10.12.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 442/61


BERETNING

om årsregnskabet for EF-Sortsmyndigheden for regnskabsåret 2013 med Sortsmyndighedens svar

(2014/C 442/07)

INDLEDNING

1.

EF-Sortsmyndigheden (herefter »Sortsmyndigheden« eller »CPVO«), der ligger i Angers, blev oprettet ved Rådets forordning (EF) nr. 2100/94 (1). Sortsmyndighedens væsentligste opgave er at registrere og undersøge ansøgninger om meddelelse af EU-beskyttelse af industriel ejendomsret for plantesorter samt at foranledige, at de kompetente myndigheder i medlemsstaterne foretager de nødvendige tekniske afprøvninger (2).

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

2.

Retten har valgt en revisionsmetode, der omfatter analytiske revisionshandlinger, direkte test af transaktioner og en vurdering af centrale kontroller i Sortsmyndighedens overvågnings- og kontrolsystemer. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

3.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret Sortsmyndighedens årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (3) og beretningen om budgetgennemførelsen (4) for det regnskabsår, som afsluttedes den 31. december 2013, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

4.

Ledelsen er ansvarlig for at udarbejde et årsregnskab for Sortsmyndigheden, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, som ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige (5):

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til Sortsmyndighedens årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (6), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender Sortsmyndighedens årsregnskab, når Sortsmyndighedens regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af Sortsmyndighedens finansielle stilling.

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

5.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (7) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om Sortsmyndighedens årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

6.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder vurderingen af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

7.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

8.

Det er Rettens opfattelse, at Sortsmyndighedens årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dens finansielle stilling pr. 31. december 2013 samt af resultaterne af dens transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med bestemmelserne i dens finansforordning og de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

9.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for Sortsmyndighedens årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2013, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

10.

Kommentarerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM BUDGETFORVALTNINGEN

11.

Budgetgennemførelsesgraden for 2013 er lav: 86 % (1 2 7 55  144 euro), med en tilsvarende høj procentsats for bortfaldne bevillinger. Dette skyldes delvis, at indtægterne og aktionsudgifterne (afsnit III) i høj grad afhænger af antallet af ansøgninger om registrering af sortsbeskyttelse, og det er svært at forudsige dette antal nøjagtigt. Budgetplanlægningen og -overvågningen kan imidlertid forbedres yderligere, især med hensyn til administrationsudgifterne (afsnit II).

OPFØLGNING PÅ DE FOREGÅENDE ÅRS BEMÆRKNINGER

12.

En oversigt over de korrigerende foranstaltninger, der er truffet som reaktion på Rettens bemærkninger de foregående år, vises i bilag I.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 1. juli 2014.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  EFT L 227 af 1.9.1994, s. 1.

(2)  En oversigt over Sortsmyndighedens beføjelser og aktiviteter vises i bilag II til orientering.

(3)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over bevægelser i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(4)  Denne omfatter regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen og bilaget til regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen.

(5)  Artikel 38-42 i Sortsmyndighedens finansforordning.

(6)  De regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og, når det er relevant, på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(7)  Artikel 87-92 i Sortsmyndighedens finansforordning.


BILAG I

Opfølgning på de foregående års bemærkninger

År

Rettens bemærkninger

Korrigerende foranstaltning

(Afsluttet/I gang/Ikke igangsat/Ikke relevant)

2011

Sortsmyndigheden har ikke vedtaget gennemførelsesbestemmelser til personalevedtægten for så vidt angår ansættelse og anvendelse af kontraktansatte samt midlertidig tjeneste i ledelsesstillinger.

I gang

2012

CPVO gennemførte en fysisk kontrol af sine aktiver i december 2012. Der blev dog ikke udfærdiget nogen rapport om den fysiske kontrol. Det er derfor ikke muligt at kontrollere, om de tilsvarende regnskabsregistreringer er nøjagtige.

Afsluttet

2012

Der var væsentlige mangler ved ansættelsesprocedurerne, hvilket påvirkede gennemsigtigheden og den lige behandling af ansøgere. De fastsatte vægtninger og tærskler blev ikke altid anvendt; der blev ikke anvendt en konsekvent evalueringsmetode i de forskellige ansættelsesprocedurer, og der var ingen henvisning til klageadgang i meddelelserne om ledige stillinger.

I gang


BILAG II

EF-Sortsmyndigheden (Angers)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

(Uddrag af artikel 36 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Frie varebevægelser

Disse forbud eller restriktioner [beskyttelsen af industriel og kommerciel ejendomsret] må dog hverken udgøre et middel til vilkårlig forskelsbehandling eller en skjult begrænsning af samhandelen mellem medlemsstaterne.

Sortsmyndighedens beføjelser

(Rådets forordning (EF) nr. 2100/94 og Strategic Plan 2010-2015)

Mål

At bringe EU-sortsbeskyttelsen i anvendelse som den eneste og eksklusive form for EU-beskyttelse af industriel ejendomsret for plantesorter.

At fremme innovation i plantesorter gennem en højkvalitetsbehandling af ansøgninger om EF-sortsbeskyttelse, der er økonomisk overkommelig, og samtidig yde politisk vejledning og bistand vedrørende udøvelsen af disse rettigheder til gavn for interessenterne.

Opgaver

At træffe beslutning om at afslå eller meddele EU-sortsbeskyttelse.

At træffe beslutning i forbindelse med indsigelser.

At træffe beslutning i forbindelse med klager.

At træffe beslutning om ugyldigkendelse eller ophævelse af EU-sortsbeskyttelsen.

Ledelse

Præsidenten

leder Sortsmyndigheden. Han udnævnes af Rådet på grundlag af en liste over ansøgere, som Kommissionen opstiller efter at have indhentet udtalelse fra administrationsrådet.

Administrationsrådet

fører tilsyn med Sortsmyndighedens arbejde og kan fastsætte regler for arbejdsgangen. Det består af en repræsentant for hver medlemsstat og en repræsentant for Kommissionen samt deres suppleanter.

Beslutninger om meddelelse af EU-sortsbeskyttelse træffes af udvalg, som er sammensat af tre medlemmer af Sortsmyndighedens personale, og af appelkammeret i tilfælde af klager.

Kontrol af lovligheden af Sortsmyndighedens handlinger

Kommissionen kontrollerer lovligheden af de af præsidentens handlinger, hvis lovlighed ikke i medfør af EU-lovgivningen kontrolleres af et andet organ, og lovligheden af administrationsrådets handlinger i forbindelse med Sortsmyndighedens budget.

Ekstern revision

Den Europæiske Revisionsret.

Dechargemyndighed

Administrationsrådet.

Kontorets disponible ressourcer i 2013 (2012)

Endeligt budget

14,8(14,3) millioner euro

Ansatte pr. 31. december 2013

Antal stillinger i henhold til stillingsfortegnelsen: 48 (46)

Besatte stillinger: 45 (45)

Ansatte i alt: 45 (45), der varetager følgende opgaver:

operationelle: 28,5(17,5)

administrative: 16,5(21,5)

Produkter og tjenesteydelser 2013 (2012)

Antal modtagne ansøgninger: 3  297(2  868)

Antal meddelte sortsbeskyttelser: 2  706(2  640)

Gældende EU-sortsbeskyttelser pr. 31. december 2013: 21  576(20  362)

Internationalt samarbejde om sortsbeskyttelse

Bidrag til håndhævelse af sortsbeskyttelse

Kontakter og samarbejde med følgende organisationer: Europa-Kommissionen (DG SANCO, stående udvalg), UPOV (1), CIOPORA (2), ESA3 (3), OAPI (4), OECD (5), MAFF (6) (Japan).


(1)  Den Internationale Union til Beskyttelse af Plantenyheder.

(2)  International Community of Breeders of Asexually Reproduced Ornamental and Fruit Plants.

(3)  European Seed Association.

(4)  Den afrikanske organisation for intellektuel ejendomsret.

(5)  Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling.

(6)  Det japanske ministerium for landbrug, fødevarer og fiskeri.

Kilde: Sortsmyndigheden.


SORTSMYNDIGHEDENS SVAR

11.

Sortsmyndigheden noterer sig Rettens bemærkninger om budgetgennemførelsen. Udover udsving i den eksterne efterspørgsel bidrog en retssag, der vedrører lønniveauer, og som endnu ikke er afsluttet, til en lavere gennemførelsesgrad i 2013. Disse to hændelser havde Sortsmyndigheden ingen indflydelse på. Sortsmyndigheden vil gerne gøre opmærksom på, at bortfaldet af bevillinger under afsnit II kun beløber sig til 2 % af agenturets samlede budget, hvilket afspejler en ansvarlig budgetforvaltning.