Bruxelles, den 30.7.2015

COM(2015) 374 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om gennemførelse af forordning (EF) nr. 862/2007 om EF-statistikker over migration og international beskyttelse

(EØS-relevant tekst)


1.Indledning

Hovedformålet med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 862/2007 af 11. juli 2007 om EF-statistikker over migration og international beskyttelse 1 (i det følgende også benævnt "forordningen") er indsamling og udarbejdelse af europæiske statistikker om migration og international beskyttelse.

Denne rapport er en opfølgning på den rapport, som Kommissionen vedtog i september 2012 2 i henhold til artikel 12 i forordning (EF) nr. 862/2007.

Navnlig fastlægges det i artikel 12, at "Kommissionen forelægger senest den 20. august 2012 og derefter hvert tredje år en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet om de statistikker, der er udarbejdet i henhold til denne forordning og om deres kvalitet".

Denne rapport dokumenterer, hvor langt medlemsstaterne sammen med Kommissionen (Eurostat) er kommet med gennemførelsen af ovennævnte forordning siden den første rapport.

2.Statistikker omfattet af forordningen

Forordning (EF) nr. 862/2007 omhandler udarbejdelse af europæiske statistikker vedrørende migration og international beskyttelse (asyl). De primære statistikområder, der er reguleret af forordningen, er:

Internationale migrationsstrømme opdelt efter grupper af statsborgerskaber, grupper af fødelande, grupper af lande, hvor personerne tidligere havde/får sædvanlig bopæl, samt efter alder og køn; populationsopgørelser opdelt efter grupper af statsborgerskaber, grupper af fødelande og efter alder og køn, samt erhvervelse af statsborgerskab efter lande, hvor personerne tidligere havde statsborgerskab (artikel 3)

Asylansøgninger, afgørelser truffet i første instans og ved påklage om meddelelse eller inddragelse af forskellige former for international beskyttelsesstatus, asylansøgninger fra uledsagede mindreårige, opdelt efter statsborgerskab, samt statistikker om medlemsstaternes anvendelse af Dublin III-forordningen 3 (artikel 4)

Tredjelandsstatsborgere, som er nægtet indrejse i en medlemsstat ved den ydre grænse, tredjelandsstatsborgere, som i henhold til national lovgivning om indvandring anses for at have ulovligt ophold, opdelt efter statsborgerskab (artikel 5)

Opholdstilladelser udstedt til tredjelandsstatsborgere, opdelt efter statsborgerskab, opholdstilladelsens gyldighedsperiode og begrundelse for udstedelse af opholdstilladelse (kategori af indvandrerstatus) (artikel 6)

Tredjelandsstatsborgere, som er omfattet af en henstilling til at forlade medlemsstaten i henhold til lovgivningen om indvandring, og tredjelandsstatsborgere, registreret som udrejst efter udstedelsen af en sådan henstilling, opdelt efter statsborgerskab (artikel 7).

Som led i gennemførelsesprocessen har Kommissionen løbende udviklet og opretholdt et nært samarbejde med de forskellige nationale myndigheder, der er involveret i udarbejdelse og indberetning af data i henhold til forordningen. Statistikker om migrationsstrømme og populationsopgørelser indberettes normalt til Kommissionen (Eurostat) af de nationale statistiske kontorer. Statistikker om opholdstilladelser og asyl indberettes normalt direkte af indenrigsministerierne eller udlændingemyndighederne. Statistikker om grænsekontrol og udvisning af ulovlige migranter kan også indberettes af indenrigsministerierne eller af udlændinge- eller politimyndighederne.

Disse statistikkers primære karakteristika er beskrevet i tabel 1 nedenfor.

Tabel 1: Primære karakteristika for statistikker, som indberettes i henhold til forordning (EF) nr. 862/2007

Artikel 3

Migrationsstrømme, populationsopgørelser, erhvervelse af statsborgerskab

Artikel 4

Asyl

Artikel 5 og 7

Håndhævelse af lovgivning om indvandring

Artikel 6

Opholdstilladelser

Geografisk anvendelsesområde

36 lande (32 EU-/EFTA-lande)

32 EU-/EFTA-lande

32 EU-/EFTA-lande

32 EU-/EFTA-lande

Første dataindsamlingsår

2008

2008

2008

2008

Hyppighed

Årligt

Månedligt/kvartalsvist/årligt

Årligt

Årligt

Frist for indberetning af data

12 måneder efter udgangen af referenceåret

2 måneder efter referenceperioden (RP) for månedlige/kvartalsvise data

3 måneder efter RP for årlige data

3 måneder efter udgangen af referenceåret

6 måneder efter udgangen af referenceåret

Dataleverandører

Nationale statistiske kontorer

Indenrigsministerier (eller dertil knyttede udlændingemyndigheder)

Indenrigsministerier, udlændingemyndigheder eller grænsepoliti

Indenrigsministerier (eller dertil knyttede udlændingemyndigheder)

3.Anden relevant lovgivning

Siden 2012 er to nye retsakter på området demografisk statistik trådt i kraft. Disse er relevante for udarbejdelse af statistik om internationale migrationsstrømme og populationsopgørelser opdelt efter grupper af statsborgerskaber og grupper af fødelande, jf. artikel 3 i forordning (EF) nr. 862/2007, især med henblik på at opnå overensstemmelse mellem de statistikker, der skal udarbejdes:

1.Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1260/2013 af 20. november 2013 om europæiske demografiske statistikker 4

2.Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 205/2014 af 4. marts 2014 om ensartede betingelser for gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1260/2013 af 20. november 2013 om europæiske demografiske statistikker for så vidt angår opdelinger af data, frister og datarevisioner 5 .

Derudover er andre, nye retsakter på området lovlig migration trådt i kraft. Disse retsakter er relevante for udarbejdelse af statistik om opholdstilladelser, jf. forordningens artikel 6, og er blevet integreret i denne dataindsamling (eller vil blive det i nærmeste fremtid):

1.Rådets direktiv 2009/50/EF om indrejse- og opholdsbetingelser for tredjelandsstatsborgere med henblik på højt kvalificeret beskæftigelse 6 (indsamling af data blev indledt i 2013 med 2012 som referenceår)

2.Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/98/EU om én enkelt ansøgningsprocedure for en kombineret tilladelse til tredjelandsstatsborgere til at opholde sig og arbejde på en medlemsstats område og om et sæt fælles rettigheder for arbejdstagere fra tredjelande, som har lovligt ophold i en medlemsstat 7 (indsamling af data blev indledt i 2014 med 2013 som referenceår)

3.Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/36/EU om betingelserne for tredjelandsstatsborgeres indrejse og ophold med henblik på arbejde som sæsonarbejdere 8 (indsamling af data påbegyndes i 2018 med 2017 som referenceår)

4.Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/66/EU om indrejse- og opholdsbetingelser for virksomhedsinternt udstationerede tredjelandsstatsborgere 9 (indsamling af data påbegyndes i 2018 med 2017 som referenceår).

Efter Kroatiens tiltrædelse i juli 2013 er forordning (EF) nr. 862/2007 blevet obligatorisk for den nye medlemsstat, og implicit omfatter enhver henvisning til sammenstillinger, der skal udarbejdes, EU28.

På grund af det forskellige retsgrundlag er statistikker, der indberettes i henhold til ovennævnte nyere retsakter, ikke medtaget i kvalitetsevalueringen nedenfor, men vil blive genstand for særlige evalueringsrapporter som krævet i de pågældende retsakter.

4.Generelle fremskridt siden rapporten fra 2012

Siden rapporten fra 2012 er der sket betydelige forbedringer af alle dataindsamlinger med hensyn til dataenes tilgængelighed og fuldstændighed. Der er konstateret generelle forbedringer i dataenes kvalitet, hvilket har ført til en højere grad af nøjagtighed, sammenhæng og sammenlignelighed. Medlemsstaterne har forbedret de til grund liggende datakilder og de statistikværktøjer, der anvendes til udarbejdelse af data, hvilket har ført til en højere grad af nøjagtighed, dækning og rettidighed af de data, der indberettes til Kommissionen.

Den forbedrede kvalitet og øgede punktlighed af medlemsstaternes dataindberetning har gjort det muligt for Kommissionen at forkorte den tid, der er nødvendig for formidling af data, hvilket har ført til mere rettidige offentliggørelser af data og yderligere forbedring af datatilgængeligheden for brugerne.

Derudover er dataindsamlingen på området for statistik, der indsamles i henhold til artikel 3, siden referenceåret 2013 blevet slået sammen med data, der skal indsamles i henhold til forordning (EU) nr. 1260/2013 med henblik på at opnå overensstemmelse mellem de forskellige populationsopdelinger og, så vidt muligt, med hensyn til den demografiske balance mellem befolkning, vitale hændelser og migrationsstrømme. De metadata-oplysninger, som medlemsstaterne er forpligtede til at indgive, er også blevet slået sammen.

På området for statistik, der indsamles i henhold til artikel 4-7, har samarbejdet internt i Kommissionen, med andre EU-organer og med medlemsstaterne, endvidere medført ændringer i retningslinjerne for dataindsamling i henhold til forordningen 10 . Metodeforbedringer har medført større klarhed for så vidt angår de statistiske definitioner og begreber. Den seneste lovgivningsmæssige udvikling på området for migration og asyl er blevet integreret i de metodemæssige retningslinjer for indsamling af data om asyl og opholdstilladelser.

Kommissionen har gennemført tekniske forbedringer, som har sikret en mere effektiv validering og behandling af data, mens indsamling af omfattende kvalitetsoplysninger giver mulighed for en fuldstændig vurdering af kvaliteten på de indberettede data. Ved behov blev der truffet foranstaltninger i tilfælde af manglende opfyldelse af kravene (i form af administrative skrivelser) med henblik på at sikre, at kravene overholdes i nødvendigt omfang.

5.Kvaliteten af de udarbejdede statistikker

5.1.Relevans

Internt i Kommissionen bliver migrations- og asylstatistikkerne primært brugt af Generaldirektoratet for Migration og Indre Anliggender. Disse statistikker bruges imidlertid ofte også af Kommissionens øvrige tjenestegrene, navnlig af Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion samt Generaldirektoratet for Retlige Anliggender.

Ét vigtigt formål, som statistikkerne er blevet brugt til, er den årlige tildeling af budgetmidler til de enkelte medlemsstater fra fondene under det generelle program om solidaritet og forvaltning af migrationsstrømme. Siden rapporten fra 2012 er disse fondes struktur blevet ændret og den bygger nu på et nyt retsgrundlag: Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, som er oprettet ved forordning (EU) nr. 516/2014 11 , samt Fonden for Intern Sikkerhed, som er oprettet ved forordning (EU) nr. 515/2014 12 , for perioden 2014-20. Som følge af de flerårige finansieringsordninger under disse nye fonde, indberettes der ikke længere data årligt. Tildelingerne blev beregnet på baggrund af de tidligere indberettede statistikker med undtagelse af Fonden for Intern Sikkerhed, som kræver en midtvejsevaluering.

Statistikkerne om migration og international beskyttelse bliver brugt af Kommissionen ved udarbejdelse af periodiske rapporter, politiske forslag, gennemførelsesrapporter udarbejdet i henhold til basisretsakter samt politikanalyser. Eksempelvis giver Det Europæiske Migrationsnetværks årsrapport om indvandring og asyl 13 en faktuel oversigt over de centrale udviklingstendenser på området for migration og international beskyttelse, både på EU-plan og nationalt plan. Europæiske statistikker om migrationsstrømme og populationsopgørelser opdelt efter fødeland og statsborgerskab er vigtige for publikationer som "Special Supplement on Demographic Trends" i "EU Employment and Social Situation, Quarterly Review" 14 .

Det Europæiske Migrationsnetværk 15 bruger fortsat i stort omfang Eurostats statistikker om migration og international beskyttelse i forbindelse med sine årlige statistik- og analyserapporter på EU-plan og nationalt plan.

Siden rapporten fra 2012 er de europæiske statistikker i stigende omfang blevet brugt som støttemateriale for migrationsrelaterede EU-agenturers arbejde, deriblandt for Det Europæiske Agentur for Forvaltning af det Operative Samarbejde ved de Ydre Grænser (Frontex) og Det Europæiske Asylstøttekontor (EASO). Eurostat har et nært samarbejde med disse agenturer om udvikling af dataindsamlingsmetoder og dertil knyttede statistiske metoder.

De statistikker, der udarbejdes i henhold til forordningen, anvendes jævnligt af nationale forvaltninger, internationale organisationer, akademiske forskere og grupper i civilsamfundet, som beskæftiger sig med en bred vifte af emner, heriblandt integration af indvandrere, udarbejdelse og overvågning af nationale asyl- og indvandringsprocedurer samt prognoser vedrørende den fremtidige befolkning og arbejdsstyrke.

5.2.Nøjagtighed

Siden rapporten fra 2012 er der konstateret en betydelig forbedring af nøjagtigheden af de data, som medlemsstaterne indberetter. Navnlig på det statistikområde, der indberettes i henhold til artikel 4-7 i forordningen, har den omfattende omlægning af de administrative systemer til asyl- og indvandringskontrol samt til registrering af befolkningen haft en særdeles positiv indvirkning på nøjagtigheden af de statistiske data. Medlemsstaterne indfører løbende mere integrerede og omfattende administrative systemer, der gør brug af moderne IT- og kommunikationsmetoder. De nye systemer stemmer bedre overens med de metodemæssige og tekniske krav knyttet til Eurostats dataindsamling. Medlemsstaterne har holdt Eurostat underrettet om de løbende ændringer i de administrative systemer og har bedt om rådgivning og bekræftelse på, at dataene vil opfylde forordningens krav.

Eurostat indsamler metadata, især oplysninger relateret til dataenes nøjagtighed, der bl.a. forklarer datakilder og procedurer, eventuelle skøns- eller modelleringsprocesser, der er anvendt på dataene, og disses mulige indvirkning på graden af overholdelse af definitionerne i forordningen. Derudover har Eurostat udformet særlige kvalitetsspørgeskemaer med henblik på at indsamle mere specifikke oplysninger relateret til datakvalitet.

Siden rapporten fra 2012 er der sket et betydeligt fald i omfanget af manglende eller ufuldstændige data. Adskillige nationale myndigheder har forbedret deres praksis med henblik på at sikre, at de nødvendige oplysninger bliver indsamlet som led i administrative procedurer i forbindelse med indvandringen, og de har forbedret deres databehandlingssystemer, således at disse data er lettilgængelige til statistiske formål.

Selv om der er blevet gennemført forbedringer, findes der stadig visse problemer med nøjagtigheden af statistikken, der indberettes i henhold til artikel 3, nærmere bestemt underrepræsentation (dvs. at personer ikke registrerer deres bopæl) og overrepræsentation (personer, der undlader at melde fraflytning, idet der ofte ikke er noget krav om eller incitament til det).

På området for asylstatistik var der i begyndelsen problemer i visse medlemsstater med manglende eller begrænsede oplysninger om alder og køn i data fra administrative registre, men disse problemer er nu blevet løst og dataene er komplette. Der er fortsat visse datamangler fra de første års dataindsamling i henhold til forordningen, også for statistik om opholdstilladelse, og på grund af tekniske begrænsninger kan disse mangler ikke længere udbedres. På det statistikområde, der er omfattet af artikel 4, stk. 4 (Dublin-statistikkerne), er der fortsat visse problemer med nøjagtigheden, som skyldes forskelle med hensyn til latenstid og praksis ved indberetning mellem medlemsstaterne, og disse problemer medfører forringet overensstemmelse mellem data om indkommende og udgående overførselsanmodninger.

5.3.Rettidighed og punktlighed

Alt afhængigt af datatype er fristen for at indberette data mellem 2 og 12 måneder efter referencedatoen eller udgangen af referenceperioden.

Siden rapporten fra 2012 er der konstateret en betydelig forbedring af punktligheden af de indberettede data. Indførelsen af automatiserede ekstraktionsprocedurer på nationalt plan og Eurostats regelmæssige overvågning af overholdelsen har medført punktlige indberetninger af data. Der er fortsat problemer, som er enkeltstående engangstilfælde (disse skyldes f.eks. personaleændringer eller forstyrrelser som følge af ændringer i databehandlingssystemer).

Mere rettidig og fuldstændig indberetning af data i henhold til forordningen har hjulpet Eurostat til hurtigere at kunne behandle og formidle sine data. Tidsrummet fra Eurostats modtagelse af data til offentliggørelsen af validerede data på Eurostats hjemmeside for offentlig formidling er blevet kortere siden rapporten fra 2012. Derudover er der gradvist blevet indført automatiserede interne valideringsprocedurer med fejlrapportering tilbage til de nationale dataleverandører, hvilket har forkortet behandlingstiden yderligere.

5.4.Tilgængelighed

Data (og metadata) om migration for alle fire hovedområder ("Migrationsstrømme, populationsopgørelser, erhvervelse af statsborgerskab", "Asyl", "Håndhævelse af lovgivningen om indvandring" samt "Opholdstilladelser") er tilgængelige gratis på Eurostats hjemmeside under emneområderne "Population (Demography, migration and projections)" 16 og "Asylum and managed migration" 17 . Dataene offentliggøres samlet i f.eks. Eurostat Yearbook 18 samt i detaljerede publikationer med fokus på bestemte migrationsemner 19 . Siden rapporten fra 2012 har Eurostat fremmet brugen af artikler fra "Statistics Explained" ved at give mere information om statistikker, tendenser og fortolkningen af disse. Disse artikler bliver udarbejdet og jævnligt opdateret med alle data, der indsamles i henhold til forordningen 20 .

Emneområdet "Population" på Eurostats hjemmeside indeholder statistikker i henhold til forordningen, og her registreres der et stigende antal brugere (fra 50 000 til 60 000 sidevisninger pr. måned og fra 5,7 % til 7,2 % af Eurostats samlede antal sidevisninger i de seneste 3 år). I denne henseende er emneområdet dermed Eurostats næststørste.

5.5.Sammenlignelighed og sammenhæng

5.5.1.Definitioner

Siden rapporten fra 2012 har brugen af harmoniserede definitioner for al indsamling af data i henhold til forordningen medført en betydelig forbedring af dataenes sammenlignelighed.

Problemerne i forbindelse med en stringent anvendelse af definitionerne har været sværest at løse i forbindelse med statistikkerne om migration og erhvervelse af statsborgerskab, jf. forordningens artikel 3. Det er for disse data, der er størst diskrepans mellem de nationale systemer som følge af den store variation i det anvendte datakilder. Der gøres løbende bestræbelser på at afhjælpe disse problemer, men nogle lande kunne ikke benytte 12-månederskriteriet til at definere ind- og udvandringsstrømme, ofte fordi de nationale statistiske definitioner af migration byggede på permanente kriterier for statsborgere eller et 6-månederskriterium for visse EØS-statsborgerskaber (nordisk overenskomst). Fire lande kunne ikke benytte kriteriet om at have bopæl i landet for erhvervelse af statsborgerskab, idet dette omfattede tildeling af statsborgerskab til personer uden (fast) bopæl i landet.

Statistikker, der omfattes af artikel 3, er nu i højere grad i overensstemmelse og sammenlignelige med befolkningsstatistikkerne, idet der er indgået aftale med medlemsstaterne om de samme aldersdefinitioner og -opdelinger samt om definitionen af EU-sammenstillinger i tilfælde af en udvidelse, sådan som det skete i 2013 med Kroatiens tiltrædelse 21 .

Der er opnået forbedringer for så vidt angår definitioner, metoder og datakilder takket være folke- og boligtællingen fra 2011 for hele EU, som sammen med anvendelsen af statistiske spejldata udgjorde et nyttigt input. Visse problemer som følge af, at alene begrebet permanent registrering anvendes uden noget kriterium for opholdets varighed, påvirker imidlertid dataenes sammenlignelighed.

Der blev indført nye metodemæssige retningslinjer for dataindsamling i henhold til artikel 4-7. De nye retningslinjer giver nøjagtigere og tydeligere vejledning i anvendelsen af definitioner og begreber i forbindelse med dataindsamling om asyl, opholdstilladelser og håndhævelse af lovgivning om indvandring. De inkorporerer desuden den seneste lovgivningsmæssige udvikling. Eksempelvis afspejles den nye omarbejdede lovgivning på asylområdet, som blev vedtaget mellem 2011 og 2013 22 , i revisionen af de metodemæssige retningslinjer for dataindsamling i henhold til artikel 4.

5.5.2.Datakilder

Siden rapporten fra 2012 vedrørende artikel 3 har landende forbedret kvaliteten af de statistikker, der indberettes til Eurostat, ved at benytte yderligere kilder (sygeforsikringsregistre, skatteregistre, folketællingen i 2011) og især de spejldata om bevægelser, der er indberettet af samarbejdslande med henblik på at afhjælpe fejl med over- og underrepræsentation, der skyldes manglende tilbøjelighed til at melde til- og fraflytning, samt deraf følgende undervurdering af udvandringsstrømme og dobbelttælling af en del af populationsopgørelserne. Eurostat har overvåget dette arbejde gennem indgående drøftelser med de nationale statistiske kontorer og ved at fremme dataudveksling mellem landene.

Kommissionen (Eurostat) blev underrettet om de nationale dataleverandørers forbedringer og omarbejdelser af de administrative registre på området for asyl, opholdstilladelser og håndhævelse af lovgivning om indvandring. Disse forbedringer sigtede hovedsageligt på at modernisere registrene, herunder at forbedre overholdelsen af de metodemæssige og tekniske krav for dataindsamling i henhold til forordningen. I visse medlemsstater førte denne tekniske udvikling til afbrydelser i indberetningen af data. Afbrydelser af denne type sker med forudgående underretning af Eurostat, og slutresultatet bliver bedre datakvalitet.

5.5.3.Sammenhæng

Hvor det er muligt at foretage sammenligninger, viser resultaterne, at der er en høj grad af sammenhæng med de data, der indsamles og offentliggøres i andre processer og af nationale og internationale organisationer. Eurostat arbejder tæt sammen med EU-agenturerne EASO og Frontex med henblik på at sikre fuldstændig sammenhæng mellemdata, der indsamles af disse agenturer. Eventuelle forskelle mellem de data, der indberettes til Eurostat, og de statistikker, der offentliggøres af nationale myndigheder, kan forklares med forskellige definitioner, hvor medlemsstaterne har valgt at bibeholde deres egne definitioner i de statistikker, der offentliggøres nationalt. I henhold til forordning (EU) nr. 1260/2013 skal medlemsstaterne sikre, at befolkningsdata stemmer overens med de data, der skal indberettes i henhold til artikel 3 i forordning (EF) nr. 862/2007.

5.6.Foranstaltninger til at forbedre kvaliteten

Kommissionen træffer løbende foranstaltninger som opfølgning på manglende overholdelse af forordningen. I nogle tilfælde var de data, landene indberettede, ufuldstændige eller af ringe kvalitet, eller de blev ikke indberettet i overensstemmelse med den lovbestemte frist. Foranstaltningerne bliver truffet inden for rammerne af Eurostats regelmæssige årlige procedure for overvågning af overholdelse.

Siden rapporten fra 2012 har disse tiltag vist meget betydelige fremskridt fra medlemsstaternes side for så vidt angår dataenes fuldstændighed, kvalitet og rettidighed. Dette kan konstateres ud fra faldet i antallet af administrative skrivelser om manglende overholdelse, der er blevet udsendt til de nationale statistikmyndigheder (tabel 2).

Tabel 2: Oversigt over antal medlemsstater, der har modtaget skrivelser om manglende overholdelse inden for rammerne af proceduren for overvågning af overholdelse

Artikel 3

Migration, populationsopgørelser, erhvervelse af statsborgerskab

Artikel 4

Asyl

Artikel 5 og 7

Håndhævelse af lovgivning om indvandring

Artikel 6

Opholdstilladelser

2011

6

5

3

5

2012

0

1

0

1

2013

2

1

0

3

2014

1

1

0

0

Som reaktion på behøvet for at kunne evaluere datakvaliteten mere effektivt blev der indført et nyt generisk værktøj til datavalidering i databehandlingen. Dette automatiserede værktøj er også tilgængeligt for de nationale dataleverandører, og verificeringerne bygger på et sæt valideringsregler, som Eurostat og medlemsstaterne er blevet enige om.

Med henblik på at evaluere kvaliteten af de indberettede data yderligere har Eurostat indledt arbejdet med at indsamle mere omfattende metadata- og kvalitetsoplysninger. Ifølge det europæiske statistiske systems kvalitetsstandarder er der siden 2014 blevet udarbejdet kvalitetsspørgeskemaer for specifikke hovedområder, nemlig for statistikområderne asyl, opholdstilladelser og håndhævelse. De nationale kvalitetsrapporter vil blive anvendt i forbindelse med kvalitetskontrol, evaluering og forbedringer, og de vil være tilgængelige for offentligheden.

I henhold til artikel 8 i forordning (EU) nr. 1260/2013 er landene forpligtede til at udføre feasibility-undersøgelser vedrørende anvendelsen af definitionen af "sædvanlig bopæl" for befolkningen. Studierne omfatter analyse af nuværende og potentielle datakilder, databehandling samt muligheden for at skønne i nødvendige statistikker. Deres hovedformål er at forbedre sammenligneligheden mellem begreber og definitioner for derved at føre til bedre datakvalitet og -sammenlignelighed. De vil blive anvendt i den rapport om forordning (EU) nr. 1260/2013, som Kommissionen skal udarbejde inden udgangen af 2018. Resultaterne fra ovennævnte feasibility-undersøgelser og rapporten kan have konsekvenser for de europæiske befolkningsstatistikker og dermed for overensstemmelsen med de data, der skal indberettes i henhold til artikel 3 i forordning (EF) nr. 862/2007.

6.Konklusion

Forordning (EF) nr. 862/2007 har medført bemærkelsesværdige forbedringer af de europæiske statistikker om migration og international beskyttelse. Endvidere er der siden rapporten fra 2012 konstateret yderligere forbedringer af dataenes tilgængelighed, fuldstændighed, kvalitet og rettidighed. Der er sket yderligere metodemæssig og teknisk udvikling af dataindsamlingen i henhold til forordningen, hvilket har medført bedre retningslinjer til medlemsstaterne. Kvaliteten af de data, der modtages i henhold til forordningen, er desuden blevet forbedret af, at forordning (EU) nr. 1260/2013 og dertil knyttede gennemførelsesforanstaltninger er trådt i kraft, samt af folketællingen i 2011. Forbedringen af kvaliteten bør fortsætte fremover, navnlig med henblik på at øge dataenes rettidighed, forbedre nøjagtigheden samt afhjælpe fejl med over- og underrepræsentation.

Der er sket en tilsvarende stigning i anvendelsen af alle disse statistikker hos officielle organer på europæisk og nationalt plan, hos ikke-statslige organer og blandt borgerne.

De data, der skal indberettes i henhold til forordningen, bør afspejle brugernes skiftende behov og samtidig tage højde for dataleverandørernes kapacitet. Dette kan resultere i fremtidige forslag til ændringer af forordningen med henblik på at tilføje nye datakategorier eller specifikke opdelinger og/eller fjerne datakrav, hvis de betragtes som mindre relevante. Kommissionen har konstateret nye datamangler, og disse er blevet håndteret med andre dataindsamlingsstrategier, såsom gentlemenaftaler (f.eks. indsamling af data om førstegangsasylansøgere, data om typer af tilbagevenden af ulovlige indvandrere, data om opholdstilladelser opdelt efter alder og køn og krydsklassificeret med andre opdelinger). Andre typer af konstaterede datamangler, såsom opdeling af befolkningsdata i henhold til artikel 3 efter enkelte statsborgerskabslande samt ind- og udvandring opdelt efter de lande, hvor personerne tidligere havde/får bopæl, kan ikke håndteres inden for rammerne af frivillige aftaler.

På længere sigt vil omarbejdelsen af europæiske folketællingsstatistikker efter 2021 - med mulig overgang til hyppigere (årlige) statistikker - sandsynligvis føre til større tilgængelighed af data om forskellige aspekter af migration. Dette burde bidrage til at opfylde de behov for migrationsrelateret statistik, som er under udvikling og opstår.

Inden for rammerne af Kommissionens program for målrettet og effektiv regulering (REFIT - "Regulatory Fitness and Performance Programme") vil Kommissionen gennemføre tiltag med henblik på at forenkle EU's lovgivning og mindske de reguleringsmæssige omkostninger og derved bidrage til et klart, stabilt og forudsigeligt regelsæt, som støtter vækst og beskæftigelse. Der er allerede konstateret visse overlapninger i forbindelse med indberetning af statistik i den nuværende lovgivning på området for befolkning og migration (f.eks. med hensyn til opholdstilladelser), og disse kan håndteres gennem en forenkling af lovgivningen.

 

(1) EUT L 199 af 31.7.2007, s. 23.
(2) COM(2012) 528 final.
(3) EUT L 180 af 29.6.2013, s. 31.
(4) EUT L 330 af 10.12.2013, s. 39.
(5) EUT L 65 af 5.3.2014, s. 10.
(6) EUT L 155 af 18.6.2009, s. 17.
(7) EUT L 343 af 23.12.2011, s. 1.
(8) EUT L 94 af 28.3.2014, s. 375.
(9) EUT L 157 af 27.5.2014, s. 1.
(10) Revisioner af "Technical Guidelines for the Data Collection under Art. 4 of Regulation 862/2007 - Statistics on Asylum", "Technical Guidelines for the Data Collection under Art. 6 of Regulation 862/2007 - Statistics on Residence Permits" i 2014 samt "Technical Guidelines for the Data Collection under Art. 5 and 7 of Regulation 862/2007 - Enforcement of Immigration Legislation (EIL) Statistics" i 2014; revision af "Technical Guidelines for the Data Collection under Art. 4.4 of the Regulation 862/2007 - 'Dublin Statistics'" i 2015.
(11)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014 af 16. april 2014 om oprettelse af asyl-, migrations- og integrationsfonden, om ændring af Rådets beslutning 2008/381/EF og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 573/2007/EF og nr. 575/2007/EF og Rådets beslutning 2007/435/EF (EUT L 150 af 20.5.2014, s. 168) .

(12)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 515/2014 af 16. april 2014 om oprettelse af et instrument for finansiel støtte til forvaltning af de ydre grænser og den fælles visumpolitik som en del af Fonden for Intern Sikkerhed og om ophævelse af beslutning nr. 574/2007/EF (EUT L 150 af 20.5.2014, s. 143) .

(13)

Det Europæiske Migrationsnetværks " Annual Report on Immigration and Asylum 2014: A Synthesis of Annual Policy Reports 2014 submitted by EU Member States and Norway " samt " Statistic Annex ".

(14) http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/5775829/KE-BH-13-0S2-EN.PDF   
(15) http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/networks/european_migration_network/index_en.htm  .
(16) http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-demography-migration-projections/statistics-illustrated  .
(17) http://ec.europa.eu/eurostat/web/asylum-and-managed-migration/statistics-illustrated  .
(18) http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Europe_in_figures_-_Eurostat_yearbook  .
(19) http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-data-in-focus/-/KS-QA-14-015 Se f.eks. Eurostats publikationer "Data in Focus", bl.a. "Asylum applicants and first instance decisions on asylum applications: Third quarter 2014 - Issue number 15/2014" på adressen .
(20) http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Population  .
(21) F.eks. ændres definitionen af EU-sammenstillingen for 2013 afhængigt af, om man henviser til starten af 2013 (EU27) eller slutningen af 2013 (EU28).
(22) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/95/EU af 13. december 2011 om fastsættelse af standarder for anerkendelse af tredjelandsstatsborgere eller statsløse som personer med international beskyttelse, for en ensartet status for flygtninge eller for personer, der er berettiget til subsidiær beskyttelse, og for indholdet af en sådan beskyttelse (EUT L 337 af 20.12.2011, s. 9), Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 604/2013 af 26. juni 2013 om fastsættelse af kriterier og procedurer til afgørelse af, hvilken medlemsstat der er ansvarlig for behandlingen af en ansøgning om international beskyttelse, der er indgivet af en tredjelandsstatsborger eller en statsløs i en af medlemsstaterne (EUT L 180 af 29.6.2013, s. 31), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/32/EU af 26. juni 2013 om fælles procedurer for tildeling og fratagelse af international beskyttelse (EUT L 180 af 29.6.2013, s. 60) samt Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/33/EU af 26. juni 2013 om fastlæggelse af standarder for modtagelse af ansøgere om international beskyttelse (EUT L 180 af 29.6.2013, s. 96).