9.12.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 409/197


BERETNING

om årsregnskabet for Det Europæiske Lægemiddelagentur for regnskabsåret 2014 med agenturets svar

(2015/C 409/22)

INDLEDNING

1.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (herefter »agenturet« eller »EMA«), der ligger i London, blev oprettet ved Rådets forordning (EØF) nr. 2309/93, som er blevet erstattet af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 726/2004 (1). Agenturet arbejder via netværk og koordinerer de videnskabelige ressourcer, som de nationale myndigheder stiller til dets rådighed til vurdering og overvågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler (2).

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

2.

Retten har valgt en revisionsmetode, der omfatter analytiske revisionshandlinger, direkte test af transaktioner og en vurdering af centrale kontroller i agenturets overvågnings- og kontrolsystemer. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

3.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret agenturets årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (3) og beretningen om budgetgennemførelsen (4) for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2014, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

4.

Ledelsen er ansvarlig for at udarbejde et årsregnskab for agenturet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige (5):

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til agenturets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (6), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender agenturets årsregnskab, efter at agenturets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af agenturets finansielle stilling

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

5.

Det er Rettens ansvar på baggrund af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (7) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om agenturets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

6.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet. Retten tog i forbindelse med udarbejdelsen af denne beretning og revisionserklæring det revisionsarbejde, der er udført af uafhængige eksterne revisorer i relation til agenturets regnskab, med i betragtning som fastsat i artikel 208, stk. 4,i EU's finansforordning (8).

7.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

8.

Det er Rettens opfattelse, at agenturets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2014 og af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med dets finansielle bestemmelser og de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

9.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for agenturets årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2014, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

10.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM TRANSAKTIONERNES LOVLIGHED OG FORMELLE RIGTIGHED

11.

Agenturets gebyrforordning fastsætter frister for opkrævning af gebyrer fra ansøgere og for de dertil knyttede betalinger fra agenturet til de kompetente nationale myndigheder (9). Hovedparten af de transaktioner, som Retten reviderede, overholdt ikke disse frister.

BEMÆRKNINGER OM DEN INTERNE KONTROL

12.

I 2014 gennemførte agenturet en administrativ procedure mod lederen af agenturets afdeling for informations- og kommunikationsteknologi (IKT). Der blev rapporteret om væsentlige svagheder i ledelseskontrollen, som indebar betydelige operationelle og finansielle risici for agenturet. Der er blevet udarbejdet og gennemført en handlingsplan til afhjælpning af problemet. Agenturet har dog endnu ikke evalueret, hvor effektive de trufne foranstaltninger er.

ANDRE BEMÆRKNINGER

13.

En af agenturets opgaver er at formidle relevante oplysninger om lægemiddelovervågning til medlemsstaterne og til offentligheden. Disse oplysninger indsamles fra de enkelte nationale myndigheder og verificeres hos de berørte medicinalfirmaer. Agenturet er dog i overvejende grad afhængig af de kontroller og inspektioner, der udføres af medlemsstaternes myndigheder, og som er afgørende for fuldstændigheden og nøjagtigheden af de oplysninger, der formidles til offentligheden.

14.

I 2014 indgik agenturet en rammekontrakt til 15 millioner euro (for årene 2014-2017) om ledelsesrådgivning på højt niveau. De fastlagte mål og aktiviteter var ikke specifikke nok til at berettige indkøbsbeslutningen og kontraktens omfang. Der er ingen dokumentation for, at bestyrelsen var blevet hørt om indkøbsbeslutningen, hvilket ville have været passende i betragtning af kontraktens art og værdi, selv om det ikke er et krav i henhold til finansforordningen.

OPFØLGNING PÅ DE SENESTE ÅRS BEMÆRKNINGER

15.

En oversigt over de korrigerende foranstaltninger, der er truffet som reaktion på de bemærkninger, Retten har fremsat de seneste år, vises i bilag I.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 8. september 2015.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  EUT L 214 af 24.8.1993, s. 1, og EUT L 136 af 30.4.2004, s. 1. I overensstemmelse med sidstnævnte forordning har agenturet skiftet navn fra Det Europæiske Agentur for Lægemiddelvurdering til Det Europæiske Lægemiddelagentur.

(2)  En oversigt over agenturets beføjelser og aktiviteter vises i bilag II til orientering.

(3)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(4)  Denne omfatter regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen og bilaget til regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen.

(5)  Artikel 39 og 50 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1271/2013 (EUT L 328 af 7.12.2013, s. 42).

(6)  De regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(7)  Artikel 107 i forordning (EU) nr. 1271/2013.

(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1).

(9)  Agenturets gebyrforordning, artikel 10, stk. 1, og artikel 11, stk. 1.


BILAG I

Opfølgning på de seneste års bemærkninger

År

Rettens bemærkning

Korrigerende foranstaltning

(Afsluttet/i gang/ikke igangsat/ikke relevant)

2012

Ud over det uddannelsestillæg, der er fastsat i personalevedtægten (1) , betaler agenturet et uddannelsesbidrag direkte til skoler for ansatte, der har børn i grundskolen og overbygningen, uden at have indgået en kontrakt med skolerne. De samlede bidrag til uddannelse beløb sig i 2012 til ca. 3 89  000 euro. De er ikke omfattet af personalevedtægten og er derfor uretmæssige.

Afsluttet


(1)  Artikel 3 i bilag VII fastsætter tillægget til det dobbelte af grundtillægget på 252,81 euro = 505,62 euro.


BILAG II

Det Europæiske Lægemiddelagentur (London)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

(Artikel 168 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Indsamling af information

Der skal sikres et højt sundhedsbeskyttelsesniveau ved fastlæggelsen og gennemførelsen af alle Unionens politikker og aktiviteter.

Unionens indsats, der skal være et supplement til de nationale politikker, skal være rettet mod at forbedre folkesundheden og forebygge sygdomme hos mennesker samt imødegå forhold, der kan indebære risiko for den fysiske og mentale sundhed. Indsatsen skal omfatte bekæmpelse af de største trusler mod sundheden ved at fremme forskning i deres årsager, spredning og forebyggelse samt sundhedsoplysning og -uddannelse, samt overvågning af alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler, varsling i tilfælde af sådanne trusler og bekæmpelse heraf.

Agenturets beføjelser

(Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr. 726/2004)

Mål

At koordinere de videnskabelige ressourcer, som medlemsstaternes myndigheder stiller til dets rådighed med henblik på godkendelse og overvågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler.

At yde medlemsstaterne og Den Europæiske Unions institutioner videnskabelig rådgivning om human- og veterinærmedicinske lægemidler.

Opgaver

At samordne den videnskabelige vurdering af lægemidler, som er omfattet af Unionens procedurer for markedsføringstilladelse.

At samordne overvågningen af lægemidler, som er godkendt i Unionen (lægemiddelovervågning).

At rådgive om de maksimumsgrænser for restkoncentrationer af veterinærlægemidler, som kan accepteres i levnedsmidler af animalsk oprindelse.

At samordne kontrollen med overholdelsen af principperne for god fremstillingspraksis, god laboratoriepraksis og god klinisk praksis.

At føre et register over tilladelser til markedsføring af lægemidler.

Ledelse

Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler (CHMP) har ansvaret for at udarbejde agenturets udtalelser om alle spørgsmål vedrørende humanmedicinske lægemidler. CHMP består af et medlem og en suppleant fra hver medlemsstat, et medlem og en suppleant udpeget af Island og Norge og op til fem medlemmer udpeget ved selvsupplering.

Udvalget for Veterinærlægemidler (CVMP) har ansvaret for at udarbejde agenturets udtalelser om alle spørgsmål vedrørende veterinærlægemidler. CVMP består af et medlem og en suppleant fra hver medlemsstat, et medlem og en suppleant udpeget af Island og Norge og op til fem medlemmer udpeget ved selvsupplering.

Udvalget for Lægemidler til Sjældne Sygdomme (COMP) har ansvaret for at gennemgå ansøgninger fra personer eller virksomheder, der søger om at få et lægemiddel udpeget som lægemiddel til sjældne sygdomme. COMP består af et medlem og en suppleant fra hver medlemsstat, tre medlemmer udpeget af Europa-Kommissionen som repræsentanter for patientorganisationer, tre medlemmer udpeget af Europa-Kommissionen efter henstilling fra agenturet, et medlem udpeget af Island, et udpeget af Liechtenstein og et udpeget af Norge, samt en repræsentant for Europa-Kommissionen.

Udvalget for Plantelægemidler (HMPC) har ansvaret for at udarbejde agenturets udtalelser om plantelægemidler. HMPC består af et medlem og en suppleant fra hver medlemsstat og fra Island og Norge og op til fem medlemmer udpeget ved selvsupplering.

Det Pædiatriske Udvalg (PDCO) har ansvaret for at vurdere indholdet af ansøgninger om pædiatriske undersøgelsesplaner, dispensation, udsættelse og overholdelseskontrol og vedtage udtalelser herom. PDCO består af fem medlemmer af CHMP og deres fem suppleanter, et medlem og en suppleant fra hver medlemsstat, der ikke er repræsenteret af de ovennævnte fem, og seks medlemmer og suppleanter udpeget af Europa-Kommissionen som repræsentanter for sammenslutninger af sundhedspersoner og patientorganisationer.

Udvalget for Avancerede Terapier (CAT) har ansvaret for at vurdere kvaliteten, sikkerheden og virkningen af lægemidler til avanceret terapi og følge den videnskabelige udvikling på området. CAT består af fem medlemmer af CHMP og deres fem suppleanter, et medlem og en suppleant fra hver medlemsstat, der ikke er repræsenteret af de ovennævnte fem, og fire medlemmer og fire suppleanter udpeget af Europa-Kommissionen som repræsentanter for patientorganisationer og klinikere.

Udvalget for Risikovurdering inden for Lægemiddelovervågning (PRAC) har ansvaret for at vurdere og overvåge sikkerhedsspørgsmål vedrørende humanmedicinske lægemidler. PRAC består af et medlem og en suppleant fra hver medlemsstat, et medlem og en suppleant udpeget af Island og af Norge, seks uafhængige videnskabelige eksperter udpeget af Europa-Kommissionen og to medlemmer og to suppleanter udpeget af Europa-Kommissionen som repræsentanter for sammenslutninger af sundhedspersoner og patientorganisationer.

Bestyrelsen består af et medlem og en suppleant fra hver medlemsstat, to repræsentanter for Kommissionen, to repræsentanter for Europa-Parlamentet, to repræsentanter for patientorganisationer, en repræsentant for lægeorganisationer og en repræsentant for dyrlægeorganisationer. Bestyrelsen vedtager arbejdsprogrammet og årsrapporten.

Eksekutivdirektøren udpeges af bestyrelsen på forslag af Kommissionen.

Intern revision

Den Interne Revisionstjeneste i Europa-Kommissionen (IAS) og EMA's interne revisionsfunktion (IAC).

Ekstern revision

Den Europæiske Revisionsret.

Dechargemyndighed

Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

Agenturets disponible ressourcer i 2014 (2013)

Endeligt budget

282,47(251,56) millioner euro (1); EU-tilskud: 8,2 % (13,0 %)  (2)

Ansatte pr. 31. december 2014

599 (611) stillinger i stillingsfortegnelsen, heraf besatte: 580 (583)

210 (144) andre ansatte (kontraktansatte, udstationerede nationale eksperter, vikarer)

Ansatte i alt: 790 (727), der varetager følgende opgaver: operationelle: 621 (590), administrative: 169 (137).

Produkter og tjenesteydelser i 2014 (2013)

Humanmedicinske lægemidler

Ansøgninger om markedsføringstilladelse: 100 (80)

Positive udtalelser: 82 (80)

Gennemsnitligt tidsforbrug pr. vurdering: 179 (200) dage

Udtalelser efter godkendelse: 5  958(5  447)

Lægemiddelovervågning (centraliserede godkendelsesprocedurer vedrørende rapporter fra EØS- og ikke-EØS-lande om bivirkninger): 6 91  897(6 79  413) rapporter

Rapporter om regelmæssig ajourføring vedrørende sikkerhedsspørgsmål: 471 (3) (525)

Afsluttede videnskabelige rådgivningsopgaver: 532 (474)

Procedurer for gensidig anerkendelse og decentraliserede procedurer (4): indledte 7  231(6  293), afsluttede 6  412(6  242)

Ansøgninger om pædiatriske undersøgelsesplaner hos PDCO 485 (480)  (5)

Veterinærmedicinske lægemidler

Ansøgninger om markedsføringstilladelse: 12 (23)

Ansøgninger vedrørende varianter: 340 (315)

Ansøgninger om udvidelse af produktudvalg: 6 (5)

Inspektioner

Inspektioner: 506 (480)

Plantelægemidler

Plantemonografier: 11 (9)

Liste over droger, drogetilberedninger eller sammensætninger heraf: 1 (0)

Lægemidler til sjældne sygdomme

Ansøgninger om udpegelse: 329 (201)

Positive udtalelser om udpegelse: 196 (136)

SMV

Ansøgninger om status som SMV: 499 (401)

Ansøgninger om gebyrnedsættelse eller udsættelse af gebyrbetaling 333 (336).


(1)  Dette er det endelige budget, ikke det faktiske samlede resultat af budgetgennemførelsen.

(2)  Dette er procentsatsen for det budgetterede EU-tilskud (eksklusive det særlige bidrag til reducerede gebyrer for lægemidler til sjældne sygdomme og eksklusive udnyttelse af overskuddet fra regnskabsåret n-2) i relation til det endelige budget.

(3)  Dette er antallet af rapporter, der var afsluttet ved udgangen af 2014.

(4)  Omfatter følgende varianter: indledende procedurer for gensidig anerkendelse/decentraliserede procedurer, type IA, IB, II og arbejdsdeling.

(5)  Dataene for 2014 (og 2013) omfatter nu alle PDCO-procedurer, herunder procedurerne vedrørende de første ansøgninger om pædiatriske undersøgelsesplaner, ændringer af vedtagne pædiatriske undersøgelsesplaner, ansøgninger om dispensation og ansøgninger om overholdelseskontrol.

Kilde: Agenturet.


AGENTURETS SVAR

11.

I løbet af 2013-2014 omstrukturerede og strømlinede agenturet sine operationelle nøgleprocesser, herunder for finansieringsgodkendelse og opkrævning af gebyrer. Den yderligere planlagte automatisering af sidstnævnte blev forsinket pga. agenturets omstrukturering i 2014. For at sikre overensstemmelse med agenturets gebyrforordning om betalingsfrister, påtænkes denne automatisering nu gennemført ved udgangen af 2015.

12.

Om end der blev påvist svagheder i ledelseskontrollen, blev der ikke rapporteret om betydelige finansielle risici i den administrative undersøgelsesrapport til den administrerende direktør.

Den Interne Revisionstjeneste i Europa-Kommissionen og agenturets interne revisionsfunktion vil i sine allerede planlagte revisioner i 2015 evaluere indvirkningen af de foranstaltninger, som agenturet har truffet.

13.

Agenturet tager Rettens bemærkning til efterretning. Reguleringen af lægemidler i Den Europæiske Union hviler på en netværksmodel. EMA koordinerer EU's netværksbaserede lægemiddelovervågningssystem og sikrer, at centrale informationssystemer understøtter udvekslingen af lægemiddelovervågningsdata, herunder i særdeleshed EudraVigilance-databasen og den lægemiddeldatabase, som er oprettet i henhold til artikel 57. Vi vil fortsat arbejde sammen med vores interessenter/partnere om at sikre behørig beskyttelse af EU-borgerne på dette område.

14.

Der blev afholdt en organisationsdækkende høring forud for iværksættelsen af udbudsproceduren vedrørende en rammekontrakt i et skønnet omfang af 15  000 persondage over fire år. Formålet med høringen var, på afdelingsplan og ud fra de gældende omstændigheder, at bestemme en række målsætninger, de beregnede profiler og persondage såvel som arten af de formodede tjenesteydelser og den omtrentlige tidsplan. I betragtning af de krævede overslags præliminære karakter kan agenturet ikke tilslutte sig Rettens bemærkninger. Ydermere, som Retten medgiver, var agenturet ikke pålagt at høre bestyrelsen forud for iværksættelsen af udbuddet.