EUROPA-KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 9.8.2016
COM(2016) 499 final
RAPPORT FRA KOMMISSIONEN
om anvendelsen af kontraktansatte i 2014
EUROPA-KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 9.8.2016
COM(2016) 499 final
RAPPORT FRA KOMMISSIONEN
om anvendelsen af kontraktansatte i 2014
INDHOLDSFORTEGNELSE
1.Indledning
2.Udviklingen i antallet af kontraktansatte i Kommissionen siden 2004
3.Fordeling af kontraktansatte i Kommissionen på køn og ansættelsesgrupper
4.Fordeling af kontraktansatte i Kommissionen på nationalitet
5.Fordeling af kontraktansatte i Kommissionen på tjenestegrene
5.1.Fordeling på køn og generaldirektorater
5.2.Fordeling på kontrakttyper
5.2.1Kontraktansatte iht. artikel 3a
5.2.2Kontraktansatte med hjælpefunktioner iht. artikel 3b
6.Fordeling af kontraktansatte i de øvrige institutioner og i agenturerne
6.1.Fordeling af kontraktansatte i de øvrige institutioner
6.1.1Fordeling på køn og ansættelsesgrupper i de øvrige institutioner
6.1.2Fordeling på nationalitet i de øvrige institutioner
6.2.Fordeling af kontraktansatte i agenturerne
6.2.1Fordeling på køn og ansættelsesgrupper i agenturerne
6.2.2Fordeling på nationalitet i agenturerne
1.Indledning
Denne rapport opfylder den vedtægtsmæssige forpligtelse, som Kommissionen pålægges i artikel 79, stk. 3, i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Den Europæiske Union, der fastslår, at "Kommissionen fremlægger en gang om året en rapport om anvendelsen af kontraktansatte, herunder oplysninger om antallet af ansatte, stillingernes niveau og type, geografisk balance og budgetressourcer for hver ansættelsesgruppe". Rapporten giver et detaljeret billede af situationen for kontraktansatte pr. 31. december 2014.
De budgetmæssige data (der hvert år sendes til budgetmyndigheden sammen med budgetforslaget – arbejdsdokument, del II og III) viser antallet af kontraktansatte på tidspunktet for budgetforslagets forelæggelse (herunder kontraktansatte, der er ansat på grundlag af de formålsbestemte indtægter), dvs. en opgørelse pr. 1. april år N-1 (hvor N er året for budgetforslaget), budgetgennemførelsen for år N-2 og bevillingsbehovet med skøn over fuldtidsækvivalenter for år N. Dette forklarer eventuelle forskelle i antallet af kontraktansatte mellem de forskellige datakilder.
Rapporten indeholder tal for alle europæiske institutioner (herunder Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EU-Udenrigstjenesten), der har eksisteret siden den 1. januar 2011) og agenturer som fastlagt i artikel 1a i vedtægten. Oplysningerne for Kommissionen er mere detaljerede og omfatter personale, som er finansieret via aktions- og forskningsbudgettet, administrative kontorer, delegationer, repræsentationer og Det Fælles Forskningscenter.
Artikel 80 i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte fastslår sammenhængen mellem den enkelte ansættelsesgruppe og de arbejdsopgaver, som en kontraktansat kan udføre.
Ansættelsesgruppe |
Lønklasse |
Arbejdsopgaver |
IV |
13 til 18 |
Administrations- og rådgivningsopgaver samt sproglige og tilsvarende tekniske opgaver, som udføres under tilsyn af tjenestemænd eller midlertidigt ansatte. |
III |
8 til 12 |
Ekspeditions-, redaktions- og revisionsopgaver samt tilsvarende tekniske opgaver, som udføres under tilsyn af tjenestemænd eller midlertidigt ansatte. |
II |
4 til 7 |
Kontor-, sekretariats- og forvaltningsopgaver samt tilsvarende opgaver, som udføres under tilsyn af tjenestemænd eller midlertidigt ansatte. |
I |
1 til 3 |
Manuelt arbejde og administrative støttefunktioner, som udføres under tilsyn af tjenestemænd eller midlertidigt ansatte. |
Kategorien kontraktansatte blev oprettet i 2004 i forbindelse med vedtægtsreformen. Siden da har de kontraktansatte ydet et nyttigt bidrag til institutionernes arbejde, idet de til lavere omkostninger har udført administrative støttefunktioner og bidraget med kvalifikationer, som institutionen ikke altid selv rådede over.
Det gælder navnlig de funktioner, der svarer til ansættelsesgruppe I, som siden 2004 har erstattet kategori D hos tjenestemændene. Efter ophævelsen af denne kategori har der, bortset fra i Europa-Parlamentet, ikke været afholdt udvælgelsesprøver for betjente, chauffører og andre arbejdsopgaver, der typisk henhører under ansættelsesgruppe I.
2.Udviklingen i antallet af kontraktansatte i Kommissionen siden 2004
Ved udgangen af 2014 var det samlede antal kontraktansatte i alle institutioner og agenturer for første gang nået op omkring de 11 100. Kommissionen beskæftiger ca. 58 % af disse mod ca. 60 % i 2012. Antallet af kontraktansatte i Kommissionen har ellers været forholdsvis stabilt indtil 2013, og steg derefter i 2014, så denne relative nedgang skal ses i forhold til, at antallet af kontraktansatte er steget i de øvrige institutioner og i agenturerne.
Der er yderligere oplysninger om fordelingen mellem institutioner og agenturer senere i denne rapport.
Udviklingen i antallet af kontraktansatte i Kommissionen siden 2004 1 :
Tabel 1:
Denne stigning i antallet af kontraktansatte i Kommissionen, der nåede op på omkring 6 400 i 2014, kan forklares med, at de hjælpeansatte (hvoraf der var ca. 3 000 i 2003) gradvist er blevet erstattet af kontraktansatte med hjælpefunktioner (artikel 3b i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte), at den tidligere kategori D er blevet erstattet af kontraktansatte (artikel 3a i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte), og at tjenestemandsstillinger er blevet konverteret til bevillinger til kontraktansættelser i de administrative kontorer. Desuden er der i stadig højere grad blevet rekrutteret kontraktansatte for at dække behovet for midlertidigt at erstatte tjenestemænd som fastlagt i artikel 3b i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte.
Antallet af kontraktansatte steg hvert år indtil 2009 og faldt derefter en smule i 2010. Dette fald skyldes navnlig, at resultaterne fra de nye CAST 2010-prøver endnu ikke foreligger.
Selv om Kommissionens tal for 2011 tydede på en stabilisering, er det i realiteten et resultat af to modsatrettede faktorer. På den ene side medførte oprettelsen af Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EU-Udenrigstjenesten), at 277 kontraktansatte blev overført fra Kommissionen (ansatte i Generaldirektoratet for RELEX i delegationer og hovedsæde) til EU-Udenrigstjenesten, og på den anden side rekrutterede Kommissionen 275 kontraktansatte mellem 2010 og 2011. Uden overførslen af kontraktansatte til EU-Udenrigstjenesten ville udviklingen mellem 2010 og 2011 have været på 4,6 %, dvs. samme gennemsnitlige udvikling som for 2008 og 2009.
I 2012 og 2013 er antallet af kontraktansatte faldet en smule (henholdsvis -1 % og -2 %), hvilket navnlig skyldes, at der generelt skæres ned på personale, og at man venter på ikrafttrædelsen af den nye vedtægt i januar 2014.
Kommissionens indkaldelse af interessetilkendegivelser i september 2013 vedrørende artikel 3b-kontraktansatte har givet mulighed for at finde nye kandidater til generaldirektoraterne (i det følgende benævnt GD) 2 . På baggrund af de forskellige frister for udvælgelse og rekruttering kan de faktiske virkninger af indkaldelsen navnlig ses fra 2014.
Ikrafttrædelsen af den nye vedtægt pr. 1. januar 2014 har desuden gjort det muligt at forlænge ansættelsesperioden for 3b-kontraktansatte til seks år. Det har således været muligt at genansætte mange kontraktansatte, som rent faktisk allerede havde arbejdet som kontraktansatte i tre år og fortsat arbejdede i Kommissionen som midlertidigt ansatte, i en ny kontraktperiode, hvilket gjorde det muligt for Kommissionen at drage fordel af kontraktansatte, der allerede var uddannet og kunne gå i gang med arbejdet med det samme, og samtidig reducere antallet af midlertidigt ansatte 3 .
3.Fordeling af kontraktansatte i Kommissionen på køn og ansættelsesgrupper
Fordelingen af kontraktansatte på ansættelsesgrupper fremgår af tabellen nedenfor.
Fordeling på køn og ansættelsesgrupper (AG) i 2014 4
Tabel 2:
2014
Pr. 31. december 2014 var der 6 440 kontraktansatte i Kommissionen. Den mest talstærkt repræsenterede ansættelsesgruppe er stadig AGII, der tegnede sig for næsten 40 % af de ansatte i 2014, hvilket er en stigning i forhold til de tidligere år. Disse ansatte udførte sekretariatsarbejde eller andre tilsvarende opgaver, og også f.eks. børnepasning. Derefter kommer kontraktansatte i ansættelsesgruppe IV og ansættelsesgruppe III.
Balancen mellem mænd og kvinder er overordnet set stabil, idet kvinderne udgjorde 62,8 % af det samlede antal kontraktansatte i 2013 og 63,4 % i 2014.
Det bemærkes, at der næsten er balance mellem mænd og kvinder i ansættelsesgruppe IV i 2014. Kønsfordelingen i de andre ansættelsesgrupper har ikke ændret sig siden 2011. Der er langt flere kvinder end mænd i ansættelsesgruppe II (83,5 % i 2014) og til dels i ansættelsesgruppe III (59,8% i 2014). Omvendt er der flere mænd end kvinder i ansættelsesgruppe I (63,5% i 2014).
Denne situation afspejler den "traditionelle" fordeling på opgavetyper, idet ansatte i ansættelsesgruppe II varetager sekretær- og børnepasningsopgaver, mens ansatte i ansættelsesgruppe I hovedsagelig arbejder som betjente eller chauffører.
4.Fordeling af kontraktansatte i Kommissionen på nationalitet
De borgere i medlemsstaterne, der var mest talstærkt repræsenteret blandt de kontraktansatte, var (i faldende orden): belgiere, italienere, franskmænd, spaniere og rumænere efterfulgt af polakker og grækere. Denne fordeling har været den samme siden 2005 for de fire første nationaliteters vedkommende. Det Forenede Kongerige og Tyskland er ligesom Polen og Nederlandene underrepræsenteret i forhold til deres indbyggertal. Omvendt er Belgien og Italien overrepræsenteret i forhold til deres indbyggertal.
Det skal bemærkes, at der efter Kroatiens tiltrædelse af EU den 1. juli 2013 er 59 kroatiske kontraktansatte i Kommissionen pr. 31. december 2014.
Fordeling af kontraktansatte i Kommissionen på nationalitet og køn i 2014 5
Tabel 3
Fordelingen af kontraktansatte i Kommissionen på nationalitet påvirkes af flere faktorer, navnlig placeringen af de europæiske institutioner og varigheden af deres kontrakter.
Da de fleste af ansættelserne er tidsbegrænsede, har beståede ansøgere tendens til lettere at acceptere en ansættelse, hvis de allerede bor på eller i nærheden af det sted, hvor de skal arbejde for institutionen. Det kan være vanskeligt for en bestået ansøger, der har familie, at forlade sit hjemland og flytte til det sted, hvor institutionens hovedsæde ligger, i den forholdsvis begrænsede kontraktperiode.
De kontraktansatte skal arbejde i Kommissionen i henhold til artikel 3b i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte, dvs. i en begyndelsesperiode på et år efterfulgt af en forlængelsesperiode på to år. Efter ikrafttrædelsen af den nye vedtægt i 2014, er ansættelsesperioden for disse kontrakter nu fastsat til højst seks år.
Denne geografiske nærhedsfaktor afspejles også i sammensætningen af de lister over egnede ansøgere, som Kommissionen rekrutterer fra. Det skal dog understreges, at der ikke findes nogen kvoter pr. nationalitet. Ansættelserne sker på grundlag af den efterspurgte profil og ansøgernes kvalifikationer og sprogkundskaber.
Samme tendens med hensyn til bopæl kan ses i tabellen over fordeling på nationalitet i de øvrige institutioner og i agenturerne.
Fordeling af kontraktansatte på køn og ansættelsesgrupper 6
Disse tabeller gør det muligt at analysere fordelingen på ansættelsesgrupper, nationalitet og køn. I 2014 og som de tidligere år var alle medlemsstaterne repræsenteret i ansættelsesgruppe IV og ansættelsesgruppe II. I 2014 var der imidlertid ingen luxembourgere i ansættelsesgruppe III, og der var ingen østrigere i ansættelsesgruppe I.
Tabel 4
AGIV |
AGIII |
AGII |
AGI |
5.Fordeling af kontraktansatte i Kommissionen på tjenestegrene
I nedenstående afsnit er data for kontraktansatte fordelt på GD. Der ses forskelle generaldirektoraterne imellem, hvilket navnlig skyldes de enkelte generaldirektoraters arbejdsopgaver. Generaldirektoratet for Udvikling og Samarbejde (GD DEVCO) beskæftiger f.eks. hovedsagelig kontraktansatte i ansættelsesgruppe IV, hvis arbejdsopgaver ligger inden for internationale støtte- og samarbejdsprogrammer og programforvaltning, både i delegationer og hovedsædet, mens de kontraktansatte i Kontoret for Infrastruktur og Logistik i Bruxelles (OIB) fortrinsvis tilhører ansættelsesgruppe II og varetager sekretær- og børnepasningsopgaver.
I øvrigt gør bevillingerne til udskiftning af fraværende personale det muligt at sikre kontinuitet i arbejdet, og situationen ville ikke være lige så tilfredsstillende uden disse midlertidige erstatninger.
5.1.Fordeling på køn og generaldirektorater 7
Tabel 5
5.2. Fordeling på kontrakttyper 8
5.2.1Kontraktansatte iht. artikel 3a
Tabel 6
5.2.2Kontraktansatte med hjælpefunktioner iht. artikel 3b
Tabel 7
6.Fordeling af kontraktansatte i de øvrige institutioner og i agenturerne
Antallet af kontraktansatte i de øvrige institutioner og i agenturerne var 4 624 i 2014 mod 4 179 i 2013. Det svarer til en stigning på 10,6 % fra 2013 til 2014.
Tabel 8
Udvikling af fordelingen af kontraktansatte i de øvrige institutioner og i agenturerne siden 2010 9
* Den store stigning i antallet af kontraktansatte mellem 2010 og 2011 skyldes i vid udstrækning oprettelsen af EU-Udenrigstjenesten pr. 1. januar 2011, og at 313 kontraktansatte samme dag blev overført fra Kommissionen til EU-Udenrigstjenesten. Der er flere oplysninger i rapporten fra Kommissionen til Rådet om anvendelsen af kontraktansatte i 2011.
6.1.Fordeling af kontraktansatte i de øvrige institutioner 10
Antallet af kontraktansatte i de øvrige institutioner steg med 17,7 % fra 2013 til 2014. Denne stigning skyldes i vid udstrækning stigningen i antallet af kontraktansatte i Europa-Parlamentet fra 2013 til 2014 (fra 874 kontraktansatte til 1 210 kontraktansatte). Europa-Parlamentet fik således 38,4 % flere kontraktansatte. Denne stigning i antallet af kontraktansatte i Europa-Parlamentet i 2014 skyldes beslutningen om at internalisere sikkerhedstjenesten og ansættelsen af kontraktansatte i ansættelsesgruppe I til varetagelse af denne opgave.
Tabel 9
Fordeling af kontraktansatte i de øvrige institutioner i 2014
6.1.1Fordeling på køn og ansættelsesgrupper i de øvrige institutioner 11
Tabel 10
6.1.2Fordeling på nationalitet i de øvrige institutioner 12
Tabel 11
6.2.Fordeling af kontraktansatte i agenturerne
Antallet af kontraktansatte i agenturerne stiger støt. Det samlede antal kontraktansatte i agenturerne er steget fra 1 933 i 2010 til 2 214 i 2011, 2 408 i 2012, 2 522 i 2013 og 2 582 i 2014.
I analysen af de tilgængelige oplysninger inddeles agenturerne i tre kategorier som fastsat af GD BUDG: de decentraliserede agenturer, fællesforetagenderne og Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT) samt forvaltningsorganerne.
Fordeling af kontraktansatte i agenturerne 13
Tabel 12
45 % af de kontraktansatte arbejdede i forvaltningsorganerne og 48 % arbejdede i de decentraliserede agenturer, og resten arbejdede i fællesforetagenderne og Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT).
Stigningen i antallet af kontraktansatte mellem 2010 og 2014 afspejler stigningen i antallet af agenturer og deres arbejdsopgaver.
Der blev ligeledes oprettet flere nye fællesforetagender i 2014: 1) ECSEL (Elektronikkomponenter og -systemer for europæisk lederskab), der overtager aktiviteterne i fællesforetagenderne Artemis og ENIAC, 2) BBI (fællesforetagendet for biobaserede industrier) og 3) S2R (Shift2Rail).
6.2.1Fordeling på køn og ansættelsesgrupper i agenturerne
Fordelingen på ansættelsesgrupper er relativt jævn i de tre kategorier af agenturer, og den har ikke ændret sig siden 2012.
Fordeling på ansættelsesgrupper i agenturerne i 2014 14
Tabel 13
Tabel 14
6.2.2Fordeling på nationalitet i agenturerne
Hvad angår den geografiske fordeling, skal det bemærkes, at agenturets beliggenhed har stor betydning for de kontraktansattes nationalitet.
Den geografiske fordeling i forvaltningsorganerne minder således meget om den geografiske fordeling i Kommissionen på grund af deres fælles beliggenhed, idet de mest talstærkt repræsenterede nationaliteter er belgiere, italienere, franskmænd og spaniere.
På samme måde afspejler de øvrige agenturers og fællesforetagenders beliggenhed fordelingen af de kontraktansatte på nationalitet.
Fordeling på nationalitet i agenturerne i 2014 15
Tabel 15
Tabel 16