Bruxelles, den 13.9.2023

COM(2023) 513 final

2023/0312(NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i det fælles udvalg, der er nedsat ved aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer, for så vidt angår
fastsættelsen af det fælles udvalgs forretningsorden

(EØS-relevant tekst)


BEGRUNDELSE

1.Forslagets genstand

Dette forslag vedrører afgørelsen om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i det fælles udvalg, der er nedsat ved aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer, for så vidt angår fastsættelsen af det fælles udvalgs forretningsorden.

2.Baggrund for forslaget

2.1.Aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer

Aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer 1 ("aftalen") har til formål at opstille en varig retlig ramme for samarbejdet mellem Unionen og Færøerne, som fastsætter vilkårene og betingelserne for Færøernes deltagelse i EU-programmer og -aktiviteter, samt en mekanisme, der letter denne deltagelse i individuelle EU-programmer eller -aktiviteter såsom Horisont Europa - rammeprogrammet for forskning og innovation (2021-2027).

Aftalen blev undertegnet den 24. maj 2022 og er blevet anvendt midlertidigt 2 siden da.

2.2.Det fælles udvalg

Det fælles udvalg, der er nedsat ved aftalens artikel 14, stk. 1, har ansvar for at sikre, at aftalen gennemføres korrekt, samt at drøfte og fastlægge mulige fremtidige samarbejdsområder. Det fælles udvalg er sammensat af repræsentanter for parterne i aftalen. Det fælles udvalgs hovedopgave er at opretholde og udvikle de færøske partneres deltagelse i de relevante EU-programmer. Det fungerer også som et forum, der er bedst placeret til at følge op på Færøernes resultater som associeret land i løbet af deres associering til det eller de relevante EU-programmer. Det fælles udvalgs opgaver er udtømmende anført i aftalens artikel 14, stk. 1, litra a) -g), og omfatter:

vurdering, evaluering og gennemgang af gennemførelsen af aftalen og dens hertil hørende protokoller enten direkte eller på ad hoc-basis via enhver arbejdsgruppe eller ethvert rådgivende organ, der aflægger rapport til udvalget

vedtagelse af afgørelser, herunder om ændringer af aftalen og vedtagelse af protokoller til aftalen om de specifikke vilkår og betingelser for Færøernes deltagelse i andre EU-programmer end den allerede indeholdte protokol om Horisont Europa

I overensstemmelse med aftalens artikel 14, stk. 3, fastsætter det fælles udvalg selv sin forretningsorden.

I forretningsordenen fastsættes det fælles udvalgs funktionsmåde, navnlig tilrettelæggelse af møder (korrespondance, fastsættelse af dagsorden osv.), distribution af dokumenter, herunder gennemsigtighed og aktindsigt, registrering af resultaterne af udvalgets møder samt andre spørgsmål vedrørende gennemførelsen.

Det fælles udvalgs afgørelser skal vedtages i enighed og er bindende for parterne i aftalen. Det fælles udvalg kan vedtage afgørelser ved skriftlig procedure via udveksling af noter mellem udvalgets formænd, hvis parterne i aftalen er enige herom.

Det fælles udvalg træder sammen mindst én gang om året og, når særlige omstændigheder kræver det, efter anmodning fra en af parterne. Møderne i det fælles udvalg kan også tilrettelægges via videokonference eller telekonference.

2.3.Den påtænkte retsakt, der skal vedtages af det fælles udvalg

På det næste møde i det fælles udvalg, der efter planen finder sted i andet halvår af 2023, skal der vedtages en afgørelse om fastsættelse af udvalgets forretningsorden i overensstemmelse med aftalens artikel 14, stk. 3. Formålet med forretningsordenen er at lette det fælles udvalgs organisation og funktion for at sikre en hensigtsmæssig gennemførelse af aftalen.

3.Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne

Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne, bør være at støtte udkastet til det fælles udvalgs afgørelse om fastsættelse af forretningsordenen for det fælles udvalg, der er nedsat i henhold til artikel 14, stk. 1, i aftalen mellem Den Europæiske Union og Færøernes landsstyre om Færøernes deltagelse i EU-programmer, som er knyttet til udkastet til det fælles udvalgs afgørelse.

For at sikre, at det fælles udvalg fungerer efter hensigten, er det afgørende, at det fungerer i overensstemmelse med den fastsatte forretningsorden.

Selv om der ikke er fastsat nogen specifik dato i aftalen for fastsættelsen af forretningsordenen, er det tilrådeligt at fastsætte den på det andet møde med Færøerne i det fælles udvalg i forbindelse med Horisont Europa, der er planlagt i anden halvdel af 2023.

Til dato har det fælles udvalg i henhold til aftalen kun afholdt møder i forbindelse med Horisont Europa-programmet. Skulle Færøerne i fremtiden blive associeret med andre EU-programmer ved hjælp af nye protokoller, der vedtages af det fælles udvalg i overensstemmelse med aftalens artikel 14, stk. 1, litra f), bør det fælles udvalg også fungere som et rådgivende forum i disse programassocieringer.

Den nærværende forretningsorden vil finde anvendelse på sådanne fremtidige associeringer.

Vedtagelsen af det fælles udvalgs forretningsorden vil sikre, at det fælles udvalg fungerer inden for både den nuværende flerårige finansielle ramme (FFR) og fremtidige rammer.

4.Retsgrundlag

4.1.Proceduremæssigt retsgrundlag

4.1.1.Principper

I henhold til artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) vedtager Rådet afgørelser om "fastlæggelse af, hvilke holdninger der skal indtages på Unionens vegne i et organ nedsat ved en aftale, når dette organ skal vedtage retsakter, der har retsvirkninger, bortset fra retsakter, der supplerer eller ændrer den institutionelle ramme for aftalen".

Begrebet "retsakter, der har retsvirkninger" omfatter retsakter, der har retsvirkninger i medfør af de folkeretlige regler, der gælder for det pågældende organ. Det omfatter også instrumenter, der ikke har bindende virkning i henhold til folkeretten, men som "vil kunne få afgørende indflydelse på indholdet af de regler, der vedtages af EU-lovgiver" 3 .

4.1.2.Princippernes anvendelse på det foreliggende tilfælde

Det fælles udvalg er et organ nedsat ved en aftale, nemlig aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer.

Den retsakt, som det fælles udvalg skal vedtage, har retsvirkninger, da forretningsordenen for det fælles udvalg er bindende i henhold til folkeretten i overensstemmelse med aftalens artikel 14, stk. 1, 2, 3 og 5.

Den påtænkte retsakt er ikke udarbejdet med henblik på at supplere eller ændre den institutionelle ramme for aftalen. Artikel 218, stk. 9, i TEUF udgør derfor det proceduremæssige retsgrundlag for den foreslåede afgørelse.

4.2.Materielt retsgrundlag

4.2.1.Principper

Det materielle retsgrundlag for en afgørelse i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF afhænger hovedsagelig af formålet med og indholdet af den påtænkte retsakt, hvortil der skal indtages en holdning på Unionens vegne. Hvis den påtænkte retsakt har et dobbelt formål eller består af to elementer, og det ene af disse formål eller elementer kan bestemmes som det primære, mens det andet kun er sekundært, skal den afgørelse, der vedtages i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF, have et enkelt materielt retsgrundlag, nemlig det, der kræves af det primære eller fremherskende formål eller element 4 .

4.2.2.Princippernes anvendelse på det foreliggende tilfælde

Den påtænkte retsakt har en række formål og består af en række elementer på området for Unionens optræden udadtil (artikel 212 i TEUF — økonomisk, finansielt og teknisk samarbejde med tredjelande), der dækker det potentielle fremtidige samarbejde med Færøerne i EU-programmer inden for aftalens varige ramme samt i Unionens optræden udadtil med hensyn til forskningspolitik.

4.3.Konklusion

Retsgrundlaget for den foreslåede afgørelse bør være artikel 212 i TEUF sammenholdt med artikel 218, stk. 9, i TEUF.

5.Offentliggørelse af den påtænkte retsakt

Det fælles udvalgs afgørelse bør offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende efter vedtagelsen.

2023/0312 (NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i det fælles udvalg, der er nedsat ved aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer, for så vidt angår
fastsættelsen af det fælles udvalgs forretningsorden

(EØS-relevant tekst)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 212 sammenholdt med artikel 218, stk. 9,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer 5 ("aftalen") blev undertegnet af Unionen den 24. maj 2022 og har fundet midlertidig anvendelse i overensstemmelse med Rådets afgørelse (EU) 2022/886 6 .

(2)Ved aftalens artikel 1 nedsættes der et fælles udvalg bestående af repræsentanter for parterne ("det fælles udvalg") for at sikre, at aftalen forvaltes og gennemføres korrekt.

(3)Ifølge aftalens artikel 14, stk. 3, fastsætter det fælles udvalg selv sin forretningsorden. 

(4)Det fælles udvalg forventes på sit andet møde i andet halvår af 2023 at vedtage en afgørelse om fastsættelse af sin forretningsorden.

(5)Det er derfor hensigtsmæssigt at fastlægge den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i det fælles udvalg, på grundlag af vedlagte udkast til det fælles udvalgs afgørelse om sin forretningsorden med henblik på at sikre en effektiv gennemførelse af aftalen —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

(1)Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne på det andet møde i det fælles udvalg, der er nedsat ved aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer ("aftalen"), baseres på det udkast til det fælles udvalgs afgørelse, der er knyttet som bilag til nærværende afgørelse.

(2)Unionens repræsentanter i det fælles udvalg kan aftale mindre tekniske ændringer af den forretningsorden, der er knyttet til denne afgørelse, uden yderligere afgørelse truffet af Rådet såfremt disse ændringer viser sig nødvendige for, at det fælles udvalg kan vedtage sin forretningsorden.

Artikel 2

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Artikel 3

Denne afgørelse er rettet til Kommissionen.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

   På Rådets vegne

   Formand

(1)    EUT L 154 af 7.6.2022, s. 4.
(2)

   Rådets afgørelse (EU) 2022/886 af 16. maj 2022 om undertegnelse på Unionens vegne og om midlertidig anvendelse af aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer (EUT L 154 af 7.6.2022, s. 1).

(3)    Dom af 7. oktober 2014, Tyskland mod Rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, præmis 63.
(4)

   Dom af 4. september 2018, Kommissionen mod Rådet, C-244/17, ECLI:EU:C:2018:662, præmis 38.

(5)    EUT L 154 af 7.6.2022, s. 4.
(6)    EUT L 154 af 7.6.2022, s. 1.

Bruxelles, den 13.9.2023

COM(2023) 513 final

BILAG

til forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i det fælles udvalg, der er nedsat ved aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer, for så vidt angår

fastsættelsen af det fælles udvalgs forretningsorden


UDKAST TIL

DET FÆLLES UDVALGS AFGØRELSE

Nr. …/…

af [dato]

om fastsættelse af det fælles udvalgs forretningsorden i overensstemmelse med artikel 14, stk. 3, i aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer

DET FÆLLES UDVALG HAR —

under henvisning til aftalen mellem Den Europæiske Unionen på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer (i det følgende benævnt "aftalen"), særlig artikel 14, stk. 3, og 

ud fra følgende betragtninger:

(1)Aftalen har i overensstemmelse med sin artikel 15, stk. 2, fundet midlertidig anvendelse siden den 24. maj 2022, da Færøerne meddelte, at de nødvendige interne procedurer til dette formål var blevet gennemført.

(2)I henhold til aftalens artikel 14, 3, fastsætter det fælles udvalg selv sin forretningsorden, jf. bilaget til nærværende afgørelse, for at sikre, at aftalen forvaltes og gennemføres korrekt —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Det fælles udvalgs forretningsorden fastsættes hermed i overensstemmelse med aftalens artikel 14, stk. 3, jf. bilaget til denne afgørelse.

Artikel 2

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Udfærdiget i …, den …

På det fælles udvalgs vegne

Formænd



Bilag

Forretningsorden

for

det fælles udvalg i overensstemmelse med artikel 14, stk. 3, i aftalen mellem Den Europæiske Union på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer

Artikel 1

Opgaver

Det fælles udvalg, der er nedsat i henhold til artikel 14, stk. 1, i aftalen mellem Den Europæiske Union (i det følgende benævnt "Unionen") på den ene side og Færøernes landsstyre på den anden side om Færøernes deltagelse i EU-programmer (i det følgende benævnt "aftalen"), varetager de opgaver og pligter, der er omhandlet i aftalens artikel 14, stk. 1.

Artikel 2

Sammensætning og formandskab

1)Det fælles udvalg består af repræsentanter for Unionen og for Færøerne.

2)Formandskabet for det fælles udvalg varetages i fællesskab af højtstående embedsmænd eller deres stedfortrædere, der fungerer som repræsentanter for henholdsvis Den Europæiske Union og Færøerne.

3)Unionen og Færøerne underretter hinanden om navn, stilling og kontaktoplysninger for den embedsmand, der for henholdsvis Unionen og Færøerne er formand for det fælles udvalg. Denne embedsmand anses for fortsat at fungere som henholdsvis Unionens og Færøernes formand for det fælles udvalg indtil den dato, hvor enten Unionen eller Færøerne meddeler den anden part om en ny formand. 

4)En formand anses for at have bemyndigelse til at repræsentere henholdsvis Unionen eller Færøerne indtil den dato, hvor den anden part gives meddelelse om en ny formand.



Artikel 3

Sekretariat

1)Det fælles udvalgs sekretariat ("sekretariatet") består af en embedsmand fra Unionen og en embedsmand fra Færøerne. Sekretariatet varetager de opgaver, det pålægges i henhold til denne forretningsorden.

2)Unionen og Færøerne underretter hinanden om navn, stilling og kontaktoplysninger for den embedsmand, der for henholdsvis Unionen og Færøerne er medlem af det fælles udvalgs sekretariat. Denne embedsmand anses for fortsat at fungere som medlem af sekretariatet for Unionen eller Færøerne indtil den dato, hvor enten Unionen eller Færøerne har givet meddelelse om et nyt medlem.

Artikel 4

Møder

1)Det fælles udvalg træder sammen mindst én gang om året og, når særlige omstændigheder kræver det, efter anmodning fra en af parterne.

2)I princippet mødes udvalget skiftevis i Bruxelles og på Færøerne, medmindre formændene bestemmer andet. Møderne kan også afholdes via videokonference eller telekonference, hvis formændene er enige herom.

3)Mellem møderne foregår det fælles udvalgs arbejde løbende ved hjælp af ethvert kommunikationsmiddel, navnlig ved udveksling af e-mails.

Artikel 5

Deltagelse i møder

1)I rimelig tid forud for hvert møde underretter Unionen og Færøerne gennem sekretariatet hinanden om den planlagte sammensætning af deres respektive delegationer og angiver navn og stilling for hvert medlem af delegationen.

2)Hvis det er relevant og efter fælles aftale, kan formændene indbyde eksperter (dvs. ikkestatslige embedsmænd) til at deltage i det fælles udvalgs møder og fremlægge oplysninger om specifikke emner; eksperterne deltager kun i de dele af mødet, hvor sådanne specifikke emner drøftes.

3)Repræsentanten for den part, der tilrettelægger og er vært for mødet, fastsætter efter godkendelse fra den anden part dato og sted for mødet.



Artikel 6

Dokumenter

Skriftlige dokumenter, der danner grundlag for det fælles udvalgs drøftelser, nummereres og rundsendes af sekretariatet til Unionen og Færøerne.

Artikel 7

Korrespondance

1)Unionen og Færøerne sender via sekretariatet deres korrespondance stilet til det fælles udvalg. En sådan korrespondance kan fremsendes i enhver skriftlig form, herunder via e-mail.

2)Sekretariatet sikrer, at korrespondance stilet til det fælles udvalg videresendes til formændene og, når det er relevant, rundsendes i overensstemmelse med artikel 6.

3)Al korrespondance fra eller stilet direkte til formændene videresendes til sekretariatet og rundsendes, når det er relevant, i overensstemmelse med artikel 6.

Artikel 8

Dagsorden

1)Sekretariatet udarbejder et udkast til foreløbig dagsorden for hvert møde. Med henblik herpå udarbejder den embedsmand, der fungerer som medlem af sekretariatet for den part, der er vært for mødet, det første udkast til en foreløbig dagsorden sammen med de dokumenter, der vedrører hvert punkt på mødet, mindst fire uger inden mødet, og det sendes med henblik på bemærkninger til den anden parts medlem af sekretariatet. Når udkastet til foreløbig dagsorden er udarbejdet af sekretariatet, sendes det sammen med eventuelle relevante dokumenter til formændene senest 10 dage før mødet med henblik på godkendelse.

2)Den foreløbige dagsorden skal omfatte de punkter, som parterne har anmodet om. Alle sådanne anmodninger fremsendes sammen med eventuelle relevante dokumenter til sekretariatet senest 15 dage inden mødets begyndelse.

3)I særlige tilfælde kan formændene aftale at afkorte de frister, der er fastsat i stk. 1 og 2 ovenfor.

4)Det fælles udvalg vedtager sin dagsorden ved hvert mødes begyndelse.

5)Punkter, der ikke er opført på udkastet til dagsorden, kan tilføjes, og andre punkter på udkastet til dagsorden kan udgå, udsættes eller ændres på mødet, forudsat at de to parter er enige herom.



Artikel 9

Åbenhed og aktindsigt

1)Møderne i det fælles udvalg er ikke offentlige, medmindre formændene træffer anden afgørelse.

2)Hver part kan beslutte at offentliggøre det fælles udvalgs afgørelser i deres respektive officielle tidende eller online efter forudgående høring af den anden part.

3)Hvis Unionen eller Færøerne forelægger det fælles udvalg oplysninger, der er fortrolige eller beskyttede mod videregivelse i henhold til dens relevante love og forskrifter, behandler den anden part de modtagne oplysninger som fortrolige.

4)Hver part behandler anmodninger om aktindsigt i det fælles udvalgs dokumenter i overensstemmelse med sine relevante love og forskrifter.

5)Hvis Europa-Kommissionen forelægger det fælles udvalg oplysninger, der er fortrolige eller beskyttet mod videregivelse i henhold til dens lovgivning om informationssikkerhed 1 , sikrer Færøerne et sammenligneligt niveau af fortrolighed og beskyttelse for de modtagne oplysninger. Hvis Færøerne forelægger det fælles udvalg oplysninger, der er fortrolige eller beskyttede mod videregivelse i henhold til landets relevante love og forskrifter, behandler Europa-Kommissionen de modtagne oplysninger som fortrolige.

Artikel 10

Referater

1)Der udarbejdes et referat for hvert møde i det fælles udvalg.

2)Den embedsmand, der fungerer som medlem af sekretariatet for den part, der er vært for mødet, udarbejder et udkast til mødereferat senest 15 dage efter mødets afslutning, medmindre formændene beslutter andet. Udkastet til mødereferat sendes til den anden parts medlem af sekretariatet, som kan fremsætte bemærkninger hertil. Sidstnævnte kan fremsætte bemærkninger senest 30 dage efter modtagelsen af udkastet til referat.

3)Referatet skal indeholde en sammenfatning af hvert punkt på dagsordenen og i givet fald oplysninger om:

a)de dokumenter, der blev forelagt det fælles udvalg

b)eventuelle erklæringer, som en af parterne har anmodet om at få optaget i referatet samt

c)de vedtagne afgørelser, beslutninger om erklæringer og praktiske konklusioner, der er vedtaget om specifikke punkter.

4)Referatet skal indeholde en deltagerliste med navn, titel og stilling for alle mødets deltagere.

5)Referatet godkendes og undertegnes af formændene senest to måneder efter mødet eller på en anden dato, der fastsættes af formændene. Formændene kan aftale, at undertegnelse og udveksling af elektroniske kopier opfylder det sidstnævnte krav. Den autentiske udgave af referatet opbevares i hver parts arkiver.

6)Senest to arbejdsdage efter mødet i det fælles udvalg udarbejder det fælles udvalgs sekretariat også et sammendrag af referatet, som godkendes af formændene, så snart det er praktisk muligt. Når formændene for det fælles udvalg har godkendt teksten til sammenfatningen, kan parterne offentliggøre sammendraget.

Artikel 11

Afgørelser

1)Jf. aftalens artikel 14 træffes beslutninger i det fælles udvalg i enighed. Sekretariatet registrerer alle afgørelser med et løbenummer og en henvisning til datoen for vedtagelsen.

2)Det fælles udvalg kan træffe afgørelser ved skriftlig procedure via udveksling af noter mellem udvalgets formænd, hvis parterne i aftalen er enige herom. Teksten til et udkast til afgørelse forelægges skriftligt af en af formændene for den anden formand på det fælles udvalgs officielle sprog, jf. artikel 14. Den anden part har en måned eller en længere frist, der er fastsat af den forslagsstillende part, til at give udtryk for sin tilslutning til udkastet til afgørelse. Hvis den anden part ikke giver udtryk for sin tilslutning, drøftes den foreslåede afgørelse, og den kan vedtages på næste møde i det fælles udvalg. Udkastet til afgørelse anses for at være vedtaget, når den anden part giver udtryk for sin tilslutning, og skal optages i referatet af det fælles udvalgs næste møde.

3)Hver afgørelse undertegnes af formændene for det fælles udvalg. Formændene kan aftale, at undertegnelse og udveksling af elektroniske kopier opfylder dette undertegnelseskrav.

4)I afgørelser, der vedtages af det fælles udvalg, angives datoen for deres ikrafttræden.

Artikel 12

Beskyttelse af personoplysninger

Offentliggørelse af de i artikel 9, 10 og 11 omhandlede dokumenter sker i overensstemmelse med begge parters gældende databeskyttelsesregler, herunder for beskyttelse af personoplysninger.



Artikel 13

Arbejdsgrupper/rådgivende organer

1)I overensstemmelse med aftalens artikel 14, stk. 4, kan det fælles udvalg beslutte at nedsætte eller opløse en arbejdsgruppe/et rådgivende organ på ekspertniveau. Det fælles udvalg fastlægger de enkelte arbejdsgruppers/rådgivende organers sammensætning og opgaver og kan ændre dem efter behov.

2)Arbejdsgruppen/det rådgivende organ bidrager til det fælles udvalgs arbejde og bistår det i udførelsen af dets opgaver, herunder — hvis arbejdsgruppen/det rådgivende organ har fået dette til opgave af det fælles udvalg — ved at udarbejde rapporter eller udkast til afgørelser med henblik på godkendelse af det fælles udvalg. 

3)Arbejdsgruppen/det rådgivende organ mødes i det omfang, det er nødvendigt for udførelsen af de pågældende opgaver, og aflægger rapport til det fælles udvalg.

4)Nedsættelsen af en arbejdsgruppe/et rådgivende organ og dennes/dettes funktion må ikke være til hinder for, at parterne kan indbringe spørgsmål direkte for det fælles udvalg.

5)Det fælles udvalgs forretningsorden finder tilsvarende anvendelse på de arbejdsgrupper/rådgivende organer, der nedsættes af det fælles udvalg.

Artikel 14

Sprog

1)Det fælles udvalgs officielle sprog og arbejdssprog er engelsk.

2)Det fælles udvalgs drøftelser finder sted på engelsk. Dagsordenen for møder, de dokumenter, der forelægges det fælles udvalg, og mødereferaterne affattes på engelsk.

3)Det fælles udvalg vedtager sine afgørelser på engelsk.

Artikel 15

Udgifter

Parterne afholder hver især de udgifter, der påløber i forbindelse med deltagelse i møderne i det fælles udvalg og i de nedsatte arbejdsgrupper/rådgivende organer.

Udgifter i forbindelse med mødernes tilrettelæggelse afholdes af den part, der er vært for mødet.



Artikel 16

Ændringer af forretningsordenen

Denne forretningsorden kan ændres efter fælles overenskomst mellem parterne, jf. artikel 11.

Udfærdiget i..., den ...

På det fælles udvalgs vegne

Formænd

(1)    Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/443 af 13. marts 2015 om sikkerhedsbeskyttelse i Kommissionen (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 41).