25.5.2023   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 184/78


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Revision af EU's handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter

(COM(2022) 581 final)

(2023/C 184/14)

Ordfører:

Özlem YILDIRIM

Medordfører:

Cillian LOHAN

Anmodning om udtalelse

Kommissionen, 25.11.2022

Retsgrundlag

Artikel 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

Kompetence

Sektionen for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø

Vedtaget i sektionen

9.3.2023

Vedtaget på plenarforsamlingen

22.3.2023

Plenarforsamling nr.

577

Resultat af afstemningen

(for/imod/hverken for eller imod)

152/0/1

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1.

Den reviderede EU-handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter indeholder mange rigtige elementer, der kan gøre den vellykket. De fire prioriteter og deres mål er godt udformet og er en forbedring i forhold til den tidligere udgave. EØSU er imidlertid bekymret over de ressourcer, der vil blive afsat til at gennemføre planen på nationalt plan, og hvorvidt de er tilstrækkelige, da det i modsat fald kan føre til, at planen slår fejl, således som det var tilfældet med den foregående plan.

1.2.

EØSU glæder sig over, at Kommissionen har forpligtet sig til at stille tilstrækkelige finansielle og menneskelige ressourcer til rådighed til bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter i EU's fonde vedrørende i) sikkerhed og organiseret kriminalitet, ii) miljøet og iii) internationalt samarbejde/internationale partnerskaber. Det bør navnlig være en prioritet under EMPACT, Fonden for Intern Sikkerhed, LIFE-programmet, Interreg-programmet og instrumentet for naboskab, udviklingssamarbejde og internationalt samarbejde.

1.3.

Det er imidlertid vigtigt at nå til enighed om en procentdel af disse midler, der udelukkende skal anvendes til at bekæmpe ulovlig handel med vilde dyr og planter, for at øge ansvarsfølelsen over for handlingsplanen. Medlemsstaterne bør forpligte sig til at stille tilstrækkelige midler til rådighed til at uddanne specialiseret personale i deres lande med henblik på at bekæmpe ulovlig handel med vilde dyr og planter. De tildelte midler bør rapporteres, overvåges og evalueres som led i gennemførelsen af handlingsplanen på nationalt plan. Ressourcerne bør omfatte både udstyr og personale. Derudover bør personalet have arbejdsvilkår af høj kvalitet med fuld ret til at føre kollektive forhandlinger og forfremmelsesmuligheder. Det er afgørende for at tiltrække de bedste kandidater og opretholde en høj motivation. Der bør lægges særlig vægt på spørgsmål vedrørende sundhed, trivsel og personlig sikkerhed.

1.4.

Bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter bør integreres i alle politikområder på EU-plan og medlemsstatsplan. Alle involverede aktører i bekæmpelsen bør have adgang til ensartet uddannelse på et minimumsniveau, og kapacitetsopbygningen bør tilpasses alt efter de færdigheder, der behov for på de forskellige områder, hvor bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter indarbejdes. Der bør uddannes specialiserede enheder eller personale blandt anklagere, dommere, toldmyndigheder, nationale CITES-myndigheder og politimyndigheder. De bør være i stand til at afsløre, anholde personer, der er involveret i, retsforfølge og pådømme lovovertrædelser vedrørende ulovlig handel med vilde dyr og planter.

1.5.

Der bør også etableres ensartede strukturer i alle medlemsstater, som ifølge EØSU bør have form af tværinstitutionelle udvalg og specialiserede enheder eller personale, der er uddannet i at bekæmpe ulovlig handel med vilde dyr og planter. Disse tværinstitutionelle udvalg vil omfatte repræsentanter for specialiserede enheder til bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter. De tværinstitutionelle udvalg vil være særligt nyttige i forbindelse med høring og tilrettelæggelse af fælles efterforskninger i medlemsstaterne med andre agenturer, der fokuserer på andre ulovlige aktiviteter såsom økonomisk kriminalitet og cyberkriminalitet. Disse er normalt forbundet med ulovlig handel med vilde dyr og planter, da organiserede kriminelle kan bruge deres kanaler for andre former for kriminalitet (f.eks. narkotikahandel eller hvidvask af penge) til handel med produkter fremstillet af vilde dyr og planter og gør det. Der bør etableres særlige kommunikations- og samarbejdskanaler med arbejdsmarkedets parter og civilsamfundet.

1.6.

Ved at indføre due diligence-forpligtelser for virksomheder, der handler i EU — gennem et ambitiøst direktiv om virksomheders due diligence for bæredygtighed — kan man tilskynde virksomheder til at handle med bæredygtigt producerede produkter fremstillet af vilde dyr og planter i første omgang og afholde dem fra at kaste sig ud i ulovlige aktiviteter samt hjælpe håndhævelsesmyndighederne med at afsløre kriminelle.

1.7.

EØSU mener, at det er vigtigt at samarbejde med de erhvervssektorer, der er involveret i handel med vilde dyr og planter, for at mindske efterspørgslen efter disse produkter i EU og begrænse den ulovlige import heraf. Planen giver mulighed for at afholde tematiske møder med EU's håndhævelsesgruppe for handel med vilde dyr og planter med deltagelse af relevante repræsentanter for erhvervslivet med det formål at behandle specifikke spørgsmål (f.eks. traditionel medicin, eksotiske kæledyr, luksussektoren, jagtturisme, tømmer, fiskeri- og fiskevarehandelsindustrier, transport, kurervirksomheder og onlinehandel). Koordinerede oplysningskampagner for den brede offentlighed (specifikt med henblik på at mindske efterspørgslen) bør dog være et centralt element i strategien. Civilsamfundsorganisationer kunne også spille en rolle med hensyn til at mindske efterspørgslen ved at skabe opmærksomhed om spørgsmålet og gennemføre kampagner for reduktion af efterspørgslen rettet mod de lokalsamfund, der bruger ulovlige produkter fra vilde dyr og planter i EU.

1.8.

EØSU opfordrer Kommissionen til at inddrage nationale og overnationale retshåndhævende myndigheder i arbejdet med at øge synligheden af forebyggelse og retsforfølgning af handel med truede arter som led i deres kommunikation om organiseret kriminalitet, såvel i deres værktøjer til løbende kommunikation som gennem midlertidige målrettede kampagner.

1.9.

Endelig er det af afgørende betydning, at Kommissionen etablerer en klar og ambitiøs overvågnings- og evalueringsmekanisme for at følge op på gennemførelsen af handlingsplanen og for at måle dens fremskridt og succes, og som tager højde for EU's eksterne indsats for at bekæmpe ulovlig handel med vilde dyr og planter (i overensstemmelse med prioritet 4).

2.   Baggrund

2.1.

Ulovlig handel med vilde dyr og planter er blevet en af verdens mest lukrative organiserede kriminelle aktiviteter, som ifølge Kommissionen har en anslået værdi af op til 20 mia. EUR om året (1) på globalt plan. Over hele verden er den ulovlige handel med vilde dyr og planter vokset eksponentielt i de seneste år, fordi den anses for at være en aktivitet med lav risiko og et højt afkast.

2.2.

På trods af sin omfattende retlige ramme for beskyttelse af vilde dyr og planter er Den Europæiske Union et vigtigt slutmarked og en transitplatform for ulovligt handlede vilde dyr og planter. EU's betydning som marked for ulovlige produkter fremstillet af vilde dyr og planter er beskrevet i de årlige rapporter om store beslaglæggelser, som Kommissionen har anmodet om hvert år siden 2011.

2.3.

I erkendelse af, at EU er et vigtigt marked for produkter fremstillet af vilde dyr og planter, har Kommissionen gjort en indsats uden fortilfælde for at øge bevidstheden blandt virksomheder, forbrugere og den brede offentlighed om kendetegnene ved og omfanget af den ulovlige handel med vilde dyr og planter i Europa. Som følge heraf vedtog Kommissionen i februar 2016 EU's handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter (2), som indeholder en omfattende plan for bekæmpelse heraf i EU og for styrkelse af EU's rolle i den globale bekæmpelse af disse ulovlige aktiviteter. Selv om det er lykkedes at gøre ulovlig handel med vilde dyr og planter til et prioriteret spørgsmål, har handlingsplanen kun i begrænset omfang nedbragt efterspørgslen. TRAFFIC (3) udsendte i 2018 en rapport (4) med data om alle beslaglæggelser, der faldt ind under konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter (CITES), som viser, at efterspørgslen i EU ikke havde ændret sig fra det tidspunkt, hvor de første data blev indsamlet i 2011.

2.4.

Den seneste rapport fra TRAFFIC om beslaglæggelser i 2020 (5) afspejler covid-19-pandemiens indvirkning på den ulovlige handel med vilde dyr og planter. Mindre handel som følge af covid-19-relaterede forstyrrelser af lufttransporten, handelsoperationer og andre grænseflader til transport eller salg af varer har sandsynligvis bidraget til faldet i antallet af indberettede beslaglæggelser. Der blev konstateret et betydeligt fald i antallet af tilbageholdelser i EU i 2020, men dette betyder ikke nødvendigvis, at der er sket ændringer i efterspørgslen eller ændringer i dynamikken i den ulovlige handel med vilde dyr og planter.

2.5.

Ud over at være et importmarked er EU også en oprindelsesregion for visse truede arter såsom den europæiske ål (Anguilla anguilla). Fra 2016 til 2017 blev 48 personer arresteret, og 4 000 kg levende åleyngel til en værdi af ca. 4 mio. EUR blev beslaglagt. Desuden er ikke alle ulovlige vilde dyr og planter, der kommer ind i Europa, bestemt til det europæiske marked, da EU ofte fungerer som mellemled. De retshåndhævende myndigheder beslaglægger ofte skældyr, søheste, elfenben og hajfinner fra Afrika, der er på vej til Asien.

3.   Generelle bemærkninger

3.1.

EU skal fortsat være årvågen og intensivere sine bestræbelser på at standse og vende den ulovlige handel med vilde dyr og planter. Denne lukrative handel udgør ikke blot en risiko for menneskers sundhed på grund af risikoen for smitte med zoonotiske sygdomme, men underminerer også direkte EU's politikker til støtte for bæredygtig udvikling på verdensplan, navnlig verdensmålene for bæredygtig udvikling vedrørende beskyttelse af global biodiversitet og økosystemer (6) samt bestræbelserne på at styrke god forvaltning og bekæmpe uligheder.

3.2.

Ulovlig handel med vilde dyr og planter i dag bringer ikke blot mange arter (herunder visse ikoniske arter) på randen af udryddelse, men hindrer også en bæredygtig økonomisk udvikling (7). Kort sagt skal EU's handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter gennemføres hensigtsmæssigt for at opfylde EU's internationale miljøaftaler, navnlig CITES og konventionen om den biologiske mangfoldighed (CBD). EØSU opfordrer imidlertid Kommissionen til at gå videre end disse internationale aftaler for at forbedre beskyttelsen af vilde dyr og planter i EU og bekæmpe ulovlig handel hermed, hvilket ikke kun vil være til gavn for EU, men for hele verden. Ulovlig handel med vilde dyr og planter er en af de vigtigste årsager til tab af biodiversitet, som ud over at bringe mange arter på randen af udryddelse bidrager til klimaforandringerne ved at fremme ulovlig fældning af træer, som er afgørende for kulstoflagring.

3.3.

Ligeledes er det vigtigt, at vi stopper den grænseoverskridende organiserede kriminalitet og dens fatale konsekvenser. Ifølge en rapport fra UNEP-Interpol er miljøkriminalitet steget med 26 % (8). Den omfatter ulovlig handel med vilde dyr og planter og er en trussel mod fred, sikkerhed og retsstatsprincippet og er ofte sammenfaldende med andre alvorlige forbrydelser såsom korruption, cyberkriminalitet og økonomisk kriminalitet. I visse afrikanske regioner er handelen med vilde dyr og planter eksempelvis en trussel mod den nationale sikkerhed. Det er i den forbindelse også nødvendigt at nævne drab, da personer med ansvar for at beskytte truede arter står over for en reel trussel mod deres liv og betaler en stor pris for deres engagement. Ifølge Thin Green Line Foundation blev der mellem 2009 og 2016 indberettet 595 drab på rangere begået af krybskytter. Derudover blev hundredvis af ukendte rangere også dræbt i udviklingslandene, hvilket der ikke foreligger indberetninger af. I »2017 blev over 100 rangere meldt dræbt, og 2018 er på vej mod samme niveau med næsten to dødsfald om ugen« (9).

3.4.

EØSU bifalder revisionen af EU's handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter og beslutningen om at gøre denne form for handel til en central indsats for Kommissionen. EØSU er enig i Kommissionens vurdering af EU's tidligere handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter, som viser, at manglen på specialiseret personale, ressourcer og uddannelse i mange medlemsstater og tredjelande fortsat er et stort problem. Der er også et stort behov for at forbedre samarbejdet i) inden for EU's enkelte medlemsstater, ii) mellem EU-medlemsstaterne, iii) mellem EU-medlemsstaterne og tredjelande og iv) med interessenter og civilsamfundet. Derudover bør der gøres mere for at sikre digital sporbarhed og digitalt samarbejde mellem myndighederne.

3.5.

EØSU glæder sig over, at Kommissionen har knyttet revisionen af direktivet om miljøkriminalitet sammen med EU's handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter. Udvalget er dog bekymret for, om direktivet om miljøkriminalitet vil være tilstrækkeligt til at sikre indførelsen af effektive og afskrækkende sanktioner for ulovlig handel med vilde dyr og planter. Den 9. december 2022 vedtog Rådet sin holdning til sagen og sænkede sanktionerne for fysiske personer betydeligt, samtidig med at det reducerede ambitionerne om harmonisering af sanktioner over for juridiske personer. De niveauer, som Rådet har foreslået, er for lave til at være afskrækkende og effektive. De maksimale bødestørrelser bør ikke være lavere end 15 % af den juridiske persons samlede omsætning på verdensplan — dvs. langt højere end de 5 % eller 3 %, som Rådet har vedtaget. Udvalget mener, at et ambitiøst direktiv om miljøkriminalitet er afgørende for at opnå en vellykket EU-handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter.

4.   Særlige bemærkninger

4.1.

Handlingsplanen bør indeholde en udtrykkelig henvisning til whistleblowere og andre miljømenneskerettighedsforkæmpere som relevante interessenter i udarbejdelsen og gennemførelsen af planen på EU-niveau og nationalt niveau, da de spiller en central rolle med hensyn til at afsløre og forebygge overtrædelser af miljølovgivningen. Disse personer bør også beskyttes mod intimidering eller trusler om retssager, når de indberetter ulovlig handel med vilde dyr og planter eller bistår efterforskninger, som det i øjeblikket fastslås i direktivet om miljøkriminalitet.

4.2.

EØSU mener, at det er vigtigt at samarbejde med de erhvervssektorer, der er involveret i handel med vilde dyr og planter, for at mindske efterspørgslen efter disse produkter i EU og begrænse den ulovlige handel hermed samt sikre, at al handel med vilde dyr og planter er lovlig og bæredygtig. Planen giver mulighed for at afholde tematiske møder med EU's håndhævelsesgruppe for handel med vilde dyr og planter med deltagelse af relevante repræsentanter for erhvervslivet med det formål at behandle specifikke spørgsmål (f.eks. traditionel medicin, eksotiske kæledyr, luksussektoren, jagtturisme, tømmer, fiskeri- og fiskevarehandelsindustrier, transport, kurervirksomheder og onlinehandel). Den rolle, som civilsamfundsorganisationerne kan spille for at støtte indsatsen for at bekæmpe ulovlig handel med vilde dyr og planter, bør i højere grad anerkendes og afspejles i handlingsplanen og gennemførelsen heraf (f.eks. oplysningstiltag og kampagner for adfærdsændringer). De oplysninger, som EU giver sine borgere om regler, risici og konsekvenser vedrørende handel med og anvendelse af produkter fremstillet af vilde dyr og planter, formidles ikke bredt, men alligevel er oplysninger om praksis for og anvendelse af traditionel medicin (som involverer brugen af dele og derivater fra vilde dyr og planter til fremstillingen af medicinen) vidt udbredt i hele EU. Denne praksis indebærer risici for brugerne (da nogle former for traditionel medicin ikke har videnskabeligt dokumenterede fordele) og fatale konsekvenser for de vilde arter, der fanges og handles (da deres udryddelse fremskyndes). Med mere forebyggelse inden for dette specifikke område kunne EU hvert år reducere mængden af produkter fra ulovligt handlede vilde dyr og planter med 30 %, idet dette tal svarer til andelen af beslaglagte produkter fra vilde dyr og planter, der er bestemt til medicinsk brug i EU (10). I den forbindelse kunne EØSU og de retshåndhævende myndigheder også inddrages i udarbejdelsen af offentlige kampagner til at skabe opmærksomhed om problemet.

4.3.

Hvad angår tildelingen af klare ansvarsområder for gennemførelsen af foranstaltninger på nationalt plan og sikring af koordineringen mellem de relevante aktører, anbefaler EØSU ensartethed i alle medlemsstater. Hvis man indfører valgmuligheder som dem, der er afspejlet i planen for sikring af koordinering (f.eks. i) ved at oprette tværinstitutionelle udvalg eller aftalememoranda, ii) ved at vedtage nationale handlingsplaner eller iii) ved at udpege et nationalt kontaktpunkt), vil det føre til usikkerhed, fordi medlemsstaterne vil vælge forskellige muligheder. Oprettelse af tværinstitutionelle udvalg på nationalt plan med udpegelse af et kontaktpunkt for hvert enkelt af dem vil bidrage til gennemførelsen af handlingsplanen.

4.4.

Det er afgørende, at disse tværinstitutionelle udvalg og specialiserede medarbejdere eller enheder uddannes ensartet i alle 27 medlemsstater. Det vil lette samarbejdet i og mellem medlemsstaterne, fordi personalet vil reagere, efterforske og retsforfølge på den samme måde. Hvert tværinstitutionelle udvalg vil have et kontaktpunkt, hvilket også vil forbedre samarbejdet og koordineringen mellem medlemsstaterne og med tredjelande. Et kontaktpunkt vil forbedre samarbejdet, da det vil gøre det lettere og hurtigere for de tværinstitutionelle udvalg og det specialiserede personale i medlemsstaterne at kontakte hinanden, navnlig når der opstår et presserende behov som følge af grænseoverskridende ulovlig handel. Kontaktpunkterne kan gøre samarbejdet mellem medlemsstaterne mere smidigt, da man ikke vil være afhængig af internationale organer som f.eks. Europol i forbindelse med mere lokale sager, der berører to lande. Disse kontaktpunkter kan imidlertid være udsatte og blive mål for organiserede kriminelle. Detaljerede oplysninger om kontaktpunkterne bør begrænses til de retshåndhævende myndigheder og retlige myndigheder for at beskytte de ansattes identitet.

4.5.

Med hensyn til gennemførelsen af EU's handlingsplan for bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter rapporterede EU's medlemsstater, at det på grund af manglende ressourcer og personale var vanskeligt for dem at gennemføre operationerne. Derfor er det igen vigtigt at sikre, at medlemsstaterne forpligter sig til at afsætte tilstrækkelige ressourcer til at gennemføre den nye EU-handlingsplan på nationalt plan. Det er også vigtigt at afsætte ressourcer til at skabe anstændige arbejdsvilkår for personalet.

4.6.

Det bør udtrykkeligt angives i teksten, at medlemsstaterne skal forpligte sig til at stille tilstrækkelige midler til rådighed til at uddanne specialiseret personale i deres lande med henblik på at bekæmpe ulovlig handel med vilde dyr og planter. De tildelte midler bør rapporteres, overvåges og evalueres som led i gennemførelsen af handlingsplanen på nationalt plan. Ressourcerne bør ikke kun omfatte personale, men også udstyr. Derudover bør personalet have arbejdsvilkår af høj kvalitet med fuld ret til at føre kollektive forhandlinger og forfremmelsesmuligheder. Det er afgørende for at tiltrække de bedste kandidater og opretholde en høj motivation. Der bør lægges særlig vægt på spørgsmål vedrørende sundhed, trivsel og personlig sikkerhed. Alle aktører involveret i forebyggelsen af ulovlig handel med vilde dyr og planter bør have adgang til ensartet efteruddannelse, og der bør etableres ensartede strukturer i alle medlemsstater. EØSU anbefaler, at disse strukturer får form af tværinstitutionelle udvalg og specialiserede enheder eller personale, der er uddannet i at bekæmpe ulovlig handel med vilde dyr og planter.

4.7.

Handlingsplanen fremhæver den rolle, der spilles af forskellige internationale agenturer og initiativer såsom EMPACT, der er et flagskibsinstrument for tværfagligt og interinstitutionelt operationelt samarbejde om bekæmpelse af organiseret kriminalitet på EU-plan. EMPACT kunne være et vigtigt instrument til gennemførelsen af EU's handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter. Det kunne f.eks. afholde kurser på en ensartet måde for de tværinstitutionelle udvalg og specialiseret personale i alle medlemsstater.

4.8.

Forebyggelse af ulovlige jagtaktiviteter, navnlig trofæjagt, bør være omfattet af EU-handlingsplanen mod ulovlig handel med vilde dyr og planter. I Karpaterne foregår der f.eks. ulovlig jagt på bjørne, og krybskytterne idømmes kun lave straffe, der ikke har tilstrækkelig afskrækkende virkning.

4.9.

EØSU er enig i forslaget om, at EMPACT skal koordinere regelmæssige fælles operationer, der omfatter grænseoverskridende samarbejde med EU's medlemsstater, Kommissionen (OLAF) og relevante EU-agenturer såsom Eurojust, Frontex, Europol og Det Europæiske Fiskerikontrolagentur. For at sikre et effektivt samarbejde er det endnu en gang afgørende, at ressourcerne fordeles korrekt på nationalt plan.

4.10.

Med hensyn til handelspolitikker og -instrumenter til støtte for indsatsen mod ulovlig handel med vilde dyr og planter glæder EØSU sig over forslaget om at indarbejde ambitiøse tilsagn om bekæmpelse heraf i fremtidige frihandelsaftaler. Dette vil imidlertid ikke være nok til at bekæmpe den ulovlige handel med vilde dyr og planter. EU's bestræbelser på at øge mulighederne for international handel og investeringer vil være nyttesløse og virke mod hensigten, hvis EU ikke hurtigst muligt udfylder hullerne i retshåndhævelsen. Digitale produktpas kan også tjene samme formål. De kan øge sporbarheden og gennemsigtigheden af risiciene i de globale forsyningskæder og bidrage til fælles internationale kontrolmekanismer og håndhævelsesbestræbelser samt sikre, at borgere og forbrugere har det samme informationsniveau om de produkter, de køber, uanset hvor de kommer fra.

Bruxelles den 22. marts 2023.

Christa SCHWENG

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  https://ec.europa.eu/environment/cites/infographics_en.htm.

(2)  https://ec.europa.eu/environment/cites/trafficking_da.htm.

(3)  https://www.traffic.org/.

(4)  https://www.traffic.org/site/assets/files/12745/eu-seizures-report-2020-final-web.pdf.

(5)  https://www.traffic.org/site/assets/files/17391/2020_eu_seizures_report_final.pdf.

(6)  https://sustainabledevelopment.un.org/topics/biodiversityandecosystems.

(7)  Uddrag af konklusionerne af Kommissionens analyse: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016SC0038.

(8)  Rapport fra UNEP-INTERPOL: Value of Environmental Crime up 26 %.

(9)  https://globalconservation.org/news/over-one-thousand-park-rangers-die-10-years-protecting-our-parks/.

(10)  Rådet når til enighed om sit forhandlingsmandat vedrørende direktivet om miljøkriminalitet — Rådet (europa.eu).