Bruxelles, den 11.2.2019

COM(2019) 74 final

2019/0036(NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, som på Den Europæiske Unions vegne skal indtages i Associeringsudvalget EU-Ukraine om ændring af bilag XXVII til associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side


BEGRUNDELSE

1.Forslagets genstand

Dette forslag vedrører afgørelsen om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Associeringsrådet EU-Ukraine i forbindelse med den planlagte vedtagelse af en afgørelse om ændring af bilag XXVII (energisamarbejde, herunder om nukleare spørgsmål) til associeringsaftalen mellem EU og Ukraine.

2.Baggrund for forslaget

2.1.EU's associeringsaftale med Ukraine

Associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side ("aftalen") har til formål at fastlægge rammerne for gradvis politisk integration og økonomisk integration mellem EU og Ukraine. Den indeholder forpligtelser til at reformere sektorer i den ukrainske økonomi i overensstemmelse med EU-retten, herunder målet om at øge markedsintegrationen og den lovgivningsmæssige tilnærmelse til centrale elementer i gældende EU-ret på energiområdet, på grundlag af EU's energilovgivning. Forpligtelserne for energisektoren er anført i kapitel 1 (Energisamarbejde, herunder om nukleare spørgsmål) i afsnit V (Økonomisk samarbejde og sektorsamarbejde) i aftalen. Nogle af disse forpligtelser såsom transit- og transportregler, der vedrører handelsrelaterede aspekter af energisektoren, er også omhandlet i kapitel 11 (Handelsrelaterede energispørgsmål) i afsnit IV (Handel og handelsrelaterede anliggender) Aftalen trådte i kraft den 1. september 2017.

2.2.ASSOCIERINGSRÅDET EU-UKRAINE

Associeringsrådet EU-Ukraine er et af de fælles organer, der oprettes ved aftalen. I overensstemmelse med aftalens artikel 461 fører det tilsyn med og overvåger anvendelsen og gennemførelsen af aftalen og kontrollerer regelmæssigt, hvordan den fungerer under hensyntagen til aftalens mål. Associeringsrådet mødes på ministerplan i alle nødvendige sammensætninger, bestående af medlemmer af Rådet for Den Europæiske Union, medlemmer af Europa-Kommissionen og medlemmer af Ukraines regering, med regelmæssige mellemrum, mindst en gang om året, og når omstændighederne kræver det. Det har beføjelse til at træffe afgørelser inden for aftalens anvendelsesområde, som er bindende for parterne i aftalen, herunder afgørelser om ajourføring eller ændring af bilagene til aftalen. Det kan også vedtage henstillinger. Sådanne afgørelser eller henstillinger vedtages ved fælles overenskomst mellem parterne, efter at de respektive interne procedurer er afsluttet.

2.3.Associeringsrådet EU-Ukraines påtænkte retsakt

Associeringsrådet EU-Ukraine skal vedtage en afgørelse om ændring af bilag XXVII til associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side ("den påtænkte retsakt").

Formålet med den påtænkte retsakt er at ajourføre listen over EU-retsakter i bilag XXVII (energisamarbejde, herunder nukleare spørgsmål), for at afspejle den væsentlige udvikling i EU's energilovgivning, der har fundet sted i EU siden afslutningen af forhandlingerne om aftalen.

Den påtænkte retsakt har også til formål at fastsætte yderligere bestemmelser i bilag XXVII til aftalen om overvågning af energisektorens tilnærmelsesproces i Ukraine. Bestemmelserne sigter mod at styrke koordineringen af og tilsynet med de retlige aspekter af energisektorreformen og bidrage til en passende og effektiv gennemførelse af nationale retsakter baseret på EU's energilovgivning i Ukraine.

Den påtænkte retsakt bliver bindende for parterne i overensstemmelse med artikel 463 i aftalen, hvori der står: "Med henblik på opfyldelsen af målene i denne aftale har associeringsrådet beføjelse til inden for aftalens rammer at træffe afgørelse i de heri anførte tilfælde. Afgørelserne er bindende for parterne, der skal træffe alle passende foranstaltninger, herunder, om nødvendigt, skride til handling i de særlige organer, som er oprettet ved denne aftale, med henblik på at gennemføre de trufne afgørelser. Associeringsrådet kan også fremsætte henstillinger. Det vedtager sine afgørelser og henstillinger ved enighed mellem parterne, efter at disse har gennemført deres respektive interne procedurer."

3.Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne

Den påtænkte retsakt består af en ajourføring af listen over gældende EU-lovgivning i bilag XXVII til aftalen, som Ukraine har forpligtet sig til at tilnærme sin interne lovgivning til, og et yderligere sæt regler, der har til formål at understøtte processen for tilnærmelsen i Ukraine af den nationale lovgivning til EU's energilovgivning.

Der er behov for at ajourføre bilaget med listen over EU-lovgivning for at afspejle den væsentlige udvikling i EU's energilovgivning, der har fundet sted i EU siden afslutningen af forhandlingerne om aftalen. Som følge heraf er flere EU-retsakter, der er opført i det oprindelige bilag til aftalen, ikke længere i kraft, eller er blevet ophævet eller ændret, mens nye retsakter er vedtaget af Den Europæiske Union. Disse ændringer nødvendiggør en ajourføring af bilag XXVII til aftalen for at sikre sammenhæng mellem Ukraines tilnærmelsesbestræbelser og gældende EU-ret. Disse tilsagn fra Ukraine om at tilnærme sin energilovgivning til EU's energilovgivning ændrer derfor ikke EU's egne regler eller deres anvendelsesområde. Desuden er Ukraines egne energisektorforpligtelser blevet udvidet, både som følge af landets medlemskab af Energifællesskabet siden 2011 og gennemførelsen af den gældende EU-ret, der er anført i bilag XXVII til aftalen. Endvidere blev samarbejdet mellem EU og Ukraine inden for energisektoren yderligere styrket i 2016 med undertegnelsen af aftalememorandummet mellem EU og Ukraine om et strategisk energipartnerskab. Memorandummet udgør en støtte for forpligtelsen til at opnå økonomisk integration og politisk associering, og dets mål er at opnå fuld integration af energimarkederne på grundlag af de fem dimensioner i EU's energiunion. Ovennævnte udvikling har ført til behovet for at ajourføre listen over gældende EU-ret i bilag XXVII til aftalen.

Den påtænkte retsakt indeholder desuden yderligere bestemmelser i bilag XXVII til aftalen om overvågningen af processen for tilnærmelse af energisektoren i Ukraine, herunder regler om effektiv gennemførelse af EU's energilovgivning, høringer om udkast til lovgivningsforslag af den pågældende sektor og rapportering til associeringsrådet. Bestemmelserne sigter mod at styrke koordineringen af og tilsynet med de retlige aspekter af energisektorreformen og bidrage til en passende og effektiv gennemførelse af nationale retsakter baseret på EU's energilovgivning i Ukraine. Erfaringerne fra de seneste fire år viser, at Ukraine har gjort fremskridt med hensyn til en række aspekter af energisektorreformen, men påpeger, at der er behov for yderligere støtteforanstaltninger for at sikre, at de gennemførte reformer er irreversible og varige. De supplerende bestemmelser har derfor til formål at bidrage til, at Ukraine på korrekt vis tilnærmer sin lovgivning og gennemfører den tilnærmede lovgivning på grundlag af gældende EU-ret på energiområdet.

Dette forslag er i fuld overensstemmelse med EU's politik for det østlige partnerskab generelt og navnlig over for Ukraine, da det understøtter gennemførelsen af Associeringsaftalen og udgør et bidrag til at nå dens mål. Det er også i overensstemmelse med EU's energipolitik, der er baseret på energiunionens fem dimensioner, herunder dimensionen vedrørende energiforsyningssikkerhed og Ukraines rolle som strategisk transitland for gas. Den afspejler EU's gældende lovgivning på energiområdet og fremmer EU's associerede partneres vedtagelse heraf, hvilket bidrager til EU's energiforsyningssikkerhedsmål. Endelig er den i overensstemmelse med EU's eksterne energipolitik som helhed og navnlig med energifællesskabet, idet den udgør støtte for sidstnævntes bestræbelser på at nå målet om integration af energimarkedet i sine medlemslande, herunder Ukraine.

Endelig er forslaget i overensstemmelse med EU's reviderede naboskabspolitik og det dertil knyttede samarbejde med Ukraine og andre nabolande. Den bidrager navnlig til at gennemføre en effektiv og bæredygtig reform af energisektoren i Ukraine som led i den politiske associering og økonomiske integration mellem EU og Ukraine. Disse bestræbelser bidrager også til målet om at opbygge stabile og velstående naboområder. I betragtning af at en reform af energisektoren, der er baseret på EU's energiregler, vil bidrage til en mere bæredygtig klimapolitik i Ukraine, sikrer forslaget også overensstemmelse med EU's klimapolitiske mål. Endelig udgør forslaget også støtte for videreudvikling af den bilaterale handel med energiprodukter og -tjenester samt investeringer, idet energisektorreformen tager sigte på at fjerne de eksisterende lovgivningsmæssige hindringer for handel med energi.

Det påtænkte forslag forventes at udgøre yderligere støtte til energisektorreformen i Ukraine, som nu er i gennemførelsesfasen, med henblik på at opnå fuld gennemførelse af de tilsagn om energisektoren, der er fastsat i associeringsaftalen mellem EU og Ukraine.

4.Retsgrundlag

4.1.Proceduremæssigt retsgrundlag

4.1.1.Principper

I henhold til artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) vedtager Rådet afgørelser om "holdninger der skal indtages på Unionens vegne i et organ nedsat ved en aftale, når dette organ skal vedtage retsakter, der har retsvirkninger, bortset fra retsakter, der supplerer eller ændrer den institutionelle ramme for aftalen."

Begrebet "retsakter, der har retsvirkninger" omfatter retsakter, der har retsvirkninger i medfør af de folkeretlige regler, der gælder for det pågældende organ. Det omfatter også retsakter, der ikke har bindende virkning i henhold til folkeretten, men som "vil kunne få afgørende indflydelse på indholdet af de regler, der vedtages af EU-lovgiver" 1 .

4.1.2.Anvendelse på det foreliggende tilfælde

Associeringsrådet EU-Ukraine er et organ, der er nedsat ved en aftale, nemlig associeringsaftalen mellem EU og Ukraine.

Den retsakt, som associeringsrådet EU-Ukraine skal vedtage, er en retsakt, der har retsvirkninger. Den planlagte retsakt vil være bindende i henhold til folkeretten, jf. artikel 463 i associeringsaftalen mellem EU og Ukraine. Den påtænkte retsakt hverken supplerer eller ændrer aftalens institutionelle ramme.

Det proceduremæssige retsgrundlag for den foreslåede afgørelse er derfor artikel 218, stk. 9, i TEUF.

4.2.Materielt retsgrundlag

4.2.1.Principper

Det materielle retsgrundlag for en afgørelse i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF afhænger hovedsageligt af formålet med og indholdet af den påtænkte retsakt, hvortil der skal indtages en holdning på Unionens vegne. Hvis den påtænkte retsakt har to formål eller består af to elementer, og det ene af disse formål eller elementer må betragtes som det primære, mens det andet kun er sekundært, skal den afgørelse, der vedtages i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF, kun have ét materielt retsgrundlag, nemlig det, som det primære eller fremherskende formål eller element tilsiger.

4.2.2.Anvendelse på det foreliggende tilfælde

Hovedformålet med og indholdet af den påtænkte retsakt vedrører energisektoren, herunder nukleare forhold. Det materielle retsgrundlag for forslaget til afgørelse er derfor artikel 194 i TEUF.

4.3.Konklusion

Retsgrundlaget for den foreslåede afgørelse bør være artikel 194 i TEUF sammenholdt med artikel 218, stk. 9, i TEUF.

5.Offentliggørelse af den påtænkte retsakt

Da Associeringsrådet EU-Ukraines retsakt ændrer bilag XXVII til associeringsaftalen mellem EU og Ukraine, bør den offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende efter vedtagelsen.

2019/0036 (NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, som på Den Europæiske Unions vegne skal indtages i Associeringsudvalget EU-Ukraine om ændring af bilag XXVII til associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 194 sammenholdt med artikel 218, stk. 9,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

ud fra følgende betragtninger:

(1)Associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side ("aftalen") blev indgået af Unionen ved Rådets afgørelse 2017/1248 2 og trådte i kraft den 1. september 2017.

(2)I henhold til aftalens artikel 273 skal parterne tilpasse deres lovgivning som omhandlet i bilag XXVII til aftalen for at sikre, at alle betingelser for transport af el og gas er objektive, rimelige, gennemsigtige og ikke-diskriminerende.

(3)Med henblik på at gøre fremskridt hen mod markedsintegration bestemmes det endvidere i aftalens artikel 337, at parterne skal fortsætte og intensivere deres samarbejde om energispørgsmål, herunder gennem en gradvis tilnærmelse inden for energisektoren.

(4)I aftalens artikel 341 fastsættes det, at gradvis tilnærmelse inden for energisektoren skal ske i overensstemmelse med en tidsplan som fastsat i bilag XXVII til aftalen.

(5)I aftalens artikel 474 fastsættes en forpligtelse for Ukraine til at gennemføre gradvis tilnærmelse af sin lovgivning til Unionens, herunder inden for energisektoren.

(6)EU's energilovgivning har udviklet sig væsentligt, siden forhandlingerne om aftalen blev afsluttet.

(7)I henhold til aftalens artikel 463, stk. 1 og 3 kan Associeringsrådet EU-Ukraine ("associeringsrådet") træffe afgørelser med henblik på virkeliggørelsen af målene i denne aftale. Det kan navnlig ajourføre eller ændre bilagene til aftalen under hensyntagen til udviklingen i EU-retten og i de gældende standarder, der er fastsat i internationale instrumenter, og som parterne anser for at være relevante.

(8)Associeringsrådet skal derfor ændre bilag XXVII til associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side for at afspejle udviklingen i gældende EU-ret.

(9)I aftalens artikel 475 defineres i generelle vendinger overvågningen af fremskridt med tilnærmelsen af ukrainsk ret til EU-retten, herunder aspekter af gennemførelse og håndhævelse. Det fremgår heraf, at der under rapporterings- og vurderingsprocessen skal tages hensyn til de særlige vilkår, der er fastlagt i aftalen eller i afgørelser truffet af de institutionelle organer, der er oprettet i henhold til denne aftale.

(10)For at sikre en mere effektiv gennemførelse af reformerne er det nødvendigt at styrke overvågningsmekanismen for reform af energisektoren.

(11)Associeringsrådet skal derfor ændre bilag XXVII til aftalen for at fastsætte mere detaljerede regler for overvågning af tilnærmelsen af ukrainsk lovgivning til EU-retten i energisektoren.

(12)Det er derfor nødvendigt at fastlægge den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Associeringsrådet EU-Ukraine, for så vidt angår associeringsrådets afgørelse om ændring af bilag XXVII til aftalen —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Associeringsrådet EU-Ukraine, baseres på udkastet til afgørelse fra Associeringsrådet EU-Ukraine, der er knyttet som bilag til denne afgørelse.

Artikel 2

Denne afgørelse er rettet til Kommissionen.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

   På Rådets vegne

   Formand

(1)    Domstolens dom af 7. oktober 2014, Tyskland mod Rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, præmis 61-64.
(2)    EUT L 181 af 12. juli 2017, s. 4.

Bruxelles, den 11.2.2019

COM(2019) 74 final

BILAG

til

Forslag til Rådets afgørelse

om ændring af bilag XVII til associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side


udkast

Afgørelse nr. .../2019 vedtaget af associeringsrådet EU-Ukraine

af … 2019

om ændring af bilag XVII til associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side

ASSOCIERINGSRÅDET EU-UKRAINE HAR —

under henvisning til associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side, særlig artikel 463, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)    Associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side ("aftalen") blev undertegnet den 21. marts og den 27. juni 2014 og trådte i kraft den 1. september 2017.

(2)    I aftalens præambel anerkendes parternes ønske om at fremskynde reform- og tilnærmelsesprocessen i Ukraine og dermed bidrage til gradvis økonomisk integration og udbygning af den politiske associering samt til opnåelse af økonomisk integration gennem omfattende lovgivningsmæssig tilnærmelse. I præamblen henvises der også til parternes tilsagn om at ville øge energisikkerheden gennem bl.a. øget markedsintegration og lovgivningsmæssig tilnærmelse til centrale elementer i gældende EU-ret.

(3)    Endvidere erkendes det i det bilaterale aftalememorandum mellem EU og Ukraine om et strategisk energipartnerskab af 24. november 2016, at målet med et intensiveret samarbejde på energiområdet og reformen af energisektoren er fuld integration af EU's og Ukraines energimarkeder.

(4)    I aftalens artikel 1 henvises der til målet om at støtte Ukraines bestræbelser på at fuldføre omstillingen til en fungerende markedsøkonomi ved hjælp af bl.a. en gradvis tilnærmelse af sin lovgivning til Unionens.

(5)    I henhold til aftalens artikel 273 skal parterne tilpasse deres lovgivning som omhandlet i bilag XXVII til aftalen for at sikre, at alle betingelser for transport af el og gas er objektive, rimelige, gennemsigtige og ikke-diskriminerende.

(6)    Med henblik på at gøre fremskridt hen mod markedsintegration bestemmes det endvidere i aftalens artikel 337, at parterne skal fortsætte og intensivere deres samarbejde om energispørgsmål, herunder gennem en gradvis tilnærmelse inden for energisektoren.

(7)    I aftalens artikel 341 fastsættes det, at gradvis tilnærmelse inden for energisektoren skal ske i overensstemmelse med en tidsplan som fastsat i bilag XXVII til aftalen.

(8)    I aftalens artikel 474 gentages den generelle forpligtelse for Ukraine til at gennemføre gradvis tilnærmelse af sin lovgivning til Unionens, herunder inden for energisektoren.

(9)    EU's gældende energilovgivning har udviklet sig væsentligt, siden forhandlingerne om aftalen blev afsluttet, og det samme gælder Ukraines forpligtelser som følge af gennemførelsen af aftalen og landets medlemskab af energifællesskabstraktaten. Denne udvikling bør afspejles i aftalens bilag XXVII, som derfor bør ajourføres.

(10)    I aftalens artikel 475 defineres i generelle vendinger overvågningen af fremskridt med tilnærmelsen af ukrainsk ret til EU-retten, herunder aspekter af gennemførelse og håndhævelse. Det fremgår heraf, at der under rapporterings- og vurderingsprocessen skal tages hensyn til de særlige vilkår, der er fastlagt i aftalen eller i afgørelser truffet af de institutionelle organer, der er oprettet i henhold til denne aftale.

(11)    For at sikre at Ukraine gennemfører reformerne mere effektivt, er det nødvendigt at styrke overvågningsmekanismen for energisektorreform, således at de opnåede reformer er irreversible og dermed på varig vis bidrager til moderniseringen af energisektoren.

(12)    I henhold til aftalens artikel 463, stk. 1 og 3, kan Associeringsrådet EU-Ukraine ("associeringsrådet") træffe afgørelser med henblik på virkeliggørelsen af målene i denne aftale. Det kan navnlig ajourføre eller ændre bilagene til aftalen under hensyntagen til udviklingen i EU-retten og i de gældende standarder, der er fastsat i internationale instrumenter, og som parterne anser for at være relevante.

(13)    Associeringsrådet skal derfor ændre bilag XXVII til aftalen for at fastsætte mere detaljerede regler for overvågning af tilnærmelsen af ukrainsk lovgivning til EU-retten i energisektoren. Med henblik herpå bør der i bilag XXVII til aftalen fastsættes passende bestemmelser til styrkelse af overvågningsprocessen —

 vedtaget denne afgørelse:

Artikel 1

Bilag XXVII til aftalen erstattes af bilaget til denne afgørelse.

Artikel 2

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.



Udfærdiget i ...,

På associeringsrådets vegne

Formand



Bilag

"Bilag XXVII til kapitel 1

Energisamarbejde, herunder om nukleare spørgsmål

Bilag XXVII-1

Overvågning af tilnærmelse inden for energisektoren

Med henblik på at styrke overvågningen af tilnærmelsen til gældende EU-ret på energiområdet i Ukraines nationale lovgivning og opnå en varig modernisering af Ukraines energisektor anvender parterne følgende supplerende foranstaltninger i overensstemmelse med aftalens artikel 475, stk. 2. Disse foranstaltninger berører ikke parternes rettigheder og forpligtelser som følge af deres medlemskab af energifællesskabstraktaten.

Effektiv gennemførelse af gældende EU-ret

1.Europa-Kommissionen underretter straks Ukraine om ethvert forslag fra Kommissionen om vedtagelse eller ændring af enhver EU-retsakt, der ændrer gældende EU-ret som opført på listen i dette bilag.

2.Ukraine sikrer en effektiv gennemførelse af de tilnærmede nationale retsakter og træffer alle nødvendige foranstaltninger for at afspejle udviklingen i EU-retten i sin nationale lovgivning inden for energisektoren, jf. bilag XXVII-2. Navnlig skal enhver retsakt svarende til:

a.en EU-forordning eller -afgørelse gøres til en del af Ukraines interne retsorden

b.et EU-direktiv gennemføres i en form og med de midler, som Ukraines myndigheder vælger

c.en kommissionsforordning om netregler for el og gas indgå i Ukraines interne retsorden uden ændringer af strukturen i og teksten til forordningen, bortset fra oversættelse, medmindre sådanne ændringer er angivet som nødvendige af Europa-Kommissionen.

3.Ukraine afholder sig fra enhver handling, der kan underminere målet eller resultatet af tilnærmelsen af landets nationale lovgivning til gældende EU-ret i energisektoren, jf. bilag XXVII-2.

4.Ukraine ophæver bestemmelser i sin nationale lovgivning eller afskaffer national praksis, der inden for energisektoren er i strid med EU-retten eller med Ukraines nationale lovgivning tilnærmet EU-retten, som anført i bilag XXVII-2.



Høringer

5.Ukraine hører Europa-Kommissionen, for så vidt angår lovgivningsforslags forenelighed med EU-retten på de områder, der skal tilnærmes de EU-retsakter, der er opført i bilag XXVII-2, inden sådan lovgivnings ikrafttrædelse. Høringsforpligtelsen omfatter forslag om ændring af allerede tilnærmede nationale retsakter, uanset forslagets retlige form.

6.Den ukrainske regering kan høre Europa-Kommissionen om foreneligheden med gældende EU-ret af ethvert forslag til retsakt om gennemførelse af lovgivningen i energisektoren, som er blevet eller skal tilnærmes gældende EU-ret, som opført i bilag XXVII-2. Hvis den ukrainske regering beslutter at høre Europa-Kommissionen om en sådan retsakt, finder punkt 7 anvendelse.

7.Ukraine afholder sig fra at lade retsakter, der er forelagt til høring, jf. punkt 5 og 6, træde i kraft, inden Europa-Kommissionen har vurderet, om den foreslåede retsakt er forenelig med gældende EU-ret, og hvis Europa-Kommissionen har konkluderet, at den foreslåede retsakt er uforenelig med nævnte gældende EU-ret.

8.Europa-Kommissionens vurdering af foreneligheden kan omfatte henstillinger vedrørende den foreslåede retsakt eller dele heraf, som Europa-Kommissionen anser for at være uforenelig med EU-retten. Med henblik på denne vurdering kan Europa-Kommissionen rådføre sig med Energifællesskabets sekretariat eller tilrettelægge ekspertmissioner, alt efter hvad der anses for hensigtsmæssigt. Vurderingen af foreneligheden skal være afsluttet senest 3 måneder efter modtagelsen af den engelske udgave af den foreslåede retsakt eller en længere periode, som aftales mellem Europa-Kommissionen og Ukraine. Hvis Europa-Kommissionen ikke har svaret inden for denne frist, kan Ukraine lade den foreslåede retsakt træde i kraft. Hvis der ikke svares inden udløbet af denne frist, betyder det ikke, at Europa-Kommissionen anser den foreslåede retsakt for at være forenelig med gældende EU-ret.

9.Ukraine meddeler Europa-Kommissionen den endelige udgave af hver retsakt inden for de områder, der skal tilnærmes den gældende EU-ret, som er opført i bilag XXVII-2, eller som ændrer tilnærmet national lovgivning inden for de samme områder.

10.Den ukrainske regering kan forelægge enhver anden retsakt eller ethvert andet forslag på energiområdet, der er omfattet af denne aftale, for Kommissionen med henblik på at anmode om en ikke-bindende udtalelse om, hvorvidt retsakten er forenelig med den gældende EU-ret, der er opført i listen i bilag XXVII-2.

11.Parterne udveksler oplysninger som fastsat i dette bilag gennem associeringsudvalgets sekretærer.



Indberetning til Associeringsrådet

12.Europa-Kommissionen underretter forud for sit årlige møde Associeringsrådet om alle de udtalelser, der er anmodet om, og som er afgivet til Ukraine i henhold til dette bilag, om foreneligheden af Ukraines indenlandske retsakter med gældende EU-ret.

13.Ukraine indberetter tre måneder forud for sit årsmøde skriftligt til Associeringsrådet de fremskridt, der er gjort med hensyn til gennemførelsen af energisektorreformen, baseret på den gældende EU-ret, der er opført i bilag XXVII-2. I indberetningen redegøres der nærmere for den måde, hvorpå Ukraine har taget hensyn til de udtalelser og henstillinger, som Europa-Kommissionen har afgivet, i sine vedtagne retsakter, ligesom der gives oplysninger om den effektive anvendelse af de vedtagne love.

14.Resultaterne af overvågningsaktiviteterne forelægges til drøftelse i alle relevante organer, der er nedsat i henhold til denne aftale, herunder med henblik på de i aftalens artikel 475, stk. 4, omhandlede henstillinger.



Bilag XXVII-2

Ukraines tilnærmelsesforpligtelser inden for energisektoren

Ukraine forpligter sig til gradvis at tilnærme sin lovgivning til følgende EU-lovgivning inden for de fastsatte frister.

1. EU-lovgivning, som Ukraine har forpligtet sig til at gennemføre inden for rammerne af energifællesskabstraktaten. De deri fastsatte frister gælder for dette bilag.

El

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/72/EF af 13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for elektricitet og om ophævelse af direktiv 2003/54/EF

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 714/2009 af 13. juli 2009 om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1228/2003

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1227/2011 af 25. oktober 2011 om integritet og gennemsigtighed på engrosenergimarkederne

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/89/EF af 18. januar 2006 om foranstaltninger til fremme af elforsyningssikkerhed og infrastrukturinvesteringer

Kommissionens forordning (EU) nr. 838/2010 af 23. september 2010 om retningslinjer for ordningen for kompensation mellem transmissionssystemoperatører og en fælles fremgangsmåde for regulering af transmissionsafgifter

Kommissionens forordning (EU) nr. 543/2013 af 14. juni 2013 om indsendelse og offentliggørelse af data på elektricitetsmarkederne og om ændring af bilag I til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 714/2009

Kommissionens forordning (EU) 2016/1388 af 17. august 2016 om fastsættelse af netregler om nettilslutning af forbrugs- og distributionssystemer

Kommissionens forordning (EU) 2016/631 af 14. april 2016 om fastsættelse af netregler om krav til nettilslutning for produktionsanlæg.

Kommissionens forordning (EU) 2016/1447 af 26. august 2016 om fastsættelse af netregler om tilslutning af transmissionssystemer med højspændingsjævnstrøm og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg

Europa-Parlamentets og Rådets forordning om europæiske statistikker over priserne på naturgas og elektricitet og om ophævelse af direktiv 2008/92/EF

Gas

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/73/EF af 13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for naturgas og om ophævelse af direktiv 2003/55/EF

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 715/2009 af 13. juli 2009 om betingelserne for adgang til naturgastransmissionsnet og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1775/2005

Rådets direktiv 2004/67/EF af 26. april 2004 om foranstaltninger til opretholdelse af naturgasforsyningssikkerheden

Kommissionens forordning (EU) 2015/703 af 30. april 2015 om fastsættelse af netregler om interoperabilitet og dataudveksling

Kommissionens forordning (EU) 2017/459 af 16. marts 2017 om fastsættelse af en netregel om kapacitetstildelingsmekanismer i gastransmissionssystemer og ophævelse af forordning (EU) nr. 984/2013

Kommissionens forordning (EU) 2017/460 af 16. marts 2017 om fastsættelse af en netregel for harmoniserede transmissionstarifstrukturer for gas

Vedvarende energikilder

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/28/EF af 23. april 2009 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder og om ændring og senere ophævelse af direktiv 2001/77/EF og 2003/30/EF

Olie

Rådets direktiv 2009/119/EF af 14. september 2009 om forpligtelse for medlemsstaterne til at holde minimumslagre af råolie og/eller olieprodukter

Energiinfrastruktur

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 347/2013 af 17. april 2013 om retningslinjer for den transeuropæiske energiinfrastruktur og om ophævelse af beslutning nr. 1364/2006/EF og ændring af forordning (EF) nr. 713/2009, (EF) nr. 714/2009 og (EF) nr. 715/2009

Energieffektivitet

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/27/EU af 25. oktober 2012 om energieffektivitet, om ændring af direktiv 2009/125/EF og 2010/30/EU samt om ophævelse af direktiv 2004/8/EF og 2006/32/EF

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/31/EU af 19. maj 2010 om bygningers energimæssige ydeevne



Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1369 af 4. juli 2017 om opstilling af rammer for energimærkning og om ophævelse af direktiv 2010/30/EU

Gennemførelsesforordninger:

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 518/2014 af 5. marts 2014 om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1059/2010, (EU) nr. 1060/2010, (EU) nr. 1061/2010, (EU) nr. 1062/2010, (EU) nr. 626/2011, (EU) nr. 392/2012, (EU) nr. 874/2012, (EU) nr. 665/2013, (EU) nr. 811/2013 og (EU) nr. 812/2013 for så vidt angår mærkning af energirelaterede produkter på internettet

-Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/254 af 30. november 2016 om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1059/2010, (EU) nr. 1060/2010, (EU) nr. 1061/2010, (EU) nr. 1062/2010, (EU) nr. 626/2011, (EU) nr. 392/2012, (EU) nr. 874/2012, (EU) nr. 665/2013, (EU) nr. 811/2013, (EU) nr. 812/2013, (EU) nr. 65/2014, (EU) nr. 1254/2014, (EU) 2015/1094, (EU) 2015/1186 og (EU) 2015/1187 for så vidt angår brug af tolerancer i verifikationsprocedurer

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1060/2010 af 28. september 2010 om supplering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af køle/fryseapparater til husholdningsbrug

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 65/2014 af 1. oktober 2013 om supplering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af ovne og emhætter til husholdningsbrug

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 626/2011 af 4. maj 2011 om supplering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af klimaanlæg

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 874/2012 af 12. juli 2012 om udbygning af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af elektriske lyskilder og lysarmaturer

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1059/2010 af 28. september 2010 om supplering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af husholdningsopvaskemaskiner

-Kommissionens direktiv 96/60/EF af 19. september 1996 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets direktiv 92/75/EØF for så vidt angår energimærkning af kombinerede husholdningsvaske-/tørremaskiner

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 392/2012 af 1. marts 2012 om udbygning af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af husholdningstørretumblere

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1061/2010 af 28. september 2010 om supplering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af husholdningsvaskemaskiner

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 665/2013 af 3. maj 2013 om udbygning af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af støvsugere

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 812/2013 af 18. februar 2013 om supplering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af vandvarmere og varmtvandsbeholdere samt pakker med vandvarmer og solvarmekomponent

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 811/2013 af 18. februar 2013 om supplering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af anlæg til rumopvarmning, anlæg til kombineret rum- og brugsvandsopvarmning, pakker med anlæg til rumopvarmning, temperaturstyring og solvarmekomponent samt pakker med anlæg til kombineret rum- og brugsvandsopvarmning, temperaturstyring og solvarmekomponent

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1062/2010 af 28. september 2010 om supplering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af fjernsyn

-Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1254/2014 af 11. juli 2014 om supplering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af ventilationsaggregater til boliger

-Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/1094 af 5. maj 2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af professionelle lagerkøleskabe/lagerfryseskabe

-Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/1186 af 24. april 2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af produkter til lokal rumopvarmning

-Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/1187 af 27. april 2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/30/EU for så vidt angår energimærkning af kedler til fast brændsel og pakker med kedel til fast brændsel, supplerende varmeforsyningsanlæg, temperaturstyring og solvarmekomponenter

2. EU-lovgivning, som Ukraine skal gennemføre, ud over Ukraines forpligtelser inden for rammerne af energifællesskabstraktaten

Prospektering og efterforskning af kulbrinter

Direktiv 94/22/EF om betingelser for tildeling og udnyttelse af tilladelser til prospektering, efterforskning og produktion af kulbrinter

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden tre år efter denne aftales ikrafttræden, under hensyn til artikel (12 og 13) i de handelsrelaterede energibestemmelser, der er omfattet af kapitel 11 (handelsrelaterede energianliggender) i afsnit IV (handel og handelsrelaterede anliggender).

Energieffektivitet – bygningers energimæssige ydeevne

Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 244/2012 af 16. januar 2012 om udbygning af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/31/EU om bygningers energimæssige ydeevne, hvori der fastlægges en ramme for en sammenligningsmetode til beregning af omkostningsoptimale niveauer for mindstekrav til bygningers og bygningsdeles energimæssige ydeevne

Tidsplan: forordningens bestemmelser gennemføres senest den 30. juni 2019.

Energieffektivitet – miljøvenligt design

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF af 21. oktober 2009 om rammerne for fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af energirelaterede produkter

Tidsplan: Bestemmelserne i direktiv 2009/125/EF gennemføres senest 3 år efter denne aftales ikrafttræden.

Gennemførelsesforordninger:

-Kommissionens forordning (EU) 2016/2282 af 30. november 2016 om ændring af forordning (EF) nr. 1275/2008, (EF) nr. 107/2009, (EF) nr. 278/2009, (EF) nr. 640/2009, (EF) nr. 641/2009, (EF) nr. 642/2009, (EF) nr. 643/2009, (EU) nr. 1015/2010, (EU) nr. 1016/2010, (EU) nr. 327/2011, (EU) nr. 206/2012, (EU) nr. 547/2012, (EU) nr. 932/2012, (EU) nr. 617/2013, (EU) nr. 666/2013, (EU) nr. 813/2013, (EU) nr. 814/2013, (EU) nr. 66/2014, (EU) nr. 548/2014, (EU) nr. 1253/2014, (EU) 2015/1095, (EU) 2015/1185, (EU) 2015/1188, (EU) 2015/1189 og (EU) 2016/2281 vedrørende brug af tolerancer i verifikationsprocedurer

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021.

-Kommissionens forordning (EU) 2016/2281 af 30. november 2016 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF om rammerne for fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af energirelaterede produkter for så vidt angår krav til miljøvenligt design af luftvarmeprodukter, køleprodukter, HT-chillers til proceskøling og fancoil-enheder

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) 2015/1189 af 28. april 2015 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af kedler til fast brændsel

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) 2015/1188 af 28. april 2015 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af produkter til lokal rumopvarmning til fast brændsel

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) 2015/1185 af 24. april 2015 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af produkter til lokal rumopvarmning til fast brændsel

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) 2015/1095 af 5. maj 2015 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design for professionelle lagerkøleskabe/lagerfryseskabe, blæstkølere/frysere, kondenseringsaggregater og væskekølere til proceskøling

-Kommissionens forordning (EU) nr. 1253/2014 af 7. juli 2014 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af ventilationsaggregater

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 548/2014 af 21. maj 2014 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår små, mellemstore og store effekttransformere

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 66/2014 af 14. januar 2014 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af ovne, kogeplader og emhætter til husholdningsbrug

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 813/2013 af 2. august 2013 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af anlæg til rumopvarmning og anlæg til kombineret rum- og brugsvandsopvarmning

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 814/2013 af 2. august 2013 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af vandvarmere og varmtvandsbeholdere

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 666/2013 af 8. juli 2013 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af støvsugere

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 617/2013 af 26. juni 2013 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af computere og computerservere

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 932/2012 af 3. oktober 2012 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af husholdningstørretumblere

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 622/2012 af 11. juli 2012 om ændring af forordning (EF) nr. 641/2009 for så vidt angår krav til miljøvenligt design af eksterne vådløbercirkulationspumper og produktintegrerede vådløbercirkulationspumper

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EF) nr. 641/2009 af 22. juli 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af eksterne vådløbercirkulationspumper og produktintegrerede vådløbercirkulationspumper

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 547/2012 af 25. juni 2012 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af vandpumper

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 206/2012 af 6. marts 2012 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af klimaanlæg og komfortventilatorer

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 327/2011 af 30. marts 2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af elmotordrevne ventilatorer med en indgangseffekt fra og med 125 W til og med 500 kW

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 1016/2010 af 10. november 2010 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af husholdningsopvaskemaskiner

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 1015/2010 af 10. november 2010 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af husholdningsvaskemaskiner

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) 2015/1428 af 25. august 2015 om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 244/2009 for så vidt angår krav til miljøvenligt design af ikke-retningsbestemte lyskilder i boliger og Kommissionens forordning (EF) nr. 245/2009 i forbindelse med miljøvenligt design af lysstofrør uden indbygget forkobling og højtryksdamplamper samt forkoblinger og armaturer hertil, og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/55/EF og Kommissionens forordning (EU) nr. 1194/2012 for så vidt angår krav til miljøvenligt design af retningsbestemte lyskilder, LED-lyskilder og dertil hørende udstyr

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EF) nr. 245/2009 af 18. marts 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF i forbindelse med miljøvenligt design af lysstofrør uden indbygget forkobling og højtryksdamplamper samt forkoblinger og armaturer hertil, og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/55/EF, som ændret

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden tre år efter denne aftales ikrafttrædelse

-Kommissionens forordning (EU) nr. 1194/2012 af 12. december 2012 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af retningsbestemte lyskilder, LED-lyskilder og dertil hørende udstyr

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EF) nr. 244/2009 af 18. marts 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af ikke-retningsbestemte lyskilder i boliger, som ændret

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden tre år efter denne aftales ikrafttrædelse

-Kommissionens forordning (EF) nr. 859/2009 af 18. september 2009 om ændring af forordning (EF) nr. 244/2009 for så vidt angår krav til miljøvenligt design for ultraviolet stråling fra ikke-retningsbestemte lyskilder til boliger

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 347/2010 af 21. april 2010 om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 245/2009 for så vidt angår kravene til miljøvenligt design af lysstofrør uden indbygget forkobling og højtryksdamplamper samt forkoblinger og armaturer hertil

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EF) nr. 643/2009 af 22. juli 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af køle/fryseapparater til husholdningsbrug

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EF) nr. 642/2009 af 22. juli 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af fjernsyn

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EU) nr. 4/2014 af 6. januar 2014 om ændring af forordning (EF) nr. 640/2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af elmotorer

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EF) nr. 640/2009 af 22. juli 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af elmotorer + berigtigelse EUT L 46 af 19.2.2011

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

-Kommissionens forordning (EF) nr. 278/2009 af 6. april 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af eksterne strømforsyningers elforbrug i ubelastet tilstand og deres gennemsnitlige effektivitet i aktiv tilstand, som ændret

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden tre år efter denne aftales ikrafttrædelse

-Kommissionens forordning (EF) nr. 107/2009 af 4. februar 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af simple settopbokse, som ændret

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden tre år efter denne aftales ikrafttrædelse

-Kommissionens forordning (EF) nr. 1275/2008 af 17. december 2008 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af elektriske og elektroniske husholdningsapparater og kontorudstyr med hensyn til strømforbrug i standbytilstand og slukket tilstand, som ændret

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden tre år efter denne aftales ikrafttrædelse

-Rådets direktiv 92/42/EØF af 21. maj 1992 om krav til virkningsgrad i nye varmtvandskedler, der anvender flydende eller luftformigt brændsel, som ændret

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden tre år efter denne aftales ikrafttrædelse

-Kommissionens forordning (EF) nr. 643/2009 af 22. juli 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af køle/fryseapparater til husholdningsbrug, som ændret

Tidsplan: tidsplanen for gennemførelsen af forordningens bestemmelser fastlægges senest den 31. december 2021

Atomenergi

Rådets direktiv 2013/59/Euratom af 5. december 2013 om fastlæggelse af grundlæggende sikkerhedsnormer til beskyttelse mod de farer, som er forbundet med udsættelse for ioniserende stråling og om ophævelse af direktiv 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom og 2003/122/Euratom

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden fire år efter denne aftales ikrafttræden

Rådets direktiv 2006/117/Euratom af 20. november 2006 om overvågning af og kontrol med overførsel af radioaktivt affald og brugt nukleart brændsel

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden to år efter denne aftales ikrafttræden

Rådets direktiv 2009/71/Euratom af 25. juni 2009 om EF-rammebestemmelser for nukleare anlægs nukleare sikkerhed

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden tre år efter denne aftales ikrafttræden

Rådets direktiv 2014/87/Euratom af 8. juli 2014 om ændring af direktiv 2009/71/Euratom om EF-rammebestemmelser for nukleare anlægs nukleare sikkerhed

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden tre år efter denne aftales ikrafttræden

Rådets direktiv 2011/70/Euratom af 19. juli 2011 om fastsættelse af en fællesskabsramme for ansvarlig og sikker håndtering af brugt nukleart brændsel og radioaktivt affald

Tidsplan: Direktivets bestemmelser gennemføres inden tre år efter denne aftales ikrafttrædelse