Bruxelles, den 18.12.2015

COM(2015) 664 final

2015/0304(NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

EU's ordning for havnestatskontrol er fastsat ved direktiv 2009/16/EF 1 (som ændret), hvori den hidtidige EU-lovgivning på området, der har været gældende siden 1995, er omarbejdet og styrket. EU-ordningen er baseret på den struktur, der allerede er fastlagt ved Paris-aftalememorandummet (Paris MoU) om havnestatskontrol, som har eksisteret siden 1982. Direktiv 2009/16/EF (som ændret) indeholder procedurer og instrumenter i relation til Paris MoU. Alle EU's maritime medlemsstater samt Canada, Rusland, Island og Norge er medlem af Paris MoU. Den Europæiske Union er ikke medlem af Paris MoU.

Siden den 1. januar 2011 er der indført en ny inspektionsordning for havnestatskontrol både i EU- og Paris MoU-regi. For at den nye inspektionsordning kan fungere, skal der træffes en række beslutninger hvert år inden for rammerne af Paris MoU. Disse beslutninger træffes ved konsensus på et årligt møde i "Komitéen for Havnestatskontrol", som mødes hvert år i maj. I henhold til direktiv 2009/16/EF bliver beslutninger truffet af Paris MoU's relevante kompetente instans bindende for EU's medlemsstater.

I henhold til artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde skal Rådet på forslag af Kommissionen vedtage en afgørelse om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i internationale organisationer såsom Paris MoU, når de skal vedtage retsakter, der har retsvirkninger.

Det foreslås, at EU's holdning i Komitéen for Havnestatskontrol fastlægges efter en totrinsmodel. De retningsgivende principper og retningslinjer for Unionens holdning fastlægges i en rådsafgørelse for flere år ad gangen, hvorefter holdningen justeres forud for hvert årsmøde i Komitéen for Havnestatskontrol i et uofficielt kommissionsdokument, som drøftes i Rådets Søtransportgruppe. Nærværende forslag har til formål at fastlægge Unionens holdning i Komitéen for Havnestatskontrol for perioden 2016-2019. Det tilsigter også at indarbejde EU's politiske principper og retningslinjer for at forbedre søfartssikkerhed, forureningsforebyggelse og leve- og arbejdsvilkår om bord. Unionens holdning tager også hensyn til Lissabontraktatens bestemmelser.

Kommissionen foreslår denne tilgang på baggrund af den særlige beslutningsproces i Paris MoU. Ifølge Paris MoU's forretningsorden fastsættes en frist for indsendelse af alle dokumenter fra medlemmerne og de taskforcer, der har til opgave at opstille retningslinjer og instrukser, til seks uger før mødet i Komitéen for Havnestatskontrol. Først på dette tidspunkt er alle indlæg tilgængelige, og Kommissionen kan påbegynde sin analyse med henblik på at udarbejde et forslag til Unionens koordinerede holdning i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF, som efterfølgende skal vedtages af Rådet. Da der kun er kort tid til rådighed til denne analyse, forberedelsen af Kommissionens forslag og Rådets vedtagelse, er proceduren for præcisering fra år til år af Unionens holdning fastsat i bilag 2. Følgende afgørelse omfatter perioden 2016-2019.

2. JURIDISKE ASPEKTER AF FORSLAGET

Denne afgørelse er baseret på traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 100, stk. 2, sammenholdt med artikel 218, stk. 9, hvori det fastsættes, at Rådet på forslag af Kommissionen skal vedtage en afgørelse om den holdning, der indtages på Unionens vegne i et organ nedsat ved en aftale, når dette organ skal vedtage retsakter, der har retsvirkninger. Afgørelsen finder anvendelse på den holdning, som medlemsstaterne skal indtage på Unionens vegne i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris MoU.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/16/EF af 23. april 2009 om havnestatskontrol (som ændret) udgør retsgrundlaget for udarbejdelsen af de principper, der gælder for medlemsstaterne i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris MoU.

2015/0304 (NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 100 og artikel 218, stk. 9,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Søfartssikkerhed, forureningsforebyggelse og leve- og arbejdsvilkår om bord på skibe kan forbedres betydeligt, hvis forekomsten i Unionens farvande af skibe, der ikke lever op til standarderne, reduceres kraftigt gennem streng håndhævelse af konventioner, internationale kodekser og resolutioner.

(2)Selv om flagstaten har hovedansvaret for kontrollen med, om skibe overholder internationale standarder for sikkerhed, forureningsforebyggelse og leve- og arbejdsvilkår om bord, har rederiet ansvaret for vedligeholdelsen af skibets stand og dets udrustning efter synet med henblik på at opfylde kravene i konventioner, som skibet er omfattet af. Flere flagstater præges imidlertid alvorlige mangler med hensyn til en forsvarlig gennemførelse og håndhævelse af de internationale standarder.

(3)Kontrollen med, om de internationale standarder for sikkerhed, forureningsforebyggelse og leve- og arbejdsvilkår om bord er opfyldt, bør derfor som endnu et værn mod sejlads med skibe, der ikke overholder standarderne, også varetages af havnestaten, idet det dog erkendes, at havnestatskontrollens inspektion ikke er et syn, og at de relevante inspektionsskemaer ikke er sødygtighedsbeviser. En harmoniseret fremgangsmåde for EU's kystmedlemsstaters effektive håndhævelse af disse internationale standarder over for skibe, der sejler i farvande under deres jurisdiktion og anløber deres havne, bør hindre konkurrenceforvridning.

(4)I direktiv 2009/16/EF 2 (som ændret) opstilles EU's ordning for havnestatskontrol med henblik på at omformulere og styrke den hidtidige EU-lovgivning på området, der har været i kraft siden 1995. EU-ordningen er baseret på den struktur, der allerede er fastlagt ved Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol – en international organisation, som har eksisteret siden 1982.

(5)For EU-medlemsstaternes vedkommende tilvejebringes med direktiv 2009/16/EF en EU-ramme for en effektiv gennemførelse af procedurer, instrumenter og arbejdet i Paris MoU om havnestatskontrol. I henhold til direktiv 2009/16/EF bliver beslutninger, som træffes af Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrols relevante kompetente instans, bindende for EU's medlemsstater.

(6)Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol mødes hvert år og træffer under sine forhandlinger beslutninger om en række punkter på dagsordenen, som er nødvendige for anvendelsen af direktiv 2009/16/EF.

(7)I henhold til artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde skal Rådet på forslag af Kommissionen vedtage en afgørelse om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i internationale organisationer, når de skal vedtage retsakter, der har retsvirkninger.

(8)Ifølge Paris MoU's forretningsorden fastsættes en frist for indsendelse af alle dokumenter fra medlemmerne og de taskforcer, der har til opgave at opstille retningslinjer og instrukser, til seks uger før mødet i Komitéen for Havnestatskontrol. Først på dette tidspunkt er alle indlæg tilgængelige, og Kommissionen kan påbegynde sin analyse med henblik på at udarbejde et forslag til Unionens koordinerede holdning i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF. Da der kun er kort tid til rådighed til denne analyse og til vedtagelse af et forslag, er det nødvendigt at fastlægge retningsgivende principper og retningslinjer for Unionens holdning for flere år ad gangen i sammenhæng med rammerne for præciseringen fra år til år af Unionens holdning.

(9)Nærværende afgørelse omfatter perioden 2016-2019 —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Den holdning, som Den Europæiske Union skal indtage på det årlige møde i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol, når dette organ skal vedtage afgørelser, der har retsvirkninger, er fastlagt i bilag 1 til denne afgørelse.

Artikel 2

Præciseringen fra år til år af den holdning, som Unionen skal indtage på det årlige møde i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol, skal foretages i overensstemmelse med bilag 2 til denne afgørelse.

Artikel 3

Unionens holdning som fastlagt i bilag 1 til denne afgørelse skal vurderes og om fornødent ændres af Rådet på forslag af Kommissionen, senest på det årlige møde i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol i 2020.

Artikel 4

Denne afgørelse træder i kraft den 1. januar 2016.

Udfærdiget i Bruxelles, den .

   På Rådets vegne

   Formand

(1) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/16/EF af 23. april 2009 om havnestatskontrol (omarbejdet) (EUT L 131 af 28.5.2009, s. 57).
(2) EUT L 131 af 28.5.2009, s. 57.

Bruxelles, den18.12.2015

COM(2015) 664 final

BILAG

Unionens holdning i Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol

til

forslaget til Rådets afgørelse

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol


BILAG

Unionens holdning i Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol

til

forslaget til Rådets afgørelse

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol

Retningsgivende principper

Inden for rammerne af Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol (Paris MoU) skal Unionen:

a)    handle i overensstemmelse med de mål, som Unionen forfølger, bl.a. at forbedre søfartssikkerhed, forureningsforebyggelse og leve- og arbejdsvilkår om bord, ved kraftigt at reducere forekomsten af skibe, der ikke lever op til standarderne, gennem streng håndhævelse af internationale konventioner og kodekser

b)    arbejde for, at medlemmerne af Paris MoU effektiviserer håndhævelsen af disse internationale standarder ved at gennemføre en harmoniseret tilgang over for skibe, der besejler farvande under deres jurisdiktion og anløber deres havne

c)    samarbejde inden for Paris MoU om at nå frem til en omfattende inspektionsordning og deling af inspektionsbyrden på en retfærdig måde – især gennem vedtagelse af den årlige inspektionsforpligtelse, der er opstillet i overensstemmelse med den aftalte metode, jf. bilag 11 til MoU

d)    arbejde i Paris MoU for at fremme ansættelse, fastholdelse og uddannelse af det fornødne personale hos medlemmer af Paris MoU, herunder kvalificerede skibsinspektører, idet der tages hensyn til skibstrafikkens omfang og karakteristika i hver havn

e)    sikre, at foranstaltninger, som vedtages inden for rammerne af Paris MoU, er i overensstemmelse med folkeretten, og navnlig med internationale konventioner og kodekser vedrørende søfartssikkerhed, forureningsforebyggelse og leve- og arbejdsvilkår om bord

f)    fremme udviklingen af fælles tilgange med andre organer, der udfører havnestatskontrol

g)    sikre sammenhæng med EU’s øvrige politikker, navnlig vedrørende eksterne forbindelser, sikkerhed, miljø m.fl.

Retningslinjer

Unionen skal bestræbe sig på at støtte vedtagelsen af følgende tiltag inden for rammerne af Paris MoU.

A.    For at sikre, at EU’s ordning for havnestatskontrol fungerer gnidningsløst fra år til år i overensstemmelse med direktiv 2009/16/EF:

1.    Følgende elementer af skibets risikoprofil skal anvendes til at målrette fartøjsinspektionen:

a)    Den hvide, grå og sorte liste over flagstater i overensstemmelse med den formel, der er udviklet af Paris MoU og anført i bilaget til Kommissionens forordning (EU) nr. 801/2010 af 13. september 2010 om gennemførelse af artikel 10, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/16/EF for så vidt angår flagstatskriterierne 1 .

b)    Listen over anerkendte organisationers præstationer efter den metode, som Komitéen for Havnestatskontrol vedtog på det 37. møde i Komitéen for Havnestatskontrol i maj 2004 (dagsordenens punkt 4.5.2).

c)    Det gennemsnitlige procenttal for fejl og tilbageholdelsesprocent med henblik på formlen til fastlæggelse af rederiets præstationer på grundlag af bilaget til Kommissionens forordning (EU) nr. 802/2010 af 13. september 2010 om gennemførelse af artikel 10, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/16/EF for så vidt angår rederiets præstationer 2 , som ændret.

2.    Det sikres, at eventuelle ændringer eller ajourføringer af procedurerne og retningslinjerne for Paris MoU er i overensstemmelse med de mål, som Unionen forfølger, navnlig at forbedre søfartssikkerhed, forureningsforebyggelse og leve- og arbejdsvilkår om bord.

B.    På mellemlang sigt udvikles en alternativ metode til opstilling af den hvide, grå og sorte liste over flagstater for navnlig at sikre, at den er mere retfærdig over for flagstater med små flåder.

(1) EUT L 241 af 14.9.2010, s. 1.
(2) EUT L 241 af 14.9.2010, s. 4.

Bruxelles, den 18.12.2015

COM(2015) 664 final

BILAG

Præcisering fra år til år af den holdning, som Unionen skal indtage i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol

til

forslaget til Rådets afgørelse

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol


BILAG

Præcisering fra år til år af den holdning, som Unionen skal indtage i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol

til

forslaget til Rådets afgørelse

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol

Forud for hvert årligt møde i Komitéen for Havnestatskontrol under Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol træffes de nødvendige foranstaltninger således, at den holdning, der skal indtages på Unionens vegne, inddrager alle relevante oplysninger, der er fremsendt til Europa-Kommissionen, samt ethvert dokument til drøftelse, der henhører under EU’s kompetence i overensstemmelse med de retningsgivende principper og retningslinjer i bilag I.

Med henblik herpå og på grundlag af disse oplysninger fremsender Kommissionens tjenestegrene i rette tid inden mødet i Komitéen for Havnestatskontrol et dokument, der fastlægger enkelthederne i forslaget til Unionens holdning, til Rådet eller dets forberedende organer med henblik på drøftelse og godkendelse.

Unionens påtænkte holdning i det forberedende dokument betragtes som godkendt, medmindre et antal medlemsstater svarende til et blokerende mindretal gør indsigelse på et møde i Rådets forberedende organ eller senest tyve dage efter modtagelsen af det forberedende dokument, afhængigt af hvad der indtræffer først. I tilfælde af indsigelse henvises sagen til Rådet.