Bruxelles, den 1.2.2018

COM(2018) 52 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om udøvelsen af de beføjelser til at vedtage delegerede retsakter, der er tillagt Kommissionen ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 525/2013 af
21. maj 2013 om en mekanisme til overvågning og rapportering af drivhusgasemissioner og rapportering af andre oplysninger vedrørende klimaændringer på nationalt plan og EU-plan og om ophævelse af beslutning nr. 280/2004/EF


1. Indledning og retsgrundlag

Ved forordningen om en klimaovervågningsmekanisme 1 fastlægges der robuste retsregler for overvågning og rapportering af drivhusgasemissioner og andre oplysninger vedrørende klimaændringer. Den omfatter de elementer, der er nødvendige med henblik på at føre tilsyn med fremskridtene med gennemførelsen af EU's klimalovgivning, navnlig beslutningen om indsatsfordeling 2 , og EU's internationale forpligtelser i medfør af De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC) og Kyotoprotokollen.

Ved forordningen om en klimaovervågningsmekanisme tillægges Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter som omhandlet i artikel 25, stk. 2, med henblik på at:

·fastsætte væsentlige krav til Unionens opgørelsessystem, jf. artikel 6, stk. 2

·tilføje til eller fjerne stoffer fra listen over drivhusgasser i bilag I til forordningen om en klimaovervågningsmekanisme, eller tilføje, fjerne eller ændre indikatorer i forordningens bilag III eller tage hensyn til ændringer af de globale opvarmningspotentialer og de internationalt aftalte retningslinjer for opgørelser, jf. artikel 7, stk. 6, og

·oprette EU-registret som omhandlet i artikel 10, stk. 4.

Denne rapport forelægges i medfør af artikel 25, stk. 2, i forordningen om en klimaovervågningsmekanisme. I henhold til artikel 25, stk. 2, har Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 6 og 7 og artikel 10, stk. 4, for en periode på fem år fra den 8. juli 2013. Kommissionen skal udarbejde en rapport vedrørende de delegerede beføjelser senest ni måneder inden udløbet af femårsperioden.

Forordningen om en klimaovervågningsmekanisme blev ændret i 2014 for så vidt angår den tekniske gennemførelse af Kyotoprotokollen 3 . Ved denne ændring tillægges Kommissionen endvidere beføjelser til at vedtage delegerede retsakter vedrørende den tekniske gennemførelse i Unionen af Kyotoprotokollens anden forpligtelsesperiode, jf. artikel 10, stk. 5 og 6, i forordningen om en klimaovervågningsmekanisme. Ifølge artikel 25, stk. 2, litra a), i forordningen om en klimaovervågningsmekanisme, tillægges Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 10, stk. 5 og 6, fra datoen for Unionens indgåelse af Doha-ændringen til Kyotoprotokollen til udgangen af den supplerende periode med henblik på opfyldelse af forpligtelserne i Kyotoprotokollens anden forpligtelsesperiode. Eftersom disse beføjelser er tillagt Kommissionen for et nøje afgrænset tidsrum uden forlængelse og ikke er nævnt i artikel 25, stk. 2, er de ikke omfattet af denne rapport.

Den 30. november 2016 fremsatte Kommissionen et forslag til forordning om forvaltningen af energiunionen 4 . Forordningen om en klimaovervågningsmekanisme er fuldt ud indarbejdet i forslaget for at sikre integration mellem energi- og klimaområdet, og den vil ifølge forslaget blive ophævet fra og med den 1. januar 2021. Indtil denne dato vil forordningen om en klimaovervågningsmekanisme fortsat gælde som den relevante retlige ramme for overvågning og rapportering af drivhusgasemissioner og -optag og andre klimaoplysninger.

2. Udøvelse af de delegerede beføjelser

2.1. Væsentlige krav til Unionens opgørelsessystem og hensyntagen til ændringer i de globale opvarmningspotentialer og internationalt aftalte retningslinjer (artikel 6, stk. 2, og artikel 7, stk. 6, litra b))

Ved artikel 6, stk. 2, tillægges Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter vedrørende de væsentlige krav til Unionens opgørelsessystem med henblik på opfyldelse af forpligtelserne i beslutning 19/CMP.1 fra UNFCCC-partskonferencen i dennes egenskab af møde for parterne i Kyotoprotokollen, hvorved de retningslinjer for nationale systemer, som parterne skal anvende, er fastlagt. Kommission vedtog den 12. marts 2014 delegeret forordning (EU) nr. 666/2014 5 . I nævnte forordning præciseres reglerne for Unionens opgørelsessystem med henblik på opfyldelse af de internationale forpligtelser i beslutning 19/CMP. Dermed sikres det, at rapportering af drivhusgasemissioner til UNFCCC's sekretariat fremsendes til tiden, er gennemsigtig, nøjagtig, ensartet, sammenlignelig og fuldstændig. Forordningen indeholder generelle krav til Unionens opgørelsessystem, idet der fastsættes uddybende regler om forberedelse og administration af Unionens drivhusgasopgørelse, herunder regler om samarbejde med medlemsstaterne under den årlige rapporteringsproces og opgørelsesrevisionen i henhold til UNFCCC.

Ved artikel 7, stk. 6, litra b), tillægges Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter med henblik på at tage hensyn til ændringer i de globale opvarmningspotentialer og internationalt aftalte retningslinjer i overensstemmelse med de relevante beslutninger vedtaget af organer under UNFCCC eller Kyotoprotokollen eller af organer nedsat i henhold til aftaler, som er afledt af eller afløser dem. I Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 666/2014 tages der højde for disse ændringer, og der fastsættes regler vedrørende de globale opvarmningspotentialer og de internationalt aftalte retningslinjer for opgørelser, som medlemsstaterne og Kommissionen anvender ved udarbejdelse og rapportering af drivhusgasopgørelsen, for derved at sikre ensartethed i gennemførelsen af overvågnings- og rapporteringskravene i henhold til UNFCCC og Kyotoprotokollen.

Kommissionen vil fortsat overvåge, om der vedtages nye beslutninger på internationalt plan, som kan give anledning til ændringer. Den vil i givet fald tilsigte at vedtage delegerede retsakter i desangående.

2.2. Bilag I og bilag III til forordningen (artikel 7, stk. 6, litra a))

I henhold til artikel 7, stk. 6, litra a), tillægges Kommissionen beføjelser til at tilføje stoffer til eller fjerne stoffer fra listen over drivhusgasser i bilag I til forordningen om en klimaovervågningsmekanisme eller tilføje, fjerne eller ændre indikatorer i bilag III til nævnte forordning i overensstemmelse med de relevante beslutninger vedtaget af organer under UNFCCC eller Kyotoprotokollen eller af organer nedsat i henhold til aftaler, som er afledt af eller afløser dem. Kommissionen mener ikke, at der er blevet vedtaget beslutninger af organer under UNFCCC eller Kyotoprotokollen, som medfører, at den vil påberåbe sig dette retsgrundlag. Derfor har Kommissionen endnu ikke anvendt disse beføjelser. Kommissionen vil fortsat overvåge udviklingen på internationalt plan og vil om nødvendigt udarbejde delegerede retsakter i desangående.

2.3. Oprettelse af EU-registret (artikel 10, stk. 4)

Ved Kommissionens forordning (EU) nr. 389/2013 6 fastlægges det registersystem, der sikrer korrekt registrering af transaktioner i medfør af Unionens emissionshandelssystem (ETS) 7 , Kyotoprotokollen og beslutningen om indsatsfordeling. Retsgrundlaget for denne registerforordning er indeholdt i tre retsakter: Direktivet om EU's emissionshandelssystem (artikel 19), forordningen om en klimaovervågningsmekanisme (artikel 10, stk. 4, og artikel 10, stk. 5 og 6, for så vidt angår Kyotoprotokollens anden forpligtelsesperiode) og beslutningen om indsatsfordeling (artikel 11, stk. 3). Eftersom registerforordningen blev vedtaget inden ikrafttrædelsen af forordningen om en klimaovervågningsmekanisme, bygger den på sidstnævntes forgænger, dvs. beslutningen om en overvågningsmekanisme 8 (artikel 6, stk. 1). Artikel 10, stk. 4, i forordningen om en klimaovervågningsmekanisme udgør fortsat retsgrundlaget for registerforordningen, for så vidt angår Kyotoprotokollen. Kommissionen har endnu ikke vedtaget en ny delegeret retsakt på grundlag af artikel 10, stk. 4, i forordningen om en klimaovervågningsmekanisme. Imidlertid arbejdes der på en revision af registerforordningen, og ændringerne forventes at omfatte bestemmelser vedrørende Kyotoprotokollens første forpligtelsesperiode. Det forventes derfor, at dette retsgrundlag vil blive anvendt.

3. Konklusion

I løbet af de seneste fem år har Kommissionen vedtaget en enkelt delegeret retsakt om fastsættelse af væsentlige krav til Unionens opgørelsessystem og om hensyntagen til ændringer i de globale opvarmningspotentialer og internationalt aftalte retningslinjer. Kommissionen vil fortsat overvåge udviklingen på internationalt plan og vil om nødvendigt udarbejde delegerede retsakter med henblik på at sikre ensartethed. Den vil også fortsat overvåge gennemførelsen af de vedtagne delegerede forordninger og foretage ændringer til disse regler, hvis det er nødvendigt som følge af udviklingen i praksis.

(1)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 525/2013 af 21. maj 2013 om en mekanisme til overvågning og rapportering af drivhusgasemissioner og rapportering af andre oplysninger vedrørende klimaændringer på nationalt plan og EU-plan og om ophævelse af beslutning nr. 280/2004/EF (EUT L 165 af 18.6.2013, s. 13).

(2)

Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 406/2009/EF af 23. april 2009 om medlemsstaternes indsats for at reducere deres drivhusgasemissioner med henblik på at opfylde Fællesskabets forpligtelser til at reducere drivhusgasemissionerne frem til 2020 (EUT L 140 af 5.6.2009, s. 136).

(3)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 662/2014 af 15. maj 2014 om ændring af forordning (EU) nr. 525/2013 for så vidt angår den tekniske gennemførelse af Kyotoprotokollen til De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (EUT L 189 af 27.6.2014, s. 55).

(4)

 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om forvaltning af energiunionen, om ændring af direktiv 94/22/EF, direktiv 98/70/EF, direktiv 2009/31/EF, forordning (EF) nr. 663/2009, forordning (EF) nr. 715/2009, direktiv 2009/73/EF, Rådets direktiv 2009/119/EF, direktiv 2010/31/EU, direktiv 2012/27/EU, direktiv 2013/30/EU og Rådets direktiv (EU) 2015/652 og om ophævelse af forordning (EU) nr. 525/2013 (COM(2016) 759 final).

(5)

Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 666/2014 af 12. marts 2014 om fastsættelse af væsentlige krav til Unionens opgørelsessystem og om hensyntagen til ændringer i de globale opvarmningspotentialer og internationalt aftalte retningslinjer for opgørelser i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 525/2013 (EUT L 179 af 19.6.2014, s. 26).

(6)

Kommissionens forordning (EU) nr. 389/2013 af 2. maj 2013 om oprettelse af et EU-register i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF og Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 280/2004/EF og nr. 406/2009/EF, og om ophævelse af Kommissionens forordning (EU) nr. 920/2010 og (EU) nr. 1193/2011 ("registerforordningen") (EUT L 122 af 3.5.2013, s. 1).

(7)

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om en ordning for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Fællesskabet og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF (EUT L 275 af 25.10.2003, s. 32).

(8)

Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 280/2004/EF af 11. februar 2004 om en mekanisme til overvågning af emissioner af drivhusgasser i Fællesskabet og til gennemførelse af Kyotoprotokollen (EUT L 49 af 19.2.2004, s. 1).