Brussels, 18.1.2018

SWD(2018) 8 final

COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT

EXECUTIVE SUMMARY OF THE IMPACT ASSESSMENT

Accompanying the document

Proposal for a Council Directive

amending Directive 2006/112/EC as regards rates of value added tax

{COM(2018) 20 final}
{SWD(2018) 7 final}


Resumé

Konsekvensanalyse af momssatser

A. Behov for handling

Hvorfor? Hvad er problemstillingen?

Da det fælles momssystem blev indført i 1967 afgav man samtidig et løfte om at indføre et endeligt momssystem baseret på princippet om beskatning i oprindelsesmedlemsstaten. Ved oprettelsen af det indre marked i 1993 holdt man fast i målet om et oprindelsesbaseret momssystem, samtidig med at momsovergangsordningerne og de nuværende regler om momssatser trådte i kraft. Med forslaget om det endelige momssystem går man væk fra dette mål, og ideen er nu at gennemføre et endeligt momssystem baseret på beskatning i bestemmelsesmedlemsstaten. De nuværende momsregler bygger imidlertid stadig på et oprindelsesbaseret momssystem og er for restriktive til et destinationsbaseret system. Desuden vil nogle særlige bestemmelser, som giver visse medlemsstater lov til at fravige restriktionerne, udløbe med ikrafttrædelsen af det endelige momssystem.

Hvilke resultater forventes der af initiativet?

Initiativet indfører en permanent minimal normalsats på 15 %. I et endeligt momssystem vil medlemsstaterne blive behandlet lige, og de vil ikke længere være hindret i at anvende nedsatte satser for bestemte varer og tjenester, så længe der ikke er nogen risiko for at skade det indre markeds rette virkemåde.

Hvad er merværdien ved at handle på EU-plan? 

Kravene vedrørende nærhedsprincippet i artikel 113 i TEUF gennemføres med momsdirektivet.

B. Løsninger

Hvilke lovgivningsmæssige og ikkelovgivningsmæssige løsninger er overvejet? Foretrækkes en bestemt løsning frem for andre? Hvorfor?

Der blev set på to politikløsninger, som begge kræver en ændring af momsdirektivet og indfører en permanent minimal normalsats på 15 %. Løsning 1 går ud på at lade de nuværende undtagelser gælde for alle medlemsstater ved at indarbejde de nationale bestemmelser i momsdirektivet, hvilket imidlertid vil være vanskeligt. Den foretrukne løsning 2 løser problemet med undtagelserne ved at fjerne de hindringer, der skabte behovet for sådanne undtagelser, dvs. kravet om nedsatte momssatser på mindst 5 % og listen over varer og tjenesteydelser, som de nedsatte momssatser kan anvendes for (Bilag III), der erstattes af en "negativliste" over de produkter, som normalsatsen skal anvendes for.

Hvem støtter hvilken løsning?

Medlemsstaterne og respondenterne til den offentlige høring støtter ligebehandling af medlemsstaterne.

C. Den foretrukne løsnings virkninger

Hvilke fordele er der ved den foretrukne løsning (hvis en bestemt løsning foretrækkes – ellers fordelene ved de vigtigste af de mulige løsninger)?

Den valgte løsning fjerner restriktioner for medlemsstaterne, som ikke længere er begrundede i et destinationsbaseret momssystem, og løser problemet med udløbet af undtagelserne.

Hvilke omkostninger er der ved den foretrukne løsning (hvis en bestemt løsning foretrækkes – ellers omkostningerne ved de vigtigste af de mulige løsninger)?

Den foretrukne løsning kræver sikkerhedsforanstaltninger for at undgå eventuelle risici.

Hvordan påvirker den foretrukne løsning virksomhederne, herunder de små og mellemstore virksomheder og mikrovirksomhederne?

Risikoen for stigende efterlevelsesomkostninger som følge af øget kompleksitet er begrænset, idet de erhvervsdrivende vil modtage oplysninger om momssatserne på grundlag af en statistisk klassificering i en ændret webportal.

Vil den foretrukne løsning få væsentlige virkninger for de nationale budgetter og myndigheder?

Medlemsstaterne vil fortsat bestemme eventuelle budgetvirkninger. Uden kompenserende foranstaltninger vil en udvidelse af momssatsernes anvendelsesområde eller en nedsættelse af momssatserne mindske momsindtægterne.

Vil den foretrukne løsning få andre væsentlige virkninger? 

En af konsekvenserne ved et øget spillerum for medlemsstaterne kunne være en øget risiko for retstvister.

D. Opfølgning

Hvornår vil foranstaltningen blive taget op til fornyet overvejelse?

Før ikrafttrædelsen af det endelige momssystem vil der blive foretaget en gennemgang af Bilag III, og efter ikrafttrædelsen vil der regelmæssigt skulle foretages en gennemgang af negativlisten.