EUROPA-KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 17.3.2023
COM(2023) 143 final
2023/0074(NLE)
Forslag til
RÅDETS AFGØRELSE
om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne med hensyn til forelæggelsen af forslag om ændring af konventions liste I om beskyttelse af migrerende arter af vilde dyr med henblik på partskonferencens 14. møde
BEGRUNDELSE
1.Forslagets genstand
Dette forslag vedrører afgørelsen om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Unionens vegne under konventionen om beskyttelse af migrerende arter af vilde dyr i forbindelse med forelæggelsen af forslag til afgørelse på det 14. møde i partskonferencen med henblik på at ændre nævnte konventions lister.
2.Baggrund for forslaget
2.1.Konventionen om beskyttelse af migrerende arter af vilde dyr
Konventionen om beskyttelse af migrerende arter af vilde dyr ("aftalen") har som formål at beskytte landdyr, vanddyr og fugle i hele deres udbredelsesområde. Der er tale om en mellemstatslig traktat, som er indgået under De Forenede Nationers miljøprogram, og som har til formål at beskytte vilde dyr og planter og deres naturlige levesteder i hele verden. De migrerende arter, der skal beskyttes, er opført på konventionens liste I (truede arter) og liste II (arter, hvorom der skal indgås aftaler). Konventionen trådte i kraft den 1. november 1983.
Den Europæiske Union er part i konventionen.
2.2.Partskonferencen
Partskonferencen er konventionens besluttende organ, der er bemyndiget til at bedømme migrerende arters bevaringsstatus og dernæst til at foretage ændringer i konventionens liste I og II. I henhold til konventionens artikel XI kan enhver af parterne fremsætte forslag til ændringer, og de skal vedtages med to tredjedeles flertal af de parter, der er til stede og stemmer.
Det 14. møde i partskonferencen afholdes i Samarkand (Usbekistan) fra den 23. til den 28. oktober 2023. Konventionens sekretariat har i henhold til artikel XI, stk. 3, fastsat fristen for forelæggelse af ændringsforslag til den 26. maj 2023. Rådet skal derfor træffe afgørelse om den holdning, der skal indtages på Unionens vegne på den 14. partskonference for så vidt angår forelæggelse af ændringsforslag.
Inden den 14. partskonference kan konventionens sekretariat meddele andre parters forslag til ændring af konventionens liste I og II, hvilket kan kræve en yderligere afgørelse om den holdning, der skal indtages på Unionens vegne med hensyn til disse forslag.
2.3.Partskonferencens påtænkte retsakt
Med henblik på partskonferencens fjortende møde foreslås det, at Unionen forelægger et forslag om ændring af konventionens liste I for at øge beskyttelsen af en hvalart, nemlig det almindelige østersømarsvin (Phocoena phocoena), i hele dens udbredelsesområde, herunder uden for Unionen.
Den planlagte retsakt vil, såfremt den vedtages, være bindende for parterne i overensstemmelse med konventionens artikel XI, hvori det er fastsat, at en ændring af listerne træder i kraft for alle parter halvfems dage efter den partskonference, hvor den blev vedtaget, undtagen for de parter, som tager forbehold.
3.Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne
Unionens forslag om ændring af liste I bygger på følgende overvejelser: 1) opførelsen af disse arter er videnskabeligt velfunderet, 2) opførelsen er i overensstemmelse med EU-lovgivningen, og 3) Unionen er forpligtet til at samarbejde internationalt om beskyttelse af den biologiske mangfoldighed.
Forslaget er i overensstemmelse med det ottende miljøhandlingsprogram frem til 2030 og EU's biodiversitetsstrategi for 2030, navnlig den centrale forpligtelse 14 i EU's naturgenopretningsplan, hvorved bifangsten af arter elimineres eller reduceres til et niveau, der gør det muligt at genoprette og bevare arter. Forslaget vil ikke kræve nogen ændring af EU-lovgivningen, da det vedrører to arter, der allerede er omfattet af en passende beskyttelse i henhold til EU-lovgivningen, navnlig i henhold til EU's habitatdirektiv (som forbyder fangst eller drab af hvaler i EU)og EU's fælles fiskeripolitik. Europa-Kommissionen vedtog den 21. februar 2023 "EU Action Plan: Protecting and restoring marine ecosystems for sustainable and resilient fisheries", (foreligger ikke på dansk), som en følge af EU's biodiversitetsstrategi for 2030, hvori EU's medlemsstater opfordres til at vedtage eller anbefale foranstaltninger til at minimere bifangsten af det almindelige østersømarsvin (eller reducere den til det niveau, der muliggør fuld genopretning af bestanden).
Forslaget medfører ingen nye overvågnings- eller rapporteringskrav. Al planlægning og overvågning af gennemførelsen vil foregå som del af de almindelige planlægnings- og overvågningsaktiviteter i henhold til konventionen. Derudover er der ingen budgetmæssig virkning.
En uformel udveksling af foreløbige synspunkter med medlemsstaterne har fundet sted gennem en skriftlig høring af de medlemsstater, der er medlemmer af EU's biodiversitetsplatform.
Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne bør derfor være at bemyndige Kommissionen til at fremsende ovennævnte forslag til konventionens sekretariat.
4.Retsgrundlag
4.1.Proceduremæssigt retsgrundlag
4.1.1.Principper
I henhold til artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) vedtager Rådet afgørelser om "fastlæggelse af, hvilke holdninger der skal indtages på Unionens vegne i et organ nedsat ved en aftale, når dette organ skal vedtage retsakter, der har retsvirkninger, bortset fra retsakter, der supplerer eller ændrer den institutionelle ramme for aftalen".
Begrebet "retsakter, der har retsvirkninger" omfatter retsakter, der har retsvirkninger i medfør af de folkeretlige regler, der gælder for det pågældende organ. Det indbefatter også instrumenter, der ikke har bindende virkning i henhold til folkeretten, men som "vil kunne få afgørende indflydelse på indholdet af de regler, der vedtages af EU-lovgiver".
4.1.2.Princippernes anvendelse på det foreliggende tilfælde
Partskonferencen er et organ oprettet i henhold til en aftale, nemlig konventionen om beskyttelse af migrerende arter af vilde dyr.
Den retsakt, som partskonferencen skal vedtage, er en retsakt, der har retsvirkninger. Den påtænkte retsakt bliver bindende efter folkeretten i henhold til artikel XI i konventionen om beskyttelse af migrerende arter af vilde dyr.
Den påtænkte retsakt hverken supplerer eller ændrer den institutionelle ramme for konventionen.
Det proceduremæssige retsgrundlag for den foreslåede afgørelse er derfor artikel 218, stk. 9, i TEUF.
4.2.Materielt retsgrundlag
4.2.1.Principper
Det materielle retsgrundlag for en afgørelse i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF afhænger hovedsagelig af formålet med og indholdet af den påtænkte retsakt, hvortil der skal indtages en holdning på Unionens vegne. Hvis den påtænkte retsakt har et dobbelt formål eller består af to elementer, og det ene af disse formål eller elementer kan bestemmes som det primære, mens det andet kun er sekundært, skal den afgørelse, der vedtages i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF, have et enkelt materielt retsgrundlag, nemlig det, der kræves af det primære eller fremherskende formål eller element.
4.2.2.Princippernes anvendelse på det foreliggende tilfælde
Den påtænkte retsakts primære formål og indhold vedrører miljøet.
Det materielle retsgrundlag for den foreslåede afgørelse er derfor artikel 192, stk. 1, i TEUF.
4.3.Konklusion
Retsgrundlaget for den foreslåede afgørelse bør være artikel 192, stk. 1, sammenholdt med artikel 218, stk. 9, i TEUF.
2023/0074 (NLE)
Forslag til
RÅDETS AFGØRELSE
om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne med hensyn til forelæggelsen af forslag om ændring af konventions liste I om beskyttelse af migrerende arter af vilde dyr med henblik på partskonferencens 14. møde
RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —
under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 192, stk. 1, sammenholdt med artikel 218, stk. 9,
som henviser til forslag fra Europa-Kommissionen, og
ud fra følgende betragtninger:
(1)Konventionen om beskyttelse af migrerende arter af vilde dyr ("konventionen") blev indgået af Unionen ved Rådets afgørelse 82/461/EØF5 og trådte i kraft den 1. november 1983.
(2)I henhold til konventionens artikel XI kan partskonferencen bl.a. vedtage beslutninger om ændring af konventionens liste I og II.
(3)Partskonferencen kan på sit 14. møde den 23. til 28. oktober 2023 vedtage sådanne ændringer. Konventionens sekretariat har meddelt parterne i konventionen, at alle forslag til ændringer skal fremsendes senest den 26. maj 2023 i overensstemmelse med konventionens artikel XI, stk. 3. Unionen kan som part i konventionen fremsætte sådanne forslag.
(4)Det er hensigtsmæssigt at fastlægge den holdning, der skal indtages på Unionens vegne med hensyn til at fremsætte forslag til ændring af konventionens lister, da partskonferencens afgørelse vil være bindende for Unionen.
(5)Opførelsen af det almindelige østersømarsvin, Phocoena phocoena,, på konventionens liste I vil være videnskabeligt velfunderet på grund af dets kritisk udryddelsestruede bevaringsstatus i overensstemmelse med EU-lovgivningen og Unionens forpligtelse til internationalt samarbejde om beskyttelse af biodiversiteten.
(6)Unionen bør derfor forelægge et sådant forslag om ændring af konventionens liste I. Kommissionen bør fremsende forslaget til konventionens sekretariat —
VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:
Artikel 1
1. Med henblik på 14. møde i partskonferencen under konventionen om beskyttelse af migrerende arter af vilde dyr er Unionens holdning at fremlægge et forslag om ændring af konventionens liste I med henblik på at opføre det almindelige østersømarsvin, Phocoena phocoena.
2. Kommissionen meddeler på Unionens vegne dette forslag til konventionens sekretariat.
Artikel 2
Denne afgørelse er rettet til Kommissionen.
Udfærdiget i Bruxelles, den […].