9.12.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 409/247


BERETNING

om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd for regnskabsåret 2014 med organets svar

(2015/C 409/28)

INDLEDNING

1.

Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd (herefter »organet« eller »ERCEA«), der ligger i Bruxelles, blev oprettet ved Kommissionens afgørelse 2008/37/EF (1). Organet blev oprettet for en periode, der begyndte den 1. januar 2008 og slutter den 31. december 2017, med henblik på at forvalte særprogrammet »Idéer« under 7. rammeprogram for forskning (2).

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

2.

Retten har valgt en revisionsmetode, der omfatter analytiske revisionshandlinger, direkte test af transaktioner og en vurdering af centrale kontroller i organets overvågnings- og kontrolsystemer. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

3.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret organets årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (3) og beretningen om budgetgennemførelsen (4) for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2014, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

4.

Ledelsen er ansvarlig for at udarbejde et årsregnskab for organet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige (5):

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til organets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (6), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Styringskomitéen godkender organets årsregnskab, når organets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af organets finansielle stilling.

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

5.

Det er Rettens ansvar på baggrund af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (7) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om organets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

6.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

7.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

8.

Det er Rettens opfattelse, at organets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2014 og af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med dets finansielle bestemmelser og de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

9.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for organets årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2014, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

10.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM DEN INTERNE KONTROL

11.

Procedurerne vedrørende materielle og immaterielle aktiver bør styrkes yderligere for at sikre, at aktiverne beskyttes korrekt, og at der foreligger rettidige, nøjagtige og fuldstændige oplysninger på dette område. Registeret over aktiver bør holdes ajour for så vidt angår aktivernes placering, opgørelsesprocedurerne bør formaliseres, og organets retningslinjer for opførelse af internt udviklede immaterielle aktiver i balancen bør være detaljerede nok til at sikre en ensartet fremgangsmåde.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 8. september 2015.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  EUT L 9 af 12.1.2008, s. 15.

(2)  En oversigt over organets beføjelser og aktiviteter vises i bilaget til orientering.

(3)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(4)  Denne omfatter regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen og bilaget til regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen.

(5)  Artikel 38-42 i organets finansielle bestemmelser.

(6)  De regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(7)  Artikel 87-92 i organets finansielle bestemmelser.


BILAG

Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

(Artikel 182 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

1.

Europa-Parlamentet og Rådet vedtager efter høring af Det Økonomiske og Sociale Udvalg et flerårigt rammeprogram, som omfatter samtlige Unionens aktioner. I rammeprogrammet:

fastsættes de videnskabelige og teknologiske mål, der skal opnås ved de i artikel 180 omhandlede aktioner, samt prioriteringerne i forbindelse hermed

angives hovedlinjerne i disse aktioner

fastsættes det samlede maksimumsbeløb og de nærmere vilkår for Unionens finansielle deltagelse i rammeprogrammet samt de påtænkte aktioners respektive andele.

2.

Rammeprogrammet tilpasses eller udbygges på baggrund af udviklingen.

3.

Rammeprogrammet iværksættes ved hjælp af særprogrammer, der udarbejdes inden for hver enkelt af aktionerne. I hvert særprogram angives de nærmere bestemmelser for programmets gennemførelse, varigheden af dette og de midler, der skønnes nødvendige hertil. Summen af de beløb, der skønnes nødvendige, og som fastsættes i særprogrammerne, må ikke overstige det samlede maksimumsbeløb for rammeprogrammet og for hver enkelt aktion.

4.

Rådet, der træffer afgørelse efter en særlig lovgivningsprocedure og efter høring af Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg, vedtager særprogrammerne.

Organets beføjelser

(Kommissionens gennemførelsesafgørelse 2013/779/EU)

(Kommissionens afgørelse C(2013) 9428 som ændret ved Kommissionens afgørelse C(2014) 9437)

Mål

Organet blev oprettet i december 2013 ved Kommissionens afgørelse 2013/779/EU med henblik på inden for rammerne af særprogrammet til gennemførelse af Horisont 2020 (2014-2020) at forvalte det specifikke mål »styrkelse af frontlinjeforskning gennem Det Europæiske Forskningsråds aktiviteter« i del I, »videnskabelig topkvalitet«. Dette specifikke mål gennemføres af Det Europæiske Forskningsråd (EFR), som omfatter et uafhængigt videnskabeligt råd, der fastlægger EFR's videnskabelige strategi og overvåger gennemførelsen, der varetages af organet, som står for den operationelle forvaltning.

Organet efterfølger det ved afgørelse 2008/37/EF oprettede organ og varetager sine opgaver i overensstemmelse med de generelle vedtægter, der er fastlagt i forordning (EF) nr. 58/2003.

Organet har også fået overdraget gennemførelsen af de resterende dele af særprogrammet »Idéer«, som dets forgænger forvaltede under syvende rammeprogram (2007-2013).

Opgaver

Organets opgaver er beskrevet i uddelegeringsafgørelsen (jf. Kommissionens afgørelse C(2013) 9428 som ændret ved Kommissionens afgørelse C(2014) 9437), nærmere bestemt i artikel 4 og bilag I-III). Organet er blandt andet ansvarligt for:

alle aspekter af den administrative iværksættelse og gennemførelse af programmet, navnlig gennemførelsen af evalueringsprocedurerne samt fagfællebedømmelses- og udvælgelsesprocesserne efter de af Det Videnskabelige Råd fastlagte principper

den økonomiske og videnskabelige forvaltning af tilskuddene

den nødvendige støtte til Det Videnskabelige Råd i forbindelse med dettes varetagelse af sine opgaver.

Ledelse

(Kommissionens afgørelse C(2014) 430 som ændret ved Kommissionens afgørelse C(2014) 9447)

(Forordning (EU) nr. 1291/2013)

(Rådets afgørelse 2013/743/EU)

(Rådets forordning (EF) nr. 58/2003)

Styrelseskomitéen

Styrelseskomitéen overvåger organets funktion og udpeges af Kommissionen (jf. Kommissionens afgørelse C(2014) 430 som ændret ved Kommissionens afgørelse C(2014) 9447). Styrelseskomitéen vedtager organets årlige arbejdsprogram (efter Kommissionens godkendelse heraf) samt organets driftsbudget og årlige aktivitetsrapport. Den består af fem medlemmer.

EFR's Videnskabelige Råd

EFR's Videnskabelige Råd skal i henhold til forordning (EU) nr. 1291/2013 fastlægge den overordnede videnskabelige strategi vedrørende særprogrammets mål og afgøre, hvilken type forskning der skal støttes i overensstemmelse med bilag I, del I, afsnit 1.2. Det fungerer autonomt. Disse grundlæggende træk garanterer Forskningsrådets videnskabelige programs effektivitet, kvaliteten af dets aktiviteter og fagfællebedømmelsesproces samt dets troværdighed i forskersamfundet. Som fastsat i artikel 7 i Rådets afgørelse 2013/743/EU består Det Videnskabelige Råds opgaver navnlig i at fastlægge det årlige arbejdsprogram for gennemførelsen af EFR's aktiviteter, at fastlægge fagfællebedømmelsesprocessen samt at føre tilsyn og kvalitetskontrol med gennemførelsen af det specifikke mål »Det Europæiske Forskningsråd (EFR)«, uden at Kommissionens ansvar derved indskrænkes. Det består af 22 medlemmer, der udpeges af Kommissionen.

Direktøren

Udnævnes for fire år af Europa-Kommissionen.

Ekstern revision

Den Europæiske Revisionsret.

Dechargemyndighed

Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

Organets disponible ressourcer i 2014 (2013)

Budget

36,3(40,1) millioner euro (det endelige budget, som organet har godkendt)

Ansatte pr. 31. december 2014

På stillingsfortegnelsen i driftsbudgettet for 2014 er der opført 100 (100) midlertidigt ansatte, og der er budgetteret med 289 (289) kontraktansatte og udstationerede nationale eksperter, hvilket svarer til i alt 389 (389) stillinger. Af disse stillinger var 388 (379) besat ved udgangen af 2014:

99 (99) midlertidigt ansatte, heraf 15 (13) udstationerede og 84 (86) eksterne midlertidigt ansatte

277 (270) kontraktansatte

12 (10) udstationerede nationale eksperter

som varetager følgende aktiviteter:

operationelle (afdelingerne for videnskabelig forvaltning og tilskudsforvaltning): 70 % (70 %)

administrative (andre afdelinger): 30 % (30 %).

Produkter og tjenesteydelser i 2014 (2013)

1.

Overvågning af tilskudsaftaler vedrørende de tilskud, der blev ydet under Horisont 2020-programmet, samt indkaldelse af forslag vedrørende starttilskud, konsolideringstilskud, tilskud til etablerede forskere og proof-of-concept-tilskud. Arbejdsprogrammet for Horisont 2020 gennemføres ved, at der hvert år offentliggøres indkaldelser af forslag, hvorefter forslagene evalueres (af eksterne eksperter), der udarbejdes og underskrives tilskudsaftaler, og projektgennemførelsen overvåges. Hver indkaldelse af forslag fører til en række tilskudsaftaler med en forventet projektcyklus på ca. fem år.

2.

Gennemførelse af forslagsindkaldelserne i 2014 vedrørende arbejdsprogrammet for Horisont 2020 (starttilskud, konsolideringstilskud, tilskud til etablerede forskere og proof-of-concept-tilskud): Der blev indgivet 8  530 forslag i 2014, hvoraf 3  273 vedrørte starttilskud, 2  528 vedrørte konsolideringstilskud, 2  287 vedrørte tilskud til etablerede forskere og 442 vedrørte proof-of-concept-tilskud (samlede tal for de to indgivelsesfrister). I alt 8  374 af disse var støtteberettigede og blev gennemgået af evalueringspanelerne. I alt 378 forslag blev udvalgt til at deltage i tildelingsprocessen under indkaldelserne vedrørende starttilskud og proof-of-concept-tilskud. 2014-indkaldelsen vedrørende konsolideringstilskud er endnu ikke afsluttet, og forslagene fra 2014-indkaldelsen vedrørende tilskud til etablerede forskere er stadig under evaluering, fordi indkaldelserne blev udsat fem måneder på grund af Rådets og Parlamentets sene vedtagelse af Horisont 2020-programmet.

3.

Udarbejdelse og formidling af oplysninger om arbejdsprogrammet for Horisont 2020 og organets aktiviteter i 2014.

4.

Det Videnskabelige Råd holdt regelmæssige møder i 2014 både i Bruxelles og forskellige steder i Europa, sædvanligvis på invitation af nationale myndigheder. Ved at mødes i forskellige lande, enten EU-medlemsstater eller associerede lande, bliver EFR mere synligt. Og både de nationale myndigheder og de lokale videnskabs- og forskningssamfund anser møderne for væsentlige begivenheder. Mellem 1. januar og 31. december 2014 afholdt Det Videnskabelige Råd fem plenarmøder: i januar, marts og december i Bruxelles (Belgien), i juni i Oslo (Norge) og i oktober i Zagreb (Kroatien).

Som reaktion på anbefalingerne i 2009 fra panelet for revision af EFR's strukturer og mekanismer nedsatte Det Videnskabelige Råd to stående udvalg: Det første vejleder om interessekonflikter, videnskabelig uredelighed og etiske spørgsmål, det andet beskæftiger sig med udvælgelse af deltagere til evalueringspaneler. Organet støttede de operationelle aktiviteter i de to udvalg, som mødtes henholdsvis to og tre gange i 2014.

Medlemmerne af Det Videnskabelige Råd mødes også i arbejdsgrupper, der behandler specifikke emner. I 2014 arrangerede organet en række møder i EFR's arbejdsgrupper om innovation og forbindelserne med erhvervslivet, åben adgang, øget international deltagelse, balance mellem kønnene og centrale resultatindikatorer. Arbejdsgrupperne udfører analyser og bidrager til EFR's videnskabelige strategi ved at stille forslag til vedtagelse på Det Videnskabelige Råds plenarmøder inden for deres mandatområder: at undersøge EFR's forbindelser til industri-/forretningssektoren og effekten af EFR-finansieret forskning om innovation, at udvikle en EFR-holdning til åben adgang, at sikre, at EFR er på forkant med bedste praksis med hensyn til balance mellem kønnene i forbindelse med forskning, at udforske egnede mekanismer til at sikre, at flere forskere fra lande uden for EU deltager i EFR's indkaldelser af forslag, at opstille indikatorer og mål og udvikle en køreplan for overvågning og evaluering af EFR's opfyldelse af sin mission samt støtte Det Videnskabelige Råds politikker på kort, mellemlang og lang sigt.

En ny gruppe, arbejdsgruppen om øget europæisk deltagelse, påbegyndte sine aktiviteter i 2014. Den har til opgave at tilskynde de central- og østeuropæiske lande til at pleje deres videnskabelige talenter bedre og investere mere i forskning. Den skal skabe opmærksomhed om EFR-ordningerne i disse lande, give bedre oplysninger til de lokale forskningssamfund om, hvad EFR-tilskud kan betyde for regionens videnskabsfolk og sikre øget deltagelse af hidtil uopdagede videnskabelige talenter fra regionen.

Organet udarbejdede i samarbejde med medlemmerne af grupperne en række arbejdsdokumenter indeholdende analyser og centrale budskaber om de specifikke emner, som arbejdsgrupperne og de stående udvalg behandler.

De vigtigste aktiviteter i forbindelse med disse arbejdsgruppers arbejde i 2014:

Innovation og forbindelserne til erhvervslivet: I 2014 inviterede man ni modtagere af proof-of-concept-tilskud, der først fik et kursus og derefter blev opfordret til at præsentere deres idéer for investorer i tre minutter lange »elevatorsalgstaler«. Publikum var et netværk af førende innovatorer inden for erhvervslivet og den akademiske verden samt en række ventureinvestorer. Det var anden gang, EFR arrangerede denne type begivenhed i samarbejde med medievirksomheden Science Business. Den første fandt sted i februar 2013.

Åben adgang: Et arrangement om åben adgang og videnskabelig topkvalitet blev afholdt i forbindelse med workshoppen »Fostering academic excellence in a changing world«, som EFR og Danmarks Grundforskningsfond i fællesskab organiserede som en tillægsbegivenhed til ESOF 2014 i juni.

I september tiltrak en todages workshop om forvaltning og deling af forskningsdata mere end 140 deltagere fra hele Europa. Af andre begivenheder kan nævnes flere seminarer med repræsentanter fra specifikke infrastrukturer for åben adgang, f.eks. datalagrene Dryad og figshare, fra OAPEN Foundation, der driver en platform med frit tilgængelige bøger, og fra Reproducibility Initiative. I samarbejde med STM, International Association of Scientific, Technical & Medical Publishers, afholdt EFR yderligere to seminarer, det ene om prisfastsættelse på tidsskrifter, det andet om udgivelse af lange tekster i et digitalt miljø.

Balance mellem kønnene: Som led i de fortsatte bestræbelser på at rette op på det forhold, at EFR's indkaldelser af forslag kun tiltrækker få ansøgninger fra kvindelige forskere, vedtog EFR's Videnskabelige Råd i juni 2014 EFR's ligestillingsplan for 2014-2020. Dokumentet er udarbejdet af arbejdsgruppen om balance mellem kønnene og har til formål at bygge videre på målsætningerne i EFR's ligestillingsplan for 2007-2013.

Endvidere bestilte arbejdsgruppen om balance mellem kønnene en uafhængig undersøgelse, kaldet ERCAREER-projektet, der skal kortlægge forskelle og ligheder mellem mandlige og kvindelige modtagere af EFR-tilskud for så vidt angår karriereveje og karrieremønstre og fremsætte anbefalinger.

Kilde: Organet.


ORGANETS SVAR

11.

Agenturet har noteret sig Revisionsrettens beretning og vil gennemføre de foranstaltninger vedrørende intern kontrol, som Retten nævner i sine bemærkninger.