Bruxelles, den 27.4.2022

COM(2022) 189 final

2022/0135(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) 2018/1806 om fastlæggelse af listen over de tredjelande, hvis statsborgere skal være i besiddelse af visum ved passage af de ydre grænser, og listen over de tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for dette krav

(Kuwait, Qatar)

{SWD(2022) 129 final}


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Med henblik på at styrke de overordnede forbindelser mellem EU og Golfstaterne bør EU indtage en mere strategisk holdning til denne region ved at udvikle et solidt, omfattende og multisektorielt partnerskab. At have status som visumfrit land spiller en central rolle med hensyn til at fremme partnerskabet mellem de to regioner, idet det letter de mellemfolkelige kontakter og styrker de allerede tætte politiske, økonomiske, forskningsmæssige, uddannelsesmæssige, kulturelle og samfundsmæssige udvekslinger. Med henblik herpå vil EU fortsat samarbejde med de Golfstater, der er interesseret i visumfri indrejse i EU, med henblik på at opnå fuld regional sammenhæng fremover på grundlag af de kriterier og den procedure, der er fastsat i forordning (EU) 2018/1806 1 . I lyset af de hidtidige proceduremæssige skridt og en første vurdering er den visumfritagelse for statsborgere fra Kuwait og Qatar, der foreslås her, et skridt i retning af større regional sammenhæng i Golfregionen, efter at EU indrømmede De Forenede Arabiske Emirater visumfritagelse i 2014, hvilket har lettet kontakten med dette land.

Både Kuwait og Qatar har vist sig som vigtige partnere for EU i forbindelse med håndteringen af de seneste kriser. Blandt de bemærkelsesværdige eksempler på samarbejde i den senere tid er repatrieringen af EU-borgere og vaccinationsbestræbelserne i forbindelse med covid-19-pandemien, evakueringen af EU-borgere via Doha efter Talibans magtovertagelse i Afghanistan, Kuwaits finansielle støtte og "mæglingsbestræbelser" med henblik på at lette den humanitære bistand under krigen i Syrien samt bestræbelserne på at tackle de seneste hybride trusler mod Europa. Derudover er Kuwait og Qatar vigtige økonomiske partnere for Unionen, navnlig på energiområdet i lyset af EU's mål om at diversificere sine energiforsyninger 2 .

Fastsættelsen af de tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for visumpligten, sker på grundlag af en individuel vurdering under anvendelse af forskellige kriterier, jf. artikel 1 i forordning (EU) 2018/1806. Førnævnte kriterier omfatter bl.a. "ulovlig indvandring, offentlig orden og sikkerhed, økonomiske fordele, navnlig med hensyn til turisme og udenrigshandel, Unionens eksterne forbindelser med de pågældende tredjelande, herunder navnlig hensynet til menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, samt konsekvenserne af regional sammenhæng og gensidighed".

Kuwait og Qatar udgør en lav risiko, hvad angår irregulær migration, øger samarbejdet med EU om sikkerhedsspørgsmål og udsteder biometriske pas, hvilket er nødvendigt for visumfri indrejse i EU. Kuwait og Qatar er vigtige økonomiske partnere og handelspartnere for EU og vigtige partnere for Europa efter covid-19-pandemien samt i forbindelse med den russiske aggression mod Ukraine og konsekvenserne heraf, hvad angår energiforsyning og global mobilisering til støtte for FN's charter. Visumfritagelse for statsborgere fra Kuwait og Qatar, som rejser til EU, vil være til gavn for EU's økonomi, især for turistindustrien. Selv om der fortsat er udfordringer, hvad angår menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, har Kuwait og Qatar gennemgået samfundsmæssige omstillingsprocesser for så vidt angår kvinders rettigheder, arbejdstagerrettigheder, religionsfrihed og dialog mellem trosretninger. Udsigten til varig visumfri indrejse forventes at styrke de positive tendenser i Kuwait og Qatar med hensyn til fremskridt og reformer på disse områder.

Med hensyn til den regionale sammenhæng kan de fortsatte drøftelser med de øvrige visumpligtige Golfstater de kommende måneder med henblik på i sidste ende at opnå visumfritagelse til indrejse i EU for alle Golfstaterne også tilskynde til lignende positive reformer. I den forbindelse vil Kommissionen snart indlede tekniske drøftelser med disse partnere om opfyldelsen af kriterierne for visumfritagelse i henhold til visumforordningen. Derudover vil den inden for rammerne af det lokale Schengensamarbejde sammen med disse partnere stræbe efter at vedtage gunstigere regler for udstedelse af visa til flere indrejser med lang gyldighed (op til 5 år), jf. artikel 24, stk. 2, i forordning (EF) nr. 810/2009 om en fællesskabskodeks for visa, som ændret ved forordning (EU) 2019/1155. Forslaget om digitalisering af proceduren for udstedelse af Schengenvisa vil i høj grad gøre visumproceduren papirløs og kontaktløs og dermed gøre den mindre tidskrævende og mere omkostningseffektiv for ansøgerne.

Kommissionen foreslår at ændre forordning (EU) 2018/1806 for at fritage statsborgere fra Kuwait og Qatar for kravet om at være i besiddelse af et visum ved passage af medlemsstaternes ydre grænser med henblik på ophold på højst 90 dage inden for en periode på 180 dage.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

I Rådets forordning (EU) 2018/1806 fastlægges listen over de tredjelande, hvis statsborgere skal være i besiddelse af visum ved passage af medlemsstaternes ydre grænser, og listen over de tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for dette krav. Forordning (EU) 2018/1806 finder anvendelse på alle medlemsstaterne - med undtagelse af Irland - samt på Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz. Forordningen udgør en del af EU's fælles visumpolitik for kortvarige ophold på 90 dage inden for en periode på 180 dage.

Kuwait og Qatar er i øjeblikket opført på listen i bilag I til forordning (EU) 2018/1806 blandt de tredjelande, hvis statsborgere skal være i besiddelse af visum ved passage af medlemsstaternes ydre grænse. Der skal foretages grundig kontrol af alle rejsende i de relevante databaser ved de ydre grænser 3 .

Sammensætningen af listerne over tredjelande i bilag I og II bør være og forblive i overensstemmelse med kriterierne i artikel 1 i forordning (EU) 2018/1806 4 , som bl.a. vedrører "ulovlig indvandring, offentlig orden og sikkerhed, økonomiske fordele, navnlig med hensyn til turisme og udenrigshandel, Unionens eksterne forbindelser med de pågældende tredjelande, herunder navnlig hensynet til menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, samt konsekvenserne af regional sammenhæng og gensidighed".

Efter at den foreslåede fritagelse for visumpligten er trådt i kraft, kan gensidigheds- og suspensionsmekanismerne i forordning (EU) 2018/1806 anvendes, hvis der ikke sikres fuld visumgensidighed, eller hvis visumfritagelsesordningen misbruges eller i tilfælde af misbrug som følge af fritagelsen for visumpligten 5 . Der vil skulle indgås en visumfritagelsesaftale mellem hvert af de to lande og EU, som skal omfatte garantier vedrørende kriterierne i forordning (EU) 2018/1806, hvis opfyldelse ligger til grund for visumfritagelsen, for at fritagelsen kan træde i kraft.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Den foreslåede fritagelse for visumpligten for Kuwait og Qatar er i overensstemmelse med EU's bestræbelser på at skabe et solidt, mere strategisk, omfattende og multisektorielt partnerskab med Golfregionen. Der skal med henblik herpå vedtages en fælles meddelelse om et strategisk partnerskab med Golfstaterne.

EU's ind- og udrejsesystem (EES), som efter planen skal tages i brug i september 2022, vil bidrage til at sikre tredjelandsstatsborgeres lovlige brug af visumfritagelsen. Derudover vil det europæiske system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse (ETIAS), som efter planen skal tages i brug i maj 2023, gøre det muligt at foretage kontrol forud for rejsen af statsborgere fra visumfrie lande, hvilket bidrager effektivt til at opretholde og øge sikkerheden i Schengenområdet.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for dette forslag er artikel 77, stk. 2, litra a), i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). Forslaget til forordning udgør en udvikling af Schengenreglerne.

Nærhedsprincippet, proportionalitetsprincippet og valg af retsakt

Den nødvendige ændring af forordning (EU) 2018/1806 skal foretages ved hjælp af en forordning. Medlemsstaterne kan ikke handle enkeltvis for at nå det politiske mål. Der findes ingen andre (ikkelovgivningsmæssige) muligheder for at nå det politiske mål.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Høringer af interesserede parter

I Visumgruppen har der fundet drøftelser sted med medlemsstaterne om muligheden for at revidere EU-listerne over visumfrie og visumpligtige lande samt om metoden for og omfanget af en sådan revision. Man har drøftet kravene til EU's visumfritagelse med de berørte lande, og begge har ved forskellige lejligheder givet udtryk for deres interesse i at sikre visumfri indrejse i EU.

Grundlæggende rettigheder

Forslaget har ingen negative konsekvenser for beskyttelsen af de grundlæggende rettigheder i Den Europæiske Union.

4.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Den foreslåede forordning finder direkte anvendelse fra datoen for dens ikrafttrædelse. Visumfritagelsen finder anvendelse fra datoen for ikrafttrædelsen af en visumfritagelsesaftale, som skal indgås mellem Den Europæiske Union og Kuwait og Qatar. Kommissionen vil fortsat nøje overvåge opfyldelsen af kravene i artikel 1 i forordning (EU) 2018/1806, efter at visumfritagelsesaftalerne er trådt i kraft.

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Det foreslås at ændre forordning (EU) 2018/1806 ved at overføre Kuwait og Qatar fra bilag I (liste over de tredjelande, hvis statsborgere skal være i besiddelse af visum ved passage af medlemsstaternes ydre grænse) til bilag II (liste over de tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for kravet om at være i besiddelse af visum ved passage af medlemsstaternes ydre grænser i forbindelse med ophold på højst 90 dage inden for en periode på 180 dage).

2022/0135 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) 2018/1806 om fastlæggelse af listen over de tredjelande, hvis statsborgere skal være i besiddelse af visum ved passage af de ydre grænser, og listen over de tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for dette krav

(Kuwait, Qatar)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 77, stk. 2, litra a),

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1806 6 indeholder en liste over de tredjelande, hvis statsborgere skal være i besiddelse af visum ved passage af de ydre grænser, og listen over de tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for dette krav.

(2)Fastsættelsen af de tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for visumpligten, sker på grundlag af en individuel vurdering under anvendelse af forskellige kriterier, jf. artikel 1 i forordning (EU) 2018/1806. Disse kriterier omfatter bl.a. "ulovlig indvandring, offentlig orden og sikkerhed, økonomiske fordele, navnlig med hensyn til turisme og udenrigshandel, Unionens eksterne forbindelser med de pågældende tredjelande, herunder navnlig hensynet til menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, samt konsekvenserne af regional sammenhæng og gensidighed".

(3)Kuwait og Qatar udgør en lav risiko, hvad angår irregulær migration til Unionen, og udsteder biometriske pas i overensstemmelse med standarderne fra Organisationen for International Civil Luftfart. Det sikkerhedsmæssige samarbejde med disse lande er blevet intensiveret i de senere år. Hvad angår økonomiske interesser, er Kuwait og Qatar vigtige økonomiske partnere for Unionen, navnlig på energiområdet. Selv om der fortsat er udfordringer, hvad angår menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, har Kuwait og Qatar gennemgået en samfundsmæssig omstilling og opnået forbedringer for så vidt angår kvinders rettigheder, arbejdstagerrettigheder, religionsfrihed og dialog mellem trosretninger, og de forventes at fortsætte med at gøre fremskridt og reformere. De langsigtede fordele ved visumfri indrejse i EU kan styrke de positive tendenser på disse områder.

(4)Statsborgere fra disse lande bør følgelig fritages for visumpligten ved ophold af en samlet varighed på højst 90 dage inden for en periode på 180 dage, og disse lande bør overføres til bilag II til forordning (EU) 2018/1806.

(5)Fritagelsen for visumpligten for statsborgere i Kuwait og Qatar berører ikke anvendelsen af EU's restriktive foranstaltninger, der er vedtaget på grundlag af artikel 29 i TEU og artikel 215 i TEUF.

(6)Fritagelsen for visumpligten for statsborgere i Kuwait og Qatar bør ikke finde anvendelse, før der er indgået bilaterale aftaler om visumfritagelse mellem Unionen og Kuwait og Qatar, for navnlig at sikre fuld gensidighed.

(7)Forordning (EU) 2018/1806 bør derfor ændres.

(8)Denne forordning udgør en udvikling af bestemmelser i Schengenreglerne, som Irland ikke deltager i, jf. Rådets afgørelse 2002/192/EF 7 . Irland deltager derfor ikke i vedtagelsen af denne forordning, som ikke er bindende for og ikke finder anvendelse i Irland.

(9)For så vidt angår Island og Norge, udgør denne forordning en udvikling af de bestemmelser i Schengenreglerne, jf. aftalen indgået mellem Rådet for Den Europæiske Union og Republikken Island og Kongeriget Norge om disse to staters associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne, der henhører under det område, som er nævnt i artikel 1, litra B, i Rådets afgørelse 1999/437/EF 8 .

(10)For så vidt angår Schweiz, udgør denne forordning en udvikling af de bestemmelser i Schengenreglerne, jf. aftalen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om Det Schweiziske Forbunds associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne, der henhører under det område, som er nævnt i artikel 1, litra B, i afgørelse 1999/437/EF sammenholdt med artikel 3 i Rådets afgørelse 2008/146/EF 9 .

(11)For så vidt angår Liechtenstein, udgør denne forordning en udvikling af de bestemmelser i Schengenreglerne, jf. protokollen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab, Det Schweiziske Forbund og Fyrstendømmet Liechtenstein om Fyrstendømmet Liechtensteins tiltrædelse af aftalen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om Det Schweiziske Forbunds associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne, der henhører under det område, som er nævnt i artikel 1, litra B, i afgørelse 1999/437/EF sammenholdt med artikel 3 i Rådets afgørelse 2011/350/EU 10 .

(12)Denne forordning udgør en retsakt, der bygger på, eller som på anden måde har tilknytning til, Schengenreglerne, jf. henholdsvis artikel 3, stk. 1, i tiltrædelsesakten af 2003, artikel 4, stk. 1, i tiltrædelsesakten af 2005 og artikel 4, stk. 1, i tiltrædelsesakten af 2011 —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EU) 2018/1806 foretages følgende ændringer:

a) I punkt 1 ("STATER") i bilag I udgår henvisningerne til Kuwait og Qatar.

b) I punkt 1 ("STATER") i bilag II foretages følgende ændringer:

i)    Mellem henvisningerne til .... og til .... indsættes følgende henvisning:

"Kuwait *) **)"

*) Visumfritagelsen træder i kraft på datoen for ikrafttrædelsen af en visumfritagelsesaftale med Den Europæiske Union.

**) Visumfritagelsen skal kun gælde for indehavere af biometriske pas, der er udstedt i overensstemmelse med standarderne fra Organisationen for International Civil Luftfart (ICAO)."

ii)    Mellem henvisningerne til .... og til .... indsættes følgende henvisning:

"Qatar *) **)"

*) Visumfritagelsen træder i kraft på datoen for ikrafttrædelsen af en visumfritagelsesaftale med Den Europæiske Union.

**) Visumfritagelsen skal kun gælde for indehavere af biometriske pas, der er udstedt i overensstemmelse med standarderne fra Organisationen for International Civil Luftfart (ICAO)."

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i medlemsstaterne i overensstemmelse med traktaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

Formand    Formand

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

(1)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1806 af 14. november 2018 om fastlæggelse af listen over de tredjelande, hvis statsborgere skal være i besiddelse af visum ved passage af de ydre grænser, og listen over de tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for dette krav (EUT L 303 af 28.11.2018, s. 39).
(2)    Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget, Forsyningssikkerhed og overkommelige energipriser (COM(2022) 138 final af 23. marts 2022 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=CELEX:52022DC0138.
(3)    Artikel 8, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/399 af 9. marts 2016 om en EU-kodeks for personers grænsepassage (Schengengrænsekodeks), som ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/458 af 15. marts 2017 (EUT L 74 af 18.3.2017, s. 1).
(4)    Betragtning 4 i forordning (EU) 2018/1806.
(5)    Artikel 7 og 8 i forordning (EU) 2018/1806.
(6)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1806 af 14. november 2018 om fastlæggelse af listen over de tredjelande, hvis statsborgere skal være i besiddelse af visum ved passage af de ydre grænser, og listen over de tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for dette krav (EUT L 303 af 28.11.2018, s. 39).
(7)    Rådets afgørelse 2002/192/EF af 28. februar 2002 om anmodningen fra Irland om at deltage i visse bestemmelser i Schengenreglerne (EFT L 64 af 7.3.2002, s. 20).
(8)    Rådets afgørelse 1999/437/EF af 17. maj 1999 om visse gennemførelsesbestemmelser til den aftale, som Rådet for Den Europæiske Union har indgået med Republikken Island og Kongeriget Norge om disse to staters associering i gennemførelsen, anvendelsen og den videre udvikling af Schengenreglerne (EFT L 176 af 10.7.1999, s. 31).
(9)    Rådets afgørelse 2008/146/EF af 28. januar 2008 om indgåelse, på Den Europæiske Unions vegne, af aftalen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om Det Schweiziske Forbunds associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne (EUT L 53 af 27.2.2008, s. 1).
(10)    Rådets afgørelse 2011/350/EU af 7. marts 2011 om indgåelse, på Den Europæiske Unions vegne, af protokollen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab, Det Schweiziske Forbund og Fyrstendømmet Liechtenstein om Fyrstendømmet Liechtensteins tiltrædelse af aftalen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om Det Schweiziske Forbunds associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne, navnlig for så vidt angår afskaffelsen af kontrollen ved de indre grænser og personbevægelser (EUT L 160 af 18.6.2011, s. 19).