Bruxelles, den 29.8.2017

COM(2017) 457 final

2017/0211(NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Den Internationale Vinorganisation


BEGRUNDELSE

1.FORSLAGETS GENSTAND

Nærværende forslag vedrører afgørelsen om den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Den Internationale Vinorganisation (OIV) i forbindelse med den påtænkte vedtagelse af en beslutning om at indrømme Unionen en særlig status i OIV.

2. BAGGRUND FOR FORSLAGET

2.1Aftalen om oprettelse af Den Internationale Vinorganisation

Aftalen om oprettelse af Den Internationale Vinorganisation blev undertegnet i Paris den 3. april 2001 (herefter "aftalen") og har til formål at oprette OIV, som erstatter Det Internationale Vinkontor. Aftalen trådte i kraft den 1. januar 2004.

20 medlemsstater er parter i aftalen 1 .

2.2Den Internationale Vinorganisation

OIV er en mellemstatslig videnskabelig og teknisk organisation inden for sektoren for vindyrkning, vin og andre vinavlsprodukter.

OIV bidrager til international harmonisering af eksisterende fremgangsmåder og standarder vedrørende vin ved at udarbejde resolutioner på følgende områder:

   betingelserne for vinproduktion

   ønologiske fremgangsmåder

   definition og/eller beskrivelse af produkter, mærkning og salgsemballering

   analysemetoder og metoder til bedømmelse af vinavlsprodukter.

2.3Den påtænkte OIV-afgørelse

Dette er ikke et initiativ under programmet for målrettet og effektiv regulering (REFIT).

OIV skal ved sin 16. generalforsamling den 20. oktober 2017 vedtage en beslutning vedrørende tildeling til Unionen af en særlig status i OIV ("den påtænkte retsakt").

Unionen har ingen officiel status i OIV. Formålet med den påtænkte retsakt er at styrke og formalisere Unionens rolle i OIV.

3.DEN HOLDNING, DER SKAL INDTAGES PÅ UNIONENS VEGNE

3.1Holdningens begrundelse og formål

Den 1. oktober bemyndigede Rådet Kommissionen til at indlede sonderende drøftelser med OIV med henblik på at opnå en særlig status for Unionen i overensstemmelse med artikel 4 i OIV's forretningsorden.

Eftersom Unionen i øjeblikket ingen officiel status har i OIV, inviteres Kommissionens repræsentanter udelukkende på et uformelt grundlag til at deltage i møderne i ekspertgrupperne, udvalgene og underudvalgene, men de kan ikke deltage i møderne i forretningsudvalget. De indbydes nogle gange til at deltage i generalforsamlingen (som observatører), når medlemmerne af OIV vedtager resolutioner. Unionen yder ikke noget bidrag til OIV.

Denne begrænsede deltagelse gør det ikke muligt for Kommissionen at holde sig fuldt orienteret om udarbejdelsen af nye resolutioner.

I lyset af de retsvirkninger visse OIV-resolutioner kan have, og i betragtning af Unionens beføjelser på de områder som OIV beskæftiger sig med, er formålet med den påtænkte retsakt at styrke og formalisere Unionens rolle i OIV.

En sådan status vil gøre det muligt for Kommissionen i dens egenskab af repræsentant for Unionen på grundlag af artikel 17 i TEU at modtage fuldstændige oplysninger om udarbejdelsen af nye resolutioner, at samordne Unionens fælles holdning til disse resolutioner og på Unionens vegne formelt at gribe ind i udvalgenes, underudvalgenes og ekspertgruppernes arbejde samt at deltage i møderne i forretningsudvalget og generalforsamlingen. Herved vil Unionens repræsentation i OIV sikres, uden at der sættes spørgsmålstegn ved medlemsstaternes videnskabelige eksperters rolle i OIV.

Indrømmelse af en sådan status vil endvidere give Unionen adgang til al OIV-dokumentation på de samme vilkår som medlemmer af OIV. Dette vil lette forberedelsen af fremtidige afgørelser, som Rådet vedtager i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF, forud for afstemningen om resolutioner i OIV's Generalforsamling.

I lyset af ovenstående bør det foreslås til OIV, at Unionen tildeles den særlige status, der er omhandlet i artikel 4 i OIV's forretningsorden. Kommisæren med ansvar for landbrug og udvikling af landdistrikter vil være bemyndiget til at underskrive brevvekslingen på Kommissionens vegne og på dennes ansvar.

3.2Sammenhæng med de gældende bestemmelser på samme område

Selv om OIV's resolutioner i henhold til forordning (EU) nr. 1308/2013 som sådan ikke er bindende på EU-plan, kan nogle af de resolutioner, som OIV vedtager og offentliggør, have retsvirkninger. For så vidt angår vinprodukter henvises der i EU-retten til de resolutioner, som OIV har vedtaget, i de følgende bestemmelser:

fusionsmarkedsordningens artikel 80, stk. 5, om at metoderne til analyse af vin skal tage udgangspunkt i de metoder, der er anbefalet og offentliggjort af OIV, medmindre de er ineffektive eller uhensigtsmæssige til opfyldelsen af de mål, Unionen forfølger

artikel 9 i Kommissionens forordning (EF) nr. 606/2009 om ønologiske fremgangsmåder, i henhold til hvilken renheds- og identitetsspecifikationerne for de stoffer, der anvendes i forbindelse med ønologiske fremgangsmåder, skal være dem, der er fastsat og offentliggjort i OIV's internationale ønologiske kodeks

fusionsmarkedsordningens artikel 80, stk. 3, litra a), om at Kommissionen, når den giver tilladelse til ønologiske fremgangsmåder, skal tage hensyn til de ønologiske fremgangsmåder, der er vedtaget og offentliggjort af OIV

fusionsmarkedsordningens artikel 80, stk. 2, om at importerede vinprodukter skal produceres efter de ønologiske fremgangsmåder, der er godkendt af Unionen eller efter de ønologiske fremgangsmåder, som er anbefalet af OIV og

artikel 3 i forordning (EF) nr. 2870/2000, der fastsætter, at i mangel af analysemetoder fastsat af Unionen til påvisning og kvantitativ bestemmelse af stoffer i bestemte spiritustyper, kan de analysemetoder, som er godkendt af OIV, anvendes.

I betragtning af, at OIV's resolutioner kan have retsvirkninger, og at områderne henhører under Unionens enekompetence, skal Rådet i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF vedtage en afgørelse om, hvilken holdning der skal indtages på Unionens vegne, inden OIV vedtager disse resolutioner. EU's særlige status i OIV vil lette forberedelsen af en sådan holdning.

3.3Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

OIV's resolutioner kan også vedrøre områder, der er omfattet af horisontale EU-bestemmelser, såsom fødevareinformation til forbrugerne og anvendelse af fødevaretilsætningsstoffer i fødevarer.

Det er vigtigt, at EU indrømmes den særlige status, og at EU's repræsentanter dermed får adgang til al OIV-dokumentation og har mulighed for at undersøge, om der er uoverensstemmelser mellem OIV's resolutioner og EU-retten, samt de mulige retsvirkninger heraf.

4.RETLIG BEGRUNDELSE

4.1.    Proceduremæssigt retsgrundlag

4.1.1.    Principper

I artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) bestemmes det, "hvilke holdninger der skal indtages på Unionens vegne i et organ nedsat ved en aftale, når dette organ skal vedtage retsakter, der har retsvirkninger, bortset fra retsakter, der supplerer eller ændrer den institutionelle ramme for aftalen".

Artikel 218, stk. 9, i TEUF finder anvendelse, uanset om Unionen er medlem af organet eller part i den pågældende aftale.

Begrebet "retsakter, der har retsvirkninger" omfatter retsakter, der har retsvirkninger i medfør af de folkeretlige regler, som det pågældende organ er oprettet i henhold til. Det omfatter også instrumenter, der ikke er juridisk bindende i henhold til folkeretten, men som "vil kunne få afgørende indflydelse på indholdet af den lovgivning, der vedtages af EU-lovgiverne".

4.1.2.    Bestemmelsens anvendelse på den foreliggende sag

OIV er et organ, der er nedsat ved en aftale, nemlig aftalen om oprettelse af Den Internationale Vinorganisation.

I betragtning af, at OIV's resolutioner kan have retsvirkninger, og at områderne henhører under Unionens enekompetence, indvirker den retsakt, som OIV skal vedtage, direkte på Unionens interesser.

Den påtænkte retsakt supplerer eller ændrer ikke den institutionelle ramme for aftalen.

Det proceduremæssige retsgrundlag for forslaget til afgørelse er derfor artikel 218, stk. 9, i TEUF.

4.2.    Materielt retsgrundlag

4.2.1.    Principper

Det materielle retsgrundlag for en afgørelse i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF afhænger primært af målet med og indholdet af den påtænkte retsakt, for hvilken der skal indtages en holdning på Unionens vegne. Hvis den påtænkte retsakt har to formål eller består af to led, og hvis det ene af disse formål eller led kan bestemmes som det primære, mens det andet kun er sekundært, skal retsakten i henhold til artikel 218, stk. 19, i TEUF have ét enkelt materielt retsgrundlag, nemlig det, der kræves af det primære eller fremherskende formål eller led.

4.2.2.    Bestemmelsens anvendelse på den foreliggende sag

Hovedformålet med og indholdet af den påtænkte retsakt vedrører den fælles landbrugspolitik.

Det materielle retsgrundlag for forslaget til afgørelse er derfor artikel 43 i TEUF.

4.3.    Konklusion

Retsgrundlaget for den foreslåede retsakt bør være artikel 43 i TEUF sammenholdt med artikel 218, stk. 9, i TEUF.

2017/0211 (NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Den Internationale Vinorganisation

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 43 sammenholdt med artikel 218, stk. 9,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Aftalen om oprettelse af Den Internationale Vinorganisation ("aftalen") trådte i kraft den 1. januar 2004.

(2)I henhold til aftalens artikel 2 kan Den Internationale Vinorganisation (OIV) vedtage henstillinger vedrørende betingelserne for vinproduktion, ønologiske fremgangsmåder, definition og/eller beskrivelse af produkter, mærkning og salgsemballering samt analysemetoder og metoder til bedømmelse af vinavlsprodukter.

(3)EU-lovgivningen om ønologiske fremgangsmåder tager hensyn til OIV's henstillinger. EU's metoder til analyse er baseret på henstillinger fra OIV. OIV's specifikationer af stofferne er indarbejdet direkte i EU-lovgivningen. Andre forhold, som OIV beskæftiger sig med, henhører også under Unionens kompetenceområde.

(4)Det er i OIV's og Unionens gensidige interesse, at Unionen informeres fuldt ud om drøftelserne om udarbejdelse af nye resolutioner fra OIV. Unionens mere aktive deltagelse i OIV's arbejde vil fremme fastlæggelsen af Unionens holdninger vedrørende udkastene til henstillinger fra OIV og den fremtidige udarbejdelse af EU-regler, der er i overensstemmelse med OIV's standarder. Anvendelsesområdet og retningslinjerne for Unionens deltagelse i OIV bør vær klart defineret.

(5)Unionen har i øjeblikket ingen officiel status i Den Internationale Vinorganisation (OIV).

(6)I henhold til artikel 4 i OIV's forretningsorden kan en international mellemstatslig organisation anmode om indrømmelse af en særlig status med henblik på at kunne gribe ind i udvalgenes, underudvalgenes og ekspertgruppernes arbejde og deltage i generalforsamlingens og forretningsudvalgets møder. Det fastsættes i denne artikel, at der på forslag af forretningsudvalget og med generalforsamlingens godkendelse skal indgås en særlig ordning mellem OIV og den pågældende organisation, og at den særlige ordning fastlægger de specifikke samarbejdsvilkår i hvert enkelt tilfælde, herunder beløbet på det årlige finansielle bidrag. Det fastsættes desuden i punkt A.5 i bilag 3 til denne forretningsorden, at afgørelser om indrømmelse af en sådan status træffes af OIV's generalforsamling, samt at en sådan afgørelse fremsendes af OIV's generaldirektør til den pågældende organisation i form af brevveksling.

(7)Den 1. oktober 2015 bemyndigede Rådet Kommissionen til at indlede sonderende drøftelser med OIV med henblik på at opnå en særlig status for Unionen i overensstemmelse med artikel 4 i OIV's forretningsorden 2 . Den særlige ordning mellem OIV og Unionen, der findes i bilaget, er resultatet af de sonderende drøftelser. Virkningerne af Unionens særlige status i OIV er begrænset til de i bilaget nævnte særlige betingelser.

(8)Til trods for at der ikke er forbundet stemmerettigheder med den særlige status, vil en sådan status muliggøre en tættere inddragelse af Unionen i OIV's arbejde uden at medføre en ændring af rollen for de medlemsstater, der er medlem af OIV, og hvis status bør opretholdes.

(9)Som følge af disse sonderende drøftelser bemyndigede Rådet Kommissionen til på EU's vegne at fremsende en anmodning til OIV om indrømmelse af en særlig status til Unionen i henhold til betingelserne i den særlige ordning som anført i bilaget til nærværende afgørelse.

(10)OIV skal ved sin 16. generalforsamling den 20. oktober 2017 vedtage en beslutning vedrørende tildeling til Unionen af en særlig status i OIV ("den påtænkte retsakt").

(11)20 EU-medlemsstater er medlemmer af OIV. Det er hensigtsmæssigt at fastlægge den holdning, som medlemsstaterne skal indtage på Unionens vegne i OIV's generalforsamling, eftersom den påtænkte retsakt vedrører Unionens rolle i OIV, og dermed indvirker direkte på Unionens interesser.

(12)De medlemsstater, der er medlem af OIV, bør støtte generalforsamlingens beslutning om indrømmelse af en sådan særlig status til Unionen og om indgåelse af en særlig ordning med Unionen som anført i bilaget til nærværende afgørelse, i lyset af de retsvirkninger som visse af OIV's resolutioner kan have, og i betragtning af Unionens beføjelser på de områder som OIV beskæftiger sig med.

(13)Det skal præciseres, at OIV's generalforsamlings beslutning om tildeling af en sådan status vil blive fremsendt til EU af OIV's generaldirektør med en bekræftelse af datoen for, hvornår EU's særlige status i OIV får virkning —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne ved OIV's 16. generalforsamling, om beslutningen om at tildele Unionen en særlig status i henhold til betingelserne i en særlig ordning mellem OIV og Unionen, findes i bilaget.

Artikel 2

Den holdning, der er omhandlet i artikel 1, fremføres i fælleskab af de af Unionens medlemsstater, som er medlem af OIV.



Artikel 3

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den .

   På Rådets vegne

   Formand

FINANSIERINGSOVERSIGT

Fin Stat/17/MK/aj/

rev13364208

agri.ddg3.g.2(2017)3305536

6.221.2017,1.

DATO: 12/06/2017

1.

BUDGETPOST:

Kapitel 05 06 INTERNATIONALE ASPEKTER VEDRØRENDE POLITIKOMRÅDET LANDBRUG OG UDVIKLING AF LANDDISTRIKTER

05 06 02 Internationale aftaler på landbrugsområdet

BEVILLINGER:

B2017: 180 000 EUR

2.

FORANSTALTNINGENS BETEGNELSE:
Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Den Internationale Vinorganisation

3.

RETSGRUNDLAG: Retsgrundlaget for dette forslag er artikel 43 sammenholdt med artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

4.

FORANSTALTNINGENS FORMÅL:

Formalisering af EU's rolle i OIV.

5.

FINANSIELLE VIRKNINGER

12-MÅNEDERS PERIODE

(i EUR)

INDEVÆRENDE REGNSKABSÅR 2017

(i EUR)

FØLGENDE REGNSKABSÅR 2018 

(i EUR)

5.0

UDGIFTER, SOM AFHOLDES

-    OVER EU-BUDGETTET
(RESTITUTIONER/INTERVENTIONER)

-    OVER NATIONALE BUDGETTER

-    ANDRE

140 000

   140 000

5.1

INDTÆGTER

-    EU'S EGNE INDTÆGTER
(AFGIFTER/TOLD)

-    NATIONALE KILDER

5.0.1.

UDGIFTSOVERSLAG

5.1.1.

INDTÆGTSOVERSLAG

5.2

BEREGNINGSMÅDE: En særlig ordning i tilknytning til Den Europæiske Unions særlige status i Den Internationale Vinorganisation (OIV) er påtænkt. OIV noterer sig, at EU i forbindelse med denne særlige status vil yde et årligt finansielt bidrag til OIV.

6.0

ER FINANSIERING MULIG OVER DE BEVILLINGER, DER PÅ DET LØBENDE BUDGET ER OPFØRT UNDER DET RELEVANTE KAPITEL?

JA NEJ

6.1

ER FINANSIERING MULIG VED OVERFØRSEL MELLEM KAPITLER PÅ DET LØBENDE BUDGET?

6.2

ER ET TILLÆGSBUDGET NØDVENDIGT?

6.3

BEVILLINGER TIL OPFØRSEL PÅ KOMMENDE BUDGETTER?

JA NEJ

Det årlige finansielle bidrag findes i bilaget til beslutningen.

(1) Belgien, Bulgarien, Cypern, Frankrig, Grækenland, Italien, Kroatien, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
(2) 12434/15 og 12270/15.

Bruxelles, den 29.8.2017

COM(2017) 457 final

BILAG

til

Forslag til Rådets afgørelse
om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Den Internationale Vinorganisation


BILAG

De EU-medlemsstater, der er medlem af OIV, støtter OIV's generalforsamlings beslutning, hvorefter Den Europæiske Union indrømmes særlig status i henhold til betingelserne i følgende særlige ordning mellem OIV og Den Europæiske Union:

Den særlige ordning i tilknytning til Den Europæiske Unions særlige status i Den Internationale Vinorganisation

1. SAMARBEJDSOMRÅDER

Den Internationale Vinorganisation (OIV) og Den Europæiske Union (EU) har fælles mål i forbindelse med vinavl og vin. De bidrager begge til harmoniseringen af fremgangsmåder og standarder på internationalt plan og på EU-plan med henblik på at fremme produktionen og markedsføringen af vinavlsprodukter. OIV vedtager og offentliggør navnlig resolutioner om vinavl og vin og yder bistand til andre internationale organisationer i forbindelse med deres standardiseringsarbejde. Blandt EU's aktiviteter på de områder, som OIV beskæftiger sig med, kan nævnes reglerne for definition, produktion og markedsføring af vin, aromatiserede vinprodukter, vinbrændevin, druemost og spisedruer.

2. SPECIFIKKE SAMARBEJDSVILKÅR

EU, repræsenteret ved Europa-Kommissionen, kan gribe ind i udvalgenes, underudvalgenes og ekspertgruppernes arbejde under OIV. Europa-Kommissionens repræsentant redegør i givet fald på møderne for bl.a. den EU-lovgivning, der måtte eksistere på det pågældende område, og EU's særlige interesse i de spørgsmål, der behandles.

Europa-Kommissionens repræsentant kan deltage i generalforsamlingen og i forretningsudvalgets møder. Europa-Kommissionens repræsentant kan på anmodning og i henhold til OIV's procedureregler informere disse organer om EU's holdninger til spørgsmål på dagsordenen, som EU har en direkte interesse i.

Europa-Kommissionen indbyder regelmæssigt OIV til en informationsudveksling og en drøftelse af emner af fælles interesse for OIV og EU.

OIV sender samtidig med alle de øvrige medlemmer af OIV Europa-Kommissionen (via mailboksen AGRI-OIV@ec.europa.eu) alle relevante dokumenter, herunder udkast til resolutioner, der eventuelt vil blive forelagt til afstemning på generalforsamlingen. For at EU's holdninger i givet fald kan udarbejdes i rette tid, fremsender OIV udkast til resolutioner snarest muligt inden den generalforsamling, hvor de vil blive fremlagt til afstemning.

Europa-Kommissionen sender OIV alle de relevante dokumenter om vedtagelsen af nye EU-retsakter, som OIV har en direkte interesse i, når dokumenterne offentliggøres.

OIV noterer sig, at EU agter at yde et årligt finansielt bidrag på 140 000 EUR.