4.5.2021   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 167/17


Rådets begrundelse: Rådets førstebehandlingsholdning (EU) nr. 13/2021 med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af programmet for retlige anliggender og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1382/2013

(2021/C 167/02)

I.   INDLEDNING

1.

Den 30. maj 2018 vedtog Kommissionen forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af programmet for retlige anliggender (1) (i det følgende benævnt »forordningen«).

2.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog sin udtalelse den 18. oktober 2018.

3.

Behandlingen af forslaget begyndte i juli og blev afsluttet i december 2018. Den 19. december 2018 gav De Faste Repræsentanters Komité et delvist forhandlingsmandat (2). Eftersom forordningen indgår i den pakke af forslag, der er knyttet til den flerårige finansielle ramme (i det følgende benævnt »FFR«), blev alle bestemmelser med budgetmæssige følger eller af horisontal karakter henlagt, indtil der blev gjort yderligere fremskridt med FFR.

4.

Europa-Parlamentet vedtog sin holdning den 6. februar 2019. Der blev afholdt to triloger den 20. februar og den 5. marts 2019. I Rådet blev der den 28. februar og den 4. marts 2019 afholdt to møder i Ad Hoc-Gruppen vedrørende Finansielle RIA-Instrumenter for at orientere medlemsstaterne om fremskridtene i forhandlingerne og få deres tilbagemeldinger.

5.

Disse forhandlinger gjorde det muligt at nå frem til en fælles forståelse med Europa-Parlamentet om de dele af forslaget, der ikke var sat i skarp parentes, og som var omfattet af formandskabets mandat. Resultatet af disse forhandlinger er gengivet i dokument 7248/1/19. De Faste Repræsentanters Komité bekræftede den 13. marts 2019 den fælles forståelse, der var opnået med Europa-Parlamentet.

6.

Europa-Parlamentet bekræftede den fælles forståelse den 17. april 2019 med vedtagelsen af sin lovgivningsmæssige beslutning (førstebehandling).

7.

Den 16. november 2020 gennemgik De Faste Repræsentanters Komité den foreløbige politiske enighed, som forhandlerne havde opnået om den flerårige finansielle ramme for 2021-2027. Det gav De Faste Repræsentanters Komité mulighed for at vedtage det fulde forhandlingsmandat om programmet for retlige anliggender den 2. december 2020 (3).

8.

Der blev afholdt to triloger den 11. og 18. december 2020. De blev ledsaget af flere tekniske møder og redigeringsmøder.

9.

Den 18. december 2020 blev der opnået foreløbig politisk enighed med Europa-Parlamentet.

10.

Samtidig blev de forskellige elementer i FFR-pakken formelt vedtaget af Rådet den 17. december 2020.

11.

Den 3. februar 2021 analyserede De Faste Repræsentanters Komité den endelige kompromistekst og udtrykte sin støtte til den.

12.

Den 5. februar 2021 sendte formændene for Europa-Parlamentets Retsudvalg og Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender en skrivelse til formanden for De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling) (i det følgende benævnt »Coreper«), som bekræftede Europa-Parlamentets enighed om resultatet af de interinstitutionelle forhandlinger (med forbehold af jurist-lingvisternes gennemgang i de to institutioner).

13.

Den 17. februar 2021 nåede Coreper til politisk enighed om kompromisteksten.

II.   FORMÅL

14.

Forslaget til forordning om oprettelse af programmet for retlige anliggender har som mål at bidrage til yderligere udvikling af et europæisk retsområde, der bygger på Unionens værdier, retsstatsprincippet, gensidig anerkendelse af retsafgørelser og gensidig tillid, navnlig ved at lette adgang til retsvæsenet, og fremme det retlige samarbejde i civil- og strafferetlige spørgsmål og de nationale retssystemers effektivitet. Sammen med programmet for borgere, lighed, rettigheder og værdier vil det nye program indgå i den nye Fond for Retfærdighed, Rettigheder og Værdier for at bidrage til at bevare et åbent, demokratisk, pluralistisk og inkluderende samfund. Det vil også bidrage til at styrke borgernes stilling ved at beskytte og fremme rettigheder og værdier og ved yderligere at udvikle et europæisk retsområde.

III.   ANALYSE AF RÅDETS FØRSTEBEHANDLINGSHOLDNING

Fælles forståelse

15.

Den fælles forståelse afspejlede generelt set Kommissionens oprindelige forslag og var i overensstemmelse med Rådets delvise mandat.

16.

Der blev foretaget følgende forbedringer:

a)

medtagelse af juridiske erhverv, der arbejder med civilsamfundsorganisationer som potentielle støttemodtagere

b)

styrkelse af civilsamfundsorganisationers rolle

c)

styrkelse af ligestilling mellem kønnene (med tilføjelse af en ny specifik artikel om kønsmainstreaming) og ikkeforskelsbehandling

d)

yderligere præcisering af de tiltag, der skal finansieres under programmet for retlige anliggender.

Vigtigste punkter i det endelige kompromis

17.

Den endelige tekst, som de to medlovgivere er nået til enighed om, udgør et afbalanceret kompromis. I de forhandlinger, der blev indledt i 2020, blev der ført særlige drøftelser om tre emner:

a)

Med hensyn til forvaltningen af programmet blev det bekræftet, at der anvendes gennemførelsesretsakter til vedtagelsen af arbejdsprogrammet i overensstemmelse med det oprindelige forslag og Rådets mandat.

b)

Bestemmelserne om retsstatsprincippet blev styrket.

c)

For så vidt angår tildelingen af midler blev der i forordningen indført en begrænset øremærkning med hensyn til den finansiering, der skal tildeles forordningens mål. Der er også indført en fleksibilitetsmargen for at støtte hvert af de mål, der er fastsat i forordningen, med henblik på at prioritere støtte til tiltag, der har til formål at fremme retsstatsprincippet. Denne begrænsede øremærkning var ikke påtænkt i Kommissionens oprindelige forslag, men byggede på en tilsvarende tildeling af midler i forordningen om oprettelse af et program for retlige anliggender for perioden 2014 til 2020.

IV.   KONKLUSION

18.

Rådets førstebehandlingsholdning afspejler det kompromis, der blev opnået enighed om i forhandlingerne mellem Rådet og Europa-Parlamentet. Dette blev bekræftet ved ovennævnte skrivelse fra formanden for Europa-Parlamentets Udvalg om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender og efterfølgende godkendt af Coreper den 17. februar 2021.

(1)  Dokument 9598/18.

(2)  Dokument 15377/18.

(3)  Dokument 13420/20.