20.5.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 203/30


Offentliggørelse af en meddelelse om godkendelse af en standardændring af produktspecifikationen for en betegnelse i vinsektoren i henhold til artikel 17, stk. 2 og 3, i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2019/33

(2022/C 203/05)

Denne meddelelse offentliggøres i overensstemmelse med artikel 17, stk. 5, i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2019/33 (1).

MEDDELELSE AF EN STANDARDÆNDRING AF BETYDNING FOR ENHEDSDOKUMENTET

»Achterhoek — Winterswijk«

PDO-NL-02402-AM01

Meddelelsesdato: 22.2.2022

BESKRIVELSE AF OG BEGRUNDELSE FOR DEN VEDTAGNE ÆNDRING

1.   To sorter, Chardonnay (B) og Cabaret Noir (N), er blevet føjet til sortslisten

Producenterne anvender sorterne Chardonnay (B) (Vitis vinifera) og Cabaret Noir (N) (krydsning af Vitis vinifera og andre arter af slægten Vitis) i produktionen, hvilket er muligt under den nyligt fornyede fælles markedsordning for landbrugsprodukter. De to sorter er tilføjet til listen over druesorter:

For at afspejle den faktiske praksis, og fordi den nyligt fornyede fælles markedsordning for landbrugsprodukter tillader anvendelse af druesorter, der er fremkommet ved krydsning af Vitis vinifera med andre arter af slægten Vitis, er sorterne Chardonnay (B) og Cabaret Noir (N) blevet føjet til listen over druesorter.

Sorterne Cabaret Noir (N) og Chardonnay (B) er også blevet føjet til beskrivelsen under de forskellige vinkategorier/vintyper:

Sorten Cabaret Noir (N) er blevet tilføjet for følgende vine:

 

Vinkategori 1: VIN: rødvin, tør, frugtagtig eller sød

 

Vinkategori 1: VIN: rødvin, gæret på fad

 

Vinkategori 1: VIN: rosévin, meget frugtagtig

 

Vinkategori 3: HEDVIN, rød

 

Vinkategori 9: PERLEVIN tilsat kulsyre, rosé

Sorten Chardonnay (B) er blevet tilføjet for følgende vine:

 

Vinkategori 1: VIN: hvidvin, tør, frugtagtig eller sød

 

Vinkategori 1: VIN: hvidvin, gæret på fad

 

Vinkategori 1: VIN: rosévin, meget frugtagtig

 

Vinkategori 5: MOUSSERENDE KVALITETSVIN, hvid

 

Vinkategori 9: PERLEVIN tilsat kulsyre, rosé

 

Vinkategori 15: VIN af delvis tørrede druer, hvid

 

Vinkategori 16: VIN af overmodne druer, hvid

2.   Ændring for at afspejle den nuværende praksis

Beskrivelse

Følgende sætning er blevet føjet til vinkategori 5: Mousserende kvalitetsvin, hvid, meget frugtagtig — som tilføjelse til vinfremstillingsprocessen:

Fremstilling af blanc de noir af røde druer.

Begrundelse

I lyset af den nuværende praksis inden for fremstilling af mousserende kvalitetsvin, der er hvid og meget frugtagtig, er anvendelsen af Pinotin (N) til fremstillingen af blanc de noir af røde druer blevet føjet til processen.

Gammel ordlyd:

Vinkategori 5: Mousserende kvalitetsvin, hvid, meget frugtagtig

Koldgæring ved under 18 °C (undtagelse: højere temperatur ved gæringens begyndelse ved vine, der ikke let gærer)

Andengæring på flaske efter den traditionelle metode

Ny ordlyd:

Vinkategori 5: Mousserende kvalitetsvin, hvid, meget frugtagtig

Fremstilling af blanc de noir af røde druer.

Koldgæring ved under 18 °C (undtagelse: højere temperatur ved gæringens begyndelse ved vine, der ikke let gærer)

Andengæring på flaske efter den traditionelle metode

3.   Ændring for at afspejle den nuværende praksis

Beskrivelse

I henhold til afsnit 3.1, verifikationsdetaljer, i produktspecifikationen er verifikationsoplysningerne blevet tilpasset gældende praksis.

Med henblik på organoleptisk undersøgelse er der indgået en aftale med det tyske vindyrkningskontor om, at det skal foretage undersøgelsen ved hjælp af den fastlagte kontrol af kvalitetsvine.

Begrundelse

Hver BOB-vin skal ved organoleptisk undersøgelse opnå det minimumsresultat, der er fastsat for den. Mens det i første omgang kun var den nederlandske myndighed for fødevare- og forbrugerproduktsikkerhed (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA), der blev udpeget som den myndighed, der var ansvarlig for sådanne undersøgelser, er der nu truffet foranstaltninger, således at undersøgelsen udføres af det tyske vindyrkningskontor, som er ansvarlig for alle procedurer for kontrol af kvalitetsvine. NVWA er ligesom førhen stadig ansvarlig for at teste BOB-vine.

Gammel ordlyd:

Mindst én kontrol (én virksomhed) om året af den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Achterhoek — Winterswijk«, der så vidt muligt skal kombineres med regelmæssige kontrolbesøg for vine (eller andre regelmæssige NVWA-kontroller).

Administrativ kontrol af overholdelsen af bestemmelserne i produktspecifikationen (og andre lovkrav).

Prøvning er obligatorisk for den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Achterhoek — Winterswijk«. Virksomhederne skal have prøver af hver vin testet af et certificeret laboratorium (i eller uden for Nederlandene — en liste over et begrænset antal laboratorier skal forelægges og godkendes af NVWA). NVWA overvåger dette (ved hjælp af administrativ kontrol) og udtager tilfældigt kontraprøver til analyse i NVWA-laboratoriet.

Hver BOB-vin skal testes organoleptisk. Virksomheder, der er omfattet af en BOB, tilrettelægger selv organoleptiske undersøgelser på forskellige tidspunkter, som de selv fastsætter, ved hjælp af listen over (20-30) kvalificerede personer (som virksomhederne skal levere) og metoder, der skal godkendes af NVWA. Virksomhederne underretter NVWA om dataene for den organoleptiske undersøgelse. NVWA deltager i en stikprøve af undersøgelserne og overvåger, hvordan de skrider frem.

Ny ordlyd:

For at sikre kvaliteten af vine fra oprindelsesområdet »Achterhoek — Winterswijk« skal alle vine, der er mærket som en »Achterhoek — Winterswijk«-BOB-vin, være i overensstemmelse med produktspecifikationen og derfor med:

1.

de analytiske kendetegn (afsnit 2.4.2.1).

Hvert vindyrkningsareal skal for hver vin udtage en prøve og lade et EU-certificeret laboratorium (i eller uden for Nederlandene) analysere denne.

2.

den organoleptiske undersøgelse.

Alle vine skal underkastes organoleptiske undersøgelser, hvor de skal opfylde mindstekravene for at blive mærket som BOB-vin.

Ejeren af BOB-dokumentationen anvender den metode, der gælder for nederlandske BOB-vine til organoleptisk undersøgelse (se webstedet for det nederlandske erhvervsagentur), fastsætter minimumsresultatet for en BOB-vin og underretter NVWA (eus@nvwa.nl)

3.

de øvrige betingelser i dokumentationen, såsom ønologiske fremgangsmåder, maksimalt udbytte osv.

Kontrol hos NVWA

For at sikre og kontrollere denne kvalitet vil NVWA fungere som tilsynsmyndighed. Det betyder, at følgende procedurer følges:

1.

BOB-vindyrkningsarealerne fører dokumentation over resultaterne af analytisk og organoleptisk undersøgelse af vine, for hvilke der er ansøgt om eller tildelt en BOB, herunder de pågældende vines egenskaber (druesorter, vindyrkningsareal osv.). NVWA kan bruge denne dokumentation til at kontrollere vinene.

2.

Kontrollen af den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Achterhoek — Winterswijk« udføres af NVWA. Disse NVWA-kontroller vil så vidt muligt blive kombineret med regelmæssige kontrolbesøg for vine (eller andre regelmæssige NVWA-kontroller). Under disse besøg vil der blive foretaget kontrol for at fastslå, om vinene er i overensstemmelse med:

a.

de analytiske kendetegn. Vinenes analytiske værdier skal være i overensstemmelse med produktspecifikationen. NVWA udtager tilfældigt kontraprøver til analyse i NVWA-laboratoriet

b.

andre bestemmelser i produktspecifikationen, såsom de relevante ønologiske fremgangsmåder (afsnit 2.4.2.2) og andre betingelser

c.

det minimale påkrævede resultat af organoleptiske undersøgelser.

4.   Ændring for at afspejle praksis

Beskrivelse

Det maksimale udbytte af Johanniter (B) for delvis tørrede druer (20 hl/ha) og overmodne druer (40 hl/ha) udgår af afsnit 1.5.2 i enhedsdokumentet.

Begrundelse

Druer af sorten Johanniter (B) anvendes ikke til vin af delvis tørrede druer og/eller vin af overmodne druer.

Teksten vedrørende maksimalgrænseværdierne for Johanniter (B) for delvis tørrede druer og overmodne druer udgår derfor af afsnit 1.5.2 i enhedsdokumentet.

ENHEDSDOKUMENT

1.   Produktets betegnelse(r)

Achterhoek — Winterswijk

2.   Type geografisk betegnelse

BOB — beskyttet oprindelsesbetegnelse

3.   Kategorier af vinavlsprodukter

1.

Vin

3.

Hedvin

5.

Mousserende kvalitetsvin

9.

Perlevin tilsat kulsyre

15.

Vin af delvis tørrede druer

16.

Vin af overmodne druer

4.   Beskrivelse af vinen/vinene

1.   Vinkategori 1: VIN: rødvin, tør, frugtagtig eller sød

KORT TEKSTBESKRIVELSE

Druesorter: Regent (N), Pinotin (N), Acolon (N), Cabertin (N), Cabernet Cortis (N), Monarch (N), Cabaret Noir (N) eller en sammenstikning heraf Organoleptiske egenskaber: Farve: mørkerød, afhængigt af sortkombinationen. Duft: mørkerøde frugter såsom skovfrugter, brombær og kirsebær. Den specifikke duft afhænger af sortkombinationen. Smag: fine frugtaromaer for en tilgængelig vin, indeholder tanniner. Analytiske kendetegn: Den tørre, frugtagtige vins sukkerindhold er på mellem 0,5 og 6 g/l. Den søde rødvin har et sukkerindhold på 15-30 g/l. Nedenstående egenskaber, som der ikke er fastsat værdier for, er i overensstemmelse med de grænser, der er fastsat i EU-forordningerne.

Generelle analytiske kendetegn

Maksimalt totalt alkoholindhold (i % vol.)

 

Minimalt virkeligt alkoholindhold (i % vol.)

10,5

Minimalt totalt syreindhold

63,84 meq/l.

Maksimalt indhold af flygtige syrer (i meq/l)

 

Maksimalt totalt svovldioxidindhold (i mg/l)

 

2.   Vinkategori 1: VIN: rødvin, gæret på fad

KORT TEKSTBESKRIVELSE

Druesorter: Regent (N), Pinotin (N), Acolon (N), Cabertin (N), Cabernet Cortis (N), Monarch (N), Cabaret Noir (N) eller en sammenstikning heraf Organoleptiske egenskaber: Farve: intens rød, afhængigt af sortkombinationen. Duft: mørkerøde frugter såsom skovfrugter, brombær og kirsebær. Den specifikke duft afhænger af sortkombinationen. Smag: fyldig vin med et strejf af vanilje, baseret på en moden tanninstruktur. Analytiske kendetegn: Vinen har et sukkerindhold på 0,5-6 g/l. Nedenstående egenskaber, som der ikke er fastsat værdier for, er i overensstemmelse med de grænser, der er fastsat i EU-forordningerne.

Generelle analytiske kendetegn

Maksimalt totalt alkoholindhold (i % vol.)

 

Minimalt virkeligt alkoholindhold (i % vol.)

11,5

Minimalt totalt syreindhold

63,84 meq/l.

Maksimalt indhold af flygtige syrer (i meq/l)

 

Maksimalt totalt svovldioxidindhold (i mg/l)

 

3.   Vinkategori 1: VIN: hvidvin, tør, frugtagtig eller sød

KORT TEKSTBESKRIVELSE

Druesorter: Johanniter (B), Souvignier Gris (Rs), Solaris (B), Merzling (B), Chardonnay (B) eller en sammenstikning af disse sorters organoleptiske egenskaber: Farve: varierer mellem høgul og gyldengul, afhængigt af kombinationen. Duft: for Solaris- og Merzling-vin: tropiske frugter. Johanniter- og Souvignier Gris-vine har en aroma af modne frugter, såsom gule æbler, mens Chardonnay (B) har aromaer af frugt (honningmelon, abrikos og moden ananas) og vanilje, når de lagres i træfade. Smag: frugtagtig og frisk, Johanniter-vin har noter af Riesling, til dels på grund af dens syreindhold, mens Souvignier Gris er mere fyldig. Solaris-vin har en forfriskende syrlighed, og Merzling-vin kombinerer sødme med en syrlig frugtagtig smag. Chardonnay (B) resulterer i fyldige vine. Analytiske kendetegn: sukkerindhold i tør vin: mellem 1 og 8 g/l sukkerindhold i sød vin: mellem 15 og 30 g/l. Nedenstående egenskaber, som der ikke er fastsat værdier for, er i overensstemmelse med de grænser, der er fastsat i EU-forordningerne.

Generelle analytiske kendetegn

Maksimalt totalt alkoholindhold (i % vol.)

 

Minimalt virkeligt alkoholindhold (i % vol.)

10,5

Minimalt totalt syreindhold

77,14 meq/l.

Maksimalt indhold af flygtige syrer (i meq/l)

 

Maksimalt totalt svovldioxidindhold (i mg/l)

 

4.   Vinkategori 1: VIN: hvidvin, gæret på fad

KORT TEKSTBESKRIVELSE

Druesorter: Solaris (B), Chardonnay (B). Organoleptiske egenskaber: Farve: gyldengul. Duft: bouquet af hjemmehørende frugter og tropiske frugter som f.eks. mango eller moden ananas. Smag: syrligt frisk. Fadene giver vinen dens træagtige noter og cremede smag. Analytiske kendetegn: Vinen har et sukkerindhold på 15-30 g/l. Nedenstående egenskaber, som der ikke er fastsat værdier for, er i overensstemmelse med de grænser, der er fastsat i EU-forordningerne.

Generelle analytiske kendetegn

Maksimalt totalt alkoholindhold (i % vol.)

 

Minimalt virkeligt alkoholindhold (i % vol.)

10,5

Minimalt totalt syreindhold

77,14 meq/l.

Maksimalt indhold af flygtige syrer (i meq/l)

 

Maksimalt totalt svovldioxidindhold (i mg/l)

 

5.   Vinkategori 1: VIN: rosévin, meget frugtagtig

KORT TEKSTBESKRIVELSE

Druesorter: Regent (N), Pinotin (N), Acolon (N), Cabertin (N), Cabernet Cortis (N), Monarch (N), Cabaret Noir (N) eller en sammenstikning heraf, muligvis også med Solaris (B) / Johanniter (B) / Chardonnay (B). Organoleptiske egenskaber: Farve: laksefarvet. Duft: sødlig af røde frugter. Smag: frugtagtig, lidt sød, fyldig smag. Analytiske kendetegn: Vinen har et sukkerindhold på 3-10 g/l. Nedenstående egenskaber, som der ikke er fastsat værdier for, er i overensstemmelse med de grænser, der er fastsat i EU-forordningerne.

Generelle analytiske kendetegn

Maksimalt totalt alkoholindhold (i % vol.)

 

Minimalt virkeligt alkoholindhold (i % vol.)

10

Minimalt totalt syreindhold

63,84 meq/l.

Maksimalt indhold af flygtige syrer (i meq/l)

 

Maksimalt totalt svovldioxidindhold (i mg/l)

 

6.   Vinkategori 3: HEDVIN, rød

KORT TEKSTBESKRIVELSE

Druesorter: Regent (N), Pinotin (N), Acolon (N), Cabertin (N), Cabaret Noir (N) eller en sammenstikning heraf. Organoleptiske egenskaber: Farve: rød. Duft: sød, solbær, svagt krydret. Smag: krydret, med en jævn balance mellem sødme og frugtagtig syrlighed. Analytiske kendetegn: Vinen har et sukkerindhold på 50-100 g/l. Nedenstående egenskaber, som der ikke er fastsat værdier for, er i overensstemmelse med de grænser, der er fastsat i EU-forordningerne.

Generelle analytiske kendetegn

Maksimalt totalt alkoholindhold (i % vol.)

 

Minimalt virkeligt alkoholindhold (i % vol.)

18

Minimalt totalt syreindhold

63,84 meq/l.

Maksimalt indhold af flygtige syrer (i meq/l)

 

Maksimalt totalt svovldioxidindhold (i mg/l)

 

7.   Vinkategori 5: MOUSSERENDE KVALITETSVIN, hvid

KORT TEKSTBESKRIVELSE

Druesorter: Johanniter (B), Souvignier Gris (Rs), Solaris (B), Chardonnay (B), Pinotin (N) blanc de noir eller en sammenstikning af disse sorter. Organoleptiske egenskaber: Farve: hvidt. Duft: æble, citrus. Smag: frugtagtig, frisk med små bobler, forholdsvis fyldig. Analytiske kendetegn: Vinen har et sukkerindhold på 5-16 g/l. Nedenstående egenskaber, som der ikke er fastsat værdier for, er i overensstemmelse med de grænser, der er fastsat i EU-forordningerne.

Generelle analytiske kendetegn

Maksimalt totalt alkoholindhold (i % vol.)

 

Minimalt virkeligt alkoholindhold (i % vol.)

10,5

Minimalt totalt syreindhold

79,8 meq/l.

Maksimalt indhold af flygtige syrer (i meq/l)

 

Maksimalt totalt svovldioxidindhold (i mg/l)

 

8.   Vinkategori 9: PERLEVIN tilsat kulsyre, rosé

KORT TEKSTBESKRIVELSE

Druesorter: Regent (N), Pinotin (N), Acolon (N), Cabertin (N), Cabernet Cortis (N), Monarch (N), Cabaret Noir (N) eller en sammenstikning heraf, muligvis også med Solaris (B) / Johanniter (B) / Chardonnay (B). Organoleptiske egenskaber: Farve: laksefarvet. Duft: let, røde frugter. Smag: frugtagtig, med en prikkende fornemmelse. Analytiske kendetegn: Vinen har et sukkerindhold på 5-16 g/l. Nedenstående egenskaber, som der ikke er fastsat værdier for, er i overensstemmelse med de grænser, der er fastsat i EU-forordningerne.

Generelle analytiske kendetegn

Maksimalt totalt alkoholindhold (i % vol.)

 

Minimalt virkeligt alkoholindhold (i % vol.)

10

Minimalt totalt syreindhold

63,84 meq/l.

Maksimalt indhold af flygtige syrer (i meq/l)

 

Maksimalt totalt svovldioxidindhold (i mg/l)

 

9.   Vinkategori 15: VIN af delvis tørrede druer, hvid

KORT TEKSTBESKRIVELSE

Druesorter: Solaris (B), Chardonnay (B). Organoleptiske egenskaber: Farve: gyldengul. Duft: modne tropiske frugter, honning. Smag: fyldig, cremet, sød med fyldig friskhed. Analytiske kendetegn: Vinen har et sukkerindhold på 120-240 g/l. Nedenstående egenskaber, som der ikke er fastsat værdier for, er i overensstemmelse med de grænser, der er fastsat i EU-forordningerne.

Generelle analytiske kendetegn

Maksimalt totalt alkoholindhold (i % vol.)

 

Minimalt virkeligt alkoholindhold (i % vol.)

9

Minimalt totalt syreindhold

66,5 meq/l.

Maksimalt indhold af flygtige syrer (i meq/l)

 

Maksimalt totalt svovldioxidindhold (i mg/l)

 

10.   Vinkategori 16: VIN af overmodne druer, hvid

KORT TEKSTBESKRIVELSE

Druesorter: Solaris (B), Chardonnay (B). Organoleptiske egenskaber: Farve: gyldengul. Duft: modne tropiske frugter, honning. Smag: fyldig, cremet, sød med fyldig friskhed. Analytiske kendetegn: Vinen har et sukkerindhold på 50-120 g/l. Nedenstående egenskaber, som der ikke er fastsat værdier for, er i overensstemmelse med de grænser, der er fastsat i EU-forordningerne.

Generelle analytiske kendetegn

Maksimalt totalt alkoholindhold (i % vol.)

 

Minimalt virkeligt alkoholindhold (i % vol.)

12

Minimalt totalt syreindhold

73,15 meq/l.

Maksimalt indhold af flygtige syrer (i meq/l)

 

Maksimalt totalt svovldioxidindhold (i mg/l)

 

5.   Vinfremstillingsmetoder

5.1.   Specifikke ønologiske fremgangsmåder

Regler for vinproduktion og

1.

specifik ønologisk fremgangsmåde

Følgende regler for vinproduktion finder anvendelse på alle nedenstående vinkategorier.

Den maksimale tilsætning er underlagt bestemmelserne i EU-forordningen med en eventuel yderligere tilsætning på 0,5 %, hvis de nationale myndigheder (i dette tilfælde ministeriet for landbrug, natur og fødevarekvalitet) har givet tilladelse hertil.

Afsyring er underlagt de grænser, der er fastsat i EU-forordningen.

For så vidt angår tilsætningen af syre, skal der for hvert år indhentes en godkendelse fra de nationale myndigheder (i dette tilfælde ministeriet for landbrug, natur og fødevarekvalitet) på baggrund af en ansøgning for det pågældende år, hvorefter de grænser, der er fastsat i EU-forordningen, finder anvendelse.

2.

Vinkategori 1: VIN: rødvin, tør, frugtagtig eller sød

Specifik ønologisk fremgangsmåde

Fermentering af skallerne i mindst 4 dage

3.

Vinkategori 1: VIN: rødvin, gæret på fad

Specifik ønologisk fremgangsmåde

Fermentering af skallerne i mindst 4 dage

Lagring på træfade i mindst 8 måneder

4.

Vinkategori 1: VIN: hvidvin, tør, frugtagtig eller sød

Specifik ønologisk fremgangsmåde

Koldgæring ved under 18 °C (undtagelse: højere temperatur ved gæringens begyndelse ved vine, der ikke let gærer)

5.

Vinkategori 1: VIN: hvidvin, gæret på fad

Specifik ønologisk fremgangsmåde

Koldgæring ved under 18 °C (undtagelse: højere temperatur ved gæringens begyndelse ved vine, der ikke let gærer)

Lagring på træfade af mindst 50 % af volumen i mindst 3 måneder

6.

Vinkategori 1: VIN: rosévin, meget frugtagtig

Specifik ønologisk fremgangsmåde

Koldgæring ved under 18 °C (undtagelse: højere temperatur ved gæringens begyndelse ved vine, der ikke let gærer)

7.

Vinkategori 3: HEDVIN, rød

Specifik ønologisk fremgangsmåde

Fermentering af skallerne i mindst 4 dage

Lagring på træfade i mindst 1 år

Tilsætning af vinalkohol

8.

Vinkategori 5: MOUSSERENDE KVALITETSVIN, hvid

Specifik ønologisk fremgangsmåde

Fremstilling af blanc de noir af røde druer.

Koldgæring ved under 18 °C (undtagelse: højere temperatur ved gæringens begyndelse ved vine, der ikke let gærer)

Andengæring på flaske efter den traditionelle metode

9.

Vinkategori 9: PERLEVIN tilsat kulsyre, rosé

Specifik ønologisk fremgangsmåde

Koldgæring ved under 18 °C (undtagelse: højere temperatur ved gæringens begyndelse ved vine, der ikke let gærer)

Tilsætning af kuldioxid ved tapningen (ved et tryk på højst 2,5 bar)

10.

Vinkategori 15: VIN af delvis tørrede druer, hvid

Specifik ønologisk fremgangsmåde

Sen høst, håndplukkede druer

Naturligt tørrede druer, derefter tørret på halm, i mindst 2 uger

Forarbejdet til vin ved koldgæring ved en temperatur på under 18 °C

11.

Vinkategori 16: VIN af overmodne druer, hvid

Specifik ønologisk fremgangsmåde

Sen høst af druer med et sukkerindhold på mindst 120 Oechsle-grader

Koldgæring ved under 18 °C (undtagelse: højere temperatur ved gæringens begyndelse ved vine, der ikke let gærer)

5.2.   Maksimale udbytter

1.

Rød, Regent (N)

50 hektoliter pr. hektar

2.

Rød, Pinotin (N)

50 hektoliter pr. hektar

3.

Rød, Monarch (N)

50 hektoliter pr. hektar

4.

Rød, Acolon (N)

50 hektoliter pr. hektar

5.

Rød, Cabertin (N)

50 hektoliter pr. hektar

6.

Rød, Cabernet Cortis (N)

50 hektoliter pr. hektar

7.

Hvid, Souvignier Gris (Rs)

60 hektoliter pr. hektar

8.

Hvid, Souvignier Gris (Rs), delvis tørrede druer

20 hektoliter pr. hektar

9.

Hvid, Souvignier Gris (Rs), overmodne druer

40 hektoliter pr. hektar

10.

Hvid, Johanniter (B)

60 hektoliter pr. hektar

11.

Hvid, Solaris (B)

50 hektoliter pr. hektar

12.

Hvid, Solaris (B), delvis tørrede druer

20 hektoliter pr. hektar

13.

Hvid, Solaris (B), overmodne druer

40 hektoliter pr. hektar

14.

Hvid, Merzling (B)

60 hektoliter pr. hektar

15.

Rød, Cabaret Noir (N)

50 hektoliter pr. hektar

16.

Hvid, Chardonnay (B)

60 hektoliter pr. hektar

17.

Hvid, Chardonnay (B), delvis tørrede druer

20 hektoliter pr. hektar

18.

Hvid, Chardonnay (B), overmodne druer

40 hektoliter pr. hektar

6.   Afgrænset geografisk område

Det afgrænsede geografiske område ligger i den østlige del af Achterhoek-regionen, som strækker sig til den tyske grænse, og afgrænses af Winterswijks kommunegrænserne.

Inden for Achterhoek — Winterswijk-området består de vinmarker, der er omfattet af denne beskyttede oprindelsesbetegnelse, af arealer med jord, der er klassificeret som HN21, KX og eZE23. De omfatter også HN23-, ZG23- og ZG21-jord, der indeholder humus og ler, som er vigtige faktorer for dyrkningen af druer. Samlet set består størstedelen af det afgrænsede område af disse typer jord.

Kommunen har et stort antal perifert beliggende områder bestående af ni flækker, der alle er beliggende i kommunen Winterswijk. Flækkerne, som er angivet efter urets retning på koret, er følgende: Meddo (1 448 indbyggere), Huppel (414 indbyggere), Henxel (268 indbyggere), Ratum (354 indbyggere), Brinkheurne (272 indbyggere), Kotten (798 indbyggere), Woold (861 indbyggere), Miste (675 indbyggere) og Corle (281 indbyggere). Meddo er den eneste af flækkerne med et landsbycentrum med forskellige faciliteter.

7.   Druesort(er)

 

Acolon

 

Cabaret Noir (N) (VB-91-26-4)

 

Cabernet Cortis

 

Cabertin (N) (VB-91-26-17)

 

Chardonnay (B)

 

Johanniter (B)

 

Merzling (B)

 

Monarch

 

Pinotin (N)

 

Regent (N)

 

Solaris

 

Souvignier Gris

8.   Tilknytning til det geografiske område

8.1.   Afgrænset område

Størstedelen af det afgrænsede område ligger på det østnederlandske plateau og har en anden jordstruktur (med ler og kalk) end i Achterhoek-området vest for Winterswijk (hvor jorden består af flodler og aflejringer af overfladesand).

Winterswijk-området er kendt for sit kratlandskab og stenbrud med fossilspor. Der kan findes liasstrata fra juratiden i overfladen af en række dale i Winterswijk. I 2005 udpegede den nederlandske regering således Winterswijk-området som det nationale landskabsområde Winterswijk, der dækker næsten 22 000 hektar i alt.

Jordbund

Winterswijk er omgivet af jord fra det »østnederlandske plateau«, som indeholder ler og også kalk. Jorden i de andre dele af Achterhoek-regionen består af flodler og aflejringer af overfladesand.

Det afgrænsede område har forskellige typer jord, der veksler og blandes sammen.

Jordtyperne har følgende kendetegn:

Et godt humuslag.

Jorden indeholder ler, som bidrager til vinens fyldige smag og forhindrer jorden i at tørre ud.

Lerlaget (lutum) nedsætter den hastighed, som druerne skrumper ind med.

Den sandholdige overfladejord sikrer en god vandbalance.

Grundvandet absorberer mineralerne fra underjorden (såsom den indeholdte kalk), hvilket giver vinen en god næringsholdighed.

Klima og miljø

Det afgrænsede område ligger ikke langt fra det kongelige nederlandske meteorologiske instituts station i Hupsel, hvor klimaet i gennemsnit for vinsæsonen fra maj til september var som følger (2010-2015):

Gennemsnitstemperatur: 15,58 °C

Gennemsnitlig minimumstemperatur: 9,93 °C

Gennemsnitlig maksimumstemperatur: 20,83 °C

Gennemsnitlig relativ fugtighed: 78,36 %

Gennemsnitlig nedbør: 78,54 mm pr. måned

Gennemsnitligt antal solskinstimer: 192,93 timer pr. måned

Det forhold, at temperaturerne om natten ligger lidt under det nationale gennemsnit, er med til at gøre vinene friske og frugtagtige, mens de lidt højere maksimumstemperaturer og det højere antal solskinstimer medfører mere modne druer.

8.2.   Årsagssammenhæng

Vinens kvalitet er resultatet af en kombination af klima, jord, dyrknings- og vinfremstillingsmetoder.

Kombinationen af jordlag sikrer en god vandbalance. Underjorden leder kalk og mineralnæringsstoffer gennem grundvandet, mens ler og humus i det øverste jordlag skaber de nødvendige forudsætninger for, at druerne kan udvikle sig.

Jorden med humus og ler egner sig ideelt til vindyrkning. Den forbliver fugtig og holder på næringsstofferne, således at druernes duft kan udfolde sig, og der skabes en fyldig, robust vin, selv i forholdsvis tørre perioder.

Klimaet (som er mere kontinentalt) bidrager til at opnå den krævede modningsgrad, dog samtidig med at vinen får en friskhed og frugtagtig smag (som følge af de noget lavere nattetemperaturer).

Det menneskelige input — såsom udvælgelsen af sorter, den anvendte dyrkningsmetode (maksimal udnyttelse af sollys, udtynding af klaserne), forvaltningen af høsten (kontrol af sukkerniveauer, surhedsgrad og dufte) og vinfremstillingsmetoderne (koldgæring, modning på træfade) — er endnu et aspekt, der kombineret med jorden og klimaet muliggør en fremstilling af kvalitetsvin. Den vin, der fremkommer herved, er en anerkendt enkeltdruevin eller sammenstukket vin (fyldig og frugtagtig) med en frisk hvidvin (duft af modne frugter/citrus)/rosévin og rødvin med lette tanniner.

Kort sagt sikrer kombinationen af klima (friskhed og modning), jord (ler/humus med kalk for god vandbalance og næringsstoffer), dyrkning (udvælgelse af sorter, plantetæthed, løvbeskæring, høstrelaterede beslutninger) og vinfremstillingsmetode (f.eks. koldgæring, modning på fade):

en frisk og fyldig hvid- og rosévin med frugtagtig smag

en rødvin med lette tanniner og fyldig smag.

Denne kombination gælder for kategorien »vin«, men også for de øvrige vinkategorier (»hedvin«, »mousserende kvalitetsvin«, »perlevin«), der fremstilles på samme måde og af de samme druer som vin i kategori 1, »Vin« (»basisvinen«), men som endvidere har deres kategorispecifikke egenskaber, der bunder i de supplerende elementer i vinfremstillingsprocessen.

For »Vin af delvis tørrede druer« og »Vin af overmodne druer« er kombinationen af klima, jord, dyrkning og vinfremstillingsmetode endvidere afgørende. Disse kvalitetsdessertvine fremstilles dog efter en længere modning (højere sukkerindhold)/tørring (højere sukkerindhold/koncentration af dufte) af druerne.

Oplysninger om de øvrige vinkategorier (ikke »Vin«)

Hedvin

Hedvin består af en »basisvin« med de samme organoleptiske egenskaber (der er resultatet af kombinationen af jord, klima og menneskets handlinger) som kategorien »vin«, men med det ønskede restsukkerindhold for hedvin. Desuden gæres hedvin mindst 1 år på fade (herved kan den udvikle lettere tanniner og træagtige noter), og der tilsættes vinalkohol for at omdanne vinen til en hedvin. Hedvin har et virkeligt minimumsalkoholindhold på 18 %.

Mousserende kvalitetsvin

»Basisvinen« til den mousserende kvalitetsvin har samme organoleptiske egenskaber som kategorien »vin« (den samme friskhed og frugtagtige smag som følge af kombinationen af jord, klima og menneskets handlinger). Den har også de egenskaber, der følger af, at basisvinen omdannes til mousserende vin ved hjælp af gæring på flaske (den traditionelle metode), som gør vinen elegant mousserende. Vinen har et overtryk på mindst 3,5 bar. Den sammenstikning, der anvendes til den mousserende kvalitetsvin, har et minimumsalkoholindhold udtrykt i volumen på 10,5 %.

Perlevin tilsat kulsyre

»Basisvinen« til perlevinen har også samme organoleptiske egenskaber som kategorien »vin« (den samme friskhed og frugtagtige smag som følge af kombinationen af jord, klima og menneskets handlinger). Den har også de egenskaber, som følger af den CO2, der tilsættes for at opnå perlerne. Perlevin tilsat kulsyre har et minimalt virkeligt alkoholindhold på 10 % og et overtryk på højst 2,5 bar. En frisk og meget frugtagtig sommervin.

Vin af delvis tørrede druer (dessertvin)

Den længere modning af druerne før tørringen i mindst 2 uger er det, der giver vin af delvis tørrede druer dens indhold af sukker og dufte. Koldgæringsprocessen medfører en vin med et virkeligt minimumsalkoholindhold på 9,4 %.

Koncentrationen af dufte i denne frugtagtige vin er et resultat af kombinationen af jord, klima og menneskets handlinger. Den omhu, der udvises af de personer, der fremstiller vinen, er især det, der giver dessertvinen dens fyldige smag.

Vin af overmodne druer (dessertvin)

Den længere modning af druerne betyder, at vin fremstillet af overmodne druer har et sukkerindhold på mindst 110 Oechsle-grader. Resultatet af denne proces, der omfatter koldgæring uden berigelse, er en vin med et virkeligt minimumsalkoholindhold på 12 %, hvis frugtagtige karakter bunder i kombinationen af jord, klima og menneskets handlinger. Den omhu, der udvises af de personer, der fremstiller vinen, er især det, der giver dessertvinen dens fyldige smag.

Denne tilgang har betydet, at vinene hvert år fortsætter med at vinde medaljer ved flere konkurrencer afholdt i både Nederlandene og udlandet (f.eks. i Wien).

8.3.   Menneskelige aspekter (dyrkning og vinfremstilling)

Dyrkningsprocessen er kendetegnet ved følgende fremgangsmåder, der er udvalgt specielt til fremstilling af kvalitetsvin:

Sortudvælgelse: De udvalgte sorter modner godt i det lokale miljø og frembringer de nødvendige dufte. De udvælges også på baggrund af deres modstandsdygtighed, således at dyrkningen kan gøres mere bæredygtig.

Plantetæthed: Rækkerne er placeret 2,00-2,20 m fra hinanden (for at sikre, at de får nok sollys), og afstanden mellem vinstokkene er 1,00-1,25 m. Derfor er arealet pr. vinstok ca. 2,2 m2. Dette sikrer, at den enkelte vinstok får tilstrækkeligt med næringsstoffer (med henblik på druernes modning og udviklingen af dufte).

Striberne mellem vinstokrækkerne er rendyrkede, således at den varme, der frigives om natten, lagres for en hurtigere modning. Dette er også med til at bekæmpe nattefrost. Striberne kan alternativt holdes grønne med et dække af kort vegetation.

Vinrankerne aftoppes i vækstperioderne, således at næringsstofferne kan nå frem til klaserne.

Dyrkningen er begrænset (maksimalt udbytte som angivet i vinbeskrivelsen). Klaserne beskæres efter behov.

Formning af vinstokkene: Det blev besluttet at anvende Guyot-metoden (hvor vinstokkene hvert år fastgøres til opbindingstråden) med et opretstående bladdække, der vokser til en højde på ca. 2,20 m (for at absorbere sollys til fotosyntese) og en bladløs druezone, når bladene er fjernet (hurtigere tørring, sollys).

En af de vigtigste beslutninger i forbindelse med dyrkningen er, hvornår druerne skal høstes. Beslutningen træffes på grundlag af en meget tæt overvågning af druernes modning — deres sukkerindhold, surhedsgrad (pH) og dufte — med henblik på at fremstille en kvalitetsvin.

Nedenstående anvendte processer spiller en særlig vigtig rolle ved tilblivelsen af den producerede vins kendetegn:

Vinen fremstilles baseret på de specifikationer, der passer til høstens kvalitet (restsukkerindhold, syreindhold, mindsteindhold af alkohol, modning i kontakt med træ). Hvert år træffer et panel af ekspertsmagere beslutning om den nøjagtige sammensætning af hver enkelt sammenstikning, og om vinen skal gæres på fad.

Koldgæring af hvid- og rosévin for at opnå friskhed og frugtagtighed.

Brugen af træfade til modning af rødvin for at give den en fyldig smag med lette tanniner, mens hvidvinen er genstand for en delvis modning i kontakt med træ for at opnå en mere fyldig vin.

9.   Andre vigtige betingelser (emballering, mærkning og andre krav)

Link til produktspecifikationen

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2017/06/Productdossier-BOB-Achterhoek-Winterswijk.pdf


(1)  EUT L 9 af 11.1.2019, s. 2.