Bruxelles, den 3.2.2021

COM(2021) 36 final

2021/0019(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om forlængelse af EF-sortsbeskyttelse for arterne asparges og artsgrupperne blomsterløg, buske med små frugter og prydbuske


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Initiativet vedrører en forordning, der er vedtaget på grundlag af artikel 118, stk. 1, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde om forlængelse af beskyttelsestiden fra 25 år til 30 år for arterne asparges og artsgrupperne blomsterløg, buske med små frugter og prydbuske, der er fastlagt i artikel 19 i Rådets forordning (EF) nr. 2100/94 om EF-sortsbeskyttelse. Der findes på nuværende tidspunkt en sådan yderligere beskyttelse for arter af træer, vinstokke og kartofler. Anmodningen om forlængelse blev fremsat af Administrationsrådet under EF-Sortsmyndigheden (CPVO) efter anmodning fra planteavlere repræsenteret ved planteavlsorganisationerne Ciopora, Euroseeds og Plantum samt virksomheden James Hutton Ltd.

EF-Sortsmyndigheden og Kommissionen (GD SANTE) har foretaget en analyse af, om der for de pågældende arter er tekniske vanskeligheder i avlen, som kræver udgifter til støttefunktioner i en lang periode, om multiplikationen af planteformeringsmateriale tager lang tid, om de nye sorter kun på lang sigt viser sig at have handelsværdi og afkastet af investeringer i forskningsaktiviteter kun er muligt forholdsvis sent i beskyttelsen i forhold til andre gartneri- eller landbrugsafgrøder. Den foretagne analyse viser, at beskyttelsestiden for arterne asparges og for artsgrupperne blomsterløg, buske med små frugter og prydbuske bør forlænges med fem år for at skabe retsregler, der er befordrende for opnåelsen af en rimelig godtgørelse af forskning og avlsarbejdeSammenhæng med de gældende regler på samme område

Dette er en teknisk gennemførelse af eksisterende krav og dermed i overensstemmelse med de eksisterende politiske bestemmelser på det politiske område vedrørende europæiske planteavleres rettigheder.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Dette forslag er i overensstemmelse med EU-reglerne.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for denne retsakt er artikel 118, stk. 1, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, der efter den almindelige lovgivningsprocedure bemyndiger Europa-Parlamentet og Rådet til at træffe foranstaltninger vedrørende indførelse af europæiske beskyttelsesbeviser for at sikre en ensartet beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i Unionen samt indførelse af centraliserede tilladelses-, koordinations- og kontrolordninger på EU-niveau.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

Kravene til planteavleres rettigheder reguleres på EU-plan og for at sikre samme beskyttelsesperiode for planteavleres rettigheder er det nødvendigt med en indsats på EU-plan.

Proportionalitetsprincippet

Dette er den eneste form af Unionens handling, der kan nå det ønskede mål.

Valg af retsakt

Retsakten har hjemmel i retsgrundlaget, artikel 118 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

Ikke relevant

Høringer af interesserede parter

En række planteavlerorganisationer har anmodet om forlængelse af beskyttelsesperioden for visse arter. De vigtigste interessenter og medlemsstaterne er blevet underrettet og hørt både i Administrationsrådet under EF-Sortsmyndigheden, hvilket resulterede i en formel anmodning fra organet til Kommissionen, og i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder. Der var ikke behov for en separat høring, eftersom initiativet kun vedrører en teknisk gennemførelse af eksisterende regler, og der har ikke førhen fundet en separat høring sted ved lignende initiativer.

Ekspertbistand

Kommissionen har udført en teknisk analyse sammen med EF-Sortsmyndigheden.

Konsekvensanalyse

Det er en retsakt af teknisk karakter, som gennemfører eksisterende regler på baggrund af de berørte parters erfaring. Der er derfor ikke krav om en konsekvensanalyse.

Målrettet regulering og forenkling

Forslaget er ikke knyttet til Refit. Dette forslag om en yderligere beskyttelsesperiode på fem år vil bidrage til at nå et tilstrækkeligt afkast på foretagne investeringer og tilskynde til dyrkning af nye forbedrede sorter til gavn for avlerne, forbrugerne og samfundet som helhed. Det kan derudover give især SMV'er adgang til eksportmarkederne. Problemets karakter ændres ikke, når samfundet i højere grad anvender internettet og de sociale medier, bortset fra at udbuddet af nye plantesorter på internettet (internetsalg) til forbrugerne formentlig vil fortsætte med at stige.

Grundlæggende rettigheder

Intellektuel ejendomsret, artikel 17, stk. 2, i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder 1

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Ingen

5.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Ikke relevant

Forklarende dokumenter (for direktiver)

Ikke relevant

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Formålet med dette forslag er at forlænge EF-sortsbeskyttelsen fra 25 til 30 år for arterne asparges og artsgrupperne blomsterløg, buske med små frugter og prydbuske. Til dette formål fastsættes en forordning til fastsættelse af forlængelsen, og i forordningens artikel 2, stk. 1, forlænges beskyttelsestiden for de nævnte arter med fem år.

Desuden har artikel 2, stk. 2, i dette udkast til formål at tage højde for varigheden af national sortsbeskyttelse. For sorter, for hvilke der er meddelt national sortsbeskyttelse forud for meddelelsen af EF-sortsbeskyttelse, men på hvilke artikel 116, stk. 4, fjerde led, i forordning 1994/2100 EF ikke finder anvendelse, reduceres forlængelsen i artikel 2, stk. 2, i dette forslag med den længste periode i hele år, hvor hvilke national sortsbeskyttelse eller meddelt beskyttelse har været gældende i en medlemsstat for samme art forud for meddelelsen af EF-sortsbeskyttelsen.

2021/0019 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om forlængelse af EF-sortsbeskyttelse for arterne asparges og artsgrupperne blomsterløg, buske med små frugter og prydbuske

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 118,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg, 2 :

efter den almindelige lovgivningsprocedure 3 , og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Tekniske vanskeligheder i planteavl på grund af kompleks genetisk baggrund eller den langsomme eller teknisk komplicerede reproduktion af arterne asparges og artsgrupperne blomsterløg, buske med små frugter og prydbuske kræver investeringer i forskningsaktiviteter. Når beskyttelsen er meddelt for de nævnte arter, tager det år at formere planterne og opbygge et lager, der er tilpas stort til at skabe en fornuftig indkomst. Derfor er den tid, hvor rettighedshaveren kan skabe en indkomst baseret på beskyttelsen, af praktiske årsager begrænset. For at fremme investeringer i forskning og udvikling af disse sorter er det nødvendigt at forlænge sortsbeskyttelsesperioden og tilskynde til planteavlsaktiviteter for at udvikle nye sorter med henblik på at opfylde avlernes og forbrugernes behov og imødegå virkningerne af klimaændringer. Det tager længere tid for disse investeringer at give afkast end for størstedelen af andre arter, f.eks. landbrugsafgrøder, som ofte har en kortere levetid og en større kundekreds.

(2)Desuden tager markedsføringen og markedsudbredelsen af en ny sort af disse arter længere tid, da erfaringen har vist, at en ny sort først på lang sigt viser sin markedsværdi. Derfor er en rimelig godtgørelse af forskningsinvesteringer kun mulig forholdsvist sent i beskyttelsen af disse arter i forhold til andre afgrøder.

(3)For at skabe retsregler, der er bedst egnet til at nå en rimelig godtgørelse, er det hensigtsmæssigt at forlænge perioden for EF-sortsbeskyttelsen for arterne asparges og artsgrupperne blomsterløg, buske med små frugter og prydbuske med fem år.

(4)Med henblik på overensstemmelse bør en sådan forlængelse gælde for enhver form for EF-sortsbeskyttelse for arterne asparges og artsgrupperne blomsterløg, buske med små frugter og prydbuske.

(5)Forlængelsen bør reduceres, hvis national sortsbeskyttelse for disse sorter har været gældende i en medlemsstat forud for meddelelsen af en EF-sortsbeskyttelse og derfor allerede har gjort det muligt for planteavlerne at udnytte deres sorter —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1 
Definitioner

I denne forordning forstås ved:

1."de pågældende plantesorter": plantesorter af arterne asparges og artsgrupperne blomsterløg, buske med små frugter og prydbuske

2."rettighedsperioden": varigheden af EF-sortsbeskyttelsen, jf. artikel 19, stk. 1, i Rådets forordning (EF) nr. 2100/94.

Artikel 2 
Forlængelse af rettighedsperioden

1.Rettighedsperioden for de pågældende plantesorter forlænges med fem år. Forlængelsen gælder for rettigheder, der er meddelt før eller efter den 1. juli 2021. 

2.Stk. 1 berører ikke:

a)artikel 3 i denne forordning

b)artikel 116, stk. 4, fjerde led, i forordning (EF) nr. 2100/94.

Artikel 3 
Reducering af forlængelsen af rettighedsperioden

1.For de plantesorter, der er omhandlet i stk. 2, reduceres forlængelsen af perioden i artikel 2 med den længste periode i hele kalenderår, i hvilke national sortsbeskyttelse eller tildelte rettigheder har været gældende i en medlemssat med hensyn til den samme sort forud for meddelelse af EF-sortsbeskyttelsen.

2.Stk. 1 finder anvendelse på de pågældende plantesorter, som ikke er omfattet af artikel 116, stk. 4, fjerde led, i forordning (EF) nr. 2100/94, og som er blevet meddelt en eller flere nationale former for sortsbeskyttelse forud for meddelelsen af EF-sortsbeskyttelse.

Artikel 4 
Ikrafttræden og anvendelse

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra den 1. juli 2021.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

(1)    Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder (EUT C 326 af 26.10.2012, s. 391).
(2)    EUT C ../../….2020, s. ….
(3)    Europa-Parlamentets holdning af ... og Rådets afgørelse af …