13.10.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 374/7


Offentliggørelse af en ansøgning i henhold til artikel 50, stk. 2, litra a), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 af om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer

(2016/C 374/07)

Denne offentliggørelse giver ret til at gøre indsigelse mod ansøgningen, jf. artikel 51 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 (1).

ENHEDSDOKUMENT

»LUCQUES DU LANGUEDOC«

EU-nr.: FR-PDO-0005-01375 — 24.9.2015

BOB ( X ) BGB ( )

1.   Betegnelse

»Lucques du Languedoc«

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Frankrig

3.   Beskrivelse af landbrugsproduktet eller fødevaren

3.1.   Produkttype

Kategori 1.6 — Frugt, grøntsager og korn, også forarbejdet

3.2.   Beskrivelse af produktet med betegnelsen i punkt 1

»Lucques du Languedoc« er en grøn hel oliven, som hverken er opslidset eller knust. Bitterheden fjernes med en alkalisk opløsning og den markedsføres i kølet eller pasteuriseret saltlage.

Med hensyn til udseende har frugten og kernen følgende kendetegn: frugten er grøn og formen asymmetrisk halvmåneformet. Kødet har en lys farve. Kernen er halvmåneformet.

Skindet er tyndt og uden rynker. Det kan undertiden være let ujævnt.

Smagsmæssigt er »Lucques du Languedoc« kendetegnet ved:

en særlig konsistens, fastlagt på grundlag af Det Internationale Olivenråds sensoriske analyse, med en fasthed ≥ 2,5, en trævlethed ≤ 3,5 og en sprødhed ≥ 2 på målt på en 10-trinsskala

en let eller ingen bitterhed eller syrlighed

lette aromaer af avocado til avocadosmør og undertiden også af frisk hasselnød eller nyslået hø

middel salthed.

3.3.   Foder (kun for produkter af animalsk oprindelse) og råvarer (kun for forarbejdede produkter)

Olivenfrugterne stammer udelukkende fra sorten Lucques.

3.4.   Specifikke etaper af produktionen, som skal finde sted i det afgrænsede geografiske område

Produktionen, høsten og forarbejdningen af olivenfrugterne skal foregå i det geografiske område.

3.5.   Særlige regler for udskæring, rivning eller emballering osv. af det produkt, som betegnelsen henviser til

Hvis pasteurisering foretages, skal den finde sted i det geografiske område.

»Lucques du Languedoc« er et sart produkt, som skal håndteres med særlig omhu: det skal derfor anbringes i saltlage og, eventuelt, efterfølgende pasteuriseres så tæt som muligt på høststedet. Kravet om at pasteuriseringen skal foregå i området, er baseret på producenternes viden om produktets organoleptiske egenskaber og dets skrøbelighed. På denne måde bevares produktets karakteristiske egenskaber takket være de faglige færdigheder, som producenterne i produktionskæden besidder, også efter pasteuriseringen. Når pasteuriseringen finder sted i det geografiske område, er det endvidere muligt at udføre kontrollen af produktet hurtigt og dermed begrænse pasteuriseringens indvirkning på produktets kvalitet.

I henseende til tilladte størrelser, må der højst være 37 frugter pr. 100 gram.

Partierne skal være ensartet i både størrelse og farve.

Oliven med følgende defekter må ikke overstige 3 % af de anvendte oliven:

rynket frugt

defekter i skindet, som ikke indvirker på kødet

skader forårsaget af olivenfluen

defekter i skindet forårsaget af hagl

forekomst af stilk

oliven, der er ved at skifte farve.

3.6.   Særlige regler for mærkning af det produkt, som betegnelsen henviser til

4.   Kort angivelse af det geografiske områdes afgrænsning

Det geografiske område, hvor »Lucques du Languedoc« produceres, strækker sig en vestlig del af Aude og en østlig del af Hérault. Det består af kommunerne i følgende kantoner (jf. Frankrigs statistiske kontors (INSEE) geografiske kode pr. 1. januar 2015):

Departementet Aude:

Coursan, Narbonne-1, Narbonne-2, Narbonne-3, Sallèles-d'Aude, Fabrezan (kommunerne Luc-sur-Orbieu, Saint-André-de-Roquelongue), Lézignan-Corbières (kommunerne Argens-Minervois, Cruscades, Homps, Ornaisons, Tourouzelle), Rieux-Minervois (med undtagelse af kommunerne Cabrespine, Castans, Citou, Lespinassière, Limousis, Trassanel), Sigean (kommunerne La Palme, Peyriac-de-Mer, Portel-des-Corbières, Roquefort-des-Corbières, Sigean), Trèbes (kommunerne Badens, Blomac, Bouilhonnac, Floure, Marseillette, Trèbes), Villemoustaussou (kommunerne Malves-en-Minervois.Aniane).

Departementet Hérault:

Agde, Béziers-2, Béziers-3, Cazouls-lès-Béziers, Frontignan, Lattes, Mèze, Montpellier-1, Montpellier-2, Montpellier-3, Montpellier-4, Montpellier-5, Montpellier — Castelnau-le-Lez, Pézenas, Pignan, Béziers-1 (med udtagelse af kommunen Valras-Plage), Clermont-l'Hérault (kommunerne Aspiran, Bédarieux, Bousquet-d'Orb, Brignac, Canet, Ceyras, Clermont-l'Hérault, Lacoste, Liausson, Mérifons, Mourèze, Nébian, Octon, Paulhan, Saint-Félix-de-Lodez, Salasc, La Tour-sur-Orb, Valmascle, Villemagne-l'Argentière, Villeneuvette), Le Crès (kommunerne Le Crès, Vendargues), Gignac (med undtagelse af kommunerne Argelliers, La Boissière), Lodève (kommunerne Le Bosc, Brissac, Causse-de-la-Selle, Celles, Fozières, Lauroux, Lavalette, Lodève, Olmet-et-Villecun, Pégairolles-de-Buèges, Pégairolles-de-l'Escalette, Poujols, Le Puech, Saint-André-de-Buèges, Saint-Étienne-de-Gourgas, Saint-Jean-de-Buèges, Saint-Jean-de-la-Blaquière, Saint-Privat, Soubès, Soumont, Usclas-du-Bosc), Lunel (kommunerne Saint-Just, Saint-Nazaire-de-Pézan), Mauguio (med undtagelse af kommunerne La Grande-Motte, Palavas-les-Flots, Valergues), Saint-Gély-du-Fesc (kommunerne Combaillaux, Murles, Prades-le-Lez, Saint-Clément-de-Rivière, Saint-Gély-du-Fesc, Teyran, Le Triadou, Vailhauquès), Saint-Pons-de-Thomières (med undtagelse af kommunerne Boisset, Cambon-et-Salvergues, Cassagnoles, Castanet-le-Haut, Colombières-sur-Orb, Courniou, Ferrals-les-Montagnes, Ferrières-Poussarou, Fraisse-sur-Agout, Mons, Olargues, Pardailhan, Prémian, Rieussec, Riols, Rosis, Saint-Étienne-d'Albagnan, Saint-Julien, Saint-Martin-de-l'Arçon, Saint-Pons-de-Thomières, Saint-Vincent-d'Olargues, Salvetat-sur-Agout, Le Soulié, Vélieux, Verreries-de-Moussans).

5.   Tilknytning til det geografiske område

Det geografiske områdes egenart:

Naturlige faktorer:

De særlige kendetegn ved det geografiske område for »Lucques du Languedoc«, som mod sydøst ligger ud mod havet og mod nord afgrænses af bjergene, beror på:

en middel højdebeliggenhed og specifikke jordbundsforhold: dette amfiteaterformede område, som udgøres af en række højdedrag og åbner sig ud mod Middelhavet, er et overvejende kalkrigt område med gennemtrængelig og let hydromorf jord, som egner sig godt til »Lucques du Languedoc«.

»Lucques du Languedoc« dyrkes i højder på ikke over 400 meter, normalt på den sydlige solrige side på en skråning med moderat hældning eller eventuelt på den nordlige side, hvis jorden er meget velegnet, eller på veleksponerede terrasseskråninger i gamle lunde.

et Middelhavsklima: med det lave antal regnvejrsdage følger en høj solindstråling, som ligger mellem 2 500 og 2 900 soltimer om året. Kombinationen af disse to faktorer giver sammen med de to fremherskende vinde, mistralen, som blæser fra nordøst, og tramontana'en, som blæser fra nordvest, klimatiske forhold, som er gunstige for bestøvningen af Lucques-sorten om foråret. Det er en af de tidligstblomstrende sorter, og dens bestøvning sker i løbet af maj måned og næsten 15 dage tidligere end for andre sorter.

Menneskelige faktorer:

Den geografiske oprindelse af »Lucques du Languedoc« ligger ved udmundingen af Hérault-kløften. Det er det historiske oprindelsessted for sorten Lucques og syltning af grønne oliven i Languedoc.

Sorten Lucques er mere krævende end de andre lokale sorter, hvad angår temperatur (sorten tåler ikke kulde), vind, bestøvning (træet er ikke selvbestøvende og kræver bestøvning udefra).

På trods af disse dyrkningsmæssige betingelser har kvaliteten af produkterne og landbrugernes forbundethed med oliventræet og dets frugter og senere betalingen for de eksporterede oliven været tilstrækkelig til at udvikle dyrkningen af sorten lokalt, selvom det ikke var muligt at udvide den til andre dele af Frankrig.

»Lucques du Languedoc«, som traditionelt plukkes grøn, fordi grønne oliven er lettere at opbevare end sorte oliven, har et meget tyndt skind, som kræver stor omhu ved håndtering både ved høsten (håndkraft) og forarbejdningen (lang opbevaring i soda, stød må undgås ved skylning og nedlægning i saltlage, efter den såkaldte metode »med begrænset mælkesyregæring«). Den fuldkomne beherskelse af processen, som konservesfabrikanterne i Languedoc i tidens løb har opnået, giver denne oliven dens unikke karakter.

Produktets egenart:

»Lucques du Languedoc« er en hel, grøn spiseoliven. Hvert olivenparti er størrelsessorteret og ensartet i størrelse og farve.

Smagsmæssigt er »Lucques du Languedoc« kendetegnet ved en særlig konsistens: olivenfrugten er fast uden at være knasende. Den er kun let trævlet. Den er kendetegnet ved fine aromaer af avocado til avocadosmør og undertiden også af frisk hasselnød eller nyslået hø samt middel salthed.

Endvidere adskiller »Lucques du Languedoc« sig fra andre oliven ved, at den har en asymmetrisk form og dens kerne er halvmåneformet.

Årsagssammenhængen mellem det geografiske område og produktets kvalitet eller egenskaber:

I dets geografiske område, som udviser særlige naturlige kendetegn, har »Lucques du Languedoc« i århundreder været begunstiget af ideelle betingelser, som naturligt har gjort dette produkt til en specialitet i Languedoc.

For at få »Lucques du Languedoc« til at lykkes, kræver oliventræet specifikke klimatiske forhold, som mistralen og tramontanaen sammen giver, og som gør det muligt for den yderst korte og delikate bestøvningsperiode (vindbestøvning, som varer 2-3 dage) at slutte succesfuldt. Denne sort er derfor særlig godt tilpasset de klimatiske betingelser i det geografiske område.

Disse specifikke naturlige betingelser giver i kombination med olivenproducenternes viden »Lucques du Languedoc« dets egenskaber: ved at beskære træerne regelmæssigt er det muligt at høste frugter af en størrelse, som egner sig til sylteproduktion. Endvidere gør høstningen ved håndkraft af Lucques-sorten, når den er grøn, det muligt bevare den ubeskadigede tilstand af denne oliven, som har et tyndt og sart skind. Endelig fjernes bitterheden i olivenfrugterne med en alkalisk opløsning efter metoden med begrænset mælkesyregæring, hvor opløsningens massefylde og varighed varierer efter de anvendte oliven. På sammen måde skal der, når olivenfrugterne anbringes i saltlagen, udvises stor opmærksomhed på saltkoncentrationen for at bevare den smag, som er karakteristisk for »Lucques du Languedoc«.

Denne måde at forarbejde olivenfrugterne på, som i årenes løb er blevet gjort til en profession, gør det muligt at frembringe oliven med en karakteristisk konsistens og karakteristiske aromaer.

Henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen

(Artikel 6, stk. 1, andet afsnit, i gennemførelsesforordning (EU) nr. 668/2014)

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-6b536fcc-24f9-46c4-ac48-f03ca2b93099/telechargement


(1)  EUT L 343 af 14.12.2012, s. 1.