6.7.2018   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 237/19


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Bekæmpelse af ulovligt indhold på nettet — Større ansvar for onlineplatforme

(COM(2017) 555 final)

(2018/C 237/03)

Ordfører:

Bernardo HERNÁNDEZ BATALLER

Anmodning om udtalelse

Kommissionen, 17.11.2017

Retsgrundlag

Artikel 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

Kompetence

Sektionen for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug

Vedtaget i sektionen

9.3.2018

Vedtaget på plenarforsamlingen

14.3.2018

Plenarforsamling nr.

533

Resultat af afstemningen

(for/imod/hverken for eller imod)

180/4/5

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1.

Ulovligt indhold på nettet er et komplekst og horisontalt problem, som det er nødvendigt at angribe fra flere vinkler, både med hensyn til at vurdere dets konsekvenser og dets harmonisering i medlemsstaternes lovgivning.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) understreger vigtigheden af at etablere en passende og afbalanceret lovgivningsramme for platforme i det indre marked, som kan bidrage til at skabe et klima præget af tillid både for virksomhederne og for forbrugerne generelt, så alle trygt kan bruge platformene. Med hensyn til regulering og selvregulering bør der indføres fleksible og bæredygtige politiske tilgange, som tager direkte fat på udfordringerne. Det gælder navnlig procedurer i forbindelse med afsløring, efterforskning, anmeldelse og fjernelse af ulovligt indhold på platforme.

1.2.

EØSU mener, at vedtagelse af kriterier og foranstaltninger skal ske i overensstemmelse med de betragtninger, udvalget har fremsat i tidligere udtalelser. Udgangspunktet bør være, at det, der er ulovligt offline, også er ulovligt online. EØSU understreger vigtigheden af teknologineutralitet og sammenhæng mellem regler, der finder anvendelse online og offline i tilsvarende situationer, i det omfang det er nødvendigt og muligt.

1.3.

Det er afgørende at skabe bedst mulig balance mellem de planlagte begrænsninger af ulovligt indhold og sikringen af de grundlæggende rettigheder. Det gælder også med hensyn til onlineplatformenes størrelse og aktiviteter.

EØSU opfordrer Kommissionen til at træffe passende foranstaltninger mod den stigende forekomst af voldelige og/eller diskriminerende budskaber på platformene og understreger betydningen af at beskytte sårbare personer og børn og bekæmpe enhver form for racisme, sexisme, tilskyndelse til terror og chikane, også på det digitale område.

1.4.

Navnlig bør der ses på effektiviteten af de foranstaltninger, der skal iværksættes for så vidt angår de onlineplatforme, hvis hjemsted er uden for EU's territorium.

Endvidere bør Kommissionen så vidt muligt på ny gennemgå og kortlægge, hvilket indhold der er ulovligt, så bestemmelserne også omfatter materiale, der ikke udtrykkeligt er nævnt i meddelelsen.

Under alle omstændigheder bør der arbejdes på, at de vejledende principper for procedurerne i forbindelse med påvisning, efterforskning, anmeldelse og fjernelse finder anvendelse i følgende tilfælde:

a)

for at beskytte rettigheder nedfældet i internationale konventioner, såsom dem, der har til formål at beskytte:

børn mod digitalt indhold, der kan stride mod bestemmelser i konventionen om barnets rettigheder

personer med handicap mod digitalt indhold, der kan stride mod bestemmelser i konventionen om rettigheder for personer med handicap

b)

for at sikre, at der ikke forekommer kønsdiskriminering i digitalt indhold, især for så vidt angår princippet om lige adgang for mænd og kvinder til goder og tjenester, og for at værne om kønsligestilling og den menneskelige værdighed i reklamer

c)

for at garantere og sikre, at digitalt indhold er i overensstemmelse med den digitale dagsorden med det mål at styrke forbrugernes sikkerhed og rettigheder i det digitale samfund.

Meddelelsen bør henvise til den betydning, ulovligt indhold kan have for det indre marked, så der kan træffes de nødvendige forebyggende foranstaltninger til sikring af, at det indre marked kan fortsætte med at fungere i overensstemmelse med de principper, der ligger til grund for det.

1.5.

EØSU betragter generelt Kommissionens offentliggørelse af denne meddelelse, som indeholder en fornuftig tilgang til at bekæmpe ulovligt indhold på onlineplatforme, som yderst positiv. Man bør derfor overveje muligheden af at revidere indholdet af direktivet om elektronisk handel, direktivet om urimelig handelspraksis og direktivet om vildledende og sammenlignende reklame, med udgangspunkt bl.a. i standarder, som gælder fremover, og som er teknologineutrale og af vital betydning for udviklingen af europæiske platforme for ikke at skabe usikkerhed hos de økonomiske aktører eller begrænse adgangen til digitale tjenester.

2.   Baggrund

2.1.

Onlineplatforme er leverandører af tjenesteydelser i informationssamfundet, der fungerer som mellemled i et bestemt digitalt økosystem. De omfatter en bred vifte af aktører, som deltager i en lang række økonomiske aktiviteter, herunder e-handel, medier, søgemaskiner, deleøkonomien, almennyttige aktiviteter, distribution af kulturelt indhold og sociale netværk. Det er vanskeligt at formulere en klar og præcis definition af disse platforme, da de konstant udvikler sig og ændrer karakter. I det indre marked spiller de i øjeblikket en vigtig rolle, som vil vokse endnu mere i fremtiden.

2.2.

Kommissionen tog allerede hul på temaet om onlineplatforme i forbindelse med det digitale indre marked (1) og erkendte, at den største udfordring, EU i dag står over for, når det gælder sikring af sin fremtidige konkurrenceevne i global sammenhæng, er effektivt at fremme innovation inden for dette område og samtidig sikre en passende beskyttelse af forbrugernes og andre brugeres interesser. Kommissionen havde derfor til hensigt at revidere direktiverne om telekommunikation, e-databeskyttelse og elektronisk kommunikation for så vidt angår »over the top«-onlinekommunikationstjenester.

2.3.

I sin udtalelse om denne meddelelse understregede EØSU (2), at mange onlineplatforme spiller en vigtig rolle i deleøkonomien, og udvalget gentog sine tidligere konklusioner vedrørende denne, navnlig med hensyn til beskyttelse af forbrugere, arbejdstagere og selvstændige. Udvalget understregede også nødvendigheden af at imødegå faren for fragmentering af lovgivningen og fandt det derfor nødvendigt at anlægge en sammenhængende tilgang på EU-plan.

2.4.

Nu giver Kommissionen sig så i denne meddelelse i kast med »bekæmpelse af ulovligt indhold på nettet« og forsøger at ansvarliggøre onlineplatformene ved at opstille en række kriterier og retningslinjer med det formål at få onlineplatformene til at intensivere indsatsen mod ulovligt indhold på nettet i samarbejde med de nationale myndigheder, medlemsstaterne og andre berørte parter.

2.4.1.

Formålet er at intensivere gennemførelsen af god praksis for at forebygge, påvise, fjerne og hindre adgang til ulovligt indhold, så der sikres:

a)

en effektiv fjernelse af ulovligt indhold

b)

øget gennemsigtighed og beskyttelse af de grundlæggende rettigheder på internettet

c)

en afklaring af, hvilket ansvar platformene har, når de træffer effektive foranstaltninger for at påvise, fjerne eller hindre adgangen til ulovligt indhold (de såkaldte »barmhjertige samaritaner«-tiltag).

2.4.2.

EU's retlige ramme består af både bindende og ikkebindende regler, navnlig direktivet om elektronisk handel (3), som harmoniserer de betingelser, hvorunder onlineplatformene kan drage fordel af fritagelsen for ansvar for ulovligt indhold, som de lagrer i det digitale indre marked.

2.4.3.

For indeværende findes der ikke en harmoniseret og sammenhængende tilgang til fjernelse af ulovligt indhold i EU, eftersom hvad der er ulovligt, er bestemt ved specifik lovgivning på EU-plan samt ved national lovgivning. Under alle omstændigheder ville en mere samordnet tilgang gøre bekæmpelsen af ulovligt indhold mere effektiv og gavne udviklingen af det digitale marked.

2.4.4.

Meddelelsen undersøger, hvilke kriterier der skal fastsættes med hensyn til, hvilken fremgangsmåde onlineplatforme, kompetente myndigheder og brugere bør følge for at påvise ulovligt indhold hurtigt og effektivt. Ifølge meddelelsen bør onlineplatformene derfor systematisk styrke deres samarbejde med de kompetente myndigheder i medlemsstaterne, og medlemsstaterne bør sikre, at domstolene er i stand til effektivt at reagere på ulovligt indhold på nettet, samt styrke det grænseoverskridende samarbejde.

2.4.4.1.

For at fjernelse af ulovligt indhold på nettet kan ske hurtigere og mere pålideligt, bør der indføres mekanismer, der sætter pålidelige indberettere i stand til at handle. Disse er specialiserede enheder med særlig ekspertise i at identificere ulovligt indhold og særlige strukturer til at påvise og identificere et sådant indhold online. Kommissionen vil yderligere undersøge muligheden for at nå til enighed om fælles EU-kriterier for pålidelige indberettere.

2.4.4.2.

Hvad angår indberetninger fra brugere bør onlineplatforme etablere en lettilgængelig og brugervenlig mekanisme, der gør det muligt for deres brugere at indberette indhold på platformene, der anses for ulovligt.

2.4.4.3.

Med hensyn til sikring af et højt kvalitetsniveau for indberetningerne, mener Kommissionen, at der bør etableres effektive mekanismer til at lette indberetninger, der er tilstrækkeligt præcise og velbegrundede.

2.4.5.

Der ses nærmere på relevansen af at fastlægge proaktive foranstaltninger hos onlineplatformene med hensyn til ansvarsfritagelse og anvendelse af teknologi til påvisning og identifikation af ulovligt indhold.

2.4.6.

Fjernelse af ulovligt indhold er et andet aspekt, som belyses i meddelelsen, idet det anbefales, at der oprettes robuste beskyttelsesforanstaltninger, som begrænser risikoen for fjernelse af lovligt indhold. Kommissionen opfordrer til at overholde kravet om »straks« at fjerne indhold og underrette de retshåndhævende myndigheder om de ulovlige aktiviteter samt at fremme gennemsigtigheden, når det gælder platformenes indholdspolitik og »indberetnings- og fjernelsesprocedurer«.

2.4.7.

Hvad angår beskyttelsesmekanismer mod uretmæssig fjernelse og mod misbrug af systemet kommer Kommissionen ind på spørgsmålet om anfægtelse af en afgørelse og foranstaltninger til forebyggelse af indberetninger og anfægtelser, der afgives i ond tro.

2.4.8.

Spørgsmålet om at hindre, at ulovligt indhold vises igen, behandles ved at undersøge muligheden for at indføre foranstaltninger mod brugere, der gentagne gange offentliggør ulovligt indhold af samme art, med henblik på at bringe udbredelsen af et sådant ulovligt indhold til ophør. Kommissionen opfordrer til yderligere brug og udvikling af automatiserede teknologier til at hindre, at ulovligt onlinemateriale vises igen, f.eks. med automatisk filtrering af genupload.

2.4.9.

Kort sagt udstikker meddelelsen retningslinjer, men ændrer ikke den gældende retlige ramme og indeholder ikke retligt bindende regler. Den har først og fremmest til formål at vejlede onlineplatforme i, hvordan de kan leve op til deres ansvar, hvad angår bekæmpelse af ulovligt indhold, som de lagrer. Den tager også sigte på at integrere gode proceduremæssige praksisser på tværs af forskellige former for ulovligt indhold og på at fremme et tættere samarbejde mellem platforme og de kompetente myndigheder.

3.   Generelle bemærkninger

3.1.

EØSU tager denne meddelelse til efterretning og opfordrer Kommissionen til at udarbejde programmer og iværksætte effektive foranstaltninger, som sikrer en stabil og sammenhængende lovgivningsmæssig ramme for en effektiv fjernelse af ulovligt indhold. Udvalget mener endvidere, at meddelelsen er hensigtsmæssig i betragtning af den indvirkning, onlineplatformene har på dagligdagen, de risici, der er forbundet med deres udbredte anvendelse, og deres indflydelse på det indre marked, der har til formål at undgå fragmentering mellem nationale lovgivninger og fjerne tekniske, juridiske og skattemæssige hindringer, så virksomheder, borgere og forbrugere fuldt ud kan drage fordel af de digitale værktøjer og tjenester.

EØSU understreger behovet for onlineplatforme til bekæmpelse af ulovligt indhold og illoyal handelspraksis (f.eks. videresalg af underholdningsarrangementer til ublu priser) ved hjælp af lovgivningsmæssige foranstaltninger suppleret af effektive selvregulerende foranstaltninger (f.eks. gennem helt klare betingelser for anvendelse og passende mekanismer til at udpege personer, der gentager lovovertrædelser, eller ved at udpege specialiserede indholdsansvarlige og spore ulovligt indhold) eller ved at indføre kombinerede foranstaltninger;

3.2.

EØSU mener, at tilfælde af ulovligt indhold bør gennemgås og kategoriseres, så de ikke er begrænset til dem, der er omtalt i meddelelsen (tilskyndelse til terror, fremmedfjendske ytringer, der offentligt ansporer til had og vold, materiale med seksuelt misbrug af børn). Uden at etablere nogen udtømmende liste, men med henblik på at opstille kriterier for kategorisering kunne andre tilfælde medtages, f.eks. klart ondsindet ærekrænkelse, distribution af materiale, som krænker den menneskelige værdighed, og sexistisk indhold, der opfordrer til kønsbestemt vold.

Derfor bør der arbejdes på, at de vejledende principper for procedurerne i forbindelse med påvisning, efterforskning, anmeldelse og fjernelse finder anvendelse i følgende tilfælde:

a)

for at beskytte rettigheder nedfældet i internationale konventioner, såsom dem, der har til formål at beskytte:

børn mod digitalt indhold, der kan stride mod bestemmelser i konventionen om barnets rettigheder

personer med handicap mod digitalt indhold, der kan stride mod bestemmelser i konventionen om rettigheder for personer med handicap

b)

for at sikre, at der ikke forekommer kønsdiskriminering i digitalt indhold, især for så vidt angår princippet om lige adgang for mænd og kvinder til goder og tjenester, og for at værne om kønsligestilling og den menneskelige værdighed i reklamer

c)

for at garantere og sikre, at digitalt indhold er i overensstemmelse med den digitale dagsorden med det mål at styrke forbrugernes sikkerhed og rettigheder i det digitale samfund.

3.3.

EØSU går ind for styrkede foranstaltninger til bekæmpelse af ulovligt digitalt indhold, især med henblik på beskyttelse af mindreårige og fjernelse af indhold med hadefuld tale eller tilskyndelse til terror. Udvalget opfordrer til, at der tages hensyn til behovet for at forebygge chikane og vold mod sårbare personer.

3.4.

Ikke desto mindre varierer begrebet ulovligt onlineindhold fra et retligt synspunkt fra den ene medlemsstat til den anden, og forstås forskelligt fra et etisk synspunkt fra den ene person til den anden. Der kan således anføres eksempler, som er mindre oplagte end ovennævnte, hvor spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om ulovligt indhold, vil afhænge af fortolkningen og løsningen af konflikter mellem grundlæggende rettigheder, herunder ytringsfriheden, og andre anerkendte rettigheder. Der bør sikres en balance mellem disse rettigheder med henblik på at undgå sådanne konflikter. Ikke desto mindre bør det understreges, at det er vigtigt at skride ind over for udbredelsen af falske nyheder, hvorfor EØSU mener, at onlineplatforme bør udstyre brugerne med redskaber til at anmelde falske nyheder på en sådan måde, at andre brugere kan få oplysninger om, at rigtigheden af indholdet er blevet anfægtet. Hertil kommer, at onlineplatforme kunne indgå partnerskaber med pålidelige indberettere, dvs. certificerede websteder for faktatjek, med henblik på at øge brugernes tillid til ægtheden af onlineindholdet.

3.5.

Til anskueliggørelse anbefaler udvalget at systematisere tilfælde af ulovligt indhold for så vidt muligt at bidrage til en fælles forståelse heraf i medlemsstaterne, hvilket vil gøre det lettere for dem at prioritere og afgrænse sådanne tilfælde. Udvalget foreslår bl.a. følgende inddeling:

national sikkerhed (terrorisme, korruption, narkotikahandel, våbenhandel, skatteunddragelse og hvidvaskning af penge)

beskyttelse af mindreårige (pornografi, vold osv.)

menneskehandel, prostitution og kønsbaseret vold, herunder sexistiske reklamer

beskyttelse af den menneskelige værdighed (tilskyndelse til had eller diskrimination baseret på race, køn, ideologi eller seksuel orientering)

økonomisk sikkerhed (svig og svindel, piratvirksomhed og forfalskning osv.)

informationssikkerhed (kriminel hacking, dataindsamling med kommercielt sigte, konkurrenceundvigelse, desinformation osv.)

beskyttelse af privatlivets fred (elektronisk chikane, lækage og udnyttelse af personlige oplysninger, aflytning af personlige kommunikationer, opsnapning af geolokalisering af personer osv.)

beskyttelse af omdømme (ærekrænkelse, ulovlig sammenlignende reklame osv.)

intellektuel ejendomsret.

3.5.1.

Udvalget anser det endvidere for nødvendigt at foretage en begrebsmæssig indkredsning af »ulovligt indhold« og »farligt indhold« for at undgå tendentiøse fortolkninger af disse begreber.

3.6.

Der bør rettes særlig opmærksomhed mod følgevirkningerne af en koncentration af visse onlineplatformes økonomiske magt og mod udvikling, behandling og distribution af rent informativt indhold, som kun tilsyneladende er lovligt, dvs. indhold, som forsøger at skjule ulovlige og farlige forhold. På samme måde bør der sættes fokus på ethvert forhold, der har at gøre med massedata og de fordele, som onlineplatforme opnår ved at udnytte disse data.

3.7.

Endvidere er det i lyset af det foreliggende problems globale karakter vigtigt at henvise til muligheden for at analysere og overveje effektive samarbejds- og gensidighedsinitiativer på området under hensyntagen til principper som information, udvalg, gradvis overgang, sikkerhed, dataintegritet, adgang og gennemførelse.

4.   Særlige bemærkninger

4.1.

Hvad angår den overordnede sammenhæng er tiden nu inde til at overveje en revision af direktivet om e-handel, vedtaget i 2000, direktivet om urimelig praksis, vedtaget i 2005, og direktivet om reklame, vedtaget i 2006. Man bør især overveje aspekterne ved de nye økonomiske modeller og andre situationer, hvor der ikke eksisterer noget konventionelt kommercielt forhold. Under alle omstændigheder bør der foretages en harmoniseret styrkelse af ansvarsordningen for onlineindhold i hele EU, og huller i overholdelsen bør fjernes. Alt dette er med henblik på at styrke retssikkerheden og øge tilliden hos virksomhederne og forbrugerne.

4.1.1.

Under alle omstændigheder bør der indføres foranstaltninger mod websteder, som indeholder overtrædelser af direktivernes bestemmelser, herunder muligheden for at blokere adgangen til websider ved hjælp af gennemskuelige procedurer, som giver tilstrækkelige garantier for, at begrænsningen er nødvendig og forholdsmæssig, og at brugerne informeres om årsagen til begrænsningen. Disse garantier omfatter også muligheden for domstolsprøvelse.

4.1.2.

Hvad angår påvisning af og underretning om ulovligt indhold fastslår meddelelsen, at der bør tages hensyn til, at nationale domstole og myndigheder kan iværksætte forebyggende foranstaltninger og andre tiltag for at fjerne eller blokere adgangen til ulovligt indhold. Disse foranstaltninger bør ledsages af foranstaltninger, som er udformet på linje med, hvad EØSU har formuleret om foranstaltningerne som led i forordningen om samarbejde mellem forbrugermyndigheder (4).

4.2.

Det er også nødvendigt at etablere mekanismer til identificering af de ansvarlige samt svarmekanismer, som muliggør tilbagekaldelse af forudgående tilladelse eller tilladelse på stedet. Endvidere vil det være nødvendigt at fastlægge de foranstaltninger, der skal træffes i de enkelte tilfælde under hensyntagen til baggrunden og de tilgængelige oplysninger.

4.3.

De aspekter, der vedrører godkendelse af indhold i forbindelse med tidligere indberetninger, kunne også gøres mere specifikke. Der kunne for eksempel udarbejdes lister over onlineplatforme med ulovligt indhold og over officielt anerkendte onlineplatforme, der er i færd med at udvikle bedste praksis. Dette ville bidrage til at sikre et bedre omdømme og øge tilliden til internettet.

Innovation befordrer investering i forskning, udvikling og opkvalificering af arbejdstagere og er af afgørende betydning for nye ideer og nyskabelser. Der bør gøres brug af teknologisk innovation i procedurerne til påvisning, identificering, fjernelse og forebyggelse af ulovligt indhold, f.eks. databehandling og kunstig intelligens, teknologier til automatisk påvisning og filtrering, men i sidste ende bør det sikres, at den enkeltes individuelle beslutninger og handlinger sker på en måde, der garanterer de grundlæggende rettigheder og demokratiske værdier.

EØSU mener som sagt, at der bør findes en balance mellem sikring af de grundlæggende rettigheder og begrænsning af ulovligt indhold, og understreger, at anvendelsen af automatiserede filtreringsteknologier lægger en uforholdsmæssig stor begrænsning på mellemleddenes ret til at drive deres virksomhed, på slutbrugeres ret til ytringsfrihed og på retten til beskyttelse af personoplysninger. Standardløsninger såsom automatisk filtrering af genupload bør ikke bør påtvinges branchen uden at tage hensyn til SMV'erne i IT-sektoren. Den nuværende bedste praksis for anvendelsen af automatiserede filtreringsteknologier viser, at det er nødvendigt systematisk at anvende princippet om, at der skal være »en mand bag rattet«. Dette er et system, hvor kontekstbestemte endelige afgørelser i et mindre antal problematiske sager, altid træffes af mennesker for at mindske risikoen for at krænke den grundlæggende ret til ytringsfrihed. Det bør gøres klart, at kunstig intelligens ikke må erstatte beslutninger truffet af mennesker på basis af etiske vurderinger.

4.4.

Hvad angår indberetningerne foreslår udvalget at iværksætte akkrediteringsprocedurer for pålidelige indberettere, og med hensyn til at »sikre, at indberetningerne er af god kvalitet«, bør der tages hensyn til det hensigtsmæssige i at offentliggøre indberetningerne.

4.5.

Meddelelsen fremlægger ikke noget klart forslag om proaktive, forebyggende eller genuddannelsesbaserede foranstaltninger, som muliggør iværksættelse af en række politiske initiativer på området. En sådan præcision er afgørende for en effektiv og integreret bekæmpelse af ulovligt digitalt indhold.

4.6.

Der bør indføres bestemmelser for tilfælde, hvor beslutninger skal revideres, med henblik på at indhold, som er fejlagtigt fjernet eller indberettet i ond tro, kan genoprettes, herunder især gennem udenretslige tvistbilæggelsesordninger under anvendelse af en adfærdskodeks, der fastsætter sanktioner i tilfælde af manglende overholdelse.

EØSU opfordrer til, at der etableres effektive systemer til klageprocedurer og tvistbilæggelse, som gør det enklere for SMV'er og forbrugere at udøve deres rettigheder.

4.7.

Hvad angår fjernelse af ulovligt indhold bør effektiviteten af forslagene øges ved at indføre et klart afskrækkende element som f.eks. offentliggørelse af de foranstaltninger, der er vedtaget af retssikkerhedshensyn, da dette også ville styrke gennemsigtighedsstandarderne, som er en forudsætning for en optimal og effektiv gennemførelse af et lovgivningsforslag.

Der bør sikres et højt beskyttelsesniveau mellem platformene, forbrugerne og andre økonomiske aktører. Det er vigtigt at fremme systemets gennemsigtighed og fremme samarbejde mellem de enkelte platforme og mellem platformene og myndighederne for at gøre fremskridt i bekæmpelsen af ulovligt indhold.

4.8.

Endelig bør konkrete forslag rettet mod børn udvides til at dække sårbare grupper i den voksne befolkning og tilpasses efter graden af sårbarhed.

Bruxelles, den 14. marts 2018.

Georges DASSIS

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  COM(2016) 288 final af 25. maj 2016 — Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Onlineplatforme og det digitale indre marked — Muligheder og udfordringer for Europa.

(2)  EUT C 75 af 10.3.2017, s. 119.

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/31/EF af 8. juni 2000 om elektronisk handel (EFT L 178 af 17.7.2000, s. 1).

(4)  EUT C 34 af 2.2.2017, s. 100.