10.12.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 442/240


BERETNING

om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd for regnskabsåret 2013 med organets svar

(2014/C 442/28)

INDLEDNING

1.

Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd (herefter »organet« eller »ERCEA«), der ligger i Bruxelles, blev oprettet ved Kommissionens afgørelse 2008/37/EF (1). Organet blev oprettet for en periode, der begyndte den 1. januar 2008 og slutter den 31. december 2017, med henblik på at forvalte særprogrammet »Idéer« under 7. rammeprogram for forskning (2).

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

2.

Retten har valgt en revisionsmetode, der omfatter analytiske revisionshandlinger, direkte test af transaktioner og en vurdering af centrale kontroller i organets overvågnings- og kontrolsystemer. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

3.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret organets årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (3) og beretningen om budgetgennemførelsen (4) for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2013, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

4.

Ledelsen er ansvarlig for at udarbejde et årsregnskab for organet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, som ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige (5):

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til organets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (6), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Styringskomitéen godkender organets årsregnskab, når organets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af organets finansielle stilling.

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

5.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (7) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om organets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

6.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder vurderingen af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

7.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

8.

Det er Rettens opfattelse, at organets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2013 samt af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med bestemmelserne i dets finansforordning og de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

9.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for organets årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2013, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 1. juli 2014.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  EUT L 9 af 12.1.2008, s. 15.

(2)  En oversigt over organets beføjelser og aktiviteter vises i bilag I til orientering.

(3)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over bevægelser i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(4)  Denne omfatter regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen og bilaget til regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen.

(5)  Artikel 62 og 68 sammenholdt med artikel 53 og 58 i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1).

(6)  De regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og, når det er relevant, på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(7)  Artikel 162 i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012.


BILAG

Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

(Artikel 182 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

1.

Europa-Parlamentet og Rådet vedtager efter høring af Det Økonomiske og Sociale Udvalg et flerårigt rammeprogram, som omfatter samtlige Unionens aktioner. I rammeprogrammet:

fastsættes de videnskabelige og teknologiske mål, der skal opnås ved de i artikel 180 omhandlede aktioner, samt prioriteringerne i forbindelse hermed

angives hovedlinjerne i disse aktioner

fastsættes det samlede maksimumsbeløb og de nærmere vilkår for Unionens finansielle deltagelse i rammeprogrammet samt de påtænkte aktioners respektive andele.

2.

Rammeprogrammet tilpasses eller udbygges på baggrund af udviklingen.

3.

Rammeprogrammet iværksættes ved hjælp af særprogrammer, der udarbejdes inden for hver enkelt af aktionerne. I hvert særprogram angives de nærmere bestemmelser for programmets gennemførelse, varigheden af dette og de midler, der skønnes nødvendige hertil. Summen af de beløb, der skønnes nødvendige, og som fastsættes i særprogrammerne, må ikke overstige det samlede maksimumsbeløb for rammeprogrammet og for hver enkelt aktion.

4.

Rådet, der træffer afgørelse efter en særlig lovgivningsprocedure og efter høring af Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg, vedtager særprogrammerne.

Organets beføjelser

(Kommissionens afgørelse 2008/37/EF)

Mål

Organet blev oprettet i december 2007 ved Kommissionens afgørelse 2008/37/EF med henblik på at forvalte særprogrammet »Idéer« inden for frontlinjeforskning i medfør af Rådets forordning (EF) nr. 58/2003. »Idéer« gennemføres af Det Europæiske Forskningsråd (ERC), herunder et uafhængigt videnskabeligt råd, der fastlægger ERC's videnskabelige strategi og overvåger gennemførelsen, der varetages af organet, der står for den operationelle forvaltning. Organet blev uafhængigt af Generaldirektoratet for Forskning og Innovation den 15. juli 2009.

Opgaver

Organets opgaver er beskrevet i uddelegeringsafgørelsen (jf. Kommissionens afgørelse C(2008) 5694), navnlig i artikel 5-7. Organet er blandt andet ansvarligt for opgaver på følgende områder:

Alle aspekter af den administrative iværksættelse og gennemførelse af programmet og navnlig evalueringsprocedurer, peer review og udvælgelsesproces i overensstemmelse med de af Det Videnskabelige Råd fastlagte principper

Den økonomiske og videnskabelige forvaltning af støtten.

Ledelse

(Kommissionens afgørelser C(2008) 5132 og C(2011) 4877)

(Kommissionens afgørelser 2007/134/EF og 2011/12/EU)

(Rådets afgørelse 2006/972/EF)

(Rådets forordning (EF) nr. 58/2003)

Styringskomitéen

Styringskomitéen overvåger organets funktion og udpeges af Kommissionen (jf. Kommissionens afgørelse C(2008) 5132). Styringskomitéen vedtager organets årlige arbejdsprogram (efter Kommissionens godkendelse heraf) og organets driftsbudget og årlige aktivitetsrapport). Den består af fem medlemmer og en observatør.

Det Europæiske Forskningsråds videnskabelige råd

Det Videnskabelige Råd skal i henhold til Kommissionens afgørelse 2007/134/EF fastlægge en videnskabelig strategi for særprogrammet »Idéer«, beslutte, hvilken type forskning der skal finansieres, jf. artikel 5, stk. 3, i Rådets afgørelse 2006/972/EF, og stå som garant for indsatsens videnskabelige kvalitet. Dets opgaver består navnlig i at fastlægge det årlige arbejdsprogram for særprogrammet »Idéer«, at fastlægge peer review-processen samt at føre tilsyn og kvalitetskontrol med gennemførelsen af særprogrammet »Idéer«, uden at Kommissionens ansvar derved indskrænkes. Det består af 22 medlemmer udpeget af Kommissionen.

Direktøren

Udnævnes for fire år af Europa-Kommissionen.

Ekstern revision

Den Europæiske Revisionsret.

Dechargemyndighed

Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

Organets disponible ressourcer i 2013 (2012)

Budget

40,1(37,8) millioner euro.

Ansatte pr. 31. december 2013

På stillingsfortegnelsen i aktionsbudgettet for 2013 er der opført 100 (100) midlertidigt ansatte, og der er budgetteret med 289 (289) kontraktansatte og udstationerede nationale eksperter, hvilket svarer til i alt 389 (389) stillinger, hvoraf 379 (380) var besat ved udgangen af 2013:

99 (96) midlertidigt ansatte, heraf 13 (11) udstationerede og 86 (85) eksterne midlertidigt ansatte

270 (275) kontraktansatte

10 (9) udstationerede nationale eksperter

til varetagelse af følgende opgaver:

operationelle aktiviteter (afdelingerne for videnskabelig forvaltning og tilskudsforvaltning): 70 % (71 %)

administrative aktiviteter (andre afdelinger): 30 % (29 %).

Produkter og tjenesteydelser i 2013 (2012)

1.

Overvågning af tilskudsaftaler vedrørende de tilskud, der blev ydet under arbejdsprogrammet for »Idéer«, indkaldelse af forslag vedrørende starttilskud, støtte til etablerede forskere, synergitilskud og proof-of-concept-tilskud. Arbejdsprogrammet for »Idéer« gennemføres ved, at der hvert år offentliggøres indkaldelser af forslag, hvorefter forslagene evalueres (af eksterne eksperter), der udarbejdes og underskrives tilskudsaftaler, og endelig ved at projektgennemførelsen overvåges. Hver indkaldelse af forslag fører til en række tilskudsaftaler med en forventet projektcyklus på ca. fem år.

2.

Gennemførelse af forslagsindkaldelser for 2013 vedrørende arbejdsprogrammet for »Idéer« (starttilskud, støtte til etablerede forskere, synergitilskud og proof-of-concept-tilskud): Der blev indgivet 10  151 forslag i 2013, heraf vedrørte 3  329 starttilskud, 3  673 de nyligt indførte konsolideringstilskud, 2  408 støtte til etablerede forskere, 449 synergitilskud og 292 proof-of-concept-tilskud. I alt 9  968 af disse var støtteberettigede og blev gennemgået af evalueringspanelerne. I alt 959 forslag blev udvalgt til tildelingsprocessen (890 på hovedlisterne og 69 på reservelisterne).

3.

Udarbejdelse og spredning af oplysninger om særprogrammet »Idéer« og forvaltningsorganets aktiviteter i 2013.

4.

Det Videnskabelige Råd holdt regelmæssige møder i 2013 forskellige steder i Europa, sædvanligvis inviteret af nationale myndigheder. Ved at mødes i forskellige lande, enten EU-medlemsstater eller associerede lande, bliver EFR mere synligt. Og både de nationale myndigheder og den lokale videnskabs- og forskningsverden anser møderne for væsentlige begivenheder. Der blev afholdt fem plenarmøder i Det Videnskabelige Råd i perioden 1. januar-31. december 2013: i januar, marts og december i Bruxelles (Belgien), i juni i Bratislava (Slovakiet) og i oktober i Utrecht (Nederlandene). Som reaktion på anbefalingerne i 2009 fra panelet for revision af EFR's strukturer og mekanismer nedsatte Det Videnskabelige Råd to stående udvalg: Det første vejleder om interessekonflikter, videnskabelig uredelighed og etiske spørgsmål, det andet beskæftiger sig med udvælgelse af deltagere i evalueringspaneler. Forvaltningsorganet støttede de operationelle aktiviteter i de to udvalg, som mødtes tre gange i 2013. Medlemmerne af Det Videnskabelige Råd mødtes også i arbejdsgrupper, der behandler specifikke emner. I 2013 tilrettelagde forvaltningsorganet en række møder i EFR's arbejdsgrupper om innovation og forbindelser med erhvervslivet, åben adgang, internationalisering og balance mellem kønnene. Arbejdsgrupperne udfører analyser og bidrager til EFR's videnskabsstrategi ved at stille forslag til vedtagelse på Det Videnskabelige Råds plenarmøder inden for deres mandatområder. Forvaltningsorganet udarbejdede en række arbejdsdokumenter indeholdende analyser og centrale budskaber om de specifikke emner, som arbejdsgrupperne og de stående udvalg behandler, i samarbejde med medlemmer af grupperne.

I 2013 organiserede fire af de fem arbejdsgrupper fire større begivenheder i Bruxelles:

Arbejdsgruppen om innovation og forbindelser med erhvervslivet: »New technologies from the ERC« blev afholdt den 5. februar i samarbejde med Science Business. 11 modtagere af EFR's proof-of-concept-tilskud mødte forskellige investorer fra industrien for at tale om deres projekter og skabe potentielle forretningskontakter.

Arbejdsgruppen om åben adgang: »Workshop on Open Access infrastructures in the Social Sciences and Humanities«. Begivenheden blev planlagt og afholdt i samarbejde med Det Videnskabelige Råds arbejdsgruppe om åben adgang. Den samlede en bred vifte af eksperter på området, herunder repræsentanter for universiteter, finansieringskræfter og politiske beslutningstagere. Der var også to modtagere af EFR-tilskud til stede.

Arbejdsgruppen om nøgleresultatindikatorer: »Identification of »frontier research« and »emerging research areas« in research proposals« blev organiseret i samarbejde med koordinatorerne for de to projekter vedrørende CSA (Coordination and Support Actions), der undersøger bibliometrikkens potentiale som redskab til at støtte EFR's overvågnings- og evalueringsstrategi. Under to dages drøftelser den 20.-21. februar studerede medlemmer af EFR's Videnskabelige Råd, scientometrieksperter, videnskabelige ERCEA-medarbejdere, kollegaer fra GD RTD og GD CONNECT samt repræsentanter for andre forskningsfinansierende organer de resultater, der blev præsenteret af CSA-projekternes medlemmer, nemlig bibliometriske teknikker og indikatorer til måling af, i hvilket omfang EFR støtter forslag vedrørende frontlinjeforskning og fremspirende forskningsområder.

Arbejdsgruppen om balance mellem kønnene: »On the way to the top: providing equal opportunities for men and women in science and technology«. Formålet med denne workshop var at samle repræsentanter fra nationale forskningsorganisationer og kønseksperter for at drøfte de forskellige praksis og tilgange med hensyn til kønsmainstreaming i forskellige europæiske lande og udveksle bedste praksis vedrørende politikker og tilgange, der har som mål at fremme større deltagelse af kvindelige forskere.

Kilde: Organet.


ORGANETS SVAR

Organet har taget Rettens beretning til efterretning.