Bruxelles, den 8.5.2020

COM(2020) 197 final

2020/0081(CNS)

Forslag til

RÅDETS DIREKTIV

om ændring af direktiv 2011/16/EU for at imødekomme det akutte behov for at udsætte visse frister for indgivelse og udveksling af oplysninger på beskatningsområdet som følge af covid-19-pandemien


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Covid-19-udbruddet er en alvorlig folkesundhedskrise, som har ramt alle medlemsstaterne. Det udgør en stor udfordring for de offentlige sundhedssystemer og vil sandsynligvis få alvorlige konsekvenser for EU's økonomier i en længere periode. Denne situation skaber overvældende forstyrrelser af dagligdagen for borgerne og virksomhederne, som har svært ved for at udøve deres aktiviteter, navnlig på grund af de begrænsninger, der er forbundet med nedlukningen i mange medlemsstater.

I lyset af disse hidtil usete omstændigheder har en række medlemsstater og personer, der skal indberette oplysninger i henhold til Rådets direktiv 2011/16/EU af 15. februar 2011 om administrativt samarbejde på beskatningsområdet 1 , anmodet om udsættelse af visse frister for indgivelse og udveksling af oplysninger i henhold dette direktiv. Nærmere bestemt vedrører anmodningerne om udsættelse den automatiske udveksling af oplysninger om finansielle konti, hvor de begunstigede er skattemæssigt hjemmehørende i en anden medlemsstat 2 , og indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger 3 , der findes i bilag IV til Rådets direktiv 2011/16/EU. De alvorlige forstyrrelser forårsaget af covid-19-pandemien lægger hindringer i vejen for, at de finansielle institutter og de personer, der skal indberette grænseoverskridende ordninger, rettidigt overholder reglerne, og indvirker negativt på medlemsstaternes skatteforvaltningers kapacitet til at indsamle og behandle dataene.

Denne situation kræver en hurtig og koordineret indsats på EU-plan og, hvis det er relevant, på globalt plan. I den forbindelse vil det være nyttigt at tage hensyn til initiativet fra styringsgruppen for det globale forum med hensyn til den fælles indberetningsstandard (CRS) for Indberettende finansielle institutter, idet sidstnævnte er gennemført i EU-retten ved Rådets direktiv 2014/107/EU.

Det er derfor nødvendigt at udsætte fristen for udveksling af oplysninger om finansielle konti, hvor de begunstigede er skattemæssigt hjemmehørende i en anden medlemsstat. Det vil dermed give medlemsstaterne mulighed for at tilpasse deres nationale frister for indgivelse af sådanne oplysninger fra de Indberettende finansielle institutter. På samme måde bør fristerne for indgivelse og udveksling af oplysninger om grænseoverskridende ordninger i henhold til bilag IV til Rådets direktiv 2011/16/EU også forlænges.

Det skal imidlertid også erindres, at udvekslingen af oplysninger om finansielle konti, hvor de begunstigede er skattemæssigt hjemmehørende i en anden medlemsstat, og om indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger i henhold til bilag IV til Rådets direktiv 2011/16/EU er afgørende i bekæmpelsen af skatteundgåelse og skatteunddragelse i Unionen. Medlemsstaterne får brug for skatteindtægter til at finansiere deres betydelige indsats for at inddæmme de negative økonomiske virkninger af foranstaltningerne over for covid-19-pandemien. Det er vigtigere end nogensinde at sikre en retfærdig beskatning ved at forebygge skatteundgåelse og skatteunddragelse. Den aktuelle krise kræver en tilpasning af tidsplanen for indgivelse og videregivelse af visse skatteoplysninger, men det må ikke føre til, at de nationale forvaltninger opgiver deres bestræbelser på at sikre en retfærdig beskatning.

Længden af udsættelsen må ikke gribe forstyrrende ind i den struktur og funktion, der er fastlagt for Rådets direktiv 2011/16/EU. Den skal snarere være af begrænset varighed og stå i rimeligt forhold til de praktiske vanskeligheder forårsaget af en midlertidig nedlukning, som har til formål at inddæmme pandemien.

I betragtning af den aktuelle usikkerhed med hensyn til udviklingen af covid-19-pandemien er det hensigtsmæssigt at give mulighed for en yderligere forlængelse af udsættelsesperioden for indgivelse og udveksling af oplysninger. Dette vil være nødvendigt, hvis de ekstraordinære omstændigheder med alvorlige risici for folkesundheden forårsaget af covid-19-pandemien fortsat består under en del af eller hele udsættelsesperioden, og medlemsstaterne enten må gennemføre nye eller videreføre eksisterende nedlukningsforanstaltninger. En sådan forlængelse må ikke gribe forstyrrende ind i den struktur og funktion, der er fastlagt for Rådets direktiv 2011/16/EU. Den skal snarere være af begrænset og på forhånd fastsat varighed og stå i rimeligt forhold til de praktiske vanskeligheder, som den midlertidige nedlukning har medført. Forlængelsen må ikke berøre de væsentlige elementer af forpligtelsen til at indberette og udveksle oplysninger i henhold til dette direktiv. Den vil alene forlænge udsættelsen af fristen for opfyldelsen af sådanne forpligtelser og samtidig sikre, at alle oplysninger i sidste ende udveksles.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Siden begyndelsen af covid-19-udbruddet har Kommissionen modtaget et stort antal spørgsmål og anmodninger og har iværksat en række initiativer for at afbøde virkningerne af krisen. I den forbindelse har GD TAXUD allerede truffet flere afgørelser, hovedsagelig inden for told og moms, for hurtigst muligt at løse problemerne eller i det mindste give forsikringer. Disse er sammenfattet på TAXUD's hjemmeside ( COVID-19 TAXUD response 4 ).

Det foreslåede initiativ er i overensstemmelse med de foranstaltninger, som Kommissionen har vedtaget for at tage hensyn til de ekstraordinære aktuelle vanskeligheder, som virksomhederne og de nationale skatteforvaltninger står over for. Det imødekommer anmodninger fra en række personer, der skal indgive oplysninger i henhold til Rådets direktiv 2011/16/EU, og fra medlemsstater vedrørende udsættelse af fristerne for indgivelse og udveksling af oplysninger i henhold til Rådets direktiv 2011/16/EU.

Det foreslåede initiativ er også i overensstemmelse med initiativet fra styringsgruppen for det globale forum vedrørende den fælles indberetningsstandard for Indberettende finansielle institutter for at give mulighed for at forlænge fristen for udveksling af oplysninger fra udgangen af september 2020 til udgangen af december 2020.

Rådet afholdt også et uformelt møde med medlemsstaterne den 29. april 2020, hvor alle medlemsstaterne var enige om behovet for at udsætte kravene til indgivelse og udveksling af oplysninger i henhold til Rådets direktiv 2011/16/EU.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for dette lovgivningsinitiativ er artikel 113 og 115 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). De fleste initiativer, der er knyttet til harmonisering og koordinering af de retlige rammer for direkte beskatning, er baseret på artikel 115 i TEUF, mens indirekte beskatning behandles i henhold til artikel 113 i TEUF. De foreslåede regler tager sigte på at ændre de specifikke frister for indgivelse og udveksling af visse oplysninger (oplysninger om finansielle konti og indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger) for at tage hensyn til de nuværende vanskeligheder med at opfylde forpligtelserne i henhold til Rådets direktiv 2011/16/EU på grund af covid-19-krisen. Eftersom indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger kan vedrøre både direkte og indirekte skatteordninger, er begge retsgrundlag relevante for de foreslåede regler.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

Forslaget overholder nærhedsprincippet fuldt ud, jf. artikel 5 i TEUF. Det omhandler det administrative samarbejde på beskatningsområdet. Retssikkerheden og klarheden med hensyn til anvendelsen af udsættelsen af visse frister i direktivet kan kun sikres, hvis der er en koordineret tilgang til det konstaterede problem medlemsstaterne imellem.

Proportionalitetsprincippet

Forslaget består i at tilpasse direktivets gældende bestemmelser om fristerne for indgivelse og udveksling af visse oplysninger med henblik på at imødegå de udfordringer, som de personer, der skal indberette oplysninger, og skatteforvaltningerne står over for på grund af det aktuelle covid-19-udbrud. Tilpasningerne går ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå målet om administrativt samarbejde mellem medlemsstaterne. De indebærer en udsættelse, der tager hensyn til varigheden af isolations-/nedlukningsforanstaltningerne, og sikrer, at der ikke er nogen af de oplysninger, der bliver indberetningspligtige i løbet af udsættelsesperioden, som ikke vil blive indberettet eller udvekslet.

Valg af retsakt

Retsgrundlaget for dette forslag (artikel 115 i TEUF) fastsætter udtrykkeligt, at lovgivning på dette område kun må vedtages i form af et direktiv.

Det foreslåede direktiv udgør også den sjette ændring til Rådets direktiv 2011/16/EU og følger efter Rådets direktiv 2014/107/EU, (EU) 2015/2376, (EU) 2016/881, (EU) 2016/2258 og (EU) 2018/822.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Grundlæggende rettigheder

I dette direktiv overholdes de grundlæggende rettigheder og de principper, som bl.a. Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder anerkender.

4.NÆRMERE REDEGØRELSE FOR DE ENKELTE BESTEMMELSER I FORSLAGET

I direktivet foreslås ændringer af visse frister for indgivelse og udveksling af oplysninger i henhold til Rådets direktiv 2011/16/EU, nærmere bestemt vedrørende oplysninger om finansielle konti som fastsat i Rådets direktiv 2014/107/EU og indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger som fastsat i Rådets direktiv (EU) 2018/822.

I henhold til de foreslåede regler:

·udsættes fristen for udveksling af oplysninger om indberetningspligtige finansielle konti med 3 måneder, dvs. indtil den 31. december 2020

·ændres datoen for den første udveksling af oplysninger om indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger, der findes i bilag IV til Rådets direktiv 2011/16/EU, fra den 31. oktober 2020 til den 31. januar 2021

·ændres datoen for begyndelsen af perioden på 30 dage for indberetning af grænseoverskridende ordninger, der er omfattet af de kendetegn, som er anført i bilag IV til Rådets direktiv (EU) 2018/822, fra den 1. juli 2020 til den 1. oktober 2020

·ændres datoen for indberetning af de "historiske" grænseoverskridende ordninger (dvs. ordninger, der var indberetningspligtige fra den 25. juni 2018 til den 30. juni 2020) fra den 31. august 2020 til den 30. november 2020.

I betragtning af den aktuelle usikkerhed med hensyn til udviklingen af covid-19-pandemien giver det foreslåede initiativ mulighed for at forlænge udsættelsesperioden for indgivelse og udveksling af oplysninger. Kommissionen vil blive tillagt beføjelser til at give en sådan forlængelse ved delegerede retsakter.

2020/0081 (CNS)

Forslag til

RÅDETS DIREKTIV

om ændring af direktiv 2011/16/EU for at imødekomme det akutte behov for at udsætte visse frister for indgivelse og udveksling af oplysninger på beskatningsområdet som følge af covid-19-pandemien

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113 og 115,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet 5 ,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 6 ,

efter en særlig lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)De nedlukningsforanstaltninger, som medlemsstaterne har truffet for at hjælpe med at inddæmme covid-19-pandemien, har en markant forstyrrende indvirkning på virksomhedernes og skatteforvaltningernes kapacitet til at opfylde deres forpligtelser i henhold til Rådets direktiv 2011/16/EU 7 .

(2)En række medlemsstater og personer, der skal indberette oplysninger til de kompetente myndigheder i medlemsstaterne i henhold til direktiv 2011/16/EU, har anmodet om udsættelse af visse frister, der er fastsat i nævnte direktiv, for automatisk udveksling af oplysninger om finansielle konti, hvor de begunstigede er skattemæssigt hjemmehørende i en anden medlemsstat, samt om indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger, der er omfattet af de kendetegn, som er anført i bilag IV til nævnte direktiv 8 .

(3)De alvorlige aktivitetsforstyrrelser, som covid-19-pandemien har medført for de finansielle institutter og de personer, der skal indberette grænseoverskridende ordninger, hindrer den rettidige overholdelse af deres indberetningsforpligtelser i henhold til direktiv 2011/16/EU. De finansielle institutter står i øjeblikket over for akutte opgaver i forbindelse med covid-19. De finansielle institutter og de personer, der skal indberette grænseoverskridende ordninger, der er omfattet af de kendetegn, som er anført i bilag IV, står desuden over for flere arbejdsrelaterede forstyrrelser, hovedsagelig på grund af de vilkår, der er forbundet med telearbejde, som følge af nedlukningen i de fleste medlemsstater. Medlemsstaternes skatteforvaltningers kapacitet til at indsamle og behandle dataene påvirkes ligeledes negativt.

(4)Denne situation kræver en hurtig og koordineret indsats på EU-plan. Det er derfor nødvendigt at udsætte fristen for udveksling af oplysninger om finansielle konti, hvor de begunstigede er skattemæssigt hjemmehørende i en anden medlemsstat, for at give medlemsstaterne mulighed for at tilpasse deres nationale frister for indgivelse af sådanne oplysninger fra de Indberettende finansielle institutter. På samme måde bør fristerne for indgivelse og udveksling af oplysninger om grænseoverskridende ordninger, der er omfattet af de kendetegn, som er anført i bilag IV til direktiv 2011/16/EU, også forlænges.

(5)Ved fastsættelsen af udsættelsens længde skal det tages i betragtning, at formålet er at afhjælpe en ekstraordinær situation, og at dette ikke må gribe forstyrrende ind i den struktur og funktion, der er fastlagt for direktiv 2011/16/EU. Udsættelsen bør derfor begrænses til en periode, der står i rimeligt forhold til de vanskeligheder, som covid-19-pandemien har medført, med hensyn til indgivelse og udveksling af oplysninger.

(6)I betragtning af den aktuelle usikkerhed med hensyn til udviklingen af covid-19-pandemien vil det også være hensigtsmæssigt at give mulighed for en yderligere forlængelse af udsættelsesperioden for indgivelse og udveksling af oplysninger. Dette vil være nødvendigt, hvis de ekstraordinære omstændigheder med alvorlige risici for folkesundheden forårsaget af covid-19-pandemien fortsat består under en del af eller hele udsættelsesperioden, og medlemsstaterne enten må gennemføre nye eller videreføre eksisterende nedlukningsforanstaltninger. En sådan forlængelse må ikke gribe forstyrrende ind i den struktur og funktion, der er fastlagt for Rådets direktiv 2011/16/EU. Den skal snarere være af begrænset og på forhånd fastsat varighed og stå i rimeligt forhold til de praktiske vanskeligheder, som den midlertidige nedlukning har medført. Forlængelsen må ikke berøre de væsentlige elementer af forpligtelsen til at indberette og udveksle oplysninger i henhold til dette direktiv. Den skal alene forlænge udsættelsen af fristen for opfyldelsen af sådanne forpligtelser og samtidig sikre, at alle oplysninger i sidste ende udveksles.

(7)Direktiv 2011/16/EU bør derfor ændres.

(8)Eftersom foranstaltningerne i nærværende direktiv vedrører forpligtelser i henhold til direktiv 2011/16/EU, som ellers ville finde anvendelse inden for en kort frist, bør nærværende direktiv træde i kraft så hurtigt som muligt —

VEDTAGET DETTE DIREKTIV:

Artikel 1

I direktiv 2011/16/EU foretages følgende ændringer:

(1)Artikel 8ab ændres således:

(a)Stk. 12 affattes således:

"12.Hver medlemsstat træffer de nødvendige foranstaltninger for at pålægge mellemmænd og relevante skatteydere at indgive oplysninger om indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger, hvor det første skridt blev gennemført mellem den 25. juni 2018 og den 30. juni 2020. Mellemmænd og relevante skatteydere skal indgive oplysninger om disse indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger senest den 30. november 2020."

(b)Stk. 18 affattes således:

"18.Den automatiske udveksling af oplysninger skal finde sted inden for én måned efter udløbet af det kvartal, hvor oplysningerne blev indgivet. De første oplysninger meddeles senest den 31. januar 2021."

(2)Følgende artikler indsættes:

"Artikel 27a
Udsættelse af frister som reaktion på covid-19

1.Uanset fristen i artikel 8, stk. 6, litra b), finder den i artikel 8, stk. 3a, omhandlede meddelelse af oplysninger vedrørende kalenderåret 2019 eller anden relevant indberetningsperiode sted senest 12 måneder efter udgangen af kalenderåret 2019 eller anden relevant indberetningsperiode.

2.Hvis en indberetningspligtig grænseoverskridende ordning stilles til rådighed med henblik på gennemførelse eller er klar til gennemførelse, eller hvis det første skridt i gennemførelsen heraf er blevet taget mellem den 1. juli 2020 og den 30. september 2020, eller hvis mellemmænd, der er omhandlet i artikel 3, nr. 21, andet afsnit, direkte eller ved hjælp af andre personer har ydet støtte, assistance eller rådgivning mellem den 1. juli 2020 og den 30. september, begynder den periode på 30 dage for indgivelse af oplysninger, der er fastsat i artikel 8ab, stk. 1 og 7, senest den 1. oktober 2020.

I tilfælde af markedsegnede ordninger aflægger mellemanden i overensstemmelse med artikel 8ab, stk. 2, senest den 31. januar 2021 den første periodiske rapport.

Artikel 27b
Forlængelse af udsættelsesperioden

Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage en delegeret retsakt i overensstemmelse med artikel 27c for at forlænge udsættelsesperioden for indgivelse og udveksling af oplysninger, jf. artikel 8ab, stk. 12 og 18, og artikel 27a, med op til yderligere 3 måneder.

Kommissionen må kun vedtage den i stk. 1 nævnte delegerede retsakt, hvis de ekstraordinære omstændigheder med alvorlige risici for folkesundheden forårsaget af covid-19-pandemien fortsat består under en del af eller hele udsættelsesperioden, og medlemsstaterne må gennemføre nedlukningsforanstaltninger.

Artikel 27c
Udøvelse af de delegerede beføjelser

1.Beføjelsen til at vedtage den delegerede retsakt, jf. artikel 27b, tillægges Kommissionen på de i denne artikel fastlagte betingelser.

2.Beføjelsen til at vedtage den i artikel 27b omhandlede delegerede retsakt tillægges kun Kommissionen for perioden for udsættelse af fristerne for indgivelse og udveksling af oplysninger, jf. artikel 8ab, stk. 12 og 18, og artikel 27a.

3.Den i artikel 27b omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af den delegerede retsakt, der allerede er i kraft.

4.Inden vedtagelsen af den delegerede retsakt hører Kommissionen eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning af 13. april 2016.

5.Så snart Kommissionen vedtager den delegerede retsakt, giver den Rådet meddelelse herom. I meddelelsen til Rådet af den delegerede retsakt anføres begrundelsen for anvendelse af hasteproceduren.

6.Den delegerede retsakt, som vedtages i henhold til artikel 27b, træder i kraft straks og finder anvendelse, så længe Rådet ikke gør indsigelse. Rådet kan gøre indsigelse mod den delegerede retsakt senest fem arbejdsdage efter meddelelsen af den pågældende retsakt. I så fald skal Kommissionen ophæve retsakten straks efter Rådets meddelelse af afgørelsen om at gøre indsigelse.

7.Europa-Parlamentet underrettes om Kommissionens vedtagelse af en delegeret retsakt, om enhver indsigelse mod den og om Rådets tilbagekaldelse af delegationen af beføjelser."

Artikel 2

1.Medlemsstaterne vedtager og offentliggør senest den 31. maj 2020 de love og administrative bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme dette direktiv. De meddeler straks Kommissionen teksten til disse love og bestemmelser.

De anvender disse love og bestemmelser fra den 1. juni 2020.

Disse love og bestemmelser skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for henvisningen fastsættes af medlemsstaterne.

2.Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de vigtigste nationale retsforskrifter, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv.

Artikel 3

Dette direktiv træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 4

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

   På Rådets vegne

   Formand

(1)    EUT L 64 af 11.3.2011, s. 1.
(2)    Rådets direktiv 2014/107/EU af 9. december 2014 om ændring af direktiv 2011/16/EU for så vidt angår obligatorisk automatisk udveksling af oplysninger på beskatningsområdet (EUT L 359 af 18.12.2015, s. 1).
(3)    Rådets direktiv (EU) 2018/822 af 25. maj 2018 om ændring af direktiv 2011/16/EU for så vidt angår obligatorisk automatisk udveksling af oplysninger på beskatningsområdet i forbindelse med indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger (EUT L 139 af 5.6.2018, s. 1).
(4)     https://ec.europa.eu/taxation_customs/covid-19-taxud-response_en
(5)    EUT C af , s. .
(6)    EUT C af , s. .
(7)    Rådets direktiv 2011/16/EU af 15. februar 2011 om administrativt samarbejde på beskatningsområdet og om ophævelse af direktiv 77/799/EØF (EUT L 64 af 11.3.2011, s. 1).
(8)    Rådets direktiv (EU) 2018/822 af 25. maj 2018 om ændring af direktiv 2011/16/EU for så vidt angår obligatorisk automatisk udveksling af oplysninger på beskatningsområdet i forbindelse med indberetningspligtige grænseoverskridende ordninger (EUT L 139 af 5.6.2018, s. 1).