Bruxelles, den 12.6.2024

SWD(2024) 251 final

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE

Operationel tjekliste og liste over Kommissionens gennemførelsesretsakter og delegerede retsakter, der skal vedtages med henblik på gennemførelsen af pagten om migration og asyl





Ledsagedokument til

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

En fælles gennemførelsesplan for pagten om migration og asyl

{COM(2024) 251 final}


Operationel tjekliste

Den europæiske pagt om migration og asyl

Denne tjekliste består af en vejledende og ikkeudtømmende beskrivelse af de foranstaltninger, der er nødvendige for at gennemføre pagten. Hvor det er relevant, henvises der til specifikke lovbestemmelser.

Byggesten og

overordnede målsætninger

Påkrævede EU-foranstaltninger

Påkrævede foranstaltninger i medlemsstaterne

Bemærkninger/funktionel forbindelse

Politisk præambel

Styrkelse af en strategisk tilgang

Fælles gennemførelsesplan tre måneder efter ikrafttrædelsen (artikel 84 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Skema for nationale strategier (artikel 7 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

EU-strategi (18 måneder efter ikrafttrædelsen) (artikel 8 i forordningen om asyl- og migrationsstyring).

Nationale gennemførelsesplaner seks måneder efter ikrafttrædelsen (artikel 84 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

National strategi (12 måneder efter ikrafttrædelsen) (artikel 7 i forordningen om asyl- og migrationsstyring).

Krydshenvisning til alle byggesten og andet i overensstemmelse med strategiens anvendelsesområde.

Specifik krydshenvisning til BS 8 om krise (strategien skal ajourføres et år efter krisesituationen).



Byggesten og

overordnede målsætninger

Påkrævede EU-foranstaltninger

Påkrævede foranstaltninger i medlemsstaterne

1. Et fælles informationssystem – Klar til Eurodac

Sikre, at Eurodacs nøglefunktioner er tilgængelige, og at medlemsstaternes systemer er klar til at bruge dem

Lovgivning

Udkast til gennemførelsesretsakt om statistikker på tværs af systemerne (Kommissionen) (artikel 12, stk. 3, i Eurodacforordningen).

Ajourføre ni ikkelovgivningsmæssige retsakter, der er omfattet af andre forordninger, som er relevante for Eurodac/interoperabilitet.

Administration/koordinering

Nedsætte Eurodacforskriftsudvalg (indført i komitologiregistret).

Eurodackontaktudvalg.

EU-agenturer

eu-LISA

Vedtage og udvikle et centralt interfacekontroldokument 1 med de nye funktionaliteter i Eurodac (eu-LISA) (artikel 4, stk. 1, og artikel 63, stk. 4, i Eurodacforordningen).

Identificere og håndtere krav til Eurodacs interoperabilitet. 

Konceptnote sammen med Kommissionen om tekniske løsninger og centrale funktioner i forbindelse med omstillingen.

Ajourføre brugermanualen.

Udvikle teknologiske løsninger, der muliggør støtte fra Frontex-hold og EUAA's asylstøttehold (betragtning 26 i Eurodacforordningen).

Udvikle og tilbyde uddannelse i den tekniske anvendelse af Eurodac.

Lovgivning

Undersøge, om det er nødvendigt at justere de nationale lovgivningsmæssige rammer.

Tilpasse de nationale lovgivningsmæssige rammer, hvor det er nødvendigt (herunder retsgrundlag for relevante myndigheders adgang til systemet, databeskyttelse).

Udpege udpegede myndigheder og kontrolmyndigheder for Eurodac, underrette Kommissionen senest den 12.9.2024 (artikel 61, stk. 1, i Eurodacforordningen).

Administration

Aftale med medlemsstaterne og eu-LISA om interfacekontroldokument (ICD) senest den 12.12.24 (artikel 63, stk. 4).

Nå til enighed med andre medlemsstater om prioriterede funktioner.

Overveje/beslutte vægten af centrale tekniske løsninger i forhold til nationale tekniske løsninger.

Udarbejde/ændre relevante operative standardprocedurer om udveksling af oplysninger mellem myndigheder og registrering af oplysninger i Eurodac.

Implementere Eurodacs nøglefunktioner til indsamling og formidling af oplysninger via nationale adgangspunkter (artikel 63 i Eurodacforordningen).

Kapacitet

Menneskelige ressourcer: Sikre, at der er tilstrækkeligt uddannet personale til at opfylde nye virksomhedskrav (betragtning i Eurodacforordningen). 

Sikre rettidige indkøb og rettidig levering af udstyr (Eurodacmaskiner, konnektivitet, ansigtsbilleder (betragtning 49 i Eurodacforordningen).

Medlemsstaterne skal vurdere budgetbehovene og finde finansieringskilder (nationale i modsætning til EU-kilder) (horisontal opgave, der gælder for alle byggesten)

Milepæle, der skal overvejes

Inden udgangen af juni 2024 bør medlemsstaterne, Kommissionen og eu-LISA nå frem til en fælles forståelse af Eurodacs nøglefunktioner for at sikre, at disse funktioner er på plads senest den 12. juni 2026.

Inden udgangen af juni 2024 bør medlemsstaterne, Kommissionen og eu-LISA og Kommissionen nå frem til en fælles forståelse af, hvilken type teknisk løsning der skal gennemføres (centraliseret eller ej).

Senest i september 2024 bør Kommissionen indkalde forskriftsudvalget for Eurodac.

Senest den 12. december 2024 bør medlemsstaterne nå til enighed om interfacekontroldokumentet for Eurodac.

Senest den 12. december 2024 bør Kommissionen sikre, at der opnås enighed om de stabile tekster til de gennemførelsesretsakter og delegerede retsakter, der er nødvendige for Eurodacs nøglefunktioner.

Senest den 12. juni 2026 går det opgraderede Eurodac i luften.

Bemærkninger og funktionelle forbindelser

Krydshenvisning til BS 2 (et nyt system for de ydre grænser), for screening og grænseprocedurer, BS 4 (konvergerende procedurer), BS 6 (et retfærdigt og effektivt system): de nye ansvarsregler i praksis) og BS 7 (solidaritet i praksis), BS 10 om genbosættelse: Medlemsstaterne skal være klar til at indføre de nye oplysninger i Eurodac. Omfatter uddannelse af relevante myndigheder i, hvilke data der skal indføres, og hvornår.



Byggesten og

overordnede målsætninger

Påkrævede EU-foranstaltninger

Påkrævede foranstaltninger i medlemsstaterne

2. Et nyt grænsesystem

At sikre, at screeningen og grænseprocedurerne ved asyl og tilbagesendelse fungerer sammen i en gnidningsløs proces med alle garantier

Lovgivning

Kommissionens gennemførelsesretsakt om oprettelse af tilstrækkelig kapacitet 12.8.24 (artikel 47 i forordningen om asylprocedurer).

Administration/koordinering

Sammen med EUAA og Frontex udvikle modeller, arbejdsgange og hypotetiske modeller for tilstrækkelig kapacitet og opstille vejledende rekrutterings- og modtagelsesbehov i forbindelse med screening- og grænseprocedurerne.

Gennemgå og om nødvendigt ajourføre den praktiske vejledning for grænsevagter.

Tilrettelægge fælles drøftelser mellem grænsevagter, asylmedarbejdere og sagsbehandlere, der arbejder med tilbagesendelse.

Foranstaltninger til støtte for grænseproceduren ved tilbagesendelse (artikel 25a, visumprocedure, EU-tilbagesendelseskoordinator, "målrettede tilbagesendelsesforanstaltninger").

Integrere screening i politikcyklussen for integreret europæisk grænseforvaltning (strategier for integreret grænseforvaltning/Schengenevaluering) (screeningforordningens betragtning 23).

EU-agenturer

EUAA's vejledning om effektive alternativer til frihedsberøvelse (artikel 5, stk. 3, i forordningen om grænseproceduren ved tilbagesendelse).

Regelmæssige konvergensrapporter med angivelse af EU-anerkendelsesprocent og forskelle.

EUAA's overvågning for at sikre særligt fokus på familier med mindreårige i grænseproceduren (artikel 45, stk. 4, i forordningen om asylprocedurer, artikel 14 og 15, stk. 2, i EUAA-forordningen).

EUAA-vejledning/-uddannelse til screeningmyndigheder om gennemførelsen af sundheds-, sårbarheds-, identitets- og sikkerhedskontrol.

EUAA tilpasser retningslinjer/uddannelsesmoduler, herunder screeningarbejdsgange, screening-/sårbarhedsværktøjskasse, praktisk værktøj for medarbejdere ved første kontaktpunkt, ajourføring af vejledningen om aldersvurdering).

Uddannelse og operationel støtte vedrørende screening fra Frontex.

Frontex skal medtage screening i bilaget til den tekniske og operationelle strategi for integreret europæisk grænseforvaltning.

Lovgivning

Undersøge, om det er nødvendigt at justere de nationale lovgivningsmæssige rammer.

Tilpasse de nationale lovgivningsmæssige rammer, hvor det er nødvendigt.

Administration

Gennemgå den administrative proces, arbejdsgangene og den operative standardprocedure for at hjælpe med at tilrettelægge grænsekontrol og asyl-/tilbagesendelsesprocedurer som én arbejdsgang og justeret for grænser og rapporteringsforpligtelser (artikel 51, 49 og 50 i forordningen om asylprocedurer). Gennemgå/overveje at oprette et integreret sagsforvaltningssystem, herunder funktioner til rettidigt at indsamle og dele relevante kvantitative og kvalitative data og oplysninger om, hvordan grænseproceduren fungerer, og give alle relevante myndigheder adgang/input til relevante formål.

Udarbejde protokoller for foranstaltninger/fastlægge tiltag, der skal bidrage til at sikre, at migranter fortsat står til rådighed, og forhindre, at de forsvinder, herunder alternativer til frihedsberøvelse (artikel 43, stk. 2, i forordningen om asylprocedurer).

Indarbejde screening i nationale strategier for integreret grænseforvaltning.

Integrere screeningtjek (identitet, sikkerhed, sårbarhed, sundhed) i eksisterende arbejdsgange for pågribelse/tilbagesendelse.

Kapacitet

Identifikation af steder til faciliteter til gennemførelse af screening og grænseprocedurer (artikel 54, stk. 3, i forordningen om asylprocedurer). 

Nå en tilstrækkelig kapacitet til screening og efterfølgende grænseprocedure under hensyntagen til EUAA's gældende standarder og indikatorer (artikel 4, stk. 7, artikel 47, stk. 5, og artikel 54, stk. 3, i forordningen om asylprocedurer).

Identificere og opfylde infrastrukturbehovene for at overholde standarderne i direktivet om modtagelsesforhold og andre retlige forpligtelser i henhold til alle relevante bestemmelser (f.eks. faciliteter, herunder for familier og børn, frihedsberøvelse/alternativer til frihedsberøvelse (artikel 10-13 i direktivet om modtagelsesforhold) samt konnektivitet): overveje vurdering, indkøb/anskaffelse/opførelse. 

Ansætte og uddanne det nødvendige personale, såsom grænsevagter, asylmedarbejdere, sagsbehandlere, der arbejder med tilbagesendelse, tolke, specialister i sårbarhedstjek, sundhedspersonale til helbredsundersøgelse, personale med speciale i aldersvurdering, rådgivere, børnebeskyttelsesmedarbejdere (artikel 8, stk. 1-2, artikel 8, stk. 9, artikel 12 og artikel 13 i forordningen om asylprocedurer).

Sikre retlig kapacitet til at behandle klager i forbindelse med grænseproceduren (identifikation af retskredse, personale) (artikel 67 og artikel 51 i forordningen om asylprocedurer).

Vurdere og opfylde behov for udstyr (f.eks. Eurodacmaskiner, medicin, uddannelse og WASH – "vand, sanitet og hygiejne").

Udvikle dataindsamlingskapacitet med henblik på rapportering om tilstrækkelig kapacitet (artikel 49 i forordningen om asylprocedurer). 

Sikre, at behørigt bemyndigede screeningmyndigheder har adgang til EU's og Interpols databaser og Europoloplysninger (artikel 8, stk. 9, i screeningforordningen).

Medlemsstaterne skal vurdere budgetbehovene og finde finansieringskilder (nationale i modsætning til EU-kilder) (horisontal opgave, der gælder for alle byggesten)

Milepæle, der skal overvejes

Senest den 12. august 2024 vedtager Kommissionen gennemførelsesretsakten med etablering af den tilstrækkelige kapacitet for hver medlemsstat.

EUAA bør senest den 12. december 2024 vedtage retningslinjer vedrørende kravene til personale i grænseproceduren og EUAA's retningslinjer for forskellig praksis med hensyn til alternativer til frihedsberøvelse i forbindelse med grænseproceduren.

Senest den 11. april 2026 (dvs. to måneder før anvendelsesdatoen): Medlemsstaterne underretter Kommissionen om placeringen af steder til grænseprocedurerne.

Senest den 12. juni 2026 skal medlemsstaterne have etableret deres passende kapacitet.

Bemærkninger og funktionelle forbindelser

Krydshenvisning til BS 3 (nytænkning af modtagelse) vedrørende bestemmelser i direktivet om modtagelsesforhold.

Krydshenvisning til BS 4 (procedurer) og 6 (ansvar), da der allerede skal gives oplysninger i screeningfasen (herunder for at medlemsstaten kan anvende regler om manglende overholdelse), og hvis det konstateres, at en person udgør en trussel mod den indre sikkerhed, er den medlemsstat, der foretager sikkerhedskontrollen, den ansvarlige medlemsstat.

Krydshenvisning til BS 7 (solidaritet), da sikkerhedskontrol forud for omfordelingen normalt skulle have fundet sted under screeningen.

Krydshenvisning til BS 9 (beskyttelsesforanstaltninger) i forbindelse med screeningen og grænseprocedurerne (asyl og tilbagesendelse).



Byggesten og

overordnede målsætninger

Påkrævede EU-foranstaltninger

Påkrævede foranstaltninger i medlemsstaterne

3. Nytænkning af modtagelse

Sikre en passende levestandard for ansøgerne i forhold til de forventede behov.

Administration/koordinering

Støtte gennem modtagelseskontaktudvalget til gennemførelse og fremme af en fælles fortolkning.

EU-agenturer

EUAA's modtagelsesnetværk skal identificere god praksis.

EUAA's standardoplysningsskema (artikel 5, stk. 1, i direktivet om modtagelsesforhold)

EUAA: Vejledning om alternativer til frihedsberøvelse.

EUAA's revision af standarder, indikatorer, praktisk vejledning, værktøjer og uddannelse i modtagelse med henblik på tilpasning til ny lovgivning (jf. BS 2 og 9).

Lovgivning

 

Revidere de nationale lovgivningsmæssige rammer og vedtage foranstaltninger til gennemførelse af direktivet om modtagelsesforhold senest den 12. juni 2026 (overveje nye muligheder i direktivet for så vidt angår ophold og geografisk fordeling, tilvejebringelse af alternativer til frihedsberøvelse).

Administration 

Meddelelse til Kommissionen om teksterne til gennemførelse af direktivet om modtagelsesforhold senest den 12. juni 2026 (artikel 35 i direktivet om modtagelsesforhold).

Underrette Kommissionen om de myndigheder, der er ansvarlige for at opfylde forpligtelserne i henhold til direktivet om modtagelsesforhold (artikel 30 i direktivet om modtagelsesforhold).

Gennemgå eksisterende systemer og processer, f.eks. tilpasse boligmuligheder, tjenester, bistand til ansøgerens profil og sårbarheder.

Gennemgå/overveje at oprette et integreret sagsforvaltningssystem og sikre kapacitet til at indsamle og dele relevante kvantitative og kvalitative data og oplysninger om modtagelseskapacitetsniveauerne (artikel 9 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring), fremme effektiv adgang til tjenester.

Overveje procedurer og processer for at afspejle nye foranstaltninger, der har til formål at forebygge og håndtere sekundære bevægelser/misbrug (forpligtelse til ophold, begrænsning af den frie bevægelighed, indskrænkning af materielle modtagelsesforhold) og relaterede oplysningskrav (artikel 5, 7-9, 21 og 23 i direktivet om modtagelsesforhold). 

Vurdere/definere de forventede behov (herunder beredskab ved grænsen, omfordelinger) for materielle modtagelsesforhold, der svarer til en passende levestandard.

Kapacitet 

Sikre materielle modtagelsesforhold i forhold til de forventede behov, herunder særlige modtagelsesbehov. Overveje infrastruktur, boliger, kontant bistand, lommepenge, fødevarer, tøj, personlig hygiejne osv. (artikel 2, stk. 7, i direktivet om modtagelsesforhold).

Definere og opfylde kapacitet til alternativer til frihedsberøvelse (artikel 10, stk. 5, i direktivet om modtagelsesforhold).

Sikre kapacitet til at give tilstrækkelig og tilpasset adgang til fysisk og mental sundhedspleje og adgang til uddannelse for mindreårige (artikel 16 og 22 i direktivet om modtagelsesforhold).

Sikre kapacitet til hurtigere gennemførelse af foranstaltninger forud for integration (uddannelse/adgang til arbejdsmarkedet/sprog – erhvervsuddannelse (artikel 16-18 i direktivet om modtagelsesforhold), vurdering af færdigheder, støtte til adgang til beskæftigelse såsom matchning), herunder gennem mulige partnerskaber.

Sikre tilstrækkeligt og behørigt uddannet personale, f.eks. tolke, oversættere, socialarbejdere, sundhedspersonale, børnebeskyttelsesmedarbejdere (artikel 20, stk. 8, artikel 25, stk. 2, artikel 26, stk. 6, artikel 28, stk. 2, og artikel 33, stk. 2, i direktivet om modtagelsesforhold). 

Sikre, at uddannelse omfatter centrale elementer i det europæiske asyluddannelsesprogram om modtagelse (artikel 33, stk. 1, i direktivet om modtagelsesforhold).

Overveje/tilføre ressourcer til gennemførelsespartnerskaber med lokale/regionale myndigheder, civilsamfundet og internationale organisationer (artikel 33, stk. 2, i direktivet om modtagelsesforhold).

Medlemsstaterne skal vurdere budgetbehovene og finde finansieringskilder (nationale i modsætning til EU-kilder) (horisontal opgave, der gælder for alle byggesten)

Milepæle, der skal overvejes

Inden udgangen af 2025 vil EUAA udarbejde et standardoplysningsskema.

Senest den 12. juni 2026 skal medlemsstaterne have gennemført kravene i det omarbejdede direktiv om modtagelsesforhold i national lovgivning.

Senest den 12. juni 2026 underretter medlemsstaterne Kommissionen om de myndigheder, der er ansvarlige for at opfylde forpligtelserne i direktivet om modtagelsesforhold. Medlemsstaterne opfordres til at give meddelelse tidligere end den krævede lovbestemte frist for at lette kontakten med Kommissionen i gennemførelsesfasen.

Bemærkninger og funktionelle forbindelser

Krydshenvisning til BS 2 (grænse) i forbindelse med forpligtelsen til at have tilstrækkelig kapacitet ved grænsen til at overholde direktivet om modtagelsesforhold for at blive anset for at være tilstrækkelig, samt overholdelse af direktivet under screeningen af asylansøgere.

Krydshenvisning til BS 2 og 6: Oplysning om manglende ret til materielle modtagelsesforhold (kun basale behov) i tilfælde af, at ansøgeren opholder sig i en medlemsstat, hvor vedkommende ikke burde være (konsekvens af manglende overholdelse).

Krydshenvisning til BS 3 og 10 i forhold til registrering af den registreringsdato, der bestemmer fristen for adgang til arbejdsmarkedet, som er seks måneder.

Krydshenvisning til BS 7 (solidaritet) med hensyn til omfordeling: Medlemsstater, der bidrager med omfordeling, skal have modtagelseskapacitet til at omfordele og rapportere, hvor data og oplysninger om modtagelseskapacitetsniveauer er en del af indikatorerne i den årlige europæiske asyl- og migrationsrapport.

Krydshenvisning til BS 8 (beredskab, beredskabsplanlægning og kriserespons) i forbindelse med forpligtelsen til en beredskabsplan for modtagelse.

Krydshenvisning til BS 9 (beskyttelsesforanstaltninger).



Byggesten og

overordnede målsætninger

Påkrævede EU-foranstaltninger

Påkrævede foranstaltninger i medlemsstaterne

4. Retfærdige og effektive konvergerende procedurer

Hurtig afgørelse om asylprocedurer og konvergens mellem beslutningspraksis og -resultater. 

Administration/koordinering

Nedsætte ekspertgruppen om asylprocedurer og kvalifikationer for at sikre en fælles fortolkning af de nye bestemmelser og gøre det lettere at identificere god praksis.

EU-agenturer

EUAA skal oprette et netværk af ansvarlige enheder af kompetente myndigheder med henblik på at identificere/udveksle god praksis. 

EUAA skal ajourføre (og om nødvendigt udvikle nye) retningslinjer, standarder og indikatorer, praktiske værktøjer og uddannelsesmoduler, herunder for nationale forvaltninger, domstole og retter.

EUAA skal levere oplysninger om oprindelseslande og landevejledninger.

EUAA: Retningslinjer for systemet for tidlig varsling og beredskab (EPS), der skal tilpasses til den nye pakke, kontrol af, om de nuværende indikatorer er fuldstændige.

Lovgivning

Undersøge, om det er nødvendigt at justere de nationale lovgivningsmæssige rammer.

Tilpasse de nationale lovgivningsmæssige rammer, hvor det er nødvendigt.

Sikre korrekt anvendelse af de nye regler (herunder trin, tidsfrister, klager og fornyede ansøgninger).

Administration

Sikre, at nye ansvarsområder tilpasses nye rammer og trin i proceduren (modtagelse, registrering, indgivelse) (artikel 4 i forordningen om asylprocedurer).

Gennemgå/udvikle arbejdsgange for udveksling af oplysninger på tværs af tjenester i landet og med andre medlemsstater (artikel 27, stk. 3, og artikel 55, stk. 2, i forordningen om asylprocedurer).

Udvikle/tilpasse arbejdsmetoder og operative standardprocedurer for forskellige trin under fuld overholdelse af tidsplanerne for hver procedure.

Gennemgå asylkontorernes organisation under hensyntagen til eksisterende udfordringer i forbindelse med efterslæb og asylprocedurens gennemsnitlige varighed.

Gennemgå udstedelse og meddelelse af asylafgørelser (artikel 8, stk. 1, i forordningen om asylprocedurer).

Tilpasse procedurerne, hvor det er relevant, for at medtage nye elementer vedrørende "effektiv beskyttelse" under hensyntagen til sikkert tredjeland/første asylland (artikel 36, 37 og 8, stk. 1, i forordningen om asylprocedurer).

Tilpasse procedurerne for at medtage nye elementer vedrørende alternativet til national beskyttelse og fratagelse af status i tilfælde af sikkerhedstrussel/kriminelle handlinger (artikel 14 og 19 i direktivet om modtagelsesforhold).

Øge bevidstheden om og sikre anvendelsen af EUAA's landeoplysninger og landevejledninger, herunder blandt dommere (artikel 11, stk. 2, litra a), artikel 8, stk. 4, artikel 7, stk. 3, artikel 8, stk. 3, og artikel 16, stk. 2, litra a), i forordningen om asylprocedurer).

Kapacitet

Sikre tilstrækkeligt og behørigt uddannet personale (asylsagsbehandlere, tolke) under hensyntagen til nuværende efterslæb og forventede behov, navnlig til at udføre nye obligatoriske opgaver såsom alternativ vurdering af intern beskyttelse (artikel 8 i kvalifikationsforordningen), fratagelse af flygtningestatus (artikel 14, stk. 1, litra d) og e), i kvalifikationsforordningen), medtage det europæiske asyluddannelsesprogram i uddannelse (artikel 4, stk. 8, i forordningen om asylprocedurer).Sikre, at asylkontorerne er tilstrækkeligt udstyret (artikel 4, stk. 7, i forordningen om asylprocedurer).

Medlemsstaterne skal vurdere budgetbehovene og finde finansieringskilder (nationale i forhold til EU) (horisontal opgave, der gælder for alle byggesten)

Milepæle, der skal overvejes

Senest den 12. juni 2025 evaluerer Kommissionen begrebet sikkert tredjeland og foreslår om nødvendigt målrettede ændringer heraf.

Senest den 12. juni 2026 underretter medlemsstaterne Kommissionen om, hvilke myndigheder der er ansvarlige for at modtage ansøgninger, registrere ansøgninger og indgive ansøgninger i henhold til forordningen om asylprocedurer.

Senest den 12. juni 2026 udpeger medlemsstaterne et nationalt kontaktpunkt med henblik på kvalifikationsforordningen og meddeler Kommissionen dets adresse. Kommissionen videresender oplysningerne til de øvrige medlemsstater.

Bemærkninger og funktionelle forbindelser

Krydshenvisning til BS 8 (beredskab, beredskabsplanlægning og kriserespons) om forpligtelse til beredskabsplaner om forberedte asyl-, modtagelses- og migrationssystemer.



Byggesten og

overordnede målsætninger

Påkrævede EU-foranstaltninger

Påkrævede foranstaltninger i medlemsstaterne

5. Effektive og retfærdige tilbagesendelser

 

Fremskynde tilbagesendelsesprocedurerne og skabe en tæt forbindelse mellem asyl- og tilbagesendelsesprocessen.

Administration/koordinering

Målrettede foranstaltninger under EU-tilbagesendelseskoordinatoren.

Koordinering af tilbagesendelsesdimensionen af den samlede tilgang.

Rapporter i henhold til artikel 25a.

Orientering om digitalisering af EU's tilbagesendelsessystem.

EU-agenturer

EUAA's vejledning om alternativer til frihedsberøvelse (artikel 5, stk. 3, i forordningen om grænseproceduren ved tilbagesendelse).

Frontex-støtte til alle faser af frivillig og tvangsmæssig tilbagesendelse.

Frontex-støtte gennem EU's reintegrationsprogram.

Frontex-støtte til identifikation og rådgivning vedrørende tilbagesendelse.

Lovgivning

Undersøge, om det er nødvendigt at justere de nationale lovgivningsmæssige rammer.

Tilpasse de nationale lovgivningsmæssige rammer, hvor det er nødvendigt.

Fastsætte en procedure for at sikre, at negative asylafgørelser udstedes samtidig med afgørelser om tilbagesendelse eller uden unødig forsinkelse (artikel 37 i forordningen om asylprocedurer), oprette strukturer for fælles tidsfrister for klager over begge afgørelser (artikel 67, stk. 1, i forordningen om asylprocedurer).

Administration

Gennemgå procedurer og fastlægge processer og arbejdsgange for sagsbehandling, der dækker alle trin fra ophøret af opholdsretten til reintegrationsstøtte.

Oprette/bevæge sig i retning af et integreret sagsforvaltningssystem, herunder asyl og tilbagesendelse, og et effektivt IT-system til forvaltning af tilbagesendelsessager.

Kapacitet

Sikre tilstrækkeligt og behørigt uddannet personale.

Gennemgå og opfylde infrastrukturbehovene. 

Udvikle kapacitet til effektivt at anvende alternativer til frihedsberøvelse.

Etablere rådgivningsstrukturer for tilbagesendelse.

Gennemføre ordninger for støttet frivillig tilbagevenden og reintegration.

Medlemsstaterne skal vurdere budgetbehovene og finde finansieringskilder (nationale i modsætning til EU-kilder) (horisontal opgave, der gælder for alle byggesten)

Milepæle, der skal overvejes

Inden udgangen af 2024 bør alle medlemsstater aktivt anvende Frontex' EU-reintegrationsprogram.

Senest i januar 2025 vil Frontex i tæt samarbejde med Kommissionen og medlemsstaterne etablere et omfattende planlægningssystem med fokus på prioriterede tredjelande.

Senest i juni 2025 vil tilbagesendelseskoordinatoren som en "målrettet foranstaltning" udarbejde en håndbog, der skal vejlede aktører, der er involveret i tilbagesendelse i medlemsstaterne, som skal forbindes gennem en effektiv arbejdsgang.

I 2025 vil Kommissionen oprette mekanismer til at støtte de medlemsstater, der endnu ikke træffer afgørelser om tilbagesendelse sammen med negative asylafgørelser, med at udvikle kapacitet til at gøre dette.

Senest medio 2026 vil Frontex på grundlag af sin mangelanalyse bistå alle medlemsstaterne med at indføre et IT-system til forvaltning af tilbagesendelsessager.

Bemærkninger og funktionelle forbindelser

Krydshenvisning til BS 9 om individuelle beskyttelsesforanstaltninger.



Byggesten og

overordnede målsætninger

Påkrævede EU-foranstaltninger

Påkrævede foranstaltninger i medlemsstaterne

6. Et retfærdigt og effektivt system: De nye ansvarsreglers funktion i praksis

Sikre en effektiv og stabil ansvarsdeling i hele Unionen og mindske incitamenterne til sekundære bevægelser

Lovgivning

Nedsætte forskriftsudvalget for forordningen om asylforvaltning (artikel 77 i forordningen om asylforvaltning). 

Vedtage regler, der erstatter Kommissionens gennemførelsesforordning (EF) nr. 1560/2003, herunder ajourføringen af DubliNet-modellerne. 

Administration/koordinering

Nedsætte Dublinkontaktudvalget med henblik på vejledning, harmonisering osv.

Udarbejde konceptnote i samarbejde med eu-LISA om den trinvise opgradering af DubliNet.

Støtte til en fælles struktur af fortegnelser over eksamensbeviser og andre kvalifikationer samt uddannelsesinstitutioner til støtte for anvendelsen af nye ansvarskriterier (artikel 30 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

EU-agenturer

EUAA: skabelon for familierelaterede sager + retningslinjer for sporing og identifikation af familiemedlemmer (artikel 22, stk. 1, i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

EUAA: udarbejdelse af informationsbrochurer og -materialer, vejledning i personlige samtaler på afstand (artikel 20, stk. 2, i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

EUAA skal tilpasse anvendelsesområdet for netværket af Dublinenheder (artikel 54 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

EUAA ajourfører retningslinjer for anvendelse af ansvarsreglerne.

eu-LISA: teknisk og operationel opgradering af DubliNet (første fase 2024-2026) og sikring af, at DubliNet-formularerne og de teknologiske og sikkerhedsmæssige opgraderinger er egnede til formålet.

Lovgivning

Undersøge, om det er nødvendigt at justere de nationale lovgivningsmæssige rammer.

Tilpasse de nationale lovgivningsmæssige rammer, hvor det er nødvendigt

(f.eks. effektive retsmidler, manglende ret til modtagelsesforhold, nye tidsfrister).

Administration

Gennemgå/tilpasse Dublinenhedens struktur, funktionsmåde, arbejdsmetoder og operative standardprocedurer for at gennemføre nye procedurer og kortere tidsfrister (anmodninger om overtagelse, meddelelser om tilbagetagelse, omfordelinger og ansvarskompensation) (artikel 36, 63 og 67 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring). Overveje at oprette specialiserede hold (betragtning 8 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Gennemgå og tilpasse koordineringsstrukturer og arbejdsgange mellem Dublinenheder og andre myndigheder (f.eks. screening, retshåndhævelse, modtagelse).

Overveje/revidere/oprette it-sagsforvaltningssystemer, herunder for at sikre, at der indsamles og udveksles relevante kvantitative og kvalitative data og oplysninger, hvor det er relevant, og overveje en eventuel automatisering af proceduremæssige elementer.

Overveje fortegnelsen over eksamensbeviser og andre kvalifikationer og godkendte uddannelsesinstitutioner fra niveau to i den internationale standardklassifikation for at støtte anvendelsen af nye ansvarskriterier (artikel 30 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Sørge for prioritering af børn og familierelaterede sager i alle faser af de ansvarsrelaterede procedurer (artikel 23, stk. 1, artikel 39, stk. 1, artikel 40, stk. 1, og artikel 46, stk. 1, i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Overveje/gennemgå ordninger for familiesporing og tilknyttede partnerskaber (artikel 23, stk. 3 og 6, og artikel 40, stk. 1, i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Kapacitet

Sikre de nødvendige menneskelige, materielle og finansielle ressourcer til myndighederne, navnlig de nationale Dublinenheder, der dækker nye funktioner, procedurer og tidsfrister (artikel 52, stk. 1 og 2, i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring), herunder overveje den specialisering, der kræves i henhold til de nye regler (betragtning 8 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Sikre tilstrækkeligt og behørigt uddannet personale (artikel 52, stk. 3, i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Sikre tilstrækkeligt personale samt tilstrækkelig logistik og infrastruktur til effektiv gennemførelse af afgørelser om overførsel (f.eks. begrænsning af forsvinden, forbedring af kommunikationen mellem medlemsstaterne, øget fleksibilitet i den ansvarlige medlemsstat og støtte til den overførende medlemsstat).

Sikre opdatering og fuld funktionalitet af DubliNet på nationalt plan.

Sørge for relevante IT-værktøjer og -systemer til sagsbehandling, hvor det er relevant. 

Medlemsstaterne skal vurdere budgetbehovene og finde finansieringskilder (nationale i forhold til EU) (horisontal opgave, der gælder for alle byggesten)

Milepæle, der skal overvejes

Senest i september 2024 vil Kommissionen indkalde forskriftsudvalget for forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring.

Kommissionen vil sigte mod at vedtage gennemførelsesretsakter, der erstatter Dublingennemførelsesbestemmelserne, senest den 12. juni 2025.

Kommissionen vil sigte mod at vedtage de delegerede retsakter, der kræves i henhold til forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring, senest den 12. juni 2025.

Senest i september 2024 vil Kommissionen udsende en konceptnote om den gradvise opgradering af DubliNet.

Senest i april 2025 vil EUAA udarbejde en skabelon for familierelaterede sager og retningslinjer for sporing og identifikation af familiemedlemmer.

Senest den 12. marts 2026 bør medlemsstaterne underrette Kommissionen om de kompetente myndigheder, der er ansvarlige for at opfylde forpligtelserne i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring. Kort tid efter offentliggør Kommissionen en samlet liste over disse myndigheder.

Bemærkninger og funktionelle forbindelser

Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene om gennemførelsen af Dublinkøreplanen (https://home-affairs.ec.europa.eu/system/files/2023-11/SWD on Enhancing the effectiveness of the Dublin III Regulation identifying good practices in the Member States_en.pdf).

Krydshenvisning til BS 1 (det fælles informationssystem) – Medlemsstaterne skal være klar til at indføre de nye data i Eurodac for at gennemføre de nye regler om ansvar og solidaritet.

Krydshenvisning til BS 2 (Et nyt grænsesystem), da visse oplysninger om forpligtelser allerede skal gives i screeningfasen og sikkerhedskontrollen med indvirkning på procedurerne (hvis ansøgeren udgør en trussel mod den indre sikkerhed, er den medlemsstat, der foretager kontrollen, den ansvarlige medlemsstat).

Krydshenvisning til BS 3 (modtagelse), overholdelse af direktivet om modtagelsesforhold – materielle modtagelsesforhold, kun mulighed for at oprette særlige steder/centre for Dublinoverførsler, mulighed for at organisere modtagelsessystemet for at begrænse forsvinden, navnlig for personer, der er omfattet af Dublinoverførsler, regler om manglende ret til materielle modtagelsesforhold, hvis ansøgerne ikke befinder sig i de medlemsstater, hvor de burde være.

Krydshenvisning til BS 7 (solidaritet) i betragtning af, at kapaciteten til at behandle sager om omfordeling og ansvarskompensation ligger hos Dublinenhederne (personale, sagsforvaltningssystem).

Krydshenvisning til BS 9 (beskyttelsesforanstaltninger).



Byggesten og

overordnede målsætninger

Påkrævede EU-foranstaltninger

Påkrævede foranstaltninger i medlemsstaterne

7. Solidaritet i praksis (forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring):

Sikre, at ingen medlemsstat, der er under pres, lades i stikken, og at den permanente obligatoriske, men fleksible solidaritetsmekanisme fungerer effektivt i alle medlemsstater

Lovgivning

Nedsætte forskriftsudvalget for forordningen om asylforvaltning (som BS 6 ovenfor).

Kommissionens gennemførelsesafgørelse og Kommissionens forslag til Rådets gennemførelsesretsakt senest den 15. oktober 2025 (artikel 11 og 12 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Kommissionens gennemførelsesretsakt om udarbejdelse og indsendelse af oplysninger og dokumenter (artikel 67 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Kommissionens gennemførelsesretsakt om finansielle solidaritetsbidrag (artikel 64 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Administration/koordinering

Test ("testkørsel") af den europæiske årlige asyl- og migrationsrapport i 2024 ved hjælp af plannetværket.

Kommissionen: 1) regelmæssige situationsrapporter, 2) den årlige europæiske asyl- og migrationsrapport (artikel 9 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Udpege solidaritetskoordinatoren (herunder de nødvendige finansielle og menneskelige ressourcer til effektivt at udføre opgaver) og oprette og indkalde til EU's solidaritetsforum på teknisk niveau og EUAA's deltagelse (artikel 14 og 15 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Tilvejebringe (med EUAA) værktøjer til identifikation/matchning (artikel 67 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring), standardformular til sikkerhedskontrol (artikel 67 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring), identificere og formidle god praksis. 

Møder i det udvidede Dublinkontaktudvalg med henblik på afklaring, udveksling og god praksis.

EU-agenturer

EUAA, Frontex, Europol, FRA og eu-LISA med henblik på at indsamle og levere relevante kvantitative og kvalitative data, oplysninger og analyser (artikel 9 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

EUAA: Udarbejde modeller og operative standardprocedurer for solidaritetstilsagn og -bidrag.

Lovgivning

Undersøge, om det er nødvendigt at justere de nationale lovgivningsmæssige rammer.

Tilpasse de nationale lovgivningsmæssige rammer, hvor det er nødvendigt.

Administration

Etablere procedurer/strukturer for deltagelse i solidaritetsmekanismen, udpege national koordinator, oprette en national koordineringsmekanisme.

Fastlægge en intern procedure for rettidig afgivelse af tilsagn til afgørelse i EU's solidaritetsforum på højt plan (artikel 13 og 57, stk. 3, i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring) (f.eks. tværministeriel koordinering, høring af relevante organer).

Udvikle de nødvendige operative standardprocedurer og koordineringsstrukturer for rettidig og fuldstændig indsamling og fremsendelse af oplysninger/data med henblik på udarbejdelse af den europæiske årlige asyl- og migrationsrapport senest den 1. juni, ajourføring den 1. september (artikel 9 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Udvikle de nødvendige operative standardprocedurer og interne arbejdsgange for at gennemføre enhver omfordeling, der er valgt som begunstiget eller bidragende medlemsstat, inden for de lovbestemte frister (artikel 67 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring). Overveje at udpege berettigede personer, oplysningskrav, vurderinger af barnets tarv/beskyttelsesforanstaltninger, sikkerhedskontrol og -verifikation.

Menneskelige ressourcer og infrastruktur

Sikre kapacitet (rekruttering, databehandling) til rettidig rapportering af høj kvalitet, til den europæiske årlige asyl- og migrationsrapport, herunder deltagelse i planmøder i juli og september 2025 (artikel 6-9 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Sikre kapacitet til a) at identificere behov og b) at absorbere solidaritetsbidrag effektivt (afdække eventuelle behov, der skal finansieres af den finansielle pulje) (artikel 6, artikel 11, stk. 1, artikel 58, stk. 2, artikel 59, stk. 2, og artikel 64, stk. 2, i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Gennemgå/etablere kapacitet (menneskelige ressourcer, infrastruktur, udstyr) til at gennemføre omfordeling som solidaritetsmodtagende og bidragende medlemsstater inden for den stramme frist på halvanden måned til at afslutte omfordelingsprocessen (artikel 6 og 67 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring). Det drejer sig navnlig om følgende:

Udpegelse af interviewere og tolke, politi/sikkerhedsmodtagelsesmyndigheder, socialarbejdere, repræsentanter, Dublinenheden).

Infrastruktur/logistik: transport, modtagelseskapacitet/evt. omfordelingscentre/samtalefaciliteter (på afstand).

Medlemsstaterne skal vurdere budgetbehovene og finde finansieringskilder (nationale i modsætning til EU-kilder) (horisontal opgave, der gælder for alle byggesten)

Milepæle, der skal overvejes

Senest den 30. oktober 2024 vil Kommissionen afslutte testkørslen af den europæiske årlige asyl- og migrationsrapport og forelægge resultaterne for EU-mekanismen for beredskab og krisestyring i forbindelse med migration.

I begyndelsen af 2025 vil Kommissionen udpege solidaritetskoordinatoren og afsætte de nødvendige ressourcer til effektiv udførelse af opgaverne.

Senest i begyndelsen af maj 2025 vil Kommissionen anmode medlemsstaterne og EU-agenturerne om de nødvendige oplysninger med henblik på at indlede den første årlige migrationsstyringscyklus den 1. juni 2025.

Senest den 12. juni 2025 vil Kommissionen sigte mod at vedtage de to gennemførelsesretsakter, der er planlagt vedrørende solidaritet (for henholdsvis omfordeling og finansielle bidrag).

Bemærkninger og funktionelle forbindelser

Krydshenvisning til BS 2 (grænsesystem), da sikkerhedskontrol forud for omfordelingen normalt skulle have fundet sted under screeningen.

Krydshenvisning til BS 3 (modtagelse) med hensyn til omfordeling, da medlemsstater, der bidrager med omfordeling, skal have modtagelseskapacitet til at omfordele.

Krydshenvisning til BS 6 (ansvar) i betragtning af, at kapaciteten til at behandle sager om omfordeling og ansvarskompensation ligger hos Dublinenhederne (personale, sagsforvaltningssystem), og hvorvidt der er systemiske mangler med hensyn til ansvar, der kunne få alvorlige konsekvenser.

Krydshenvisning til BS 8 (beredskab, beredskabsplanlægning, krise), da begrebet velforberedt omfatter beredskabsplanlægning, og medlemsstaterne skal give Kommissionen oplysninger om beredskabet med henblik på udarbejdelsen af den årlige europæiske asyl- og migrationsrapport.



Byggesten og

overordnede målsætninger

Påkrævede EU-foranstaltninger

Påkrævede foranstaltninger i medlemsstaterne

8. Beredskab, beredskabsplanlægning og kriserespons

At sikre, at beredskab og beredskabsplanlægning skaber en stærkere modstandsdygtighed over for udviklingen i migrationssituationen, mindsker risikoen for krisesituationer og støtter en hurtig, effektiv og koordineret reaktion i tilfælde af en migrationskrise

Administration/koordinering

Støtte på anmodning til udarbejdelse af beredskabsplaner med EUAA.

EU-mekanisme for beredskab og krisestyring i forbindelse med migration (udveksling af viden/god praksis) med EUAA.

EUAA skal udarbejde en model for de nationale beredskabsplaner for modtagelse (og asyl) (artikel 32, stk. 2, i direktivet om modtagelsesforhold).

Lovgivning

Undersøge, om det er nødvendigt at justere de nationale lovgivningsmæssige rammer.

Tilpasse de nationale lovgivningsmæssige rammer, hvor det er nødvendigt (f.eks. gennemførelse af direktivet om modtagelsesforhold i forbindelse med beredskabsplanlægning).

Administration

Udarbejde nationale beredskabsplaner for modtagelse (og asyl) på grundlag af EUAA-modellen senest den 12. april 2025 (artikel 32 i direktivet om modtagelsesforhold).

Etablere/revidere administrative ordninger, herunder tværministeriel koordinering, for at sikre udformning, vedtagelse, gennemførelse og regelmæssig revision af beredskabsplaner for migration og asyl (procedurer).

Sikre, at der indsamles og deles relevante oplysninger (artikel 9 og 10 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Overveje systemiske revisioner af det operationelle beredskab og beredskabsplanlægning.

Kapacitet

Sikre kapacitet til at opskalere/nedskalere de nødvendige ressourcer såsom

personale

udstyr (inkl. IT)

logistik

modtagelseskapacitet

anden infrastruktur.

Medlemsstaterne skal vurdere budgetbehovene og finde finansieringskilder (nationale i modsætning til EU-kilder) (horisontal opgave, der gælder for alle byggesten)

Milepæle, der skal overvejes

Inden udgangen af 2024 vil EUAA udarbejde en model for nationale beredskabsplaner.

Senest den 12. april 2025 vedtager medlemsstaterne deres nationale beredskabsplaner og underretter EUAA herom.

Bemærkninger og funktionel forbindelse

Krydshenvisning til BS 7 (solidaritet), da en beredskabsplan er en del af et velforberedt asyl-, modtagelses- og migrationssystem, og koordinerings- og operationaliseringsstrukturen i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring også anvendes i krisesituationer.

Krydshenvisning til BS 3 (modtagelse) i forbindelse med beredskabsplanerne for modtagelse og forskellige materielle modtagelsesforhold i særlige tilfælde (og asylprocedurer – BS 2).



Byggesten og

overordnede målsætninger

Påkrævede EU-foranstaltninger

Påkrævede foranstaltninger i medlemsstaterne

2.6.

9. Bedre beskyttelsesforanstaltninger for asylansøgere og sårbare personer og øget overvågning af grundlæggende rettigheder

Sikre hurtige og effektive procedurer og samtidig beskytte den menneskelige værdighed og en reel og effektiv asylret, herunder for de mest sårbare. Undgå retssager.

Administration/koordinering

Ekspertmøder og koordinering af relevante netværk og identifikation af bedste praksis (f.eks. EU-netværket for børns rettigheder, koordinatorer for europæiske børnegarantier, Det Europæiske Retlige Netværk på det civil- og handelsretlige område).

Særligt møde i Kommissionens ekspertgruppe om migrantbørn.

EU-agenturer

EUAA's vejledning om alternativer til frihedsberøvelse (artikel 5, stk. 3, i forordningen om grænseproceduren ved tilbagesendelse).

EUAA skal tilvejebringe et standardoplysningsskema (artikel 5, stk. 1, i direktivet om modtagelsesforhold).

FRA skal udarbejde retningslinjer for overvågning af grundlæggende rettigheder (FRA) (artikel 10, stk. 2, litra b), i screeningforordningen, artikel 43, stk. 4, i forordningen om asylprocedurer).

EUAA's revision af sårbarhedsstandarder og -indikatorer for at bringe dem i overensstemmelse med ny lovgivning, støtte gennem uddannelsesmoduler, vejledning og informationsmateriale.

FRA's revision af vejledningen om mindreårige/værgemål.

Lovgivning

Undersøge, om det er nødvendigt at justere de nationale lovgivningsmæssige rammer.

Tilpasse de nationale lovgivningsmæssige rammer, hvor det er nødvendigt, navnlig med hensyn til gratis juridisk rådgivning på tværs af alle procedurer, alternativer til frihedsberøvelse, beskyttelse af børn (f.eks. tværfaglig aldersvurdering/repræsentation/værgemål for uledsagede mindreårige).

Sikre en retlig ramme for en uafhængig mekanisme til overvågning af grundlæggende rettigheder til screening og grænseprocedure (artikel 10, stk. 2, i screeningforordningen, artikel 43, stk. 4, i forordningen om asylprocedurer).

Sikre nationale lovbestemmelser med henblik på at efterforske påståede krænkelser af grundlæggende rettigheder i forbindelse med screening og passende henvisning til civil- eller strafferetlige procedurer (artikel 10, stk. 1, i screeningforordningen).

Organisation

Udarbejde informationsmateriale og en passende arbejdsgang for formidling for at sikre, at der gives tilstrækkelige, forståelige juridiske og proceduremæssige oplysninger i alle procedurer og under modtagelsen, der dækker rettigheder og forpligtelser og konsekvenser af manglende overholdelse, tilpasset specifikke sårbarheder og ansøgeres profiler (særlige proceduremæssige behov eller modtagelsesbehov), hvor det er relevant. Arbejdsgange skal omfatte bekræftelse af de modtagne oplysninger (artikel 8, stk. 2 og 7, i forordningen om asylprocedurer, artikel 5 i direktivet om modtagelsesforhold, artikel 19-20 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring, artikel 42 i Eurodacforordningen, artikel 11 i screeningforordningen).

Gennemgå og tilpasse processer og operative standardprocedurer for at identificere, vurdere og følge opspecifikke proceduremæssige behov eller modtagelsesbehov inden for nye frister (artikel 20, stk. 3, i forordningen om asylprocedurer og artikel 25, stk. 1, afsnit 4, i direktivet om modtagelsesforhold).

Fastlægge specifikke arbejdsgange og procedurer for at sikre, at grænseproceduren ikke finder anvendelse/ophører, hvis specifikke behov ikke kan opfyldes, og prioritere/nedprioritere familier med børn, alt efter hvad der er relevant, og uledsagede mindreårige udelukkes fra grænseproceduren, medmindre de i alvorlig grad udgør en trussel mod den nationale sikkerhed eller den offentlige orden (betragtning 67, artikel 44, stk. 2 og 3, og artikel 53, stk. 1, i forordningen om asylprocedurer).

Gennemgå/udarbejde instrukser eller protokoller med henblik på at vurdere alternativer til frihedsberøvelse og individuelle vurderinger af brugen af frihedsberøvelse og mulige effektive alternativer (artikel 10 i direktivet om modtagelsesforhold). 

Sikre, at nye tidsfrister for domstolsprøvelse af afgørelser om frihedsberøvelse integreres i relaterede arbejdsgange (artikel 11 i direktivet om modtagelsesforhold). 

Fastsætte instrukser, protokoller og procedurer for at sikre garantier for frihedsberøvelse i forbindelse med børn (ingen frihedsberøvelse som hovedregel, vurdering af barnets tarv) (artikel 13 i direktivet om modtagelsesforhold).

Gennemgå/udvikle processer, procedurer og operative standardprocedurer for at sikre juridisk rådgivning på tværs af alle procedurer i alle administrative faser og alle procedurer samt retshjælp i forbindelse med appel (artikel 21 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring, artikel 16-19 i forordningen om asylprocedurer).

Gennemgå/udvikle processer/procedurer/operative standardprocedurer med henblik på at foretage vurderingen af barnets tarv og sikre, at det prioriteres i alle procedurer og i forbindelse med modtagelse (artikel 26, stk. 1, i direktivet om modtagelsesforhold, artikel 22, stk. 1, i forordningen om asylprocedurer, artikel 23, stk. 1, i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring, artikel 20, stk. 5, i kvalifikationsforordningen, artikel 13, stk. 1, i screeningforordningen, artikel 14, stk. 1, i Eurodacforordningen, betragtning 8 i kriseforordningen, betragtning 5 i forordningen om grænseproceduren ved tilbagesendelse, artikel 4 i genbosætningsforordningen).

Overveje et integreret sagsforvaltningssystem i synergi med nationale børnebeskyttelsestjenester, partnerskaber med internationale organisationer og civilsamfundsorganisationer.

Gennemgå og tilpasse processer og operative standardprocedurer for at sikre en tværfaglig aldersvurdering (artikel 25 i forordningen om asylprocedurer).

Gennemgå/tilpasse systemet til udpegelse af repræsentanter/værger for uledsagede mindreårige for at opfylde nye tidsfrister og krav (f.eks. forhold, ekspertise, tilsyn, fortrolighed, klager) (artikel 14 i Eurodacforordningen, artikel 27 i direktivet om modtagelsesforhold, artikel 23 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring, artikel 23 i forordningen om asylprocedurer, artikel 13 i screeningforordningen, artikel 33 i kvalifikationsforordningen).

Kapacitet

Sårbare personer

Vurdere og håndtere kapacitet til rettidigt at identificere, vurdere og følge op på specifikke behov på tværs af alle trin i proceduren og i forbindelse med modtagelsen. (artikel 25 i direktivet om modtagelsesforhold, artikel 4, stk. 8, artikel 13, stk. 5, 6 og 8, artikel 20, stk. 5, artikel 22, stk. 5, artikel 23, stk. 9, og artikel 34, stk. 3, i forordningen om asylprocedurer, artikel 12, stk. 3 og 4, i screeningforordningen).

Sikre tilstrækkeligt uddannet personale, herunder socialarbejdere, tolke, sundhedspersonale, børnebeskyttelsesmedarbejdere osv.

Sikre passende faciliteter for personer med særlige proceduremæssige behov eller særlige modtagelsesbehov, herunder i forbindelse med grænseproceduren, til opfyldelse af børns behov for fysisk, psykisk, åndelig, moralsk og social udvikling (overveje adgang til tjenester, infrastruktur, tilgængelighed, privatlivets fred, åbent rum, særlige bestemmelser for uledsagede mindreårige, krav vedrørende respekt for børn, hvis de frihedsberøves (se artikel 13, 25, 26 og 27 i direktivet om modtagelsesforhold).

Alternativer til frihedsberøvelse

Tilvejebringe tilstrækkeligt personale, ressourcer og infrastruktur baseret på identificerede alternativer til frihedsberøvelse og forventede behov.

Generelle beskyttelsesbestemmelser 

Gennemgå og sikre kapacitet, der står i forhold til behovet for gratis juridisk rådgivning og gratis retshjælp i forbindelse med klager, under hensyntagen til ressourcerne, serviceordninger med kvalificerede tredjeparter (artikel 21 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring).

Garantier for børn

Sikre kapacitet til at respektere beskyttelsesforanstaltninger for børn (herunder uledsagede mindreårige) i forbindelse med modtagelse og frihedsberøvelse, herunder grænseprocedurer (f.eks. artikel 13, 16, 22, 26, 27, 32, stk. 1, modtagelsesdirektivet, artikel 23 i forordningen om asylprocedurer).

Overveje de nationale børnebeskyttelsestjenesters rolle og styrke deres kapacitet med henblik på vurderinger af barnets tarv og bredere opfølgning.

Vurdere eksisterende kapaciteter og sikre tilstrækkeligt uddannet personale på tværs af procedurerne, navnlig specialister i vurdering af barnets tarv, sårbarhedsvurdering, personlig samtale (artikel 2, nr. 13, artikel 26, stk. 6, og artikel 33, stk. 1, i direktivet om modtagelsesforhold, betragtning 47 og 61, artikel 22, stk. 6, og artikel 23 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring, artikel 22 i forordningen om asylprocedurer, artikel 33 og 38 i kvalifikationsforordningen).

Gennemgå og opfylde kapacitetsbehovene for at sikre adgang til uddannelse inden for tidsfristerne og opfylde kvalitets- og inklusionsmålene. Overveje rekruttering, faciliteter, logistik og infrastruktur (artikel 16 i direktivet om modtagelsesforhold).

Sikre, at der er tilstrækkeligt kvalificeret personale til tværfaglig aldersvurdering (herunder børnelæger, psykologer og socialarbejdere) (artikel 25 i forordningen om asylprocedurer).

Sikre tilstrækkelige og kvalificerede repræsentanter/værger for uledsagede mindreårige på tværs af alle elementer i proceduren samt tilsynskapacitet, tilstræbe kontinuitet i plejen, når mindreårige bliver omfattet af international beskyttelse (artikel 27 i direktivet om modtagelsesforhold, artikel 23 i forordningen om asylprocedurer, artikel 23 i forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring, betragtning i kvalifikationsforordningen).

Tilvejebringe kapacitet til løbende støtte og tjenester til uledsagede mindreårige i overgangen til voksenlivet, herunder forberedelse af overgangen fra modtagelsessystemet og foranstaltninger til tidlig integration.

Overvågning

Etablere overvågningen af de grundlæggende rettigheder (tilstrækkeligt kvalificeret personale, vedligeholdelsesomkostninger, administrative ordninger, forbindelser med internationale og ikkestatslige organisationer).

Medlemsstaterne skal vurdere budgetbehovene og finde finansieringskilder (nationale i modsætning til EU-kilder) (horisontal opgave, der gælder for alle byggesten)

Milepæle, der skal overvejes

Senest i fjerde kvartal af 2024 vil FRA vedtage retningslinjer for overvågning af grundlæggende rettigheder.

Inden udgangen af 2025 vil EUAA udvikle skabeloner og materialer til tilvejebringelse af oplysninger.

Bemærkninger og funktionel forbindelse

Krydshenvisning til alle byggesten i betragtning af forpligtelsen til at sikre overholdelse af de grundlæggende rettigheder gennem hele gennemførelsen af pagten.

Tidligere identifikation og tilpassede modtagelsesforhold som grundlag for en mere effektiv integration for dem, der vil få international beskyttelse.

Henvisning til betydningen af støtte til uledsagede mindreårige i overgangen til voksenlivet.

Tværgående børnebeskyttelsesdimension, der imødekommer specifikke behov i overensstemmelse med Kommissionens henstilling om integrerede børnebeskyttelsessystemer, der er i barnets tarv (C(2024) 2680 final).



Byggesten og

overordnede målsætninger

Påkrævede EU-foranstaltninger

Påkrævede foranstaltninger i medlemsstaterne

10. Inklusion og integration og lovlige adgangsveje til beskyttelse

Sikre, at personer med international beskyttelse får effektiv adgang til de rettigheder, der er fastsat i kvalifikationsforordningen.

Forbedring af lovlige migrationsveje til EU med henblik på en afbalanceret tilgang til migration og tilvejebringelse af sikre og lovlige adgangsveje til beskyttelse af de mest sårbare flygtninge.

Genbosætningsrammen

Lovgivning

Kommissionen skal foreslå og Rådet sikre rettidig vedtagelse af den toårige EU-plan for genbosætning og indrejse af humanitære årsager (skal vedtages som Rådets gennemførelsesretsakt).

Administration

Nedsætte Udvalget på Højt Plan vedrørende Genbosætning og Indrejse af Humanitære Årsager.

Kommissionens ekspertgruppe om genbosættelse for at lette udvekslingen og bidrage til at identificere bedste praksis.

EU-agenturer

EUAA: Netværket for genbosætning og indrejse af humanitære årsager udveksler bedste praksis, styrker kapacitetsopbygningen og fremmer operationelle udvekslinger for medlemsstaterne og relevante interessenter.

EUAA skal yde operationel støtte til gennemførelsen af forordningen om en EU-ramme for genbosætning og indrejse af humanitære årsager (forordningens artikel 10, stk. 2).

Kvalifikationsforordningen

Møder i Kommissionens ekspertgrupper for at lette anvendelsen af de nye bestemmelser, hvor det er relevant, i fællesskab mellem kvalifikations- og modtagelseskontaktudvalgene.

EU-agenturer

EUAA skal udarbejde/tilpasse informationsbrochurer og -materialer samt retningslinjer til støtte for anvendelsen af de nye regler.

Genbosætningsrammen

Lovgivning

Undersøge, om det er nødvendigt at justere de nationale lovgivningsmæssige rammer.

Tilpasse de nationale lovgivningsmæssige rammer, hvor det er nødvendigt.

Administration

Udpege nationale kontaktpunkter til gennemførelse, navnlig EU-planen for genbosætning og indrejse af humanitære årsager (artikel 10, stk. 1, i genbosætningsforordningen).

Gennemgå og tilpasse nationale procedurer og national praksis for at overholde forpligtelserne (f.eks. indrejseproceduren, kontrol af berettigelseskriterier og grunde til afslag).

Kapacitet

Sørge for tilstrækkeligt og kvalificeret personale, navnlig i forbindelse med indrejseproceduren.

Kvalifikationsforordningen

Lovgivning

Undersøge, om det er nødvendigt at justere de nationale lovgivningsmæssige rammer.

Tilpasse de nationale lovgivningsmæssige rammer, hvor det er nødvendigt (f.eks. for opholdstilladelser og rejsedokumenter, fri bevægelighed, adgang til uddannelse, bestemmelser om ligebehandling, "grundydelser", eventuel konditionalitet for social bistand i forbindelse med integrationsforanstaltninger.

Gennemførelse af artikel 4, stk. 2, tredje afsnit, og stk. 3a, i direktiv 2003/109/EF (artikel 40 i kvalifikationsforordningen).

Administration

Udpege et nationalt kontaktpunkt (artikel 37 i kvalitetsforordningen).

Gennemgå og tilpasse procedurer og arbejdsgange for udstedelse af opholdstilladelser og rejsedokumenter for at muliggøre nye tidsfrister for udstedelse, ensartede formater og standarder og gyldighedsperiode. (artikel 23-25 i kvalifikationsforordningen).

Gennemgå/tilpasse gebyrstrukturen for opholdstilladelser i overensstemmelse med bestemmelserne (artikel 24 i kvalifikationsforordningen).

Fastsætte "midlertidige foranstaltninger" for at sikre adgang til rettigheder, hvis der ikke blev udstedt opholdstilladelser inden for fristerne, og træffe foranstaltninger til at opretholde familiens enhed, når der udstedes tilladelser (artikel 20, stk. 3, i kvalifikationsforordningen).

Gennemgå/tilpasse procedurerne for at tage hensyn til ulovlige bevægelser foretaget af personer med international beskyttelse ved beregningen af opholdsperioden.

Gennemgå/udvikle arbejdsgange for rettidig adgang til tidlige integrationsforanstaltninger og overgangsstøtte, når ansøgerne har fået international beskyttelse.

Gennemgå/fastlægge procedurer for validering af færdigheder (dvs. anerkendelse af tidligere læringsresultater, kvalifikationer) (artikel 30 i kvalifikationsforordningen). 

Overveje at anvende EU's redskab for tredjelandsstatsborgeres færdighedsprofiler.

Sikre, at alle obligatoriske integrationsforanstaltninger er gratis (medmindre ansøgeren/modtageren har tilstrækkelige midler).

Udpege myndigheder, tjenesteudbydere eller kontaktpunkter til at give oplysninger som fastsat i bilag 1 (artikel 27 i kvalifikationsforordningen).

Kapacitet

Sikre kapacitet til at give personer med international beskyttelse oplysninger om rettigheder og forpligtelser i forbindelse med deres status så hurtigt som muligt efter tildelingen og i overensstemmelse med bilag I (artikel 22 i kvalifikationsforordningen).

Sikre kapacitet med hensyn til tilstrækkeligt personale og udstyr til at udstede opholdstilladelser og rejsedokumenter inden for tidsfristerne eller træffe foranstaltninger (midlertidige tilladelser), der sikrer adgang til rettigheder. 

Gennemgå og tilpasse kapaciteter i overensstemmelse med de forventede behov for at give personer med international beskyttelse adgang til rettigheder i forbindelse med inklusion.

Være særlig opmærksom på at sikre samarbejdsordninger, partnerskaber og serviceaftaler med arbejdsmarkedets parter og økonomiske partnere, lokale og regionale myndigheder, internationale organisationer og civilsamfundsorganisationer og organisationer ledet af migranter.

Gennemgå uddannelsesregistre og -ordninger for at sikre den nødvendige uddannelse og overholdelse af fortrolighedsaftaler for alle myndigheder og organisationer, der er involveret i ovenstående.

Navnlig sikre kapacitet til:

adgang til arbejdsmarkedet og ligebehandling på lige fod med statsborgere (artikel 28 i kvalifikationsforordningen) 

adgang til uddannelse for børn og voksne (artikel 29 i kvalifikationsforordningen).

adgang til/etablering af procedurer for anerkendelse af kvalifikationer og validering af færdigheder (artikel 30 i kvalifikationsforordningen)

ligebehandling på lige fod med landets egne statsborgere for så vidt angår social sikring og social bistand (artikel 31 i kvalifikationsforordningen)

sundhedsydelser på samme betingelser som landets egne statsborgere, herunder passende sundhedsydelser til personer med særlige behov (artikel 32 i kvalifikationsforordningen)

adgang til indkvartering på samme vilkår som andre tredjelandsstatsborgere (artikel 34 i kvalifikationsforordningen)

passende integrationsforanstaltninger, navnlig sprogkurser, samfundsorientering, integrationsprogrammer og erhvervsuddannelse (artikel 35 i kvalifikationsforordningen).

Milepæle, der skal overvejes

Senest i tredje kvartal 2024 vil Kommissionen indkalde et Udvalg på Højt Plan vedrørende Genbosætning og Indrejse af Humanitære Årsager.

Senest i 2025 vedtager Kommissionen et forslag til den første EU-plan for genbosætning og indrejse af humanitære årsager (for perioden 2026-2027).

Senest den 12. juni 2026 udpeger medlemsstaterne et nationalt kontaktpunkt for gennemførelsen af kvalifikationsforordningen.

Bemærkninger og funktionel forbindelse

Krydshenvisning BS 1 (Eurodac): Genbosættelse er en af de kategorier, der skal uploades i Eurodac.

Krydshenvisning BS 3 (modtagelse): bygger videre på tidlige integrationsforanstaltninger under direktivet om modtagelsesforhold for dem, der bliver omfattet af international beskyttelse.

Forkortelser:

Forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring – Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1351 af 14. maj 2024 om asylforvaltning og migrationsstyring, om ændring af forordning (EU) 2021/1147 og (EU) 2021/1060 og om ophævelse af forordning (EU) nr. 604/2013.

Forordningen om asylprocedurer – Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1348 af 14. maj 2024 om en fælles procedure for international beskyttelse i Unionen og om ophævelse af direktiv 2013/32/EU.

EUAA – Den Europæiske Unions Asylagentur.

Genbosætningsforordningen – Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1350 af 14. maj 2024 om indførelse af en EU-ramme for genbosætning og indrejse af humanitære årsager og om ændring af forordning (EU) 2021/1147.

Eurodac – Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1358 af 14. maj 2024 om oprettelse af "Eurodac" til sammenligning af biometriske oplysninger med henblik på effektiv anvendelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1351 og (EU) 2024/1350 og Rådets direktiv 2001/55/EF og på identificering af tredjelandsstatsborgere og statsløse med ulovligt ophold og om medlemsstaternes retshåndhævende myndigheders og Europols adgang til at indgive anmodning om sammenligning med Eurodacoplysninger med henblik på retshåndhævelse, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1240 og (EU) 2019/818 og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 603/2013.

Frontex – Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning.

Kvalifikationsforordningen – Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1347 af 14. maj 2024 om fastsættelse af standarder for anerkendelse af tredjelandsstatsborgere eller statsløse som personer med international beskyttelse, for en ensartet status for flygtninge eller for personer, der er berettiget til subsidiær beskyttelse, og for indholdet af den tildelte beskyttelse, om ændring af Rådets direktiv 2003/109/EF og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/95/EU.

Forordningen om grænseproceduren ved tilbagesendelse – Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1349 af 14. maj 2024 om indførelse af en grænseprocedure for tilbagesendelse og om ændring af forordning (EU) 2021/1148.

Direktivet om modtagelsesforhold – Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2024/1346 af 14. maj 2024 om fastlæggelse af standarder for modtagelse af ansøgere om international beskyttelse.

Screeningforordningen – Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1356 af 14. maj 2024 om indførelse af screening af tredjelandsstatsborgere ved de ydre grænser og om ændring af forordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 og (EU) 2019/817.

Liste over Kommissionens gennemførelsesretsakter og delegerede retsakter, der skal vedtages med henblik på gennemførelsen af pagten om migration og asyl

Anvendelsesområde: Dette er en liste over Kommissionens gennemførelsesretsakter og delegerede retsakter i lovteksterne til pagten, som har til formål at forberede gennemførelsen af pagten. Listen indeholder også henvisninger til nødvendige ændringer af eksisterende gennemførelsesretsakter. Retsakter, der er planlagt som led i en cyklus (f.eks. Kommissionens gennemførelsesafgørelse, der fastslår, om en bestemt medlemsstat er udsat for migrationspres, er i risiko for migrationspres eller står over for en betydelig migrationssituation, forordningen om en EU-ramme for genbosætning, den toårige EU-plan for genbosætning og indrejse af humanitære årsager), eller retsakter, der kan vedtages under særlige omstændigheder (f.eks. gennemførelsesafgørelser i henhold til kriseforordningen), er ikke omfattet.

Tidsplan for vedtagelse: Medmindre andet er angivet, fastsætter lovteksterne ikke en præcis tidsplan for vedtagelsen af disse retsakter. Disse skal imidlertid vedtages i god tid, inden de pågældende lovtekster om pagten træder i kraft, herunder for at sikre rettidig tilpasning af DubliNet og Eurodac.

1.Eurodac

1.Gennemførelsesretsakt med henblik på at præcisere indholdet af de månedlige statistikker på tværs af systemerne (artikel 12, stk. 3)

2.Retsakter, der falder ind under andre forordninger end forordningerne under pagten, og som skal ændres på grund af Eurodacs integration i den bredere interoperabilitetsramme

Under interoperabilitetsforordningerne 2 :

·C(2021) 4982 og C(2021) 4983 Kommissionens delegerede forordninger om supplerende detaljerede regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/818 og forordning (EU) 2019/817 vedrørende driften af det centrale register for rapportering og statistik (ændring som følge af Eurodacforordningen).

·C(2021) 5052 og C(2021) 5053 Kommissionens gennemførelsesafgørelser om fastsættelse af de tekniske detaljer for profiler for brugere af den europæiske søgeportal, jf. artikel 8, stk. 2, i forordning (EU) 2019/817 og artikel 8, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/818 (ændring som følge af Eurodac- og screeningforordningen).

·C(2021) 5620 og C(2021) 5619 Kommissionens gennemførelsesafgørelser om en standardformular til underretning af enkeltpersoner om oprettelsen af et hvidt link i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/817 og (EU) 2019/818 (ændring som følge af Eurodacforordningen).

·C(2021) 5988 og C(2021) 5989 Kommissionens gennemførelsesafgørelser om en standardformular til underretning af enkeltpersoner om oprettelsen af et hvidt link i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/817 og (EU) 2019/818 (ændring som følge af Eurodacforordningen).

·C(2021) 6176 og C(2021) 6174 Kommissionens gennemførelsesafgørelser om tekniske regler for oprettelse af links mellem data for forskellige EU-informationssystemer, jf. artikel 28, stk. 7, i forordning (EU) 2019/817 og artikel 28, stk. 7, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/818 (ændring som følge af Eurodacforordningen).

·C(2022) 4775 og C(2022) 4759 Kommissionens delegerede forordninger og bilagene hertil om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/818 og forordning (EU) 2019/817 for så vidt angår bestemmelse af, i hvilke tilfælde identitetsoplysninger betragtes som værende de samme eller ensartede med henblik på påvisning af flere identiteter (ændring som følge af Eurodacforordningen).

·C(2023) 645 og C(2023) 649 Kommissionens gennemførelsesafgørelser om fastlæggelse og udvikling af standarden for det universelle meddelelsesformat (UMF) i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/817 og forordning (EU) 2019/818 (ændring som følge af Eurodacforordningen).

Under ETIAS-forordningen 3 :

·C(2023) 950 Kommissionens delegerede afgørelse om fastsættelse af betingelserne for overensstemmelse mellem oplysningerne i et register, en indberetning eller en mappe i de andre EU-informationssystemer, der søges i, og en ETIAS-ansøgningsmappe (ændring som følge af Eurodacforordningen).

Under VIS-forordningen 4 :

·(Vedtages snart) Delegeret afgørelse om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 767/2008 for så vidt angår den procedurehåndbog og de regler, der er nødvendige for forespørgsler, kontroller og vurderinger [for visa til kortvarigt ophold, visa til længerevarende ophold og opholdstilladelser], udarbejdet i henhold til artikel 9h og 22b (ændring som følge af Eurodacforordningen)

3.Screening

Mulighed ("om nødvendigt") for gennemførelsesretsakter (tidsplan for vedtagelse: åben, vurderingen af, om det er nødvendigt at vedtage sådanne gennemførelsesretsakter, vil blive foretaget):

·Om fastsættelse af den detaljerede procedure og specifikationer for indhentning af oplysninger (i forbindelse med indhentning af oplysninger om terrorhandlinger og andre former for alvorlige strafbare handlinger i ECRIS-TCN) (artikel 15, stk. 5)

·Præcisere proceduren for samarbejde mellem de myndigheder, der er ansvarlige for gennemførelsen af screeningen, INTERPOL's nationale centralkontorer og de nationale Europolenheder med henblik på at fastslå truslen mod den indre sikkerhed (artikel 16, stk. 8)

4.Forordningen om asylprocedurer

·Gennemførelsesretsakt om beregning af det antal, der svarer til hver medlemsstats tilstrækkelige kapacitet, og fastsættelse af det maksimale antal ansøgninger, som en medlemsstat skal behandle i grænseproceduren pr. år. (tidsplan for vedtagelse: første gang senest to måneder efter forordningens ikrafttræden og derefter den 15. oktober hvert tredje år) (artikel 57, stk. 1)

5.Forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring

Gennemførelsesretsakter om:

·Udarbejdelse af et skema for de nationale strategier (artikel 7, stk. 6) 

·Identifikation af den uledsagede mindreåriges familiemedlemmer eller slægtninge, der opholder sig på en anden medlemsstats område, herunder en standardformular til udveksling af relevante oplysninger mellem medlemsstaterne (artikel 23, stk. 7)

·Fastsættelse af ensartede metoder for høring og udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne om uledsagede mindreårige (artikel 25, stk. 7)

·Fastsættelse af ensartede metoder for høring og udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne om anvendelsen af reglerne om afhængighed (artikel 34, stk. 4)

·Fastsættelse af ensartede metoder for udarbejdelse og indgivelse af anmodninger om overtagelse (artikel 39, stk. 3)

·Udarbejdelse af lister med angivelse af de relevante beviselementer og indicier for anvendelsen af ansvarskriterierne (artikel 40, stk. 4)

·Udarbejdelse af en standardformular til svar på anmodninger om overtagelse indeholdende en underbygget begrundelse i tilfælde af et negativt svar (artikel 40, stk. 8)

·Fastsættelse af ensartede metoder for udarbejdelse og indgivelse af meddelelser om tilbagetagelse (artikel 41, stk. 5)

·Udformning af laissez-passer, der skal anvendes af medlemsstaterne, når det er nødvendigt for gennemførelsen af overførslerne (artikel 46, stk. 1)

·Fastsættelse af ensartede metoder for konsultation og udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne, navnlig for så vidt angår udsættelse af overførslen eller forsinket overførsel, overførsler efter implicit accept, overførsler af mindreårige eller afhængige personer og kontrollerede overførsler (artikel 46, stk. 4)

·En standardformular til overførsel af de oplysninger, der skal udveksles inden overførslen (artikel 48, stk. 4)

·Fælles helbredsattest, der er nødvendigt for at udveksle helbredsmæssige oplysninger, inden en overførsel finder sted (artikel 50, stk. 1)

·Ensartede metoder og praktiske ordninger til udveksling af helbredsmæssige oplysninger (artikel 50, stk. 5)

·Indførelse af sikre elektroniske kommunikationskanaler mellem de kompetente nationale myndigheder i medlemsstaterne og mellem disse myndigheder og Asylagenturet til fremsendelse af oplysninger, biometriske data, anmodninger, meddelelser, svar og enhver anden skriftlig korrespondance og til at sikre, at afsenderne automatisk modtager elektronisk bevis for modtagelsen (artikel 52, stk. 4)

·Regler for anvendelsen af de finansielle bidrag (artikel 64, stk. 3)

·Indførelse af ensartede metoder for udarbejdelse og indgivelse af oplysninger og dokumenter med henblik på omfordeling (artikel 67, stk. 14)

Delegerede retsakter om:

·Delegerede retsakter i henhold til artikel 25, stk. 6, om uledsagede mindreårige vedrørende:

1.identifikation af uledsagede mindreåriges familiemedlemmer, søskende eller slægtninge

2.kriterierne for at fastslå, om der foreligger en dokumenteret familiemæssig tilknytning

3.kriterierne for at vurdere en slægtnings evne til at tage sig af en uledsaget mindreårig, herunder i tilfælde, hvor den uledsagede mindreåriges familiemedlemmer, søskende eller slægtninge opholder sig i mere end én medlemsstat.

·Delegerede retsakter i henhold til artikel 34, stk. 3, om afhængige personer vedrørende:

1.hvilke elementer der skal tages hensyn til for at vurdere afhængighedsforholdet

2.kriterierne for at fastslå, om der foreligger en dokumenteret familiemæssig tilknytning

3.kriterierne for at vurdere den pågældende persons evne til at tage sig af den afhængige person

4.hvilke elementer der skal tages hensyn til for at vurdere, om det er umuligt for den pågældende person at rejse inden for en betydelig tidshorisont.

(1)

   Det er de protokoller, der er udarbejdet af eu-LISA, og som fastlægger udvekslingen af oplysninger mellem det centrale system (på eu-LISA's websted) og de nationale systemer i medlemsstaterne. 

(2)

   Forordning (EU) 2019/817 om fastsættelse af en ramme for interoperabilitet mellem EU-informationssystemer vedrørende grænser og visum og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2016/399, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240, (EU) 2018/1726 og (EU) 2018/1861 og Rådets beslutning 2004/512/EF og Rådets afgørelse 2008/633/RIA og forordning (EU) 2019/818 om fastsættelse af en ramme for interoperabilitet mellem EU-informationssystemer vedrørende politisamarbejde og retligt samarbejde, asyl og migration og om ændring af forordning (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 og (EU) 2019/816.

(3)

 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1240 af 12. september 2018 om oprettelse af et europæisk system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse (ETIAS) og om ændring af forordning (EU) nr. 1077/2011, (EU) nr. 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/1624 og (EU) 2017/2226

(4)

 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 767/2008 af 9. juli 2008 om visuminformationssystemet (VIS) og udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne om visa til kortvarigt ophold (VIS-forordningen)