10.12.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 442/217


BERETNING

om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2013 med agenturets svar

(2014/C 442/25)

INDLEDNING

1.

Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed (herefter »agenturet« eller »ENISA«), som ligger i Athen og Heraklion (1), blev oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 460/2004 (2), som efter forskellige ændringer blev afløst af forordning (EU) nr. 526/2013 (3). Agenturets hovedopgave er at styrke Unionens evne til at forebygge og imødegå sikkerhedsproblemer i net og informationssystemer på grundlag af medlemsstaternes og Unionens bestræbelser (4).

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

2.

Retten har valgt en revisionsmetode, der omfatter analytiske revisionshandlinger, direkte test af transaktioner og en vurdering af centrale kontroller i agenturets overvågnings- og kontrolsystemer. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

3.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret agenturets årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (5) og beretningen om budgetgennemførelsen (6) for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2013, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

4.

Ledelsen er ansvarlig for at udarbejde et årsregnskab for agenturet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, som ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige (7):

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til agenturets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, der er fastlagt af Kommissionens regnskabsfører (8), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Den administrerende direktør godkender agenturets årsregnskab, når agenturets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af agenturets finansielle stilling.

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

5.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (9) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Revisionen blev gennemført i overensstemmelse med IFAC's internationale revisionsstandarder og etiske kodekser og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om agenturets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

6.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder vurderingen af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

7.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

8.

Det er Rettens opfattelse, at agenturets årsregnskab i alt væsentlig giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2013 samt af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med dets finansielle bestemmelser og de regnskabsregler, der er fastlagt af Kommissionens regnskabsfører.

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

9.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for agenturets årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2013, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

10.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM BUDGETFORVALTNINGEN

11.

Der blev samlet set indgået forpligtelser for 94 % af bevillingerne, hvilket primært skyldes, at de supplerende midler, som agenturet anmodede Kommissionen om, til at finansiere indretningen af det nye kontor i Athen, først blev godkendt i november 2013. I denne forbindelse blev der i overensstemmelse med en afgørelse truffet af bestyrelsen overført et beløb på 0,5 millioner euro, som der endnu ikke var indgået forpligtelser for ved årets udgang.

12.

Der blev fremført i alt 1,2 millioner euro (eller 13,5 % af de samlede bevillinger) i ikke-forpligtede og forpligtede bevillinger til 2014. Disse fremførsler vedrørte navnlig afsnit II (administrationsudgifter) med 0,8 millioner euro eller 59 % af bevillingerne under afsnit II. Dette høje niveau skyldes det overførte beløb på 0,5 millioner euro, som omtales i punkt 11, og yderligere 0,3 millioner euro, der blev overført til at finansiere de møbler og det netværksudstyr til kontoret i Athen, som var bestilt ved årets udgang.

ANDRE BEMÆRKNINGER

13.

ENISA's operationelle personale blev flyttet til Athen i 2013, mens det administrative personale blev i Heraklion. Administrationsomkostningerne vil sandsynligvis kunne reduceres, hvis alt personale blev centraliseret på ét sted.

14.

I henhold til lejeaftalen mellem de græske myndigheder, agenturet og udlejeren betales lejen for kontorerne i Athen af de græske myndigheder. Denne leje betales konsekvent med flere måneders forsinkelse, hvilket indebærer en risiko for forretningskontinuiteten og en finansiel risiko for agenturet: Agenturets aktioner kunne blive berørt, og dets investeringer i kontorudstyr og -indretning ville gå tabt, hvis udlejeren annullerede lejeaftalen på grund af de forsinkede betalinger.

OPFØLGNING PÅ DE SENESTE ÅRS BEMÆRKNINGER

15.

En oversigt over de korrigerende foranstaltninger, der er truffet som reaktion på Rettens bemærkninger de seneste år, vises i bilag I.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Pietro RUSSO, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 16. september 2014.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  Agenturets operationelle personale blev flyttet til Athen i marts 2013. Dets administrative personale blev i Heraklion.

(2)  EUT L 77 af 13.3.2004, s. 1.

(3)  EUT L 165 af 18.6.2013, s. 41.

(4)  En oversigt over agenturets beføjelser og virksomhed vises i bilag II til orientering.

(5)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over bevægelser i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(6)  Denne omfatter regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen og bilaget til regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen.

(7)  Artikel 39 og 50 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1271/2013 (EUT L 328 af 7.12.2013, s. 42).

(8)  De regnskabsregler, der er fastlagt af Kommissionens regnskabsfører, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og, når det er relevant, på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(9)  Artikel 107 i forordning (EU) nr. 1271/2013.


BILAG I

Opfølgning på de seneste års bemærkninger

År

Rettens bemærkninger

Korrigerende foranstaltning

(Afsluttet/I gang/Ikke igangsat/Ikke relevant)

2011

Retten konstaterede, at dokumentationen af anlægsaktiver burde forbedres. Indkøb af anlægsaktiver registreres pr. faktura og ikke pr. enhed. Når flere nye aktiver dækkes af én faktura, er der kun én registrering for alle de købte aktiver og det samlede beløb.

Afsluttet

2012

Finansforordningen og gennemførelsesbestemmelserne til denne fastsætter, at der skal foretages en fysisk opgørelse over anlægsaktiver mindst hvert tredje år, men agenturet har ikke foretaget en omfattende fysisk opgørelse siden 2009.

I gang


BILAG II

Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed (Athen og Heraklion)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområde i henhold til traktaten

(Artikel 114 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

»Europa-Parlamentet og Rådet, der træffer afgørelse efter den almindelige lovgivningsprocedure og efter høring af Det Økonomiske og Sociale Udvalg, vedtager de foranstaltninger med henblik på indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser, der vedrører det indre markeds oprettelse og funktion.«

(Artikel 114, TEUF)

Der er delt kompetence mellem Unionen og medlemsstaterne på området det indre marked

(Artikel 4, stk. 2, a) i TEUF)

Agenturets beføjelser

(Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 526/2013)

Formål

1.

Agenturet skal udvikle og opretholde et højt ekspertiseniveau.

2.

Agenturet skal bistå Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer med at udarbejde de nødvendige politikker for net- og informationssikkerhed.

3.

Agenturet skal bistå Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og medlemsstaterne med at gennemføre de politikker, der er nødvendige for at opfylde de retlige og reguleringsmæssige krav vedrørende net- og informationssikkerhed i henhold til eksisterende og fremtidige EU-retsakter og dermed bidrage til et velfungerende indre marked.

4.

Agenturet skal bistå Unionen og medlemsstaterne med at øge og styrke deres kapacitet og beredskab til at forebygge, opdage og imødegå net- og informationssikkerhedsproblemer og -hændelser.

5.

Agenturet skal bruge sin ekspertise til at fremme et bredt samarbejde mellem aktører fra både den offentlige og den private sektor.

Opgaver

1.

Agenturet skal varetage følgende opgaver:

a)

støtte udviklingen af Unionens politik og lovgivning ved at:

i)

bistå og rådgive i alle spørgsmål vedrørende Unionens politik og lovgivning om net- og informationssikkerhed

ii)

foretage forberedende arbejde, rådgivning og analyser vedrørende udviklingen og ajourføringen af Unionens politik og lovgivning om net- og informationssikkerhed

iii)

analysere offentligt tilgængelige net- og informationssikkerhedsstrategier og fremme offentliggørelse heraf

b)

støtte kapacitetsopbygningen ved at:

i)

støtte medlemsstaterne, på deres anmodning, i deres bestræbelser på at udvikle og forbedre forebyggelse, opdagelse og analyse af og kapaciteten til at imødegå net- og informationssikkerhedsproblemer og -hændelser, og give dem den nødvendige viden

ii)

fremme og lette frivilligt samarbejde mellem medlemsstaterne indbyrdes og mellem Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og medlemsstaterne i deres bestræbelser på at forebygge, opdage og imødegå net- og informationssikkerhedsproblemer og -hændelser, når disse har en virkning på tværs af grænserne

iii)

bistå Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer i deres bestræbelser på at udvikle forebyggelse, opdagelse og analyse af og kapaciteten til at imødegå net- og informationssikkerhedsproblemer, navnlig ved at støtte driften af en it-beredskabsenhed (CERT) for dem

iv)

støtte en forøgelse af kapaciteten i nationale og statslige CERT'er og EU-CERT'en, herunder ved at fremme dialog og udveksling af oplysninger for at sikre, at hver CERT opfylder et fælles sæt af minimumskrav med hensyn til det aktuelle tekniske niveau og opererer i overensstemmelse med bedste praksis

v)

støtte tilrettelæggelsen og gennemførelsen af EU-øvelser vedrørende net- og informationssikkerhed og rådgive medlemsstaterne, efter deres anmodning, om nationale øvelser

vi)

bistå Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og medlemsstaterne i deres bestræbelser på at indsamle, analysere og i overensstemmelse med medlemsstaternes sikkerhedskrav formidle oplysninger om net- og informationssikkerhed; og på grundlag af de oplysninger, som fremsendes af Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og af medlemsstaterne i overensstemmelse med bestemmelser i EU-retten og nationale bestemmelser under overholdelse af EU-retten, holde Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og medlemsstaterne ajour med den seneste udvikling i net- og informationssikkerhedssituationen i Unionen til gavn for dem

vii)

støtte udviklingen af en EU-mekanisme for tidlig varsling, der kan supplere medlemsstaternes mekanismer

viii)

tilbyde uddannelse inden for net- og informationssikkerhed til relevante offentlige organer, eventuelt i samarbejde med interessenter

c)

støtte frivilligt samarbejde mellem de kompetente offentlige organer og mellem interessenter, herunder universiteter og forskningscentre i Unionen, og støtte bevidstgørelse ved bl.a. at:

i)

fremme samarbejdet mellem nationale og statslige CERT'er eller enheder, der håndterer it-sikkerhedshændelser (CSIRT'er), herunder CERT'en for Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer

ii)

fremme udvikling og udveksling af bedste praksis med henblik på at nå et højt net- og informationssikkerhedsniveau

iii)

lette dialogen og bestræbelserne på at udvikle og udveksle bedste praksis

iv)

fremme bedste praksis inden for udveksling af oplysninger og bevidstgørelse

v)

støtte Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og, efter deres anmodning, medlemsstaterne og deres relevante organer med at arrangere bevidstgørelsesaktiviteter, herunder på enkeltbrugerniveau, og andre opsøgende aktiviteter for at øge net- og informationssikkerheden og dens synlighed ved at udarbejde bedste praksis og retningslinjer

d)

støtte forskning og udvikling samt standardisering ved at:

i)

lette etableringen og indførelsen af europæiske og internationale standarder for risikostyring og for sikkerhed i elektroniske produkter, net og tjenesteydelser

ii)

rådgive Unionen og medlemsstaterne om forskningsbehov på området net- og informationssikkerhed med henblik på at gøre det muligt effektivt at imødegå nuværende og kommende net- og informationssikkerhedsrisici og -trusler, herunder hvad angår nye og kommende informations- og kommunikationsteknologier, og effektivt bruge teknologier til risikoforebyggelse

e)

samarbejde med Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer, herunder dem, der beskæftiger sig med internetkriminalitet og beskyttelse af privatlivets fred og personoplysninger, med henblik på at behandle spørgsmål af fælles interesse, ved bl.a. at:

i)

udveksle viden og bedste praksis

ii)

yde rådgivning om relevante net- og informationssikkerhedsaspekter for at udvikle synergier

f)

bidrage til Unionens indsats for at samarbejde med tredjelande og internationale organisationer for at fremme internationalt samarbejde om net- og informationssikkerhedsforhold, herunder ved at:

i)

deltage, hvor det er relevant, som observatør og i tilrettelæggelsen af internationale øvelser, og analysere og rapportere om resultatet af sådanne øvelser

ii)

lette udvekslingen af bedste praksis mellem relevante organisationer

iii)

yde ekspertise til EU-institutioner.

2.

Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og medlemsstaternes organer kan anmode om rådgivning fra agenturet i tilfælde af brud på sikkerheden eller tab af integritet, der har en betydelig indvirkning på driften af net og tjenester.

3.

Agenturet udfører opgaver, som det pålægges ved EU-retsakter.

4.

Agenturet fremsætter uafhængigt sine egne konklusioner, retningslinjer og udtalelser i forbindelse med spørgsmål, der ligger inden for denne forordnings anvendelsesområde og mål.

Ledelse

Bestyrelsen

Bestyrelsen består af en repræsentant for hver medlemsstat og to repræsentanter, der udnævnes af Kommissionen. Alle repræsentanter har stemmeret. Hvert medlem af bestyrelsen skal have en suppleant, der repræsenterer medlemmet, når det ikke er til stede.

Medlemmer af bestyrelsen og deres suppleanter udpeges på baggrund af deres kendskab til agenturets opgaver og mål under hensyntagen til ledelsesmæssige, administrative og budgetmæssige kompetencer, der er relevante for at udføre de opgaver, som medlemmer af bestyrelsen skal varetage.

Mandatperioden for medlemmer af bestyrelsen og deres suppleanter er fire år. Denne periode kan forlænges.

Den stående gruppe af interessenter

På forslag af den administrerende direktør nedsætter bestyrelsen en stående gruppe af interessenter bestående af anerkendte eksperter, der repræsenterer de relevante interessenter såsom IKT-industrien, udbydere af elektroniske kommunikationsnet og -tjenester til offentligheden, forbrugergrupper, akademiske eksperter i net- og informationssikkerhed og repræsentanter for de nationale tilsynsmyndigheder, der er givet meddelelse om i henhold til direktiv 2002/21/EF, samt myndigheder med ansvar for retshåndhævelse og beskyttelse af privatlivets fred. Mandatperioden for medlemmerne af den stående gruppe af interessenter er to og et halvt år.

Den stående gruppe af interessenter rådgiver agenturet med hensyn til udførelsen af dets aktiviteter. Den rådgiver navnlig den administrerende direktør om udarbejdelsen af forslag til agenturets arbejdsprogram samt om varetagelse af kommunikation med de relevante interessenter om alle spørgsmål, der vedrører arbejdsprogrammet.

Den administrerende direktør

Den administrerende direktør udnævnes af bestyrelsen på grundlag af en liste over kandidater, som Kommissionen foreslår, efter en åben og gennemsigtig udvælgelsesprocedure. Den administrerende direktørs mandatperiode er fem år og kan forlænges.

Forretningsudvalget

Forretningsudvalget består af fem medlemmer, der udpeges blandt medlemmerne af bestyrelsen, heriblandt formanden for bestyrelsen, der også kan være formand for forretningsudvalget, og en af repræsentanterne for Kommissionen.

Ekstern revision

Den Europæiske Revisionsret.

Intern revision

Europa-Kommissionens Interne Revisionstjeneste.

Dechargemyndighed

Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

Agenturets disponible ressourcer i 2013 (2012)

Endeligt budget:

9,7 millioner euro (8,2 millioner euro), hvoraf EU-tilskuddet udgør 93 % (100 %)

Personale pr. 31. december 2013

47 (44) stillinger i stillingsfortegnelsen, heraf besatte: 43 (42).

Andre besatte stillinger: 13 (12) kontraktansatte, 3 (4) udstationerede nationale eksperter.

Stillinger i alt: 59 (58), der varetager følgende opgaver:

operationelle: 42 (40)

administrative: 17 (18)

Aktiviteter og tjenesteydelser i 2013 (2012)

AF  (1) 1 — Nye risikomiljøer & muligheder

Målet for dette arbejdsfelt var at klarlægge de vigtigste nye trusler, der er relevante for kritiske infrastrukturer og tillidstjenester. Dette er sket ved at overvåge offentligt tilgængelige kilder, som offentliggør trusselsrelaterede data, og ved jævnligt at foretage en vurdering af disse data. På basis af de foretagne analyser har ENISA fremsat forslag til god praksis og til retningslinjer med henblik på at mindske disse risici. Dette arbejde er blevet udført i samarbejde med de berørte interessenter og har så vidt muligt været baseret på eksisterende informationskilder.

Der blev opnået følgende mål og resultater:

indsamling og konsolidering af oplysninger om det skiftende trusselsbillede

samling af de tilgængelige oplysninger under en fælles kontekst

inddragelse af de relevante interessenter

formulering af centrale budskaber (god praksis og retningslinjer) for medlemsstater og andre interessenter om, hvordan de kan forbedre deres politikker og kompetencer.

Antal resultater: 7 (7)

AF2 — Forbedring af europadækkende CIIP  (2) & robusthed

Beskyttelse af kritiske informationsinfrastrukturer (CIIP) er en nøgleprioritet for medlemsstaterne, Kommissionen og industrien (operatører, serviceudbydere, fabrikanter). Ved at fremme samarbejdet og koordineringen blandt medlemsstaterne har ENISA på dette arbejdsfelt forsat med at støtte alle disse interessenter i at udvikle et forsvarligt og implementerbart beredskab, indsats- og genrejsningsstrategier, politikker og foranstaltninger til imødegåelse af udfordringerne ved et trusselsmiljø i stadig udvikling.

Målene og dermed resultaterne af dette arbejdsfelt var at:

færdiggøre evalueringen af Cyper Europe 2012 og tage initiativ til afholdelsen og ledelsen af det næste Cyber Europe 2014

støtte Europa-Kommissionen i gennemførelsen af EU's strategi for cybersikkerhed

støtte medlemsstaternes og Europa-Kommissionen i udviklingen af en forsvarlig ramme for et europæisk cyberkrisesamarbejde, nationale beredskabsplaner og nationale øvelser

styrke samarbejdet mellem offentlige og private interessenter i forbindelse med aktiviteter i relation til CIIP gennem EP3R

yderligere støtte Kommissionen i dens bestræbelser på at guide de nationale tilsynsmyndigheder i forbindelse med både artikel 13, litra a, i det ændrede rammedirektiv om elektronisk kommunikation og artikel 4 i e-databeskyttelsesdirektivet og høre interessenterne om udviklingen af en integreret tilgang

undersøge, om det var muligt at udvide artikel 13, litra a, i det ændrede rammedirektiv om elektronisk kommunikation til at omfatte to nye områder

øge sikkerheden for intelligente net og ICS-SCADA

bistå interesserede medlemsstater med at udvikle deres nationale Governmental Cloud Strategies

Antal resultater: 16 (13)

AF3 — Gøre det muligt for fællesskaber at forbedre net- og informationssikkerheden (NIS)

Formålet med dette arbejdsfelt var at bistå de fællesskaber, som kan bidrage til at forbedre NIS, med at styrke deres kompetencer og lette deres arbejde gennem en forbedring af de retlige og reguleringsmæssige rammer, som de skal opfylde.

ENISA har fortsat arbejdet med CERTs for at forbedre basiskapaciteten i Europa. Agenturet har også suppleret denne fremgangsmåde ved at henvende sig til andre fællesskaber, som er aktive med hensyn til at forbedre deres systemers og infrastrukturers net- og informationssikkerhed, såsom ansvarlige for net- og informationssystemer samt udbydere af sikkerhedstjenester inden for de enkelte organisationer (f.eks. IT-sikkerhedschefer (Information Security Officers)

Målene og dermed resultaterne af dette arbejdsfelt var at:

at ajourføre og styrke medlemsstaternes institutioners kapacitet ved at hjælpe CERT-fællesskabet til at opnå et højere effektivitets- og produktivitetsniveau og støtte de retshåndhævende myndigheder, bekæmpelsen af IT-kriminalitet, beskyttelsen af børn og mindreårige etc.

at støtte og fremme CERT-enhedernes samarbejde med hinanden og med andre fællesskaber

at udvikle og fremme anvendelsen af uddannelses- og øvelsesudstyr

at støtte gennemførelsen af paneuropæiske tillidsmærker (segl) på linje med Kommissionens foranstaltninger på dette område

at undersøge data-lækager og gennemføre passende dataadgangskontrol, og

revurdere situationen med hensyn til anvendelsen af kryptografiske teknikker i Europa i forlængelse af ENISA's arbejde i 2011 på dette område

Antal resultater: 15 (10)


(1)  AF: Arbejdsfelt.

(2)  CIIP: Critical Information Infrastructure Protection (beskyttelse af kritisk informationsinfrastruktur).

Kilde: Agenturet.


AGENTURETS SVAR

11.

Agenturet bemærker, at der i 2014 blev indgået forpligtelser for 99,78 % af de 0,5 mio. euro, som blev overført ved årets udgang, og kun et beløb på 1  100,00 euro bortfaldt.

12.

Den samlede fremførsel under afsnit II, som udgjorde 59,1 % af 2013-bevillingerne under afsnit II, kan opdeles yderligere i 50,5 % til projekter og indkøb i forbindelse med indretningen og opdateringen af infrastrukturen på kontoret i Athen og 8,6 % til projekter, der ikke vedrørte indretningsprojektet, f.eks. det daglige forbrug. Bevillingerne til indretningsarbejdet blev først godkendt den 4. november 2013.

13.

Agenturet bemærker, at oprettelsen af et nyt kontor i Athen var resultatet af et politisk kompromis, der blev indgået mellem Europa-Parlamentet, Kommissionen og værtslandets myndigheder for at øge agenturets driftsmæssige effektivitet, navnlig i den primære driftsafdeling. ENISA havde ingen indflydelse på denne beslutning.

14.

Agenturet er enigt i Rettens bemærkning og tilføjer, at det løbende gør partneren DG CNECT og forskellige instanser hos de græske myndigheder opmærksomme på problemerne og de forbundne risici for at sikre, at spørgsmålet om betalingen af tilskuddet fra de græske myndigheder bringes i orden. Indtil dato har ejeren affundet sig med disse forsinkelser, der skyldes de græske myndigheders procedurer, uden at pålægge agenturet sanktioner. Ejeren har givet sit samtykke til, at indretningsarbejdet går i gang på trods af den forsinkede betaling af husleje i 2014. Agenturet har efter en risikovurdering, der også tog hensyn til de forhold, Retten nævner, indledt indretningsarbejdet i juni 2014, da risikoen for en opsigelse af lejeaftalen betragtes som lav. Agenturet gør fortsat alt for at finde en løsning på problemet med de sene betalinger fra de græske myndigheder. Agenturet har indtil nu været i stand til at afbøde mulige risici i forbindelse med de forsinkede betalinger.