2.2.2017   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 34/167


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/45/EF om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe

(COM(2016) 369 final — 2016/170 (COD))

(2017/C 034/28)

Ordfører:

Tomas ABRAHAMSSON

Anmodning om udtalelse

Europa-Parlamentet, 09/06/2016

 

Rådet for Den Europæiske Union, 22/06/2016

Retsgrundlag

Artikel 100, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

 

(COM(2016) 369 final — 2016/170 (COD))

Kompetence

Sektionen for Transport, Energi, Infrastruktur og Informationssamfundet

Vedtaget i sektionen

06/10/2016

Vedtaget på plenarforsamlingen

19/10/2016

Plenarforsamling nr.

520

Resultat af afstemningen

(for/imod/hverken for eller imod)

229/0/3

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1.

EØSU støtter i det store og hele Kommissionens forslag om ændring af direktiv 2009/45/EF om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe. Som det fremgår af kvalitetsrapporten (Refit, En ny kurs: Kvalitetskontrol af EU's lovgivning om sikkerhed for passagerskibe, COM(2015) 508 final), indeholder direktiv 2009/45/EF en række uklare definitioner og krav samt forældede eller overlappende krav. Dette har medført en uensartet gennemførelse af lovrammen for passagerskibe. Ændringsforslagene har til formål at forenkle lovgivningen, fjerne overlapninger og gentagelser og præcisere kravene og anvendelsesområdet, samtidig med at det aktuelle sikkerhedsniveau bliver bevaret.

1.2.

Indenrigspassagerskibe står hvert år for transporten af 120 millioner mennesker. EU's lovgivning om sikkerhed for passagerskibe spiller derfor en afgørende rolle. Forslaget om ændring af direktiv 2009/45/EF udelukker dog alle mindre skibe på under 24 meter fra direktivets anvendelsesområde. I dag er det kun eksisterende passagerskibe og ikke nye passagerskibe, der udelukkes.

1.3.

Begrundelsen for dette forslag er for det første, at direktiv 2009/45/EF i øjeblikket kun finder anvendelse på 70 ud af 1 950 små skibe, og for det andet nærhedsprincippet: disse skibe er beregnet til en lang række forskellige tjenester, hvorfor det vil være meget vanskeligt at indføre fælles regler. Medlemsstaterne ville på den baggrund have bedre forudsætninger for at lovgive på området.

1.4.

EØSU noterer sig ovenstående begrundelse, men anbefaler at bibeholde direktivets anvendelse på nye skibe med en længde på under 24 meter af hensyn til passagerernes sikkerhed.

1.5.

Forslaget om ændring af direktiv 2009/45/EF præciserer, at aluminium i dette direktiv er et materiale, der svarer til stål, og at de tilsvarende standarder for brandsikkerhed derfor finder anvendelse. I dag er det ikke alle medlemsstater, der certificerer aluminiumsskibe i henhold til dette direktiv. Dette er med til at skabe en uensartet situation. EØSU glæder sig over denne præcisering.

1.6.

EØSU bifalder den betydning, der i de gældende EU-regler for sikkerhed på passagerskibe tillægges tilgængelighed for bevægelseshæmmede (punkt 17 i betragtningerne til direktiv 2009/45/EF) og udtrykker sin tilfredshed med, at EU's standarder udgør en vigtig merværdi i forhold til de internationale standarder, der ikke omfatter obligatoriske bestemmelser i denne henseende. EØSU går helhjertet ind for denne bestemmelse, som det mener bør gælde alle former for indenlandske passagerskibe.

1.7.

EØSU hilser det velkommen, at Kommissionen foretager en præcisering i en ny litra (za). I denne litra præciseres det, at »tilsvarende materiale« betyder en aluminiumlegering eller et andet ikke-brændbart materiale, som ved anvendelse af isolation bibeholder egenskaber, der svarer til ståls, i henseende til holdbarhed og mekanisk modstandsevne ved afslutningen af den foreskrevne standardbrandprøvning. Nogle medlemsstater har ikke certificeret aluminiumsskibe i henhold til dette direktiv, hvorfor EØSU glæder sig over denne præcisering. EØSU anbefaler dog, at de tilsvarende tekniske standarder, der er omfattet af bilaget til direktiv 2009/45/EF præciseres yderligere i samarbejde med nationale eksperter.

2.   Indledning og baggrund

2.1.

Europas geografiske udformning som en enorm halvø giver en indikation af, hvor stor betydning søtransportjenester har, herunder transport af passagerer. Mere end 400 millioner mennesker passerer årligt gennem EU's havne, og heraf transporteres 120 millioner med indenlandske passagerskibe. I lyset heraf er det ekstremt vigtigt at garantere de højeste sikkerhedsstandarder i EU-farvande, eftersom lovgivningen om passagerskibes sikkerhed har vidtrækkende konsekvenser, især for miljøet, arbejdsmarkedslovgivningen, EU-borgernes mobilitet og fremme af handelen med passagerskibe, idet sidstnævnte skal opfylde de samme normer i hele EU.

2.2.

Efter katastrofen med Estonia vedtog Den Internationale Søfartsorganisation en række ændringer af den internationale konvention om sikkerhed for menneskeliv på søen (SOLAS), herunder krav om forbedret stabilitet af ro-ro-skibe, når de bliver beskadiget.

2.3.

Der sker imidlertid stadig uheld, hvilket i de sidste tyve år har fået EU til for internationale rejser at indføre yderligere regler ud over SOLAS for passagerskibes sikkerhed, herunder en række særlige bestemmelser såsom registrering af alle ombordværende personer, hvilket også gælder rejser mellem to eller flere medlemsstater. Der er også blevet indført en lang række andre EU-regler for nationale overfarter.

2.4.

Forslagene udgår fra Refit-programmet, som Kommissionen gennemfører i spørgsmål om lovgivningen om passagerskibssikkerhed. Forkortelsen Refit står for programmet for målrettet og effektiv regulering.

2.5.

Formålet var, hvor det er muligt, at forenkle og strømline eksisterende europæiske bestemmelser om sikkerhed for passagerskibe med henblik på at:

bibeholde EU-regler, hvor det er nødvendigt og forholdsmæssigt

sikre korrekt og ensartet gennemførelse

fjerne overlapninger og uoverensstemmelser

Disse målsætninger afspejler EØSU's anbefalinger vedrørende Refit, som fremlagt i udvalgets nylige sonderende udtalelse (SC/044, 26. maj 2016).

2.6.

Sigtet med denne sammenhængende pakke af forslag er at opfylde ovennævnte målsætninger. Pakken om passagerskibssikkerhed omfatter forslag til en revision af næsten alle europæiske bestemmelser om sikkerhed for passagerskibe, dog naturligvis undtaget det rent tekniske direktiv 2003/25/EF om særlige stabilitetskrav til ro-ro-passagerskibe.

2.7.

Pakken omfatter følgende tre forslag:

at afgrænse og præcisere anvendelsesområdet for direktiv 2009/45/EF (tekniske standarder for søgående passagerskibe på nationale ruter)

at forbedre og tydeliggøre rapporteringsforpligtelser i henhold til direktiv 98/41/EF (om registrering af de ombordværende på passagerskibe) i relation til andre instrumenter (direktiv 2010/65/EU om meldeformaliteter og direktiv 2002/59/EF om trafikovervågnings- og trafikinformationssystemet for skibsfarten i Fællesskabet) samt at fjerne overlapninger med disse områder.

at præcisere og forenkle EU-ordningen for syn og inspektion af ro-ro-færger (færger, der er i stand til at transportere biler og tog såvel som passagerer) og højhastighedspassagerfartøjer

2.8.

Det er førstnævnte forslag, som er genstand for denne udtalelse.

2.9.

Direktiv 2009/45/EF af 6. maj 2009 er en omarbejdning af direktiv 98/18/EF, der blev ophævet af hensyn til klarheden. Direktivet indfører et ensartet sikkerhedsniveau for passagerskibe i indenrigsfart. Kommissionen mente dog, at der efter 15 år var brug for en revision af direktivet som følge af en kvalitetskontrol, der viste behovet for at forenkle og præcisere — hvilket EØSU på det kraftigste støtter.

2.10.

EØSU har spillet en aktiv rolle i lovgivningen om sikkerheden til søs ved at afgive en række udtalelser. Det skal navnlig med henblik på sikkerheden for passagerskibe bemærkes, at udvalget den 29. maj 1996 fremlagde en udtalelse om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe (1), som den 11. december 2002 blev efterfulgt af en udtalelse om særlige stabilitetskrav til ro-ro-passagerskibe og om en ændring af direktiv 98/18/EF om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe. Det skal endvidere bemærkes, at udvalget senere, den 16. januar 2008, gav sin uforbeholdne støtte til forslaget om førnævnte omarbejdelse af direktiv 98/18/EF.

2.11.

EØSU ønsker i lyset af betydningen af den revision, som Kommissionen nu gennemfører, at vise, hvor stor en betydning udvalget tillægger den fortsatte forbedring af sikkerheden for passagerskibe i indenrigsfart.

3.   Resumé af Kommissionens forslag

3.1.

Direktiv 2009/45/EF om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe finder anvendelse på skibe af stål og lignende materialer og på højhastighedsfartøjer — uagtet deres længde. Direktivet, som er gennemført på EU-plan og udelukkende finder anvendelse på indenrigsfart, fastlægger en række tekniske krav til fartøjernes konstruktion, stabilitet, brandbeskyttelse og redningsudstyr baseret på bestemmelserne i SOLAS-konventionen (International konvention om sikkerhed for menneskeliv på søen, 1974, med ændringer) og krav udarbejdet som følge af en række ulykker med passagerskibe, hvor menneskeliv er gået tabt, hvorfor der var brug for at afhjælpe lovgivningens noget fragmenterede karakter.

3.2.

Efter en kvalitetskontrol i henhold til Refit (Europa-Kommissionens program for målrettet og effektiv regulering) og dagsordenen for bedre regulering kom Kommissionen frem til, at sikkerheden, effektiviteten og proportionaliteten inden for rammerne af ovennævnte direktiv kunne styrkes. Den foreslåede revision havde således til formål at forenkle og strømline den eksisterende lovramme, som — selv om målene bliver opfyldt, og den fortsat er yderst relevant — skal befries for en række forældede, tvetydige eller overlappende krav og definitioner.

3.3.

Kommissionen foreslår et begrænset antal ændringer af det nuværende direktiv på følgende områder:

udelukkelse af skibe med en længde på under 24 m fra direktivets anvendelsesområde med den begrundelse, at mindre skibe hovedsageligt er bygget af andre materialer end stål og allerede certificeres i henhold til den nationale lovgivning;

præcisering af direktivets anvendelsesområde ved at fastlægge, at aluminium er et materiale, der svarer til stål (hvilket berører kravene til brandisolering), og tydeliggøre, at offshore-tjenestefartøjer til vindmølleparker er udelukket på samme måde som traditionelle skibe;

præcisering og forenkling af definitionen af havområder i direktiv 2009/45/EF og fjernelse af henvisningen til »hvor skibbrudne kan bringes i land« og begrebet »nødhavn«.

3.4.

Endvidere anbefales det i Refit-rapporten at udarbejde retningslinjer eller standarder for små fartøjer og fartøjer, der er bygget af andre materialer end stål eller tilsvarende materialer, på grundlag af funktionsmæssige krav og som en del af en målbaseret standardramme.

3.5.

Det er endelig værd at bemærke, at Kommissionens forslag har til formål at bevare det aktuelle fælles sikkerhedsniveau i henhold til direktiv 2009/45/EF for skibe i indenrigsfart i EU-farvande. Dette letter overførslen af skibe mellem de nationale registre og sikrer, at konkurrencen inden for indenrigsfart kan foregå på lige vilkår.

4.   Generelle bemærkninger

4.1.

EØSU bemærker, at kvalitetskontrollen af EU's sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe muligvis er blevet påvirket af manglen på data, og anmoder derfor om, at der i fremtiden gennemføres en bedre dataindsamling og bedre overvågningssystemer for at gøre det muligt for EU at foretage mere solide efterfølgende vurderinger.

4.2.

EØSU mener på trods af den begrundelse, der er givet for udelukkelsen af mindre skibe (længde på under 24 meter) fra direktivets anvendelsesområde, at direktivet fortsat bør finde anvendelse på nye fartøjer med en længde på under 24 meter.

4.3.

I Refit-rapporten og i betragtning nr. 17 i direktiv 2009/45/EF fastsættes det, at EU-standarder skal sikre adgang for bevægelseshæmmede til passagerfærger i indenrigsfart, et aspekt, der anbefales, men ikke er obligatorisk, i internationale standarder. EØSU går helhjertet ind for dette krav, som det mener bør gælde alle former for indenlandske passagerskibe.

4.4.

EØSU anser det endvidere for nødvendigt, at alle ombordværende passagerer modtager nærmere oplysninger om sikkerheden om bord på det pågældende skib. Det er af afgørende betydning at sikre, at disse nærmere oplysninger også er tilgængelige for personer med handicap.

5.   Særlige betragtninger vedrørende de foreslåede ændringer af direktiv 2009/45/EF

5.1.    Artikel 2 — Definitioner

5.1.1.

Litra h) — Definitionen af et »nyt skib« som et skib, hvis køl blev lagt, eller som befandt sig på et tilsvarende konstruktionsstadie, den 1. juli 1998 eller derefter, er forældet, men der foreslås ingen ændring.

5.1.2.

Litra u) — Ændringen fra »værtsstat« til »havnestat« forklares ikke. EØSU anbefaler Kommissionen at give en forklaring på denne terminologiske ændring, som muligvis også indebærer en indholdsmæssig ændring.

Endvidere synes direktivet ikke at skelne mellem EU-flag og ikke-EU-flag i denne litra, hvilket kan være af betydning, da de pågældende fartøjer udfører cabotagesejlads (Rådets forordning (EØF) nr. 3577/92 af 7. december 1992 om anvendelse af princippet om fri udveksling af tjenesteydelser inden for søtransport i medlemsstaterne (cabotagesejlads)).

5.1.3.

Ny litra za) — I denne litra præciseres det, at »tilsvarende materiale« betyder en aluminiumlegering eller et andet ikke-brændbart materiale, som ved anvendelse af isolation bibeholder egenskaber, der svarer til ståls, i henseende til holdbarhed og mekanisk modstandsevne ved afslutningen af den foreskrevne standardbrandprøvning. Nogle medlemsstater har ikke certificeret aluminiumsskibe i henhold til dette direktiv, hvorfor EØSU i princippet glæder sig over denne præcisering. EØSU anbefaler dog, at de tilsvarende tekniske standarder, der er omfattet af bilaget til direktiv 2009/45/EF, præciseres yderligere i samarbejde med nationale eksperter.

Endelig mener EØSU, at den nye definition af »tilsvarende materiale«, navnlig henvisningen til »et andet ikke-brændbart materiale«, kan forvirre, da den ikke i tilstrækkelig grad angiver, hvilken type materiale, et materiale skal svare til for at være omfattet af det ændrede direktivs anvendelsesområde.

5.1.4.

Ny litra zd) — Den foreslåede definition af »lystbåd/lystfartøj« er »et fartøj, som ikke medfører fragt, ikke medfører mere end 12 passager, og ikke anvendes til erhvervsmæssige formål, uanset typen af fremdriftsmiddel«. EØSU mener, at den nuværende ordlyd »passagerer i erhvervsmæssigt øjemed« bør bevares af hensyn til forståelsen.

5.2.    Artikel 3 — Anvendelsesområde

5.2.1.

Stk. 1, litra a) — [Dette direktiv finder anvendelse på] »nye og eksisterende passagerskibe med en længde på 24 meter og derover«. Forslaget om ændring af direktiv 2009/45/EF udelukker dermed alle mindre skibe, mens den gældende bestemmelse kun udelukker eksisterende skibe og ikke »nye« skibe på under 24 meter. Se 5.1.1 ovenfor for definitionen af »nye skibe«.

5.2.2.

Udelukkelsen begrundes med, at direktiv 2009/45/EF i øjeblikket kun finder anvendelse på 70 ud af 1 950 små skibe.

5.2.3.

En anden begrundelse for den foreslåede udelukkelse er nærhedsprincippet, da disse skibe er beregnet til en lang række forskellige tjenester, og det ville medføre store udfordringer at indføre fælles regler. Medlemsstaterne ville derfor have bedre forudsætninger for at lovgive på området.

5.2.4.

EØSU har svært ved at følge disse argumenter. Hvis 96 % af flåden af mindre skibe ikke er omfattet af dette direktiv, da de er bygget af andre materialer end stål eller lignende eller er skibe, der udelukkende er i fart i havneområder, osv., er der ingen fordel i det for skibene, at fartøjer under 24 meter undtages. Men hvad med de resterende 4 %?

5.2.5.

Hvis det ikke er hensigtsmæssigt med harmoniserede regler for visse skibe under 24 meter, har medlemsstaterne allerede muligheden for at tillade en undtagelse i henhold til direktivets artikel 9. Hvis forslaget om ændring af direktivet vedtages på dette punkt, vil nogle skibe med en længde på under 24 meter ikke længere være omfattet af direktivets anvendelsesområde.

5.2.6.

Et 24 meter langt passagerskib er ikke nødvendigvis et ubetydeligt fartøj, da det kan transportere op til 250 passagerer. Der kan argumenteres for, at passagererne bør have samme ret til sikkerhed, uanset om skibet er 23,9 meter eller 24,1 meter langt. EØSU mener derfor, at direktivet fortsat bør finde anvendelse på nye skibe med en længde på under 24 meter, og at medlemsstaterne fortsat kan gøre tillade undtagelser, hvis de skønner det hensigtsmæssigt.

5.3.    Artikel 5

Hvad angår ændringen af artikel 5, stk. 3, om inspektion, mener EØSU, at der bør henvises til ro-ro-færger og højhastighedspassagerfartøjer, der sejler i fast rutefart i indenrigsfart, som defineret i artiklen om anvendelsesområdet for det foreslåede nye direktiv (COM(2016) 371 final) om ophævelse af direktiv 1999/35/EF (se artikel 1). Med henblik på yderligere at rationalisere de nationale forvaltningers inspektioner, optimere den tid, et skib kan udnyttes kommercielt, og fjerne potentielle overlapninger mellem de specifikke inspektioner, der skal udføres i henhold til det nye direktiv (COM(2016) 371 final) om ophævelse af direktiv 1999/35/EF, og de syn, der kræves i henhold til artikel 12, foreslår udvalget at:

erstatte »syn« med »inspektion« i artikel 5 og

i artikel 5 klart henvise til de inspektionskrav, der fastlægges i det foreslåede nye direktiv (COM(2016) 371 final) om ophævelse af direktiv 1999/35/EF.

Bruxelles, den 19. oktober 2016.

Georges DASSIS

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  EFT C 212 af 22.7.1996, s. 21.