13.12.2021   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

CI 501/7


Rådets konklusioner om at øge tilgængeligheden af og konkurrenceevnen for europæisk audiovisuelt indhold og medieindhold

(2021/C 501 I/02)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION

ANERKENDER FØLGENDE:

1.

Tilgængelighed af og effektiv adgang til europæisk audiovisuelt indhold og medieindhold får større og større betydning for en bæredygtig udvikling af den europæiske mediesektor og hænger uløseligt sammen med styrkelsen af kulturel og sproglig mangfoldighed som et vigtigt aktiv for sektorens konkurrenceevne.

2.

For at nå dette mål bør målrettede sektorspecifikke og horisontale politiske foranstaltninger sikre europæiske audiovisuelle produktioner og europæisk medieindhold en fremtrædende plads og stimulere nye finansieringskilder og distributionsmodeller i lyset af den stigende tilstedeværelse af globale udbydere af og platforme for audiovisuelt indhold og medieindhold.

3.

Sådanne foranstaltninger er så meget desto vigtigere, da covid-19-pandemien har påvirket omfanget og strukturen af finansieringen af europæisk audiovisuelt indhold kraftigt. Den har fremskyndet markedstendenser hen imod øget udbud af og efterspørgsel efter indhold fra onlineudbydere for så vidt angår andelen af filmproduktioner og andre audiovisuelle produktioner, der stammer fra forskellige nationale markeder, forholdet mellem succesfulde biografpremierer og premierer via video on demand (VOD) og den forskellige synlighed af sådanne produktioner på de forskellige markeder (1).

4.

Medden øgede efterspørgsel efter tilgængeligt onlineindhold er der ved at opstå nye forretningsmodeller for finansiering af VOD-udbyderes investeringer og licensudstedelse, mens størstedelen af europæisk audiovisuelt indhold og medieindhold stadig produceres af traditionelle aktører såsom offentlige og private medievirksomheder og uafhængige producenter, der har kapacitet til at udvikle nye projekter og nye talenter. Mens offentlig finansiering er vigtigere for nogle sektorer end andre, er der samtidig stadig forskelle mellem de forskellige landes systemer og kapacitet.

5.

Covid-19-pandemien har desuden øget forskellen mellem indtægterne fra internetreklamer og traditionelle reklamer. Selv om TV-reklamers konkurrencemæssige position i forhold til internetreklamer var forholdsvis uændret indtil covid-19-krisen, steg andelen af onlinereklamer i 2021 (2).

6.

Distributionen af audiovisuelt indhold og medieindhold finder i stigende grad sted online, navnlig via onlineplatforme, og spiller en vigtig rolle i medievirksomhedernes indtægtsstrømme. Da kreativt og kulturelt indhold har et stort økonomisk potentiale for Europa både online og offline, er det vigtigt at sikre fair adgang til det for at beskytte den demokratiske debat, mediepluralismen og den kulturelle og sproglige mangfoldighed.

7.

For at øge tilgængeligheden af og konkurrenceevnen for europæisk audiovisuelt indhold og medieindhold bør der træffes yderligere foranstaltninger med hensyn til følgende prioriteter:

a)

Kulturel mangfoldighed

b)

Fremme af og en fremtrædende plads for europæisk indhold

c)

Bæredygtighed.

A.   KULTUREL MANGFOLDIGHED

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION

ANERKENDER FØLGENDE:

8.

Da kulturel mangfoldighed og kreativitet står centralt for de europæiske audiovisuelle sektorer og mediesektorer i konkurrence med andet bredt tilgængeligt indhold på det internationale marked, er det vigtigt at styrke kapaciteten i disse sektorer for at nå ud til et større publikum, øge udbredelsen af indholdet og fremme dets forskellige udtryksformer, innovation og talenter og samtidig bevare vores strategiske kulturelle aktiver.

9.

Digitale løsninger kan fremme bedre adgang, mens samproduktioner, støtte til grænseoverskridende distribution, en dynamisk, uafhængig biograf- og distributionssektor, fremme af sproglig mangfoldighed og kreativ frihed kan have stor betydning for at opnå større tilgængelighed af indholdet og forbedret konkurrenceevne for den audiovisuelle sektor.

UNDERSTREGER FØLGENDE:

10.

Samproduktioner samt internationalt samarbejde mellem fagfolk i alle led af værdikæden (skabelse, uddannelse, udvikling, produktion, markedsføring, distribution) letter den grænseoverskridende distribution af audiovisuelle produktioner og bidrager til at øge udviklingen af sektoren i partnerlandene og til at forbedre den kulturelle og økonomiske udveksling.

11.

I overensstemmelse med nærhedsprincippet er der forskellige finansieringssystemer og forskellig audiovisuel kapacitet for internationale samproduktioner i medlemsstaterne med forskellige andele af alsidigt europæisk indhold på europæiske og internationale markeder.

12.

Forat europæiske audiovisuelle produktioner skal kunne klare sig på både europæiske og internationale markeder, er det yderst vigtigt, at indholdet lever op til høje standarder med hensyn til høj kvalitet og innovation, afspejler den kulturelle og tematiske mangfoldighed i det europæiske samfund og, hvor det er relevant, har international appel.

13.

Audiovisuelle arkivers historiske og kulturelle værdi udgør et vigtigt aktiv for sektoren og skal beskyttes for at lette udbredelsen og eventuel videreanvendelse af indholdet i offentlighedens interesse.

14.

Med hensyn til den kreative frihed er det vigtigt at beskytte ytringsfriheden, mediepluralismen og mangfoldigheden af meninger og idéer, som hører til Den Europæiske Unions grundlæggende værdier.

15.

Der bør lægges særlig vægt på adgangen til indhold for personer med handicap og for ældre.

16.

Public service-medier i Europa spiller en vigtig rolle med hensyn til at beskytte offentlighedens interesser, fremme meningsmangfoldighed, skabe nyt og innovativt indhold og nye og innovative idéer og bekæmpe desinformation og misinformation.

17.

Et rimeligt vederlag til ophavsmænd, producenter og andre rettighedshavere er afgørende for deres kreative frihed og økonomiske uafhængighed samt for mediesektorens bæredygtighed, originalitet og konkurrenceevne.

18.

En kønsbalanceret og socialt inklusiv deltagelse bidrager til at forbedre kvaliteten af og udvide horisonterne for europæisk audiovisuelt indhold og medieindhold,

OPFORDRER MEDLEMSSTATERNE OG EUROPA-KOMMISSIONEN TIL INDEN FOR DERES RESPEKTIVE KOMPETENCEOMRÅDER:

19.

at lette samproduktioner, navnlig ved at fremme en europæisk model for samproduktion, og fremme deres udbredelse i og uden for de involverede lande, samtidig med at der tages hensyn til VOD-udbydernes nye investeringskontekst (3)

20.

at tilskynde til udveksling af knowhow om samproduktioner og fremme samarbejde fra et tidligt stadium i udviklingen af samproduktioner og blandt fagfolk i hele værdikæden

21.

at udarbejde forbedrede politikker for at øge den europæiske audiovisuelle sektors konkurrenceevne ved at fremme skabelse af europæisk indhold af høj kvalitet, der kan appellere til et bredere publikum, samtidig med at der ydes støtte til forfattere som de vigtigste indholdsskabere og til samproduktioner samt distribution af originalt indhold

22.

at tilskynde til større tilgængelighed af originalt indhold i forskellige sprogudgaver og støtte udvikling af digitale løsninger, som muliggør sproglig mangfoldighed og sikrer mulighed for at se indhold på originalsproget

23.

at fremme udvikling af effektive markedsføringsredskaber og filmpublikumsstrategier og styrke medie- og filmkundskaben, samtidig med at der tages hensyn til publikumsanalyse og -forventninger

24.

at fremme kønsbalance og social mangfoldighed inden for indholdsskabelse ved at indføre incitamenter til at tilskynde interessenter i den audiovisuelle sektor til at stræbe efter lighed, mangfoldighed og inklusivitet, samtidig med at den kreative frihed respekteres

25.

at bestræbe sig på at sikre, at indholdet i nationale arkiver og kulturarvsfilminstitutter beskyttes og fremmes og er tilgængeligt i større målestok, samtidig med at der sikres respekt for de relevante intellektuelle ejendomsrettigheder,

OPFORDRER EUROPA-KOMMISSIONEN TIL:

26.

at fortsætte med gennem Et Kreativt Europas Medianetværk af europæiske uafhængige VOD-tjenester, der har en stor andel af europæisk indhold, at støtte og synliggøre det gennem fremhævelsesaktiviteter

27.

at opretholde høringsprocessen gennem det europæiske filmforum med medlemsstaterne og alle relevante interessenter om, hvordan langsigtet udbredelse af europæisk indhold, der stammer fra samproduktioner og andre former for grænseoverskridende samarbejde, kan styrkes, samtidig med at der tages hensyn til resultatet af den dialog med den audiovisuelle industri, der er bebudet i mediehandlingsplanen, om, hvordan grænseoverskridende adgang til og tilgængelighed af audiovisuelt indhold kan forbedres,

B.   FREMME AF OG EN FREMTRÆDENDE PLADS FOR EUROPÆISK INDHOLD

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION

ANERKENDER FØLGENDE:

28.

Adgang til forskelligartet audiovisuelt indhold og information på alle EU-sprog samt til pålideligt og troværdigt indhold er af stor betydning.

29.

Public service-medier i Europa spiller en vigtig rolle med hensyn til at beskytte demokratiske værdier, fremme meningsmangfoldighed og øge tilgængeligheden af og konkurrenceevnen for europæisk indhold, især når innovative teknologiske redskaber anvendes.

30.

Reglerne om fremme af og en fremtrædende plads for europæisk audiovisuelt indhold og medieindhold skal spille en vigtig rolle med hensyn til at sikre mediepluralisme, øge den kulturelle mangfoldighed, styrke den internationale konkurrenceevne og fremme uafhængig produktion.

31.

Det kan være en udfordring for forbrugerne at finde europæiske produktioner på VOD-platforme i sammenligning med traditionelle distributionsmåder. Det er derfor vigtigt at analysere markedet og evaluere effektiviteten af fremhævelsesforanstaltningerne,

OPFORDRER MEDLEMSSTATERNE OG EUROPA-KOMMISSIONEN TIL INDEN FOR DERES RESPEKTIVE KOMPETENCEOMRÅDER:

32.

at fremskynde gennemførelsen af det reviderede direktiv om audiovisuelle medietjenester (4), da en effektiv gennemførelse heraf vil bidrage til at forbedre onlineadgangen til europæiske produktioner

33.

at fremme drøftelser om eksisterende og påtænkte løsninger vedrørende fremme af europæiske produktioner og muliggøre udveksling af bedste praksis om europæiske produktioners fremtrædende plads ifølge forskellige forretningsmodeller

34.

at udvikle udveksling af bedste praksis og styrke samarbejdet mellem audiovisuelle tilsynsmyndigheder og filmfinansieringsorganisationer

35.

at forbedre og lette søgbarheden af lovligt tilgængeligt og kreativt onlineindhold på alle Den Europæiske Unions sprog, navnlig ved hjælp af onlineredskaber såsom Agorateka (5), med henblik på at gøre det let at finde blandt et stort opbud af andet indhold

36.

at tilskynde til udvikling af databaser såsom LUMIERE VOD (6) for at gøre det lettere at kontrollere europæiske produktioners oprindelsesland

37.

at fremme løbende støtte til biografdistribution af europæiske produktioner, herunder støtte til mindre og uafhængige distributører med henblik på udbredelse af en stor mangfoldighed af europæiske film, og støtte festivaler som effektive kanaler for originalt og forskelligartet indhold, både på nationalt, europæisk og internationalt plan

38.

atvurdere og drøfte den nuværende situation for europæiske produktioner i Den Europæiske Union under hensyntagen til de forskellige interessenters markedsposition og alle andre relevante faktorer (lige konkurrencevilkår, audiovisuelle og sproglige særpræg i forskellige lande, den nuværende definition af europæiske produktioner (7) osv.) med henblik på at sikre et mangfoldigt, retfærdigt og afbalanceret marked for europæiske produktioner

39.

at reflektere over Europas digitale og teknologiske suverænitet under hensyntagen til eksisterende europæiske udbydere og analysere merværdien af en eventuel europæisk platform i samarbejde med public service-medier, som vil omfatte europæisk indhold fra medlemsstaterne, der skal stilles til rådighed for så mange EU-borgere som muligt, samtidig med at der sikres respekt for de relevante intellektuelle ejendomsrettigheder og gældende konkurrence- og statsstøtteregler

40.

at tilskynde public service-medier til at give uafhængige producenter nye muligheder for at skabe og fremme europæisk indhold

41.

at udvikle og tilskynde til nye ordninger for at fremme produktion og distribution af europæiske audiovisuelle produktioner rettet mod børn og unge,

OPFORDRER EUROPA-KOMMISSIONEN TIL:

42.

at fortsætte med at spille en aktiv rolle med hensyn til at lette en gnidningsløs gennemførelse af direktivet om audiovisuelle medietjenester gennem omhyggelig overvågning, rapporteringsaktiviteter og støtte til medlemsstaterne

43.

at analysere situationen på det europæiske audiovisuelle marked med fokus på de vigtigste udfordringer og ubalancer set fra et EU-perspektiv og mulige løsninger,

C.   BÆREDYGTIGHED

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION

UNDERSTREGER FØLGENDE:

44.

For at opnå en bæredygtig udvikling skal mediesektoren bygge videre på sine aktiver (såsom kreativitet og kulturel mangfoldighed), gøre indholdet tilgængeligt og synligt og tilpasse sig de udfordringer og muligheder, som den digitale omstilling giver.

45.

Platforme og onlineudbydere spiller som globale aktører i den digitale økonomi en vigtig rolle med hensyn til at sikre tilgængelighed af, adgang til og distribution af indhold. Samtidig bliver de stadig mere relevante for den demokratiske debat, den kulturelle mangfoldighed, respekten for de grundlæggende rettigheder og værdier, beskyttelsen af mindreårige mod skadeligt indhold og beskyttelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder.

46.

Territorial og eksklusiv licensudstedelse er og bliver afgørende for den kreative frihed, for sektorens bæredygtighed og finansiering og for at skabe grundlag for udviklingen af nye forretningsmodeller,

OPFORDRER MEDLEMSSTATERNE OG EUROPA-KOMMISSIONEN TIL INDEN FOR DERES RESPEKTIVE KOMPETENCEOMRÅDER:

47.

at fremme licenspraksis, der har til formål at sikre et mere retfærdigt forhold mellem VOD-udbydere, platforme, uafhængige producenter og andre rettighedshavere i hele værdikæden, og fremme udviklingen af foranstaltninger, der kan åbne mulighed for gennemsigtige og omfattende oplysninger om brugen af audiovisuelle produktioner i onlinetjenester, herunder muligheden for at få adgang til data om helhedsbilleder og territorier

48.

atfremme den europæiske audiovisuelle sektors konkurrenceevne under hensyntagen til den rolle, som den territoriale og eksklusive udstedelse af licensrettigheder spiller i finansieringssystemet for europæiske produktioner. Spørgsmålet om licensudstedelse bør også indgå i den dialog, der i mediehandlingsplanen blev bebudet om udbredelse af audiovisuelle produktioner

49.

at fremme og støtte finansieringstilgange, der fokuserer på industriens innovation, vækst, teknologier og struktur

50.

yderligere at fremme de relevante aktioner i mediehandlingsplanen, fremme omstillingen og modstandsdygtigheden i uafhængige audiovisuelle virksomheder og medievirksomheder, navnlig MEDIA INVEST, som har til formål at øge investeringerne i den audiovisuelle produktion og distribution, samt det interaktive værktøj, der vejleder medievirksomheder om de forskellige støtteinstrumenter

51.

at tilskynde til at øge mængden af europæiske audiovisuelle produktioner i on-demand-kataloger med kvalitetsfilm, der dækker en bred vifte af emner og aldersgrupper, og vurdere muligheden for at etablere offentlig-private partnerskaber til udbredelse af indhold af høj kvalitet på nationalt, europæisk og internationalt plan

52.

at fokusere på at investere i borgernes modstandsdygtighed gennem foranstaltninger med henblik på digitale færdigheder og mediekendskab for at fremme tilegnelsen af viden og kritisk tænkning. Dette bør sætte brugerne i stand til at identificere ulovligt indhold og desinformation samt til at forstå, hvordan værktøjer til anbefaling af algoritmer fungerer, og drage fordel af indholds søgbarhed

53.

at styrke og forbedre uddannelsen af fagfolk og virksomheder for at hjælpe dem med at tilpasse sig den ændrede produktions- og distributionsmodel i forbindelse med systemer, der bygger på kunstig intelligens (AI), og fremme omskolings- og opkvalificeringsprocesser

54.

atfremme og støtte de nye muligheder, som den digitale økonomi giver for distribution af indhold, med særlig vægt på en rimelig balance mellem udviklingen af AI-systemer og deres brug af indholdet for at sikre både AI-sektorens og den audiovisuelle sektors og mediesektorens konkurrenceevne, og i den forbindelse at sikre lige konkurrencevilkår for de relevante interessenter og hjælpe den audiovisuelle sektor og mediesektoren med at trives uden at hæmme innovationsdynamikken

55.

at træffe alle nødvendige foranstaltninger for at forhindre adgang til ulovligt audiovisuelt indhold på nationalt plan og EU-plan og indføre effektiv onlinehåndhævelse over for krænkelser i kommercielt omfang

56.

at træffe de nødvendige foranstaltninger for at sætte mediesektoren i stand til at udnytte de muligheder, som den europæiske grønne pagt og den europæiske klimalovgivning giver

57.

at drøfte mulige politiske initiativer vedrørende rammerne for reklame på internettet for at sikre fair reklameregler for reklame på internettet og traditionelle former for reklame med hensyn til audiovisuelt indhold og medieindhold

58.

at sikre medieorganisationernes uafhængighed og træffe passende foranstaltninger til at sikre gennemsigtighed og pluralisme i mediesektoren,

OPFORDRER EUROPA-KOMMISSIONEN TIL:

59.

at lette den administrative byrde i forbindelse med adgang til finansiering til europæisk indhold, samtidig med at kravene i finansforordningen overholdes fuldt ud.


(1)  Yearbook 2020/2021 Key Trends, Det Europæiske Audiovisuelle Observatorium (Europarådet), Strasbourg, 2021, s. 20-21.

(2)  Yearbook 2020/2021 Key Trends, Det Europæiske Audiovisuelle Observatorium (Europarådet), Strasbourg, 2021, s. 46.

(3)  Rapporten fra arbejdsgruppen under den åbne koordinationsmetode om samproduktioner vil være af stor betydning i denne sammenhæng.

(4)  Jf. henvisningen i bilaget.

(5)  Den paneuropæiske portal for Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO): https://agorateka.eu/ea/da/About.

(6)  Den første onlinefortegnelse over europæiske film på VOD, som blev iværksat af Det Europæiske Audiovisuelle Observatorium den 16. april 2019 i Europarådet.

(7)  Jf. direktivet om audiovisuelle medietjenester:https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:32010L0013&from=EN


BILAG

Rådets konklusioner

Rådets konklusioner om styrkelse af europæisk indhold i den digitale økonomi (EUT C 457 af 19.12.2018, s. 2).

Rådets konklusioner om forbedring af den grænseoverskridende udbredelse af europæiske audiovisuelle produktioner med vægt på samproduktioner (EUT C 192 af 7.6.2019, s. 11).

Rådets konklusioner om beskyttelse af et frit og pluralistisk mediesystem (EUT C 422 af 7.12.2020, s. 8).

Rådets konklusioner om mediekendskab i en foranderlig verden (EUT C 193 af 9.6.2020, s. 23).

Rådets konklusioner om "Europas medier i det digitale årti: En handlingsplan til støtte for genopretning og transformering (EUT C 210 af 3.6.2021, s. 1).

Rådets konklusioner om arbejdsplanen på kulturområdet 2019-2022 (EUT C 460 af 21.12.2018, s. 12).

Retsakter

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/13/EU af 10. marts 2010 om samordning af visse love og administrative bestemmelser i medlemsstaterne om udbud af audiovisuelle medietjenester (direktiv om audiovisuelle medietjenester) (EUT L 303 af 28.11.2018, s. 69).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/818 af 20. maj 2021 om oprettelse af programmet Et Kreativt Europa (2021-2027) og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1295/2013 (EUT L 189 af 28.5.2021, s. 34).

Meddelelser og henstillinger fra Kommissionen

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om Europas medier i det digitale årti: En handlingsplan til støtte for genopretning og transformering (COM(2020) 784 final).

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om handlingsplanen for europæisk demokrati (COM(2020) 790 final).

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om Europas digitale fremtid i støbeskeen (COM(2020) 67 final).

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om optimering af EU’s innovative potentiale En handlingsplan for intellektuel ejendomsret til støtte for EU’s genopretning og modstandsdygtighed (COM(2020) 760 final).

Europa-Parlamentets initiativer

Betænkning om kunstig intelligens inden for uddannelse, kultur og den audiovisuelle sektor (2020/2017 (INI)).

Det Europæiske Audiovisuelle Observatoriums undersøgelser

Yearbook 2020/2021 Key Trends, Det Europæiske Audiovisuelle Observatorium (Europarådet), Strasbourg.

Europarådet

Den europæiske konvention om koproduktion af film, 1992.