Bruxelles, den 13.9.2017

COM(2017) 487 final

2017/0224(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om et regelsæt for screening af udenlandske direkte investeringer i Den Europæiske Union

{SWD(2017) 297 final}


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Udenlandske direkte investeringer er en vigtig kilde til vækst, beskæftigelse og innovation og har altid været afgørende for den økonomiske og samfundsmæssige udvikling i Den Europæiske Union. Investeringerne har skabt store fordele for Unionen og dens borgere, de støtter målene i Kommissionens investeringsplan for Europa og bidrager til andre EU-projekter og -programmer. Derfor opretholder Unionen et åbent investeringsmiljø og er åben over for udenlandske investeringer.

I sit seneste oplæg om "styring af globaliseringen", som blev offentliggjort den 10. maj 2017, bekræftede Kommissionen, at åbenhed over for udenlandske investeringer er fortsat et centralt princip for EU og en vigtig kilde til vækst, samtidig med at det erkendes, at der er blevet udtrykt bekymring over udenlandske investorer, navnlig statsejede virksomheder, der overtager europæiske virksomheder med nøgleteknologier af strategiske årsager, og at EU's investorer har ofte ikke samme ret til at investere i det land, hvorfra investeringerne stammer. Kommissionen bekræftede, at disse problemer kræver omhyggelig analyse og passende foranstaltninger.

Unionens åbenhed over for udenlandske direkte investeringer vil ikke ændre sig, men den bør dog ledsages af stærke og effektive politikker til på den ene side at åbne andre økonomier og sikre, at alle følger de samme regler, og på den anden side at beskytte vigtige europæiske aktiver mod investeringer, der ville skade Unionens eller medlemsstaternes legitime interesser. Kommissionens meddelelse, der ledsager dette forslag, giver et bredt overblik over den politiske reaktion på globaliseringens udfordringer i forbindelse med udenlandske direkte investeringer. Dette forslag indeholder en politisk indsats for at beskytte legitime interesser med hensyn til udenlandske direkte investeringer, der giver anledning bekymring for sikkerheden eller den offentlige orden i Unionen eller medlemsstaterne.

Målet med dette udkast til forordning er at fastlægge regler for medlemsstaterne, og i visse tilfælde Kommissionen, vedrørende screening af udenlandske direkte investeringer i Den Europæiske Union, som samtidig giver medlemsstaterne mulighed for at tage højde for deres individuelle situationer og nationale forhold.

Forslaget til forordning giver retssikkerhed for medlemsstater, der har en screeningmekanisme 1 for udenlandske direkte investeringer, eller som ønsker at indføre en sådan mekanisme, i lyset af Unionens enekompetence på området for den fælles handelspolitik, som omfatter udenlandske direkte investeringer, i henhold til artikel 3, stk. 1, litra e), og artikel 207, stk. 1, i Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ("TEUF").

Det foreslåede gunstige regelsæt tager højde for eksisterende forskelle mellem medlemsstaterne i forbindelse med screening af udenlandske direkte investeringer. I dag har næsten halvdelen af medlemsstaterne indført screeningmekanismer, mens de øvrige medlemsstater ikke har en sådan mekanisme. De eksisterende screeningmekanismer er desuden kendetegnet ved forskelle i omfang og procedure: forudgående/efterfølgende, frivillig/obligatorisk meddelelse, generel/sektorspecifik dækning, virksomheder/aktiver, gældende for investeringer fra andre medlemsstater og tredjelande eller kun tredjelande osv.  2

Forslaget til forordning forpligter ikke medlemsstaterne til at indføre eller opretholde en screeningmekanisme for udenlandske direkte investeringer. Målet er at skabe et gunstigt regelsæt for medlemsstater, der allerede har indført eller ønsker at indføre en screeningsmekanisme, og sikre, at sådanne screeningsmekanismer overholder en række grundlæggende krav som f.eks. muligheden for domstolsprøvelse af afgørelser, ikke-diskrimination mellem forskellige tredjelande og gennemsigtighed.

Formålet er desuden at etablere en samarbejdsmekanisme mellem medlemsstaterne og Kommissionen, således at de kan informere hinanden om udenlandske direkte investeringer, der kan true sikkerheden eller den offentlige orden, og udveksle oplysninger i denne henseende. Samarbejdsmekanismen bør også give mulighed for indgående drøftelser mellem medlemsstaterne og Kommissionen og en bedre koordinering af screeningafgørelser, som træffes af den eller de berørte medlemsstater. Desuden bør samarbejdsmekanismen øge medlemsstaternes og Kommissionens kendskab til planlagte eller gennemførte udenlandske direkte investeringer, der kan påvirke sikkerheden eller den offentlige orden.

I forslaget til forordning fastsættes det endvidere, at Kommissionen kan foretage en screening af hensyn til sikkerheden og den offentlige orden, i tilfælde hvor en udenlandsk direkte investering kan påvirke projekter eller programmer af interesse for Unionen. Forslaget til forordning giver således mulighed for et supplerende redskab til at beskytte sådanne projekter og programmer sammen med den eksisterende sektorspecifikke EU-lovgivning.

For at opnå det planlagte samarbejde mellem medlemsstaterne og Kommissionen og for at en anden medlemsstat eller Kommissionen kan foretage en meningsfuld screening, i tilfælde hvor projekter og programmer af interesse for Unionen kan blive berørt, skal medlemsstaterne i henhold til forslaget til forordning informere andre medlemsstater og Kommissionen om udenlandske direkte investeringer, der er under screening inden for rammerne af deres nationale screeningmekanismer. De foreslåede samarbejdsmekanismer vil give en medlemsstat mulighed for at udtrykke betænkeligheder med hensyn til en udenlandsk direkte investering i en anden medlemsstat og fremsætte bemærkninger hertil. Samtidig kan Kommissionen afgive en ikkebindende udtalelse om sådanne udenlandske direkte investeringer. Endelig foreslås det, at medlemsstaterne og Kommissionen fra sag til sag kan anmode om visse grundlæggende oplysninger i forbindelse med en specifik udenlandsk direkte investering, således at de kan vurdere, hvorvidt en sådan investering påvirker eller truer med at påvirke sikkerheden eller den offentlige orden.

Dette forslag betragtes ikke som et initiativ under programmet for målrettet og effektiv regulering (Refit).

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Forslaget har til formål at støtte de overordnede politiske mål for Unionen, som er fastlagt i artikel 3 i traktaten om Den Europæiske Union, navnlig for så vidt angår forbindelserne med resten af verden med henblik på at værne om Unionens værdier og interesser og bidrage til fred og sikkerhed samt fri og fair handel og beskyttelse af borgerne.

Forslaget er fuldt ud i overensstemmelse med meddelelsen "Handel for alle" 3 fra 2015, som sigter mod at skabe en regelbaseret ordning for bl.a. investeringer, og med Kommissionens oplæg om styring af globaliseringen, som blev offentliggjort den 10. maj 2017.

Forslaget til forordning skaber en passende balance mellem på den ene side målet om at tackle legitime bekymringer med hensyn til visse udenlandske direkte investeringer, og på den anden side behovet for at opretholde en åben og imødekommende ordning over for sådanne investeringer i Unionen, og er samtidig fuldt ud foreneligt med EU's lovgivning og internationale forpligtelser. Forslaget ledsages af en meddelelse, der skitserer den bredere baggrund for dette forslag.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Forslaget til forordning supplerer, er i overensstemmelse med og berører ikke andre EU-politikker og -initiativer, hvilket især omfatter følgende:

Fri bevægelighed for kapital og etableringsfrihed

Udenlandske direkte investeringer udgør en kapitalbevægelse, jf. artikel 63 i TEUF. Artikel 63 i TEUF forbyder alle restriktioner for kapitalbevægelser mellem medlemsstaterne indbyrdes og mellem medlemsstaterne og tredjelande. Mekanismer til screening af investeringer kan udgøre en restriktion for frie kapitalbevægelser, som imidlertid kan være begrundet, når den er nødvendig og står i rimeligt forhold til opnåelsen af de mål, der er fastsat i traktaten, herunder hensynet til den offentlige orden eller den offentlige sikkerhed (artikel 65 i TEUF) eller til tvingende almene hensyn som defineret af Domstolen for Den Europæiske Union.

Som det klarlægges i Domstolens retspraksis, råder medlemsstaterne for så vidt angår opretholdelsen af den offentlige orden og den offentlige sikkerhed over et skøn med hensyn til vurderingen af de nationale behov 4 , men disse offentlige interesser kan imidlertid ikke fastsættes ensidigt af medlemsstaterne uden nogen kontrol fra EU's institutioner og skal fortolkes strengt: de kan kun påberåbes, når der foreligger en virkelig og tilstrækkelig alvorlig trussel mod et grundlæggende samfundshensyn 5 . Restriktioner i forbindelse med de grundlæggende friheder må ikke drejes bort fra deres egentlige funktion, så de i virkeligheden tjener rent økonomiske formål. Desuden skal mekanismer til screening af investeringer overholde de almindelige EU-retlige principper, navnlig proportionalitets- og retssikkerhedsprincippet. Disse principper kræver, at proceduren og kriterierne for screening af investeringen defineres på en ikkediskriminerende og tilstrækkelig præcis måde. Potentielle investorer skal kunne få kendskab til sådanne mekanismer på forhånd og have mulighed for at søge domstolsprøvelse.

Forslaget til forordning er i overensstemmelse med disse krav. Det bekræfter, at medlemsstaterne kan screene udenlandske direkte investeringer af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden, og fastlægger de grundlæggende proceduremæssige krav for medlemsstaternes screeningmekanismer, såsom gennemsigtighed, ligebehandling mellem forskellige tredjelande og domstolsprøvelse.

Udenlandske direkte investeringer kan føre til, at en investor fra et tredjeland etablerer sig i Unionen, f.eks. når vedkommende med en sådan investering erhverver en kontrollerende kapitalandel i en EU-baseret virksomhed. Artikel 49 i TEUF indeholder et forbud mod restriktioner, som hindrer statsborgere i en medlemsstat i frit at etablere sig på en anden medlemsstats område. Selv om artikel 63 i TEUF også finder anvendelse for kapitalbevægelser fra tredjelande, finder artikel 49 i TEUF ikke anvendelse for tredjelandsstatsborgeres etablering i Unionen. Forslaget til forordning berører således ikke traktatens bestemmelser om etableringsfrihed.

EU's fusionsforordning

Udenlandske direkte investeringer kan tage form af fusioner, overtagelser eller joint ventures, der betragtes som fusioner som led i EU's fusionsforordning 6 . For så vidt angår sådanne fusioner, kan medlemsstaterne i henhold til artikel 21, stk. 4, i EU's fusionsforordning træffe passende foranstaltninger til at beskytte legitime interesser, som er forenelige med EU-rettens generelle principper og øvrige bestemmelser. I den forbindelse betragtes beskyttelsen af den offentlige sikkerhed, mediernes pluralitet og tilsynsreglerne som legitime interesser, jf. artikel 21, stk. 4, andet afsnit. Screeningafgørelser, der træffes i henhold til forslaget til forordning, skal ikke meddeles Kommissionen i henhold til artikel 21, stk. 4, tredje afsnit, forudsat at de er forenelige med EU-rettens almindelige principper og øvrige bestemmelser. Når en medlemsstat derimod har til hensigt at vedtage en screeningafgørelse i henhold til forslaget til forordning for at beskytte andre offentlige interesser, skal dette derimod meddeles Kommissionen i henhold til artikel 21, stk. 4, tredje afsnit, hvis afgørelsen vedrører en fusion, der er omfattet af EU's fusionsforordning. Kommissionen vil sikre sammenhæng i anvendelsen af forslaget til forordning og artikel 21, stk. 4 7 . I det omfang anvendelsesområderne for de to forordninger overlapper hinanden, bør begrundelsen for screening i artikel 1 forslaget til forordning og begrebet legitime interesser som omhandlet i artikel 21, stk. 4, tredje afsnit, i EU's fusionsforordning fortolkes på en sammenhængende måde, med forbehold af vurderingen af foreneligheden af de nationale foranstaltninger, der har til formål at beskytte disse interesser, med de almindelige principper og andre bestemmelser i EU-retten.

Energi

I årenes løb har Unionen vedtaget lovgivning for at forbedre forsyningssikkerheden på energiområdet i Unionen og dens medlemsstater. Medlemsstaterne skal i henhold til direktivet om kritisk infrastruktur 8 udpege europæisk kritisk infrastruktur og udarbejde sikkerhedsplaner. Elektricitets- og gasdirektiverne i den såkaldte tredje energipakke (direktiv 2009/72/EF om fælles regler for det indre marked for elektricitet 9 ; direktiv 2009/73/EF om fælles regler for det indre marked for naturgas 10 ) indeholder bestemmelser om vurdering af konsekvenser for forsyningssikkerheden i den pågældende medlemsstat, men også i Unionen som helhed, når en medlemsstats transmissionssystem for elektricitet eller gas kontrolleres af en operatør fra et tredjeland. Desuden fokuserer forordningen om gasforsyningssikkerhed 11 specifikt på problemer med forsyningssikkerheden og pålægger medlemsstaterne at udføre risikovurderinger på nationalt og regionalt plan af alle potentielle risici for gassystemet, herunder risici i forbindelse med tredjelandsenheders kontrol af infrastruktur af relevans for forsyningssikkerheden, og udarbejde omfattende forebyggende handlingsplaner og nødplaner med foranstaltninger til at imødegå disse risici. På samme måde indeholder forslaget om risikoberedskab 12 lignende bestemmelser for elektricitetssektoren. Enheder inden for energi er også udtrykkeligt medtaget i direktivet om netinfrastruktursikkerhed 13 som væsentlige tjenester.

Råstoffer

For at løse det stigende problem med at sikre værdifulde råstoffer til EU's økonomi iværksatte Kommissionen det europæiske råstofinitiativ i 2008. Der er tale om en integreret strategi, der fastlægger en række målrettede foranstaltninger, som skal sikre og forbedre EU's adgang til råstoffer. Et at de vigtigste punkter i initiativet var at fastlægge en liste over de råstoffer, der er af kritisk betydning på EU-niveau. Denne liste omfatter råstoffer, som når op på eller overstiger tærsklerne for både økonomisk betydning og forsyningsrisiko. Kommissionen fastlagde den første liste i 2011 og har overholdt forpligtelsen til at opdatere den mindst hvert tredje år for at tage hensyn til markedet, produktionen og den teknologiske udvikling 14 . I 2014 blev der offentliggjort en ny liste, og der offentliggøres en ny liste sideløbende med denne forordning.

Listen bør også medvirke som incitament til en europæisk produktion af råstoffer af kritisk betydning og lette lanceringen af nye minedriftsaktiviteter. Kommissionen har i de seneste år indarbejdet listen over råstoffer af kritisk betydning i en lang række foranstaltninger på områder som handel, internationale forbindelser, forskning og innovation, videnbaser og cirkulær økonomi. Medlemsstaterne er også involveret i udarbejdelsen af listen over råstoffer af kritisk betydning, og Unionen støtter deres komplementære politiske initiativer.

Cybersikkerhed og elektronisk kommunikation

Forslaget til forordning skal supplere EU's politikker inden for elektronisk kommunikation, cybersikkerhed, beskyttelse af kritisk infrastruktur og industriel konkurrenceevne i cybersikkerhedsprodukter og -tjenester. Den fælles meddelelse fra Kommissionen og EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik om en EU-strategi for cybersikkerhed indeholdt en vision for et åbent, sikkert og beskyttet cyberspace 15 . Dette blev efterfulgt af forordning (EU) nr. 283/2014 16 , som udpeger projekter af fælles interesse på området for transeuropæiske net inden for telekommunikationsinfrastruktur. Hertil kommer, at direktiv (EU) 2016/1148 pålægger medlemsstaterne forpligtelser inden for internetsikkerhed og indfører et beredskab og anmeldelseskrav for operatører af væsentlige tjenester og for udbydere af digitale tjenester 17 . I juli 2016 bebudede Kommissionen, at den ville etablere et offentligt-privat partnerskab om cybersikkerhed og yderligere markedsorienterede politiske foranstaltninger til fremme af den industrielle kapacitet i Europa 18 . EU-midler fra Horisont 2020 og Connecting Europe-faciliteten anvendes også til ovennævnte formål.  19 I september 2017 fremsatte Kommissionen også en meddelelse om en omfattende EU-strategi for cybersikkerhed, herunder på globalt plan; den foreslog også en forordning om oprettelse af en EU-sikkerhedscertificeringsramme for cybersikkerhed for at undgå en opsplitning af markedet og for at gøre det lettere for brugerne at vide, om IKT-produkter og -tjenester, herunder netforbundne objekter, er cybersikre.

Lufttransport

Forslaget til forordning vil ikke berøre forordning (EF) nr. 1008/2008 om fælles regler for driften af lufttrafiktjenester i Fællesskabet 20 , eftersom denne ikke omfatter en mekanisme til screening af investeringer. I forordning (EF) nr. 1008/2008 fastsættes som en betingelse for tildeling af en licens til et foretagende til at udføre lufttransport med passagerer, post eller fragt mod vederlag eller lejeafgift, at medlemsstater eller statsborgere i medlemsstaterne ejer mere end 50 % af foretagendet, og det er underlagt deres effektive kontrol (artikel 4).

Tilsynsmæssig vurdering af erhvervelser i den finansielle sektor

EU's lovgivning for den finansielle sektor indeholder bestemmelser om de kompetente myndigheders beføjelse til at foretage en tilsynsmæssig vurdering af erhvervelser og forøgelse af kapitalandele i finansielle institutioner (dvs. kreditinstitutter, investeringsselskaber og forsikrings- og genforsikringsselskaber). Lovgivningen fastsætter krav om anmeldelse, procedureregler og kriterier for disse vurderinger. Formålet med disse bestemmelser er at sikre en sund og forsigtig forvaltning af de finansielle institutioner. Disse regler er fastsat i direktiv 2007/44/EF, hvad angår procedurereglerne og kriterierne for tilsynsmæssig vurdering af erhvervelser og forøgelse af kapitalandele i den finansielle sektor, i direktiv 2013/36/EU om adgang til at udøve virksomhed som kreditinstitut og om tilsyn med kreditinstitutter og investeringsselskaber, direktiv 2009/138/EF om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II) og direktiv 2014/65/EU om markeder for finansielle instrumenter 21 . 

Forslaget til forordning vil ikke påvirke EU's regler for tilsynsmæssig vurdering af erhvervelse af kvalificerede andele i den finansielle sektor, som vil være underlagt en særlig procedure med et særligt formål.

Eksportkontrol af produkter med dobbelt anvendelse

Forslaget til forordning vil ikke påvirke eksportkontrol af produkter med dobbelt anvendelse, som er omfattet af forordning (EF) nr. 428/2009 22 . Handel med produkter med dobbelt anvendelse er underlagt kontrol for at forebygge de risici, som disse varer måtte medføre for den internationale sikkerhed. Kontrollen er affødt af internationale forpligtelser og er i overensstemmelse med de forpligtelser, der er indgået i de multilaterale eksportkontrolordninger. EU's eksportkontrolordning er reguleret ved forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse, hvori der fastsættes fælles regler for kontrol, en fælles liste over produkter med dobbelt anvendelse samt koordinering og samarbejde for at støtte en ensartet gennemførelse og håndhævelse i hele EU. Forordningen er bindende og umiddelbart gældende i hele EU.

Europæisk rumpolitik.

Kommissionen understregede i sin meddelelse "En rumstrategi for Europa" betydningen af at afhjælpe europæiske værdikæders sårbarhed. Fastlæggelsen af et regelsæt for screening af udenlandske direkte investeringer støtter denne målsætning.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Udenlandske direkte investeringer fremgår af listen over områder, der hører ind under den fælles handelspolitik, jf. artikel 207, stk. 1, i TEUF. Det fremgår af artikel 3, stk. 1, litra e), i TEUF, at Unionen har enekompetence med hensyn til den fælles handelspolitik. Det er således kun Unionen, der kan lovgive og vedtage juridisk bindende retsakter på dette område.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

Ikke relevant Den Europæiske Union har enekompetence med hensyn til udenlandske direkte investeringer, som fremgår af listen over områder, der hører ind under den fælles handelspolitik, jf. artikel 207, stk. 1, i TEUF.

Proportionalitetsprincippet

Bestemmelserne i dette forslag er begrænset til, hvad der er nødvendigt for at nå forordningens mål, og er derfor i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet.

Forslaget skaber et gunstigt regelsæt for medlemsstaterne til at screene udenlandske direkte investeringer af hensyn til sikkerheden og den offentlige orden. Forslaget til forordning pålægger ikke medlemsstaterne at vedtage en mekanisme til screening af udenlandske direkte investeringer og screeningsmekanismernes materielle eller processuelle egenskaber. Forordningen indeholder kun grundlæggende krav, som bør være fælles for medlemsstaternes screeningmekanismer.

Forslaget skaber en samarbejdsmekanisme mellem medlemsstaterne med henblik på at udveksle oplysninger om planlagte eller afsluttede udenlandske direkte investeringer på en eller flere medlemsstaters område. Samtidig får andre medlemsstater og Kommissionen mulighed for at fremsætte bemærkninger om disse investeringer, men den endelige afgørelse om en passende reaktion overlades til den medlemsstat, på hvis område investeringen er planlagt eller gennemført.

Endvidere får Kommissionen med forslaget mulighed for at screene udenlandske direkte investeringer, som kan påvirke projekter eller programmer af interesse for Unionen af hensyn til sikkerheden og den offentlige orden. Der er navnlig tale om projekter og programmer af interesse for Unionen, der involverer væsentlig EU-støtte, eller som er etableret ved EU's lovgivning om kritisk infrastruktur, kritisk teknologi eller kritiske råvarer. Med henblik på at sikre gennemsigtighed og retssikkerhed findes der en vejledende liste over projekter eller programmer af interesse for Unionen i bilaget til forordningen. Anvendelsesområdet for screeningen er begrænset til sandsynlige trusler mod sikkerheden og den offentlige orden. Kommissionen vil kunne afgive en udtalelse til de medlemsstater, på hvis områder investeringen er planlagt eller gennemført, samtidig med at den endelige afgørelse om en passende reaktion overlades til de pågældende medlemsstater.

Endelig skal det bemærkes, at selv om der allerede findes en række krav på EU-niveau og i medlemsstaterne om oplysninger om større aktiebesiddelser 23 , vedrører disse krav hovedsageligt børsnoterede virksomheder og omfatter ikke en forpligtelse til at videregive de oplysninger, der er nødvendige for at gennemføre en fuldstændig vurdering af planlagte eller gennemførte udenlandske direkte investeringer. Forslaget til forordning giver derfor medlemsstaterne og Kommissionen mulighed for at anmode om oplysninger med henblik på gennemførelsen af forslaget til forordning, samtidig med at den byrde, der pålægges medlemsstaterne, investorerne og EU's virksomheder begrænses ved ikke at kræve, at de indgiver disse oplysninger på forhånd.

Valg af retsakt

Det fremgår af artikel 207, stk. 2, i TEUF, at Europa-Parlamentet og Rådet ved forordning efter den almindelige lovgivningsprocedure vedtager foranstaltninger til fastlæggelse af rammerne for gennemførelsen af den fælles handelspolitik.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

Forslaget til forordning er et nyt politisk initiativ, som er knyttet til enekompetencen vedrørende udenlandske direkte investeringer som led i den fælles handelspolitik, som blev tillagt Unionen ved Lissabontraktaten. Der har hidtil ikke været lovgivet om udenlandske direkte investeringer på EU-plan.

Høringer af interesserede parter

I betragtning af det materielle anvendelsesområde for Kommissionens forslag til forordning og navnlig dets mål om bl.a. at sikre EU-koordinering vedrørende screening af udenlandske direkte investeringer i Den Europæiske af hensyn til sikkerheden og den offentlige orden, har Kommissionen gennemført høringer med medlemsstater, der aktivt har efterspurgt en EU-indsats på dette politikområde, og med visse andre medlemsstater, uanset om de har indført en national mekanisme til screening af udenlandske direkte investeringer.

Indhentning og brug af ekspertbistand

Ved udformningen af forslaget til forordning anvendte Kommissionen i første omgang ekspertise og erfaringer fra de medlemsstater, der allerede har indført og anvender mekanismer til screening af investeringer. Forslaget tager også hensyn til tredjelandes erfaringer i forbindelse med screening af udenlandske direkte investeringer. I den forbindelse baserede Kommissionen sig på de oplysninger, som blev stillet til rådighed af de større handelspartnere som led i uformelle høringer eller som fremkom under handelsforhandlinger samt på oplysninger, som er tilgængelige for den brede offentlighed.

Kommission sikrede sig, at forslaget er i overensstemmelse med OECD's bedste praksis, som er fastlagt i OECD's retningslinjer for modtagerlandes investeringspolitik vedrørende national sikkerhed (Guidelines for Recipient Country Investment Policies Relating to National Security).

Konsekvensanalyse

Unionen er en af de mest åbne økonomier for så vidt angår indadgående udenlandske direkte investeringer. Strømmen af indadgående investeringer i Unionen er konstant stigende. Investeringerne er i stigende grad rettet mod bestemte sektorer og mod virksomheder, der er større end gennemsnittet, og hidrører i høj grad fra statsejede virksomheder eller investorer med tætte forbindelser til regeringer. I modsætning hertil er antallet af begrænsninger siden 2016 for udenlandske direkte investeringer stigende på globalt plan.

For nylig involverede en række overtagelser af europæiske virksomheder udenlandske investorer med tætte forbindelse til regeringerne i deres hjemlande, hvis strategi fokuserede på opkøb af europæiske virksomheder, der udvikler teknologier eller vedligeholder infrastrukturer, der er af afgørende betydning for at kunne udføre kritiske funktioner i samfundet og økonomien. Den endelige risiko er, at disse investeringer kan være til skade for sikkerheden og den offentlige orden i Unionen eller dens medlemsstater. Kombinationen af disse udviklinger affødte problemer blandt borgere og virksomheder i Unionen og i medlemsstaterne. Disse problemer kræver omhyggelig analyse og passende foranstaltninger, hvilket fremgår af Kommissionens oplæg om styring af globaliseringen, som blev offentliggjort den 10. maj 2017. 

I lyset af de hastigt skiftende økonomiske realiteter og stigende bekymringer blandt borgere og medlemsstater fremsættes forslaget undtagelsesvis uden en ledsagende konsekvensanalyse. Forslaget er specielt rettet mod de vigtigste spørgsmål, der er identificeret på dette tidspunkt på en forholdsmæssig måde. Andre elementer vil yderligere blive vurderet i den undersøgelse, der blev annonceret i den meddelelse, der ledsager denne forordning. I mellemtiden er Kommissionens forslag til forordning ledsaget af et arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene med en faktuel beskrivelse af udenlandske overtagelser i Unionen på grundlag af de foreliggende data samt af en kort analyse af emnet.

Kommissionens meddelelse, der ledsager forslaget til forordning, indeholder en dybtgående analyse af investeringsstrømme til EU, især i strategiske sektorer eller aktiver, hvilket kan give anledning til bekymringer om sikkerheden eller den offentlige orden. Analysen vil omfatte indsamling af data, analyse af tendenser, vurdering af virkninger, herunder gennem casestudier. Resultaterne vil indgå i beslutningsprocessen.

Målrettet regulering og forenkling

Forslaget til forordning giver medlemsstaterne og Kommissionen mulighed for at anmode om oplysninger med henblik på at screene udenlandske direkte investeringer, der giver anledning til bekymring for sikkerheden eller den offentlige orden. Informationskravene er udformet således, at de begrænser den byrde der pålægges medlemsstaterne, investorer og EU-virksomheder, dvs. ved ikke at kræve, at de indgiver bestemte oplysninger på forhånd, men kun efter anmodning. Når forslaget til forordning giver medlemsstaterne mulighed for at fremsætte bemærkninger, eller giver Kommissionen mulighed for at afgive en udtalelse, fastsættes der meget strenge tidsfrister for at minimere byrden for medlemsstater, der anvender screeningmekanismer, og i sidste ende for investorer, der er genstand for screening.

Grundlæggende rettigheder

Forslaget til forordning berører ikke beskyttelsen af de grundlæggende rettigheder.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Der er ingen andre virkninger for EU's budget end administrationsomkostninger (se finansieringsoversigten i bilaget til forslaget).

5.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Overvågning af gennemførelsen vil blive foretaget i samarbejde med medlemsstaterne for at sikre, at de kompetente myndigheder gennemfører bestemmelserne i forslaget til forordning effektivt og konsekvent. Derfor skal medlemsstaterne i henhold til forslaget etablere kontaktpunkter, og den ledsagende meddelelse omhandler indførelsen af en koordineringsgruppe bestående af medlemsstaternes repræsentanter, skal mødes regelmæssigt for bl.a. at behandle alle spørgsmål vedrørende gennemførelsen af forordningen.

Kommissionen vil foretage en evaluering af denne forordning senest tre år efter dens ikrafttræden for at vurdere de faktiske virkninger og evaluere dens effektivitet og gennemslagskraft, og vurdere hvorvidt resultaterne er i overensstemmelse med de fastsatte mål. Kommissionen forelægger resultaterne af denne evaluering for Europa-Parlamentet og Rådet.

Forklarende dokumenter (for direktiver)

Ikke relevant

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Genstand, anvendelsesområde og definitioner (artikel 1-2)

Denne forordning tager sigte på at fastsætte et omfattende regelsæt for screening af udenlandske direkte investeringer i Unionen. Artikel 1 bekræfter, at udenlandske direkte investeringer kan screenes af medlemsstaterne og Kommissionen af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden. Begrundelsen for screening af investeringer er i overensstemmelse med de relevante betingelser for indførelse af restriktive foranstaltninger af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden i WTO-overenskomsten (herunder navnlig artikel XIV(a), og artikel XIV bis i GATS), og i andre handels- og investeringsaftaler eller -ordninger, som Unionen eller dens medlemsstater er parter i.

Med henblik på anvendelsen af denne forordning indeholder artikel 2 en række definitioner. Det præciseres navnlig, at udenlandske direkte investeringer dækker en bred vifte af investeringer, der etablerer eller opretholder varige og direkte forbindelser mellem investorer fra tredjelande og virksomheder, der udøver en økonomisk aktivitet i medlemsstaterne. Forordningen omfatter ikke porteføljeinvesteringer.

EU-regelsæt for investeringsscreening (artikel 3 og 4)

Flere medlemsstater har indført nationale mekanismer, som kan begrænse frie kapitalbevægelser, bl.a. mellem medlemsstaterne og tredjelande af hensyn til den offentlige sikkerhed eller den offentlige orden. Samtidig falder de udenlandske direkte investeringer ind under den fælles handelspolitik, og i henhold til artikel 3, stk. 1, litra e), i TEUF har Unionen enekompetence vedrørende den fælles handelspolitik. I artikel 3, stk. 1, bekræftes det, at medlemsstaterne for at skabe retssikkerhed fortsat kan opretholde og ændre eksisterende eller vedtage nye foranstaltninger til screening af investeringer af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden, under hensyntagen til deres nationale forhold og i overensstemmelse med forslaget til forordning.

Desuden bør Kommissionen have mulighed for at screene udenlandske direkte investeringer, der kan påvirke projekter eller programmer af Unionens interesser, af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden, hvilket fremgår af artikel 3, stk. 2. Projekter og programmer af interesse for Unionen er til gavn for Unionen som helhed og udgør et vigtigt bidrag til økonomisk vækst, beskæftigelse og konkurrenceevne for EU's økonomi og industri. Der kan være tale om projekter og programmer af interesse for Unionen, der involverer væsentlig EU-støtte, eller som er etableret ved EU's lovgivning om kritisk infrastruktur, kritiske teknologier eller kritiske råvarer. For at sikre gennemsigtighed findes der en vejledende liste over projekter og programmer af interesse for Unionen i bilaget.

For at vejlede medlemsstaterne og Kommissionen i forbindelse med anvendelsen af forordningen indeholder artikel 4 en ikkeudtømmende liste over faktorer, der kan tages i betragtning, når en udenlandsk direkte investering screenes af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden. Denne liste over faktorer har også til hensigt at skabe klarhed for investorer, der overvejer at foretage eller har foretaget udenlandske direkte investeringer i Unionen. Ved afgørelsen af, hvorvidt en direkte udenlandsk investering vil kunne påvirke sikkerheden eller den offentlige orden, bør medlemsstaterne og Kommissionen overveje alle relevante faktorer, herunder virkningerne på kritiske infrastrukturer, teknologier, herunder vigtige støtteteknologier, og råvarer, der har afgørende betydning for sikkerheden eller for opretholdelsen af den offentlige orden. I denne forbindelse bør medlemsstaterne og Kommissionen også kunne tage hensyn til, om en udenlandsk investor direkte eller indirekte kontrolleres af et tredjelands regering, herunder gennem betydelig finansiering.

Antiomgåelse (artikel 5)

Med henblik på at sikre effektive screeningmekanismer og afgørelser bør medlemsstaterne have mulighed for at opretholde, ændre eller vedtage de nødvendige foranstaltninger til at forhindre, at de omgås. Sådanne foranstaltninger kan omfatte screening, i overensstemmelse med EU-retten, af direkte investeringer foretaget af en virksomhed, der er etableret i overensstemmelse med lovgivningen i en medlemsstat, og som ejes eller kontrolleres af en udenlandsk investor, når investeringen foretages ved hjælp af kunstige strukturer inden for EU, der ikke afspejler den økonomiske virkelighed og omgår screeningmekanismerne. Foranstaltningerne må dog ikke berøre de grundlæggende friheder i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

Proceduremæssige regler for medlemsstaternes screening (artikel 6)

Artikel 6 indeholder de væsentlige elementer af de proceduremæssige regler for medlemsstaternes screening af udenlandske direkte investeringer. Med disse proceduremæssige regler vil Kommissionen og de øvrige medlemsstater få bedre indblik i, hvordan investeringerne vil kunne blive screenet, og sikre, at disse investeringer screenes på en gennemsigtig måde, og at der ikke vil ske nogen forskelsbehandling af forskellige tredjelande. Disse elementer omfatter navnlig indførelsen af tidsfrister for screeningen, som skal tage hensyn til fristerne for screeningen på EU-plan. De proceduremæssige regler for medlemsstaternes screeningmekanismer bør også give investorerne mulighed for at søge domstolsprøvelse af screeningsafgørelserne.

Samarbejdsmekanisme (artikel 8)

Forordningen indeholder bestemmelser om en mekanisme, der giver medlemsstaterne mulighed for at samarbejde og bistå hinanden, i tilfælde hvor udenlandske direkte investeringer vil kunne påvirke deres sikkerhed eller den offentlige orden. Potentielt berørte medlemsstater bør have mulighed for at fremsætte bemærkninger til de medlemsstater, hvor en investering er planlagt eller gennemført, uanset om disse medlemsstater allerede har indført en screeningmekanisme eller er i færd med at gennemføre en screening af investeringen. Dette samarbejde bør gøre det muligt for medlemsstaterne at udveksle oplysninger og i givet fald koordinere deres reaktion over for den udenlandske direkte investering, alt efter omstændighederne.

Medlemsstater, der foretager en screening af udenlandske direkte investeringer, bør underrette de øvrige medlemsstater om den igangværende screening. Dette vil give medlemsstaterne mulighed for at modtage bemærkninger fra andre medlemsstater på et tidligt tidspunkt og tage hensyn til disse i screeningprocessen Desuden vil andre medlemsstater kunne undersøge, om en tilknyttet udenlandsk direkte investering, som også er planlagt eller gennemført på deres område, kan berettige en screening inden for rammerne af deres egen screeningmekanisme.

Den medlemsstat, der foretager screeningen, bør give de øvrige medlemsstater mulighed for at fremsætte bemærkninger inden for en rimelig frist på 25 arbejdsdage. De medlemsstater, der foretager en screening, skal afsætte tilstrækkelig tid i screeningmekanismen til at kunne tage behørigt hensyn til bemærkningerne fra de øvrige medlemsstater, men bevarer den endelige beslutningsmyndighed, hvad angår den udenlandske direkte investering, der er genstand for screening.

Kommissionen bør også underrettes om udenlandske direkte investeringer, der er under screening som led i en medlemsstats screeningmekanisme af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden. Kommissionen bør også have mulighed for, inden for en rimelig frist, at fremsætte bemærkninger (i form af en udtalelse) til den medlemsstat, der foretager screeningen, eller på hvis område investeringen er planlagt eller gennemført. Kommissionen bør få en yderligere frist på 25 arbejdstage til at tage højde for medlemsstaternes bemærkninger og afgøre, hvorvidt der skal afgives en udtalelse til de medlemsstater, på hvis område investeringen er planlagt eller har fundet sted.

Berørte medlemsstater og Kommissionen kan fremsende bemærkninger til en medlemsstat, på hvis område en udenlandsk direkte investering er planlagt eller gennemført, selv om den pågældende medlemsstat ikke har indført en screeningmekanisme eller ikke er i færd med at gennemføre en screening af denne investering. I dette tilfælde kan den pågældende medlemsstat tage disse bemærkninger og udtalelsen i betragtning som led i sin generelle politikudformning.

Screening foretaget af Kommissionen vedrørende projekter eller programmer af interesse for Unionen (artikel 3 og 9)

Med forslaget til forordning får Kommissionen i artikel 3, stk. 2, mulighed for at screene udenlandske direkte investeringer, som vil kunne påvirke projekter eller programmer af interesse for Unionen, af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden. Bilaget til forslaget til forordning indeholder en vejledende liste over sådanne projekter eller programmer af interesse for Unionen med henblik på at sikre den nødvendige gennemsigtighed for investorerne og for medlemsstaterne.

I disse særlige tilfælde kan Kommissionen afgive en udtalelse til medlemsstater, på hvis område investeringen er planlagt eller gennemført, hvis den finder, at investeringen vil kunne udgøre en trussel mod sikkerheden eller den offentlige orden. Screeningen skal altid være begrundet i sikkerhed og den offentlige orden, og Kommissionen bør kunne tage hensyn til en række faktorer, herunder faktorerne i artikel 4. I forbindelse med screeningen bør Kommissionen også tage hensyn til gældende specifik lovgivning på EU-niveau 24 .

Medlemsstaterne skal i videst muligt omfang tage hensyn til Kommissionens udtalelse og skal, hvis udtalelsen ikke følges, gøre rede herfor over for Kommissionen. Medlemsstater, der modtager en udtalelse, og som er i gang med en screening af den udenlandske direkte investering ved hjælp af deres screeningmekanisme, skal integrere Kommissionens udtalelse i screeningprocessen. Medlemsstater, der modtager en udtalelse, og som ikke foretager en screening, bør overveje, hvordan der kan tages hensyn hertil enten via deres screeningmekanisme, eller i mangel af en sådan, i den bredere politikudformning.

Anmeldelses- og oplysningskrav (artikel 7 og 10)

I henhold til artikel 7 skal medlemsstaterne anmelde deres screeningmekanisme til Kommissionen samt enhver ændring heraf inden for en bestemt tidsfrist. Desuden vil medlemsstaterne skulle fremsende årsrapporter om anvendelsen af deres screeningmekanismer til Kommissionen, der som minimum skal omfatte: oplysninger om investeringer, som er genstand for screening, herunder angivelse af sektor, oprindelse og værdi af den investering, som er genstand for screening, samt oplysninger om screeningafgørelser, der enten forbød en investering eller accepterede investeringen på visse betingelser. Medlemsstater, der ikke har indført en screeningmekanisme, skal også rapportere om udenlandske direkte investeringer, der har fundet sted på deres område på grundlag af de oplysninger, de har til rådighed.

Med henblik på at lette samarbejdet med de øvrige medlemsstater og den screening af udenlandske direkte investeringer, der foretages af Kommissionen, fastsættes der i artikel 10 en forpligtelse for alle medlemsstater, uanset om de har en mekanisme, til at garantere et minimum af oplysninger om udenlandske direkte investeringer, der hører under forordningens anvendelsesområde. Disse oplysninger om udenlandske direkte investeringer skal som minimum stilles til rådighed af en medlemsstat efter anmodning fra en anden medlemsstat eller Kommissionen. Relevante oplysninger omfatter aspekter såsom ejerforholdene hos den udenlandske investor og finansieringen af den planlagte eller gennemførte investering, herunder oplysninger om subsidier, som ydes af tredjelande, når de foreligger.

Fortrolighed (artikel 11)

Artikel 11 sikrer, at oplysninger, der er tilvejebragt i forbindelse med anvendelsen af forordningen, kun må bruges til det formål, hvortil de er indhentet, og at fortrolige oplysninger beskyttes.

Kontaktpunkter (artikel 12)

For at sikre en smidig og effektiv gennemførelse af forordningen og navnlig for at styrke kommunikationen og samarbejdet mellem medlemsstaterne og mellem medlemsstaterne og Kommissionen skal medlemsstaterne i henhold til artikel 12 i deres forvaltning udpege kontaktpunkter for screening af udenlandske direkte investeringer, hvortil der kan rettes henvendelse om alle spørgsmål vedrørende gennemførelsen af forordningen.

Som nævnt i Kommissionens meddelelse, der ledsager dette forslag, vil Kommissionen nedsætte en koordinationsgruppe med hensyn til screening af udenlandske direkte investeringer, der består af repræsentanter for medlemsstaterne og Kommissionen. Gruppen skal mødes regelmæssigt for bl.a. at behandle spørgsmål vedrørende udenlandske direkte investeringer i Unionen, herunder også alle spørgsmål vedrørende gennemførelsen af forordningen. Denne gruppe kunne udgøre et forum for udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne om bl.a. udenlandske direkte investeringsstrømme og -tendenser samt bedste praksis for screening af udenlandske direkte investeringer.

2017/0224 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om et regelsæt for screening af udenlandske direkte investeringer i Den Europæiske Union

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 207, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Udenlandske direkte investeringer bidrager til Unionens vækst ved at fremme konkurrenceevnen, skabe arbejdspladser og stordriftsfordele, tilføre kapital, teknologi, innovation og ekspertise og ved åbne for nye EU-eksportmarkeder. De støtter målene i Kommissionens investeringsplan for Europa og bidrager til andre EU-projekter og -programmer.

(2)Unionen og dens medlemsstater har et åbent investeringsmiljø, som er nedfældet i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ("TEUF") og indgår i de internationale forpligtelser, som Unionen og dens medlemsstater har indgået med hensyn til udenlandske direkte investeringer.

(3)I henhold til de internationale forpligtelser inden for rammerne af Verdenshandelsorganisationen, Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling og handels- og investeringsaftaler indgået med tredjelande kan Unionen og medlemsstaterne på visse betingelser vedtage restriktive foranstaltninger vedrørende udenlandske direkte investeringer af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden.

(4)Flere medlemsstater har indført foranstaltninger, i henhold til hvilke de kan begrænse frie kapitalbevægelser mellem medlemsstaterne og tredjelande af hensyn til den offentlige sikkerhed eller den offentlige orden. Disse foranstaltninger afspejler medlemsstaternes målsætninger og bekymringer med hensyn til udenlandske direkte investeringer og resulterer i en række forskellige foranstaltninger, hvad angår omfang og procedure. Andre medlemsstater har ikke indført sådanne mekanismer.

(5)Der findes i øjeblikket ikke et overordnet regelsæt på EU-plan for screening af udenlandske direkte investeringer af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden.

(6)Udenlandske direkte investeringer hører ind under den fælles handelspolitik. Det fremgår af artikel 3, stk. 1, litra e), i TEUF, at Unionen har enekompetence med hensyn til den fælles handelspolitik.

(7)Det er vigtigt at skabe retssikkerhed og at sikre koordination og samarbejde på EU-plan ved at opstille et regelsæt for screening af udenlandske direkte investeringer i Unionen af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden. Dette berører ikke medlemsstaternes eneansvar for den nationale sikkerhed.

(8)Hensigten med regelsættet for screening af udenlandske direkte investeringer er at give medlemsstaterne og Kommissionen mulighed for på koordineret vis at imødegå risici for sikkerheden og den offentlige orden og tilpasse sig skiftende omstændigheder, samtidig med, at medlemsstaterne bevarer den nødvendige fleksibilitet til at screene udenlandske direkte investeringer af hensyn til deres individuelle situationer og nationale omstændigheder.

(9)Regelsættet bør omfatte en bred vifte af investeringer, der etablerer eller opretholder varige og direkte forbindelser mellem investorer fra tredjelande og virksomheder, der udøver en økonomisk aktivitet i medlemsstaterne.

(10)Medlemsstaterne bør have mulighed for at træffe alle nødvendige foranstaltninger, i overensstemmelse med EU-lovgivningen, til at forebygge omgåelse af deres screeningmekanismer og -afgørelser for at beskytte sikkerheden og den offentlige orden. Dette bør gælde investeringer i Unionen, som foretages ved hjælp af kunstige strukturer, der ikke afspejler den økonomiske virkelighed og omgår screeningmekanismerne og -afgørelserne, når investoren i sidste ende er ejet eller kontrolleret af en fysisk person eller en virksomhed i et tredjeland. Dette berører ikke den frie etableringsret og kapitalens frie bevægelighed, der er nedfældet i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

(11)For at vejlede medlemsstaterne og Kommissionen i forbindelse med anvendelsen af forordningen bør der fastsættes en ikkeudtømmende liste over faktorer, der kan tages i betragtning, når en udenlandsk direkte investering screenes af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden. Denne liste vil også skabe større gennemsigtighed i screeningsprocessen for investorer, der overvejer at foretage eller har foretaget udenlandske direkte investeringer i Unionen. Denne liste over faktorer, der kan påvirke sikkerheden eller den offentlige orden bør forblive ikkeudtømmende.

(12)Ved afgørelsen af, hvorvidt en udenlandsk direkte investering vil kunne påvirke sikkerheden eller den offentlige orden, bør medlemsstaterne og Kommissionen overveje alle relevante faktorer, bl.a. virkningerne på kritiske infrastrukturer, teknologier, herunder vigtige støtteteknologier, og råvarer, der har afgørende betydning for sikkerheden eller for opretholdelsen af den offentlige orden, og de betydelige konsekvenser, som en afbrydelse eller forstyrrelse heraf vil få i medlemsstaten eller i Unionen. I denne forbindelse bør medlemsstaterne og Kommissionen også kunne tage hensyn til, om en udenlandsk investor kontrolleres direkte eller indirekte (f.eks. gennem betydelig finansiering og subsidier) af et tredjelands regering.

(13)Der bør fastlægges en række væsentlige elementer i de proceduremæssige regler for medlemsstaternes screening af udenlandske direkte investeringer, således at investorerne, Kommissionen og de øvrige medlemsstater kan få bedre indblik i, hvordan investeringerne vil kunne blive screenet, og sikre, at disse investeringer screenes på en gennemsigtig måde, og at der ikke er nogen forskelsbehandling af forskellige tredjelande. Elementerne bør som minimum omfatte fastlæggelsen af tidsfrister for screeningen og give udenlandske investorer mulighed for at søge domstolsprøvelse af screeningafgørelserne.

(14)Der bør etableres en mekanisme, der giver medlemsstaterne mulighed for at samarbejde og bistå hinanden, når en udenlandsk direkte investering i en medlemsstat kan påvirke sikkerheden eller den offentlige orden i en anden medlemsstat. Medlemsstaterne skal kunne sende bemærkninger til en medlemsstat, på hvis område en investering er planlagt eller gennemført, uanset om de medlemsstater, der fremsætter bemærkninger, eller de medlemsstater, på hvis område investeringen er planlagt eller gennemført, har en screeningmekanisme eller er i færd med at screene investeringen. Medlemsstaternes bemærkninger bør også sendes til Kommissionen. Kommissionen bør også have mulighed for, hvis det er relevant, at afgive en udtalelse til den medlemsstat, på hvis område investeringen er planlagt eller er gennemført, uanset om denne medlemsstat opretholder en screeningmekanisme eller er i færd med at screene investeringen, og uanset om andre medlemsstater har fremsat bemærkninger.

(15)Desuden bør Kommissionen have mulighed for at screene udenlandske direkte investeringer, der kan påvirke projekter eller programmer af Unionens interesser af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden. Derved vil Kommissionen få et redskab til at beskytte projekter og programmer, som er til gavn for Unionen som helhed og udgør et vigtigt bidrag til økonomisk vækst, beskæftigelse og konkurrenceevne. Dette omfatter især projekter og programmer, der involverer væsentlig EU-støtte, eller som er etableret ved EU's lovgivning om kritiske infrastrukturer, kritiske teknologier eller kritiske råvarer. For at skabe større klarhed bør der i bilaget til forordningen medtages en vejledende liste over projekter eller programmer af interesse for Unionen, i forbindelse med hvilke de udenlandske direkte investeringer kan gøres til genstand for screening.

(16)Hvis Kommissionen finder, at en udenlandsk direkte investering vil kunne påvirke projekter eller programmer af interesse for Unionen af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden, bør Kommissionen have mulighed for at afgive en udtalelse til de medlemsstater, på hvis område en sådan investering er planlagt eller gennemført inden for en rimelig frist. Medlemsstaterne bør i videst muligt omfang tage hensyn til Kommissionens udtalelse og , hvis udtalelsen ikke følges, gøre rede herfor over for Kommissionen, i henhold til pligten til loyalt samarbejde i artikel 4, stk. 3, i TEU. Kommissionen bør også have mulighed for at anmode disse medlemsstater om de oplysninger, der er nødvendige med henblik på screeningen af disse investeringer.

(17)Med henblik på at lette samarbejdet med de øvrige medlemsstater og den screening af udenlandske direkte investeringer, der foretages af Kommissionen, bør medlemsstaterne anmelde deres screeningmekanismer samt enhver ændring heraf til Kommissionen og indsende regelmæssige rapporter om anvendelsen af deres screeningmekanismer. Af samme årsag bør medlemsstater, der ikke har indført en screeningmekanisme, også rapportere om udenlandske direkte investeringer, der har fundet sted på deres område, på grundlag af de oplysninger, de har til rådighed.

(18)I dette øjemed er det også vigtigt at sikre et minimum af oplysninger og samarbejde om udenlandske direkte investeringer, der falder ind under forordningens anvendelsesområde, i samtlige medlemsstater. Disse oplysninger bør stilles til rådighed af de medlemsstater, på hvis områder de udenlandske direkte investeringer er planlagt eller gennemført, efter anmodning fra de øvrige medlemsstaterne eller Kommissionen. Relevante oplysninger omfatter aspekter såsom ejerforholdene hos den udenlandske investor og finansieringen af den planlagte eller gennemførte investering, herunder oplysninger om subsidier, som ydes af tredjelande, når de foreligger.

(19)Kommunikationen og samarbejdet i medlemsstaterne og på EU-plan bør styrkes gennem oprettelsen af kontaktpunkter for screening af udenlandske direkte investeringer i hver medlemsstat.

(20)Medlemsstaterne og Kommissionen bør træffe alle nødvendige foranstaltninger for at sikre beskyttelsen af fortrolige og andre følsomme oplysninger.

(21)Senest tre år efter denne forordnings ikrafttrædelse bør Kommissionen forelægge en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet om anvendelsen af denne forordning. Hvis det i rapporten foreslås at ændre bestemmelserne i denne forordning, kan den om fornødent ledsages af et forslag til retsakt.

(22)Unionens og medlemsstaternes gennemførelse af denne forordning bør være i overensstemmelse med de relevante betingelser for indførelse af restriktive foranstaltninger af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden i EU-lovgivningen, i aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS-aftalen), i WTO-overenskomsten (herunder navnlig artikel XIV(a), og artikel XIV bis i GATS), og i henhold til andre handels- og investeringsaftaler eller -ordninger, som Unionen eller dens medlemsstater er parter i.

(23)Når en udenlandsk direkte investering udgør en fusion, der er omfattet af Rådets forordning (EF) nr. 139/2004 25 , bør gennemførelsen af denne forordning ikke berøre anvendelsen af artikel 21, stk. 4, i forordning (EF) nr. 139/2004. Denne forordning og artikel 21, stk. 4, i forordning (EF) nr. 139/2004 bør anvendes konsekvent. I det omfang det respektive anvendelsesområde for de to forordninger overlapper hinanden, bør begrundelsen for screening i denne forordnings artikel 1 og begrebet legitime interesser som omhandlet i artikel 21, stk. 4, tredje afsnit, i forordning (EF) nr. 139/2004 fortolkes på en sammenhængende måde, med forbehold af vurderingen af foreneligheden af de nationale foranstaltninger, der har til formål at beskytte disse interesser, med de almindelige principper og andre bestemmelser i EU-retten.

(24)Denne forordning er i overensstemmelse med og indvirker ikke på andre meddelelses- og screeningprocedurer i EU's sektorlovgivning, —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Genstand og anvendelsesområde

Ved denne forordning fastsættes der et regelsæt for medlemsstaternes og Kommissionens screening af udenlandske direkte investeringer i Unionen af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

1."udenlandsk direkte investering": investeringer af enhver artforetaget af en udenlandsk investor med henblik på at etablere eller opretholde varige og direkte forbindelser mellem den udenlandske investor og den virksomhedsleder eller den virksomhed, til hvilken disse midler er bestemt med henblik på udøvelse af erhvervsvirksomhed i en medlemsstat, herunder investeringer, som muliggør effektiv deltagelse i driften af eller kontrollen med en virksomhed, der udøver erhvervsvirksomhed,

2."udenlandsk investor": en fysisk person fra et tredjeland eller en virksomhed i et tredjeland, som har til hensigt at foretage eller har foretaget en udenlandsk direkte investering,

3."screening": en procedure, der gør det muligt at vurdere, undersøge, tillade, betinge, forbyde eller afvikle udenlandske direkte investeringer,

4."screeningmekanisme": et almengyldigt instrument, såsom en lov eller forordning, som ledsager administrative krav, gennemførelsesbestemmelser eller retningslinjer, der fastsætter betingelserne og procedurerne for screening af udenlandske direkte investeringer af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden,

5."screeningafgørelse": en foranstaltning, der træffes i medfør af en screeningmekanisme,

6."virksomhed i et tredjeland": en virksomhed, der er oprettet eller på anden måde etableret i henhold til lovgivningen i et tredjeland.

Artikel 3

Screening af udenlandske direkte investeringer

1.Medlemsstaterne kan opretholde, ændre eller indføre mekanismer til screening af udenlandske direkte investeringer af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden på de betingelser, der er fastsat i denne forordning.

2.Kommissionen kan screene udenlandske direkte investeringer, der kan påvirke projekter eller programmer af interesse for Unionen, af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden.

3.Projekter og programmer af interesse for Unionen omfatter især de projekter og programmer, der involverer et væsentligt beløb eller en væsentlig andel af EU-støtte, eller som er omfattet af EU's lovgivning om kritiske infrastrukturer, kritiske teknologier eller kritiske råvarer. En vejledende liste over projekter og programmer af interesse for Unionen fremgår af bilag 1.

Artikel 4

Faktorer, der kan tages i betragtning i forbindelse med screeningen

Ved screening af udenlandske direkte investeringer af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden kan medlemsstaterne og Kommissionen tage hensyn til de potentielle virkninger for bl.a.:

kritisk infrastruktur, herunder energi, transport, kommunikation, datalagring, ruminfrastruktur eller finansiel infrastruktur samt følsomme faciliteter;

kritiske teknologier, herunder kunstig intelligens, robotteknologi, halvledere, teknologier med potentiel dobbelt anvendelse, cybersikkerhed, rumteknologi eller nuklear teknologi;

forsyningssikkerhed af kritiske råvarer eller

adgang til følsomme oplysninger eller muligheden for at kontrollere følsomme oplysninger.

Når det afgøres, om en udenlandsk direkte investering vil kunne påvirke sikkerheden eller den offentlige orden, kan medlemsstaterne og Kommissionen tage højde for, om den udenlandske investor kontrolleres af regeringen i et tredjeland, herunder gennem betydelig finansiering.

Artikel 5

Antiomgåelse

Medlemsstaterne kan opretholde, ændre eller indføre de foranstaltninger, der er nødvendige for at forhindre omgåelse af screeningmekanismer og screeningafgørelser.

Artikel 6

Regelsæt for medlemsstaternes screening

1.Medlemsstaternes screeningmekanismer skal være gennemsigtige og må ikke skabe forskelsbehandling af forskellige tredjelande. Medlemsstaterne fastlægger navnlig de omstændigheder, der udløser en screening, begrundelsen for screeningen og de gældende detaljerede procedureregler.

2.Medlemsstaterne fastsætter frister for udstedelse af screeningafgørelser. Disse frister skal give dem mulighed for at tage hensyn til medlemsstaternes bemærkninger, jf. artikel 8, og Kommissionens udtalelse, jf. artikel 8 og 9.

3.Fortrolige oplysninger, herunder handelsmæssigt følsomme oplysninger, der stilles til rådighed af udenlandske investorer og de berørte virksomheder, beskyttes.

4.De berørte udenlandske investorer og virksomheder skal have mulighed for at søge domstolsprøvelse af de nationale myndigheders screeningafgørelser.

Artikel 7

Medlemsstaternes meddelelse af screeningmekanismer og årlig rapportering

1.Medlemsstaterne giver Kommissionen meddelelse om deres eksisterende screeningmekanismer senest […] (30 days of the entry into force of this Regulation). Medlemsstaterne meddeler Kommissionen enhver ændring af en eksisterende screeningmekanisme eller nyligt vedtagne screeningmekanismer senest 30 dage efter ikrafttrædelsen af screeningsmekanismen.

2.Medlemsstater, der har screeningmekanismer, forelægger Kommissionen en årlig rapport om anvendelsen af deres screeningmekanismer. For hver rapporteringsperiode indeholder rapporten navnlig oplysninger om:

a)udenlandske direkte investeringer, der er blevet screenet, og som er under screening,

b)screeningafgørelser om forbud mod udenlandske direkte investeringer

c)screeningafgørelser, der underkaster udenlandske direkte investeringer visse betingelser eller afhjælpende foranstaltninger

d)sektorer, oprindelse og værdi i forbindelse med de udenlandske direkte investeringer, der er blevet screenet, og som er under screening.

3.Medlemsstater, der ikke har en screeningmekanisme, forelægger Kommissionen en årlig rapport om udenlandske direkte investeringer, der har fundet sted på deres område, på grundlag af de oplysninger, de har til rådighed.

Artikel 8

Samarbejdsmekanisme

1.Medlemsstaterne underretter Kommissionen og de øvrige medlemsstater om udenlandske direkte investeringer, der er under screening inden for rammerne af deres screeningmekanismer, senest 5 arbejdsdage efter indledningen af screeningen. Som en del af disse oplysninger, og, hvis det er relevant, bestræber de medlemsstater, der foretager en screening, sig på at anføre, om de udenlandske direkte investeringer, der er under screening, forventes at falde inden for anvendelsesområdet for forordning (EF) nr. 139/2004.

2.Hvis en medlemsstat finder, at en udenlandsk direkte investering, der er planlagt eller gennemført i en anden medlemsstat, vil kunne påvirke sikkerheden eller den offentlige orden, kan den sende bemærkninger til den medlemsstat, på hvis område den udenlandske direkte investering er planlagt eller gennemført. Bemærkningerne sendes samtidig til Kommissionen.

3.Hvis Kommissionen finder, at en udenlandsk direkte investering vil kunne påvirke sikkerheden eller den offentlige orden i en eller flere medlemsstater, kan den afgive en udtalelse til den medlemsstat, på hvis område den udenlandske direkte investering er planlagt eller gennemført. Kommissionen kan afgive en udtalelse, uanset om andre medlemsstater har fremsat bemærkninger.

4.Kommissionen eller en medlemsstat, som mener, at en udenlandsk direkte investering vil kunne påvirke sikkerheden eller den offentlige orden, kan anmode den medlemsstat, på hvis område den udenlandske direkte investering er planlagt eller er gennemført, om alle oplysninger, der er nødvendige for at fremsætte de bemærkninger, der er omhandlet i stk. 2, eller for at afgive den udtalelse, der er omhandlet i stk. 3.

5.Bemærkninger i henhold til stk. 2. eller udtalelser i henhold til stk. 3 fremsendes til den medlemsstat, på hvis område den udenlandske direkte investering er planlagt eller gennemført, inden for en rimelig frist og under alle omstændigheder senest 25 arbejdsdage efter modtagelsen af de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1 eller 4. I de tilfælde, hvor Kommissionen afgiver sin udtalelse efter bemærkningerne fra andre medlemsstater, har Kommissionen en frist på yderligere 25 arbejdsdage til at afgive udtalelse.

6.De medlemsstater, på hvis område udenlandske direkte investeringer er planlagt eller er gennemført, tager behørigt hensyn til bemærkningerne fra de øvrige medlemsstater, som omhandlet i stk. 2, og til Kommissionens udtalelse, som omhandlet i stk. 3.

7.Samarbejdet mellem medlemsstaterne i henhold til denne artikel finder sted gennem de kontaktpunkter, der er omhandlet i artikel 12.

Artikel 9

Regelsæt for Kommissionens screening

1.Hvis Kommissionen finder, at en udenlandsk direkte investering vil kunne påvirke projekter eller programmer af interesse for Unionen ud fra hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden, kan Kommissionen afgive en udtalelse til den medlemsstat, på hvis område en sådan investering er planlagt eller gennemført.

2.Kommissionen kan anmode den medlemsstat, på hvis område den udenlandske direkte investering er planlagt eller er gennemført, om alle oplysninger, der er nødvendige for at afgive den udtalelse, der er omhandlet i stk. 1.

3.Kommissionen fremsender sin udtalelse til den pågældende medlemsstat inden for en rimelig frist, og under alle omstændigheder senest 25 arbejdsdage efter modtagelsen af de oplysninger, som Kommissionen har anmodet om i henhold til stk. 2. Hvis en medlemsstat har en screeningmekanisme som omhandlet i artikel 3, stk. 1, og Kommissionen har modtaget oplysninger om udenlandske direkte investeringer, der er under screening i henhold til artikel 8, stk. 1, afgives udtalelsen senest 25 arbejdsdage efter modtagelsen af disse oplysninger. Hvis der er brug for yderligere oplysninger for at afgive en udtalelse, løber perioden på 25 dage fra datoen for modtagelsen af de yderligere oplysninger.

4.Kommissionens udtalelse meddeles de øvrige medlemsstater.

5.Medlemsstaterne, på hvis område den udenlandske direkte investering er planlagt eller gennemført, tager i videst muligt omfang hensyn til Kommissionens udtalelse og gør , hvis udtalelsen ikke følges, rede for begrundelsen herfor over for Kommissionen.

Artikel 10

Oplysningskrav

1.Medlemsstaterne sikrer, at de oplysninger, som Kommissionen og de øvrige medlemsstater anmoder om i henhold til artikel 8, stk. 4, og artikel 9, stk. 2, stilles til rådighed for Kommissionen og de anmodende medlemsstater uden unødig forsinkelse.

2.De i stk. 1 nævnte oplysninger omfatter navnlig:

a)ejerskabsstrukturen hos den udenlandske investor og den virksomhed, hvor den udenlandske direkte investering er planlagt eller gennemført, herunder oplysninger om den eller de endelige kontrollerende aktionærer

b)værdien af de udenlandske direkte investeringer

c)varer, tjenesteydelser og erhvervstransaktioner hos den udenlandske investor eller den virksomhed, hvor den udenlandske direkte investering er planlagt eller gennemført

d)de medlemsstater, på hvis områder den udenlandske investor og den virksomhed, hvor den udenlandske direkte investering er planlagt eller gennemført, foretager erhvervstransaktioner

e)finansieringen af investeringen på grundlag af de oplysninger, der er til rådighed for medlemsstaten.

Artikel 11

Fortrolighed

1.De oplysninger, der modtages i medfør af anvendelsen af denne forordning, må kun anvendes til det tilsigtede formål.

2.Medlemsstaterne og Kommissionen sikrer beskyttelsen af fortrolige oplysninger, der er indhentet i medfør af denne forordning.

Artikel 12

Kontaktpunkter

Hver medlemsstat udpeger et kontaktpunkt vedrørende screening af udenlandske direkte investeringer ("kontaktpunkt vedrørende screening af udenlandske direkte investeringer"). Kommissionen og de øvrige medlemsstater inddrager disse kontaktpunkter i alle spørgsmål vedrørende gennemførelsen af denne forordning.

Artikel 13

Evaluering

1.Kommissionen evaluerer og forelægger Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om anvendelsen af denne forordning senest 3 år efter dens ikrafttræden. Medlemsstaterne inddrages i dette arbejde og giver Kommissionen alle relevante oplysninger med henblik på udarbejdelsen af denne rapport.

2.Hvis det i rapporten henstilles at ændre forordningens bestemmelser, kan rapporten ledsages af et passende lovgivningsforslag.

Artikel 14

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

FINANSIERINGSOVERSIGT

1.FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

1.1.Forslagets/initiativets betegnelse

1.2.Berørt(e) politikområde(r)

1.3.Forslagets/initiativets art

1.4.Mål

1.5.Forslagets/initiativets begrundelse

1.6.Varighed og finansielle virkninger

1.7.Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)

2.FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

2.1.Bestemmelser om kontrol og rapportering

2.2.Forvaltnings- og kontrolsystem

2.3.Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

3.FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

3.1.Berørt(e) udgiftspost(er) på budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme

3.2.Anslåede virkninger for udgifterne 

3.2.1.Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

3.2.2.Anslåede virkninger for aktionsbevillingerne

3.2.3.Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

3.2.4.Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme

3.2.5.Tredjemands bidrag til finansieringen

3.3.Anslåede virkninger for indtægterne

FINANSIERINGSOVERSIGT

1.FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

1.1.Forslagets/initiativets betegnelse

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om et regelsæt for screening af udenlandske direkte investeringer i Den Europæiske Union

1.2.Berørt(e) politikområde(r) 

Den fælles handelspolitik, artikel 207 i TEUF

1.3.Forslagets/initiativets art

x Forslaget/initiativet vedrører en ny foranstaltning 

Forslaget/initiativet vedrører en ny foranstaltning som opfølgning på et pilotprojekt/en forberedende foranstaltning 26  

Forslaget/initiativet vedrører en forlængelse af en eksisterende foranstaltning 

Forslaget/initiativet vedrører omlægning af en foranstaltning til en ny foranstaltning 

1.4.Mål

1.4.1.Det eller de af Kommissionens flerårige strategiske mål, som forslaget/initiativet vedrører

Ikke relevant

1.4.2.Specifikke mål og specifikt mål nr. [.]

Specifikke mål

Ikke relevant

Specifikt mål nr.

Ikke relevant

1.4.3.Forventede resultater og virkninger

Angiv, hvilke virkninger forslaget/initiativet forventes at få for modtagerne/målgruppen.

Forslaget har til formål at støtte de overordnede politiske mål for Unionen, som fastlagt i artikel 3 traktaten om Den Europæiske Union, navnlig for så vidt angår forbindelserne med resten af verden med henblik på at værne om Unionens værdier og interesser og bidrage til fred og sikkerhed samt fri og fair handel og beskyttelse af borgerne. Forslaget er fuldt ud i overensstemmelse med meddelelsen "Handel for alle" fra 2015 med henblik på at skabe en regelbaseret orden for handel og investeringer. Forslaget til forordning er en opfølgning på Kommissionens oplæg af 10. maj 2017 om "Styring af globaliseringen", som fremhæver fordele og udfordringer i forbindelse med globaliseringen. I oplægget blev der lagt stor vægt på Den Europæiske Unions urokkelige tilsagn om at opbygge en åben, bæredygtig, fair og regelbaseret orden gennem internationalt samarbejde. Disse principper finder fuldt ud anvendelse ved udenlandske direkte investeringer, som indgår i EU's fælles handelspolitik, jf. artikel 207, stk. 1, i TEUF. Udenlandske direkte investeringer er en vigtig kilde til vækst, jobs og innovation. De har gjort betydelig nytte i såvel Unionen som i resten af verden. Derfor ønsker Unionen at bevare et åbnet investeringsmiljø. Det fremgår imidlertid også klart af oplægget, at Unionen ikke vil tøve med at reagere over for lande eller virksomheder, der udøver illoyal praksis eller giver anledning til bekymring for sikkerheden og den offentlige orden. Det erkendes også i oplægget, at der er stigende bekymringer vedrørende udenlandske investorers strategiske opkøb af vigtige europæiske aktiver. På denne baggrund finder Kommissionen det hensigtsmæssigt at fastlægge et regelsæt for medlemsstaterne og, i visse tilfælde, Kommissionen til at screene udenlandske direkte investeringer i Unionen.

Endvidere giver forslaget til forordning retssikkerhed for medlemsstater, der har indført en screeningmekanisme for udenlandske direkte investeringer, eller som ønsker at indføre en sådan mekanisme, idet Unionen har enekompetence til at handle inden for den fælles handelspolitik, herunder udenlandske direkte investeringer, i henhold til artikel 3, stk. 1, litra e) og artikel 207, stk. 1, i TEUF.

1.4.4.Virknings- og resultatindikatorer

Angiv indikatorerne til kontrol af forslagets/initiativets gennemførelse.

Forslaget til forordning indeholder bestemmelser om en rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om anvendelsen af forordningen, som Kommissionen skal udarbejde senest tre år efter dens ikrafttræden. Hvis Kommissionen finder, at den pågældende forordning ikke i tilstrækkelig grad bidrager til at opfylde de politiske mål, kan rapporten ledsages af et forslag om at ændre forordningen.

1.5.Forslagets/initiativets begrundelse

1.5.1.Behov, der skal opfyldes på kort eller lang sigt

For at imødegå de mulige konsekvenser af internationale grænseoverskridende overtagelser for sikkerheden og den offentlige orden anvender 13 EU-medlemsstater i dag screeningmekanismer i forbindelse med udenlandske direkte investeringer og forbeholder sig ret til at begrænse udenlandske investeringer, som truer deres væsentlige interesser. Unionen har enekompetence til at handle inden for den fælles handelspolitik baseret på artikel 3, stk. 1, litra e), og artikel 207 i TEUF. Udenlandske direkte investeringer er en integrerende del af den fælles handelspolitik. Det er derfor hensigtsmæssigt for Unionen at fastlægge et regelsæt, som giver medlemsstaterne mulighed for at opretholde en screeningmekanisme eller indføre en sådan mekanisme.

Hertil kommer, at forslaget til forordning har til formål at fastlægge et regelsæt for medlemsstaterne og, hvis det er relevant, Kommissionen i forbindelse med screening af visse udenlandske direkte investeringer i Unionen for at beskytte sikkerheden og den offentlige orden.

Med forslaget til forordning indføres et systematisk samarbejde mellem medlemsstaterne og Kommissionen om udenlandske direkte investeringer gennem en række kontaktpunkter.

1.5.2.Merværdien ved en indsats fra EU's side (den kan skyldes forskellige faktorer, f.eks. fordele ved koordination, retssikkerhed, større effektivitet eller komplementaritet). Med henblik på dette punkt skal der ved "Merværdien ved en indsats fra EU's side" forstås værdien af EU's intervention, som supplerer værdien af den indsats, medlemsstaterne ellers ville have gjort alene.

Begrundelse for handling på EU-plan (ex ante)

En række medlemsstater opretholder screeningmekanismer vedrørende udenlandske direkte investeringer, mens andre endnu ikke har indført en screeningmekanisme. Unionen har enekompetence til at handle inden for den fælles handelspolitik baseret på artikel 3, stk. 1, litra e), og artikel 207 i TEUF. Udenlandske direkte investeringer er en integrerende del af den fælles handelspolitik. Det er derfor hensigtsmæssigt for Unionen at fastlægge et regelsæt, som giver medlemsstaterne mulighed for at opretholde en screeningmekanisme eller indføre en sådan mekanisme.

Desuden bør Kommissionen kunne afgive en rådgivende udtalelse til den berørte medlemsstat, såfremt den finder, at en udenlandsk direkte investering kan påvirke sikkerheden eller den offentlige orden i forbindelse med projekter eller programmer af interesse for Unionen, såsom Galileo, Horisont 2020, Ten-T eller Ten-E. Kommissionen bør også have mulighed for at afgive en rådgivende udtalelse, hvis den mener, at en udenlandsk direkte investering i én medlemsstat påvirker sikkerheden eller den offentlige orden i en anden medlemsstat.

Forventet merværdi på EU-plan (ex post):

Der findes hidtil hverken en struktureret koordinering eller et samarbejde mellem medlemsstaterne og Kommissionen på dette område. Forslaget til forordning og den ledsagende meddelelse fra Kommissionen har til formål at oprette kontaktpunkter og annoncere oprettelsen af en samarbejdsgruppe, som skal sikre bedre koordinering og samarbejde samt udveksling af information og bedste praksis. I forslaget til forordning fastsættes der en klar forpligtelse for medlemsstaterne til at udveksle oplysninger med hinanden og med Kommissionen gennem et netværk af kontaktpunkter. Dette forventes at føre til koordineringsfordele som led i vurderingen af risici i forbindelse med sikkerheden og den offentlige orden og øge medlemsstaternes bevidsthed om disse følsomme emner uden at forpligte medlemsstaterne til at oprette et system til screening af udenlandske direkte investeringer.

1.5.3.Erfaringer fra lignende foranstaltninger

Dette er et nyt initiativ, og der ikke er nogen tidligere erfaringer. Kommissionen bliver nødt til at opbygge den relevante ekspertise.

1.5.4.Sammenhæng med andre relevante instrumenter og eventuel synergivirkning

Forslaget til forordning supplerer, er i overensstemmelse med og berører ikke andre EU-politikker og -initiativer, hvilket især omfatter følgende:

Fri bevægelighed for kapital og etableringsfrihed

Udenlandske direkte investeringer udgør en kapitalbevægelse, jf. artikel 63 i TEUF. Artikel 63 i TEUF forbyder alle restriktioner for kapitalbevægelser mellem medlemsstaterne indbyrdes og mellem medlemsstaterne og tredjelande. Mekanismer til screening af investeringer kan udgøre en restriktion for frie kapitalbevægelser, som imidlertid kan være begrundet, når den er nødvendig og står i rimeligt forhold til opnåelsen af de mål, der er fastsat i traktaten, herunder hensynet til den offentlige orden eller den offentlige sikkerhed (artikel 65 i TEUF) eller til tvingende almene hensyn som defineret af Domstolen for Den Europæiske Union.

Som det klarlægges i Domstolens retspraksis, råder medlemsstaterne for så vidt angår opretholdelsen af den offentlige orden og den indre sikkerhed over et skøn med hensyn til vurderingen af de nationale behov, men disse offentlige interesser kan imidlertid ikke fastsættes ensidigt af medlemsstaterne uden nogen kontrol fra EU's institutioner og skal fortolkes strengt: de kan kun påberåbes, når der foreligger en virkelig og tilstrækkelig alvorlig trussel mod et grundlæggende samfundshensyn. Restriktioner i forbindelse med de grundlæggende friheder må ikke drejes bort fra deres egentlige funktion, så de i virkeligheden tjener rent økonomiske formål. Desuden skal mekanismer til screening af investeringer overholde de almindelige EU-retlige principper, navnlig proportionalitets- og retssikkerhedsprincippet. Disse principper kræver, at proceduren og kriterierne for screening af investeringen defineres på en ikkediskriminerende og tilstrækkelig præcis måde. Potentielle investorer skal kunne få kendskab til sådanne mekanismer på forhånd og have mulighed for at søge domstolsprøvelse.

Forslaget til forordning er i overensstemmelse med disse krav. Det bekræfter, at medlemsstaterne kan screene udenlandske direkte investeringer af hensyn til sikkerheden eller den offentlige orden, og fastlægger de grundlæggende proceduremæssige krav for medlemsstaternes screeningmekanismer, såsom gennemsigtighed, ligebehandling mellem forskellige tredjelande og domstolsprøvelse.

Udenlandske direkte investeringer kan føre til, at en investor fra et tredjeland etablerer sig i Unionen, f.eks. når vedkommende med en sådan investering erhverver en kontrollerende kapitalandel i en EU-baseret virksomhed. Artikel 49 i TEUF indeholder et forbud mod restriktioner, som hindrer statsborgere i en medlemsstat i frit at etablere sig på en anden medlemsstats område.

Selv om artikel 63 i TEUF også finder anvendelse for kapitalbevægelser fra tredjelande, finder artikel 49 i TEUF ikke anvendelse for tredjelandsstatsborgeres etablering i Unionen. Forslaget til forordning berører således ikke traktatens bestemmelser om etableringsfrihed.

EU's fusionsforordning

Udenlandske direkte investeringer kan tage form af fusioner, overtagelser eller joint ventures, der betragtes som fusioner, der er omfattet af EU's fusionsforordning. For så vidt angår sådanne fusioner, kan medlemsstaterne i henhold til artikel 21, stk. 4, i EU's fusionsforordning træffe passende foranstaltninger til at beskytte legitime interesser, som er forenelige med EU-rettens generelle principper og øvrige bestemmelser. I den forbindelse betragtes beskyttelsen af den offentlige sikkerhed, mediernes pluralitet og tilsynsreglerne som legitime interesser, jf. artikel 21, stk. 4, andet afsnit. Screeningafgørelser, der træffes i henhold til forslaget til forordning, skal ikke meddeles Kommissionen i henhold til artikel 21, stk. 4, tredje afsnit, i EU's fusionsforordning, forudsat at de er forenelige med de almindelige principper og andre bestemmelser i EU-retten. Når en medlemsstat derimod har til hensigt at vedtage en screeningafgørelse i henhold til forslaget til forordning for at beskytte andre offentlige interesser, skal dette meddeles Kommissionen i henhold til artikel 21, stk. 4, tredje afsnit, i EU's fusionsforordning, hvis afgørelsen vedrører en fusion, der er omfattet af EU's fusionsforordning. Kommissionen vil sikre sammenhæng i anvendelsen af forslaget til forordning og af artikel 21, stk. 4, i EU's fusionsforordning. I det omfang anvendelsesområderne for de to forordninger overlapper hinanden, bør begrundelsen for screening i artikel 1 forslaget til forordning og begrebet legitime interesser som omhandlet i artikel 21, stk. 4, tredje afsnit, i EU's fusionsforordning fortolkes på en sammenhængende måde, med forbehold af vurderingen af foreneligheden af de nationale foranstaltninger, der har til formål at beskytte disse interesser, med de almindelige principper og andre bestemmelser i EU-retten.

Energi

I årenes løb har Unionen vedtaget lovgivning for at forbedre forsyningssikkerheden på energiområdet i Unionen og dens medlemsstater. Medlemsstaterne skal i henhold til direktivet om kritisk infrastruktur (direktiv 2008/114/EF) udpege europæisk kritisk infrastruktur og udarbejde sikkerhedsplaner. Elektricitets- og gasdirektiverne i den såkaldte tredje energipakke (direktiv 2009/72/EF om fælles regler for det indre marked for elektricitet; direktiv 2009/73/EF om fælles regler for det indre marked for naturgas) indeholder bestemmelser om vurdering af forsyningssikkerheden for den pågældende medlemsstat, men også for Unionen som helhed, når en medlemsstats transmissionssystem for elektricitet eller gas kontrolleres af en operatør fra et tredjeland. Desuden fokuserer forordningen om gasforsyningssikkerhed specifikt på problemer med forsyningssikkerheden og pålægger medlemsstaterne at udføre risikovurderinger på nationalt og regionalt plan af alle potentielle risici for gassystemet, herunder risici i forbindelse med kontrol af infrastruktur af relevans for tredjelandsenheders kontrol, og udarbejde omfattende forebyggende handlingsplaner og nødplaner med foranstaltninger til at imødegå disse risici. På samme måde indeholder forslaget om risikoberedskab lignende bestemmelser for elektricitetssektoren. Enheder inden for energi er også udtrykkeligt medtaget i NIS-direktivet (direktiv (EU) 2016/1148 om netinfrastruktursikkerhed) som væsentlige tjenester.

Råstoffer

For at løse det voksende problem med at sikre værdifulde råstoffer til EU's økonomi iværksatte Kommissionen det europæiske råstofinitiativ i 2008. Der er tale om en integreret strategi, der fastlægger en række målrettede foranstaltninger til sikring og forbedring af EU's adgang til råstoffer. Et af de vigtigste punkter i initiativet var at fastlægge en liste over de råstoffer, der er af kritisk betydning på EU-niveau. Denne liste omfatter råstoffer, som når op på eller overstiger tærsklerne for både økonomisk betydning og forsyningsrisiko. Kommissionen fastlagde den første liste i 2011 og har overholdt forpligtelsen til at opdatere den mindste hvert tredje år for at tage hensyn til markedet, produktionen og den teknologiske udvikling. I 2014 blev der offentliggjort en ny liste, og der offentliggøres en ny liste sideløbende med denne forordning.

Listen over råstoffer af kritisk betydning bør også medvirke til at motivere til en europæisk produktion af råstoffer af kritisk betydning og lette lanceringen af nye minedriftsaktiviteter. Kommissionen har i de seneste år indarbejdet listen over råstoffer af kritisk betydning i en lang række foranstaltninger på områder som handel, internationale forbindelser, forskning og innovation, videnbaser og cirkulær økonomi. Medlemsstaterne er også involveret i udarbejdelsen af listen over råstoffer af kritisk betydning, og Unionen støtter deres komplementære politiske initiativer.

Cybersikkerhed og elektronisk kommunikation

Forslaget til forordning skal supplere EU's politikker inden for elektronisk kommunikation, cybersikkerhed, beskyttelse af kritisk infrastruktur og industriel konkurrenceevne i cybersikkerhedsprodukter og -tjenester. Den fælles meddelelse fra Kommissionen og EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik om en EU-strategi for cybersikkerhed indeholder en vision for et åbent, sikkert og beskyttet cyberspace. Dette blev efterfulgt af forordning (EU) nr. 283/2014, som udpeger projekter af fælles interesse på området for transeuropæiske net inden for telekommunikationsinfrastruktur. Hertil kommer, at direktiv (EU) 2016/1148 pålægger medlemsstaterne forpligtelser inden for internetsikkerhed og indfører et beredskab og anmeldelseskrav for operatører af væsentlige tjenester og for udbydere af digitale tjenester. I juli 2016 bebudede Kommissionen, at den ville etablere et offentligt-privat partnerskab om cybersikkerhed og yderligere markedsorienterede politiske foranstaltninger til fremme af den industrielle kapacitet i Europa. EU-midler fra Horisont 2020 og Connecting Europe-faciliteten anvendes også til ovennævnte formål. I september 2017 fremsatte Kommissionen også en meddelelse om en omfattende EU-strategi for cybersikkerhed, herunder på globalt plan; den omfattede også et forslag om en forordning om oprettelse af en EU-sikkerhedscertificeringsramme for cybersikkerhed for at undgå en opsplitning af markedet og for at gøre det lettere for brugerne at vide, om IKT-produkter og -tjenester, herunder netforbundne objekter, er cybersikre.

Lufttransport

Forslaget til forordning vil ikke berøre forordning (EF) nr. 1008/2008 om fælles regler for driften af lufttrafiktjenester i Fællesskabet, eftersom denne ikke udgør en mekanisme til screening af investeringer. I forordning (EF) nr. 1008/2008 fastsættes som en betingelse for tildeling af en licens til et foretagende til at udføre lufttransport med passagerer, post og/eller fragt mod vederlag eller lejeafgift, at medlemsstater eller og/statsborgere i medlemsstaterne ejer mere end 50 % af foretagendet, og det er underlagt deres effektive kontrol (artikel 4).

Tilsynsmæssig vurdering af erhvervelser i den finansielle sektor

EU's lovgivning for den finansielle sektor indeholder bestemmelser om de kompetente myndigheders beføjelse til at foretage en tilsynsmæssig vurdering af erhvervelser og forøgelse af kapitalandele i finansielle institutioner (dvs. kreditinstitutter, investeringsselskaber og forsikrings- og genforsikringsselskaber). Lovgivningen fastsætter krav om anmeldelse, procedureregler og kriterier for disse vurderinger. Formålet med disse bestemmelser er at sikre en sund og forsigtig forvaltning af de finansielle institutioner. Disse regler er fastsat i direktiv 2007/44/EF, hvad angår procedurereglerne og kriterierne for tilsynsmæssig vurdering af erhvervelser og forøgelse af kapitalandele i den finansielle sektor, i direktiv 2013/36/EU om adgang til at udøve virksomhed som kreditinstitut og om tilsyn med kreditinstitutter og investeringsselskaber, direktiv 2009/138/EF om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II) og direktiv 2014/65/EU om markeder for finansielle instrumenter.

Forslaget til forordning vil sætte medlemsstaterne i stand til at opretholde eller indføre en mekanisme til screening af udenlandske direkte investeringer af hensyn til sikkerheden og den offentlige orden. Forordningen vil ikke påvirke EU's regler for tilsynsmæssig vurdering af erhvervelse af kvalificerede andele i den finansielle sektor, som vil være underlagt en særlig procedure med et særligt formål.

Eksportkontrol af produkter med dobbelt anvendelse

Forslaget til forordning vil ikke påvirke eksportkontrol af produkter med dobbelt anvendelse, som er omfattet af forordning (EF) nr. 428/2009. Handel med produkter med dobbelt anvendelse er underlagt kontrol for at forebygge de risici, som disse varer måtte medføre for den internationale sikkerhed. Kontrollen er affødt af internationale forpligtelser og er i overensstemmelse med de forpligtelser, der er indgået i de multilaterale eksportkontrolordninger. EU's eksportkontrolordning er reguleret ved forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse, hvori der fastsættes fælles regler for kontrol, en fælles liste over produkter med dobbelt anvendelse samt koordinering og samarbejde for at støtte en ensartet gennemførelse og håndhævelse i hele EU. Forordningen er bindende og umiddelbart gældende i hele EU.

Europæisk rumpolitik.

Kommissionen understregede i sin meddelelse "En rumstrategi for Europa" betydningen af at afhjælpe europæiske værdikæders sårbarhed. Fastlæggelsen af et regelsæt for screening af udenlandske direkte investeringer støtter denne målsætning.


Varighed og finansielle virkninger

◻ Forslag/initiativ af begrænset varighed

   Forslag/initiativ gældende fra [DD/MM]ÅÅÅÅ til [DD/MM]ÅÅÅÅ

   Finansielle virkninger fra ÅÅÅÅ til ÅÅÅÅ

X Forslag/initiativ af ubegrænset varighed

Iværksættelse med en indkøringsperiode fra ÅÅÅÅ til ÅÅÅÅ

derefter gennemførelse i fuldt omfang.

1.6.Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r) 27  

Direkte forvaltning ved Kommissionen

i dens tjenestegrene, herunder ved dens personale i EU's delegationer

   i gennemførelsesorganer

Delt forvaltning i samarbejde med medlemsstaterne

Indirekte forvaltning ved at overlade budgetgennemførelsesopgaver til:

tredjelande eller organer, som tredjelande har udpeget

internationale organisationer og deres organer (angives nærmere)

Den Europæiske Investeringsbank og Den Europæiske Investeringsfond

de organer, der er omhandlet i finansforordningens artikel 208 og 209

offentligretlige organer

privatretlige organer, der har fået overdraget samfundsopgaver, forudsat at de stiller tilstrækkelige finansielle garantier

privatretlige organer, undergivet lovgivningen i en medlemsstat, som har fået overdraget gennemførelsen af et offentlig-privat partnerskab, og som stiller tilstrækkelige finansielle garantier

personer, der har fået overdraget gennemførelsen af specifikke aktioner i den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i henhold til afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union, og som er udpeget i den relevante basisretsakt

Hvis der angives flere forvaltningsmetoder, gives der en nærmere forklaring i afsnittet "Bemærkninger".

Bemærkninger

Ikke relevant

2.FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

2.1.Bestemmelser om kontrol og rapportering

Angiv hyppighed og betingelser.

2.2.Forvaltnings- og kontrolsystem

2.2.1.Konstaterede risici

Ikke relevant

2.2.2.Oplysninger om det interne kontrolsystem

Ikke relevant

2.2.3.Anslåede omkostninger og fordele ved kontrollen samt forventet fejlrisiko.

Ikke relevant

2.3.Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

Angiv eksisterende eller påtænkte forebyggelses- og beskyttelsesforanstaltninger.

3.FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

3.1.Berørt(e) udgiftspost(er) på budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme

·Eksisterende udgiftsposter på budgettet

I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.

Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme

Budgetpost

Udgiftens
art

Bidrag

Nummer
[Betegnelse………………………...……………]

OB/IOB 28

fra EFTA-lande 29

fra kandidatlande 30

fra tredjelande

iht. finansforordningens artikel 21, stk. 2, litra b)

[XX.YY.YY.YY]

OB/IOB

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

·Nye budgetposter, som der er søgt om

I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.

Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme

Budgetpost

Udgifternes
art

Bidrag

Nummer
[Betegnelse………………………...……………]

OB/IOB

fra EFTA-lande

fra kandidatlande

fra tredjelande

iht. finansforordningens artikel 21, stk. 2, litra b)

[XX.YY.YY.YY]

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

3.2.Anslåede virkninger for udgifterne

[Dette afsnit skal udfyldes ved hjælp af  arket vedrørende administrative budgetoplysninger (det andet dokument i bilaget til denne finansieringsoversigt) og uploades til CISNET med henblik på høring af andre tjenestegrene.]

3.2.1.Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

i mio. EUR (tre decimaler)

Udgiftsområde i den flerårige finansielle
ramme

Nummer

[Betegnelse……………...……………………………………………………………….]

GD: <…….>

År
N 31

År
N+1

År
N+2

År
N+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

 Aktionsbevillinger

Budgetpostens nummer

Forpligtelser

(1)

Betalinger

(2)

Budgetpostens nummer

Forpligtelser

(1a)

Betalinger

(2a)

Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammet 32  

Budgetpostens nummer

(3)

Bevillinger I ALT
til GD <…….>

Forpligtelser

=1+1a +3

Betalinger

=2+2a

+3






 Aktionsbevillinger I ALT

Forpligtelser

(4)

Betalinger

(5)

• Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer I ALT

(6)

Bevillinger I ALT
under UDGIFTSOMRÅDE <….>
i den flerårige finansielle ramme

Forpligtelser

=4+ 6

Betalinger

=5+ 6

Hvis flere udgiftsområder påvirkes af forslaget/initiativet:

 Aktionsbevillinger I ALT

Forpligtelser

(4)

Betalinger

(5)

 Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer I ALT

(6)

Bevillinger I ALT
under UDGIFTSOMRÅDE 1-4
i den flerårige finansielle ramme

(referencebeløb)

Forpligtelser

=4+ 6

Betalinger

=5+ 6





Udgiftsområde i den flerårige finansielle
ramme

5

"Administration"

i mio. EUR (tre decimaler)

ÅrN

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

GD: HANDEL

 Menneskelige ressourcer

0,828

0,828

0,828

0,828

0,828

 Andre administrationsudgifter

0,088

0,088

0,088

0,088

0,088

I ALT GD HANDEL

Bevillinger

0,916

0,916

0,916

0,916

0,916

ÅrN

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

GD: COMP

 Menneskelige ressourcer

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

 Andre administrationsudgifter

I ALT GD COMP

Bevillinger

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

ÅrN

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

GD: CNCT

 Menneskelige ressourcer

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

 Andre administrationsudgifter

I ALT GD CNECT

Bevillinger

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

ÅrN

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

GD: ENER

 Menneskelige ressourcer

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

 Andre administrationsudgifter

I ALT GD ENER

Bevillinger

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

ÅrN

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

GD: FISMA

 Menneskelige ressourcer

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

 Andre administrationsudgifter

I ALT GD FISMA

Bevillinger

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

ÅrN

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

GD: GROW

 Menneskelige ressourcer

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

 Andre administrationsudgifter

GD GROW I ALT

Bevillinger

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

ÅrN

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

GD: MOVE

 Menneskelige ressourcer

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

 Andre administrationsudgifter

I ALT GD MOVE

Bevillinger

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

ÅrN

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

GD: RTD

 Menneskelige ressourcer

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

 Andre administrationsudgifter

GD RTD I ALT

Bevillinger

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

ÅrN

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

GD: TRADE-DEL

 Menneskelige ressourcer

0,238

0,238

0,238

0,238

0,238

 Andre administrationsudgifter

I ALT GD TRADE-DEL

Bevillinger

0,238

0,238

0,238

0,238

0,238

År
N

År
N+1

År
N+2

År
N+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

Juridisk Tjeneste

 Menneskelige ressourcer

0,138

0138

0,138

0,138

0,138

 Andre administrationsudgifter

I ALT Juridisk Tjeneste

Bevillinger

0,138

0,138

0,138

0,138

0,138

Bevillinger I ALT
under UDGIFTSOMRÅDE 5
i den flerårige finansielle ramme
 

(Forpligtelser i alt = betalinger i alt)

3,224

3,224

3,224

3,224

3,224

i mio. EUR (tre decimaler)

ÅrN 33

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

Bevillinger I ALT
under UDGIFTSOMRÅDE 1-5
i den flerårige finansielle ramme
 

Forpligtelser

3,224

3,224

3,224

3,224

3,224

Betalinger

3,224

3,224

3,224

3,224

3,224

3.2.2.Anslåede virkninger for aktionsbevillingerne

x    Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af aktionsbevillinger

   Forslaget/initiativet medfører anvendelse af aktionsbevillinger som anført herunder:

Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (tre decimaler)

Der angives mål og resultater

År
N

År
N+1

År
N+2

År
N+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

RESULTATER

Type 34

Gnsntl. omkostninger

Antal

Omkostninger

Antal

Omkostninger

Antal

Omkostninger

Antal

Omkostninger

Antal

Omkostninger

Antal

Omkostninger

Antal

Omkostninger

Antal resultater i alt

Omkostninger i alt

SPECIFIKT MÅL NR. 1 35 ...

- Resultat

- Resultat

- Resultat

Subtotal for specifikt mål nr. 1

SPECIFIKT MÅL NR. 2 ...

- Resultat

Subtotal for specifikt mål nr. 2

OMKOSTNINGER I ALT

3.2.3.Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

3.2.3.1.Resumé

   Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af administrationsbevillinger

x    Forslaget/initiativet medfører anvendelse af administrationsbevillinger som anført herunder:

i mio. EUR (tre decimaler)

ÅrN 36

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I ALT

UDGIFTSOMRÅDE 5i den flerårige finansielle ramme

Menneskelige ressourcer

3,136

3,136

3,136

3,136

3,224

Andre administrative udgifter

0,088

0,088

0,088

0,088

0,088

Subtotal UDGIFTSOMRÅDE 5i den flerårige finansielle ramme

3,224

3,224

3,224

3,224

3,362

uden for UDGIFTSOMRÅDE 5 37 i den flerårige finansielle ramme

Menneskelige ressourcer

Andre udgifter af administrativ art

Subtotal
Uden for UDGIFTSOMRÅDE 5i den flerårige finansielle ramme

I ALT

3,224

3,224

3,224

3,224

3,362

Bevillingerne til menneskelige ressourcer og andre administrationsudgifter vil blive dækket ved hjælp af de bevillinger, der i forvejen er afsat til forvaltning af aktionen, og/eller ved intern omfordeling i generaldirektoratet, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige generaldirektorat i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.

3.2.3.2.Anslået behov for menneskelige ressourcer

   Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af menneskelige ressourcer

X    Forslaget/initiativet medfører anvendelse af menneskelige ressourcer som anført herunder:

Overslag angives i årsværk

ÅrN

ÅrN+1

År N+2

År N+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

•Stillinger i stillingsfortegnelsen (tjenestemænd og midlertidigt ansatte)

02 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)

2

2

2

2

03 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)

2

2

2

2

06 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)

2

2

2

2

08 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)

2

2

2

2

09 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)

2

2

2

2

12 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)

2

2

2

2

20 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)

6

6

6

6

25 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)

1

1

1

1

32 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)

2

2

2

2

20 01 01 02 (i delegationer)

1

1

1

1

XX 01 05 01 (indirekte forskning)

10 01 05 01 (direkte forskning)

 Eksternt personale (i årsværk) 38  

XX 01 02 01 (KA, UNE, V under den samlede bevillingsramme)

XX 01 02 02 (KA, LA, UNE, V og JED i delegationerne)

XX 01 04 åå  39

- I hovedsædet

- I delegationer

XX 01 05 02 (KA, UNE, V – indirekte forskning)

10 01 05 02 (KA, UNE, V – direkte forskning)

Andre budgetposter (skal angives)

I ALT

22

22

22

22

XX angiver det berørte politikområde eller budgetafsnit.

Personalebehovet vil blive dækket ved hjælp af det personale, som generaldirektoratet allerede har afsat til aktionen, og/eller interne rokader i generaldirektoratet, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige generaldirektorat i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.

Opgavebeskrivelse:

Tjenestemænd og midlertidigt ansatte

Tjenestemændenes opgaver vil være at:

- fungere som kontaktpunkter og behandle indkommende meddelelser fra medlemsstaterne i henhold til artikel 8, at tilrettelægge møder for kontaktpunkterne og at sikre konsekvens i forhold til Kommissionens rådgivende udtalelser

- screene udenlandske direkte investeringer af hensyn til sikkerheden og den offentlige orden i forbindelse med projekter og programmer, der er af interesse for Unionen. Denne ekspertise skal opbygges

- sikre overensstemmelse med EU's øvrige politikker, navnlig EU's regelværk i relation til kapitalens frie bevægelighed, i fusionsforordningen og gældende EU-ret på energiområdet.

Eksternt personale

3.2.4.Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme

x    Forslaget/initiativet er foreneligt med indeværende flerårige finansielle ramme.

   Forslaget/initiativet kræver omlægning af det relevante udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme

Der redegøres for omlægningen med angivelse af de berørte budgetposter og beløbenes størrelse.

   Forslaget/initiativet kræver, at fleksibilitetsinstrumentet anvendes, eller at den flerårige finansielle ramme revideres.

Der redegøres for behovet med angivelse af de berørte udgiftsområder og budgetposter og beløbenes størrelse.

3.2.5.Tredjemands bidrag til finansieringen

X Forslaget/initiativet indeholder ikke bestemmelser om samfinansiering med tredjemand

Forslaget/initiativet indeholder bestemmelser om samfinansiering, jf. følgende overslag:

Bevillinger i mio. EUR (tre decimaler)

År
N

År
N+1

År
N+2

År
N+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I alt

Angiv organ, som deltager i samfinansieringen 

Samfinansierede bevillinger I ALT



3.3.Anslåede virkninger for indtægterne

X    Forslaget/initiativet har ingen finansielle virkninger for indtægterne.

   Forslaget/initiativet har følgende finansielle virkninger:

   for egne indtægter

   for diverse indtægter

i mio. EUR (tre decimaler)

Indtægtspost på budgettet:

Bevillinger til rådighed i indeværende regnskabsår

Forslagets/initiativets virkninger 40

År
N

År
N+1

År
N+2

År
N+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

Artikel ….

For diverse indtægter, der er formålsbestemte, angives det, hvilke af budgettets udgiftsposter der påvirkes.

Det oplyses, hvilken metode der er benyttet til at beregne virkningerne for indtægterne. 

(1) En mekanisme, der giver staten mulighed for at overvåge udenlandske investeringer i virksomheder/sektorer af strategisk betydning og afvise dem på visse betingelser.
(2) Disse overvejelser foregriber ikke spørgsmålet om, hvorvidt alle screeningmekanismer er i fuld overensstemmelse med EU-retten.
(3) COM (2015) 497 af 14.10.2015.
(4) Sag C-265/95, Kommissionen mod Frankrig ("jordbær"), præmis 33.
(5) Sag C-463/00, Kommissionen mod Spanien, præmis 34; sag C-212/09, Kommissionen mod Portugal, præmis 83 og sag C-244/11, Kommissionen mod Grækenland, præmis 67.
(6) Rådets forordning (EF) nr. 139/2004 af 20. januar 2004 om kontrol med fusioner og virksomhedsovertagelser (EUT L 24 af 29.1.2004, s. 1).
(7) For at sikre en smidig anvendelse af mekanismen til screening af udenlandske direkte investeringer på nationalt plan og af proceduren i henhold til artikel 21, stk. 4, i EU's fusionsforordning, kunne det være nyttigt, at medlemsstaterne angiver, om en transaktion vil være omfattet af EU's fusionsforordning, når de underretter Kommissionen og de øvrige medlemsstater om, at de har indledt en procedure i henhold til artikel 8, stk. 1, i forslaget til forordning.
(8) Rådets direktiv 2008/114/EF af 8. december 2008 om indkredsning og udpegning af europæisk kritisk infrastruktur og vurdering af behovet for at beskytte den bedre (EUT L 345 af 23.12.2008, s. 75).
(9) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/72/EF af 13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for elektricitet og om ophævelse af direktiv 2003/54/EF (EUT L 211 af 14.8.2009, s. 55).
(10) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/73/EF af 13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for naturgas og om ophævelse af direktiv 2003/55/EF (EUT L 211 af 14.8.2009, s. 94).
(11) Den nye forordning om ophævelse af forordning (EU) nr. 994/2010 befinder sig i øjeblikket i vedtagelsesprocessen og forventes af træde i kraft i efteråret 2017.
(12) COM (2016) 862, Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om risikoberedskab i elsektoren og om ophævelse af direktiv 2005/89/EF.
(13) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/1148 af 6. juli 2016 om foranstaltninger, der skal sikre et højt fælles sikkerhedsniveau for net- og informationssystemer i hele Unionen (EUT L 194 af 19.7.2016, s. 1).
(14) Meddelelse fra Kommissionen - Imødegåelse af udfordringerne på råvaremarkederne og med hensyn til råstoffer, (KOM(2011) 25).
(15) JOIN(2013) 1 final af 7.2.2013.
(16) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 283/2014 af 11. marts 2014 om retningslinjer for transeuropæiske net inden for telekommunikationsinfrastruktur og om ophævelse af beslutning nr. 1336/97/EF (EUT L 86 af 21.3.2014, s. 14).
(17) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/1148 af 6. juli 2016 om foranstaltninger, der skal sikre et højt fælles sikkerhedsniveau for net- og informationssystemer i hele Unionen.
(18) Kommissionens meddelelse COM(2016) 410 om styrkelse af Europas system for modstandsdygtighed over for cyberangreb og fremme af en konkurrencedygtig og innovativ cybersikkerhedsindustri
(19) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 283/2014 af 11. marts 2014 om retningslinjer for transeuropæiske net inden for telekommunikationsinfrastruktur og om ophævelse af beslutning nr. 1336/97/EF.
(20) EUT L 293 af 31.10.2008, s. 3.
(21) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/44/EF af 5. september 2007 om ændring af Rådets direktiv 92/49/EØF og direktiv 2002/83/EF, 2004/39/EF, 2005/68/EF og 2006/48/EF hvad angår procedurereglerne og kriterierne for tilsynsmæssig vurdering af erhvervelser og forøgelse af kapitalandele i den finansielle sektor (EUT L 247 af 21.9.2007, s.1-16), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU af 26. juni 2013 om adgang til at udøve virksomhed som kreditinstitut og om tilsyn med kreditinstitutter og investeringsselskaber, om ændring af direktiv 2002/87/EF og om ophævelse af direktiv 2006/48/EF og 2006/49/EF (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 338–436),), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF af 25. november 2009 om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II) (EUT L 335 af 17.12.2009, s. 1-155), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 349-496).
(22) Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 af 5. maj 2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse (EUT L 134 af 29.5.2009, s. 1).
(23) Jf. navnlig Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/109/EF af 15. december 2004 om harmonisering af gennemsigtighedskrav i forbindelse med oplysninger om udstedere, hvis værdipapirer er optaget til handel på et reguleret marked, og om ændring af direktiv 2001/34/EF (EUT L 390 af 31.12.2004, s. 38); Direktiv 2004/25/EF om overtagelsestilbud (EUT L 142 af 30.4.2004, s. 12).
(24) Se f.eks. direktiv 2008/114/EF af 8. december 2008 om indkredsning og udpegning af europæisk kritisk infrastruktur, direktiv 2009/73/EF om fælles regler for det indre marked for naturgas og direktiv 2009/72/EF om fælles regler for det indre marked for elektricitet, forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse, direktiv (EU) 2016/1148 om foranstaltninger, der skal sikre et højt fælles sikkerhedsniveau for net- og informationssystemer i hele Unionen, og om ophævelse af forordning (EU) nr. 994/2010.
(25) Rådets forordning (EF) nr. 139/2004 af 20. januar 2004 om kontrol med fusioner og virksomhedsovertagelser (EUT L 24 af 29.1.2004, s. 1).
(26) Jf. finansforordningens artikel 54, stk. 2, litra a) hhv. b).
(27) Forklaringer vedrørende forvaltningsmetoder og henvisninger til finansforordningen findes på webstedet BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(28) OB = opdelte bevillinger / IOB = ikke-opdelte bevillinger.
(29) EFTA: Den Europæiske Frihandelssammenslutning.
(30) Kandidatlande og, efter omstændighederne, potentielle kandidatlande på Vestbalkan.
(31) År N er det år, hvor gennemførelsen af forslaget/initiativet påbegyndes.
(32) Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.
(33) År N er det år, hvor gennemførelsen af forslaget/initiativet påbegyndes.
(34) Resultater er de produkter og tjenesteydelser, der skal leveres (f.eks. antal finansierede studenterudvekslinger, antal km bygget vej osv.).
(35) Som beskrevet i punkt 1.4.2. "Specifikke mål ...".
(36) År N er det år, hvor gennemførelsen af forslaget/initiativet påbegyndes.
(37) Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.
(38) KA: kontraktansatte, LA: lokalt ansatte, UNE: udstationerede nationale eksperter, V: vikarer, JED: junioreksperter ved delegationerne.
(39) Delloft for eksternt personale under aktionsbevillingerne (tidligere BA-poster).
(40) Med hensyn til EU's traditionelle egne indtægter (told og sukkerafgifter) opgives beløbene netto, dvs. bruttobeløb, hvorfra der er fratrukket opkrævningsomkostninger på 25 %.

Bruxelles, den 13.9.2017

COM(2017) 487 final

BILAG

til

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om et regelsæt for screening af udenlandske direkte investeringer i Den Europæiske Union

{SWD(2017) 297 final}


BILAG

Liste over projekter og programmer af interesse for Unionen, jf. artikel 3, stk. 3

De europæiske GNSS-programmer (Galileo og EGNOS)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1285/2013 af 11. december 2013 om etablering og drift af de europæiske satellitbaserede navigationssystemer og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 876/2002 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 683/2008.

Copernicus:

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 377/2014 af 3. april 2014 om oprettelse af Copernicusprogrammet (EUT L 122 af 24.4.2014, s. 44).

Horisont 2020:

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) Nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 – rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF, herunder foranstaltninger i forbindelse med centrale støtteteknologier såsom kunstig intelligens, robotteknologi, halvledere og cybersikkerhed.

Transeuropæisk transportnet (TEN-T):

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1315/2013 af 11. december 2013 om Unionens retningslinjer for udvikling af det transeuropæiske transportnet og om ophævelse af afgørelse nr. 661/2010/EU (EUT L 348 af 20.12.2013, s. 1-128).

Transeuropæisk energinet (TEN-E):

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 347/2013 af 17. april 2013 om retningslinjer for den transeuropæiske energiinfrastruktur og om ophævelse af beslutning nr. 1364/2006/EF og ændring af forordning (EF) nr. 713/2009, (EF) nr. 714/2009 og (EF) nr. 715/2009 (EUT L 115 af 25.4.2013, s. 39).

Transeuropæisk telenet:

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 283/2014 af 11. marts 2014 om retningslinjer for transeuropæiske net inden for telekommunikationsinfrastruktur og om ophævelse af beslutning nr. 1336/97/EF.