Bruxelles, den 10.12.2020

COM(2020) 830 final

2020/0366(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) 2017/2403 for så vidt angår fiskeritilladelser til EU-fiskerfartøjer i Det Forenede Kongeriges farvande og fiskeri, der udøves af Det Forenede Kongeriges fiskerfartøjer i EU-farvande


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

I henhold til forordning (EU) nr. 1380/2013 1 (grundforordningen om den fælles fiskeripolitik) har EU-fiskerfartøjer lige adgang til EU-farvande og ‑ressourcer, der er omfattet af reglerne i den fælles fiskeripolitik. Efter overgangsperiodens udløb finder den fælles fiskeripolitik ikke længere anvendelse på Det Forenede Kongerige. Det Forenede Kongeriges farvande (territorialfarvandet og den tilstødende eksklusive økonomiske zone) vil da ikke længere være en del af EU-farvandene.

For at sikre fiskeriets bæredygtighed og i lyset af dets betydning for mange lokalsamfunds økonomiske eksistensgrundlag er det vigtigt at opretholde muligheden for ordninger, hvorved EU's og Det Forenede Kongeriges fartøjer fortsat har gensidig adgang til hinandens farvande efter den 31. december 2020, indtil der indgås en fiskeriaftale med Det Forenede Kongerige. Formålet med denne forordning er at skabe en passende retlig ramme for en sådan adgang.

I overensstemmelse med De Forenede Nationers havretskonvention af 10. december 1982 ("UNCLOS") og De Forenede Nationers aftale om gennemførelsen af bestemmelserne i De Forenede Nationers havretskonvention af 10. december 1982 vedrørende bevarelse og forvaltning af fælles fiskebestande og stærkt vandrende fiskebestande af 4. august 1995 ("UNFSA") kræver forvaltningen af visse delte fælles og stærkt vandrende fiskebestande et samarbejde mellem alle lande, i hvis farvande bestanden forekommer (kyststaterne) og de lande, hvis flåder udnytter denne bestand (fiskeristaterne). Dette samarbejde kan etableres inden for rammerne af ad hoc-ordninger mellem de lande, der har en interesse i dette fiskeri.

Der skal opnås enighed om fiskerimulighederne for 2021, også med Det Forenede Kongerige. Disse ordninger danner grundlag for stabilitet i fiskeriet og skal fastsættes under fuld overholdelse af kravene i artikel 61 og 62 i UNCLOS. Disse ordninger bør have til formål at sikre en bæredygtig udnyttelse af havets levende ressourcer og stabilitet, både i EU-farvandene og Det Forenede Kongeriges farvande.

I forordning (EU) 2017/2403 2 (forordningen om en bæredygtig forvaltning af de eksterne fiskerflåder) er der fastsat regler for fiskeri, der udøves af EU-fiskerfartøjer i tredjelandsfarvande og af tredjelandsfartøjer i EU-farvande.

For fiskeri, der udøves af EU-fiskerfartøjer i tredjelandsfarvande, indeholder forordningen om en bæredygtig forvaltning af de eksterne fiskerflåder såvel bestemmelser om, at en flagmedlemsstat kan udstede direkte tilladelser til operatører, som betingelser og procedurer for udstedelsen af sådanne tilladelser. I betragtning af antallet af EU-fiskerfartøjer, der udøver fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande, kan disse betingelser og procedurer føre til betydelige forsinkelser og en øget administrativ byrde, hvis Det Forenede Kongerige giver EU-fartøjer tilladelse til at fiske i Det Forenede Kongeriges farvande. Det er nødvendigt at fastsætte særlige betingelser og procedurer, der kan lette Det Forenede Kongeriges godkendelse af, at EU-fiskerfartøjer kan udøve fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande. Disse betingelser og procedurer bør svare til de godkendelseskrav, der i forordningen om en bæredygtig forvaltning af de eksterne fiskerflåder er fastlagt for tredjelandsfartøjer, som udøver fiskeri i EU-farvande.

De specifikke regler i dette forslag bør finde anvendelse fra dagen efter den dag, hvor overgangsperioden udløber. Udstedelsen af tilladelser er underlagt princippet om gensidighed, dvs. at den er betinget af, at Det Forenede Kongerige viderefører EU-fartøjernes adgangsrettigheder til fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande på et grundlag, der er tilfredsstillende for Unionen. Der vil derfor kun blive givet tilladelse, hvis og i det omfang Det Forenede Kongerige giver EU-fartøjer tilladelse til at udnytte de fiskerimuligheder, som de har fået tildelt.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Ikke relevant.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Ikke relevant.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget er artikel 43, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). 

Nærhedsprincippet

Den fælles fiskeripolitik og kontrollen hermed er et område, hvor Unionen har enekompetence i henhold til traktatens artikel 3, litra d), og nærhedsprincippet finder derfor ikke anvendelse.

Den foreslåede retsakt vil ændre EU-forordning (EU) 2017/2403, således at der skabes et retsgrundlag i EU-retten, der giver Det Forenede Kongeriges fartøjer mulighed for at fiske i EU-farvande, og som gør det muligt at indføre forenklede og mere effektive procedurer for udstedelse af tilladelser til fartøjer, der ønsker at fiske i Det Forenede Kongeriges farvande. Det er derfor uomgængeligt nødvendigt med en indsats på EU-niveau, og på grund af Unionens enekompetence vil resultatet ikke kunne opnås med en indsats på medlemsstatsniveau.

Proportionalitetsprincippet

Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet. Den foreslåede forordning anses for at være i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, da den har til formål at sikre status quo med hensyn til EU-fiskerfartøjers adgang til Det Forenede Kongeriges farvande ved at fastsætte gensidige betingelser for udstedelse af tilladelser. Derved vil større forstyrrelser og forsinkelser i procedurerne for tilladelse blive undgået.

Valg af retsakt

Denne retsakt er en ændring af en forordning.

Fremsendelse af forslaget til de nationale parlamenter

Udkast til lovgivningsmæssige retsakter, herunder forslag fra Kommissionen, der er sendt til Europa-Parlamentet og Rådet, skal fremsendes til de nationale parlamenter i overensstemmelse med protokollen om de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Union (protokol nr. 1), der er knyttet som bilag til traktaterne.

I henhold til artikel 4 i protokollen skal der forløbe en periode på otte uger mellem det tidspunkt, hvor et udkast til lovgivningsmæssig retsakt stilles til rådighed for de nationale parlamenter, og det tidspunkt, hvor det sættes på Rådets foreløbige dagsorden med henblik på vedtagelse eller vedtagelse af en holdning inden for rammerne af en lovgivningsprocedure.

Denne frist kan dog i henhold til artikel 4 fraviges i tilfælde af en sags hastende karakter, som skal begrundes i retsakten eller Rådets holdning.

Eftersom det er nødvendigt at fastlægge procedurerne for udstedelse af tilladelser til bæredygtigt fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande og i EU-farvandene senest dagen efter den dag, hvor EU-retten ophører med at finde anvendelse på og i Det Forenede Kongerige, og eftersom det er nødvendigt at fastlægge procedurerne for udstedelse af tilladelser til bæredygtigt fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande og i EU-farvandene på grundlag af gensidighed senest den dag for at undgå, at fiskeriet i disse farvande bringes til et pludseligt ophør, bør Europa-Parlamentets og Rådets vedtagelse af dette forslag anses for at være hastende. Det blev derfor anset for hensigtsmæssigt at gøre brug af en fravigelse af den periode på otte uger, der er omhandlet i artikel 4 i protokol nr. 1 om de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Union, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union, til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

Dette punkt er ikke relevant på grund af den ekstraordinære, midlertidige og enestående art af den begivenhed, som nødvendiggør dette forslag, der ikke hænger sammen med den eksisterende lovgivnings målsætninger.

Høringer af interesserede parter

De udfordringer, der opstår som følge af Det Forenede Kongeriges udtræden af Unionen, og mulige løsninger er blevet påpeget af forskellige interessenter på fiskeriområdet og repræsentanter for medlemsstaterne. Alle operatører, interessenter og berørte medlemsstater har understreget behovet for at sikre gensidigt bæredygtigt fiskeri.

Ekspertbistand

Ikke relevant.

Konsekvensanalyse

En konsekvensanalyse er ikke nødvendig, da situationen er ekstraordinær, og behovet for en retsakt er begrænset til den periode, hvor ændringen af Det Forenede Kongeriges status gennemføres. Der findes ingen andre materielle eller retlige politiske løsningsmuligheder end den, som foreslås.    

Målrettet regulering og forenkling

Ikke relevant.

Grundlæggende rettigheder

Dette forslag har ingen konsekvenser for beskyttelsen af de grundlæggende rettigheder.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget har ingen budgetmæssige konsekvenser.

5.ANDRE FORHOLD

Ikke relevant.

2020/0366 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) 2017/2403 for så vidt angår fiskeritilladelser til EU-fiskerfartøjer i Det Forenede Kongeriges farvande og fiskeri, der udøves af Det Forenede Kongeriges fiskerfartøjer i EU-farvande

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 43, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 3 ,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Den 29. marts 2017 meddelte Det Forenede Kongerige sin beslutning om at udtræde af Unionen i henhold til artikel 50 i Traktaten om Den Europæiske Union.

(2)Aftalen om Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtrædelse af Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab ("udtrædelsesaftalen") indeholder ordninger for anvendelse af EU-retlige bestemmelser på og i Det Forenede Kongerige efter den dato, hvor traktaterne ophører med at finde anvendelse på og i Det Forenede Kongerige. Den fælles fiskeripolitik finder anvendelse på og i Det Forenede Kongerige i overgangsperioden i overensstemmelse med aftalen og ophører med at finde anvendelse den 31. december 2020.

(3)Når den fælles fiskeripolitik ophører med at finde anvendelse på og i Det Forenede Kongerige, vil Det Forenede Kongeriges farvande (territorialfarvandet og den tilstødende eksklusive økonomiske zone) ikke længere være en del af EU-farvandene. I tilfælde af, at der ikke indgås en fiskeriaftale med Det Forenede Kongerige, risikerer EU-fartøjer og fartøjer fra Det Forenede Kongerige derfor, at de ikke har mulighed for fuldt ud at udnytte de fiskerimuligheder, der kan være tilgængelige for 2021.

(4)For at sikre fiskeriets bæredygtighed og i lyset af dets betydning for mange lokalsamfunds økonomiske eksistensgrundlag i Unionen og Det Forenede Kongerige bør muligheden for ordninger, hvorved EU's og Det Forenede Kongeriges fartøjer fortsat har gensidig adgang til hinandens farvande efter den 31. december 2020, opretholdes. Denne forordning bør derfor skabe en passende retlig ramme for en sådan gensidig adgang.

(5)Denne forordnings geografiske anvendelsesområde og henvisninger i forordningen til Det Forenede Kongerige omfatter ikke Gibraltar.

(6)Fiskerimulighederne for 2021 skal fastsættes af Unionen og Det Forenede Kongerige under fuld overholdelse af kravene i artikel 61 og 62 i De Forenede Nationers havretskonvention 4 . For at sikre en bæredygtig udnyttelse af havets levende ressourcer og stabilitet i EU-farvandene og Det Forenede Kongeriges farvande bør medlemsstaternes og Det Forenede Kongeriges kvotetildelinger og andele fastlægges i overensstemmelse med gældende ret i Unionen og Det Forenede Kongerige.

(7)I lyset af de mangeårige fiskerimønstre, der kendetegner Det Forenede Kongeriges fartøjer i EU-farvande og omvendt, og for at opnå gensidig adgang til hinandens farvande bør Unionen etablere en mekanisme, der gør det muligt for Det Forenede Kongeriges fartøjer at få adgang til EU-farvande ved hjælp af tilladelser, så de kan fiske de kvoteandele, der tildeles Det Forenede Kongerige, på samme betingelser, som gælder for EU-fartøjer. Sådanne fiskeritilladelser bør kun gives, hvis og i det omfang Det Forenede Kongerige fortsat giver EU-fartøjer tilladelse til at fiske i Det Forenede Kongeriges farvande.

(8)Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/2403 5 er der fastsat regler for udstedelse og forvaltning af fiskeritilladelser til EU-fartøjer i farvande, der hører under et tredjelands højhedsområde eller jurisdiktion, og for tredjelandsfiskerfartøjer, der udøver fiskeri i EU-farvande.

(9)Navnlig indeholder forordningen regler for fiskeri, der udøves af EU-fiskerfartøjer i tredjelandsfarvande uden for rammerne af en aftale, samt såvel bestemmelser om, at en flagmedlemsstat kan udstede direkte tilladelser, som betingelser og procedurer for udstedelsen af sådanne tilladelser. I betragtning af antallet af EU-fiskerfartøjer, der udøver fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande, vil disse betingelser og procedurer føre til betydelige forsinkelser og en øget administrativ byrde, hvis der ikke foreligger en udtrædelsesaftale eller en fiskeriaftale. Det er derfor nødvendigt at fastsætte særlige betingelser og procedurer, der kan lette Det Forenede Kongeriges udstedelse af tilladelser til, at EU-fiskerfartøjer kan udøve fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande.

(10)Det er nødvendigt at fravige de regler, der gælder for tredjelandsfiskerfartøjer, og fastsætte særlige betingelser og procedurer, der gør det muligt for Unionen at udstede tilladelser til Det Forenede Kongeriges fiskerfartøjer til at udøve fiskeri i EU-farvande.

(11)Forordning (EU) 2017/2403 bør derfor ændres.

(12)I henhold til artikel 4, stk. 3, i Rådets forordning (EØF, Euratom) nr. 1182/71 6 ophører anvendelsen af retsakter, der er fastsat til en given dato, ved udløbet af den sidste time på den dag, der falder på denne dato. Denne forordning bør derfor finde anvendelse fra 1. januar 2021.

(13)Da den overgangsperiode, der er fastsat i udtrædelsesaftalen, udløber den 31. december 2020, bør denne forordning træde i kraft hurtigst muligt og finde anvendelse fra den 1. januar 2021, hvis der ikke foreligger en aftale indgået med Det Forenede Kongerige, som omfatter fiskeri. Som en nødforanstaltning bør den finde anvendelse indtil den tidligste af følgende datoer: den 31. december 2021 eller den dato, hvor en aftale om fiskeri mellem Unionen og Det Forenede Kongerige træder i kraft eller finder midlertidig anvendelse.

(14)Eftersom det er nødvendigt, at denne forordning vedtages inden den dag, hvor EU-retten ophører med at finde anvendelse på og i Det Forenede Kongerige, jf. udtrædelsesaftalens artikel 126 og 127, og eftersom det er nødvendigt at fastlægge procedurerne for udstedelse af tilladelser til bæredygtigt fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande og i EU-farvandene på grundlag af gensidighed senest den dag for at undgå, at fiskeriet i disse farvande bringes til et pludseligt ophør, blev det anset for hensigtsmæssigt at fravige den periode på otte uger, der er omhandlet i artikel 4 i protokol nr. 1 om de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Union, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union, til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab.

(15)For at give operatører i både Unionen og Det Forenede Kongerige mulighed for fortsat at fiske bør tilladelser til fiskeri i EU-farvande kun udstedes til fartøjer fra Det Forenede Kongerige, hvis og i det omfang Kommissionen anser, at Det Forenede Kongerige giver EU-fartøjer adgangsrettigheder til fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande på et gensidigt grundlag —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1
Ændring af forordning (EU) 2017/2403

I forordning (EU) 2017/2403 foretages følgende ændringer:

(1)I afsnit II, kapitel II, tilføjes som afdeling 4:

"Afdeling 4

Tilladelser til EU-fiskerfartøjer i Det Forenede Kongeriges farvande

Artikel 18a
Anvendelsesområde

Uanset afdeling 3 finder denne afdeling anvendelse på fiskeri, der udøves af EU-fiskerfartøjer i Det Forenede Kongeriges farvande.

Artikel 18b
Definition

I denne afdeling forstås ved "Det Forenede Kongeriges farvande": farvande under Det Forenede Kongeriges højhedsområde eller jurisdiktion som fastlagt i overensstemmelse med international ret.

Artikel 18c 
Procedure for opnåelse af en fiskeritilladelse fra Det Forenede Kongerige

1.En flagmedlemsstat, som har kontrolleret, at betingelserne i artikel 5 er opfyldt, sender Kommissionen den tilsvarende ansøgning eller liste over ansøgninger, der skal godkendes af Det Forenede Kongerige.

2.Hver ansøgning eller liste over ansøgninger skal indeholde de oplysninger, som Det Forenede Kongerige har anmodet om med henblik på udstedelse af tilladelsen, i det krævede format, som Det Forenede Kongerige har meddelt Kommissionen.

3.Kommissionen forsyner medlemsstaterne med de oplysninger og det format, der er omhandlet i stk. 2. Kommissionen kan sende en anmodning til flagmedlemsstaten om eventuelle yderligere oplysninger, der er nødvendige for at kontrollere, at betingelserne i stk. 1 og 2 er opfyldt.

4.Hvis Kommissionen, efter at have modtaget ansøgningen eller eventuelle yderligere oplysninger, der er anmodet om i henhold til stk. 3, finder, at betingelserne i stk. 1 og 2 er opfyldt, fremsender den straks ansøgningen til Det Forenede Kongerige.

5.Så snart Det Forenede Kongerige meddeler Kommissionen, at det har besluttet at udstede eller nægte at udstede en tilladelse til et EU-fartøj, underretter Kommissionen straks flagmedlemsstaten herom.

6.En flagmedlemsstat må kun udstede en fiskeritilladelse til fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande efter at være blevet underrettet om, at Det Forenede Kongerige har besluttet at udstede en tilladelse til det pågældende EU-fartøj.

7.Fiskeriet må ikke påbegyndes, før både flagmedlemsstaten og Det Forenede Kongerige har udstedt en fiskeritilladelse.

8.Hvis Det Forenede Kongerige meddeler Kommissionen, at det har besluttet at suspendere eller inddrage et EU-fiskerfartøjs fiskeritilladelse, underretter Kommissionen straks flagmedlemsstaten herom. Medlemsstaten suspenderer eller inddrager sin fiskeritilladelse til fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande i overensstemmelse hermed.

9.Hvis Det Forenede Kongerige meddeler flagmedlemsstaten direkte, at det har besluttet at udstede en fiskeritilladelse til et EU-fiskerfartøj, at nægte at udstede en sådan tilladelse eller at suspendere eller inddrage et EU-fiskerfartøjs tilladelse, underretter flagmedlemsstaten straks Kommissionen herom. Medlemsstaten suspenderer eller inddrager sin fiskeritilladelse til fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande i overensstemmelse hermed.

Artikel 18d
Overvågning

Kommissionen overvåger Det Forenede Kongeriges udstedelse af fiskeritilladelser til fiskeri, der udøves af EU-fiskerfartøjer i Det Forenede Kongeriges farvande."

(2)Følgende indsættes mellem afsnit III og afsnit IV som afsnit IIIa:

"AFSNIT IIIa

"FISKERI, DER UDØVES AF DET FORENEDE KONGERIGES FISKERFARTØJER I EU-FARVANDE

Artikel 38a
Anvendelsesområde

Uanset afsnit III finder dette afsnit anvendelse på fiskeri, der udøves af Det Forenede Kongeriges fiskerfartøjer i EU-farvande.

Artikel 38b
Fiskeri, der udøves af Det Forenede Kongeriges fartøjer

Det Forenede Kongeriges fiskerfartøjer kan udøve fiskeri i EU-farvande i overensstemmelse med betingelserne i den gældende EU-lovgivning, forudsat at EU-fartøjer får adgang til at udøve fiskeri i Det Forenede Kongeriges farvande på et gensidigt grundlag.

Artikel 38c
Generelle principper

1.Et fiskerfartøj fra Det Forenede Kongerige må ikke udøve fiskeri i EU-farvande, medmindre det har fået udstedt en fiskeritilladelse af Kommissionen. Det kan kun få udstedt en sådan tilladelse, hvis det opfylder kriterierne for udstedelse af fiskeritilladelser i stk. 2.

2.Kommissionen kan udstede en fiskeritilladelse til Det Forenede Kongeriges fartøjer, hvis:

(a)fiskerfartøjet har en gyldig fiskerilicens udstedt af myndigheden i Det Forenede Kongerige

(b)fiskerfartøjet er opført af Det Forenede Kongerige i et flåderegister, der er tilgængeligt for Kommissionen

(c)fiskerfartøjet og eventuelle tilknyttede hjælpefartøjer anvender IMO's relevante ordning for identifikationsnumre, hvis det er påkrævet i henhold til EU-retten

(d)fiskerfartøjet ikke er opført på en IUU-fartøjsliste vedtaget af en RFFO og/eller Unionen, jf. IUU-forordningen

(e)Det Forenede Kongerige ikke er opført på listen over ikkesamarbejdende tredjelande, jf. IUU-forordningen, eller over lande, der tillader ikkebæredygtigt fiskeri, jf. forordning (EU) nr. 1026/2012

(f)Det Forenede Kongerige råder over fiskerimuligheder.

3.Et fartøj fra Det Forenede Kongerige, der har fået tilladelse til at fiske i EU-farvande, skal overholde de kontrolregler, der gælder for EU-fartøjers fiskeri i det fiskeriområde, hvor det fisker.

Artikel 38d
Procedure for at opnå fiskeritilladelser

1.Det Forenede Kongerige sender Kommissionen en ansøgning eller en liste over ansøgninger om udstedelse af tilladelser til dets fiskerfartøjer.

2.Kommissionen kan bede Det Forenede Kongerige om yderligere oplysninger, som er nødvendige for at kontrollere, at betingelserne i artikel 38c, stk. 2, er opfyldt.

3.Når det er fastslået, at betingelserne i artikel 38b og artikel 38c, stk. 2, er opfyldt, kan Kommissionen udstede en fiskeritilladelse og underretter i så fald omgående Det Forenede Kongerige og de berørte medlemsstater herom.

Artikel 38e
Forvaltning af fiskeritilladelser

1.Hvis en eller flere af betingelserne i artikel 38b og artikel 38c, stk. 2, ikke længere er opfyldt, træffer Kommissionen passende foranstaltninger, herunder til at ændre eller inddrage tilladelsen, og underretter Det Forenede Kongerige og de berørte medlemsstater herom.

2.Kommissionen kan nægte at udstede tilladelser eller suspendere eller inddrage enhver tilladelse, der er udstedt til et fiskerfartøj fra Det Forenede Kongerige, i følgende tilfælde:

(a)hvis omstændighederne har ændret sig fundamentalt, særlig når det drejer sig om EU-fartøjers gensidige adgang til Det Forenede Kongeriges farvande

(b)i tilfælde af en alvorlig trussel mod den bæredygtige udnyttelse, forvaltning og bevarelse af havets biologiske ressourcer

(c)hvis det er afgørende for at forebygge eller sætte en stopper for IUU-fiskeri

(d)hvis Kommissionen finder det hensigtsmæssigt på grundlag af resultaterne af dens overvågningsaktiviteter i henhold til artikel 18d

(e)hvis Det Forenede Kongerige uretmæssigt nægter at udstede en tilladelse til et EU-fartøj eller inddrager et EU-fartøjs tilladelse til at fiske i Det Forenede Kongeriges farvande.

3.Kommissionen underretter straks Det Forenede Kongerige, såfremt den nægter at udstede, suspenderer eller inddrager tilladelsen i overensstemmelse med stk. 2.

Artikel 38f
Indstilling af fiskeriet

1.Når de fiskerimuligheder, som Det Forenede Kongerige har fået tildelt, anses for at være opbrugt, underretter Kommissionen straks Det Forenede Kongerige og medlemsstaternes kompetente kontrolmyndigheder herom. Med henblik på at give mulighed for fortsat fiskeri inden for rammerne af ikkeopbrugte fiskerimuligheder, der også kan have indvirkning på opbrugte fiskerimuligheder, anmoder Kommissionen Det Forenede Kongerige om at give Kommissionen meddelelse om tekniske foranstaltninger, der har til formål at hindre negative virkninger for de opbrugte fiskerimuligheder.

2.Fra datoen for den meddelelse, der er omhandlet i stk. 1, betragtes de fiskeritilladelser, der er udstedt til fartøjer, som fører Det Forenede Kongeriges flag, som suspenderet for det pågældende fiskeri, og fartøjerne har ikke længere tilladelse til at udøve dette fiskeri.

3.Fiskeritilladelser betragtes som værende inddraget, hvis den i stk. 2 omhandlede suspension af fiskeritilladelser vedrører alle de aktiviteter, som de er udstedt til.

Artikel 38g
Overudnyttelse af kvoter i EU-farvande

Konstaterer Kommissionen, at Det Forenede Kongerige har overskredet de kvoter, det har fået tildelt for en bestand eller gruppe af bestande, nedsætter den andre kvoter, der er tildelt Det Forenede Kongerige. Kommissionen bestræber sig på at sikre, at omfanget af nedsættelsen svarer til nedsættelser pålagt medlemsstater under lignende omstændigheder.

Artikel 38h
Kontrol og håndhævelse

1.Et fartøj fra Det Forenede Kongerige, der har fået tilladelse til at fiske i EU-farvande, skal overholde de kontrolregler, der gælder for EU-fartøjers fiskeri i det fiskeriområde, hvor det fisker.

2.Et fartøj fra Det Forenede Kongerige, der har fået tilladelse til at fiske i EU-farvande, forelægger Kommissionen eller det organ, den har udpeget, og, hvis det er relevant, kystmedlemsstaten de oplysninger, som EU-fartøjer i henhold til kontrolforordningen har pligt til at sende til flagmedlemsstaten.

3.Kommissionen eller det organ, den har udpeget, sender de oplysninger, der modtages i overensstemmelse med stk. 2, til kystmedlemsstaten.

4.Et fartøj fra Det Forenede Kongerige, der har fået tilladelse til at fiske i EU-farvande, forelægger på anmodning Kommissionen eller det organ, den har udpeget, de observatørrapporter, der er udarbejdet som led i de gældende observatørprogrammer.

5.Kystmedlemsstaterne registrerer alle overtrædelser begået af Det Forenede Kongeriges fiskerfartøjer og de dertil knyttede sanktioner, i det nationale register, der er oprettet i henhold til artikel 93 i kontrolforordningen.".

Artikel 2
Ikrafttræden og anvendelse

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra dagen efter den dag, hvor EU-retten ophører med at finde anvendelse på og i Det Forenede Kongerige, jf. udtrædelsesaftalens artikel 126 og 127, indtil den tidligste af følgende datoer:

(1)den 31. december 2021

(2)den dato, hvor en aftale om fiskeri mellem Unionen og Det Forenede Kongerige træder i kraft eller finder midlertidig anvendelse.

Denne forordning finder imidlertid ikke anvendelse, hvis den aftale, der er omhandlet i stk. 2, nr. 2), træder i kraft eller finder midlertidig anvendelse senest på datoen for denne forordnings ikrafttræden.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

(1)

   Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013 af 11. december 2013 om den fælles fiskeripolitik, ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1954/2003 og (EF) nr. 1224/2009 og ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 2371/2002 og (EF) nr. 639/2004 samt Rådets afgørelse 2004/585/EF (EUT L 354 af 28.12.2013, s. 22).

(2)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/2403 af 12. december 2017 om en bæredygtig forvaltning af de eksterne fiskerflåder og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1006/2008 (EUT L 347 af 28.12.2017, s. 81).
(3)    EUT C af , s. .
(4)    De Forenede Nationers havretskonvention og aftalen af 28. juli 1994 vedrørende anvendelsen af kapitel XI i denne konvention (EFT L 179 af 23.6.1998, s. 3).
(5)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/2403 af 12. december 2017 om en bæredygtig forvaltning af de eksterne fiskerflåder og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1006/2008 (EUT L 347 af 28.12.2017, s. 81).
(6)    Rådets forordning (EØF, Euratom) nr. 1182/71 af 3. juni 1971 om fastsættelse af regler om tidsfrister, datoer og tidspunkter (EFT L 124 af 8.6.1971, s. 1).