Bruxelles, den 28.6.2017

COM(2017) 342 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om Kommissionens udøvelse af den beføjelse til at vedtage delegerede retsakter, der er tillagt den ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/802 af 11. maj 2016 om begrænsning af svovlindholdet i visse flydende brændstoffer


RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG
RÅDET
om Kommissionens udøvelse af den beføjelse til at vedtage delegerede retsakter, der er tillagt den ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/802 af 11. maj 2016 om begrænsning af svovlindholdet i visse flydende brændstoffer

1. INDLEDNING

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/802 1 af 11. maj 2016 (kodifikation) om begrænsning af svovlindholdet i visse flydende brændstoffer har til formål at forebygge og bekæmpe luftforurening forårsaget af skadelige emissioner fra forbrænding af flydende brændstoffer, herunder i skibsbrændstoffer med et højt svovlindhold, som er skadelige for menneskers sundhed og miljøet, og som bidrager til dannelsen af sur nedbør.

Direktivet giver Kommissionen beføjelse til at vedtage delegerede retsakter for at tilpasse følgende artikler og bilag til den videnskabelige og tekniske udvikling, ikke mindst for at sikre overensstemmelse med de relevante instrumenter, der er vedtaget af Den Internationale Søfartsorganisation (IMO), og i relevante tilfælde med andre EU- eller internationale standarder:

·Artikel 2, litra a) til e) og p), om definitioner og specifikationer for brændstoffer, der er omfattet af direktivet

·Artikel 13, stk. 2, litra b), første afsnit, om prøvetagning og analyse af skibsbrændstoffer til forbrænding om bord, når dette er under levering til skibe

·Artikel 13, stk. 3, om referencemetoden til bestemmelse af svovlindholdet i flydende brændstoffer

·Bilag I og II om ækvivalente emissionsværdier og kriterierne for anvendelse af emissionsreduktionsmetoder som omhandlet i artikel 8.

2. RETSGRUNDLAG

Denne rapport forelægges i medfør af artikel 16, stk. 2, i direktiv 2016/802/EU, hvori Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i en periode på fem år fra den 17. december 2012 og pålægges at udarbejde en rapport vedrørende delegationen af beføjelser senest ni måneder inden udløbet af den femårige periode. Delegationen af beføjelser forlænges automatisk for perioder af samme varighed, medmindre Europa-Parlamentet eller Rådet tilbagekalder delegationen i henhold til artikel 16, stk. 2.

3. UDØVELSE AF DE DELEGEREDE BEFØJELSER

Det blev i sin tid anset for nødvendigt at tillægge Kommissionen denne beføjelse til at tilpasse et antal bestemmelser i direktivet til den videnskabelige og tekniske udvikling. Siden den seneste ændring af de retlige bestemmelser i 2012 2 er der imidlertid ikke sket nogen større udvikling inden for brændstofspecifikationerne, standarderne for verifikation af svovlindholdet eller emissionsreduktionsmetoderne, som kunne have foranlediget Kommissionen til at anvende de delegerede beføjelser, den er tillagt i direktivet.

I betragtning af ikrafttrædelsen den 1. januar 2020, jf. direktivets artikel 6, stk. 1, litra b), af det strengere krav om et svovlindhold på maksimalt 0,50 % i brændstof til skibe, der sejler i EU-farvande uden for svovlemissionskontrolområder (SOx-kontrolområder), såvel som internationalt, kan nye skibsbrændstoffer og emissionsreduktionsmetoder imidlertid finde vej til EU-markedet for at sikre overensstemmelse med det strengere krav. Desuden arbejder IMO i øjeblikket på nye relevante standarder og andre tekniske bestemmelser. Udviklingen i disse to forhold vil sandsynligvis kræve, at Kommissionen anvender sine delegerede beføjelser for at sikre, at direktivet tilpasses til den videnskabelige og tekniske udvikling og er i overensstemmelse med de standarder, der er vedtaget af IMO.

4. KONKLUSION

Gennem de seneste fem år har Kommissionen ikke udnyttet de delegerede beføjelser, den er tillagt i direktiv 2016/802/EU. Kommissionen opfordrer Europa-Parlamentet og Rådet til at tage rapporten til efterretning.

(1)  EUT L 132 af 21.5.2016, s. 58.
(2)  EUT L 327 af 27.11.2012, s. 1.