boer kombineres , saaledes at der i princippet maa kraeves paritet mellem afgiften i forhold til de to varers maengde , da en hoejere afgift paa vin alene paa grundlag af alkoholindholdet ville vaere et sikkert indicium for , at der var tale om forskelsbehandling , og at det paagaeldende afgiftssystem havde en beskyttende virkning .

18 Udvekslingen af synspunkter mellem parterne efter dommen af 27 . februar 1980 har vist , at selv om ingen af de sammenligningskriterier , der anvendes ved vurderingen af afgiftsforholdet mellem de to paagaeldende produkter , alene kan give paalidelige resultater , staar det ikke desto mindre fast , at hver af de tre anvendte metoder _ dvs . vurdering af afgiftsbyrden i forhold til produkternes maengde , alkoholindhold og pris _ kan give oplysninger , der er vaesentlige for bedoemmelsen af det omtvistede afgiftssystem .

19 Det er ubestridt , at en sammenligning af afgiften paa oel og vin i forhold til de to drikkevarers maengde viser en baade relativ og absolut overbeskatning af vin i forhold til oel . Beskatningen af vin er ikke blot blevet oeget betydeligt i forhold til beskatningen af oel , da Det forenede Kongerige erstattede den tidligere told med en forbrugsafgift , som Domstolen allerede har fastslaaet i dommen af 27 . februar 1980 , men det fremgaar endvidere , at i de aar , som sagen vedroerer , det vil sige 1976 og 1977 , var afgiften paa vin i gennemsnit fem gange hoejere efter maengde end afgiften paa oel , hvilket med andre ord repraesenterer en overbeskatning paa ca . 400 % .

20 Med hensyn til det sammenligningskriterium , der er baseret paa alkoholindholdet , har Domstolen allerede fastslaaet i dommen af 27 . februar 1980 , at selv om det kun spiller en sekundaer rolle ved forbrugernes valg af den ene eller den anden af de to drikkevarer , er det dog et relativt paalideligt sammenligningskriterium . Det bemaerkes , at dette kriteriums relevans er erkendt af Raadet i dettes nuvaerende bestraebelser paa at harmonisere beskatningen af alkohol og forskellige typer alkoholholdige drikkevarer .

21 I lyset af de oplysninger , som Domstolen overfor har accepteret som paalidelige , fremgaar det , at vin i den paagaeldende periode i Det forenede Kongerige var paalagt en afgiftsbyrde , som i forhold til alkoholindholdet var mere end dobbelt saa stor som afgiftsbyrden paa oel , det vil sige en overbeskatning paa mindst 100 % .

22 Hvad angaar det kriterium , der er baseret paa afgiftens incidens paa varernes pris uden afgift , har Domstolen haft betydelige vanskeligheder ved at danne sig en opfattelse i betragtning af de forskelligartede oplysninger , som parterne har fremlagt . Navnlig de ufuldstaendige oplysninger , som Kommissionen har fremlagt , og som bestaar af lister over salgspriser uden parallelle oplysninger , der goer det muligt inden for disse priser at udskille forbrugsafgiftens incidens , momsen og prisen uden afgifter , har gjort det saerligt vanskeligt at vurdere dette kriterium , som Det forenede Kongeriges regering har tillagt altovervejende betydning .

23 Som svar paa kendelsen af 15 . juli 1982 , hvorved Domstolen anmodede parterne om at fremlaegge oplysninger om forbrugspriserne og priserne uden afgift paa de mest almindeligt solgte og konsumerede vin- og oeltyper i Det forenede Kongerige , har den britiske regering indskraenket sig til at fremlaegge oplysninger om to tyske vine ( Goldener Oktober og Blue Nun ), som uden tvivl konsumeres i stor udstraekning , men som naeppe er repraesentative for forholdene paa Faellesskabets vinmarked .

24 Kommissionen og den italienske regering har bestridt , at de vine , som Det forenede Kongerige har valgt , har betydning , og har fremlagt analyser vedroerende italienske vine ; forskellen er , at Kommissionen har bestraebt sig paa at fastslaa gennemsnitspriser , mens den italienske regering i overensstemmelse med den ovenfor anfoerte opfattelse har sammenlignet afgiftens incidens paa prisen paa en typisk britisk oel og afgiftens incidens paa den billigste italienske vin , som udbydes til salg i betydelige maengder paa det britiske marked .

25 Kommissionens beregninger viser paa det britiske markeds nuvaerende udviklingstrin , hvis relevans ikke er bestridt af Det forenede Kongeriges regering , en overbeskatning af vin paa 58 % og 77 % , mens den italienske regerings beregninger vedroerende den billigste vin viser en overbeskatning af vin paa indtil 286 % . Den britiske regerings analyse af salgspriserne paa de to tyske vine bekraefter indirekte disse resultater . Den ene af disse vine repraesenterer faktisk paritetspunktet mellem oel og vin med hensyn til afgiftens incidens paa prisen . Dette eksempel viser , at alle de billigste vine , der forhandles i Det forenede Kongerige , i forhold til prisen baerer en relativt tungere afgiftsbyrde end oel . De prislister , som Kommissionen har fremlagt , viser , at der paa det britiske marked findes et betydeligt antal vine , herunder naesten samtlige italienske vine , som falder ind under denne definition , og som foelgelig er paalagt en overbeskatning , der er mere maerkbar , jo lavere deres pris er .

26 Efter en gennemgang af de oplysninger , som parterne har fremlagt , er Domstolen naaet til det resultat , at naar man som sammenligningsgrundlag tager vine , der er billigere end de vintyper , som Det forenede Kongerige har valgt , og hvoraf der er repraesenteret adskillige sorter i betydelige maengder paa det britiske marked , bliver det klart , at der bestaar en betydelig overbeskatning netop paa de vine , som paa grund af deres pris staar i det mest direkte konkurrenceforhold til den indenlandske oelproduktion .

27 Det fremgaar saaledes efter den detaljerede oplysning af sagen , som Domstolen har ladet foretage _ uanset hvilket sammenligningskriterium der anvendes , og uden at det , naar alt kommer til alt , er noedvendigt at foretraekke det ene for det andet _ at Det forenede Kongeriges afgiftssystem bevirker , at vin hidroerende fra andre medlemsstater goeres til genstand for en overbeskatning , saaledes at der sikres den indenlandske oelproduktion en beskyttelse , for saa vidt denne oelproduktion er det mest relevante referencekriterium set fra et konkurrencemaessigt synspunkt . Da denne beskyttende virkning er mest maerkbar for de mest almindelige vine , medfoerer det britiske afgiftssystem , at vin faar karakter af en luksusvare , som paa grund af den afgiftsbyrde , den baerer , naeppe i forbrugerens oejne kan vaere et reelt alternativ til den typiske , indenlandsk fremstillede drikkevare .

28 Det foelger af ovenstaaende betragtninger , at Det forenede Kongerige ved at paalaegge lette vine af friske druer en relativt hoejere forbrugsafgift end den , der paalaegges oel , har undladt at opfylde de forpligtelser , som paahviler det i henhold til EOEF-traktatens artikel 95 , stk . 2 .

Afgørelse om sagsomkostninger


Sagens omkostninger

29 I henhold til procesreglementets artikel 69 , stk . 2 , bliver den part , der taber sagen , doemt til at afholde sagens omkostninger , hvis der er nedlagt paastand herom . Ifoelge samme artikels stk . 3 kan Domstolen imidlertid ophaeve sagens omkostninger helt eller delvis , hvis der foreligger ganske saerlige grunde .

30 Der vil vaere at goere brug af denne mulighed i denne sag . Det er under retsforhandlingerne blevet klart , at Kommissionen har anlagt sagen uden fyldestgoerende forberedelse , hvilket har foranlediget , at Domstolen gentagne gange har maattet anmode om oplysninger og udsaette sagens behandling . Sagens omkostninger vil derfor vaere at ophaeve , bortset fra Den italienske Republiks omkostninger , som baeres af Det forenede Kongerige .

Afgørelse


Paa grundlag af disse praemisser

udtaler udtaler og bestemmer

DOMSTOLEN

1 . Det forenede kongerige Storbritannien og Nordirland har ved at paalaegge lette vine af friske druer en relativt hoejere forbrugsafgift end den , der paalaegges oel , undladt at opfylde de forpligtelser , som paahviler det i henhold til EOEF-traktatens artikel 95 , stk . 2 .

2 . Kommissionen for De europaeiske Faellesskaber og Det forenede Kongerige baerer hver deres omkostninger . De udgifter , der er afholdt af Den italienske Republik , betales af Det forenede Kongerige .