Bruxelles, den 3.8.2015

COM(2015) 385 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

33. årsrapport fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om
EU's antidumping-, antisubsidie- og beskyttelsesforanstaltninger (2014)

{SWD(2015) 149 final}


RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

33. årsrapport fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om
EU's antidumping-, antisubsidie- og beskyttelsesforanstaltninger (2014)

Indledning

Dette er en rapport om Den Europæiske Unions antidumping-, antisubsidie- og beskyttelsesforanstaltninger i 2014. Den forelægges for Europa-Parlamentet og Rådet i overensstemmelse med bestemmelserne i artikel 22a i Rådets forordning (EF) nr. 1225/2009 om beskyttelse mod dumpingimport fra lande, der ikke er medlemmer af Det Europæiske Fællesskab ("antidumpinggrundforordningen"), artikel 33a i Rådets forordning (EF) nr. 597/2009 om beskyttelse mod subsidieret indførsel fra lande, der ikke er medlemmer af Det Europæiske Fællesskab ("antisubsidiegrundforordningen"), og artikel 23 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2015/478 om fælles ordninger for indførsel.

De antidumping-, antisubsidie- og beskyttelsesundersøgelser, som Kommissionen har gennemført, er omfattet af ovennævnte rådsforordninger. En omfattende gennemgang af den eksisterende lovgivning, terminologi og procedurer findes i det ledsagende arbejdsdokument.

Denne kortfattede rapport giver et overblik over de vigtigste begivenheder inden for handelsbeskyttelse i EU i 2014, og som i tidligere år suppleres den af et arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene sammen med detaljerede bilag. Denne rapport har samme overordnede struktur og samme overskrifter som arbejdsdokumentet, inklusive overskrifter, så det er nemt at finde mere detaljerede oplysninger.

Rapporten og arbejdsdokumentet er også offentligt tilgængelige på: http://ec.europa.eu/trade/issues/respectrules/anti_dumping/legis/index_en.htm .

1.Overblik over antidumping-, antisubsidie- og beskyttelsesundersøgelser og -foranstaltninger

1.1.Generelt

Antallet af gældende foranstaltninger og igangværende undersøgelser er stort set det samme som i 2013. Sammensætningen af sager har imidlertid ændret sig. Aktiviteten i 2014 var således kendetegnet ved en tilbagevenden til flere nye undersøgelser og et fald i antallet af fornyede undersøgelser (navnlig udløbsundersøgelser) i forhold til året før.

Ved udgangen af 2014 var der 81 antidumpingforanstaltninger og 13 antisubsidieforanstaltninger gældende inden for EU.

I 2014 blev 0,29 % af den samlede import til EU berørt af antidumping- eller antisubsidieforanstaltninger.

En detaljeret oversigt findes i det arbejdsdokument, der ledsager denne rapport. Henvisningerne til arbejdsdokumentets bilag er angivet ved siden af overskrifterne.

Med hensyn til tallene for påbegyndelser og afslutninger af sager i de følgende afsnit er det værd at bemærke, at de fleste af de sager, der blev afsluttet i 2014, var blevet påbegyndt i 2013, mens mange af dem, der blev indledt i 2014, vil blive afgjort i 2015.

1.2.Nye undersøgelser (jf. bilag A-E og bilag N)

I 2014 blev der indledt 16 nye undersøgelser. I 2 tilfælde blev der indført midlertidig told. 3 sager blev afsluttet med indførelse af endelig told. 4 undersøgelser blev afsluttet uden indførelse af foranstaltninger.

1.3.Fornyede undersøgelser

De fornyede undersøgelser fortsætter med at udgøre en væsentlig del af arbejdet hos Kommissionens tjenestegrene for handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter. Tabel 2 i arbejdsdokumentet indeholder statistiske oplysninger for årene 2010-2014.

1.3.1.Udløbsundersøgelser (jf. bilag F)

Ifølge antidumpinggrundforordningens artikel 11, stk. 2, og antisubsidiegrundforordningens artikel 18 udløber foranstaltninger efter 5 år, medmindre det som led i en fornyet udløbsundersøgelse fastslås, at de bør bibeholdes i deres oprindelige form. I 2014 udløb 2 foranstaltninger automatisk efter deres gyldighedsperiode på 5 år.

I 2014 blev der indledt 10 udløbsundersøgelser. 8 udløbsundersøgelser blev afsluttet med en fornyelse af tolden i yderligere 5 år. 4 udløbsundersøgelser blev afsluttet med en ophævelse af foranstaltningerne.

1.3.2.Interimsundersøgelser (jf. bilag G)

Antidumpinggrundforordningens artikel 11, stk. 3, og antisubsidiegrundforordningens artikel 19 indeholder bestemmelser om en fornyet undersøgelse af foranstaltninger i løbet af deres gyldighedsperiode. Fornyede undersøgelser kan begrænses til at omfatte aspekter i forbindelse med dumping, subsidiering eller skade.

I 2014 blev der indledt i alt 5 interimsundersøgelser. 5 interimsundersøgelser blev afsluttet med en bekræftelse eller ændring af tolden. 2 interimsundersøgelser blev afsluttet med en ophævelse af foranstaltningerne.

1.3.3."Andre" interimsundersøgelser (jf. bilag H)

I perioden blev der afsluttet 3 "andre" fornyede undersøgelser, som hverken faldt ind under antidumpinggrundforordningens artikel 11, stk. 3, eller antisubsidiegrundforordningens artikel 19. Der blev ikke indledt nogen af den slags fornyede undersøgelser.

1.3.4.Undersøgelse af nye eksportører (jf. bilag I)

Antidumpinggrundforordningens artikel 11, stk. 4, og antisubsidiegrundforordningens artikel 20 indeholder bestemmelser om henholdsvis fornyede undersøgelser af nye eksportører og "fremskyndede" fornyede undersøgelser med henblik på at fastsætte en individuel dumpingmargen eller en individuel udligningstold for nye eksportører i det pågældende eksportland, som ikke eksporterede den pågældende vare i undersøgelsesperioden. Sådanne eksportører skal påvise, at de reelt er nye eksportører, og at de rent faktisk er begyndt at eksportere varen til EU efter undersøgelsesperioden. For sådanne nye eksportører kan der fastsættes en individuel told, som normalt er lavere end den landsdækkende told.

I 2014 blev der indledt 2 fornyede undersøgelser af nye eksportører, mens 3 sådanne undersøgelser blev afsluttet.

1.3.5.Overvæltningsundersøgelser (jf. bilag J)

Hvis der er tilstrækkelige oplysninger, som viser, at eksportpriserne enten er faldet efter den oprindelige undersøgelsesperiode og inden eller efter indførelsen af foranstaltninger, eller at der har været ingen eller utilstrækkelige ændringer i videresalgspriserne eller de efterfølgende salgspriser på den importerede vare i EU, kan der indledes en overvæltningsundersøgelse for at kontrollere, om foranstaltningen har påvirket ovennævnte priser. Der kan fastsættes nye dumpingmarginer, og tolden kan forhøjes for at tage hensyn til sådanne lavere eksportpriser. Muligheden for overvæltningsundersøgelser er fastlagt i antidumpinggrundforordningens artikel 12 og i antisubsidiegrundforordningens artikel 19, stk. 3.

I 2014 blev ingen antiovervæltningsundersøgelser afsluttet, men 2 blev indledt.

1.3.6.Omgåelsesundersøgelser (jf. bilag K)

Antidumpinggrundforordningens artikel 13, og antisubsidiegrundforordningens artikel 23, indeholder bestemmelser om muligheden for, at undersøgelser kan genoptages, hvis der fremlægges bevis for omgåelse af foranstaltningerne.

I 2014 blev der indledt 3 sådanne undersøgelser. 1 omgåelsesundersøgelse blev afsluttet med forlængelse af foranstaltningerne.

1.4.Beskyttelsesundersøgelser (jf. bilag L)

I løbet af 2014 indførte EU ingen beskyttelsesforanstaltninger.

2.Håndhævelse af antidumping-/antisubsidieforanstaltninger

2.1.Opfølgning af foranstaltninger

Opfølgningen af de gældende foranstaltninger fokuserede på fire hovedområder: 1) foregribelse af svig, 2) overvågning af handelsstrømme og markedsudvikling, 3) forbedring af effektiviteten ved hjælp af passende instrumenter og 4) reaktion på retsstridig praksis. Gennem disse aktiviteter var Kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne i stand til proaktivt at sikre den rette håndhævelse af handelsbeskyttelsesforanstaltninger i Den Europæiske Union.

2.2.Overvågning af tilsagn (jf. bilag M og Q)

Overvågning af tilsagn udgør en del af håndhævelsesaktiviteterne, da tilsagn er en form for antidumping- eller antisubsidieforanstaltninger. De godtages af Kommissionen, hvis den finder det godtgjort, at de effektivt kan afhjælpe de skadelige virkninger af dumping eller subsidiering.

I begyndelsen af 2014 var der 134 gældende tilsagn. I løbet af 2014 blev følgende ændret på listen over tilsagn: Én virksomheds tilsagn blev trukket tilbage, da det blev fastslået at en overtrædelse havde fundet sted. To virksomheders tilsagn blev trukket tilbage som følge af ændringer i omstændighederne undervejs i gennemførelsen af tilsagnene. Én virksomheds tilsagn udløb, og én virksomheds tilsagn blev omstødt af Domstolen. Ingen nye tilsagn blev godtaget. Således var der i alt 129 tilsagn gældende ved udgangen af 2014.

3.Tilbagebetaling

Ifølge antidumpinggrundforordningens artikel 11, stk. 8, og antisubsidiegrundforordningens artikel 21, stk. 1, kan importører anmode om tilbagebetaling af opkrævet told, når det påvises, at dumping- eller subsidiemargenen er blevet elimineret eller reduceret til et niveau, der er lavere end den gældende toldsats.

I 2014 blev der indgivet 42 nye anmodninger om tilbagebetaling. Ved udgangen af 2014 var der 13 igangværende undersøgelser om tilbagebetaling, der omfattede 31 anmodninger. I 2014 blev der vedtaget 31 kommissionsafgørelser: I 20 tilfælde blev der indrømmet delvis tilbagebetaling, og i 11 tilfælde blev anmodningen om tilbagebetaling afvist. 10 anmodninger blev trukket tilbage.

4.Modernisering af de handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter

Efter at Kommissionen i april 2013 vedtog et lovgivningsforslag og en meddelelse, gik den almindelige lovgivningsprocedure i Europa-Parlamentet og i Rådet i gang. Parlamentet vedtog i april 2014 en lovgivningsmæssig beslutning og afsluttede således sin førstebehandling. På det tidspunkt noterede Kommissionen sig også udkast til retningslinjer om fire emner med henblik på deres vedtagelse, når lovgivningsprocessen var mere fremskreden.

Moderniseringen er vigtig for de berørte aktører, fordi den er et middel til at tilpasse de handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter til de nuværende erhvervsmæssige realiteter. Handel i dag er væsentligt forskellig fra, da Uruguayrunden blev afsluttet for over 20 år siden, som er dér, de sidste vigtige ændringer i de globale regler for handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter blev foretaget. For alle de berørte aktørers skyld er der derfor brug for at forbedre EU's nuværende handelsbeskyttelsessystem.

Formålet med moderniseringen er at gøre instrumenterne mere effektive og virkningsfulde. Ved at finde praktiske løsninger på de konkrete problemer, som de berørte aktører støder på, er det meningen, at handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter skal blive mere tilgængelige, og foranstaltninger skal målrettes bedre til at imødegå visse former for illoyal handelspraksis, der udøves af vores handelspartnere. Andre vigtige elementer i projektet er øget gennemsigtighed, navnlig for små og mellemstore virksomheder, samtidig med at det fortsat er af central betydning at fastholde en balance mellem de forskellige interesser.

5.Landsdækkende markedsøkonomisk status

Ifølge den nuværende praksis kan et land betragtes som en markedsøkonomi i forbindelse med antidumpingundersøgelser, hvis det opfylder de fem kriterier, der også er fastsat i Kommissionens arbejdsdokument, som ledsager denne rapport. Seks lande har anmodet om at få landsdækkende markedsøkonomisk status: Kina, Vietnam, Armenien, Kasakhstan, Mongoliet og Hviderusland.

I 2014 indgav Vietnam og Kasakhstan yderligere oplysninger til understøttelse af deres anmodninger. De afgivne oplysninger blev verificeret under møder i den særlige arbejdsgruppe vedrørende markedsøkonomisk status med embedsmænd fra begge landes ressortministerier i løbet af året. Sammen med andre oplysninger fra uafhængige kilder dannede dette grundlag for at opdatere Kommissionens landespecifikke vurderinger - et arbejde der fortsatte indtil udgangen af 2014.

I april 2014 delte Kommissionens tjenestegrene en vurderingsrapport med Mongoliet om dets fremskridt i forbindelse med markedsøkonomisk status, hvori det femte kriterium blev anset for at være opfyldt. Rapporten konkluderede også, at på trods af visse fremskridt med hensyn til de andre kriterier var det ikke tilstrækkeligt til, at nogle af de resterende fire kriterier kunne betragtes som opfyldt.

For så vidt angår Kina har der ikke været konsultationer om markedsøkonomisk status siden 2008. Sidste år var Kommissionen fortsat indstillet på at drøfte Kinas yderligere fremskridt i retning af markedsøkonomisk status og forventede, at de kinesiske myndigheder fortsat ville deltage i drøftelserne og levere de nødvendige oplysninger til Kommissionens analyse af den markedsøkonomiske status.

I 2014 genaktiverede Armenien sit engagement i processen for tildeling af markedsøkonomisk status og indgav opdaterede oplysninger om udvikling i økonomien samt svar på de spørgsmål, der var blevet stillet i 2010. Vurderingen af anmodningen fortsatte på grundlag af disse nye oplysninger. Hvad angår Hviderusland har den politiske situation i landet betydet, at arbejdet med anmodningen har været indstillet siden 2010.

6.Informations- og kommunikationsaktiviteter/bilaterale kontakter

6.1.Små og mellemstore virksomheder (SMV'er)

At deltage i handelsbeskyttelsesundersøgelser kan give visse udfordringer for SMV'er som følge af deres beskedne størrelse og begrænsede ressourcer. For at hjælpe SMV'er med at håndtere kompleksiteten i undersøgelser i forbindelse med handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter blev der oprettet en helpdesk for SMV'er i december 2004. I 2014 fortsatte helpdesken med at behandle anmodninger om oplysninger. Spørgsmålene varierede fra sagsspecifikke forespørgsler til mere generelle handelspolitiske emner, der både omhandlede de proceduremæssige og de indholdsmæssige elementer af procedurerne. Hjemmesiden for handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter fremhæver også specifikt SMV'ernes rolle i procedurer vedrørende handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter og tilbyder praktiske råd og hjælp.

6.2.Bilaterale kontakter/informationsaktiviteter – erhvervslivet og tredjelande

At forklare den lovgivning, de procedurer og den praksis, der ligger til grund for EU's handelsbeskyttelsesaktiviteter, er en vigtig del af arbejdet i Kommissionens tjenestegrene for handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter.

I 2014 afholdt Kommissionen 2 uddannelsesseminarer om EU's handelsbeskyttelsespolitik og praksis for embedsmænd fra adskillige tredjelande. En del andre bilaterale kontakter havde til formål at drøfte forskellige emner, der knytter sig til handelsbeskyttelse, med en række tredjelande, herunder Kina, Sydkorea, Japan, Australien, Vietnam og Marokko. 

For så vidt angår industri- og erhvervsorganisationer i EU var der et seminar i februar 2014, hvor de forskellige interessenter sammen kunne drøfte aspekter af EU's handelsbeskyttelsespolitik og -praksis. Blandt deltagerne var både repræsentanter fra producenternes og importørernes sammenslutninger samt distributionssektoren. Derudover blev der i 2014 holdt adskillige møder med vigtige europæiske interessentorganisationer (f.eks. BUSINESSEUROPE).

7.Høringskonsulent

Høringskonsulentens vigtigste rolle er at garantere interesserede parters ret til at forsvare sig og derved bidrage til at sikre, at reglerne anvendes på en objektiv og gennemsigtig måde i handelsprocedurer. Høringskonsulentens rolle og beføjelser er fastsat i et formelt mandat ved en afgørelse truffet af formanden for Europa-Kommissionen, som sikrer høringskonsulentens uvildighed, samt at handelsprocedurer forløber på ret vis. Høringskonsulenten er af administrative hensyn knyttet til kommissæren med ansvar for handel. De aktiviteter, høringskonsulenten udfører, vil ikke længere blive adresseret i denne rapport, men vil være tilgængelige i en særskilt rapport, som kan findes på: http://ec.europa.eu/trade/trade-policy-and-you/contacts/hearing-officer/ .

8.Domstolsprøvelse: afgørelser truffet af Domstolen og Retten (jf. bilag S)

I 2014 afsagde Retten og Domstolen i alt 28 domme i antidumping- eller antisubsidiesager. 5 af Domstolens domme faldt i appelsager over Rettens afgørelser, og 4 andre var præjudicielle afgørelser.

Der blev indbragt 37 nye sager i 2014. 28 af disse blev indbragt for Retten, og 9 for Domstolen.

Bilag S til arbejdsdokumentet indeholder en liste over antidumping-/antisubsidiesager ved Retten og Domstolen, som endnu ikke var afsluttet ved udgangen af 2014.

9.Aktiviteter inden for rammerne af verdenshandelsorganisationen (WTO)

9.1.Tvistbilæggelse i antidumping-, antisubsidie- og beskyttelsessager. 

WTO har fastsat en stringent procedure for bilæggelse af tvister mellem WTO-medlemmer om anvendelsen af WTO-aftalerne.

To paneler blev sammensat i 2014 - panelet om antidumpingforanstaltninger over for importen af fedtalkoholer fra Indonesien (DS442) og panelet om indførelsen af antidumpingforanstaltninger på biodiesel fra Argentina (DS473). I DS397 (overholdelsesprocedurer efter WTO-tvisten om EU's endelige antidumpingforanstaltninger vedrørende visse skruer, bolte, møtrikker og lignende varer af jern eller stål med oprindelse i Folkerepublikken Kina) fandt det egentlige møde mellem parterne og med tredjeparter sted i november 2014. Endelig har EU afholdt konsultationer med Rusland om metoder til justering af omkostninger og visse antidumpingforanstaltninger - panelet blev nedsat den 22. juli 2014 (DS474), konsultationer med Indonesien om antidumpingforanstaltninger over for biodiesel (DS480) og konsultationer med Pakistan om udligningsforanstaltningerne over for importen af PET (DS486).

9.2.Andre WTO-aktiviteter 

Der var intet forhandlingsarbejde i 2014 for forhandlingsgruppen vedrørende regler. Gruppens formand, ambassadør Wayne McCook, afholdt åbne konsultationer med WTO's medlemmer den 16. december 2014 for at drøfte mulige fremgangsmåder på regelområdet i 2015, herunder organiseringen af et statusmøde og et eventuelt arbejde med gennemsigtighed.

Den tekniske gruppe, som er en undergruppe under forhandlingsgruppen, var samlet to gange i løbet af året. Gruppen drøftede en række spørgsmål vedrørende de praktiske aspekter af gennemførelse af antidumpingundersøgelser, herunder udløbsundersøgelser, pristilsagn og den undersøgte vare.

Sideløbende med disse aktiviteter fortsatte Kommissionens tjenestegrene deres deltagelse i det normale arbejde i udvalgene for antidumping, subsidier, udligning og beskyttelse. Udvalgene nødtes to gange på ekstraordinære udvalgsmøder for at gennemgå underretninger, herunder EU's nye og komplette subsidieanmeldelse for 2013.

10.Konklusion

2014 var karakteriseret ved en stigning i indledningen af nye undersøgelser og et fald i antallet af udløbsundersøgelser. Som i tidligere år afspejler dette, den type klager der blev indgivet, og som var underbygget af umiddelbare beviser. I tråd med tidligere års tendens indførte EU ingen beskyttelsesforanstaltninger.

Arbejdet med forslaget om moderniseringen af handelsbeskyttelsesinstrumenterne fortsatte, idet Europa-Parlamentet i april 2014 vedtog en lovgivningsmæssig beslutning og afsluttede førstebehandlingen af forslaget, og det blev drøftet i Rådet.

Kommissionens tjenestegrene med ansvar for handelsbeskyttelsesinstrumenter fortsatte også deres informationsaktiviteter rettet mod embedsmænd fra tredjelande, EU-erhvervsgrenen og importører.