4.11.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 365/20


Rådets begrundelse: Rådets førstebehandlingsholdning (EU) nr. 14/2015 med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om foranstaltninger vedrørende adgang til det åbne internet og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådetsdirektiv 2002/22/EF om forsyningspligt og brugerrettigheder i forbindelse med elektroniske kommunikationsnet og -tjenester og Europa-Parlamentets og Rådetsforordning (EU) nr. 531/2012 om roaming på offentlige mobilkommunikationsnet i Unionen

(2015/C 365/02)

I.   INDLEDNING

1.

Kommissionen vedtog den 11. september 2013 sit forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om foranstaltninger vedrørende EU's indre marked for elektronisk kommunikation med henblik på at opnå et netforbundet europæisk område (TSM-forslaget) med artikel 114 i TEUF som retsgrundlag. Hovedelementerne i TSM-forslaget omfatter bestemmelser om en fælles EU-tilladelse for udbydere af elektronisk kommunikation, europæiske ressourcer (herunder samordning af brug af radiofrekvenser og europæiske virtuelle adgangsprodukter), slutbrugeres harmoniserede rettigheder, netneutralitet, nationale tilsynsmyndigheders beføjelser, roaming og BEREC.

2.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog den 21. januar 2014 sin udtalelse, og Regionsudvalget vedtog den 30.-31. januar 2014 sin udtalelse.

3.

Europa-Parlamentet vedtog ved førstebehandlingen den 3. april 2014 (1) en lovgivningsmæssig beslutning indeholdende 233 ændringer. De fleste elementer i TSM-forslaget blev bibeholdt. Europa-Parlamentet ændrede bestemmelserne om roaming med henblik på at afskaffe roamingtillæg senest i december 2015 med forbehold af en »klausul om rimelig brug«. Bestemmelserne om netneutralitet blev især ændret for at medtage en definition af netneutralitet og for at begrænse operatørers mulighed for at levere specialtjenester ved at kræve, at der er tilstrækkelig netværkskapacitet til at levere dem i tilgift til internetadgangstjenester. Harmoniserede europæiske engrosbredbåndsadgangsprodukter blev ikke bibeholdt, og forbrugerbeskyttelseselementernes form blev ændret.

Rådet og Europa-Parlamentet indledte forhandlinger med henblik på at nå til tidlig enighed ved andenbehandlingen. En intensiv gennemgang af TSM-forslaget har ført til en forståelse om udelukkende at fokusere drøftelserne på to centrale spørgsmål: roaming og netneutralitet, herunder forbrugerrettigheder i forbindelse med hvert af disse spørgsmål. Bestemmelserne om en fælles EU-tilladelse, europæiske ressourcer (herunder samordning af radiofrekvenser og europæiske virtuelle adgangsprodukter) og BEREC blev ikke bibeholdt.

4.

Forhandlingerne blev afsluttet med held den 30. juni 2015, hvor Europa-Parlamentet og Rådet nåede til foreløbig enighed om en kompromistekst.

5.

Den 8. juli 2015 bekræftede De Faste Repræsentanters Komité den kompromistekst til TSM-forslaget, som de to institutioner var nået til enighed om.

6.

Den 16. juli 2015 sendte formanden for Europa-Parlamentets ITRE-udvalg en skrivelse til formandskabet, hvori det anføres, at hvis Rådet formelt sender Europa-Parlamentet sin holdning som aftalt, med forbehold af den juridisk-sproglige gennemgang, vil han sammen med ordføreren henstille til plenarforsamlingen, at Rådets holdning accepteres uden ændringer ved Parlamentets andenbehandling.

II.   FORMÅL

7.

Det fremgår af forhandlingsresultatet, at formålet med forordningen er at fastsætte fælles regler for at sikre lige og ikkediskriminerende behandling af trafikken ved levering af internetadgangstjenester og at beskytte slutbrugernes rettigheder.

8.

På roamingområdet oprettes der ved forordningen en ny detailprismekanisme for EU-dækkende regulerede roamingtjenester med henblik på at afskaffe detailroamingtillæg uden at forvride indenlandske og besøgte markeder.

III.   ANALYSE AF RÅDETS FØRSTEBEHANDLINGSHOLDNING

A.   Generelt

9.

Efter afstemningen på plenarmødet førte Europa-Parlamentet og Rådet forhandlinger med henblik på at indgå en andenbehandlingsaftale på grundlag af Rådets førstebehandlingsholdning, som Europa-Parlamentet som sådan kunne godkende. Teksten til Rådets førstebehandlingsholdning afspejler til fulde det kompromis, som de to medlovgivere er nået frem til.

B.   Centrale spørgsmål

10.

Hovedelementerne i det kompromis, der er indgået med Europa-Parlamentet, skitseres nedenfor:

a)   Roaming

11.

Ifølge kompromiset afskaffes detailroamingtillæg i Den Europæiske Union fra den 15. juni 2017. Kompromiset definerer imidlertid to situationer, hvor anvendelse af tillæg stadig vil være tilladt, ud fra specifikke kriterier.

12.

For det første vil roamingudbydere kunne anvende en »politik om rimelig brug« for at hindre misbrug eller unormal anvendelse af regulerede detailroamingtjenester. Når det i politikken om rimelig brug fastsatte niveau er oversteget, kan der pålægges et tillæg. Tillægget kan ikke overstige de maksimale engrostakster. I en gennemførelsesretsakt skal Kommissionen senest den 15. december 2016 fastlægge detaljerede regler om anvendelse af politikken om rimelig brug.

13.

For det andet og med henblik på at sikre bæredygtigheden af den indenlandske afregningsmodel vil roamingudbydere under særlige og ekstraordinære omstændigheder, hvor de ikke vil være i stand til at få dækket de samlede omkostninger ved at levere regulerede roamingtjenester gennem de samlede indtægter fra levering af sådanne tjenester, og efter at have indhentet tilladelse fra den nationale tilsynsmyndighed kunne pålægge et tillæg, men kun i det omfang, det er nødvendigt for at dække de pågældende omkostninger.

14.

Afskaffelsen af roamingtillæg den 15. juni 2017 er betinget af, at der senest denne dato er vedtaget et lovgivningsforslag om ændring af de maksimale engrostakster, der på nuværende tidspunkt er reguleret ved forordning (EU) nr. 531/2012, eller er fundet en anden løsning på de problemer, der er konstateret på engrosniveau. Før Kommissionen forelægger et sådant lovgivningsforslag, skal den foretage en undersøgelse af engrosmarkedet for roaming med henblik på at vurdere de foranstaltninger, der er nødvendige for at muliggøre afskaffelse af detailroamingtillæg.

15.

For at sikre en glidende overgang til afskaffelse af roamingtillæg er der i kompromiset fastsat en overgangsperiode, som begynder den 30. april 2016. Fra denne dato vil roamingtillæg reduceres betydeligt. Det maksimale tillæg vil da blive begrænset til de gældende maksimale engrostakster, der er fastsat i forordning (EU) nr. 531/2012. For modtagne opkald vil det maksimale tillæg være det vægtede gennemsnit af maksimale mobiltermineringstakster i hele EU, hvilket Kommissionen skal fastsætte ved en gennemførelsesretsakt inden udgangen af 2015.

b)   Netneutralitet

16.

I henhold til de nye EU-regler vil udbydere for at sikre lige og ikkediskriminerende behandling af trafikken ved levering af internetadgangstjenester skulle behandle al trafik ens, når de leverer internetadgangstjenester, uden forskelsbehandling, begrænsning eller indblanding og uafhængigt af afsender og modtager, tilgået eller udbredt indhold samt anvendte applikationer eller tjenester. De kan anvende rimelige trafikstyringsforanstaltninger, men sådanne foranstaltninger skal være gennemsigtige, ikkediskriminerende og forholdsmæssige og må ikke være baseret på kommercielle overvejelser. Trafikstyringsforanstaltninger må ikke overvåge specifikt indhold og må ikke opretholdes længere end nødvendigt. Foranstaltninger, der er mere vidtgående end sådan rimelig trafikstyring (f.eks. blokering eller regulering), vil være forbudt, bortset fra et begrænset antal tilfælde, som er defineret i forordningen.

17.

Aftaler om tjenester, der kræver et bestemt kvalitetsniveau, vil være tilladt, forudsat at de pågældende tjenester ikke anvendes eller tilbydes som erstatning for internetadgangstjenester og ikke er til skade for tilgængeligheden eller den generelle kvalitet af internetadgangstjenester for slutbrugerne.

c)   Slutbrugernes rettigheder

18.

Bestemmelserne om beskyttelse af åben internetadgang og roaming er suppleret med slutbrugerbestemmelser, som især giver slutbrugerne mulighed for at træffe informerede valg. I forbindelse med netneutralitet bør udbydere af internetadgangstjenester f.eks. informere slutbrugerne på en klar måde om, hvordan trafikstyringspraksis og andre tjenester end internetadgangstjenester kan påvirke kvaliteten af internetadgangstjenesten. Udbydere bør også informere slutbrugerne om den normalt tilgængelige hastighed og om afhjælpende foranstaltninger i tilfælde af ikkeoverholdelse.

19.

På roamingområdet er der for at styrke roamingkunders rettigheder i forordningen fastsat gennemsigtighedskrav vedrørende de specifikke betingelser med hensyn til tariffer og mængder, der vil gælde, når roamingtillæg er afskaffet. Navnlig skal kunder oplyses om den gældende politik om rimelig brug og om, hvornår forbrugsmængder er nået.

IV.   KONKLUSION

Rådets holdning afspejler til fulde det kompromis, der blev opnået enighed om under forhandlingerne mellem Europa-Parlamentet og Rådet, med Kommissionens samtykke. Kompromiset bekræftes ved den skrivelse, som formanden for ITRE-udvalget den 16. juli 2015 sendte til formanden for De Faste Repræsentanters Komité.


(1)  Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 3. april 2014 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om foranstaltninger vedrørende EU's indre marked for elektronisk kommunikation med henblik på at opnå et netforbundet europæisk område og om ændring af direktiv 2002/20/EF, 2002/21/EF og 2002/22/EF samt forordning (EF) nr. 1211/2009 og (EU) nr. 531/2012 (COM(2013) 627 — C7-0267/2013 — 2013/0309 (COD)).