10.5.2021   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 181/25


Rådets begrundelse: Rådets førstebehandlingsholdning (EU) nr. 17/2021 med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af programmet Det Europæiske Solidaritetskorps og om ophævelse af forordning (EU) 2018/1475 og (EU) nr. 375/2014

(2021/C 181/02)

I.   INDLEDNING

1.

Den 11. juni 2018 vedtog Kommissionen et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af programmet Det Europæiske Solidaritetskorps og om ophævelse af [forordningen om Det Europæiske Solidaritetskorps] og forordning (EU) nr. 375/2014 (1).

2.

Europa-Parlamentet vedtog sin førstebehandlingsholdning den 12. marts 2019 (2).

3.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog sin udtalelse den 17. oktober 2018 (3). Det Europæiske Regionsudvalg vedtog sin udtalelse på plenarforsamlingen den 5.-6. december 2018 (4).

4.

På samlingen den 26. november 2018 nåede Rådet til enighed om en delvis generel indstilling (5) til Kommissionens forslag, der gav formandskabet mandat til at fortsætte forhandlingerne med Europa-Parlamentet. I løbet af forhandlingsprocessen blev der afholdt fire triloger og mange møder på teknisk plan, og endelig blev der på den sidste trilog den 11. december 2020 opnået foreløbig samlet enighed.

5.

Den 18. december 2020 godkendte De Faste Repræsentanters Komité den endelige kompromistekst, der var resultatet af trilogerne (6). Teksten blev efterfølgende sendt til Europa-Parlamentet.

6.

Den 11. januar 2021 godkendte Europa-Parlamentets Kultur- og Uddannelsesudvalg enstemmigt den endelige kompromistekst (7).

II.   MÅL

7.

Det generelle mål med programmet Det Europæiske Solidaritetskorps 2021-2027 er at øge unges og organisationers deltagelse i tilgængelige solidaritetsaktiviteter af høj kvalitet, primært frivilligt arbejde, for derigennem at styrke samhørighed, solidaritet, demokrati, europæisk identitet og aktivt medborgerskab i og uden for Unionen og for at håndtere samfundsmæssige og humanitære udfordringer i praksis med særligt fokus på at fremme bæredygtig udvikling, social inklusion og lige muligheder.

8.

Programmet etablerer to aktionsområder for unges deltagelse, nemlig et for deltagelse i solidaritetsaktiviteter og et for deltagelse i humanitære bistandsaktiviteter (Det Frivillige Europæiske Korps for Humanitær Bistand). De aktioner, der støttes af programmet på begge områder, er frivilligt arbejde, solidaritetsprojekter, netværksaktiviteter og kvalitets- og støtteforanstaltninger.

9.

Programmet støtter solidaritetsaktiviteter, som rummer en klar europæisk merværdi, f.eks. gennem deres tværnationale karakter, deres evne til at supplere andre programmer og politikker på alle niveauer, deres europæiske dimension for så vidt angår emner, mål, tilgange, forventede resultater og andre aspekter, deres tilgang til inddragelse af unge med forskellig baggrund eller deres bidrag til en effektiv udnyttelse af Unionens gennemsigtigheds- og anerkendelsesværktøjer.

III.   ANALYSE AF RÅDETS FØRSTEBEHANDLINGSHOLDNING

10.

Næsten alle de ændringer til Kommissionens forslag, som der var opnået enighed om i Rådets delvise generelle indstilling af 26. november 2018 og navnlig følgende, er indarbejdet i Rådets førstebehandlingsholdning:

kravet om, at deltagere skal have lovligt ophold i et deltagende land

definitionen af Det Europæiske Solidaritetskorps' portal

muligheden for at anvende maksimalt 20 % af budgettet til frivillige aktiviteter inden for landegrænserne

midtvejsevalueringen skal forelægges af Kommissionen senest den 31. december 2024

tilføjelsen af en bestemmelse om sikkerhedsforanstaltninger og korrigerende foranstaltninger for at beskytte Unionens interesser i overensstemmelse med finansforordningen og

en række ændringer til betragtningerne.

11.

Rådets førstebehandlingsholdning indeholder også følgende centrale elementer, som EU-lovgiverne er nået til enighed om på trilogerne:

Vigtigste spørgsmål

12.

Europa-Parlamentet havde udtrykt betænkeligheder med hensyn til programmets forvaltning og Parlamentets begrænsede rolle i beslutningstagningen, såfremt nye initiativer indføres i løbet af programmeringsperioden. EU-lovgiverne blev enige om at tilføje en ny betragtning, der gør det klart, at aktioner eller initiativer, der ikke støttes i henhold til denne forordning, ikke kan medtages i arbejdsprogrammet.

13.

Den finansieringsramme, som EU-lovgiverne har opnået enighed om, er det beløb, som Det Europæiske Råd fastsatte i forbindelse med den flerårige finansielle ramme (FFR) for 2021-2027, nemlig 1 009 mio. EUR. Dette beløb svarer til en budgetnedskæring på ca. 20 % i forhold til Kommissionens oprindelige forslag på 1 260 mio. EUR.

14.

Med hensyn til programmets genstand og budgetfordeling blev det besluttet at lade området for praktikophold og job udgå af programmet og at tilføre det tilsvarende budget (8 %) til solidaritetsområdet, som derefter vil modtage 94 % af budgettet. De øvrige 6 % af budgettet vil blive tildelt området for humanitær bistand.

15.

Selv om Det Europæiske Solidaritetskorps grundlæggende er et inklusionsprogram, er der tilføjet en ny artikel om inklusion af unge med færre muligheder samt en række andre bestemmelser, der øger programmets inklusivitet, som en understregning af dette aspekt.

16.

Forsikringsdækning og godkendelseskrav var et andet vigtigt spørgsmål under forhandlingerne mellem EU-lovgiverne. Som resultat af forhandlingerne og delvis i lyset af erfaringerne med covid-19-pandemien og dens konsekvenser for de frivillige i Det Europæiske Solidaritetskorps er der i forskellige dele af teksten blevet indsat en række bestemmelser, der forbedrer deltagernes forsikringsdækning såvel som sikkerhedskontrollen for at beskytte sårbare personer såsom børn.

17.

Hvad angår aldersgrænsen for frivillige inden for humanitær bistand, bibeholder teksten den generelle aldersgrænse på 18-30 år for alle frivillige, men tilføjer en specifik undtagelse for frivillige inden for humanitær bistand (øvre aldersgrænse op til 35 år). Bestemmelserne vedrørende erfarne trænere, mentorer og eksperter er blevet udbygget.

18.

Europa-Parlamentet havde foreslået omfattende ændringer og fremsat yderligere tekstforslag til programmets område for humanitær bistand, og EU-lovgiverne indvilligede i at acceptere nogle af dem, selv om området for humanitær bistand trods sine særlige karakteristika kun udgør 6 % af programmet. Det endelige kompromis om programmets bestemmelser om humanitær bistand er i denne henseende afbalanceret, og ud over den forhøjede aldersgrænse blev EU-lovgiverne enige om at medtage hovedprincipperne om humanitær bistand og skærpede sikkerhedsforanstaltninger, der finder anvendelse på frivilligt arbejde til støtte for humanitære bistandsaktioner.

Øvrige spørgsmål

19.

Til at begynde med havde Kommissionen foreslået et begrænset sæt indikatorer, men Rådet og Europa-Parlamentet blev enige om at supplere bilaget med mere udførlige indikatorer.

20.

EU-lovgiverne blev enige om at skærpe bestemmelserne vedrørende deltagende organisationer, navnlig hvad angår Det Europæiske Solidaritetskorps' kvalitetsmærke.

21.

EU-lovgiverne blev også enige om at skærpe bestemmelserne vedrørende midtvejsevalueringen af programmet og kvalitetsmærket »Seal of Excellence«.

22.

Flere bestemmelser er blevet ændret som følge af Rådets horisontale tilgang til alle FFR-relaterede sager. Disse vedrører navnlig tilføjelsen af programmets varighed i artikel 1, så det er i overensstemmelse med tidsrammen for FFR 2021-2027, bestemmelserne om tredjelandes deltagelse, bestemmelserne om kumulativ og alternativ finansiering og bestemmelserne om tilbagevirkende kraft (programmet Det Europæiske Solidaritetskorps 2021-2027 finder anvendelse fra den 1. januar 2021).

IV.   KONKLUSION

23.

Rådets førstebehandlingsholdning afspejler fuldt ud det samlede kompromis, der blev opnået i forhandlingerne mellem Rådet og Europa-Parlamentet med støtte fra Kommissionen.

24.

Kompromiset er bekræftet ved skrivelse af 15. januar 2021 fra formanden for Europa-Parlamentets Kultur- og Uddannelsesudvalg til formanden for De Faste Repræsentanters Komité. I denne skrivelse anfører formanden for Kultur- og Uddannelsesudvalget, at hun, såfremt Rådet formelt sender Parlamentet sin holdning som vedtaget, vil henstille til plenarforsamlingen, at den ved Parlamentets andenbehandling vedtager Rådets holdning uden ændringer, med forbehold af jurist-lingvisternes gennemgang.

(1)  Dokument 9993/1/18 REV 1 + ADD 1-5.

(2)  EUT C 23 af 21.1.2021, s. 218.

(3)  Dokument EESC-2018-04028-AC.

(4)  Dokument 5321/19.

(5)  Dokument 14787/18.

(6)  Dokument 13847/20.

(7)  https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/217229/CULT%20Voting%20session%2011%20January%202021%20Results.pdf