Bruxelles, den 5.6.2020

COM(2020) 225 final

2020/0112(APP)

Forslag til

RÅDETS FORORDNING

om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 168/2007 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

I henhold til artikel 2 i Rådets forordning (EF) nr. 168/2007 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder 1 ("oprettelsesforordningen") er målet med agenturet "at tilvejebringe bistand og ekspertise vedrørende grundlæggende rettigheder til Fællesskabets og medlemsstaternes relevante institutioner, organer, kontorer og agenturer, når de gennemfører fællesskabsret, og bistå dem med fuldt ud at overholde de grundlæggende rettigheder, når de træffer foranstaltninger eller tager initiativer inden for deres respektive kompetenceområder."

Hvert femte år foranlediger Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder ("agenturet") en uafhængig ekstern evaluering af dets resultater, jf. oprettelsesforordningens artikel 30, stk. 3 og 4. Den første eksterne evaluering af agenturet fandt i 2012 2 og førte ikke til nogen ændringer af oprettelsesforordningen. Den anden eksterne evaluering 3 fandt sted i 2017. Kommissionens tjenestegrene analyserede de henstillinger, den eksterne evaluator og agenturets bestyrelse fremsatte til Kommissionen (arbejdsdokument af 26. juli 2919 fra Kommissionens tjenestegrene 4 ).

I lyset af resultaterne af den eksterne evaluering og Kommissionens tjenestegrenes analyse tager dette forslag sigte på at indføre nogle målrettede tekniske ændringer i forordningen om oprettelse af agenturet.

Der er to formål med de foreslåede ændringer:

at tilpasse visse bestemmelser i forordningen om oprettelse af agenturet til den fælles tilgang, der er knyttet til den fælles erklæring af 19. juli 2012 fra Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen om decentraliserede agenturer (herefter "den fælles tilgang") 5 med henblik på at forbedre agenturets effektivitet, relevans og forvaltning.

at tydeliggøre, at siden Lissabontraktatens ikrafttræden omfatter anvendelsesområdet for agenturets aktiviteter Unionens kompetencer og derfor de tematiske områder politisamarbejde og retligt samarbejde i straffesager.

Selv om dette er en direkte retlig følge af Lissabontraktatens ikrafttræden, hvorved Fællesskabet blev erstattet af Unionen, er der et formål med tydeligt at anføre dette i oprettelsesforordningen med henblik på fuldt ud at afspejle agenturets relevans med hensyn til at bistå EU-institutionerne, -organerne, -kontorerne og agenturerne samt medlemsstaterne i spørgsmål vedrørende de grundlæggende rettigheder.

Dette forslag er ikke et initiativ inden for rammerne af programmet for målrettet og effektiv regulering (REFIT).

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Agenturet blev oprettet ved Rådets forordning (EF) nr. 168/2007. Målet med agenturet er "at tilvejebringe bistand og ekspertise vedrørende grundlæggende rettigheder til Fællesskabets og medlemsstaternes relevante institutioner, organer, kontorer og agenturer, når de gennemfører fællesskabsret, og bistå dem med fuldt ud at overholde de grundlæggende rettigheder, når de træffer foranstaltninger eller tager initiativer inden for deres respektive kompetenceområde" (oprettelsesforordningens artikel 2).

Forslaget ændrer ikke på agenturets mandat. Tretten år efter vedtagelsen af oprettelsesforordningen er det imidlertid berettiget at foretage nogle tekniske ændringer for at tilpasse den til kravene i den fælles tilgang med henblik på at forbedre agenturets forvaltning, effektivitet og resultater og præcisere, at siden Lissabontraktatens ikrafttræden i december 2009 er agenturets ressort EU-retten.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

I forbindelse med alle EU-politikker skal de grundlæggende rettigheder som nedfældet i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder ("EU's charter om grundlæggende rettigheder") overholdes. For at sætte agenturet i stand til mere effektivt at yde ekspertise og bistand, hvad angår de grundlæggende rettigheder, til EU's institutioner og organer vil de foreslåede ændringer af forordningen om oprettelse af agenturet forbedre kvaliteten af andre EU-politikker.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for forslaget til forordning er artikel 352 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). Det er en generel målsætning for Den Europæiske Union at sikre, at dets egne handlinger fuldt ud overholder de grundlæggende rettigheder som nedfældet i EU's charter om grundlæggende rettigheder. Den øgede effektivitet og relevans og den bedre forvaltning af agenturet som følge af de foreslåede tekniske ændringer vil være med til at fremme dette mål, uden at der fastsættes specifikke beføjelser i traktaten med henblik herpå.

Nærhedsprincippet

Forslaget vedrører visse aspekter vedrørende agenturets interne funktion og den måde, hvorpå det fungerer inden for EU's institutionelle rammer. Derfor kan målene for forslaget ikke kan nås ved foranstaltninger på nationalt plan.

Proportionalitetsprincippet

Proportionalitetsprincippet overholdes fuldt ud, for så vidt som de foreslåede ændringer kun vedrører de dele af oprettelsesforordningen, hvor det er nødvendigt med præciseringer eller ændringer for at forbedre agenturets effektivitet, relevans og forvaltning.

Valg af retsakt

Rådets forordning er det eneste egnede instrument til at ændre den eksisterende forordning: Rådets forordning (EF) nr. 168/2007.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Efterfølgende evalueringer

I den anden eksterne evaluering af agenturet, der er nævnt ovenfor, blev det konkluderet, at agenturet bør fortsætte, som det gør nu, og at dets nuværende mandat er relevant og svarer til interessenternes behov. Den eksterne evaluator oplyste, at et stort flertal af interessenterne udtrykker tilfredshed med agenturets merværdi på EU-plan, finder, at kvaliteten af agenturets resultater er ubestridelige, og at agenturets effektivitet og virkning på EU-plan er synlig. Den eksterne evaluator konkluderede imidlertid, at nogle målrettede tekniske ændringer af forordningen er berettigede for at forbedre agenturets forvaltning, effektivitet og resultater: i) for det første bør det gøres klart, at siden Lissabontraktatens ikrafttræden i december 2009 er agenturets kompetenceområde EU-retten. ii) for det andet bør forordningen om oprettelse af agenturet tilpasses den fælles tilgang til decentrale agenturer med henblik på effektivitetsgevinster og bedre forvaltning.

Høringer af interesserede parter

Den anden eksterne evaluering af agenturet var baseret på en vidtrækkende høring af interessenter, herunder medlemsstaternes myndigheder, EU-institutioner og internationale institutioner, civilsamfundsorganisationer, den akademiske verden og internationale organisationer.

Indhentning og brug af ekspertbistand

Initiativet følger i kølvandet på den eksterne evaluering af agenturet i 2017 og et arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, der indeholder en analyse af henstillingerne til Kommissionen fra den eksterne evaluator og agenturets bestyrelse (SWD(2019) 313). Arbejdsdokumentet fra Kommissionens tjenestegrene var også baseret på høringer af agenturets interessenter og de erfaringer, Kommissionens repræsentanter i agenturets bestyrelse havde gjort.

Konsekvensanalyse

De foreslåede ændringer af forordningen om oprettelse af agenturet er af teknisk art. De vil ikke have nogen konsekvenser for borgerne, virksomhederne, medlemsstaterne eller de offentlige myndigheders budgetter. Virkningerne af initiativet vil være begrænset til selve agenturet. Der er derfor ikke behov for en konsekvensanalyse.

Målrettet regulering og forenkling

Ikke relevant. Forslaget er ikke knyttet til Refit.

Grundlæggende rettigheder

Agenturet leverer data og ekspertise om situationen med hensyn til de grundlæggende rettigheder i medlemsstaterne. Det informerer om EU-institutionernes og medlemsstaternes arbejde på området grundlæggende rettigheder. Ved at forbedre agenturets forvaltning, effektivitet og resultater vil forslaget gøre det muligt for agenturet at udføre sine vedtægtsmæssige opgaver.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget har ingen virkninger for budgettet, da agenturet ikke får yderligere opgaver, og dets mandat forbliver uændret.

5.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

I overensstemmelse med den fælles tilgang til decentraliserede agenturer indeholder forslaget en bestemmelse om Kommissionens evaluering af agenturet.

Forklarende dokumenter (for direktiver)

Ikke relevant.

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Forslaget indeholder to artikler. I den første artikel specificeres de foreslåede ændringer af forordningen om oprettelse af agenturet, mens den anden artikel vedrører ikrafttrædelsen af den foreslåede ændringsforordning.

Ændringen af artikel 3 (aktivitetsområde) afspejler blot konsekvensen af Lissabontraktatens ikrafttræden for omfanget af agenturets aktiviteter, som blev "EU-retten" i stedet for "fællesskabsretten", og som derfor omfatter området politisamarbejde og retligt samarbejde i straffesager (den tidligere såkaldte "tredje søjle" i Den Europæiske Union).

Alle de øvrige foreslåede ændringer skal bringe oprettelsesforordningen i overensstemmelse med den fælles tilgang og med rammefinansforordningen for derved at forbedre agenturets effektivitet, relevans og forvaltning.

Alle ændringerne er derfor af teknisk art og ændrer ikke agenturets mandat eller giver det yderligere kompetencer.

I artikel 4, 5, 8, 9, 10, 12 og 15 svarer henvisningen til "det årlige arbejdsprogram" i oprettelsesforordningen ikke længere til virkeligheden og bør derfor erstattes af henvisninger til det "flerårige programmeringsdokument" (dvs. et programmeringsdokument, der indeholder både flerårige og årlige elementer), som agenturet udarbejder hvert år i overensstemmelse med rammefinansforordningen. Bortset fra disse formelle ændringer giver følgende tabel en oversigt over de foreslåede ændringer af oprettelsesforordningen.

Artikel

Genstand

Ændringer

1

Genstand

Ingen ændring

2

Mål

Ingen ændring

3

Aktivitetsområde

Ordet "Fællesskabets" erstattes af ordet "Unionens".

4

Opgaver

Ingen ændring

5

Arbejdsområder

Sletning af de bestemmelser i artiklen, der henviser til den flerårige ramme.

5a

Det flerårige arbejdsprogram

Samling i denne nye artikel af bestemmelser, der tidligere var spredt ud på forskellige artikler.

6

Arbejdsmetoder

Ingen ændring

7

Forbindelser med relevante fællesskabsorganer, -kontorer og -agenturer

Ingen ændring

8

Samarbejde med organisationer i medlemsstaterne og på internationalt plan

Ingen ændring

9

Samarbejde med Europarådet

Ingen ændring

10

Samarbejde med civilsamfundet; platform for grundlæggende rettigheder

Ingen ændring

11

Agenturets organer

Ingen ændring

12

Bestyrelsen

De foreslåede ændringer vedrører:

-supplerende krav til bestyrelsesmedlemmernes administrative og budgetmæssige færdigheder

-mulighed for at genudnævne et tidligere medlem eller en tidligere suppleant til ikke på hinanden følgende mandatperioder

-udskiftning af et bestyrelsesmedlem inden udløbet af vedkommendes mandatperiode, som fuldender forgængerens femårige mandatperiode

-specificering af, at der kræves et flertal på to tredjedele for valg af bestyrelsens formand og næstformand, og at de to andre medlemmer af forretningsudvalget vælges ved flertal blandt bestyrelsesmedlemmerne (i begge tilfælde har det medlem, som Europarådet har udnævnt, ikke stemmeret)

-bestemmelse om, at bestyrelsen: får overdraget ansættelsesmyndighedsbeføjelser — som ved afgørelse delegeres til direktøren, som til gengæld har lov til at videredelegere disse beføjelser — og at bestyrelsen kan suspendere sådanne delegationer, når særlige omstændigheder kræver det vedtager en sikkerhedsstrategi (herunder regler for behandling af EU-klassificerede informationer) vedtager regler for håndtering og forebyggelse af interessekonflikter vedtager en kommunikationsstrategi

-bestemmelse om, at det flertal, der kræves for at træffe beslutninger i almindelige anliggender, er et flertal af bestyrelsesmedlemmerne

-bestemmelse om, at der efter anmodning fra Kommissionen kan indkaldes til et ekstraordinært bestyrelsesmøde.

13

Forretningsudvalget

Ændringer med henblik på at:

-tydeliggøre, at forretningsudvalgets opgave med at føre tilsyn med det forberedende arbejde i forbindelse med de beslutninger, som bestyrelsen skal træffe, indebærer kontrol af budget- og personaleanliggender.

-tildele direktøren opgaven med at vedtage en strategi til bekæmpelse af svig sikre en passende opfølgning på de audit og undersøgelser, som Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO) foretager bistå direktøren med gennemførelsen af bestyrelsens beslutninger

-fastsætte, at forretningsudvalget om nødvendigt i hastetilfælde kan træffe foreløbige beslutninger på bestyrelsens vegne,

-angive, at bestyrelsen kan indkaldes efter anmodning fra et af bestyrelsesmedlemmerne

-præcisere, at der træffes beslutninger med et flertal af de tilstedeværende medlemmer, og at Europarådets repræsentant har stemmeret i forbindelse med de punkter, der vedrører beslutninger, hvor den pågældende har stemmeret i bestyrelsen, jf. artikel 12, stk. 8.

14

Det videnskabelige udvalg

Ændring, der skal gøre det muligt for bestyrelsen at trække på reservelisten, hvis det er nødvendigt at udskifte et medlem inden udløbet af det videnskabelige udvalgs mandat.

15

Direktøren

De foreslåede ændringer har til formål at fastsætte, at:

-direktørens embedsperiode kan forlænges med fem år (i stedet for tre år), og at proceduren bør indledes i løbet af de tolv måneder (i stedet for ni måneder), der går forud for udløbet af den pågældendes embedsperiode

-direktøren er ansvarlig: for gennemførelsen af de beslutninger, der træffes af bestyrelsen, udarbejdelsen af en handlingsplan til opfølgning på konklusionerne af de retrospektive evalueringer, en strategi til bekæmpelse af svig og en handlingsplan til opfølgning på auditrapporter og OLAF-undersøgelser

-det flertal, der kræves for at afskedige agenturets direktør i tilfælde af embedsmisbrug, utilfredsstillende resultater eller tilbagevendende eller alvorlige uregelmæssigheder, er et flertal på to tredjedele af bestyrelsesmedlemmerne.

16

Uafhængighed og hensyn til almenvellet

Ingen ændring

17

Åbenhed og aktindsigt

Ingen ændring

18

Beskyttelse af personoplysninger

Ingen ændring

19

Kontrol foretaget af ombudsmanden

Ingen ændring

20

Opstilling af budgettet

Ingen ændring

21

Gennemførelse af budget

Ingen ændring

22

Bekæmpelse af svig

Ingen ændring

23

Retlig status og hjemsted

Ingen ændring

24

Personale

Sletning af det stykke, hvori det fastsættes, at agenturet udøver "ansættelsesmyndighedsbeføjelser" (erstattet af bestemmelsen om, at disse udøves af bestyrelsen, som ved afgørelse delegerer dem til direktøren).

25

Sprog

Ingen ændring

26

Privilegier og immuniteter

Ingen ændring

27

Domstolens kompetence

Ingen ændring

28

Deltagelse af og anvendelsesområde vedrørende kandidatlande og lande, med hvilke der er indgået en stabiliserings- og associeringsaftale

Ingen ændring

29

Overgangsordninger

Ingen ændring

30

Evalueringer

Ændringer med henblik på at specificere, at Kommissionen hvert femte år fra denne ændringsforordnings ikrafttræden vil foranledige en evaluering af agenturet, og at ved hver anden evaluering vil agenturets resultater blive vurderet i forhold til dets mål, mandat og opgaver, herunder en vurdering af, hvorvidt det stadig er berettiget, at agenturet fortsætter med disse mål og opgaver og fortsætter sit mandat.

31

Revision

Udgår (konsekvens af ændringsforslagene til artikel 30).

32

Påbegyndelse af agenturets virke

Ingen ændring

33

Ophævelse

Ingen ændring

34

Ikrafttrædelse og anvendelse

Ingen ændring

2020/0112 (APP)

Forslag til

RÅDETS FORORDNING

om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 168/2007 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 352, og

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til godkendelse fra Europa-Parlamentet 6 ,

efter en særlig lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder ("agenturet") blev oprettet ved Rådets forordning (EF) nr. 168/2007 7 for at bistå og stille ekspertise til rådighed for EU-institutionerne, -organerne, -kontorerne og -agenturerne og medlemsstaterne vedrørende de grundlæggende rettigheder.

(2)For at skabe større klarhed om agenturets arbejdsområder og forbedre forvaltningen af agenturet og effektiviteten af dets virke er det nødvendigt at tydeliggøre og ajourføre visse bestemmelser i forordning (EF) nr. 168/2007 uden at ændre agenturets mål og opgaver.

(3)For fuldt ud at afspejle agenturets relevans med hensyn til at bistå EU-institutionerne, -organerne, -kontorerne og -agenturerne og medlemsstaterne med hensyn til spørgsmål vedrørende de grundlæggende rettigheder bør det først og fremmest præciseres i forordningen, at siden Lissabontraktatens ikrafttræden omfatter agenturets arbejdsopgaver EU's kompetencer, herunder politisamarbejde og retligt samarbejde i straffesager.

(4)Derudover er der behov for visse målrettede tekniske ændringer af forordning (EF) nr. 168/2007, for at agenturet kan forvaltes og drives i overensstemmelse med principperne i den fælles tilgang, der er knyttet som bilag til den fælles erklæring af 19. juli 2012 fra Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen om decentraliserede agenturer ("den fælles tilgang") 8 . Tilpasningen af forordning (EF) nr. 168/2007 til principperne i den fælles tilgang er skræddersyet til agenturets specifikke arbejde og karakter og har til formål at opnå en forenkling, bedre forvaltning og effektivisering af agenturets virke.

(5)For det første bør definitionen af agenturets arbejdsområder alene baseres på agenturets flerårige programmeringsdokument. Den nuværende tilgang med hvert femte år at fastlægge en bred tematisk flerårig ramme parallelt hermed bør ophøre, da den er blevet overflødiggjort af det flerårige programmeringsdokument, som agenturet har vedtaget hvert år siden 2017 for at efterkomme Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1271/2013 9 (efterfulgt af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2019/715 10 ). I det flerårige programmeringsdokument, som er baseret på EU's politiske dagorden og interessenternes behov, fastlægges klart de områder og de enkelte projekter, som agenturet skal arbejde på i en treårig periode. Dette bør sætte agenturet i stand til at planlægge sit arbejde og tematiske fokus over tid og hvert år tilpasse sig til nye prioriteter.

(6)For det andet bør en række bestemmelser i forordning (EF) nr. 168/2007 ændres for at sikre, at agenturets bestyrelse forvalter og fungerer bedre.

(7)I lyset af den vigtige overvågningsrolle, bestyrelsen har, bør dens medlemmer have passende administrative og budgetmæssige færdigheder ud over, at de skal være uafhængige, have kendskab til området grundlæggende rettigheder og have ledelseserfaring.

(8)Det bør også tydeliggøres, at selv om bestyrelsesmedlemmernes og suppleanternes mandatperioder ikke kan forlænges, bør det være muligt at genudnævne et tidligere medlem eller en tidligere suppleant til en eller flere ikke på hinanden følgende mandatperioder. Selv om det af hensyn til medlemmernes uafhængighed på den ene side ikke er muligt at tillade flere på hinanden følgende forlængelser af mandatperioder, vil det på den anden side gøre det lettere for medlemsstaterne at udpege egnede medlemmer, som opfylder alle de nødvendige krav, hvis medlemmerne må have flere ikke på hinanden følgende mandatperioder.

(9)Med hensyn til udskiftning af bestyrelsesmedlemmer bør det præciseres, at i alle tilfælde af mandatets ophør inden udløbet af den femårige periode, ikke kun i tilfælde af tab af uafhængighed, men også i andre tilfælde såsom ved fratræden eller dødsfald, vil det nye medlems mandatperiode fuldende sin forgængers femårige mandatperiode, medmindre der resterer mindre end to år; i så tilfælde kan det nye medlems mandatperiode starte forfra.

(10)For at sikre en tilpasning til situationen internt i institutionerne bør agenturets bestyrelse overdrages ansættelsesmyndighedsbeføjelser. Med undtagelse af udnævnelsen af direktøren bør disse beføjelser delegeres til direktøren. Bestyrelsen bør kun under ekstraordinære omstændigheder udøve ansættelsesmyndighedens beføjelser, hvad angår agenturets personale.

(11)For at undgå dødvande og forenkle afstemningsproceduren for valg af medlemmerne af forretningsudvalget bør det fastsættes, at bestyrelsen vælger dem med flertal blandt de stemmeberettigede bestyrelsesmedlemmer.

(12)For at tilpasse forordning (EF) nr. 168/2007 yderligere til den fælles tilgang og styrke bestyrelsens kapacitet til at føre tilsyn med agenturets administrative, operationelle og budgetmæssige forvaltning er det desuden nødvendigt at tildele bestyrelsen yderligere opgaver og yderligere specificere de opgaver, der tildeles forretningsudvalget. Bestyrelsens yderligere opgaver bør omfatte vedtagelse af en sikkerhedsstrategi, herunder regler om håndtering af EU-klassificerede informationer, en kommunikationsstrategi og regler for håndtering og forebyggelse af interessekonflikter hos dens medlemmer og medlemmerne af det videnskabelige udvalg. Det bør gøres klart, at forretningsudvalgets opgave med at føre tilsyn med det forberedende arbejde i forbindelse med de beslutninger, som bestyrelsen skal træffe, indebærer kontrol af budget- og personaleanliggender. Forretningsudvalget bør desuden have til opgave at vedtage den strategi til bekæmpelse af svig, som direktøren har udarbejdet, og sikre en passende opfølgning på auditresultaterne og de undersøgelser, Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO) har foretaget. Det bør desuden fastsættes, at forretningsudvalget om nødvendigt i hastetilfælde kan træffe foreløbige beslutninger på bestyrelsens vegne,

(13)For at forenkle den eksisterende procedure for udskiftning af medlemmerne af det videnskabelige udvalg bør bestyrelsen kunne udpege den næste person på reservelisten for den resterende del af mandatperioden, hvis det er nødvendigt at udskifte et medlem inden udløbet af dennes mandatperiode.

(14)Med hensyn til agenturets direktør bør dennes embedsperiode i lyset af den meget selektive udnævnelsesprocedure og det forhold, at antallet af kandidater, der potentielt opfylder udvælgelseskriterierne, ofte er lavt, kunne forlænges med op til fem år I lyset af stillingens betydning og den grundige procedure, som involverer Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen, bør en sådan procedure desuden indledes i løbet af den tolvte måned forud for embedsperiodens udløb.

(15)For at gøre direktørens mandat mere stabilt og dermed øge agenturets operationelle stabilitet bør det flertal, der kræves for at foreslå, at direktøren afskediges, desuden hæves fra det nuværende en tredjedel til to tredjedeles flertal blandt bestyrelsesmedlemmerne. For at specificere direktørens overordnede ansvar for den administrative forvaltning af agenturet bør det slutteligt udtrykkeligt fastsættes, at det er direktørens ansvar at gennemføre de beslutninger, der vedtages af bestyrelsen, med henblik på at udarbejde agenturets strategi til bekæmpelse af svig og at fastlægge en handlingsplan med henblik på at følge op på interne eller eksterne revisionsrapporter og OLAF's eller EPPO's undersøgelser.

(16)For at tilpasse forordning (EF) nr. 168/2007 til den fælles tilgang er det nødvendigt at fastsætte, at Kommissionen skal foretage en evaluering af agenturet hvert femte år.

(17)Forordning (EF) nr. 168/2007 bør derfor ændres —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Ændring af forordning (EF) nr. 168/2007

Forordning (EF) nr. 168/2007 ændres således:

1)Artikel 3 affattes således:

"Artikel 3

 
Aktivitetsområde

1.Agenturet udfører sine opgaver med henblik på at opfylde det mål, der er opstillet i denne forordnings artikel 2, inden for rammerne af EU's kompetencer.

2.Agenturet refererer i sit arbejde til de grundlæggende rettigheder som omhandlet i artikel 6 i traktaten om Den Europæiske Union.

3.Agenturet beskæftiger sig i forbindelse med gennemførelsen af EU-retten med spørgsmål vedrørende grundlæggende rettigheder i Unionen og i medlemsstaterne."

2)I artikel 4 foretages følgende ændringer:

a)I stk. 1 erstattes litra c) af følgende:

"c)    udføre, samarbejde med eller fremme videnskabelig forskning og videnskabelige undersøgelser, indledende undersøgelser og feasibilityundersøgelser, herunder, når det er relevant og foreneligt med agenturets prioriterede opgaver og flerårige arbejdsprogram, også efter anmodning fra Europa-Parlamentet, Rådet eller Kommissionen".

b)Følgende tilføjes som stk. 3 og 4:

"3.    Der indhentes udtalelse fra det videnskabelige udvalg, inden den i stk. 1, litra e), omhandlede rapport vedtages.

4. Agenturet sender de i stk. 1, litra e) og g), omhandlede rapporter senest den 15. juni til Europa-Parlamentet, Rådet, Kommissionen, Revisionsretten, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget."

3)Artikel 5 affattes således:

"Artikel 5

Arbejdsområder

Agenturet udfører sine opgaver på grundlag af sit flerårige arbejdsprogram og under behørig hensyntagen til de disponible finansielle og menneskelige ressourcer."

4)Følgende indsættes som artikel 5a:

"Artikel 5a
Det flerårige arbejdsprogram

1.Det flerårige arbejdsprogram skal være i overensstemmelse med de disponible finansielle og menneskelige ressourcer og tage hensyn til EU's arbejde inden for forskning og statistik.

2.Direktøren forelægger udkastet til det flerårige arbejdsprogram for Kommissionen og det videnskabelige udvalg med henblik på udtalelse. Direktøren sender også dette udkast til de nationale forbindelsesofficerer i medlemsstaterne.

3.Direktøren forelægger udkastet til det flerårige arbejdsprogram for bestyrelsen med henblik på vedtagelse, efter at Kommissionen og det videnskabelige udvalg har afgivet udtalelse.

4.Direktøren sender det årlige arbejdsprogram til Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen." 

5)Artikel 8, stk. 1, affattes således:

"1.    Hver medlemsstat udpeger en embedsmand som national forbindelsesofficer.

Den nationale forbindelsesofficer er agenturets hovedkontaktperson i medlemsstaten.

De nationale forbindelsesofficerer kan bl.a. forelægge deres medlemsstaters udtalelser vedrørende udkastet til det flerårige arbejdsprogram for direktøren, inden det forelægges for bestyrelsen. Agenturet fremsender alle de dokumenter, der udarbejdes i henhold til artikel 4, stk. 1, til de nationale forbindelsesofficerer."

6)Artikel 9 affattes således:

"Artikel 9

Samarbejde med Europarådet

For at undgå overlapning og sikre komplementaritet og merværdi koordinerer agenturet sin virksomhed med Europarådets virksomhed, navnlig for så vidt angår dets flerårige arbejdsprogram og samarbejdet med civilsamfundet, jf. artikel 10.

Med henblik herpå indgår Unionen i overensstemmelse med proceduren i traktatens artikel 218 en aftale med Europarådet for at indlede et tæt samarbejde mellem Europarådet og agenturet. Denne aftale indebærer, at Europarådet udpeger en uafhængig person, der skal have sæde i agenturets bestyrelse og forretningsudvalg, jf. artikel 12 og 13."

7)Artikel 10, stk. 4, litra a), affattes således:

"a)    fremsætte forslag til bestyrelsen vedrørende det flerårige arbejdsprogram, der skal vedtages i henhold til artikel 5a".

8)I artikel 12 foretages følgende ændringer:

a)I stk. 1 affattes indledningen således:

 

"1.    Bestyrelsen består af personer med passende erfaring inden for ledelse af offentlige eller private organisationer, med passende administrative og budgetmæssige færdigheder og desuden med viden inden for området grundlæggende rettigheder, fordelt som følger:"

b)Stk. 3, 4 og 5 affattes således:

"3.    Bestyrelsesmedlemmernes og suppleanternes mandatperiode er på fem år. Et tidligere medlem eller en tidligere suppleant kan genudnævnes til en eller flere ikke på hinanden følgende mandatperioder.

4.    Bortset fra ordinær nybesættelse eller dødsfald ophører mandatet for et medlem eller en suppleant kun ved fratræden. Hvis et bestyrelsesmedlem eller en suppleant imidlertid ikke længere opfylder uafhængighedskriterierne, træder vedkommende straks tilbage og informerer Kommissionen og agenturets direktør herom. I de tilfælde, hvor der ikke er tale om normal udskiftning, udpeger den berørte part et nyt medlem eller en ny suppleant for resten af mandatperioden. Den berørte part udpeger desuden et nyt medlem eller en ny suppleant for resten af mandatperioden, hvis bestyrelsen på forslag af en tredjedel af sine medlemmer eller Kommissionen har fastslået, at det pågældende medlem eller den pågældende suppleant ikke længere opfylder uafhængighedskriterierne. Hvis der er mindre end to år tilbage af mandatperioden, kan det nye medlems eller den nye suppleants mandatperiode udvides til en fuld periode på fem år.

5.    Bestyrelsen vælger en formand og en næstformand samt de øvrige to medlemmer af forretningsudvalget, der er nævnt i artikel 13, stk. 1, blandt sine medlemmer, der er udpeget i henhold til stk. 1, litra a), for en periode på to et halvt år, der kan forlænges én gang.

Bestyrelsens formand og næstformand vælges med et flertal på to tredjedele af bestyrelsesmedlemmerne, jf. stk. 1, litra a) og c). De to øvrige medlemmer af forretningsudvalget, der er omhandlet i artikel 13, stk. 1, vælges med et flertal af bestyrelsesmedlemmerne, jf. stk. 1, litra a) og c)."

c)I stk. 6 foretages følgende ændringer:

a)Litra a) og b) affattes således:

"a)    vedtage agenturets flerårige arbejdsprogram

b)    godkende årsrapporterne, jf. artikel 4, stk. 1, litra e) og g), idet der navnlig i forbindelse med sidstnævnte rapport foretages en sammenligning af de opnåede resultater med målene i det flerårige arbejdsprogram"

b)Litra e) affattes således:

"e)    med hensyn til agenturets personale udøve de i denne artikels stk. 7a og 7b omhandlede beføjelser, som Rådets forordning (EØF, Euratom, EKSF) nr. 259/68 ("personalevedtægten") 11 tillægger ansættelsesmyndigheden, og som ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte tillægger den myndighed, der har kompetence til at indgå ansættelseskontrakter ("ansættelsesmyndighedsbeføjelser")"

c)Følgende litra m)-o) tilføjes:

"m)    vedtage en sikkerhedsstrategi, herunder regler for behandling af EU-klassificerede informationer

n)    vedtage regler for forebyggelse og håndtering af interessekonflikter blandt sine medlemmer og blandt medlemmerne af det videnskabelige udvalg

o)    vedtage og ajourføre regelmæssigt den kommunikationsstrategi, der er omhandlet i artikel 4, stk. 1, litra h)."

d)Som stk. 7a og 7b indsættes:

"7a    Bestyrelsen vedtager i medfør af personalevedtægtens artikel 110, stk. 2, en afgørelse baseret på personalevedtægtens artikel 2, stk. 1, og artikel 6 i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte om at delegere de relevante ansættelsesmyndighedsbeføjelser til den administrerende direktør og fastlægger betingelserne for at suspendere denne delegation af beføjelser. Direktøren skal have beføjelse til at kunne videredelegere disse beføjelser.

7b    Under helt særlige omstændigheder kan bestyrelsen ved en afgørelse midlertidigt suspendere de ansættelsesmyndighedsbeføjelser, der er delegeret til direktøren, og de beføjelser, denne har videredelegeret, og selv udøve dem eller delegere dem til et af sine medlemmer eller en anden ansat end direktøren."

d)Stk. 8 og 9 affattes således:

"8.    Generelt træffer bestyrelsen beslutning ved et flertal af alle medlemmer.

De i stk. 6, litra a)-e, g), k) og l), omhandlede beslutninger træffes af et flertal på to tredjedele af alle medlemmer.

De i artikel 25, stk. 2, omhandlede beslutninger træffes med enstemmighed.

Hvert medlem af bestyrelsen, eller i medlemmets fravær suppleanten, har én stemme. Formandens stemme er udslagsgivende i tilfælde af stemmelighed.

Den person, der er udpeget af Europarådet, kan kun deltage i afstemninger om beslutninger, der falder ind under stk. 6, litra a), b) og k).

9.    Formanden indkalder bestyrelsen to gange om året, idet der dog kan afholdes ekstraordinære møder. Formanden indkalder til ekstraordinære møder på eget initiativ eller efter anmodning fra Kommissionen eller mindst en tredjedel af medlemmerne af bestyrelsen."

9)Artikel 13 affattes således:

"Artikel 13

Forretningsudvalget

1.    Bestyrelsen bistås af et forretningsudvalg. Forretningsudvalget overvåger det forberedende arbejde, der er nødvendigt med henblik på beslutninger, der skal vedtages af bestyrelsen. Det fører navnlig kontrol med budget- og personaleanliggender.

2.    Forretningsudvalget har også til opgave:

a)at gennemgå agenturets flerårige arbejdsprogram, jf. artikel 5a, på grundlag af et udkast udarbejdet af direktøren og forelægge det for bestyrelsen med henblik på vedtagelse

b)at gennemgå udkastet til agenturets årlige budget og forelægge det for bestyrelsen med henblik på vedtagelse

c)at gennemgå udkastet til årsberetning om agenturets virksomhed og forelægge det for bestyrelsen til vedtagelse

d)at vedtage agenturets strategi til bekæmpelse af svig, som skal stå i et rimeligt forhold til risiciene for svig, under hensyntagen til omkostninger og fordele ved de foranstaltninger, der skal gennemføres, og på grundlag af et udkast udarbejdet af direktøren

e)at sikre en passende opfølgning på resultaterne og henstillingerne i forskellige interne eller eksterne auditrapporter og evalueringer samt undersøgelser foretaget af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO)

f)at bistå og rådgive direktøren ved gennemførelsen af bestyrelsens beslutninger med henblik på at styrke tilsynet med den administrative og budgetmæssige forvaltning, dog uden at det berører direktørens ansvarsområder, jf. artikel 15, stk. 4.

3.    Hvis det i hastende tilfælde er nødvendigt, kan forretningsudvalget træffe midlertidige beslutninger på bestyrelsens vegne, herunder om suspendering af delegationen af ansættelsesmyndighedsbeføjelser i overensstemmelse med de i artikel 12, stk. 7a og 7b, omhandlede betingelser og om budgetanliggender.

4.    Forretningsudvalget består af formanden og næstformanden for bestyrelsen, to andre medlemmer af bestyrelsen, der er valgt af denne i henhold til artikel 12, stk. 5, og en af Kommissionens repræsentanter i bestyrelsen.

Den person, som Europarådet udpeger til bestyrelsen, kan deltage i forretningsudvalgets møder.

5.    Forretningsudvalget indkaldes af formanden. Det kan også indkaldes efter anmodning fra et af medlemmerne. Det træffer sine beslutninger med et flertal af de tilstedeværende medlemmer. Europarådets repræsentant har stemmeret i forbindelse med de punkter, der vedrører beslutninger, hvor den pågældende har stemmeret i bestyrelsen, jf. artikel 12, stk. 8.

6. Direktøren deltager i forretningsudvalgets møder uden stemmeret."

10)I artikel 14 foretages følgende ændringer:

a)Stk. 1 affattes således:

 

"1.    Det videnskabelige udvalg består af 11 uafhængige personer, der er højt kvalificeret inden for grundlæggende rettigheder. Bestyrelsen udpeger 11 medlemmer og godkender en rangordnet reserveliste, der er udarbejdet efter en gennemsigtig procedure med indkaldelse af ansøgninger og udvælgelse, og efter at den har hørt det kompetente udvalg i Europa-Parlamentet. Bestyrelsen sørger for en ligelig geografisk repræsentation. Bestyrelsens medlemmer kan ikke være medlemmer af det videnskabelige udvalg. Den i artikel 12, stk. 6, litra g), nævnte forretningsorden angiver de detaljerede betingelser for udpegelsen af medlemmerne af det videnskabelige udvalg."

b)Stk. 3 affattes således:

"3.    Det videnskabelige udvalgs medlemmer skal være uafhængige. De kan kun udskiftes på egen anmodning eller i tilfælde af varigt forfald. Hvis et medlem imidlertid ikke længere opfylder uafhængighedskriterierne, træder vedkommende straks tilbage og informerer Kommissionen og agenturets direktør herom. Bestyrelsen kan også på forslag af en tredjedel af sine medlemmer eller af Kommissionen erklære manglende uafhængighed og afsætte den pågældende. Bestyrelsen udpeger den første disponible person på reservelisten for den resterende mandatperiode. Hvis den resterende mandatperiode er på under to år, kan det nye medlems mandatperiode forlænges til en fuld femårsperiode. Listen over medlemmerne af det videnskabelige udvalg offentliggøres og holdes ajour af agenturet på dettes websted."

11)I artikel 15 foretages følgende ændringer:

a)Stk. 3 og 4 affattes således:

"3.    Direktøren udnævnes for en femårig periode.

I de sidste 12 måneder af denne periode foretager Kommissionen en evaluering. Kommissionen evaluerer bl.a.:

a) direktørens arbejdsindsats

b) agenturets opgaver og behov i de kommende år.

Bestyrelsen kan på forslag af Kommissionen og under hensyn til evalueringsrapporten forlænge direktørens embedsperiode med højst fem år.

Bestyrelsen underretter Europa-Parlamentet og Rådet om, at den agter at forlænge direktørens mandat. Indtil en måned inden bestyrelsen formelt træffer beslutning om at forlænge mandatet, kan direktøren blive anmodet om at afgive en erklæring i Europa-Parlamentets kompetente udvalg og besvare spørgsmål fra udvalgsmedlemmerne.

Hvis embedsperioden ikke forlænges, forbliver direktøren i sit embede, indtil en efterfølger er udnævnt.

4.    Direktøren er ansvarlig for:

a)udførelse af de opgaver, der er nævnt i artikel 4, og navnlig udarbejdelse og offentliggørelse af de dokumenter, der udarbejdes i overensstemmelse med artikel 4, stk. 1, litra a)-h), i samarbejde med det videnskabelige udvalg

b)udarbejdelse og gennemførelse af agenturets flerårige arbejdsprogram

c)den daglige ledelse

d)gennemførelse af bestyrelsens beslutninger

e)gennemførelse af agenturets budget, jf. artikel 21

f)gennemførelse af effektive overvågnings- og evalueringsprocedurer vedrørende agenturets resultater set i forhold til dets mål ved anvendelse af fagligt anerkendte standarder og resultatindikatorer

g)udarbejdelse af en handlingsplan til opfølgning af konklusionerne af retrospektive evalueringer af resultaterne af programmer og aktiviteter, der medfører betydelige udgifter, jf. artikel 29 i delegeret forordning (EU) 2019/715

h)aflæggelse af årlig beretning til bestyrelsen om resultaterne af dette overvågnings- og evalueringssystem

i)udarbejdelse af agenturets strategi for bekæmpelse af svig og forelæggelse af denne for bestyrelsen til godkendelse

j)udarbejdelse af en handlingsplan til opfølgning på konklusionerne i interne eller eksterne auditrapporter og evalueringer samt undersøgelser foretaget af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og aflæggelse af statusrapport til Kommissionen og bestyrelsen

k)samarbejde med nationale forbindelsesofficerer

l)samarbejde med civilsamfundet, bl.a. koordinering af platformen for grundlæggende rettigheder, jf. artikel 10."

b)Stk. 7 affattes således:

"7.    Direktøren kan i tilfælde af embedsmisbrug, utilfredsstillende resultater eller tilbagevendende eller alvorlige uregelmæssigheder afskediges inden udløbet af dennes embedsperiode af bestyrelsen, der træffer beslutning med to tredjedeles flertal af dens medlemmer, eller af Kommissionen."

12)I artikel 24 udgår stk. 2.

13)I artikel 30 foretages følgende ændringer:

a)overskriften affattes således:

"Evaluering og revision"

b)Stk. 3 og 4 affattes således:

"3.    Senest [5 år efter ikrafttrædelsen] og derefter hvert femte år foranlediger Kommissionen en evaluering for at vurdere navnlig virkningerne af agenturets virksomhed og dets effektivitet samt dets arbejdsmetoder. Evalueringen skal navnlig adressere det eventuelle behov for at ændre agenturets mandat og de finansielle følger af en sådan ændring.

4.    Kommissionen aflægger rapport til Europa-Parlamentet, Rådet og bestyrelsen om resultaterne af evalueringen. Resultaterne af evalueringen offentliggøres."

c)Følgende tilføjes som stk. 5:

"5.    Ved hver anden evaluering vil agenturets resultater blive vurderet i forhold til dets mål, mandat og opgaver, herunder en vurdering af, hvorvidt det stadig af berettiget, at agenturet fortsætter med disse mål og opgaver og fortsætter sit mandat."

14)Artikel 31 udgår.

Artikel 2

Ikrafttræden og anvendelse

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

   På Rådets vegne    

   Formanden

(1)    Rådets forordning (EF) nr. 168/2007 af 15. februar 2007 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (EUT L 53 af 22.2.2007, s. 1).
(2)    External evaluation of the European Union Agency for Fundamental Rights, 19.11.2012, https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-external_evaluation-final-report.pdf.
(3)    2nd independent External Evaluation of the European Union Agency for Fundamental Rights, 31.10.2017 https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/2nd-fra-external-evaluation-october-2017_en.pdf
(4)    SWD(2019) 313.
(5)    Fælles erklæring af 19.7.2012 fra Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen om decentraliserede agenturer og den fælles tilgang https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/joint_statement_and_common_approach_2012_da.pdf .
(6)    EUT C […] af […], s. […].
(7)    Forordning (EF) nr. 168/2007 af 15. februar 2007 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (EUT L 53 af 22.2.2007, s. 1).
(8)    Fælles erklæring af 19.7.2012 fra Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen om decentraliserede agenturer og den fælles tilgang https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/joint_statement_and_common_approach_2012_da.pdf .
(9)    Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1271/2013 af 30. september 2013 om rammefinansforordningen for de organer, der er omhandlet i artikel 208 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 328 af 7.12.2013, s. 42).
(10)    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2019/715 af 18. december 2018 om rammefinansforordningen for de organer, der er nedsat i henhold til TEUF og Euratomtraktaten og omhandlet i artikel 70 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (EUT L 122 af 10.5.2019, s. 1).
(11)    Rådets forordning (EØF, Euratom, EKSF) nr. 259/68 af 29. februar 1968 om vedtægten for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber og om ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i disse Fællesskaber samt om særlige midlertidige foranstaltninger for tjenestemænd i Kommissionen (EFT L 56 af 4.3.1968, s. 1).