Bruxelles, den 1.12.2021

JOIN(2021) 30 final

Fælles meddelse til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Regionsudvalget og Den Europæiske Investeringsbank

Global Gateway


Global Gateway

1.Indledning

Demokratier — og de værdier, der ligger til grund for dem — skal vise, at de er i stand til at imødegå nutidens globale udfordringer. De skal kunne og have de ambitioner, der er nødvendige for at bidrage til at forbedre menneskers liv i hele verden. Denne virkelighed sættes i skarp fokus af den stadig større nødvendighed af, at landene investerer i og udvikler den infrastruktur, de har brug for til at skabe bæredygtig velstand og beskæftigelse og bæredygtige tjenesteydelser i deres lokalsamfund.

Dette globale behov for infrastruktur er ikke kun nøglen til bæredygtig udvikling i hele verden, men er en afgørende del af puslespillet i forbindelse med bekæmpelse af klimaændringer og beskyttelse af miljøet, forbedring af den globale sundhedssikkerhed og styrkelse af verdensøkonomiens konkurrenceevne. Konsekvenserne af den nuværende ufuldstændige, inkompatible eller frakoblede globale infrastruktur blev i høj grad blottet under covid-19-pandemien gennem den økonomiske indvirkning og isolation som følge af utilstrækkelige digitale forbindelser, forstyrrelser i forsyningskæderne eller manglen på medicinske produkter. Pandemien har øget behovet for handling, men der har længe været en investeringskløft og et globalt behov for investeringer. Ifølge G20's skøn vil det samlede underskud på infrastrukturinvesteringer nå op på 13 bio. EUR i 2040 1 . Hvis vi tager højde for de yderligere infrastrukturinvesteringer, der er nødvendige for at begrænse klimaændringer og miljøforringelse, stiger dette tal til 1,3 bio. EUR om året 2 .

Stillet over for dette presserende behov for store investeringer har landene brug for et positivt tilbud, når de beslutter, hvordan de bedst kan udvikle deres klima-, energi- og transportinfrastruktur og digitale infrastruktur, eller hvordan de kan styrke deres sundheds- eller uddannelsessystemer. Disse valg har en reel indvirkning på borgernes liv og levebrød. De har derfor brug for en betroet partner til at udforme bæredygtige projekter af høj kvalitet, som gennemføres med et højt niveau af gennemsigtighed og standarder for at skabe varige sociale og økonomiske fordele for lokalsamfundene.

EU vil tilbyde finansiering på rimelige og gunstige vilkår for at begrænse risikoen for gældskrise og bidrage til at opbygge bæredygtig infrastruktur med den støtte, de færdigheder og den finansiering, der er nødvendig for at drive den. Uden behørig gennemsigtighed er der en risiko for, at projekter vedrørende god forvaltning og høje standarder udvælges eller udformes forkert, bliver ufuldstændige eller anvendes til at fremme korruption. Dette svækker ikke blot væksten og stiller lokalsamfund ringere, men skaber i sidste ende en afhængighed, der kan begrænse landenes evne til at træffe beslutninger.

I betragtning af denne udfordrings globale karakter er EU nødt til at give sine partnere et positivt tilbud. Global Gateway er dette positive tilbud: en EU-plan for store investeringer i infrastrukturudvikling i hele verden. Formålet er at skabe forbindelser — ikke afhængighed. At investere i projekter, der kan udføres med høje standarder, god forvaltning og gennemsigtighed. At samarbejde med værtslande, finansielle institutioner og den private sektor om at øge infrastrukturinvesteringer for at styrke vores konkurrenceevne, skabe fordele og beskytte vores partnere, styrke lokalsamfundene og tackle nutidens mest presserende globale udfordringer — fra klimaændringer og bæredygtig udvikling til sundhedssikkerhed, ligestilling mellem kønnene og uddannelsessystemer.

Med henblik herpå vil Global Gateway arbejde i hele verden og tilpasse sig de forskellige regioners behov og strategiske interesser og samtidig forblive værdibaseret. Der vil være fokus på fysisk infrastruktur — såsom fiberoptiske kabler, transportkorridorer og rene eltransmissionslinjer — for at styrke digitale net og transport- og energinet. Det vil også skabe et gunstigt miljø for at sikre, at projekterne giver resultater, ved at tilbyde attraktive investerings- og erhvervsvenlige handelsvilkår, lovgivningsmæssig konvergens, standardisering, integration af forsyningskæder og finansielle tjenesteydelser.

Vi står over for en ny videnskabelig og produktionsmæssig revolution som følge af behovet for at bekæmpe klimaændringer og reagere på sundhedstrusler samt den digitale omstilling. Disse ændringer medfører yderligere udfordringer for udviklingsindsatsen, men skaber også nye muligheder. Ved at bistå andre vil EU også bidrage til at fremme sine egne interesser, styrke forsyningskædernes modstandsdygtighed og skabe flere handelsmuligheder for EU's økonomi, hvor ca. 38 mio. job er afhængige af international handel.

Hvis infrastrukturudviklingen skal have det nødvendige omfang og skabe fordele både i EU og i resten af verden, skal der foretages store investeringer. Global Gateway skal mobilisere investeringer på op til 300 mia. EUR mellem 2021 og 2027 ved hjælp af alle de finansielle værktøjer og udviklingsværktøjer, som EU råder over, og som understøttes af et stærkt engagement fra EU’s medlemsstater 3 . Det vil ske på grundlag af en samlet Team Europe-tilgang med kombinerede ressourcer fra EU, medlemsstaterne, de europæiske finansielle institutioner og nationale udviklingsfinansieringsinstitutioner. Det vil aktivt søge at mobilisere finansiering og ekspertise fra den private sektor og støtte adgangen til bæredygtig finansiering.

Med Global Gateway vil Europa fuldt ud bidrage til at mindske den globale investeringskløft. Men opfyldelsen af dette mål vil kræve en samordnet indsats fra ligesindede partnere. I denne ånd vil Global Gateway støtte det arbejde, der er påbegyndt i G7, og initiativer som Global Gateway og Build Back Better World vil gensidigt styrke hinanden. Denne vilje til at samarbejde blev bekræftet på COP26, FN's klimakonference i 2021, hvor EU og USA samlede ligesindede partnere for at give udtryk for deres fælles vilje til at tackle klimakrisen gennem udvikling af infrastruktur, der er ren, modstandsdygtig og forenelig med en fremtid uden emissioner 4 .

Global Gateway bygger på resultaterne af konnektivitetsstrategien fra 2018 mellem EU og Asien, de nyligt indgåede konnektivitetspartnerskaber med Japan og Indien samt de økonomiske planer og investeringsplaner for Vestbalkan 5 , Østpartnerskabet 6 og de sydlige nabolande 7 . Tilgangen er fuldt ud i overensstemmelse med FN's 2030-dagsorden og dens verdensmål for bæredygtig udvikling (SDG) og Parisaftalen. Ved at tilbyde et innovativt alternativ til global infrastrukturudvikling vil Global Gateway være en investering i international stabilitet og samarbejde, og det demonstreres, hvordan demokratiske værdier giver sikkerhed og retfærdighed for investorer, bæredygtighed for partnere og langsigtede fordele for mennesker i verden.

Global Gateway-strategien

Global Gateway vil kanalisere EU's udgifter til udvikling af den globale infrastruktur i overensstemmelse med følgende nøgleprincipper:

Demokratiske værdier og høje standarder

Global Gateway vil give partnerlandene et værdibaseret alternativ, når de beslutter, hvordan de vil dække deres behov for infrastrukturudvikling. Det indebærer overholdelse af retsstatsprincippet, opretholdelse af høje standarder for menneskerettigheder, sociale rettigheder og arbejdstagerrettigheder og overholdelse af normer i internationale regler og standarder for intellektuel ejendomsret. Det betyder, at der skal udvælges bæredygtige investeringer — for lokalbefolkningen, det lokale miljø og de lokale økonomier. Og det betyder, at der skal anlægges en etisk tilgang, således at infrastrukturprojekter ikke skaber uholdbar gæld eller uønsket afhængighed.

God forvaltning og gennemsigtighed

Gennemførelse af projekter til gavn for mennesker vil kræve gennemsigtighed, ansvarlighed og finansiel bæredygtighed. Det vil kræve åben adgang til offentlige udbud og lige vilkår for potentielle investorer og et klart sæt aftalte resultater for at sikre, at Global Gateway-projekter leverer, hvad de har lovet. De, der er mest berørt af potentielle projekter — lokalsamfund, virksomheder og partnere — skal have fuld indflydelse gennem ordentlige offentlige høringer og inddragelse af civilsamfundet. Projekterne bør sikre økonomisk overkommelig og lige adgang til de tjenester og fordele, de vil give, navnlig for kvinder og piger og dem, der risikerer at blive dårligt stillet eller udstødt.

Ligeværdige partnerskaber

Globale Gateway-projekter vil blive udformet, udviklet og gennemført i tæt samarbejde og samråd med partnerlandene. Infrastrukturprojekter vil være baseret på de behov og muligheder, der bliver identificeret for deres lokale økonomier og lokalsamfund, samt på EU's egne strategiske interesser. Det betyder, at der skal udvikles ligeværdige partnerskaber med lande, og at det skal sikres, at der i projektplanlægningen tages hensyn til værtslandenes kapacitet til at forvalte og vedligeholde infrastrukturen på en bæredygtig måde, efter at den er fuldført.

Grøn og ren

Global Gateway er en klimaneutral strategi, der skal fremskynde bæredygtig udvikling og genopretning, skabe inklusiv vækst og beskæftigelse og omstilling til en renere og mere cirkulær global økonomi. Der vil blive investeret i udvikling af rene, klimarobuste infrastrukturer, der er tilpasset scenarier med nettonulemissioner. Projekterne skal leve op til den europæiske grønne pagts principper om ikke at gøre skade og sikre anvendelsen af miljøkonsekvensvurderinger og strategiske miljøvurderinger.

Sikkerhedsfokuseret

Sikker infrastruktur er grundlaget for den globale økonomis og forsyningskædernes modstandsdygtighed — hvad enten det drejer sig om digitalisering, sundhed, transport eller energi. Globale Gateway-projekter vil investere i infrastruktur, der skal afhjælpe sårbarheder, tilvejebringe pålidelig konnektivitet og opbygge kapacitet i forbindelse med naturlige eller menneskeskabte udfordringer, fysiske trusler, cybertrusler eller hybride trusler og økonomisk tvang af geopolitiske årsager. Projekterne skal sikre, at borgerne beskyttes mod uberettiget overvågning fra offentlige myndigheders eller private virksomheders side.

Mobilisering af investeringer fra den private sektor

Europas verdensførende industri, den private sektors viden og investeringskapacitet giver os en enestående konkurrencefordel i hele verden, og Global Gateway skal udnytte den fuldt ud for at blive et levedygtigt og attraktivt alternativ for partnerlandene. Global Gateway vil kombinere og mobilisere ressourcer fra EU, dets medlemsstater, finansielle institutioner og multilaterale offentlige finanser og bruge disse offentlige ressourcer til at tiltrække privat kapital.

2.Global Gateway-investeringsprioriteter

Global Gateway vil styrke de mellemfolkelige forbindelser mellem Europa og dets partnere og kanalisere sine investeringer til områder, hvor infrastrukturmangler er blevet afsløret eller forværret i de seneste år. Sådanne områder er ofte nøglen til at tackle vores mest presserende globale udfordringer, og investeringer på disse områder giver de største fordele for borgerne på mellemlang og lang sigt.

Investeringer i digitalisering, sundhed, klima, energi og transport samt i uddannelse og forskning vil være en prioritet. Det er ligeledes nøgleprioriteter at forbedre kvaliteten og mængden af infrastruktur og det gunstige miljø i modtagerlande og -regioner. Global Gateway vil sikre, at der er rimelig og lige adgang til fordelene ved investeringerne. I denne ånd vil vi sikre, at projekter og investeringer er inklusive, navnlig med hensyn til ligestilling mellem kønnene.

2.1Digitalisering

Covid-19-pandemien har øget betydningen af adgang til sikre og pålidelige digitale infrastrukturer og teknologier, der understøttes af passende regulering. Da den globale internettrafik forventes at være seksdoblet i 2030, bliver bredbåndsforbindelser en forudsætning for overgangen til en datadrevet økonomi og et datadrevet samfund.

EU vil samarbejde med partnerlandene om at udrulle digitale net og infrastrukturer såsom undersøiske og jordbaserede fiberoptiske kabler, rumbaserede sikre kommunikationssystemer samt cloud- og datainfrastrukturer, som tilsammen danner grundlag for udveksling af data, samarbejde inden for højtydende databehandling, kunstig intelligens (AI) og jordobservation. Vi vil prioritere underforsynede regioner, lande og befolkninger med henblik på at tackle den globale digitale kløft og styrke sikre og pålidelige digitale forbindelser i disse regioner og mellem Europa og andre dele af verden. EU vil minimere den digitale infrastrukturs miljøaftryk ved at fremme grønne datacentre og udrulle undersøiske kabler udstyret med havovervågningssensorer.

EU's værktøjskasse for cybersikkerhed i 5G-net vil være retningsgivende for investeringer i digital infrastruktur. Disse vil også blive knyttet til standarder og protokoller, der understøtter nettets sikkerhed og modstandsdygtighed, interoperabilitet og et åbent, pluralistisk og sikkert internet. EU vil også fremme adgangen til det åbne internet i betragtning af dets rolle som en central drivkraft for innovation og socialpolitisk, økonomisk og kulturel udvikling.

EU vil tilbyde pakker vedrørende digital økonomi 8 , der kombinerer infrastrukturinvesteringer med bistand på landeniveau med henblik på at sikre beskyttelse af personoplysninger, cybersikkerhed og retten til privatlivets fred, pålidelig kunstig intelligens samt retfærdige og åbne digitale markeder. EU vil f.eks. bygge videre på den globale tendens i retning af konvergens med den generelle forordning om databeskyttelse (GDPR) for at inspirere andre lande til at fremme sikre datostrømme. Global Gateway vil fremme EU's reguleringsmodel for åbne og konkurrencedygtige markeder for kommunikationsnet og -tjenester.

Global Gateway på stedet

Gennem et undersøisk kabel mellem EU og Latinamerika og et jordbaseret backbone-net mellem sydamerikanske lande, der tilsammen udgør et 35 000 km langt højhastighedsfibernet, sikrer BELLA-programmet en digital motorvej til fremme af investeringer og forskningssamarbejde. Den samlede finansiering i form af tilskud beløber sig til ca. 53 mio. EUR, herunder 26,5 mio. EUR fra EU. Gennem Global Gateway vil EU udvide BELLA-programmet til resten af det latinamerikanske kontinent med yderligere 15 mio. EUR, der skal fungere som løftestang for finansiering fra partnerlande. BELLA vil sikre, at der er den nødvendige konnektivitet i de næste 25 år for at opfylde det stadigt stigende behov for biregionalt samarbejde inden for forskning og uddannelse. Det vil omfatte hurtig og pålidelig adgang til det planlagte regionale EU-Copernicus-beredskabscenter i Panama, hvilket gør det muligt at håndtere klimakriser. Med udgangspunkt i BELLA-programmets succes er EU fast besluttet på at optrappe sit partnerskab med regionen gennem den digitale alliance mellem EU og LAC samt at fremme lovgivningsmæssig konvergens og internationalt samarbejde på databeskyttelsesområdet.

2.2Klima og energi

Økonomisk overkommelig og pålidelig adgang til energi og råstoffer er en forudsætning for, at økonomierne kan fungere, og for industriens konkurrencedygtighed. Energisektoren tegner sig også for over 70 % af de globale drivhusgasemissioner, og dens overgang til renere energi vil spille en afgørende rolle i afværgelsen af de ødelæggende virkninger af klimaændringerne. Det er EU's målsætning at blive det første klimaneutrale kontinent inden 2050. På det nylige COP26 i Glasgow forpligtede alle verdens ledere sig i klimaaftalen til at reducere de globale kuldioxidemissioner til nul omkring midten af århundredet.

Virkningerne af klimaændringerne og forringelsen af biodiversiteten påvirker i uforholdsmæssig høj grad de fattigste og mest sårbare i verden, navnlig i lav- og mellemindkomstlande. Investeringer i både modvirkning af og modstandsdygtighed over for klimaændringer i disse lande er ikke blot en forudsætning for fødevaresikkerhed, sundhed og menneskers sikkerhed og for beskyttelse mod virkningerne af klimaændringer, men er også en stor økonomisk mulighed. For at sikre, at disse investeringer gør en reel forskel, skal infrastrukturen udformes til at imødegå de nuværende risici og fremtidige trusler og bygge på standarder, der vil stimulere lav- eller nulemission og modstå deres virkninger.

Disse infrastrukturinvesteringer og støtte til regulering vil bane vejen for omstillingen til ren energi. Sammen giver de en enestående mulighed for at omdanne økonomier, skabe beskæftigelse og styrke energisikkerheden. Vi vil samarbejde med partnerlandene for at muliggøre en retfærdig energiomstilling i disse lande og samtidig diversificere vores rene energiforsyning. Vi vil støtte regional energiintegration baseret på sammenkobling og fælles projekter såsom havvindmølleparker i kystregioner og fremme energieffektivitet, vedvarende energi (herunder intelligente net) og retfærdig omstilling.

Vi vil samarbejde med partnerlande, der har potentiale til at udvikle deres produktion af vedvarende brint, og fremme skabelsen af konkurrencedygtige markeder, så brint, der produceres uden for EU, kan handles internationalt uden eksportrestriktioner eller prisforvridninger. Vi vil også samarbejde med partnerlandene om at investere i infrastruktur til udvikling af bæredygtige og modstandsdygtige råstofværdikæder. 

Global Gateway på stedet

EU vil mobilisere 2,4 mia. EUR i tilskud til Afrika syd for Sahara og 1,08 mia. EUR til Nordafrika til støtte for vedvarende energi, energieffektivitet, retfærdig omstilling og grønnere lokale værdikæder og gå sammen med initiativer som Power Africa. Det vil bidrage til at udvikle sektoren for vedvarende brint ved at åbne op for forretningsmuligheder på både udbuds- og efterspørgselssiden for energiintensive industrier. Udrulningen af initiativet om grøn energi mellem Afrika og Europa vil bidrage til udviklingen og integrationen af regionale energimarkeder og til gennemførelsen af et stærkt kontinentalt indre marked for elektricitet i Afrika.

2.3 Transport

Transportnet er en afgørende katalysator for velstående økonomier og samfund. De forbinder os med vores partnere og muliggør international handel. På samme måde er transport en nøglesektor i kampen mod klimaændringer og udviklingen og indførelsen af digitale teknologier.

Global Gateway vil fremme globale infrastrukturinvesteringer, der skaber bæredygtige, intelligente, modstandsdygtige, inklusive og sikre transportnet inden for alle transportformer, herunder jernbaner, veje, havne, lufthavne samt logistik og grænseovergange, og bringe disse transportformer sammen i et multimodalt system. Vi vil gennemføre transportinfrastrukturprojekter, der fremmer en bæredygtig udvikling i partnerlandene og reducerer drivhusgasemissionerne samt gør det muligt at diversificere deres forsyningskæder. Vi vil også søge at bygge videre på vores position som verdens transportknudepunkt.

Global Gateway på stedet

EU vil yde yderligere 4,6 mia. EUR til fremme af bæredygtige transportforbindelser i overensstemmelse med den grønne og digitale omstilling. Efter en vellykket udvidelse af EU's transeuropæiske transportnet (TEN-T) til Vestbalkan, Tyrkiet og den østlige partnerskabsregion vil EU fortsat arbejde hen imod færdiggørelsen af den i fællesskab aftalte prioriterede infrastruktur og samarbejde aktivt med partnere om vedtagelsen af det transmediterrane transportnet (TMN-T) i de sydlige nabolande. EU vil fremme en styrkelse af forbindelserne med tilstødende strategiske korridorer i Afrika syd for Sahara og Centralasien, styrke de lovgivningsmæssige rammer og fremme EU's og internationale standarder.

Global Gateway vil fremme konvergens med europæiske eller internationale tekniske, sociale, miljømæssige og konkurrencemæssige standarder, gensidighed i markedsadgang og lige vilkår inden for planlægning og udvikling af transportinfrastruktur. Dette vil forbedre opladnings- og optankningsinfrastrukturen for transportmidler med nulemission og fremme forsyningen af vedvarende og kulstoffattige brændstoffer og styrke luftfartens og søfartens forbindelser med vigtige partnere, samtidig med at der fastsættes nye standarder for at øge den miljømæssige og sociale bæredygtighed, skabe fair konkurrence og reducere emissionerne i disse sektorer.

2.4 Sundhed

Pandemien har afsløret svagheder i sundhedssystemerne og lægemiddelforsyningskædernes skrøbelighed. Den har også vist, at der er store forskelle i den medicinske produktionskapacitet verden over. F.eks. importerer Afrika stadig 99 % af sine vacciner. Sundhedsproblemerne rækker imidlertid langt ud over pandemien. Det anslås, at der hvert år er 8,6 mio. dødsfald i lav- og mellemindkomstlande som følge af sygdomme, der kan behandles, herunder sygdomme, der kan forebygges ved vaccination, graviditetsbetingede sygdomme og kvæstelser i trafikken 9 .

Global Gateway vil prioritere sikkerheden i forsyningskæderne og udviklingen af lokal produktion. Med hensyn til forsyningskædernes sikkerhed vil EU samarbejde med partnerlandene om at diversificere deres lægemiddelforsyningskæder. Myndigheden for Kriseberedskab og -indsats på Sundhedsområdet (HERA) vil også bidrage til at tackle internationale flaskehalse i forsyningskæden.

Kontinenterne skal være i stand til at fremstille deres egne vacciner. EU er fast besluttet på at forebygge fremtidige sundhedskriser ved at styrke kapaciteten i hele verden, herunder gennem opbygning af produktionskapacitet i tredjelande.

HERA vil etablere et tæt samarbejde med globale partnere for at styrke den globale overvågning, lette det internationale samarbejde og støtte medicinske modforanstaltninger i tilfælde af en sundhedskrise, støtte lav- og mellemindkomstlande i opbygningen af ekspertise og udvikling af produktions- og distributionskapaciteter og støtte adgangen til EU-finansierede medicinske modforanstaltninger.

Global Gateway vil også fremme investeringer i bæredygtig infrastruktur og lovgivningsmæssige rammer for den lokale produktion af lægemidler og medicinske teknologier, der vil bidrage til at integrere de nuværende opsplittede markeder og fremme forskning og grænseoverskridende innovation inden for sundhedspleje og dermed hjælpe os med at overvinde sygdomme som covid-19, malaria, gul feber, tuberkulose eller hiv/aids.

Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) vil bidrage til at styrke kapaciteten i Africa Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC) for så vidt angår beredskab og indsats over for sundhedstrusler. Dette samarbejde, der bygger på eksisterende partnerskaber, vil også bidrage til at fremme harmoniseret overvågning og udveksling af oplysninger om prioriterede overførbare sygdomme, der kan sprede sig på kontinentalt plan, og støtte gennemførelsen af Africa CDC's strategi for udvikling af sundhedspersonalet i den offentlige sektor.

2.5 Uddannelse og forskning

Uddannelse er afgørende for retfærdige og inklusive samfund og for deres økonomiske succes på lang sigt. Covid-19-pandemien har afsløret svagheder i uddannelsessystemerne i hele verden. Uddannelsesbudgetterne i udviklingslandene er ofte utilstrækkelige, og antallet af studerende stiger. Antallet af studerende i verden anslås at blive tredoblet i løbet af de næste to årtier.

EU vil investere i kvalitetsuddannelse, herunder digital uddannelse, med et livslangt læringsperspektiv med særlig fokus på inklusion af piger og kvinder og andre sårbare grupper, der ofte har mindre skolegang. Vi vil hjælpe partnerlandene med at omdanne deres uddannelsessystemer og afhjælpe mangler inden for undervisning, uddannelse og læring på alle niveauer.

Vi vil også fremme de studerendes, personalets, lærernes og praktikanternes mobilitet og styrke netværk og peerlæring på tværs af videregående uddannelsesinstitutioner. Det udvidede Erasmus-±-program åbner sådanne muligheder for mennesker fra hele verden.

Erasmus+-programmet har en stærk international dimension. Det styrker mobiliteten og udvekslinger mellem det europæiske uddannelsesområde og partnerlandene ved at udvikle mere inklusive og bæredygtige uddannelsessystemer og ved at øge ledelses- og styringskapaciteten på alle niveauer i uddannelsessektoren. Det samlede tildelte beløb for perioden 2014-2020 var 1,8 mia. EUR. Den internationale del af Erasmus+ i perioden 2021-2027 vil blive udvidet med en samlet finansiering på 2,2 mia. EUR fra EU's eksterne instrumenter for at styrke det europæiske tilbud om mobilitet og samarbejde inden for uddannelse, ungdom og idræt i hele verden.

EU vil samarbejde med partnerlandene om at styrke samarbejdet om forskning og innovation.

Horisont Europa, verdens største offentligt finansierede multilaterale forsknings- og innovationsprogram, giver forskere og innovatorer uden for Europa mulighed for at deltage i EU-finansierede samarbejdsaktioner inden for forskning og innovation, mobilitetsordninger og multilaterale forsknings- og innovationspartnerskaber. Horisont Europa-programmet giver nu mulighed for at associere lande hvor som helst i verden, som deler grundlæggende værdier og har en stærk videnskabs-, teknologi- og innovationsprofil. Kommissionen vil også undersøge mulighederne for at forbinde virksomhedsvæksthuse og innovatorer i hele verden.

3.Global Gateway-investerings- og gennemførelsesmodellen

For at nå op på det nødvendige investeringsniveau vil Global Gateway mobilisere flere og bedre investeringer i international infrastruktur. Dette kræver en ny og innovativ tilgang til finansiering og en opgradering af vores eksisterende værktøjskasse. Global Gateway vil anvende risikobegrænsende instrumenter såsom garantier og blanding for at trække på de kombinerede ressourcer fra både den offentlige og den private sektor. Finansielle værktøjer vil blive kombineret med operationelle værktøjer såsom teknisk bistand, politisk og økonomisk dialog, handels- og investeringsaftaler og standardisering for at bidrage til at skabe bedre betingelser for investeringer af høj kvalitet.

3.1 Forøgelse af investeringer

Global Gateway — Finanser

Global Gateway vil mobilisere investeringer i udvikling af infrastruktur på op til 300 mia. EUR i årene 2021-2027.

Dette beløb består af:

-investeringer på op til 135 mia. EUR under EFSD+, herunder et nyt initiativ med EIB, som kan sikre yderligere investeringer på 25 mia. EUR 10

-finansiering i form af tilskud på op til 18 mia. EUR under EU's andre eksterne bistandsprogrammer 

-145 mia. EUR i planlagte investeringer fra europæiske finansielle institutioner og udviklingsinstitutioner

-EU sigter mod bedre koordinering med sine medlemsstater for at styrke sin strategiske rolle i bestyrelserne for de multilaterale udviklingsbanker til støtte for Global Gateway-projekter.

EU forventer at øge budgetudgifterne til infrastruktur i tredjelande. I perioden 2014-2020 investerede EU 14 % af sit eksterne budget — 9,62 mia. EUR — i konnektivitetsprojekter. Under budgetcyklussen for 2021-2027 vil dette beløb sandsynligvis stige betydeligt. Instrumentet for naboskab, udviklingssamarbejde og internationalt samarbejde (NDICI) — et globalt Europa, der finansierer samarbejde med tredjelande, har et samlet budget på 79 mia. EUR og et udgiftsmål på 35 % til klimaindsatsen. Desuden vil ca. 10 % af NDICI-midlerne blive afsat til digitale tiltag.

Vi vil også bruge innovative finansielle instrumenter til at tiltrække privat kapital. NDICI — et globalt Europa opretter en EU-garantikapacitet på op til 53,4 mia. EUR. EU kan også mobilisere private investeringer gennem instrumentet til førtiltrædelsesbistand (IPA III), Interreg, InvestEU og EU's forsknings- og innovationsprogram Horisont Europa. Den Europæiske Fond for Bæredygtig Udvikling Plus (EFSD+) vil være vores vigtigste finansielle redskab til mobilisering af investeringer under Global Gateway. De garantier, den stiller, vil blive anvendt til risikobegrænsning og mobilisering af private investeringer i samarbejde med Den Europæiske Investeringsbank og andre europæiske finansielle institutioner, herunder f.eks. Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling.

Som et yderligere værktøj til sin finansielle værktøjskasse undersøger EU også muligheden for at oprette en europæisk eksportkreditfacilitet, der skal supplere de eksisterende eksportkreditordninger på medlemsstatsplan og øge EU's samlede slagkraft på dette område. Faciliteten skal bidrage til at sikre mere lige vilkår for EU-virksomheder på tredjelandsmarkeder, hvor de i stigende grad møder udenlandske konkurrenter, der modtager omfattende statsstøtte og dermed har lettere ved at deltage i infrastrukturprojekter.

Finansiering af Global Gateway gennem EFSD+

EFSD+ er et innovativt instrument, der vil bidrage til at generere investeringer i en række Global Gateway-sektorer gennem sin garantikapacitet og blandet finansiering. Instrumentet stiller 40 mia. EUR i garantikapacitet til rådighed.

Garantier

EFSD+-garantierne tilbydes på gunstige vilkår, der er meget konkurrencedygtige. De vil gøre det muligt for private investorer at finansiere projekter på mere udfordrende markeder ved at påtage sig risici for mere ustabile miljøer og samtidig undgå markedsforvridninger.

Da EFSD+ dækker en del af risiciene, kan Unionens udviklingsfinansieringspartnere matche EFSD+-garantierne med deres egne ressourcer, hvilket igen vil tiltrække yderligere investorer. Investeringsprogrammerne vil blive gennemført ved hjælp af to hovedstrategier:

·EU vil i partnerskab med EIB stille en garanti på 26,7 mia. EUR til rådighed til at dække investeringer i flere sektorer såsom ren energi, grøn infrastruktur og sundhed, i hvilke EIB allerede har opnået gode resultater under det tidligere eksterne lånemandat. Den risikodækning, der ydes, vil gøre det muligt for EIB at yde lån til partnerlande med henblik på at foretage bæredygtige investeringer i konnektivitet og andre prioriterede sektorer. EU-garantien vil få maksimal indvirkning på Global Gateway-investeringer i de partnerlande, hvor statslige og andre risici i den offentlige sektor stadig er en stor flaskehals. Partnerskabstilgangen under EFSD+ vil sikre en stærk styring af EU i overensstemmelse med prioriteterne for Global Gateway og fremme synergier og komplementaritet med alle områder af EU's optræden udadtil.

·Som et af sektorvinduerne i den åbne arkitektur i EFSD+ (13 mia. EUR) vil Kommissionen foreslå et specifikt Global Gateway-vindue, som sammen med andre tematiske vinduer såsom vinduet for bæredygtig finansiering vil fokusere på sektorer som bæredygtig energi, ren transport og digital teknologi. Der vil blive oprettet et særligt delvindue for digital konnektivitet med en tilgang på landeniveau for at styrke konvergensen med EU's pakker vedrørende digital økonomi. Samarbejde med en række europæiske finansielle institutioner vil gøre det muligt fuldt ud at høste den meget store geografiske og sektorspecifikke ekspertise, der er til rådighed i disse institutioner, for at fjerne de investeringsflaskehalse, som den private sektor i værtslande står over for.

Blanding

·Når projekter har en offentlig merværdi, som ikke kan omregnes i penge, og som garantierne ikke kan håndtere, vil EU anvende blandingsfaciliteterne under EFSD+. Disse faciliteter gør brug af tilskud og lån til at støtte investeringsprojekter, der ikke er egnede til bankfinansiering, i EU's partnerlande, og forbedrer samtidig deres bæredygtigheds-, klimasikrings- og udviklingseffekt.

Finansiering, der støttes af EFSD+, vil være baseret på systematiske mekanismer til at udskille unormalt lave udbud, hvilket bringer den faktiske gennemførelse af projekterne eller principperne for Global Gateway i fare, og udenlandske subsidier, der undergraver de lige konkurrencevilkår. Der vil også være fokus på at sikre, at handel og investeringer ikke fordrejes, når EU finansierer projekter i tredjelande. EU's udviklingsfinansieringspartnere bør anvende samme udbudsstandarder som EU.

Hvis EFSD+ skal anvendes på grund af ugunstige lovgivningsmæssige rammer eller eksternaliteter, der ikke afspejles i markedspriserne (f.eks. CO2-emissioner), vil EU samarbejde med partnerlandet om at afhjælpe disse underliggende mangler. Dette skulle mindske partnerlandets afhængighed af fremtidig ekstern bistand.

3.2 Et investeringsvenligt miljø

Et gunstigt miljø spiller en central rolle i mobiliseringen af øgede infrastrukturinvesteringer, som også opfylder høje tekniske, konkurrencemæssige, miljømæssige, sociale og forvaltningsmæssige standarder. EU vil anvende sine forskellige værktøjer til at forbedre betingelserne for at tiltrække investeringer af høj kvalitet i partnerlandene. Der skal i denne forbindelse sættes ind på forskellige områder ved at:

·styrke mobiliseringen af indenlandske ressourcer, forvaltningen af de offentlige finanser og gældsforvaltningen og forbedre gældsbæredygtigheden

·fremme reformer i partnerlandene med henblik på at etablere gennemsigtige, ikkediskriminerende og bæredygtige lovgivningsmæssige rammer, der er i overensstemmelse med internationale standarder, og opbygge deres kapacitet til at håndhæve overholdelsen af retlige forpligtelser

·forbedre strømmen af bæredygtig finansiering ved at fremme relevante taksonomier, standarder og oplysninger. Kommissionen er i færd med at udvikle en omfattende strategi for at øge adgangen til bæredygtig finansiering i lav- og mellemindkomstlande

·styrke partnerlandenes kapacitet til at udarbejde infrastrukturplaner og udarbejde troværdige pipelines med projekter, der er i overensstemmelse med nationale udviklingsstrategier og -behov

·tilskynde andre bilaterale og multilaterale finansieringsudbydere til at overholde internationale standarder for styring af infrastrukturudgifter

·deltage aktivt i relevante internationale standardiseringsorganer. 

Bedre styring af infrastrukturudgifter — EU vil:

-fremme anvendelsen af multilaterale værktøjer såsom IMF's ramme for vurdering af forvaltningen af offentlige investeringer (Public Investment Management Assessment — PIMA), OECD's metode til vurdering af udbudssystemer (Methodology for Assessing Procurement Systems — MAPS) og IMF's/Verdensbankens PPP-model for finanspolitisk risikovurdering (PPP Fiscal Risk Assessment Model — PFRAM)) for at forbedre projektforberedelsen og sikre valuta for pengene i infrastrukturen

-yde teknisk bistand til kapacitetsopbygning og tekniske undersøgelser i partnerlande gennem NDICI-programmer for et globalt Europa og instrumentet for teknisk støtte for EU's medlemsstater, som muliggør videndeling mellem nationale forvaltninger under programmer som f.eks. TAIEX

-fremme gennemførelsen af G20-principperne for investeringer i kvalitetsinfrastruktur på internationalt plan.

4.Koordinering af indsatsen med ligesindede partnere

I forbindelse med gennemførelsen af Global Gateway vil EU arbejde tæt sammen med ligesindede partnere for at udvikle synergier mellem deres respektive bestræbelser på at fremme konnektivitet og kvalitetsinfrastruktur med tredjelande og opnå størst mulig indvirkning med hensyn til at bygge bro over den globale infrastrukturkløft. Dette samarbejde vil omfatte alle aspekter af vores arbejde, herunder koordinering af politikker, samarbejde om og samfinansiering af fælles eller parallelle projekter, fælles samarbejde med værtslande, den private sektor og internationale finansielle institutioner og samarbejde inden for rammerne af relevante internationale standardiseringsfora.

G7 har allerede iværksat en lang række initiativer til støtte for bæredygtig infrastruktur i partnerlandene. EU støtter fuldt ud den trinvise ændring af finansieringen af infrastruktur, som G7-lederne forpligtede sig til på topmødet i Carbis Bay i juni 2021, og spiller en aktiv rolle i gennemførelsen af denne ambition. EU ser dette som et langsigtet partnerskab, der fortsat vil være åbent for, at andre kan tilslutte sig.

EU har allerede indgået konnektivitetspartnerskaber med Japan og Indien. EU agter også at forfølge et konnektivitetspartnerskab med Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Nationer (ASEAN) på grundlag af ministererklæringen fra 2020. Tidligere i år lancerede EU og USA et handels- og teknologiråd, hvor parterne også samarbejder om at fremme sikker og bæredygtig international digital konnektivitet. EU vil søge yderligere samarbejde med USA samt med Canada, Republikken Korea og andre ligesindede partnere.

For at få dette spørgsmål højere op på den politiske dagsorden vil EU gøre Global Gateway til en prioritet for multilaterale og, hvor det er relevant, bilaterale topmøder med vores internationale partnere, i første omgang på det kommende topmøde mellem EU og Det Østlige Partnerskab efterfulgt af topmødet mellem EU og Den Afrikanske Union. EU vil også integrere principperne om Global Gateway i sit eksisterende samarbejde om konnektivitet med partnerregioner, -organisationer og -lande.

5.Forvaltning og kommunikation

Globale Gateway-projekter vil blive udviklet og udrullet gennem Team Europe-initiativer. EU-institutionerne, medlemsstaterne og de europæiske finansielle institutioner vil samarbejde med europæiske virksomheder samt regeringer, civilsamfundet og den private sektor i partnerlandene.

Gennemførelsen af Global Gateway vil blive videreført under ledelse af Kommissionens formand af den højtstående repræsentant/næstformand for Kommissionen og ansvarlige kommissærer. I den forbindelse vil der blive oprettet et Global Gateway-styringsudvalg, som skal give strategisk vejledning om dette initiativ, navnlig i forbindelse med udviklingen af Team Europe-projekter.

Kommissionen vil nedsætte en erhvervsrådgivningsgruppe om Global Gateway. Denne gruppe vil sikre inddragelsen af den private sektor, være let tilgængelig og drøfte gennemførelsen af Global Gateway-strategien. Den vil modtage input fra erhvervslivet og dele viden for at maksimere investeringernes virkning og effektivitet. Denne gruppe vil spille en komplementær rolle, og dens arbejde vil ikke gribe ind i eksisterende erhvervsfremmeorganisationers arbejde. Der vil også blive etableret en dialog med civilsamfundet for at sikre en fuldt ud inklusiv tilgang.

For at støtte dette opsøgende arbejde vil EU-delegationerne — i tæt samarbejde med EU's medlemsstater i en Team Europe-tilgang — spille en central rolle i koordineringen med alle interessenter på stedet og i indsatsen for at nå ud til partnerlandene for at identificere projekter, matche dem med finansiering og følge op på gennemførelsen. Dette vil indgå i en bredere diplomatisk indsats, der vil blive iværksat sammen med medlemsstaterne for at fremme Global Gateway-modellen og de økonomiske, sociale og miljømæssige fordele, den medfører.

EU vil iværksætte en oplysningskampagne i partnerlandene for at oplyse borgerne og institutionelle interessenter om tilgangen til Global Gateway og opfordre medlemsstaterne og europæiske finansielle institutioner til at forene kræfterne i denne kommunikation. Kommissionen vil også iværksætte en særlig kommunikationskampagne om Global Gateway i EU i løbet af 2022.

6.Vejen frem

Global Gateway vil kombinere Team Europes, internationale partneres og den private sektors kapital og ekspertise. Den vil blive baseret på vores partnerlandes behov og Den Europæiske Unions strategiske interesser. I denne ånd vil vi udvikle Global Gateway sammen med partnerlande og opfordre civilsamfundet og den lokale private sektor til at deltage aktivt i vores drøftelser. EU vil nu række ud til andre lande, der er villige til at samarbejde. Vi vil også inddrage den private sektor for at frigøre kapital, ekspertise og erfaring.

Fremskridt med gennemførelsen af Global Gateway vil blive overvåget, evalueret og rapporteret regelmæssigt og proaktivt. Strategien vil om nødvendigt blive tilpasset. Kommissionen og den højtstående repræsentant er fast besluttet på en hurtig gennemførelse af strategien og vil holde Rådet og Parlamentet nøje orienteret.

Med udgangspunkt i det vellykkede Europa Connectivity Forum i 2019 med deltagelse af en række af EU's partnerlande og centrale interessenter vil EU være vært for regelmæssige møder i Global Gateway Forum. Kommissionen vil afholde et møde med interessenter i juni 2022 for at gøre status over de fremskridt, der er gjort med gennemførelsen af Global Gateway, og drøfte de næste skridt. 

(1)

Det globale infrastrukturcenter: https://outlook.gihub.org/ . 

(2)

Rozenberg, Julie, Fay, Marianne. 2019. Beyond the Gap: How Countries Can Afford the Infrastructure They Need while Protecting the Planet. Washington, DC: Verdensbanken.

(3)

Rådets konklusioner 10629/21 "Et globalt forbundet Europa" af 12. juli 2021.

(4)

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/da/statement_21_5767 . 

(5)

Meddelelse "En økonomisk plan og investeringsplan for Vestbalkan" (SWD(2020) 641 final).

(6)

Fælles meddelelse "Styrkelse af robustheden — resultater for alle gennem Det Østlige Partnerskab" (JOIN(2020) 7 final) og det fælles arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene "Recovery, resilience and reform: post 2020 Eastern Partnership priorities" (SWD(2021) 186 final).

(7)

Fælles meddelelse "Fornyet partnerskab med de sydlige nabolande — En ny dagsorden for Middelhavsområdet" (JOIN (2021) 2 final), og det fælles arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene "Renewed Partnership with the Southern Neighbourhood Economic and Investment Plan for the Southern Neighbours" (SWD(2021) 23 final).

(8)

 Meddelelse fra Kommissionen, "Det digitale kompas 2030: Europas kurs i det digitale årti", 9.3.2021 (COM(2021) 118 final).

(9)

Kruk, Margaret E., Gage, Anna D., Joseph, Naima T., Danaei, Goodarz, García-Saisó, Sebastián, Salomon, Joshua A., Mortality due to low-quality health systems in the universal health coverage era: a systematic analysis of amenable deaths in 137 countries, The Lancet 392.10160 (2018), s. 2203-2212, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31668-4 .

(10)

 Kommissionen foreslår et nyt Global Gateway-initiativ med henblik på en betydelig forøgelse af investeringerne finansieret over EU-budgettet. Kommissionen tilbyder at stille yderligere 750 mio. EUR til rådighed i perioden 2022-2027 i årlige trancher, forudsat at EIB matcher disse midler inden for rammerne af de relevante ordninger, og at disse projekter gennemføres som planlagt. Med henblik herpå er det nødvendigt hurtigst muligt at fortsætte arbejdet med at identificere og vurdere projekterne. Kommissionen foreslår at evaluere dette i 2024 med henblik på at øge budgettet, når det er relevant.