Bruxelles, den 3.5.2023

COM(2023) 237 final

2023/0140(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om støtte til produktion af ammunition


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Ruslands militære aggression mod Ukraine har markeret en dramatisk tilbagevenden til territoriale konflikter og højintensiv krigsførelse på europæisk jord. Den Europæiske Unions medlemsstaters væbnede styrker er i de seneste årtier blevet skræddersyet til at udføre hastemissioner og fredsbevarende missioner, og planlægningen og anskaffelsen af forsvarssystemer er blevet skræddersyet til denne operationelle virkelighed.

Produktionskapaciteten i den europæiske forsvarsteknologiske og -industrielle base (EDTIB) er derfor blevet skræddersyet til primært at dække medlemsstaternes begrænsede behov, hovedsagelig efter nationale skillelinjer, på grund af årtiers underinvestering.

I et sådant scenario har forsvarsvirksomhederne ofte haft behov for at reducere produktionssatserne for at holde produktionslinjerne kørende og opretholde kvalificeret personale, samtidig med at de producerede en begrænset mængde forsvarssystemer til nationale kunder.

Den nye situation med et højintensivt konfliktscenario vender op og ned på den ovenfor beskrevne markedskontekst. Som påpeget i den fælles meddelelse "En analyse af investeringsunderskud på forsvarsområdet og vejen frem" (JOIN/2022/24 final) resulterede underinvesteringer i både industrielle og kapacitetsmæssige mangler i Unionen. I juli 2022 fremlagde Kommissionen et forslag til en forordning om oprettelse af instrumentet til styrkelse af den europæiske forsvarsindustri gennem fælles indkøb (EDIRPA), der har til formål at støtte samarbejdet mellem medlemsstaterne i indkøbsfasen for at afhjælpe de mest presserende og kritiske mangler, navnlig dem, der er opstået som følge af reaktionen på Ruslands aktuelle aggression. EDIRPA skal bidrage til at fremme fælles indkøb af forsvarsmateriel og ved hjælp af den tilknyttede EU-finansiering styrke forsvarsindustriens kapacitet i Unionen og tilpasningen af denne industri til de strukturelle markedsændringer, der følger af den øgede efterspørgsel som følge af f.eks. en tilbagevenden til højintensiv krigsførelse.

Der er forskellige kapacitetsmangler, men i lyset af situationen i Ukraine er der et særligt presserende behov for jord til jord- og artilleriammunition samt missiler som anerkendt af Rådet, der den 20. marts 2023 nåede til enighed om en tresporet tilgang. Rådet nåede til enighed om hurtigst muligt at levere jord til jord- og artilleriammunition til Ukraine og, hvis der anmodes herom, missiler og opfordrede medlemsstaterne til i fællesskab at indkøbe ammunition og om nødvendigt missiler for at genoprette deres lagre og samtidig give mulighed for at fortsætte støtten til Ukraine. Da en fælles indsats for at sætte medlemsstaterne i stand til at genopfylde deres udtømte lagre og støtte Ukraine kun kan være effektiv, hvis EU's forsyningsside kan levere de nødvendige forsvarsprodukter til tiden, anmodede Rådet Kommissionen om at fremlægge konkrete forslag med henblik på hurtigst muligt at støtte forøgelsen af den europæiske forsvarsindustris produktionskapacitet, sikre forsyningskæder, fremme effektive indkøbsprocedurer, afhjælpe mangler i produktionskapaciteten og fremme investeringer, herunder, hvor det er relevant, mobilisere EU-budgettet.

Taskforcen for Fælles Indkøb af Forsvarsmateriel har indledt kortlægningen af EU-industriens produktionskapacitet, herunder inden for jord til jord- og artilleriammunition samt missiler ("relevante forsvarsprodukter"). Produktionskapaciteten i Unionens forsvarsindustri er imidlertid blevet skræddersyet til fredstid, mens europæiske forsvarsvirksomheder står over for en kraftig stigning i efterspørgslen efter relevante forsvarsprodukter, hvilket kræver, at de producerer mere og hurtigere. Denne uoverensstemmelse mellem et presserende behov hos de væbnede styrker og den nuværende begrænsede produktionskapacitet resulterer i prisinflation og gør det vanskeligt at betjene kunderne og risikerer at skabe et forsyningssikkerhedsproblem for medlemsstaternes væbnede styrker og dermed potentielt skade EU-borgernes sikkerhed. Dette gælder ikke kun for hovedkontrahenter, men også for hele forsyningskæden, som for relevante forsvarsprodukter er vidt udbredt i hele Unionen og består af flere SMV'er og midcapselskaber.

Selv om medlemsstaterne skal sikre faste ordrer til EDTIB, er opskalering af forsvarsindustrien en proces, der kræver tid og kræfter på flere områder (menneskelige ressourcer, værktøjsmaskiner, styring af forsyningskæden, sikring af råmaterialer). Selv om faste ordrer fra medlemsstaterne er en forudsætning for enhver industriel investering, kan Kommissionen gribe ind ved at mindske risikoen ved industriinvesteringer ved hjælp af tilskud og lån, der muliggør en hurtigere tilpasning til de aktuelle strukturelle markedsændringer og fjerne eksisterende flaskehalse, så industrien får mulighed for at producere mere og hurtigere i hele værdikæden.

Ud over industriel styrkelse er der behov for yderligere foranstaltninger for at sikre et velfungerende indre marked inden for de relevante forsvarsprodukter i overensstemmelse med bestemmelserne i artikel 114 i TEUF. Faste ordrer fra medlemsstaternes myndigheder vil blive ramt af den nuværende mangel på produktionskapacitet, råmaterialer og kvalificeret personale. For at sikre en øget produktionsmængde og -hastighed kan det være nødvendigt for Kommissionen efter aftale med de berørte medlemsstater at opfordre juridiske enheder til at acceptere og prioritere ordrer på produktion eller levering af de relevante forsvarsprodukter. Dette vil sikre, at den begrænsede eksisterende produktionskapacitet anvendes til gavn for de politiske mål, som Rådet har fastsat. På samme måde vil en forenkling af lovgivningen gøre det muligt midlertidigt at fravige eksisterende forordninger og direktiver med det formål at fremskynde produktionen. Denne forordning indeholder navnlig en undtagelse fra Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/81/EF 1 for at give mulighed for at åbne nationale rammekontrakter for andre medlemsstater uden at afholde et nyt udbud i betragtning af situationens yderst hastende karakter, og hvor den fleksibilitet, som Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/81/EF giver, ikke er tilstrækkelig til at sikre sikkerhedsinteresserne hos de medlemsstater, der er villige til at deltage i fælles indkøb. Denne undtagelse ledsages af muligheden for, at enhver økonomisk aktør, der opfylder de oprindelige krav i rammeaftalerne, kan tilslutte sig rammeaftalen. Rammeaftalen skal fortsat være underlagt principperne om gennemsigtighed og ikke-forskelsbehandling.

Tilsvarende og for at fremskynde overførsler af ammunition og missiler inden for EU skal de kunne fravige artikel 4, stk. 1, i direktiv 2009/43/EF og ikke være underlagt krav om forudgående tilladelse.

For at være konkurrencedygtig, innovativ og modstandsdygtig samt for at kunne øge sin produktionskapacitet skal EDTIB have adgang til både offentlig og privat finansiering. Da forsvarsvirksomhederne står over for store finansielle behov for at øge produktionskapaciteten, kan de ud over tilskud have brug for gældsløsninger for at slå bro over kløften mellem ordrer fra forsvarsministerierne og likviditetsbehovet. Restriktive udlånspolitikker over for forsvarsindustrien hæmmer imidlertid adgangen til finansiering for forsvarsvirksomheder i EU.

Virksomheder i værdikæden for relevante forsvarsprodukter skal have adgang til lånefinansiering for at fremskynde de investeringer, der er nødvendige for at øge produktionskapaciteten. Instrumentet vil sigte mod at lette adgangen til finansiering for Unionens virksomheder på ammunitions- og missilområdet. Forordningen bør navnlig sikre, at disse retlige enheder gives de samme betingelser, som tilbydes andre retlige enheder, idet de påtager sig eventuelle yderligere omkostninger, der specifikt opstår for forsvaret. Forordningen fastsætter foranstaltninger, der skal lette adgangen til finansiering, både med en specifik foranstaltning og under en facilitet, Opskaleringsfonden, der kan frembringe løsninger med henblik på at mobilisere og fremskynde samt nedbringe risikoen ved de investeringer, der er nødvendige for at øge produktionskapaciteten. Opskaleringsfonden gennemføres ved direkte eller indirekte forvaltning i overensstemmelse med finansforordningen. Kommissionen vil undersøge muligheden for at oprette en blandingsfacilitet, herunder inden for rammerne af InvestEU-Fonden oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/523, i tæt samarbejde med sine gennemførelsespartnere.  Administrative ansøgninger vedrørende planlægning, opførelse og drift af produktionsanlæg, overførsel af materialer inden for EU samt kvalificering og certificering af slutprodukter bør også behandles så hurtigt som det er juridisk muligt.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Rådet for Den Europæiske Union nåede den 20. marts 2023 til enighed om en tresporet tilgang med henblik på navnlig at "fremskynde levering og fælles indkøb af op til en million stykker artilleriammunition til Ukraine i en fælles indsats inden for de næste 12 måneder". Det opfordrede også "medlemsstaterne til i fællesskab at indkøbe 155 mm-ammunition og, hvis der anmodes herom, missiler til Ukraine på den hurtigst mulige måde inden den 30. september 2023 fra den europæiske forsvarsindustri (og Norge) inden for de parametre, der er defineret inden for rammerne af et eksisterende EDA-projekt eller gennem supplerende fælles indkøbsprojekter, der ledes af en medlemsstat". Endelig opfordrede det Kommissionen til at forelægge konkrete forslag med henblik på hurtigst muligt at støtte forøgelsen af den europæiske forsvarsindustris produktionskapaciteter, sikre forsyningskæder, lette effektive indkøbsprocedurer, afhjælpe mangler i produktionskapaciteter og fremme investeringer, herunder, hvor det er relevant, ved mobilisering af Unionens budget."

Rådet nævnte også, at "der vil også blive afholdt regelmæssige møder mellem de nationale materieldirektører og taskforcen for fælles indkøb af forsvarsmateriel (Kommissionen, EU-Udenrigstjenesten, EDA) for at vurdere behovene og de industrielle kapaciteter samt for at sikre den nødvendige tætte koordinering, navnlig med hensyn til levering fra lagre, omprioritering af eksisterende ordrer og de forskellige fælles indkøbsprojekter, for at sikre en passende gennemførelse af de tre forskellige spor."

Den 23. marts 2023 bekræftede Det Europæiske Råd på ny, at "Den Europæiske Union står last og brast med Ukraine og vil fortsat yde stærk politisk, økonomisk, militær, finansiel og humanitær støtte til Ukraine og dets folk, så længe det er nødvendigt." Det Europæiske Råd så med tilfredshed på "enigheden i Rådet om hurtigst muligt at levere jord til jord- og artilleriammunition til Ukraine og, hvis der anmodes herom, missiler, herunder ved fælles indkøb og mobilisering af passende finansiering, herunder gennem den europæiske fredsfacilitet, med henblik på at levere én million stykker artilleriammunition i en fælles indsats inden for de næste 12 måneder".

Forordningen om støtte til produktion af ammunition vil også supplere forslaget om styrkelse af den europæiske forsvarsindustri gennem fælles indkøb (EDIRPA) og bane vejen for det fremtidige europæiske program for forsvarsinvesteringer (EDIP).

EDIRPA tilskynder til samarbejde i indkøbsfasen til gavn for de medlemsstater, der normalt indkøber de mest presserende og kritiske forsvarsprodukter, og giver derfor forsvarsproducenterne øget synlighed for at hjælpe dem med at tilpasse sig strukturelle ændringer. Den nuværende forsyningskrise på ammunitionsområdet kræver yderligere foranstaltninger rettet mod udbudssiden for relevante forsvarsprodukter. Forordningen om støtte til produktion af ammunition vil derfor ledsage, motivere, fremskynde og forenkle den nødvendige opskalering af relevante forsvarsprodukter.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Instrumentet vil supplere eksisterende samarbejdsbaserede EU-forsvarsinitiativer. Det vil skabe synergier med gennemførelsen af det strategiske kompas for sikkerhed og forsvar og andre EU-programmer såsom Den Europæiske Forsvarsfond. Instrumentet vil blive gennemført i fuld overensstemmelse med EU's kapacitetsudviklingsplan (CDP), som fastlægger forsvarskapacitetsprioriteterne på EU-plan, og med EU's samordnede årlige gennemgang vedrørende forsvar (CARD), som bl.a. identificerer nye muligheder for forsvarssamarbejde. I denne forbindelse kan der ligeledes tages hensyn til relevante aktiviteter, der udføres af Den Nordatlantiske Traktats Organisation (NATO) og andre partnere, når de tjener Unionens sikkerheds- og forsvarsinteresser og ikke udelukker en medlemsstat fra at deltage.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Denne forordning har til formål at styrke EDTIB's reaktionsevne og evne til at sikre rettidig tilgængelighed og forsyning af relevante forsvarsprodukter i Unionen. Med henblik herpå fastlægger forordningen en ramme for gennemførelsen af en række specifikke og målrettede foranstaltninger for at fremskynde industriens tilpasning til strukturelle ændringer. Denne ramme er baseret på 2 søjler, der hver svarer til et af retsgrundlagene for denne forordning.

·Den første søjle består af foranstaltninger til støtte for industriel styrkelse i hele forsyningskæden i forbindelse med produktionen af relevante forsvarsprodukter i EU og er baseret på artikel 173, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

EU's forsvarsindustri, der er involveret i produktionen af relevante forsvarsprodukter, står i øjeblikket over for en pludselig stigning i efterspørgslen og er nødt til at tilpasse sig denne nye markedssituation. EU's finansielle støtte under denne søjle vil tage sigte på at styrke den europæiske forsvarsteknologiske og -industrielle bases (EDTIB) konkurrenceevne og modstandsdygtighed inden for relevante forsvarsprodukter for at muliggøre en hurtig tilpasning til strukturelle ændringer i overensstemmelse med artikel 173, stk. 1, første led, i TEUF. Søjlen hjælper således EU's industri med at øge produktionsmængden, nedbringe leveringstiden og afhjælpe potentielle flaskehalse og/eller faktorer, der kan forsinke eller hæmme forsyningen og produktionen af relevante forsvarsprodukter.

·I overensstemmelse med artikel 173, stk. 3, i TEUF udelukker denne søjle enhver harmonisering af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser. Den anden søjle består af harmoniseringsforanstaltninger med henblik på at identificere, kortlægge og løbende overvåge tilgængeligheden af de relevante forsvarsprodukter, komponenter heraf og de tilhørende input samt foranstaltninger til at fastsætte krav for at sikre rettidig og varig tilgængelighed af de relevante forsvarsprodukter i Unionen og er baseret på artikel 114 i TEUF.

Sikring af sikkerheden på Unionens område er et overordnet mål af offentlig interesse, og denne sikkerhed afhænger også af tilgængeligheden af forsvarsmateriel og -tjenester i tilstrækkelige mængder. Den aktuelle geopolitiske situation resulterer i en betydelig stigning i efterspørgslen efter relevante forsvarsprodukter i Unionen. Denne situation påvirker det indre markeds virkemåde for disse produkter og deres komponenter og truer deres forsyningssikkerhed. Medlemsstaterne har truffet eller vil formodentlig træffe foranstaltninger til at opretholde deres egne lagre af disse produkter og deres komponenter som led i deres nationale forsvar. Divergerende national lovgivning, navnlig vedrørende certificering af forsvarsprodukter, overførsel af produkter og relaterede komponenter inden for EU, og en forskelligartet gennemførelse af EU-retten har imidlertid vist sig at udgøre flaskehalse for forsyningskæder for europæiske relevante forsvarsprodukter og hindringer for interoperabilitet. Derfor er det nødvendigt at vedtage lovgivning til at harmonisere reglerne i EU på grundlag af artikel 114 i TEUF for at sikre et velfungerende indre marked ved at undgå mangel på relevante forsvarsprodukter i Unionen. Disse foranstaltninger bør bestå i identifikation af "forsyningskritiske forsvarsprodukter", kortlægning af relateret industriel kapacitet, prioriterede ordrer, fremskyndelse af tilladelsesprocedurer for tilskud eller lettelse af udbudsprocedurer. Kombinationen af disse foranstaltninger bør resultere i et øget udbud af relevante forsvarsprodukter og deres komponenter i alle medlemsstater, som er nødvendige for det indre markeds virkemåde, og bør også konvergere for at sikre rettidig tilgængelighed og levering af relevante forsvarsprodukter i Unionen.

Andre artikler i TEUF eller hver enkelt artikel kan ikke for sig selv danne retsgrundlag for begge ovennævnte mål. De foreslåede elementer fremsættes i én retsakt, da alle foranstaltningerne udgør en sammenhængende tilgang til på forskellige måder at imødekomme behovet for at styrke Unionens forsvarsøkosystem.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

En omfattende reaktion på den pludselige stigning i efterspørgslen efter relevante forsvarsprodukter kræver en hurtig og koordineret indsats på europæisk plan, da ingen enkelt medlemsstat er i stand til at opnå dette alene. Medlemsstaterne kan ikke hver for sig effektivt håndtere risikoen for betydelige forsyningsafbrydelser for sådanne forsvarsprodukter, som skyldes uligevægt i udbuddet og efterspørgslen på det indre marked. Ukoordinerede tilgange vil indebære en risiko for at forværre virkningen af forsyningskrisen ved at frembringe prisstigninger og fortrængningseffekter for disse forsvarsprodukter. I betragtning af den eksisterende produktionskapacitet for relevante forsvarsprodukter i Unionen er konsekvenserne af Unionens forsyningsknaphed desuden så vidtrækkende, at indgriben på EU-plan er den bedste løsning på sådanne problemer.

Der er derfor behov for handling på EU-plan på de områder, som dette forslag omhandler fordelt på 2 søjler.

·Med hensyn til den første søjle har de foreslåede foranstaltninger til formål at fremskynde investeringer i relevante kapaciteter til fremstilling af forsvarsprodukter i Unionen og samtidig fremme EDTIB's modstandsdygtighed gennem grænseoverskridende industrielle partnerskaber og samarbejde mellem relevante virksomheder i en fælles indsats fra industriens side for at undgå en forværring af fragmenteringen af forsyningskæderne. Finansiel støtte og finansielle incitamenter kan kun udformes og gennemføres hensigtsmæssigt på EU-plan i betragtning af behovet for at tilpasse EDTIB til strukturelle ændringer. Det er vigtigt at understrege, at forsvarsproducenter af relevante forsvarsprodukter er spredt udover hele Unionen og består af flere SMV'er og midcapselskaber.

·Med hensyn til den anden søjle vil de planlagte foranstaltninger tjene det indre marked, styrke EDTIB's modstandsdygtighed og garantere forsyningssikkerheden. De foranstaltninger, der har til formål at identificere, kortlægge og løbende overvåge tilgængeligheden af de relevante forsvarsprodukter, deres komponenter og de tilsvarende input i Unionen, vil sikre den nødvendige indsamling af efterretninger på EU-plan og sætte Kommissionen og medlemsstaterne i stand til at foregribe mangler, der påvirker forsyningssikkerheden for sådanne forsvarsprodukter. De foranstaltninger, der har til formål at fastsætte krav for at sikre rettidig og varig tilgængelighed af de relevante forsvarsprodukter, vil sætte medlemsstaterne og Kommissionen i stand til at afhjælpe mangler og flaskehalse i forsyningskæderne på en mere effektiv måde end gennem et kludetæppe af nationale foranstaltninger.

Proportionalitetsprincippet

I betragtning af den enestående geopolitiske situation og den betydelige trussel mod Unionens sikkerhed er der et klart behov for en koordineret indsats på EU-plan. De foreslåede politiske tiltag står i et rimeligt forhold til omfanget og alvoren af de problemer, der er blevet identificeret, dvs. behovet for at sikre rettidig levering af nogle af de forsvarsprodukter, som medlemsstaterne har akut behov for. Foranstaltningerne i forslaget går ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå deres mål, står i et rimeligt forhold til disse mål og respekterer grænserne for Unionens mulige indgriben i henhold til traktaterne. De skal gennemføres i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, herunder i forbindelse med begrænsning af grundlæggende rettigheder i overensstemmelse med artikel 52, stk. 1, i chartret om grundlæggende rettigheder.

Valg af retsakt

Kommissionen fremsætter et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning. Dette er den mest hensigtsmæssige retsaktstype, fordi kun en forordning med dens umiddelbart gældende bestemmelser kan sikre den nødvendige grad af ensartethed, der er nødvendig for oprettelse og drift af et EU-instrument, som har til formål at fremme og styrke en industrisektor i hele Europa og sikre forsyningssikkerhed af bestemte produkter. En forordning, der finder direkte anvendelse, gør det også muligt at sikre, at de foreslåede foranstaltninger kan gennemføres på kort sigt for at imødekomme de behov, der er beskrevet i forslaget.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSENTER OG KONSEKVENSANALYSER

Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

Der findes ingen tidligere lovgivning, som dækker eller vedrører netop denne foranstaltning. Til dato har der ikke været andre EU-lovgivningsinitiativer på forsvarsområdet til støtte for en opskalering af produktionskapaciteten, reduktion af leveringstider og afhjælpning af forsyningsknaphed. Derfor foreligger der ikke nogen efterfølgende evaluering eller kvalitetskontrol af eventuel gældende lovgivning om dette lovgivningsinitiativ.

Høringer af interessenter

I betragtning af forslagets politisk følsomme karakter og det hastende behov for at udarbejde forslaget, således at det kan vedtages rettidigt af de lovgivende instanser, kunne der ikke gennemføres en høring af interessenter.

Konsekvensanalyse

Da det haster med at øge produktionskapaciteten for relevante forsvarsprodukter og sikre deres forsyningssikkerhed, ledsages dette forslag ikke af en formel konsekvensanalyse. Et sådant dokument kunne ikke være blevet leveret inden for den frist, der var til rådighed forud for vedtagelsen af forslaget. Forslaget bygger på erfaringerne fra den fælles meddelelse af 18. maj 2022 om analysen af investeringsmangler på forsvarsområdet og vejen frem og bygger på det arbejde, der er udført inden for rammerne af taskforcen for fælles indkøb af forsvarsmateriel, der blev oprettet umiddelbart efter offentliggørelsen af ovennævnte fælles meddelelse. Kommissionen fremlægger dette forslag til forordning uden at foretage en konsekvensanalyse for at muliggøre en hurtig gennemførelse senest den 26. april 2023. Forslaget er tidsbegrænset og indeholder en bestemmelse om, at Kommissionen skal udarbejde en rapport om gennemførelsen af denne forordning.

Målrettet regulering og forenkling

Instrumentet forventes ikke at øge den administrative byrde.

Grundlæggende rettigheder

Sikring af EU-borgernes sikkerhed er et mål af almen interesse, der kan bidrage til at beskytte deres grundlæggende ret til livet i overensstemmelse med artikel 2 i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder (herefter "chartret") og til frihed og sikkerhed i overensstemmelse med chartrets artikel 6.

På den anden side fastsætter chartrets artikel 16 friheden til at oprette og drive egen virksomhed og chartrets artikel 17 om ejendomsret.

Nogle foranstaltninger under søjle 2 er nødvendige for at håndtere alvorlige forstyrrelser, som påvirker af Unionens forsyning af de relevante forsvarsprodukter og kan midlertidigt begrænse friheden til at oprette og drive egen virksomhed og aftalefriheden, som er beskyttet af artikel 16, og ejendomsretten, der er beskyttet af chartrets artikel 17. Enhver begrænsning af disse rettigheder ved dette forslag vil i overensstemmelse med chartrets artikel 52, stk. 1, være fastsat ved lov, respektere disse rettigheders og friheders væsentligste indhold, faktisk svare til målet af almen interesse om sikkerhed og overholde proportionalitetsprincippet.

Forpligtelsen til at videregive specifikke oplysninger til Kommissionen, forudsat at visse betingelser er opfyldt, respekterer kernen i og vil ikke uforholdsmæssigt påvirke friheden til at oprette og drive egen virksomhed (chartrets artikel 16). Enhver anmodning om oplysninger tjener Unionens mål af almen interesse om at gøre det muligt at identificere potentielle afbødende foranstaltninger over for mangler, der påvirker relevante forsvarsprodukter, og som er afgørende for Unionens og dens medlemsstaters sikkerhed. Disse anmodninger om oplysninger er hensigtsmæssige og effektive med henblik på at nå målet ved at tilvejebringe de oplysninger, der er nødvendige for at vurdere den pågældende krise. Kommissionen anmoder i princippet kun om de ønskede oplysninger fra brancheforeninger og vil kun rette yderligere anmodninger til individuelle virksomheder, hvis det er nødvendigt. Eftersom der ikke kan tilvejebringes oplysninger om forsyningssituationen på nogen anden vis, er ingen andre metoder lige så effektive med hensyn til at indhente de oplysninger, der er nødvendige for at sætte de europæiske beslutningstagere i stand til at træffe afbødende foranstaltninger. I lyset af de alvorlige geopolitiske og sikkerhedsmæssige konsekvenser af mangler på de relevante forsvarsprodukter og den deraf følgende betydning af afbødende foranstaltninger står anmodninger om oplysninger i rimeligt forhold til det ønskede mål. Desuden opvejes begrænsningen af friheden til at oprette og drive egen virksomhed og ejendomsretten af passende garantier. Enhver anmodning om oplysninger må kun iværksættes for produkter, der er nødvendige for produktionen af relevante forsvarsprodukter, og som Kommissionen og ved hjælp af en gennemførelsesretsakt specifikt har identificeret som berørt af en forsyningskrise.

Forpligtelsen til at acceptere og prioritere prioriterede ordrer respekterer det væsentligste indhold af og vil ikke uforholdsmæssigt påvirke friheden til at oprette og drive egen virksomhed og aftalefriheden (chartrets artikel 16) eller ejendomsretten (chartrets artikel 17). Denne forpligtelse tjener Unionens mål af almen interesse om sikkerhed ved at håndtere de relevante afbrydelser af forsyningen af forsvarsprodukter. Forpligtelsen er hensigtsmæssig og effektiv med henblik på at nå dette mål ved at sikre, at de disponible ressourcer fortrinsvis anvendes til produktion af de relevante forsvarsprodukter. Der er ingen anden foranstaltning, der er lige så effektiv. Når det drejer sig om produkter, der er identificeret som berørt af en forsyningskrise, som truer ovennævnte mål af almen interesse og grundlæggende rettigheder, er det rimeligt at forpligte virksomheder, der er indgået i forbindelse med fælles indkøb mellem medlemsstater eller virksomheder, der er involveret i sidstnævntes forsyningskæde, til at acceptere og prioritere visse ordrer. Passende sikkerhedsforanstaltninger sikrer, at eventuelle negative virkninger af prioriteringsforpligtelsen for friheden til at oprette og drive egen virksomhed, aftalefriheden og ejendomsretten ikke udgør en overtrædelse af disse rettigheder. Enhver forpligtelse til at prioritere visse ordrer må kun iværksættes for produkter, som Kommissionen og ved hjælp af en gennemførelsesretsakt har identificeret som værende berørt af en forsyningskrise. Den pågældende virksomhed kan anmode Kommissionen om at genoverveje den prioriterede ordre, hvis virksomheden ikke er i stand til at udføre ordren, eller hvis udførelsen af ordren vil pålægge dem en urimelig økonomisk byrde og medføre særlige vanskeligheder. Desuden er den forpligtede virksomhed fritaget for ethvert erstatningsansvar for misligholdelse af kontraktlige forpligtelser som følge af opfyldelsen af forpligtelsen. Endelig vil denne forordning kun finde anvendelse i en begrænset periode, der er nødvendig for at genoprette det indre markeds rette virkemåde og industriens tilpasning til strukturelle ændringer.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Finansieringsrammen for gennemførelsen af forordningen for perioden fra dens ikrafttræden til den 30. juni 2025 udgør 500 mio. EUR i løbende priser.

Indvirkningen på den flerårige finansielle ramme med hensyn til budgetbehov og menneskelige ressourcer er nærmere beskrevet i den finansieringsoversigt, der er vedlagt forslaget, og vil blive dækket af de disponible ressourcer i den flerårige finansielle ramme for 2021-2027.

5.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Kommissionen bør udarbejde en evalueringsrapport om instrumentet og forelægge den for Europa-Parlamentet og Rådet senest den 30. juni 2024. Denne rapport vil navnlig vurdere de fremskridt, der er gjort med hensyn til at nå de mål, der er opstillet i forslaget. Under hensyntagen til evalueringsrapporten kan Kommissionen fremsætte forslag til passende ændringer af denne forordning, navnlig med henblik på fortsat at imødegå eventuelle vedvarende risici i forbindelse med leveringen af de relevante forsvarsprodukter.

2023/0140 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om støtte til produktion af ammunition

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114 og artikel 173, stk. 3,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 2 ,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Den russiske angrebskrig mod Ukraine har sat den europæiske forsvarsindustri og det europæiske marked for forsvarsmateriel på en prøve og blotlagt en række mangler. Disse mangler svækker markedets evne til sikkert og rettidigt at opfylde medlemsstaternes presserende behov for forsvarsprodukter og -systemer såsom ammunition og missiler i lyset af det store forbrug af sådanne produkter og systemer under en højintensiv konflikt.

(2)Siden den 24. februar 2022 har Unionen og medlemsstaterne løbende intensiveret deres bestræbelser på at bidrage til at opfylde Ukraines presserende behov på forsvarsområdet. I lyset af den voksende ustabilitet, den strategiske konkurrence og sikkerhedstruslerne besluttede EU's stats- og regeringschefer, der mødtes i Versailles den 11. marts 2022, at påtage sig et større ansvar for Unionens egen sikkerhed og tage yderligere afgørende skridt til at opbygge europæisk suverænitet. De forpligtede sig til at "styrke de europæiske forsvarskapaciteter", blev enige om at øge forsvarsudgifterne, intensivere samarbejdet gennem fælles projekter og fælles indkøb af forsvarskapacitet, afhjælpe mangler, fremme innovation og styrke og udvikle EU's forsvarsindustri. Den 21. marts 2022 blev det strategiske kompas, der skal styrke EU's sikkerhed og forsvar i det næste årti, godkendt af Rådet og efterfølgende godkendt af Det Europæiske Råd den 24. marts 2022. I det strategiske kompas understreges behovet for at øge forsvarsudgifterne og investere mere i kapacitet, både på EU-plan og på nationalt plan.

(3)Kommissionen og den højtstående repræsentant forelagde den 18. maj 2022 en fælles meddelelse med titlen "En analyse af investeringsunderskud på forsvarsområdet og vejen frem", hvori de satte fokus på de finansielle, industrielle og kapacitetsmæssige mangler på forsvarsområdet i Unionen. I juli 2022 fremlagde Kommissionen et forslag til en forordning om oprettelse af instrumentet til styrkelse af den europæiske forsvarsindustri gennem fælles indkøb (EDIRPA), der har til formål at støtte samarbejdet mellem medlemsstaterne i indkøbsfasen for at afhjælpe de mest presserende og kritiske mangler, navnlig dem, der er opstået som følge af reaktionen på Ruslands aktuelle aggression. EDIRPA skal bidrage til at fremme fælles indkøb af forsvarsmateriel og ved hjælp af den tilknyttede EU-finansiering bidrage til at styrke forsvarsindustriens kapacitet i Unionen og dennes tilpasning til de strukturelle markedsændringer, der skyldes en øget efterspørgsel som følge af nye udfordringer såsom en tilbagevenden til højintensive konflikter.

(4)I lyset af situationen i Ukraine og landets presserende forsvarsbehov, navnlig med hensyn til ammunition, nåede Rådet den 20. marts 2023 til enighed om en tresporet strategi, der har til formål ved en fælles indsats at tilvejebringe en million stykker artilleriammunition til Ukraine inden for de næste tolv måneder. Rådet nåede til enighed om hurtigst muligt at levere jord til jord- og artilleriammunition til Ukraine og, hvis der anmodes herom, missiler fra eksisterende lagre, eller som fremskaffes ved hjælp af en omprioritering af eksisterende ordrer. Det opfordrede endvidere medlemsstaterne til i fællesskab at indkøbe ammunition og, hvis der anmodes herom, missiler fra den europæiske forsvarsindustri (og Norge) inden for rammerne af et eksisterende projekt, der gennemføres af Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA), eller gennem supplerende opkøbsprojekter, der ledes af medlemsstaterne, med henblik på at genopbygge deres lagre og samtidig gøre det muligt fortsat at støtte Ukraine. For at støtte disse bestræbelser besluttede Rådet at tilvejebringe passende finansiering, bl.a. gennem den europæiske fredsfacilitet (EPF). Rådet bad også Kommissionen om at forelægge konkrete forslag med henblik på hurtigst muligt at støtte forøgelsen af den europæiske forsvarsindustris produktionskapacitet, sikre forsyningskæderne, lette effektive indkøbsprocedurer, afhjælpe mangler i produktionskapaciteten og fremme investeringer, herunder hvis det er relevant, ved at gøre brug af EU-budgettet. Sidstnævnte er afgørende for at sikre, at Unionens egne sikkerhedsbehov til enhver tid er tilstrækkeligt dækket, og at EU's forsvarsindustri og det indre marked kan holde trit med de aktuelle ændringer. De tre indbyrdes forbundne spor skal forfølges parallelt og på en koordineret måde. Der vil også blive afholdt regelmæssige møder mellem de nationale forsvarsmaterieldirektører og Taskforcen for fælles indkøb af forsvarsmateriel (Kommissionen, EU-Udenrigstjenesten og EDA) for at vurdere behovene og den industrielle kapacitet og sikre den tætte koordinering, der er nødvendig for at opnå en passende gennemførelse af de tre spor.

(5)Den 13. april 2023 vedtog Rådet en bistandsforanstaltning inden for rammerne af den europæiske fredsfacilitet (EPF) med en bevilling på 1 mia. EUR til støtte for Ukraines væbnede styrker, der giver mulighed for at kompensere medlemsstaterne for jord til jord- og artilleriammunition og eventuelt missiler, der doneres til Ukraine fra eksisterende lagre eller fremskaffes ved hjælp af en omprioritering af eksisterende ordrer i perioden fra den 9. februar til den 31. maj 2023. Med hensyn til fælles indkøb har 24 medlemsstater plus Norge indtil videre undertegnet EDA's projektordning for samarbejdsbaseret indkøb af ammunition.

(6)De fælles bestræbelser på at sætte medlemsstaterne i stand til at genopbygge deres udtømte lagre og støtte Ukraine vil kun lykkes, hvis udbudssiden i Unionen kan levere de nødvendige forsvarsprodukter til tiden. Eftersom lagrene svinder hurtigt ind, og den europæiske produktion næsten har nået maksimumskapacitet som følge af ordrer fra medlemsstaterne eller tredjelande, og priserne allerede er stærkt stigende, er der imidlertid behov for yderligere industripolitiske foranstaltninger på EU-plan for at sikre en hurtig forøgelse af produktionskapaciteten.

(7)Som fremhævet i forbindelse med det arbejde, der gøres i Taskforcen for fælles indkøb af forsvarsmateriel (Kommissionen, EU-Udenrigstjenesten og EDA) for at koordinere meget kortsigtede behov for offentlige indkøb af forsvarsmateriel og iværksætte et samarbejde med medlemsstaterne og EU's producenter af forsvarsmateriel med henblik på at støtte fælles indkøb for at genopbygge lagrene, navnlig i lyset af den støtte, der ydes til Ukraine, råder Unionens industri over produktionskapacitet på området jord til jord- og artilleriammunition samt missiler. Produktionskapaciteten i Unionens forsvarsindustri er imidlertid skræddersyet til andre tider end de aktuelle udfordringer, som Unionen står overfor. Forsyningsstrømmene er tilpasset en mere beskeden efterspørgsel med minimale lagerbeholdninger og mange forskellige leverandører på globalt plan for at reducere omkostningerne, hvilket har skabt afhængighed hos Unionens forsvarsindustri. Som følge heraf giver den nuværende produktionskapacitet og de eksisterende forsynings- og værdikæder i øjeblikket ikke mulighed for sikker og rettidig levering af de forsvarsprodukter, der er nødvendige for at opfylde medlemsstaternes sikkerhedsmæssige behov og for fortsat at opfylde Ukraines behov, hvilket skaber spændinger på markedet for jord til jord- og artilleriammunition samt missiler og risiko for en fortrængningseffekt. Der er derfor behov for en yderligere indsats på EU-plan.

(8)I overensstemmelse med artikel 173, stk. 3, i TEUF har Unionens industripolitik til formål at fremskynde industriens tilpasning til strukturændringer. Unionens industri bør derfor støttes i at øge sin produktion, reducere produktionsgennemløbstiden og afhjælpe potentielle flaskehalse og/eller faktorer, der kan forsinke eller hæmme forsyningen og produktionen af jord til jord- og artilleriammunition samt missiler, dvs. de relevante forsvarsprodukter i forbindelse med denne forordning.

(9)De foranstaltninger, der træffes på EU-plan, bør tage sigte på at styrke konkurrenceevnen og modstandsdygtigheden hos den europæiske forsvarsteknologiske og -industrielle base (EDTIB) inden for ammunition og missiler for at muliggøre en hurtig tilpasning til strukturelle ændringer.

(10)Der bør med henblik herpå oprettes et instrument for finansiel støtte for at styrke industrien i hele forsynings- og værdikæden for produktion af disse relevante forsvarsprodukter i Unionen ("instrumentet").

(11)Der skal være sammenhæng mellem instrumentet og de eksisterende samarbejdsbaserede initiativer på EU-niveau på forsvarsområdet, som f.eks. Den Europæiske Forsvarsfond, forslaget til en forordning om oprettelse af instrumentet til styrkelse af den europæiske forsvarsindustri gennem fælles indkøb og EPF, ligesom det skal skabe synergier med andre EU-programmer. Instrumentet stemmer fuldt ud overens med ambitionerne i det strategiske kompas.

(12)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 bør finde anvendelse på instrumentet, medmindre andet er fastsat.

(13)I overensstemmelse med artikel 193, stk. 2, i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 kan der ydes tilskud til en allerede påbegyndt foranstaltning, forudsat at ansøgeren kan godtgøre, at det var nødvendigt at igangsætte foranstaltningen inden undertegnelsen af tilskudsaftalen. Det finansielle bidrag bør dog ikke dække en periode, der ligger forud for datoen for indgivelsen af ansøgningen om tilskud, undtagen i behørigt begrundede undtagelsestilfælde. For at imødekomme Rådets opfordring af 20. marts 2023 om at fremskynde leveringen af de relevante forsvarsprodukter bør det i finansieringsafgørelsen være muligt at fastsætte finansielle bidrag til foranstaltninger, der dækker en periode, der begynder på denne dato.

(14)Ved denne forordning fastlægges en finansieringsramme for instrumentet, som skal udgøre det primære referencebeløb, jf. punkt 18 i den interinstitutionelle aftale af 16. december 2020 mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Europa-Kommissionen om budgetdisciplin, om samarbejde på budgetområdet og om forsvarlig økonomisk forvaltning samt om nye egne indtægter, herunder en køreplan for indførelse af nye egne indtægter 3 (interinstitutionel aftale af 16. december 2020), for Europa-Parlamentet og for Rådet under den årlige budgetprocedure.

(15)Medlemsstaterne kan anmode om overførsel til instrumentet af de midler, der er tildelt dem under delt forvaltning, på de betingelser, der er fastsat i de relevante bestemmelser i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060. Dette kan navnlig komme på tale, hvis produktionen af de relevante forsvarsprodukter hæmmes af specifikke markedssvigt eller suboptimale investeringssituationer på medlemsstaternes områder, navnlig i sårbare og fjerntliggende områder, og sådanne midler bidrager til at opfylde målene i det program, som de overføres fra. De muligheder, der er fastsat i artikel 73, stk. 4, i forordning (EU) 2021/1060, kan anvendes, forudsat at projektet overholder reglerne i nævnte forordning og anvendelsesområdet for EFRU og ESF+ som fastsat i de fondsspecifikke forordninger. Kommissionen skal i henhold til artikel 24 i forordning (EU) 2021/1060 vurdere de ændrede nationale programmer, som medlemsstaten har forelagt, og fremsætte bemærkninger inden for en frist på to måneder. I betragtning af situationens hastende karakter bør Kommissionen bestræbe sig på at afslutte vurderingen af de ændrede nationale programmer uden unødigt ophold.

(16)Når medlemsstaterne foreslår ændrede eller nye genopretnings- og resiliensplaner i overensstemmelse med artikel 21 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/241 4 , bør de kunne foreslå foranstaltninger, der også bidrager til målsætningerne for instrumentet. Med henblik herpå bør medlemsstaterne navnlig overveje foranstaltninger knyttet til forslag, der er indgivet i forbindelse med en indkaldelse af forslag inden for rammerne af instrumentet, og som har fået tildelt kvalitetsmærket "Seal of Excellence" i henhold til instrumentet.

(17)I henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 og (EU, Euratom) nr. 883/2013 5 , Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 2988/95 6 , (Euratom, EF) nr. 2185/96 7 og (EU) 2017/1939 8 skal Unionens finansielle interesser beskyttes ved hjælp af forholdsmæssigt afpassede foranstaltninger, heriblandt foranstaltninger vedrørende forebyggelse, påvisning, korrektion og undersøgelse af uregelmæssigheder, herunder svig, vedrørende inddrivelse af tabte, uberettiget udbetalte eller ukorrekt anvendte midler og alt efter omstændighederne vedrørende anvendelse af administrative sanktioner. I henhold til forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 og (EU, Euratom) nr. 883/2013 har Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) navnlig beføjelse til at foretage administrative undersøgelser, herunder kontrol og inspektion på stedet, for at fastslå, om der foreligger svig, korruption eller enhver anden ulovlig aktivitet, der skader Unionens finansielle interesser. Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO) er i henhold til forordning (EU) 2017/1939 beføjet til at efterforske og retsforfølge strafbare handlinger, der er til skade for Unionens finansielle interesser, jf. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2017/1371 9 . I henhold til forordning (EU, Euratom) 2018/1046 skal enhver person eller enhed, der modtager EU-midler, samarbejde fuldt ud om beskyttelsen af Unionens finansielle interesser, give Kommissionen, OLAF, Revisionsretten og for så vidt angår de medlemsstater, der deltager i et forstærket samarbejde i henhold til forordning (EU) 2017/1939, EPPO de fornødne rettigheder og den fornødne adgang og sikre, at eventuelle tredjeparter, der er deltager i gennemførelsen af EU-midler, tildeler tilsvarende rettigheder.

(18)Medlemmer af Den Europæiske Frihandelssammenslutning, der er medlemmer af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), kan deltage i instrumentet som associerede lande inden for rammerne af det samarbejde, der er etableret ved aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde, i henhold til hvilken deres deltagelse i EU-programmer implementeres på grundlag af en afgørelse vedtaget i henhold til nævnte aftale. Der bør indsættes en særlig bestemmelse i nærværende forordning med et krav om, at de pågældende tredjelande skal give den ansvarlige anvisningsberettigede, OLAF og Revisionsretten de fornødne rettigheder og den fornødne adgang, således at disse kan udøve deres respektive beføjelser fuldt ud.

(19)De særlige forhold, der gør sig gældende for forsvarsindustrien, hvor efterspørgslen næsten udelukkende kommer fra medlemsstaterne og de associerede lande, der også kontrollerer alle erhvervelser af forsvarsrelaterede produkter og teknologier, herunder eksport, betyder, at forsvarsindustrisektoren ikke følger de sædvanlige regler og forretningsmodeller, der regulerer de mere traditionelle markeder. Denne sektor finansierer derfor ikke selv betydelige industriinvesteringer, men gør det kun som følge af faste ordrer. Selv om faste ordrer fra medlemsstaterne er en forudsætning for enhver investering, kan Kommissionen gribe ind ved at mindske risikoen ved industriinvesteringer ved hjælp af tilskud og lån, der muliggør en hurtigere tilpasning til de aktuelle strukturelle markedsændringer.  I den nuværende nødsituation bør EU-støtten dække op til 60 % af de direkte støtteberettigede omkostninger for at sætte støttemodtagerne i stand til hurtigst muligt at gennemføre foranstaltninger, mindske risikoen ved deres investeringer og dermed fremskynde tilgængeligheden af de relevante forsvarsprodukter.

(20)Interessenterne i forsvarsindustrisektoren skal dække særlige indirekte omkostninger såsom sikkerhedsrelaterede omkostninger. En fast takst på 7 % af foranstaltningens samlede direkte støtteberettigede omkostninger bør derfor være tilladt.

(21)Instrumentet bør yde finansiel støtte i form af midler som defineret i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 til foranstaltninger, der bidrager til rettidig tilgængelighed og levering af de relevante forsvarsprodukter, som f.eks. industriel koordinering og netværksaktiviteter, adgang til finansiering for virksomheder, der medvirker ved fremstillingen af de relevante forsvarsprodukter, reservation af kapacitet, industrielle processer til rekonditionering af forældede produkter, udvidelse, optimering, modernisering, opgradering eller ændring af anvendelsen af eksisterende produkter eller etablering af ny produktionskapacitet på dette område samt uddannelse af personale.

(22)Da instrumentet har til formål at forbedre konkurrenceevnen i Unionens forsvarsindustri og gøre den mere effektiv, er det kun juridiske enheder, hvad enten de er offentlige eller privatejede, der er etableret og har deres ledelsesstrukturer i Unionen eller i associerede lande, der er støtteberettigede.

(23)Retlige enheder, der er etableret i Unionen eller i et associeret land, og som kontrolleres af et ikkeassocieret tredjeland eller en enhed i et ikkeassocieret tredjeland, bør kun kunne være modtagere under forudsætning af, at strenge betingelser vedrørende Unionens og dens medlemsstaters sikkerheds- og forsvarsinteresser som fastsat inden for rammerne af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i henhold til afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union (TEU), bl.a. med hensyn til styrkelsen af EDTIB, er opfyldt. Sådanne retlige enheders deltagelse bør ikke stride mod instrumentets målsætninger. I denne sammenhæng bør kontrol forstås som værende muligheden for at udøve afgørende indflydelse på en retlig enhed direkte eller indirekte gennem en eller flere mellemliggende retlige enheder. Ansøgerne bør fremlægge alle relevante oplysninger om den infrastruktur og de faciliteter, aktiver og ressourcer, der skal anvendes til foranstaltningen. Medlemsstaternes bekymringer med hensyn til forsyningssikkerheden bør også tages i betragtning i denne forbindelse. I betragtning af situationens hastende karakter som følge af den aktuelle ammunitionsforsyningskrise bør der i forbindelse med instrumentet tages hensyn til de eksisterende forsyningskæder.

(24)Infrastruktur, faciliteter, aktiver og ressourcer hos de modtagere, der deltager i en foranstaltning, der støttes af instrumentet, bør være beliggende på en medlemsstats eller et associeret lands område i hele foranstaltningens varighed, og de modtagere, der deltager i en foranstaltning, bør have deres ledelsesstrukturer i Unionen eller i et associeret land. En retlig enhed, der er etableret i et ikkeassocieret tredjeland, eller en retlig enhed, der er etableret i Unionen eller i et associeret land, men som har sine ledelsesstrukturer i et ikkeassocieret tredjeland, bør derfor ikke være berettiget til at være modtagere i forbindelse med en foranstaltning.

(25)I henhold til artikel 94 i Rådets afgørelse 2013/755/EU 10 kan personer og enheder, der er etableret i oversøiske lande og territorier (OLT'er), opnå finansiering på betingelse af, at de regler og målsætninger, der gælder for instrumentet, og eventuelle ordninger, der finder anvendelse på den medlemsstat, som det pågældende oversøiske land eller territorium hører under, er overholdt.

(26)Kommissionen bør ved vurderingen af forslag være særlig opmærksom på disses bidrag til instrumentets målsætninger. Forslagene bør navnlig vurderes i forhold til deres bidrag til en forøgelse, udvidelse, reservation og modernisering af produktionskapaciteten samt omskoling og opkvalificering af den tilknyttede arbejdsstyrke. De bør også vurderes i forhold til deres bidrag til en reduktion af produktionsgennemløbstiden for de relevante forsvarsprodukter, herunder ved hjælp af mekanismer til omprioritering af ordrer, identifikation og fjernelse af flaskehalse i forsyningskæderne og udvikling af disse forsyningskæders modstandsdygtighed ved at tilskynde til og implementere et samarbejde på tværs af grænserne mellem virksomheder, navnlig og i høj grad SMV'er og midcapselskaber, der er aktive i de berørte forsyningskæder.

(27)Når Kommissionen udformer, tildeler og gennemfører finansiel støtte fra EU, bør den være særlig opmærksom på, at sådanne foranstaltninger ikke har en negativ indvirkning på konkurrencevilkårene på det indre marked.

(28)Desuden har den nuværende krise ikke alene blotlagt mangler i EU's forsvarsindustri, men har også skabt udfordringer for det indre markeds funktion for så vidt angår forsvarsprodukter. Den nuværende geopolitiske situation medfører en betydelig stigning i efterspørgslen, hvilket påvirker det indre markeds funktion for så vidt angår produktion og salg af jord til jord- og artilleriammunition samt missiler og komponenter hertil i Unionen. Mens visse medlemsstater af hensyn til den nationale sikkerhed har truffet eller sandsynligvis vil træffe foranstaltninger med henblik på at opretholde deres egne lagre, har andre problemer med at købe jord til jord- og artilleriammunition samt missiler og skaffe de materialer, der er nødvendige for at fremstille dem. I visse tilfælde er problemerne med at skaffe et enkelt råmateriale eller en specifik komponent en hæmsko for hele produktionskæden. For at sikre et velfungerende indre marked er det nødvendigt at vedtage visse foranstaltninger, der på koordineret vis sikrer harmoniserede regler, som fremmer forsyningssikkerheden for forsvarsprodukter. Disse regler bør omfatte kortlægning af behovene for varer og tjenesteydelser på det indre marked, muligheden for at afgive prioriterede ordrer på EU-plan, når mindst tre medlemsstater træffer eller agter at træffe beslutning om i fællesskab at indkøbe forsvarsrelaterede produkter, hvis det er nødvendigt for at forfølge et mål af almen interesse i forbindelse med Unionens og medlemsstaternes sikkerhed, samt fremskyndelse af tilladelsesprocedurerne eller lettelse af indkøbsprocedurerne. Disse foranstaltninger bør baseres på artikel 114 i TEUF.

(29)Med henblik på at kunne træffe de nødvendige foranstaltninger i henhold til denne forordning bør Kommissionen på grundlag af samarbejdet med EU-Udenrigstjenesten og EDA inden for rammerne af Taskforcen for fælles indkøb af forsvarsmateriel opstille og vedligeholde en fortegnelse over de virksomheder, der er etableret i Unionen, og som udøver aktiviteter i forsyningskæderne for de relevante forsvarsprodukter. Kortlægningen bør navnlig omfatte en beskrivelse af, hvilken type produkter virksomhederne fremstiller, specifikationerne for de pågældende produkter samt virksomhedernes tilknyttede produktionskapacitet og placering i forsyningskæden for de relevante forsvarsprodukter. Kommissionen bør regelmæssigt overvåge produktionskapaciteten og forsyningskæderne for de virksomheder, der er omfattet af kortlægningen, i tæt samarbejde med disse. Resultaterne af kortlægningen og overvågningen bør forelægges for og drøftes i programudvalget.

(30)Kommissionen bør i lyset heraf udarbejde en liste med angivelse af de relevante forsvarsprodukter, råmaterialer eller komponenter hertil, der er berørt af forstyrrelser eller potentielle forstyrrelser i det indre markeds og forsyningskædernes funktion, som fører til betydelige mangler. Kommissionen bør regelmæssigt ajourføre denne liste over forsyningskritiske forsvarsprodukter for kun at fokusere på potentielle forstyrrelser eller flaskehalse, der påvirker forsyningssikkerheden for de relevante forsvarsprodukter samt råmaterialer og komponenter hertil.

(31)Kommissionen bør kunne bede om at få tilsendt de nødvendige oplysninger for at sikre rettidig tilgængelighed af forsyningskritiske forsvarsprodukter fra de økonomiske aktører, der beskæftiger sig med disse produkter, råmaterialer eller komponenter hertil, efter aftale med den medlemsstat, hvor de er etableret. Sådanne oplysninger bør danne grundlag for Kommissionens afgørelse om, hvilke passende foranstaltninger der træffes i henhold til denne forordning for at afhjælpe eventuelle forstyrrelser eller flaskehalse, der påvirker forsyningssikkerheden for de relevante forsvarsprodukter samt relevante råmaterialer og komponenter hertil. 

(32)En sådan mekanisme til identifikation, kortlægning og løbende overvågning bør muliggøre en næsten tidstro analyse af produktionskapaciteten i Unionen, de kritiske faktorer, der påvirker forsyningssikkerheden for de relevante forsvarsprodukter, samt lagerstatus. Den bør også gøre det muligt for Kommissionen at udforme beredskabsforanstaltninger i tilfælde af faktiske eller forventede mangler.

(33)Det er afgørende at undgå mangel på de relevante forsvarsprodukter, hvis det skal lykkes at opfylde målet af almen interesse om Unionens og medlemsstaternes sikkerhed, hvilket om nødvendigt berettiger forholdsmæssigt afpassede indgreb i de grundlæggende rettigheder for de virksomheder, der leverer forsyningskritiske forsvarsprodukter, som f.eks. friheden til at oprette og drive egen virksomhed i overensstemmelse med chartrets artikel 16 og ejendomsretten i overensstemmelse med chartrets artikel 17, jf. chartrets artikel 52. Sådanne indgreb kan være berettigede, navnlig hvis flere medlemsstater har gjort en særlig indsats for at konsolidere efterspørgslen ved hjælp af fælles indkøb og dermed bidrager til, at det indre marked integreres yderligere og fungerer gnidningsløst for så vidt angår de relevante forsvarsprodukter. Efter anmodning fra mindst tre medlemsstater, der samarbejder om indkøb af de relevante forsvarsprodukter, eller mindst én medlemsstat, der køber relevante forsvarsprodukter med henblik på at overføre dem til Ukraine, og som har alvorlige vanskeligheder med enten at indgå eller gennemføre en kontrakt, kan Kommissionen med samtykke fra etableringsmedlemsstaten kræve, at virksomhederne accepterer og prioriterer ordrer på relevante forsyningskritiske produkter. For at beskytte virksomhedernes grundlæggende rettigheder bør disse anmodninger kun fremsættes for produkter, som Kommissionen har udpeget i en gennemførelsesafgørelse. Desuden bør der fastlægges en trinvis procedure, der giver virksomhederne mulighed for at give udtryk for deres betænkeligheder med hensyn til den påtænkte foranstaltning. Kommissionen bør navnlig efter aftale med etableringsmedlemsstaten underrette de berørte virksomheder om, at den har til hensigt at anmode dem om at acceptere og giver førsteprioritet til en prioriteret ordre, og give dem alle de oplysninger, der er nødvendige for, at de kan træffe en informeret beslutning om, hvorvidt anmodningen kan accepteres. Hvis en virksomhed afslår, kan Kommissionen efter aftale med den pågældende medlemsstat og under behørig hensyntagen til arten af de indsigelser, som virksomheden har fremsat, konkludere, at det af sikkerhedshensyn er berettiget ved hjælp af en gennemførelsesafgørelse at pålægge virksomheden at udføre en prioriteret ordre. Sådanne afgørelser bør træffes i overensstemmelse med alle retlige forpligtelser, der gælder i Unionen, og under hensyntagen til de omstændigheder, der gør sig gældende i hver enkelt sag. Den prioriterede ordre bør afgives til en fair og rimelig pris. Prioriterede ordrer bør have forrang for enhver leveringsforpligtelse i henhold til privat eller offentlig ret, idet der dog tages hensyn til virksomhedernes legitime mål og de omkostninger og den indsats, der kræves for at ændre produktionen. Virksomheder kan pålægges sanktioner, hvis de ikke lever op til forpligtelsen vedrørende prioriterede ordrer.

(34)For at beskytte virksomhedernes grundlæggende rettigheder bør de have ret til at anmode om at blive fritaget for deres forpligtelser i situationer, hvor det ikke er muligt at efterkomme den prioriterede ordre, selv hvis den gives forrang, enten på grund af utilstrækkelig produktionsevne eller -kapacitet, eller fordi dette ville medføre en urimelig økonomisk byrde og særlige vanskeligheder for virksomheden.

(35)Hvis en virksomhed, der er aktiv i forsyningskæden for de relevante forsvarsprodukter i Unionen, undtagelsesvis modtager en anmodning om en prioriteret ordre fra et tredjeland, bør den underrette Kommissionen herom.

(36)I betragtning af, hvor vigtigt det er at garantere sikre forsyninger til specifikke forsvarssektorer, der varetager vigtige funktioner til gavn for EU-borgernes sikkerhed, bør overholdelse af forpligtelsen til at udføre prioriterede ordrer ikke medføre erstatningsansvar over for tredjeparter som følge af brud på kontraktlige forpligtelser på grund af de nødvendige midlertidige ændringer af den pågældende producents produktion, dog kun i det omfang, at bruddet på de kontraktlige forpligtelser var nødvendigt for at efterkomme den krævede prioritering. Virksomheder, der potentielt kan blive omfattet af en prioriteret ordre, bør tage højde herfor i deres kommercielle kontrakter. Produktansvar som omhandlet i Rådets direktiv 85/374/EØF 11 er, uden at dette berører anvendelsen af andre bestemmelser, ikke omfattet af denne ansvarsfritagelse.

(37)Forpligtelsen til at give forrang til produktionen af visse produkter bør ikke i uforholdsmæssig grad påvirke friheden til at oprette og drive egen virksomhed og aftalefriheden som fastsat i artikel 16 i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder ("chartret") eller ejendomsretten som fastsat i chartrets artikel 17. Enhver begrænsning af disse rettigheder bør i overensstemmelse med chartrets artikel 52, stk. 1, være fastsat ved lov og respektere kernen i disse rettigheder og friheder og overholde proportionalitetsprincippet.

(38)I lyset af, hvor vigtigt det er at sikre forsyningssikkerheden for de relevante forsvarsprodukter, bør medlemsstaterne sørge for, at administrative ansøgninger vedrørende planlægning, opførelse og drift af produktionsanlæg, overførsel af input inden for EU samt kvalificering og certificering af relevante slutprodukter behandles effektivt og rettidigt.

(39)For at forfølge det generelle samfundsmæssige mål om sikkerhed bør de produktionsfaciliteter, der skal producere de relevante forsvarsprodukter, opføres så hurtigt som muligt, samtidig med at den administrative byrde holdes på et minimum. Medlemsstaterne bør derfor behandle ansøgninger vedrørende planlægning, opførelse og drift af anlæg og installationer til produktion af de relevante forsvarsprodukter så hurtigt som overhovedet muligt. De bør have forrang, når der foretages en afvejning af retlige interesser i det enkelte tilfælde.

(40)I lyset af formålet med denne forordning, den aktuelle nødsituation og de særlige omstændigheder, under hvilke forordningen vedtages, bør medlemsstaterne fra sag til sag overveje, om der skal gøres brug af forsvarsrelaterede undtagelser i henhold til national ret og gældende EU-ret, hvis de vurderer, at anvendelsen af national ret og gældende EU-ret ellers ville få negative konsekvenser for formålet med denne forordning. Dette kan navnlig komme på tale i forbindelse med EU-lovgivningen på miljø-, sundheds- og sikkerhedsområdet 12 , der er uundværlig med hensyn til at øge beskyttelsen af menneskers sundhed og miljøet og opnå en bæredygtig og sikker udvikling. Gennemførelsen heraf kan imidlertid også skabe lovgivningsmæssige hindringer, der hæmmer EU-forsvarsindustriens muligheder for at øge produktionen og leverancerne af de relevante forsvarsprodukter. Den Europæiske Union og dens medlemsstater har et kollektivt ansvar for hurtigst muligt at undersøge, hvilke foranstaltninger der kan træffes for at afhjælpe eventuelle hindringer. Sådanne foranstaltninger, hvad enten de træffes på EU-plan, regionalt eller nationalt plan, bør ikke indskrænke hensynet til miljø-, sundheds- og sikkerhedsspørgsmål.

(41)For at optimere anvendelsen af de eksisterende forsyningskæder og dermed sikre kontinuiteten i produktionen af de relevante forsvarsprodukter bør medlemsstaterne overveje muligheden for at anvende eller tilskynde de berørte virksomheder til at anvende de undtagelser, der er fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/88/EF 13 . Hvis der kræves en forudgående tilladelse fra de nationale myndigheder til at anvende sådanne undtagelser, bør ansøgningerne behandles effektivt og rettidigt.

(42)Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/81/EF 14 har til formål at harmonisere procedurerne for indgåelse af offentlige kontrakter på forsvars- og sikkerhedsområdet med henblik på at gøre det muligt at opfylde medlemsstaternes sikkerhedskrav og de forpligtelser, der følger af traktaten. Nævnte direktiv indeholder navnlig specifikke bestemmelser med henblik på at håndtere nødsituationer som følge af en krise, navnlig afkortede frister for modtagelse af bud og muligheden for at anvende udbud med forhandling uden forudgående offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse. Denne særligt hastende situation, der er opstået som følge af den nuværende ammunitionsforsyningskrise, kan imidlertid endda være uforenelig med nævnte bestemmelser i tilfælde, hvor mere end to medlemsstater har til hensigt at foretage fælles indkøb. I nogle tilfælde er den eneste løsning, der kan garantere disse medlemsstaters sikkerhedsinteresser, at åbne en eksisterende rammeaftale for ordregivende myndigheder/enheder i medlemsstater, der ikke oprindeligt var part i den, også selv om der ikke var fastsat bestemmelser om en sådan mulighed i den oprindelige rammeaftale.

(43)I overensstemmelse med Den Europæiske Unions Domstols retspraksis skal ændringer af en kontrakt være strengt begrænset til, hvad der er absolut nødvendigt under de givne omstændigheder, samtidig med at principperne om ikke-forskelsbehandling, gennemsigtighed og proportionalitet i videst muligt omfang overholdes. I den forbindelse bør det være muligt at fravige direktiv 2009/81/EF ved at øge de mængder, der er fastsat i rammeaftalen, samtidig med at den åbnes for deltagelse af ordregivende myndigheder/enheder i andre medlemsstater. Disse ordregivende myndigheder/enheder bør være omfattet af de samme betingelser som den oprindelige ordregivende myndighed, der indgik den oprindelige rammeaftale, for så vidt angår de yderligere mængder. I sådanne tilfælde bør den ordregivende myndighed også give enhver økonomisk aktør, der opfylder betingelserne i den oprindelige rammeaftale, tilladelse til at blive entreprenør i henhold til rammeaftalen. Der bør desuden træffes passende foranstaltninger til at øge gennemsigtigheden for at sikre, at alle potentielt interesserede parter kan blive informeret. For at begrænse virkningerne af disse ændringer for det indre markeds funktion og for at forhindre uforholdsmæssige konkurrencefordrejninger bør der kun foretages ændringer af rammeaftaler indtil den 30. juni 2025.

(44)Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/43/EF 15 , der har til formål at forenkle vilkårene og betingelserne for overførsel af forsvarsrelaterede produkter inden for EU, navnlig ved hjælp af generelle overførselslicenser, som er baseret på efterfølgende kontrol, omfatter et forudbestemt udvalg af produkter til bestemte modtagere eller til et specifikt formål, for hvilke der ikke er behov for en forudgående anmodning. Ingen af de obligatoriske generelle overførselslicenser, der er omhandlet i artikel 4, stk. 1, i direktiv 2009/43/EF eller i Kommissionens henstillinger om harmonisering af anvendelsesområdet og betingelserne for disse licenser, er imidlertid tilstrækkelige til at sikre, at der foretages de nødvendige overførsler med henblik på produktionen af de relevante forsvarsprodukter.

(45)I den nuværende situation, hvor det er nødvendigt at afkorte gennemløbstiden i de pågældende forsynings- og værdikæder, bør forpligtelsen til forudgående godkendelse i Unionen ikke finde anvendelse på overførsler af de relevante forsvarsprodukter. En sådan dispensation bør ikke berøre medlemsstaternes råderum med hensyn til deres politik for eksport af forsvarsrelaterede produkter.

(46)For at være konkurrencedygtig, innovativ og modstandsdygtig samt for at kunne øge sin produktionskapacitet har EDTIB behov for adgang til både offentlig og privat finansiering. Som det fremgår af meddelelsen "Kommissionens bidrag til det europæiske forsvar" af 15. februar 2022 er EU-initiativerne vedrørende bæredygtig finansiering i overensstemmelse med Unionens bestræbelser på at lette den europæiske forsvarsindustris adgang til tilstrækkelig finansiering og tilstrækkelige investeringer. I den forbindelse er EU's ramme for bæredygtig finansiering ikke til hinder for investeringer i forsvarsrelaterede aktiviteter. Unionens forsvarsindustri yder et afgørende bidrag til Unionens modstandsdygtighed og sikkerhed og dermed til fred og social bæredygtighed. Inden for rammerne af EU's initiativer vedrørende holdbare finanspolitikker anses kontroversielle våben, der er omfattet af internationale konventioner, der forbyder udvikling, produktion, oplagring, anvendelse, overførsel og levering af sådanne våben, og som er undertegnet af EU-medlemsstaterne, for at være uforenelige med social bæredygtighed. Sektoren er underlagt nøje forskriftsmæssig kontrol, som gennemføres af medlemsstaterne i forbindelse med overførsel og eksport af militære produkter og produkter med dobbelt anvendelse. Et tilsagn fra nationale og europæiske finansielle aktører, som f.eks. nationale erhvervsfremmende banker eller institutter, om at støtte den europæiske forsvarsindustri ville derfor sende et stærkt signal til den private sektor. Den Europæiske Investeringsbank (EIB) bør, samtidig med at den i overensstemmelse med artikel 309 i TEUF og dens vedtægter fuldt ud varetager sine andre opgaver vedrørende finansiering af økonomisk udvikling og offentlig politik, herunder den dobbelte omstilling, øge sin støtte til den europæiske forsvarsindustri og fælles indkøb ud over sin løbende støtte vedrørende produkter med dobbelt anvendelse, hvis sådanne investeringer med al tydelighed ville bidrage til at gennemføre prioriteterne i det strategiske kompas.

(47)Virksomheder i værdikæden for de relevante forsvarsprodukter bør have adgang til lånefinansiering for at fremskynde de investeringer, der er nødvendige for at øge produktionskapaciteten. Instrumentet bør lette adgangen til finansiering for Unionens virksomheder i sektoren for ammunition og missiler. Forordningen bør navnlig sikre, at disse juridiske enheder er omfattet af de samme betingelser, som tilbydes andre juridiske enheder, og at eventuelle yderligere omkostninger, der opstår specifikt for forsvarssektoren, overtages.

(48)Kommissionen kan oprette en særlig facilitet som led i de investeringsfremmende aktiviteter, der under ét beskrives som "opskaleringsfonden". Opskaleringsfonden kan gennemføres ved direkte eller indirekte forvaltning. Kommissionen bør i tæt samarbejde med sine gennemførelsespartnere i den forbindelse undersøge, hvordan EU-budgettet bedst kan udnyttes til at frigøre offentlige og private investeringer til støtte for den hurtige produktionsforøgelse, der tilstræbes, f.eks. ved hjælp af en blandingsfacilitet, evt. under InvestEU-fonden, der blev oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/523 16 . Aktiviteterne under opskaleringsfonden bør støtte forøgelsen af produktionskapaciteten for ammunition og missiler ved at skabe muligheder for øget adgang til midler for virksomheder i hele værdikæden.

(49)For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen af denne forordning bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser med henblik på at vedtage arbejdsprogrammet og listen over forsyningskritiske forsvarsprodukter, pålægge virksomheder, der har modtaget en anmodning om en prioriteret ordre, en forpligtelse til at acceptere eller udføre denne ordre til en retfærdig og rimelig pris og fastlægge de praktiske og operationelle ordninger for prioriterede ordrer. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 17 . Kommissionen bør i behørigt begrundede tilfælde vedtage gennemførelsesretsakter, der finder anvendelse straks, henblik på at vedtage listen over forsyningskritiske forsvarsprodukter, pålægge virksomheder, der har modtaget en anmodning om en prioriteret ordre, en forpligtelse til at acceptere eller udføre denne ordre til en retfærdig og rimelig pris og fastlægge de praktiske og operationelle ordninger for prioriterede ordrer, hvis dette er påkrævet af særligt hastende årsager.

(50)Målet for denne forordning, nemlig at imødegå følgevirkningerne af sikkerhedskrisen, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne på egen hånd, men kan på grund af den foreslåede handlings omfang og virkninger bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union ("TEU"). I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå dette mål.

(51)Denne forordning bør finde anvendelse, uden at dette berører Unionens konkurrenceregler, navnlig artikel 101-109 i TEUF og gennemførelsesbestemmelserne hertil.

(52)Aktionsudgifter til iværksættelsen af afsnit V, kapitel 2, afholdes i henhold til artikel 41, stk. 2, i TEU over Unionens budget, bortset fra udgifter til operationer, der har indvirkning på militær- eller forsvarsområdet.

(53)I betragtning af det akutte behov for at imødegå krisen bør der indrømmes dispensation fra den periode på otte uger, der er omhandlet i artikel 4 i protokol nr. 1 om de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Union, der er knyttet som bilag til TEU, til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab. I betragtning af den overhængende fare for forsyningssikkerheden som følge af Ruslands angrebskrig mod Ukraine bør denne forordning træde i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

(54)Forordningen bør i overensstemmelse med artikel 22 og 23 i den interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning af 13. april 2016 18 evalueres på grundlag af oplysninger indsamlet i overensstemmelse med specifikke overvågningskrav, samtidig med at administrative byrder, navnlig for medlemsstaterne, og overregulering undgås. Disse krav bør, hvis det er relevant, omfatte målbare indikatorer, der kan danne grundlag for evalueringen af den virkning, forordningen har haft i praksis. Kommissionen bør foretage en evaluering senest den 30. juni 2024, bl.a. med henblik på at fremsætte forslag til eventuelle nødvendige ændringer af forordningen —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Kapitel I

Almindelige bestemmelser

Artikel 1

Genstand

Ved denne forordning fastsættes en række foranstaltninger og et budget med det formål hurtigst muligt at styrke den europæiske forsvarsteknologiske og -industrielle bases (EDTIB's) reaktionsevne og evne til at sikre rettidig tilgængelighed og forsyning af jord til jord-ammunition og artilleriammunition samt missiler ("relevante forsvarsprodukter"), navnlig ved hjælp af følgende:

(a)et instrument, der finansielt støtter en industriel styrkelse af produktionen af de relevante forsvarsprodukter i Unionen, herunder gennem levering af komponenter hertil ("instrumentet")

(b)klarlæggelse, kortlægning og løbende overvågning af tilgængeligheden af de relevante forsvarsprodukter, komponenter hertil og de tilsvarende input (råmaterialer)

(c)indførelse af mekanismer, principper og midlertidige regler for at sikre rettidig og varig tilgængelighed af de relevante forsvarsprodukter for købere heraf i Unionen.

På grundlag af en evaluering senest i midten af 2024, jf. artikel 29, af de resultater, der er opnået med gennemførelsen af denne forordning , navnlig med hensyn til udviklingen i sikkerhedssituationen, vil muligheden for at forlænge anvendeligheden af rækken af foranstaltninger og tildelingen af det tilsvarende supplerende budget blive overvejet.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

(1)"råmaterialer": de materialer, der kræves for at fremstille relevante forsvarsprodukter

(2)"flaskehals": en overbelastning et givent sted i et produktionssystem, der standser eller i alvorlig grad bremser produktionen

(3)"modtager": en enhed, hvormed der er undertegnet en finansieringsaftale, eller hvortil der er givet meddelelse om en afgørelse om finansiering

(4)"ansøger": en fysisk person eller en enhed med eller uden status som juridisk person, som har indgivet en ansøgning i forbindelse med en tilskudsprocedure

(5)"kontrol": muligheden for direkte eller indirekte gennem én eller flere mellemliggende retlige enheder at udøve afgørende indflydelse på en retlig enhed

(6)"ledelsesstruktur": et organ i en retlig enhed, der er udpeget i overensstemmelse med national ret og, hvis det er relevant, rapporterer til den øverste ledelse, og som har beføjelse til at fastlægge den retlige enheds strategi, mål og generelle kurs og fører tilsyn med og overvåger ledelsens beslutningstagning

(7)"enhed": en efter EU-retten, national ret eller folkeretten oprettet og anerkendt juridisk person, der har status som juridisk person og evne til at handle i eget navn, udøve rettigheder og være pålagt pligter, eller en enhed, der ikke er en juridisk person, som omhandlet i artikel 197, stk. 2, litra c), forordning (EU, Euratom) 2018/1046

(8)"klassificerede informationer": oplysninger eller materiale i en hvilken som helst form, hvis uautoriserede videregivelse kunne forvolde Unionens eller én eller flere af medlemsstaternes interesser skade i forskellig grad, og som er forsynet med en EU-klassifikationsmærkning eller en tilsvarende klassifikationsmærkning, som fastsat i aftalen mellem Den Europæiske Unions medlemsstater, forsamlet i Rådet, om beskyttelse af klassificerede informationer, der udveksles i Den Europæiske Unions interesse

(9)"følsomme informationer": oplysninger og data, der skal beskyttes mod uautoriseret adgang eller videregivelse som følge af forpligtelser fastsat i EU-retten eller national ret eller for at beskytte en fysisk eller juridisk persons ret til privatlivets fred eller sikkerhed

(10)"enhed i et ikkeassocieret tredjeland": en retlig enhed, der er etableret i et ikkeassocieret tredjeland, eller en retlig enhed, der er etableret i Unionen eller i et associeret land, men som har sine ledelsesstrukturer i et ikkeassocieret tredjeland

(11)"produktionsgennemløbstid": tidsrummet fra, at en købsordre afgives, til producenten afslutter ordren

(12)"relevante forsvarsprodukter": jord til jord-ammunition og artilleriammunition samt missiler

(13)"forsyningskritiske forsvarsprodukter": relevante forsvarsprodukter eller nøglekomponenter eller råmaterialer hertil, der er blevet udpeget som værende alvorligt berørt af forstyrrelser eller mulige forstyrrelser af det indre markeds og dets forsyningskæders funktion, som har resulteret i faktiske eller potentielle betydelige mangler

(14)"blandingsoperation": en foranstaltning, som støttes over EU-budgettet, herunder inden for en blandingsfacilitet eller platform som defineret i finansforordningens artikel 2, nr. 6), og som kombinerer støtte, der ikke skal tilbagebetales, eller finansielle instrumenter fra EU-budgettet med støtte, der skal tilbagebetales, fra udviklingsinstitutioner eller andre offentlige finansieringsinstitutioner samt fra kommercielle finansieringsinstitutioner og investorer

(15)"Seal of Excellence": et kvalitetsmærke, som viser, at et forslag, der er indgivet efter en indkaldelse af forslag i henhold til instrumentet, har nået alle de evalueringstærskler, der er fastsat i arbejdsprogrammet, men ikke har kunnet finansieres på grund af et utilstrækkeligt budget til den pågældende indkaldelse af forslag under arbejdsprogrammet, og eventuelt kan modtage støtte fra andre EU-finansieringskilder eller nationale finansieringskilder. 

Artikel 3

Tredjelande associeret med instrumentet

Instrumentet er åbent for deltagelse af medlemmer af Den Europæiske Frihandelssammenslutning, som er medlemmer af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (associerede lande), i overensstemmelse med betingelserne i aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde.

KAPITEL II

INSTRUMENTET

Artikel 4

Instrumentets mål

1.Formålet med instrumentet er at fremme den europæiske forsvarsteknologiske og -industrielle bases (EDTIB's) effektivitet og konkurrenceevne for at støtte en forøgelse af produktionskapaciteten og en rettidig levering af relevante forsvarsprodukter gennem en industriel styrkelse.

2.Den industrielle styrkelse består navnlig i at igangsætte og fremskynde industriens tilpasning til de hurtige strukturelle ændringer, som forårsages af forsyningskrisen, der påvirker de relevante forsvarsprodukter. Dette bør omfatte forbedring og fremskyndelse af kapaciteten til at tilpasse forsyningskæder for relevante forsvarsprodukter, skabelse af produktionskapacitet eller forøgelse heraf og en reduktion af produktionsgennemløbstiden for de relevante forsvarsprodukter i hele Unionen, navnlig som følge af intensiveringen og udvidelsen af det grænseoverskridende samarbejde mellem de relevante retlige enheder.

Artikel 5

Budget

1.Finansieringsrammen for gennemførelsen af instrumentet for perioden fra dets ikrafttræden til den 30. juni 2025 fastsættes til 500 mio. EUR i løbende priser.

2.Inden for finansieringsrammen i stk. 1 kan op til 50 mio. EUR anvendes som en blandingsoperation inden for rammerne af "opskaleringsfonden", jf. artikel 21.

3.Midler, som er tildelt medlemsstaterne under delt forvaltning, kan på deres anmodning overføres til instrumentet på de betingelser, der er fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 19 . Kommissionen forvalter disse midler direkte i overensstemmelse med artikel 62, stk. 1, første afsnit, litra a), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 20 . Midlerne anvendes til fordel for den pågældende medlemsstat.

Hvis Kommissionen ikke har indgået en retlig forpligtelse inden for rammerne af den direkte forvaltning af de midler, der er overført i henhold til dette stykke, kan de tilsvarende midler, der ikke er indgået forpligtelser for, tilbageføres til den fond, hvorfra de oprindelig blev overført, og tildeles ét eller flere programmer i overensstemmelse med betingelserne i de relevante bestemmelser i forordning (EU) 2021/1060.

4.Det i stk. 1 omhandlede beløb kan også anvendes til teknisk og administrativ bistand i forbindelse med gennemførelsen af instrumentet, eksempelvis forberedelses-, overvågnings-, kontrol-, revisions- og evalueringsaktiviteter, herunder interne informationsteknologisystemer.

5.Budgetforpligtelser for aktiviteter, der løber over mere end ét regnskabsår, kan opdeles på flere år i årlige trancher.

6.Budgettet for instrumentet kan styrkes, hvis situationen kræver det, eller hvis forordningen forlænges, jf. artikel 1, sidste afsnit.

Artikel 6

Kumulativ og alternativ finansiering

1.Instrumentet gennemføres i synergi med andre EU-programmer. En foranstaltning, som har modtaget et bidrag under et andet EU-program, kan også modtage et bidrag under instrumentet, forudsat at bidragene ikke dækker de samme omkostninger. Reglerne for det relevante EU-program gælder for det tilsvarende bidrag til foranstaltningen. Den kumulative finansiering må ikke overstige de samlede støtteberettigede omkostninger ved foranstaltningen. Støtten fra de forskellige EU-programmer kan beregnes pro rata i overensstemmelse med de dokumenter, hvori støttevilkårene er fastsat.

2.For at blive tildelt et Seal of Excellence i henhold til instrumentet skal foranstaltningerne leve op til samtlige følgende vilkår: 

(a)de er blevet vurderet som led i en indkaldelse af forslag inden for rammerne af instrumentet 

(b)de opfylder minimumskravene til kvalitet i den pågældende indkaldelse af forslag 

(c)de finansieres ikke inden for rammerne af den pågældende indkaldelse af forslag på grund af budgetmæssige begrænsninger. 

3.Når medlemsstaterne foreslår ændrede eller nye genopretnings- og resiliensplaner i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/241, skal de kunne medtage foranstaltninger, der også bidrager til dette instruments mål, navnlig foranstaltninger knyttet til forslag, der er indgivet i forbindelse med en indkaldelse af forslag under instrumentet, og som er blevet tildelt et Seal of Excellence.

4.Artikel 8, stk. 5, finder tilsvarende anvendelse på foranstaltninger, der finansieres i overensstemmelse med denne artikel.

Artikel 7

EU-finansieringsformer

1.Instrumentet gennemføres ved direkte forvaltning og for så vidt angår forvaltningen af opskaleringsfonden, jf. artikel 21, ved indirekte forvaltning med de organer, der er omhandlet i artikel 62, stk. 1, litra c), i forordning (EU, Euratom) 2018/1046. Instrumentet kan yde finansiering i enhver af de former, der er fastsat i finansforordningen, herunder finansiering i form af finansielle instrumenter inden for blandingsoperationer. Blandingsoperationer gennemføres i overensstemmelse med afsnit X i forordning (EU, Euratom) 2018/1046, forordning (EU) 2021/523 og artikel 21 i nærværende forordning. 

2.Uanset artikel 193, stk. 2, i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 kan finansielle bidrag, hvis det er relevant og nødvendigt for gennemførelsen af en foranstaltning, dække foranstaltninger, der er påbegyndt før datoen for forelæggelsen af forslaget til disse foranstaltninger, forudsat at disse foranstaltninger ikke blev påbegyndt før den 20. marts 2023.

Artikel 8

Støtteberettigede foranstaltninger

1.Der kan kun ydes finansiering til foranstaltninger, som gennemfører målene i artikel 4.

2.Instrumentet yder finansiel støtte til foranstaltninger til afhjælpning af konstaterede flaskehalse i produktionskapacitet og forsyningskæder med henblik på at sikre og fremskynde produktionen for at garantere en effektiv forsyning og rettidig tilgængelighed af de relevante forsvarsprodukter.

3.Støtteberettigede foranstaltninger skal vedrøre én eller flere af følgende aktiviteter og udelukkende vedrøre produktionskapaciteten for relevante forsvarsprodukter, herunder komponenter og råmaterialer hertil, for så vidt som disse fuldt ud er bestemt til eller anvendes til produktion af relevante forsvarsprodukter:

(a)optimering, udvidelse, modernisering, opgradering eller ændring af anvendelsen af eksisterende produktionskapacitet eller etablering af ny produktionskapacitet i forbindelse med de relevante forsvarsprodukter eller råmaterialer eller komponenter hertil, for så vidt som sidstnævnte anvendes som direkte input til produktion af relevante forsvarsprodukter, navnlig med henblik på at øge produktionskapaciteten eller reducere produktionsgennemløbstiderne, herunder gennem indkøb eller erhvervelse af de nødvendige maskinværktøjer og andre nødvendige input

(b)etablering af grænseoverskridende industrielle partnerskaber, blandt andet gennem offentligt-private partnerskaber eller andre former for industrielt samarbejde, i en fælles industriel indsats, herunder aktiviteter, der har til formål at koordinere fremskaffelse eller reservation af råmaterialer og komponenter, for så vidt som sidstnævnte anvendes som direkte input til produktion af relevante forsvarsprodukter, samt produktionskapacitet og koordinering af produktionsplaner

(c)opbygning og tilrådighedsstillelse af reserveret spidsbelastningskapacitet til produktion af relevante forsvarsprodukter og råmaterialer og komponenter hertil, for så vidt som sidstnævnte anvendes som direkte input til produktion af relevante forsvarsprodukter, i overensstemmelse med bestilte eller planlagte produktionsmængder

(d)prøvning og, hvis det er relevant, rekonditioneringscertificering af relevante forsvarsprodukter med henblik på at afhjælpe deres forældelse og gøre dem anvendelige for slutbrugerne

(e)uddannelse, omskoling og opkvalificering af personale i forbindelse med de aktiviteter, der er omhandlet i denne artikels litra a)-d)

(f)forbedring af adgangen til finansiering for relevante økonomiske aktører, der er aktive inden for produktion eller tilgængeliggørelse af de relevante forsvarsprodukter, gennem udligning af eventuelle ekstraomkostninger, der specifikt hidrører fra forsvarsindustrien, til investeringer i forbindelse med de aktiviteter, der er omhandlet i denne artikels litra a)-e).

4.Følgende foranstaltninger er ikke berettigede til finansiering i henhold til instrumentet:

(a)foranstaltninger vedrørende produktion af varer eller levering af tjenesteydelser, som er ulovlige i henhold til gældende folkeret

(b)foranstaltninger vedrørende produktion af dødbringende automatvåben uden mulighed for en meningsfuld menneskelig kontrol over beslutninger angående måludvælgelse og affyringstidspunkt, når der udføres angreb på mennesker

(c)foranstaltninger eller dele heraf, der allerede finansieres fuldt ud af andre offentlige eller private kilder

(d)foranstaltninger, der medfører udgifter i forbindelse med operationer, der har indvirkning på militær- og forsvarsområdet.

5.I forbindelse med indgåelsen af aftaler med individuelle modtagere sikrer Kommissionen, at instrumentet kun finansierer aktiviteter, som udelukkende gavner produktionskapaciteten for relevante forsvarsprodukter eller komponenter og råmaterialer hertil, for så vidt som de fuldt ud er bestemt til eller anvendes til produktion af relevante forsvarsprodukter.

Artikel 9

Finansieringssats

1.Instrumentet finansierer op til 40 % af de støtteberettigede omkostninger ved en foranstaltning.

2.Uanset stk. 1 er en foranstaltning berettiget til en forhøjet finansieringssats på yderligere 10 procentpoint for hvert af følgende kriterier:

(a)at ansøgerne påviser et bidrag til oprettelsen af et nyt grænseoverskridende samarbejde mellem retlige enheder etableret i medlemsstater eller associerede lande, jf. artikel 10, stk. 4

(b)at ansøgerne giver tilsagn om, at de i hele foranstaltningens varighed vil prioritere ordrer, der hidrører fra mindst tre medlemsstaters eller associerede landes fælles indkøb af relevante forsvarsprodukter eller fra indkøb af relevante forsvarsprodukter fra mindst én medlemsstat, der indkøber med henblik på at overføre de relevante forsvarsprodukter til Ukraine. Denne forpligtelse finder anvendelse på alle indkøb af ethvert produkt, der direkte eller indirekte drager fordel af støtte i henhold til instrumentet.

Undtagelsesvis kan støtte fra instrumentet dække op til 100 % af de støtteberettigede omkostninger ved en aktivitet som omhandlet i artikel 8, stk. 3, litra f).

3.Modtagerne påviser, at de omkostninger ved en foranstaltning, der ikke er dækket af EU-støtte, skal dækkes af andre finansieringsmidler.

Artikel 10

Støtteberettigede enheder

1.Modtagere, der er involveret i en foranstaltning, skal være retlige enheder, offentlige såvel som privatejede, der er etableret i Unionen eller i et associeret land.

2.Infrastruktur, faciliteter, aktiver og ressourcer, der tilhører modtagere, der er involveret i en foranstaltning, og som anvendes med henblik på en foranstaltning, der støttes af instrumentet, skal befinde sig på en medlemsstats eller et associeret lands område under hele foranstaltningens varighed, og deres ledelsesstrukturer skal være etableret i Unionen eller i et associeret land.

3.En virksomhed, der er etableret i Unionen eller i et associeret land, og som kontrolleres af et ikkeassocieret tredjeland eller en enhed i et ikkeassocieret tredjeland, er kun berettiget til at være modtager involveret i en foranstaltning, der støttes af instrumentet, hvis garantier, der er godkendt af den medlemsstat eller det associerede land, hvori virksomheden er etableret, giver garanti for Kommissionen i overensstemmelse med nationale procedurer, og det dermed sikres, at virksomhedens involvering i en foranstaltning ikke strider mod Unionens og dens medlemsstaters sikkerheds- og forsvarsinteresser som fastsat inden for rammerne af FUSP, jf. afsnit V i TEU, eller målene i denne forordnings artikel 4. Garantierne skal navnlig dokumentere, at der med henblik på en foranstaltning er gjort tiltag for at sikre, at:

(a)modtageren er i stand til at gennemføre foranstaltningen og levere resultater uden begrænsninger med hensyn til den infrastruktur, de faciliteter, de aktiver, de ressourcer, de immaterielle ejendomsrettigheder og den knowhow, der er nødvendige for foranstaltningens gennemførelse, eller som underminerer den kapacitet og de standarder, der er nødvendige for at gennemføre foranstaltningen

(b)de produkter, der produceres af virksomheder, der har modtaget finansiel støtte fra instrumentet, ikke er underlagt en begrænsning fra et ikkeassocieret tredjeland eller en enhed i et ikkeassocieret tredjeland, og at

(c)adgangen for et ikkeassocieret tredjeland eller en enhed i et ikkeassocieret tredjeland til følsomme eller klassificerede informationer vedrørende foranstaltningen er hindret, og at ansatte eller andre personer, der er involveret i foranstaltningen, har national sikkerhedsgodkendelse, der er udstedt af en medlemsstat eller et associeret land, hvis det er relevant.

4.Hvis det anses for hensigtsmæssigt af den medlemsstat eller det associerede land, hvori virksomheden er etableret, kan der gives yderligere garantier.

5.Kommissionen underretter det i artikel 22 omhandlede udvalg om enhver virksomhed, der anses for støtteberettiget i henhold til stk. 3.

Artikel 11

Tildelingskriterier

Hvert forslag vurderes på grundlag af ét eller flere af følgende kriterier, der måler de relevante foranstaltningers bidrag til den industrielle styrkelse, der søges opnået for at fremme EDTIB's effektivitet og generelle konkurrenceevne, med hensyn til de relevante forsvarsprodukter:

(1)Forøgelse af produktionskapaciteten i Unionen: foranstaltningens bidrag for så vidt angår de relevante forsvarsprodukter til forøgelse, opskalering eller reservation af produktionskapacitet, modernisering heraf eller omskoling og opkvalificering af den tilknyttede arbejdsstyrke

(2)Reduktion af leveringsgennemløbstiden: foranstaltningens bidrag til en rettidig imødekommelse af den efterspørgsel, der kommer til udtryk gennem indkøb, i form af kortere leveringsgennemløbstider, herunder via mekanismer til omprioritering af ordrer

(3)Eliminering af flaskehalse i forbindelse med fremskaffelse og produktion: foranstaltningens bidrag til hurtig opdagelse og varig eliminering af alle flaskehalse i forbindelse med fremskaffelse (råmaterialer og andre input) eller produktion (produktionskapacitet)

(4)Modstandsdygtighed gennem grænseoverskridende samarbejde: foranstaltningens bidrag til udvikling og operationalisering af grænseoverskridende samarbejde mellem virksomheder, der er etableret i forskellige medlemsstater eller associerede lande, som i betydeligt omfang navnlig involverer SMV'er eller midcapselskaber som modtagere, underleverandører eller som andre virksomheder i forsyningskæden

(5)Ansøgernes påvisning af forbindelsen mellem foranstaltningen og nyligt afgivne ordrer, der hidrører fra mindst tre medlemsstaters eller associerede landes fælles indkøb af relevante forsvarsprodukter, navnlig hvis indkøbet foretages inden for en EU-ramme

(6)Kvaliteten af gennemførelsesplanen for foranstaltningen, blandt andet med hensyn til procedurer og overvågning.

Artikel 12

Arbejdsprogram

1.Instrumentet gennemføres via et enkelt arbejdsprogram, jf. artikel 110 i forordning (EU, Euratom) 2018/1046. Hvis det er relevant, angives det samlede beløb, der er afsat til blandingsoperationer, i arbejdsprogrammerne.

2.Kommissionen vedtager arbejdsprogrammet i stk. 1 ved hjælp af en gennemførelsesretsakt. Gennemførelsesretsakten vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 22, stk. 3.

3.I arbejdsprogrammet fastsættes finansieringsprioriteterne i overensstemmelse med den kortlægning, der er omhandlet i artikel 13, stk. 1, og under hensyntagen til arbejdet i Taskforcen for Fælles Indkøb af Forsvarsmateriel.

Kapitel III

Afklaring og kortlægning

Artikel 13

Afklaring af behov og kortlægning og overvågning af kapacitet

1.Kommissionen igangsætter og ajourfører på grundlag af samarbejdet med EU-Udenrigstjenesten og EDA inden for rammerne af Taskforcen for Fælles Indkøb af Forsvarsmateriel en kortlægning af relevante virksomheder, der er etableret i Unionen, og som opererer langs forsyningskæderne for de relevante forsvarsprodukter, herunder f.eks. med hensyn til typen af og specifikationerne for de relevante forsvarsprodukter, som de producerer, deres tilknyttede produktionskapacitet og deres placering i forsyningskæden.

På grundlag af denne kortlægning overvåger Kommissionen i tæt samarbejde med de udpegede virksomheder løbende deres produktionskapacitet og deres forsyningskæder og vurderer deres overordnede evne til at reagere på den forventede udvikling i markedsefterspørgslen.

2.Kommissionen forelægger og drøfter regelmæssigt med det i artikel 22 omhandlede udvalg resultaterne af kortlægningen eller ajourføringen heraf og af overvågningen af forsyningskæderne og sin vurdering af de udpegede virksomheders overordnede evne til at reagere på den forventede udvikling i markedsefterspørgslen. I denne forbindelse tager Kommissionen hensyn til det arbejde, der udføres inden for rammerne af de regelmæssige møder mellem de nationale materieldirektører og Taskforcen for Fælles Indkøb af Forsvarsmateriel.

3.På grundlag af oplysninger indsamlet i medfør af stk. 1 og under behørig hensyntagen til drøftelserne i henhold til stk. 2 udarbejder Kommissionen ved hjælp af gennemførelsesretsakter en liste over forsyningskritiske forsvarsprodukter og ajourfører denne liste regelmæssigt. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 22, stk. 3. I behørigt begrundede særligt hastende tilfælde i forbindelse med forsyningskrisen vedtager Kommissionen umiddelbart gældende gennemførelsesretsakter efter proceduren i artikel 22, stk. 4.

4.Efter aftale med den medlemsstat, hvor virksomheder, der leverer forsyningskritiske forsvarsprodukter, er etableret, kan Kommissionen for så vidt angår disse produkter anmode virksomhederne om inden for fem arbejdsdage at give detaljerede oplysninger om:

(a)den samlede produktionskapacitet for de relevante forsyningskritiske forsvarsprodukter

(b)eksisterende og forventede udsving i lagrene af disse produkter

(c)enhver eksisterende tidsplan for den forventede produktion i de følgende tre måneder for hvert produktionsanlæg beliggende i Unionen eller andetsteds

(d)eventuelle yderligere oplysninger, der er relevante for at sikre rettidig tilgængelighed af forsyningskritiske forsvarsprodukter.

5.Uden at det berører nationale sikkerhedsinteresser, giver medlemsstaterne, hvis det er relevant, Kommissionen yderligere oplysninger, der er nødvendige for at nå målene i denne forordning.

6.Uden at det berører nationale sikkerhedsinteresser og beskyttelsen af fortrolige forretningsoplysninger, der følger af aftaler indgået af medlemsstater, underretter en medlemsstat Kommissionen i god tid, hvis den har til hensigt på nationalt plan at vedtage foranstaltninger vedrørende udbudsprocedurer for, indkøb af eller fremstilling af forsyningskritiske forsvarsprodukter fra den i stk. 3 omhandlede liste.

KAPITEL IV

Forsyningssikkerhed

Artikel 14

Prioriterede ordrer

1.Hvis mindst tre medlemsstater, der har indgået eller overvejer at indgå en aftale om fælles indkøb af relevante forsvarsprodukter, eller hvis en medlemsstat, der har indkøbt eller overvejer at indkøbe relevante forsvarsprodukter med henblik på overførsel til Ukraine, har alvorlige vanskeligheder enten med hensyn til afgivelse af ordren eller med gennemførelsen af kontrakten på grund af mangler eller alvorlige risici for mangler på forsyningskritiske forsvarsprodukter, og disse vanskeligheder kan underminere Unionens og dens medlemsstaters sikkerhed, kan de anmode Kommissionen om at kræve, at en virksomhed accepterer eller prioriterer en ordre på forsyningskritiske forsvarsprodukter ("prioriteret ordre") i henhold til definitionen i artikel 13, stk. 3.

2.Efter en sådan anmodning kan Kommissionen efter høring af den medlemsstat, hvor den pågældende virksomhed er etableret, og med dennes samtykke meddele virksomheden, at den har til hensigt at pålægge en prioriteret ordre.

Meddelelsen om hensigten skal indeholde oplysninger om retsgrundlaget, det pågældende produkt, de pågældende specifikationer og mængder samt tidsplanen og fristen for udførelsen af ordren og begrundelsen for at anvende den prioriterede ordre.

Virksomheden svarer Kommissionen inden for en frist på fem arbejdsdage efter meddelelsen om hensigten og angiver, om den vil acceptere anmodningen eller ej. Hvis det på grund af situationens hastende karakter er nødvendigt, kan Kommissionen på grundlag af en begrundelse for den hastende karakter forkorte virksomhedens svarfrist.

Afslår virksomheden anmodningen, forelægger den Kommissionen en detaljeret redegørelse for sin begrundelse for at afvise anmodningen.

Accepterer virksomheden anmodningen, anses ordren for at være accepteret på de betingelser, der er beskrevet i Kommissionens anmodning, jf. stk. 1, og virksomheden er juridisk bundet heraf.

3.Hvis den virksomhed, der blev meddelt anmodningen, afslår denne, anses ordren for afvist. Under behørig hensyntagen til de begrundelser, som virksomheden har givet, kan Kommissionen efter aftale med den medlemsstat, hvor virksomheden er etableret:

(a)afstå fra at efterkomme anmodningen

(b)vedtage en gennemførelsesretsakt, der forpligter de berørte virksomheder til at acceptere eller udføre den prioriterede ordre til en fair og rimelig pris.

4.Kommissionen tager hensyn til virksomhedens indsigelser i henhold til stk. 2 og angiver grundene til, hvorfor det i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet og virksomhedens grundlæggende rettigheder i henhold til Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder var nødvendigt at vedtage gennemførelsesretsakten på baggrund af de omstændigheder, der er beskrevet i stk. 1.

Kommissionen angiver i gennemførelsesretsakten retsgrundlaget for den prioriterede ordre, fristen for udførelsen af ordren samt produktet, specifikationerne, mængden og de øvrige parametre, der skal overholdes. Kommissionen angiver også de sanktioner, der er omhandlet i artikel 15, for manglende overholdelse af forpligtelsen.

5.Hvis virksomheden har accepteret Kommissionens anmodning i henhold til stk. 2, eller hvis Kommissionen har vedtaget en gennemførelsesretsakt i henhold til stk. 3, skal den prioriterede ordre:

(a)være afgivet til en fair og rimelig pris

(b)have forrang frem for enhver leveringsforpligtelse i henhold til privat eller offentlig ret.

6.Hvis virksomheden har accepteret Kommissionens anmodning i henhold til stk. 2, eller hvis Kommissionen har vedtaget en gennemførelsesretsakt i henhold til stk. 3, kan virksomheden anmode Kommissionen om at gennemgå den prioriterede ordre, hvis den finder det behørigt begrundet af en af følgende årsager:

(a)virksomheden er ikke i stand til at udføre den prioriterede ordre på grund af utilstrækkelig produktionsevne eller utilstrækkelig produktionskapacitet, selv under præferencebehandling af ordren

(b)accept af ordren ville medføre en urimelig økonomisk byrde og alvorlige problemer for virksomheden.

Virksomheden fremlægger alle relevante og underbyggede oplysninger, således at Kommissionen kan vurdere berettigelsen af de fremsatte indsigelser.

På grundlag af en undersøgelse af årsagerne og den af virksomheden fremlagte dokumentation kan Kommissionen efter høring af den pågældende medlemsstat ændre sin gennemførelsesretsakt for helt eller delvis at fritage den pågældende virksomhed for dens forpligtelser i henhold til stk. 2.

7.Med henblik på denne forordning kan overførsler af forsyningskritiske forsvarsprodukter, der er omfattet af prioriterede ordrer, ikke betragtes som kritiske i henhold til artikel 4, stk. 8, i direktiv 2009/43/EF.

8.Hvis en virksomhed, der er etableret i Unionen, er omfattet af en foranstaltning truffet af et tredjeland, som indebærer en prioriteret ordre, underretter den Kommissionen herom. Kommissionen underretter derefter udvalget om, at der findes sådanne foranstaltninger.

9.Hvis en virksomhed accepterer eller forpligtes til at acceptere og prioritere en prioriteret ordre i overensstemmelse med stk. 2 eller 3, er den beskyttet mod ethvert ansvar i eller uden for kontraktforhold i forbindelse med prioriteringen af de pågældende ordrer. Ansvarsfritagelsen gælder dog kun, i det omfang bruddet på kontraktlige forpligtelser var nødvendigt for at overholde den krævede prioritering.

10.Kommissionen vedtager en gennemførelsesretsakt, der fastlægger de praktiske og operationelle ordninger for, hvordan prioriterede ordrer skal fungere.

11.Gennemførelsesretsakterne i stk. 3 og 10 vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 22, stk. 3. I behørigt begrundede særligt hastende tilfælde i forbindelse med forsyningskrisen vedtager Kommissionen umiddelbart gældende gennemførelsesretsakter efter proceduren i artikel 22, stk. 4.

Artikel 15

Sanktioner

1.Hvis en virksomhed forsætligt eller groft uagtsomt ikke overholder en forpligtelse til at prioritere prioriterede ordrer i henhold til artikel 14, kan Kommissionen ved afgørelse, hvis det anses for nødvendigt og forholdsmæssigt, pålægge tvangsbøder.

2.Tvangsbøder må ikke overstige 1,5 % af den gennemsnitlige daglige omsætning i det foregående regnskabsår for hver arbejdsdag, hvor forpligtelsen ikke er opfyldt, beregnet fra den dato, der er fastsat i afgørelsen.

3.Ved fastsættelse af tvangsbødens størrelse tages overtrædelsens karakter, alvor og varighed i betragtning under behørig hensyntagen til proportionalitets- og rimelighedsprincippet.

4.Hvis virksomheden har efterkommet den forpligtelse, for hvis opfyldelse tvangsbøden er pålagt, kan Kommissionen fastsætte den endelige tvangsbøde til et beløb, som er mindre end det, den oprindelige afgørelse indebærer.

5.Den Europæiske Unions Domstol har fuld prøvelsesret med hensyn til afgørelser, hvorved Kommissionen har fastlagt en bøde eller en tvangsbøde. Den kan ophæve, nedsætte eller forhøje den pålagte bøde eller tvangsbøde.

6.Fristen regnes fra den dag, hvor overtrædelsen er begået. Ved vedvarende eller gentagne overtrædelser regnes fristen dog først fra den dag, hvor overtrædelsen er ophørt. Enhver foranstaltning, som Kommissionen eller medlemsstaternes kompetente myndigheder træffer for at sikre overholdelse af bestemmelserne i denne forordning, afbryder forældelsesfristen. Efter hver afbrydelse begynder forældelsesfristen forfra. Forældelsesfristen udløber dog senest den dag, hvor der er forløbet en periode svarende til den dobbelte forældelsesfrist, uden at Kommissionen har pålagt en tvangsbøde. Denne frist forlænges med den periode, hvori forældelsesfristen er suspenderet som følge af, at Kommissionens afgørelse er genstand for en verserende sag ved Den Europæiske Unions Domstol.

7.Kommissionens beføjelse til at fuldbyrde afgørelser, der træffes i henhold til denne artikel, er omfattet af en forældelsesfrist på tre år. Fristen regnes fra den dag, hvor afgørelsen er endelig. Forældelsesfristen for fuldbyrdelse af tvangsbøder afbrydes: a) ved meddelelse af en afgørelse om ændring af tvangsbødens oprindelige beløb eller om afvisning af en anmodning om en sådan ændring, b) ved enhver foranstaltning, der træffes af Kommissionen eller af en medlemsstat på Kommissionens anmodning med henblik på inddrivelse af bøden eller tvangsbøden. Efter hver afbrydelse begynder forældelsesfristen forfra. Forældelsesfristen for fuldbyrdelse af tvangsbøder suspenderes, så længe: a) der er givet en betalingsfrist, b) fuldbyrdelsen er suspenderet i henhold til Domstolens afgørelse.

Artikel 16

Retten til at blive hørt i forbindelse med pålæggelse af bøder eller tvangsbøder

1.Inden Kommissionen vedtager en afgørelse i henhold til artikel 15, giver Kommissionen den berørte virksomhed mulighed for at blive hørt om: a) Kommissionens foreløbige konklusioner, herunder ethvert spørgsmål, som Kommissionen har gjort indsigelse imod, b) foranstaltninger, som Kommissionen måtte have til hensigt at træffe på baggrund af de foreløbige konklusioner i henhold til litra a) i dette stykke.

2.Berørte virksomheder kan fremsætte deres bemærkninger til Kommissionens foreløbige konklusioner inden for en frist, som fastsættes af Kommissionen i dens foreløbige konklusioner, og som ikke må være kortere end 14 dage.

3.Kommissionen baserer kun sine afgørelser på indsigelser, som de berørte virksomheder har haft mulighed for at udtale sig om.

4.Den berørte virksomheds ret til forsvar skal respekteres fuldt ud i alle procedurer. Virksomheden har ret til indsigt i Kommissionens sagsakter på grundlag af en forhandlet videregivelse med forbehold af virksomhedernes berettigede interesse i, at deres forretningshemmeligheder ikke afsløres. Aktindsigten omfatter ikke fortrolige oplysninger og interne dokumenter hos Kommissionen og medlemsstaternes myndigheder. Retten til aktindsigt omfatter navnlig ikke korrespondance mellem Kommissionen og medlemsstaternes myndigheder. Dette stykke er ikke til hinder for, at Kommissionen videregiver eller anvender oplysninger, som er nødvendige for at bevise en overtrædelse.

Artikel 17

Fremskyndelse af tilladelsesproceduren med henblik på rettidig tilgængelighed og levering af relevante forsvarsprodukter

1.Medlemsstaterne sikrer, at administrative ansøgninger vedrørende planlægning, opførelse og drift af produktionsanlæg, overførsel af input inden for EU samt kvalificering og certificering af slutprodukter behandles effektivt og rettidigt Med henblik herpå sikrer alle berørte nationale myndigheder, at disse ansøgninger behandles så hurtigt, som det er lovligt muligt.

2.Medlemsstaterne sikrer, at opførelse og drift af anlæg og installationer til produktion af relevante forsvarsprodukter prioriteres i planlægnings- og tilladelsesproceduren, når der foretages en afvejning af retlige interesser i det enkelte tilfælde.

Artikel 18

Kontinuitet i produktionen af relevante forsvarsprodukter

1.Medlemsstaterne kan beslutte at anvende — eller tilskynde virksomheder, der arbejder inden for relevante forsvarsprodukter, til at anvende — de undtagelser, der er fastsat i artikel 17, stk. 3, i direktiv 2003/88/EF, for at gøre det muligt at udvide arbejdsvagter og dermed fremme kontinuiteten i produktionen inden for relevante forsvarsprodukter, hvis de finder det nødvendigt for at nå målene i denne forordning.

2.Med henblik herpå, og hvis der kræves forudgående tilladelse, sikrer alle berørte nationale myndigheder, at ansøgninger om anvendelse af sådanne undtagelser indgivet af virksomheder, der arbejder inden for relevante forsvarsprodukter, behandles så hurtigt, som det er lovligt muligt.

Artikel 19

Fremme af fælles indkøb under den nuværende ammunitionsforsyningskrise

1.Hvis mindst tre medlemsstater indgår aftale om fælles indkøb af relevante forsvarsprodukter, og hvis den yderst hastende karakter af den nuværende krise som følge af den russiske aggression mod Ukraine forhindrer anvendelse af nogen af de procedurer, der er fastsat i direktiv 2009/81/EF, for tildeling af en rammeaftale, kan følgende regler anvendes.

2.Uanset artikel 29, stk. 2, andet afsnit, i direktiv 2009/81/EF kan en ordregivende myndighed ændre en eksisterende rammeaftale, der er indgået gennem en af de procedurer, der er omhandlet i artikel 21 i direktiv 2009/81/EF, således at bestemmelserne heri kan finde anvendelse på ordregivende myndigheder eller ordregivere, der ikke oprindeligt er parter i rammeaftalen.

3.Uanset artikel 29, stk. 2, tredje afsnit, i direktiv 2009/81/EF kan en ordregivende myndighed foretage væsentlige ændringer af de mængder, der er fastsat i en eksisterende rammeaftale, i det omfang det er strengt nødvendigt for anvendelsen af stk. 2. Hvis de mængder, der er fastsat i en eksisterende rammeaftale, ændres væsentligt i henhold til dette stykke, giver den ordregivende myndighed ved hjælp af en ad hoc-bekendtgørelse, der offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende, enhver økonomisk aktør, der opfylder de betingelser, der oprindeligt var fastsat i rammeaftalen, mulighed for at tilslutte sig rammeaftalen.

4.Princippet om ikkeforskelsbehandling finder anvendelse på de rammeaftaler, der er omhandlet i stk. 2 og 3, for så vidt angår yderligere mængder, og navnlig mellem medlemsstaternes ordregivende myndigheder, jf. stk. 1.

5.Ordregivende myndigheder, der har ændret en kontrakt i de i denne artikels stk. 2 og 3 nævnte tilfælde, offentliggør en bekendtgørelse herom i Den Europæiske Unions Tidende. En sådan bekendtgørelse offentliggøres i overensstemmelse med artikel 32 i direktiv 2009/81/EF.

6.De ordregivende myndigheder eller ordregiverne må ikke misbruge denne artikel eller anvende den på en sådan måde, at konkurrencen hindres, begrænses eller fordrejes.

7.Ændringer i de rammeaftaler, der er omhandlet i denne artikel, må ikke foretages efter den 30. juni 2025.

Artikel 20

Lettelse af overførsler af forsvarsrelaterede produkter inden for EU

1.Uanset artikel 4, stk. 1, i direktiv 2009/43/EF er overførsel af følgende forsvarsrelaterede produkter mellem medlemsstaterne ikke underlagt forudgående tilladelse:

(a)ammunition og tempereringsanordninger samt specielt designede komponenter hertil, som er opført i tredje kategori i bilaget til direktiv 2009/43/EF (tredje kategori i EU's liste over militært udstyr — ML3)

(b)missiler og tilhørende udstyr og tilbehør samt specielt designede komponenter hertil, som er opført i fjerde kategori i bilaget til direktiv 2009/43/EF (fjerde kategori i EU's liste over militært udstyr — ML4).

2.Enhver overførsel i overensstemmelse med undtagelsen i stk. 1 meddeles oprindelsesmedlemsstaten til orientering.

3.Denne artikel berører ikke medlemsstaternes skønsbeføjelser, hvad angår politikken for eksport af de forsvarsrelaterede produkter, der er omfattet af stk 1.

Kapitel V

Særlige bestemmelser om adgang til finansiering

Artikel 21

Opskaleringsfonden

1.Der kan oprettes en blandingsfacilitet kaldet "opskaleringsfonden", som tilbyder gældsløsninger, med henblik på at øge gearingen, mindske risikoen og fremskynde de investeringer, der er nødvendige for at forøge produktionskapaciteten.

2.De specifikke mål for opskaleringsfonden er at:

(a)forbedre løftestangseffekten af Unionens budgetudgifter og skabe en større multiplikatoreffekt for så vidt angår tiltrækning af finansiering fra den private sektor

(b)yde støtte til de virksomheder, der har vanskeligt ved at få adgang til finansiering, og imødekomme behovet for at styrke modstandsdygtigheden i Unionens forsvarsindustri

(c)fremskynde investeringer på området for fremstilling af relevante forsvarsprodukter og mobilisere midler fra både den offentlige og den private sektor, samtidig med at forsyningssikkerheden øges for hele værdikæden i unionens forsvarsindustri.

(d)forbedre adgangen til finansiering for investeringer i forbindelse med de aktiviteter, der er beskrevet i artikel 8, stk. 3, litra a)-e).

KAPITEL VI

Afsluttende bestemmelser

Artikel 22

Udvalgsprocedure

1.Kommissionen bistås af et udvalg. Dette udvalg er et udvalg som omhandlet i forordning (EU) nr. 182/2011.

2.Det Europæiske Forsvarsagentur opfordres til at fremsætte sine synspunkter og yde ekspertise til udvalget som observatør. EU-Udenrigstjenesten indbydes også til at bistå udvalget.

3.Når der henvises til dette stykke, finder artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011 anvendelse.

4.Når der henvises til dette stykke, finder artikel 8 i forordning (EU) nr. 182/2011 sammenholdt med dennes artikel 5 anvendelse.

Artikel 23

Informationssikkerhed

1.Kommissionen beskytter klassificerede informationer, der modtages i forbindelse med gennemførelsen af denne forordning, i overensstemmelse med de sikkerhedsregler, der er fastsat i Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/444 21 .

2.Kommissionen gør brug af eksisterende eller nyetablerede systemer for sikker udveksling for at lette udvekslingen af følsomme og klassificerede informationer mellem Kommissionen, den højtstående repræsentant, Det Europæiske Forsvarsagentur og medlemsstaterne og, hvor det er relevant, med de retlige enheder, der er omfattet af foranstaltningerne i denne forordning. Dette system tager hensyn til medlemsstaternes nationale sikkerhedsforskrifter.

Artikel 24

Fortrolighed og behandling af oplysninger

1.Oplysninger, der modtages som følge af anvendelsen af denne forordning, må kun anvendes til det formål, hvortil de er indhentet.

2.Medlemsstaterne og Kommissionen sikrer beskyttelse af handels- og forretningshemmeligheder og andre følsomme og klassificerede informationer, der er indhentet og genereret i medfør af denne forordning, herunder henstillinger og foranstaltninger, der skal træffes, i overensstemmelse med EU-retten og den gældende nationale ret.

3.Medlemsstaterne og Kommissionen sikrer, at klassificerede informationer, der videregives eller udveksles inden for rammerne af denne forordning, ikke ned- eller afklassificeres uden forudgående skriftligt samtykke fra ophavsmanden.

4.Kommissionen udveksler ikke oplysninger på en måde, der kan føre til identifikation af en individuel aktør, når udvekslingen af oplysningerne medfører potentiel kommerciel eller omdømmemæssig skade for denne aktør eller videregivelse af forretningshemmeligheder.

Artikel 25

Beskyttelse af personoplysninger

1.Denne forordning berører ikke medlemsstaternes forpligtelser med hensyn til deres behandling af personoplysninger i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 22 og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/58/EF 23 eller Kommissionens og, hvis det er relevant, andre af Unionens institutioners og organers forpligtelser med hensyn til deres behandling af personoplysninger i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 24 , når de varetager deres opgaver.

2.Personoplysninger må ikke behandles eller videregives med undtagelse af tilfælde, hvor dette er strengt nødvendigt med henblik på denne forordning. I sådanne tilfælde finder betingelserne i forordning (EU) 2016/679 og forordning (EU) 2018/1725 anvendelse, hvis det er relevant.

3.Hvis behandling af personoplysninger ikke er strengt nødvendig for at gennemføre de mekanismer, der er fastsat i denne forordning, gøres personoplysningerne anonyme på en sådan måde, at den registrerede ikke kan identificeres.

Artikel 26

Revision

Revision af anvendelsen af EU-bidrag, der foretages af personer eller enheder, herunder andre end dem, som er pålagt denne opgave af Unionens institutioner, organer, kontorer eller agenturer, danner grundlag for den generelle sikkerhed i henhold til finansforordningens artikel 127. Revisionsretten reviderer regnskaberne over samtlige Unionens indtægter og udgifter, jf. artikel 287 i TEUF.

Artikel 27

Beskyttelse af Unionens finansielle interesser

Hvis et associeret land deltager i instrumentet i kraft af en afgørelse, der er vedtaget i henhold til aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde, giver det associerede land den ansvarlige anvisningsberettigede, OLAF og Revisionsretten de fornødne rettigheder og den fornødne adgang, således at de fuldt ud kan udøve deres respektive beføjelser. Hvad angår OLAF, omfatter disse rettigheder retten til at foretage undersøgelser, herunder kontrol og inspektion på stedet, som fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013

Artikel 28

Information, kommunikation og offentlig omtale

1.Modtagere af EU-finansiering angiver oprindelsen af denne finansiering og sikrer synligheden af EU-finansieringen, navnlig når de promoverer foranstaltningerne og deres resultater, ved at give sammenhængende, effektive og forholdsmæssige målrettede oplysninger til forskellige modtagergrupper, herunder medierne og offentligheden.

2.Kommissionen gennemfører informations- og kommunikationstiltag vedrørende instrumentet, vedrørende foranstaltninger, der iværksættes inden for rammerne af instrumentet, og vedrørende de opnåede resultater.

3.De finansielle midler, der er tildelt fonden, skal også bidrage til kommunikationstiltag vedrørende Unionens politiske prioriteter, for så vidt som disse prioriteter vedrører de mål, der er omhandlet i artikel 4.

4.De finansielle midler, der er tildelt fonden, kan også bidrage til at tilrettelægge formidlingsaktiviteter, matchingarrangementer og oplysningsaktiviteter, navnlig med sigte på at åbne forsyningskæder for at fremme SMV'ers deltagelse på tværs af grænserne.

Artikel 29

Evaluering

1.Senest den 30. juni 2024 udarbejder Kommissionen en rapport med en evaluering af gennemførelsen af de foranstaltninger, der er fastsat i denne forordning, og resultaterne heraf samt muligheden for at forlænge deres anvendelse og sikre finansieringen heraf, navnlig med hensyn til udviklingen i sikkerhedssituationen. Evalueringsrapporten bygger på høringer af medlemsstaterne og de vigtigste interessenter og forelægges Europa-Parlamentet og Rådet.

2.Under hensyntagen til evalueringsrapporten kan Kommissionen fremsætte forslag til passende ændringer af denne forordning, navnlig med henblik på fortsat at imødegå eventuelle vedvarende risici i forbindelse med leveringen af de relevante forsvarsprodukter.

Artikel 30

Ikrafttræden og anvendelse

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning finder anvendelse indtil den 30. juni 2025. Dette berører ikke videreførelsen eller ændringen af foranstaltninger, der er iværksat i henhold til denne forordning, alle foranstaltninger, der er nødvendige for at beskytte Den Europæiske Unions finansielle interesser, og de beføjelser, der tillægges Kommissionen til at pålægge sanktioner i henhold til artikel 15.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

FINANSIERINGSOVERSIGT

1.FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

1.1.Forslagets/initiativets betegnelse

1.2.Berørt(e) politikområde(r)

1.3.Forslaget/initiativet vedrører:

1.4.Mål

1.4.1.Generelt/generelle mål

1.4.2.Specifikt/specifikke mål

1.4.3.Forventet/forventede resultat(er) og virkning(er)

1.4.4.Resultatindikatorer

1.5.Begrundelse for forslaget/initiativet

1.5.1.Behov, der skal opfyldes på kort eller lang sigt, herunder en detaljeret tidsplan for iværksættelsen af initiativet

1.5.2.Merværdien ved et EU-tiltag (f.eks. som følge af koordineringsfordele, retssikkerhed, større effekt eller komplementaritet). Ved "merværdien ved et EU-tiltag" forstås her merværdien af EU's intervention i forhold til den værdi, som medlemsstaterne ville have skabt enkeltvis

1.5.3.Erfaringer fra tidligere foranstaltninger af lignende art

1.5.4.Forenelighed med den flerårige finansielle ramme og mulige synergivirkninger med andre relevante instrumenter

1.5.5.Vurdering af de forskellige finansieringsmuligheder, der er til rådighed, herunder muligheden for omfordeling

1.6.Forslagets/initiativets varighed og finansielle virkninger

1.7.Planlagt(e) budgetgennemførelsesmetode(r)

2.FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

2.1.Bestemmelser om overvågning og rapportering

2.2.Forvaltnings- og kontrolsystem(er)

2.2.1.Begrundelse for den/de foreslåede forvaltningsmetode(r), finansieringsmekanisme(r), betalingsvilkår og kontrolstrategi

2.2.2.Oplysninger om de konstaterede risici og det/de interne kontrolsystem(er), der etableres for at afbøde dem

2.2.3.Vurdering af og begrundelse for kontrolforanstaltningernes omkostningseffektivitet (forholdet mellem kontrolomkostningerne og værdien af de forvaltede midler) samt vurdering af den forventede risiko for fejl (ved betaling og ved afslutning)

2.3.    Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

3.FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

3.1.Berørt(e) udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme og udgiftspost(er) på budgettet

3.2.Forslagets anslåede finansielle virkninger for bevillingerne

3.2.1.Sammenfatning af de anslåede virkninger for aktionsbevillingerne

3.2.2.Anslåede resultater finansieret med aktionsbevillinger

3.2.3.Sammenfatning af de anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

3.2.3.1.Anslået behov for menneskelige ressourcer

3.2.4.Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme

3.2.5.Bidrag fra tredjemand

3.3.Anslåede virkninger for indtægterne

1.FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME 

1.1.Forslagets/initiativets betegnelse

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om støtte til produktion af ammunition

1.2.Berørt(e) politikområde(r) 

Unionens forsvarsindustripolitik

1.3.Forslaget/initiativet vedrører: 

en ny foranstaltning 

 en ny foranstaltning som opfølgning på et pilotprojekt/en forberedende foranstaltning 25  

 en forlængelse af en eksisterende foranstaltning 

 en sammenlægning eller en omlægning af en eller flere foranstaltninger til en anden/en ny foranstaltning 

1.4.Mål

1.4.1.Generelt/generelle mål

Forordning fastsætter en række foranstaltninger med det formål hurtigst muligt at styrke den europæiske forsvarsteknologiske og -industrielle bases (EDTIB's) reaktionsevne og evne til at sikre rettidig tilgængelighed og forsyning af jord til jord-ammunition og artilleriammunition samt missiler ("relevante forsvarsprodukter"), navnlig ved hjælp af:

– Et instrument til økonomisk støtte til forsvarsvirksomheder, der producerer relevante forsvarsprodukter gennem værdikæden.

– Kortlægning og løbende overvågning af relevante forsvarsprodukter, deres komponenter og kritiske input med henblik på at identificere forsyningskritiske forsvarsprodukter.

– Mekanismer, principper og midlertidige regler, der skal gøre det lettere for medlemsstaterne at få adgang til relevante forsvarsprodukter.

1.4.2.Specifik(ke) målsætning(er)

Ikke relevant

1.4.3.Forventet/forventede resultat(er) og virkning(er)

Angiv, hvilke virkninger forslaget/initiativet forventes at få for modtagerne/målgrupperne.

Forventede resultater: Instrumentet vil bidrage til at styrke den europæiske forsvarsteknologiske og -industrielle base (EDTIB), lette dets tilpasning til igangværende strukturelle markedsændringer og dermed bidrage til rettidig tilgængelighed og forsyning af jord til jord- og artilleriammunition samt missiler (relevante forsvarsprodukter). Der findes produktionskapacitet inden for jord til jord- og artilleriammunition samt missiler i Unionen. Produktionskapaciteten er imidlertid blevet afpasset efter fredstider med en beskeden efterspørgsel, som har resulteret i minimale lagerbeholdninger og mange forskellige leverandører på globalt plan for at reducere omkostningerne, hvilket har skabt afhængighed hos Unionens forsvarsindustri. Som følge heraf giver den nuværende produktionskapacitet og de eksisterende forsynings- og værdikæder ikke mulighed for en sikker og rettidig levering af forsvarsprodukter for at opfylde medlemsstaternes behov, hverken for at opfylde deres egne sikkerhedskrav og for fortsat at støtte Ukraines behov. EU's finansielle bidrag bør bidrage til at frigøre en række tiltag, som det haster med at gennemføre for at sikre rettidig tilgængelighed og levering af relevante forsvarsprodukter til medlemsstaterne. Den europæiske produktion har allerede næsten nået maksimal kapacitet som følge af ordrer fra medlemsstaterne eller tredjelande, hvilket fører til prisstigninger. Der er derfor behov for yderligere industripolitiske foranstaltninger i overensstemmelse med artikel 173, stk. 3, for at støtte EU's industri i at øge sin produktion, nedbringe leveringstiden og afhjælpe potentielle flaskehalse, der kan forsinke eller hæmme forsyningen og produktionen af relevante forsvarsprodukter.

Forventede virkninger:

Et EU-bidrag på 500 mio. EUR vil give de økonomiske aktører, der er involveret i fremstillingen af de relevante forsvarsprodukter, et passende incitament til at begynde at træffe foranstaltninger til at øge deres produktionskapacitet og/eller lette investeringer i forsyningskæden. Det vil bidrage til at reducere gennemløbstiden i produktionen af de relevante forsvarsprodukter, og samtidig fremme investeringer, der gør det muligt for industrien at producere mere og hurtigere. Det vil også støtte industrisamarbejde og koordinering af råstofindkøb.

Som følge heraf vil instrumentet fremme konkurrenceevnen for den europæiske forsvarsindustri, der er involveret i produktionen af disse produkter. På mellemlang sigt forventes det, at yderligere investeringer i EDTIB vil give fordele med hensyn til jobskabelse og færdigheder og øge forsyningssikkerheden.

1.4.4.Resultatindikatorer

Angiv indikatorerne til overvågning af fremskridt og resultater.

Under hensyntagen til den korte gennemførelsesperiode vil resultaterne og virkningerne af instrumentet blive vurderet gennem en retrospektiv evaluering ved udgangen af programmets gennemførelse.

Kommissionen vil sikre, at de nødvendige indikatorer, der anvendes til overvågning af programgennemførelsen bliver iværksat af den enhed, der har ansvaret for gennemførelsen af programmet. Dette vil omfatte:

– forøgelse af produktionskapaciteten for relevante forsvarsprodukter i EU

– reduktion af gennemløbstiden i produktionen

– antal økonomiske aktører, der modtager lettere adgang til finansiering

– antal nye grænseoverskridende samarbejder med virksomheder, der er etableret i andre medlemsstater eller associerede lande

1.5.Begrundelse for forslaget/initiativet 

1.5.1.Behov, der skal opfyldes på kort eller lang sigt, herunder en detaljeret tidsplan for iværksættelsen af initiativet

Forordningen vil blive gennemført ved direkte forvaltning. Kommissionen skal have ansat de relevante eksperter for effektivt at kunne overvåge gennemførelsen.

1.5.2.Merværdien ved et EU-tiltag (f.eks. som følge af koordineringsfordele, retssikkerhed, større effekt eller komplementaritet). Ved "merværdien ved et EU-tiltag" forstås her merværdien af EU's intervention i forhold til den værdi, som medlemsstaterne ville have skabt enkeltvis

Som fremhævet i den fælles meddelelse om mangler i forsvarsinvesteringer og vejen frem (JOIN/2022/24 final) skaber årtiers underinvestering mangler inden for de forsvarskapaciteter, der er til rådighed for EU-medlemsstaternes væbnede styrker, samt industrielle mangler i Unionen. Den fragmenterede efterspørgsel har også skabt nationale industrisiloer og en tilsvarende mangfoldighed af forsvarssystemer af samme art, som ofte ikke er indbyrdes interoperable. Den nuværende situation på forsvarsmarkedet er præget af en øget sikkerhedstrussel, og medlemsstaterne har prompte forhøjet deres forsvarsbudgetter og sigter mod tilsvarende indkøb af udstyr. Dette resulterer i en stor efterspørgsel efter jord til jord- og artilleriammunition samt missiler, der overstiger EDTIB's produktionskapacitet for sådanne produkter, som i øjeblikket er skræddersyet til fredstid. I denne forbindelse er der behov for betydelige investeringer, som forsvarsvirksomhederne, der normalt ikke foretager betydelige selvfinansierede industrielle investeringer, vil skulle have risikodækning for, samt reguleringsmæssig støtte til at fjerne eksisterende flaskehalse såsom adgang til kvalificeret personale og råmaterialer. Unionens indgriben ved at mindske risikoen for industriinvesteringer via tilskud vil muliggøre en hurtigere tilpasning til de igangværende strukturelle markedsændringer. De foreslåede foranstaltninger vil også fremme EDTIB's modstandsdygtighed gennem grænseoverskridende industrielle partnerskaber og samarbejde mellem relevante virksomheder i en fælles indsats fra industriens side for at undgå en forværring af fragmenteringen af forsyningskæderne.

1.5.3.Erfaringer fra tidligere foranstaltninger af lignende art

Ikke relevant

1.5.4.Forenelighed med den flerårige finansielle ramme og mulige synergivirkninger med andre relevante instrumenter

Instrumentet vil supplere planlagte EU-instrumenter såsom styrkelsen af den europæiske forsvarsindustri gennem en retsakt om fælles indkøb og eksisterende EU-programmer såsom Den Europæiske Forsvarsfond samt EU's forsvarsinitiativer såsom det permanente strukturerede samarbejde (PESCO) eller det strategiske kompas for sikkerhed og forsvar. Det vil også skabe synergier med andre EU-programmer.

 

1.5.5.Vurdering af de forskellige finansieringsmuligheder, der er til rådighed, herunder muligheden for omfordeling

Ikke relevant

 

1.6.Forslagets/initiativets varighed og finansielle virkninger

 Begrænset varighed

   i kraft fra 2023 til den 30.6.2025

   finansielle virkninger fra 2023 til 2024 for forpligtelsesbevillinger og fra 2023 til 2028 for betalingsbevillinger

 Ubegrænset varighed

Iværksættelse med en indkøringsperiode fra ÅÅÅÅ til ÅÅÅÅ

derefter gennemførelse i fuldt omfang.

1.7.Planlagt(e) forvaltningsmetode(r) 26   

 Direkte forvaltning ved Kommissionen

i dens tjenestegrene, herunder ved dens personale i EU's delegationer 

   i forvaltningsorganerne

 Delt forvaltning i samarbejde med medlemsstaterne

 Indirekte forvaltning ved at overlade budgetgennemførelsesopgaver til:

tredjelande eller organer, som tredjelande har udpeget

internationale organisationer og deres agenturer (angives nærmere)

Den Europæiske Investeringsbank og Den Europæiske Investeringsfond

de organer, der er omhandlet i finansforordningens artikel 70 og 71

offentligretlige organer

privatretlige organer, der har fået overdraget offentlige tjenesteydelsesopgaver, i det omfang de har fået stillet tilstrækkelige finansielle garantier

privatretlige organer, undergivet lovgivningen i en medlemsstat, som har fået overdraget gennemførelsen af et offentlig-privat partnerskab, og som har fået stillet tilstrækkelige finansielle garantier

personer, der har fået overdraget gennemførelsen af specifikke aktioner i den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i henhold til afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union, og som er anført i den relevante basisretsakt

Bemærkninger

Instrumentet gennemføres ved direkte forvaltning i overensstemmelse med finansforordningen, og for så vidt angår forvaltningen af Opskaleringsfonden, jf. artikel 21, kan gennemførelsen ske ved indirekte forvaltning med de organer, der er omhandlet i artikel 61, stk. 1, litra c), i forordning (EU, Euratom) 2018/1046.

FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

2.1.Bestemmelser om overvågning og rapportering 

Angiv hyppighed og betingelser.

I overensstemmelse med artikel 29 i instrumentet udarbejder Kommissionen senest den 30. juni 2024 en evalueringsrapport om instrumentet og forelægger den for Europa-Parlamentet og Rådet. Rapporten skal indeholde en evaluering af virkningen og effektiviteten af foranstaltningerne i henhold til instrumentet. Med henblik herpå vil Kommissionen indføre de nødvendige overvågningsordninger for at sikre, at de relevante data indsamles pålideligt og gnidningsløst.

2.2.Forvaltnings- og kontrolsystem(er) 

2.2.1.Begrundelse for den/de foreslåede forvaltningsmetode(r), finansieringsmekanisme(r), betalingsvilkår og kontrolstrategi

Kommissionen vil have det overordnede ansvar for gennemførelsen af instrumentet. Kommissionen agter navnlig at gennemføre instrumentet ved direkte forvaltning (undtagen for så vidt angår Opskaleringsfonden, som kan gennemføres ved indirekte forvaltning). Ved direkte forvaltning præciseres ansvarsområderne (de anvisningsberettigedes gennemførelse), afkortes leveringskæden (kortere tid til tilskud og tid til betaling), undgås interessekonflikter og reduceres gennemførelsesomkostningerne (ingen forvaltningsgebyrer for en bemyndiget enhed).

Kommissionen bør fastlægge finansieringsprioriteterne og -betingelserne i kun ét flerårigt arbejdsprogram. Fastlæggelsen af prioriteter bør understøttes af arbejdet i taskforcen for fælles indkøb af forsvarsmateriel. Der bør nedsættes et programudvalg bestående af medlemsstaterne, og Det Europæiske Forsvarsagentur opfordres til at forelægge udvalget sine synspunkter og sin ekspertise som observatør, og Tjenesten for EU's Optræden Udadtil, herunder dets militære personale, bør indbydes til at bistå i udvalget. Kommissionen vedtager det flerårige arbejdsprogram efter udtalelse fra udvalget efter undersøgelsesproceduren.

Finansieringen under instrumentet vil tage form af tilskud, der dækker op til 100 % af omkostningerne ved foranstaltningen, samt lån. Kommissionen kan anvende forenklede omkostningsmuligheder (f.eks. faste beløb) i sine tilskud for at mindske den administrative byrde for støttemodtagerne og koncentrere indsatsen om resultaterne af foranstaltningerne.

Betalingsordningen vil blive udarbejdet under hensyntagen til støttemodtagerens forslag (for at gøre det muligt for modtageren at undgå likviditetsproblemer), samtidig med at beskyttelsen af Unionens budget sikres. Kommissionen kan som støttetildelende myndighed i tilfælde af manglende eller utilstrækkelig gennemførelse af foranstaltningerne eller forsinkelser nedsætte, tilbageholde eller indstille sit finansielle bidrag.

Kontrolstrategien for programmet, herunder forudgående og efterfølgende kontrol, vil bygge på erfaringerne fra EUF og dens forgængerprogrammer, EDIDP og PADR.

2.2.2.Oplysninger om de konstaterede risici og det/de interne kontrolsystem(er), der etableres for at afbøde dem

Instrumentet har til formål at støtte en opskalering af produktionskapaciteten.

De risici, der er forbundet hermed, er et utilstrækkeligt budget i forhold til de faktiske behov, vanskeligheder med at identificere flaskehalse i produktionen, presserende behov hos Unionens væbnede styrker sammenlignet med produktionsprocesser. Da instrumentet supplerer andre initiativer, som Rådet har vedtaget til støtte for EU's væbnede styrker og Ukraine, er koordinering af efterspørgslen mellem medlemsstaterne en forudsætning.

Kommissionen vil derfor gennemføre instrumentet ved direkte forvaltning på grundlag af den ekspertise, der er opnået i forbindelse med gennemførelsen af Den Europæiske Forsvarsfond, udarbejde og vedtage kun ét flerårigt arbejdsprogram, afkorte den tid, det tager at yde tilskud.

2.2.3.Vurdering af og begrundelse for kontrolforanstaltningernes omkostningseffektivitet (forholdet mellem kontrolomkostningerne og værdien af de forvaltede midler) samt vurdering af den forventede risiko for fejl (ved betaling og ved afslutning) 

Programmets budget gennemføres ved direkte forvaltning. På baggrund af Kommissionens erfaringer med forvaltning af tilskud anslås Kommissionens samlede kontrolomkostninger for instrumentet at ville udgøre under 1 % af de dertil knyttede forvaltede midler.

Med hensyn til den eller de forventede fejlprocenter er det målet at holde fejlprocenten under tærsklen på 2 %. Kommissionen mener, at gennemførelsen af programmet under direkte forvaltning med uddannet personale (erfarne medarbejdere, eventuelt rekrutteret fra medlemsstaternes forsvarsministerier) og velbemandede teams, der arbejder under delegerede anvisningsberettigede, følger klare regler og gør passende brug af outputbaserede instrumenter, vil holde fejlprocenten under væsentlighedstærsklen på 2 %. 

2.3.Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder 

Angiv eksisterende eller påtænkte forebyggelses- og beskyttelsesforanstaltninger, f.eks. fra strategien til bekæmpelse af svig.

Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) har beføjelse til at undersøge operationer, der støttes under dette initiativ. Aftaler i medfør af denne forordning, herunder aftaler med internationale organisationer, skal indeholde bestemmelser om tilsyn og finanskontrol, der gennemføres af Kommissionen eller af en bemyndiget repræsentant for denne, samt om revision, der gennemføres af Den Europæiske Revisionsret, Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO) eller OLAF, om nødvendigt ved aflæggelse af kontrolbesøg. Kommissionens tjenestemænd, som har den fornødne sikkerhedsgodkendelse, kan ligeledes aflægge kontrolbesøg.

FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

3.1.Berørt(e) udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme og udgiftspost(er) på budgettet 

·Eksisterende budgetposter

I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.

Udgifts-område i den flerårige finansielle ramme

Budgetpost

Udgiftens  
art

Bidrag

Nummer  

OB/IOB 27 .

fra EFTA-lande 28

fra kandidat-lande og potentielle kandidat-lande 29

fra andre tredje-lande

andre formålsbestemte indtægter

OB/IOB

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

·Nye budgetposter, som der anmodes om

I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.

Udgifts-område i den flerårige finansielle ramme

Budgetpost

Udgiftens 
art

Bidrag

Nummer  

OB/IOB

fra EFTA-lande

fra kandidat-lande og potentielle kandidat-lande

fra andre tredje-lande

andre formålsbestemte indtægter

5

13.0105

IOB

JA

NEJ

NEJ

NEJ

5

13.0602

OB

JA

NEJ

NEJ

NEJ

3.2.Finansieringskilder og anslåede finansielle virkninger af forordningen om støtte til produktion af ammunition

3.2.1.Kilde til finansiering af bevillinger i henhold til forordningen om støtte til produktion af ammunition

i mio. EUR (tre decimaler)

2023

2024

2025

2026

2027

I alt

EDIRPA

157,000

83,000

240,000

EDF Kapacitet

174,000

174,000

EDF Forskning

86,000

86,000

I alt

157,000

343,000

500,000

Hvis der opstår uventede budgetmargener for 2023 og 2024, vil Kommissionen foreslå budgetmyndigheden at tildele dem til Den Europæiske Forsvarsfond på op til 100 mio. EUR.

3.2.2.Sammenfatning af de anslåede virkninger for aktionsbevillingerne

   Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af aktionsbevillinger

   Forslaget/initiativet medfører anvendelse af aktionsbevillinger som anført herunder:

i mio. EUR (tre decimaler)

Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme

5

Sikkerhed og forsvar — klynge 13 Forsvar

2023

2024

2025

2026

2027

Efter 2027

I ALT

Aktionsbevillinger

13.0602 Instrument til styrkelse af forsvarsindustrien

Forpligtelser

(1)

156,000

343,000

500,000

Betalinger

(2)

78,500

171,500

54,950

120,050

75,000

500,000

Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer 30  

13.0105 udgifter til støttefunktioner til instrumentet til styrkelse af forsvarsindustrien

Forpligtelser = Betalinger

(3)

1,000

p.m.

Bevillinger I ALT  
under UDGIFTSOMRÅDE 5 
i den flerårige finansielle ramme

Forpligtelser

=1+3

157,000

343,000

500,000

Betalinger

=2+3

1,000

78,500

171,500

54,950

120,050

74,000

500,000



Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme

7

"Administrationsudgifter"

i mio. EUR (tre decimaler)

2023

2024

2025

2026

2027

Efter 2027

I ALT

Menneskelige ressourcer

1,554

2,500

2,500

2,158

2,158

1,801

12,671

Andre administrationsudgifter

0,233

0,288

0,067

0,067

0,057

0,052

0,764

Bevillinger I ALT

under UDGIFTSOMRÅDE 7

i den flerårige finansielle ramme

(Forpligtelser i alt = betalinger i alt)

1,787

2,788

2,567

2,225

2,215

1,853

13,435

2023

2024

2025

2026

2027

Efter 2027

I ALT

Bevillinger I ALT  
under UDGIFTSOMRÅDE 1-7 
i den flerårige finansielle ramme 

Forpligtelser

158,787

345,788

2,567

2,225

2,215

1,853

513,435

Betalinger

2,787

81,288

174,067

57,175

122,265

75,853

513,435

3.2.3.Sammenfatning af de anslåede virkninger for administrationsbevillingerne 

   Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af administrationsbevillinger

   Forslaget/initiativet medfører anvendelse af administrationsbevillinger som anført herunder:

i mio. EUR (tre decimaler)

2023

2024

2025

2026

2027

Efter 2027

I ALT

UDGIFTSOMRÅDE 7 
i den flerårige finansielle ramme

Menneskelige ressourcer

1,554

2,500

2,500

2,158

2,158

1,801

12,671

Andre administrationsudgifter

0,233

0,288

0,067

0,067

0,057

0,052

0,764

Subtotal UDGIFTSOMRÅDE 7 
i den flerårige finansielle ramme

1,787

2,788

2,567

2,225

2,215

1,853

13,435

uden for UDGIFTSOMRÅDE 7 31  
i den flerårige finansielle ramme

Menneskelige ressourcer

Andre administrationsudgifter  

Subtotal  
uden for UDGIFTSOMRÅDE 7 
i den flerårige finansielle ramme

I ALT

1,787

2,788

2,567

2,225

2,215

1,853

13,435

Bevillingerne til menneskelige ressourcer og andre administrationsudgifter vil blive dækket ved hjælp af de bevillinger, som generaldirektoratet allerede har afsat til forvaltning af foranstaltningen, og/eller ved intern omfordeling i generaldirektoratet, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige generaldirektorat i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.

3.2.3.1.Anslået behov for menneskelige ressourcer

   Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af menneskelige ressourcer

   Forslaget/initiativet medfører anvendelse af menneskelige ressourcer som anført herunder:

Overslag angives i årsværk

2023

2024

2025

2026

2027

Efter 2027

□ Stillinger i stillingsfortegnelsen (tjenestemænd og midlertidigt ansatte)

20 01 02 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)

8

13

13

11

11

10

20 01 02 03 (i delegationerne)

Eksternt personale Fuldtidsækvivalenter 32

20 02 01 (KA, UNE, V under den samlede bevillingsramme)

2

3

3

3

3

1

20 02 03 (KA, LA, UNE, V og JMD i delegationerne)

XX 01 xx yy zz   33

- i hovedsædet

- i delegationerne

01 01 01 02 (KA, UNE, V – indirekte forskning)

01 01 01 12 (KA, UNE, V – direkte forskning)

Andre budgetposter (angiv nærmere)

I ALT

10

16

16

14

14

11

XX angiver det berørte politikområde eller budgetafsnit.

Bevillingerne til menneskelige ressourcer og andre administrationsudgifter vil blive dækket ved hjælp af de bevillinger, som generaldirektoratet allerede har afsat til forvaltning af foranstaltningen, og/eller ved intern omfordeling i generaldirektoratet, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige generaldirektorat i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.

Opgavebeskrivelse:

Tjenestemænd og midlertidigt ansatte

Der vil være behov for 8 fuldtidsækvivalenter (8 AD) for at oprette instrumentet i 2023 og påbegynde de første aktiviteter, herunder kortlægning af økonomiske aktører i forsyningskæderne for relevante forsvarsprodukter og udarbejdelse af arbejdsprogrammet. 13 fuldtidsækvivalenter (10AD og 3 AST) til gennemførelse af aktiviteterne og gradvis reduktion til 10 (8 AD og 2 AST) i 2028 for at sikre den operationelle, finansielle og retlige overvågning af projekternes gennemførelse (herunder afslutning).

Eksternt personale

2 fuldtidsækvivalenter til at påbegynde aktiviteterne (2 UNE), øget til 3 fuldtidsækvivalenter (1 KA og 2 UNE), reduceret til 1 fuldtidsækvivalent i 2028 (1 KA) til at sikre den operationelle og retlige overvågning af projekternes gennemførelsen.

3.2.4.    Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme 

Forslaget/initiativet:

   kan finansieres fuldt ud gennem omfordeling inden for det relevante udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme (FFR)

Omfordeling af bevillinger fra EDF og EDIRPA, begge under udgiftsområde 5. Yderligere oplysninger om de pågældende budgetposter og den årlige omfordeling i afsnit 3.2.1

   kræver anvendelse af den uudnyttede margen under det relevante udgiftsområde i FFR og/eller anvendelse af særlige instrumenter som fastlagt i FFR-forordningen

   kræver en revision af FFR

3.2.5.Bidrag fra tredjemand 

Forslaget/initiativet:

   indeholder ikke bestemmelser om samfinansiering med tredjemand

   indeholder bestemmelser om samfinansiering med tredjemand, jf. følgende overslag:

Bevillinger i mio. EUR (tre decimaler)

År 
n 34

År 
n+1

År 
n+2

År 
n+3

Indsæt så mange år som nødvendigt for at vise virkningernes varighed (jf. punkt 1.6)

I alt

Angiv det organ, der deltager i samfinansieringen 

Samfinansierede bevillinger I ALT

 

3.3.Anslåede virkninger for indtægterne 

   Forslaget/initiativet har ingen finansielle virkninger for indtægterne

   Forslaget/initiativet har følgende finansielle virkninger:

   for egne indtægter

   for andre indtægter

Angiv, om indtægterne er formålsbestemte    

i mio. EUR (tre decimaler)

Indtægtspost på budgettet

Bevillinger til rådighed i indeværende regnskabsår

Forslagets/initiativets virkninger 35

År 
n

År 
n+1

År 
n+2

År 
n+3

Indsæt så mange år som nødvendigt for at vise virkningernes varighed (jf. punkt 1.6)

Artikel …

For indtægter, der er formålsbestemte, angives det, hvilke af budgettets udgiftsposter der berøres.

Andre bemærkninger (f.eks. om hvilken metode, der er benyttet til at beregne virkningerne for indtægterne).

(1)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/81/EF af 13. juli 2009 om samordning af fremgangsmåderne ved ordregivende myndigheders eller ordregiveres indgåelse af visse bygge- og anlægs-, vareindkøbs- og tjenesteydelseskontrakter på forsvars- og sikkerhedsområdet og om ændring af direktiv 2004/17/EF og 2004/18/EF (EUT L 216 af 20.8.2009, s. 76).
(2)    EUT C af , s. .
(3)    EUT L 433I af 22.12.2020, s. 28.
(4)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/241 af 12. februar 2021 om oprettelse af genopretnings- og resiliensfaciliteten (EUT L 57 af 18.2.2021, s. 17).
(5)     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 af 11. september 2013 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 og Rådets forordning (Euratom) nr. 1074/1999 ( EUT L 248 af 18.9.2013, s. 1 ).
(6)    Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 2988/95 af 18. december 1995 om beskyttelse af De Europæiske Fællesskabers finansielle interesser ( EFT L 312 af 23.12.1995, s. 1 ).
(7)    Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 af 11. november 1996 om Kommissionens kontrol og inspektion på stedet med henblik på beskyttelse af De Europæiske Fællesskabers finansielle interesser mod svig og andre uregelmæssigheder ( EFT L 292 af 15.11.1996, s. 2 ).
(8)    Rådets forordning (EU) 2017/1939 af 12. oktober 2017 om gennemførelse af et forstærket samarbejde om oprettelse af Den Europæiske Anklagemyndighed ("EPPO") ( EUT L 283 af 31.10.2017, s. 1 ).
(9)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2017/1371 af 5. juli 2017 om strafferetlig bekæmpelse af svig rettet mod Den Europæiske Unions finansielle interesser ( EUT L 198 af 28.7.2017, s. 29 ).
(10)    Rådets afgørelse 2013/755/EU af 25. november 2013 om de oversøiske landes og territoriers associering med Den Europæiske Union (associeringsafgørelse) (EUT L 344 af 19.12.2013, s. 1).
(11)    Rådets direktiv 85/374/EØF af 25. juli 1985 om tilnærmelse af medlemsstaternes administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om produktansvar (EFT L 210 af 7.8.1985, s. 29).
(12)    F.eks. REACH, CLP-forordningen, Seveso-direktivet, RoHS-direktivet, POP-forordningen, BPR, ozonforordningen og forordningen om F-gasser.
(13)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/88/EF af 4. november 2003 om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden (EUT L 299 af 18.11.2003, s. 9).
(14)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/81/EF af 13. juli 2009 om samordning af fremgangsmåderne ved ordregivende myndigheders eller ordregiveres indgåelse af visse bygge- og anlægs-, vareindkøbs- og tjenesteydelseskontrakter på forsvars- og sikkerhedsområdet og om ændring af direktiv 2004/17/EF og 2004/18/EF (EUT L 216 af 20.8.2009, s. 76).
(15)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/43/EF af 6. maj 2009 om forenkling af vilkår og betingelser for overførsel af forsvarsrelaterede produkter inden for Fællesskabet (EUT L 146 af 10.6.2009, s. 1).
(16)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/523 af 24. marts 2021 om oprettelse af InvestEU-programmet og om ændring af forordning (EU) 2015/1017 (EUT L 107 af 26.3.2021, s. 30).
(17)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13).
(18)    EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1.
(19)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 af 24. juni 2021 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik (EUT L 231 af 30.6.2021, s. 159).
(20)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).
(21)    Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/444 af 13. marts 2015 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 53).
(22)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af direktiv 95/46/EF (generel forordning om databeskyttelse) (EUT L 119 af 4.5.2016, s. 1).
(23)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/58/EF af 12. juli 2002 om behandling af personoplysninger og beskyttelse af privatlivets fred i den elektroniske kommunikationssektor (direktiv om databeskyttelse inden for elektronisk kommunikation) (EFT L 201 af 31.7.2002, s. 37).
(24)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 af 23. oktober 2018 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af forordning (EF) nr. 45/2001 og afgørelse nr. 1247/2002/EF (EUT L 295 af 21.11.2018, s. 39).
(25)    Jf. finansforordningens artikel 58, stk. 2, litra a) hhv. b).
(26)     Forklaringer vedrørende forvaltningsmetoder og henvisninger til finansforordningen findes på webstedet BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(27)    OB = opdelte bevillinger/IOB = ikke-opdelte bevillinger.
(28)    EFTA: Den Europæiske Frihandelssammenslutning.
(29)    Kandidatlande og, hvis det er relevant, potentielle kandidater på Vestbalkan.
(30)    Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller foranstaltninger (tidligere BA-poster), indirekte forskning og direkte forskning.
(31)    Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller foranstaltninger (tidligere BA-poster), indirekte forskning og direkte forskning.
(32)    KA: kontraktansatte, LA: lokalt ansatte, UNE: udstationerede nationale eksperter, V: vikarer, JMD: juniormedarbejdere i delegationerne.
(33)    Delloft for eksternt personale under aktionsbevillingerne (tidligere BA-poster).
(34)    År n er det år, hvor gennemførelsen af forslaget/initiativet påbegyndes. Erstat "n" med det forventede første gennemførelsesår (f.eks.: 2021). Dette gælder også for de efterfølgende år.
(35)    Med hensyn til EU's traditionelle egne indtægter (told og sukkerafgifter) opgives beløbene netto, dvs. bruttobeløb, hvorfra der er trukket opkrævningsomkostninger på 20 %.