52014PC0595

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om visse direkte finansielle konsekvenser af, at Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland ophører med at deltage i visse EU-retsakter på området politisamarbejde og retligt samarbejde i straffesager, der blev vedtaget inden Lissabontraktatens ikrafttrædelse /* COM/2014/0595 final - 2014/0277 (NLE) */


BEGRUNDELSE

1.           BAGGRUND FOR FORSLAGET

I artikel 9 i protokol (nr. 36) om overgangsbestemmelser, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union (TEU), til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) og til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab fastsættes det, at retsvirkningerne af retsakter, der er vedtaget af Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer på grundlag af TEU inden Lissabontraktatens ikrafttrædelse, bevares, så længe disse retsakter ikke er ophævet, annulleret eller ændret i medfør af traktaterne.

I artikel 10, stk. 1, i protokol (nr. 36) fastsættes det, at som overgangsforanstaltning og med hensyn til Unionens retsakter på området politisamarbejde og retligt samarbejde i straffesager, der er vedtaget inden Lissabontraktatens ikrafttrædelse, skal institutionernes beføjelser være følgende på datoen for ikrafttrædelsen af nævnte traktat den 1. december 2009: Kommissionens beføjelser i henhold til artikel 258 i TEUF finder ikke anvendelse, og Den Europæiske Unions Domstols beføjelser i henhold til afsnit VI i traktaten om Den Europæiske Union i den udgave, der gjaldt inden Lissabontraktatens ikrafttrædelse, forbliver de samme, også når de er anerkendt i henhold til artikel 35, stk. 2, i TEU.

I artikel 10, stk. 3, i protokol (nr. 36) fastsættes det, at overgangsforanstaltningerne i artikel 10, stk. 1 ophører med at have virkning fem år efter datoen for Lissabontraktatens ikrafttrædelse den 1. december 2014.

I artikel 10, stk. 4, første afsnit, i protokol (nr. 36) fastsættes det, at senest seks måneder inden udløbet af overgangsperioden i artikel 10, stk. 3, kan Det Forenede Kongerige meddele Rådet, at det med hensyn til de i artikel 10, stk. 1, omhandlede retsakter ikke godkender de i artikel 10, stk. 1, nævnte institutioners beføjelser som fastsat i traktaterne. Såfremt Det Forenede Kongerige har givet denne meddelelse, ophører alle retsakter som omhandlet i artikel 10, stk. 1, med at finde anvendelse på Det Forenede Kongerige fra datoen for udløbet af overgangsperioden i artikel 10, stk. 3, dvs. fra 1. december 2014.

Det Forenede Kongerige gav den 24. juli 2013 den meddelelse, der er omhandlet i artikel 10, stk. 4, første afsnit, i protokol (nr. 36).

I artikel 10, stk. 4, andet afsnit, i protokol (nr. 36) fastsættes det, at Rådet, der træffer afgørelse med kvalificeret flertal på forslag af Kommissionen, fastsætter de nødvendige følge- og overgangsordninger. Det Forenede Kongerige deltager ikke i vedtagelsen af denne afgørelse.

I artikel 10, stk. 4, tredje afsnit, i protokol (nr. 36) fastsættes det, at Rådet, der træffer afgørelse med kvalificeret flertal på forslag af Kommissionen, også kan vedtage en afgørelse om, at Det Forenede Kongerige bærer eventuelle direkte finansielle konsekvenser, der nødvendigvis og uundgåeligt opstår, fordi Det Forenede Kongerige ikke længere deltager i disse retsakter.

I artikel 10, stk. 5, i protokol (nr. 36) fastsættes det, at Det Forenede Kongerige på et hvilket som helst senere tidspunkt kan meddele Rådet, at det ønsker at deltage i retsakter, der ikke længere finder anvendelse på Det Forenede Kongerige i henhold til artikel 10, stk. 4, første afsnit.

Det Forenede Kongerige har bebudet, at det ikke har til hensigt at meddele Rådet, at det ønsker at deltage i Rådets afgørelse 2008/615/RIA af 23. juni 2008 om intensivering af det grænseoverskridende samarbejde, navnlig om bekæmpelse af terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet[1], Rådets afgørelse 2008/616/RIA af 23. juni 2008 om gennemførelse af afgørelse 2008/615/RIA om intensivering af det grænseoverskridende samarbejde, navnlig om bekæmpelse af terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet[2], og Rådets rammeafgørelse 2009/905/RIA af 30. november 2009 om akkreditering af leverandører af kriminaltekniske ydelser, der udfører laboratorieaktiviteter[3] (i det følgende benævnt "Prümafgørelserne").

Som følge af meddelelsen af 24. juli 2013 og manglende meddelelse af ønsket om at deltage i Prümafgørelserne ophører disse med at finde anvendelse på Det Forenede Kongerige den 1. december 2014.

I lyset af Prümafgørelsernes praktiske og operationelle betydning for den offentlige sikkerhed i Unionen, navnlig retshåndhævelse og forebyggelse, opdagelse og efterforskning af strafbare handlinger, har Kommissionen fremsat forslag til Rådets afgørelse om følge- og overgangsordninger, der indeholder bestemmelser om bindende foranstaltninger [...][4].

Det Forenede Kongerige har fået tildelt midler fra ISEC-programmet, jf. Rådets afgørelse 2007/125/RIA af 12. februar 2007 om oprettelse for perioden 2007-2013 af særprogrammet "Forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet" som en del af det generelle program om sikkerhed og beskyttelse af frihedsrettigheder[5], til to projekter vedrørende Prümafgørelserne; det første vedrører Det Forenede Kongeriges gennemførelse af Prümprojektet vedrørende udveksling af dna-oplysninger med en maksimal medfinansiering på 961 019 EUR, der blev tildelt det britiske indenrigsministerium, og det andet vedrører Det Forenede Kongeriges Prümprojekt vedrørende evaluering af fingeraftryk med en maksimal medfinansiering på 547 836 EUR, der blev tildelt det britiske indenrigs­ministerium. Det udgør i alt 1 508 855 EUR.

Hvis Det Forenede Kongerige ikke opfylder en af betingelserne i Rådets afgørelse om følge‑ og overgangsordninger [....], eller hvis Det Forenede Kongerige beslutter ikke at deltage i Prümafgørelserne, skal det tilbagebetale det beløb, landet reelt har fået udbetalt, op til i alt 1 508 855 EUR.

2.           JURIDISKE ASPEKTER AF FORSLAGET

Oversigt over de foreslåede foranstaltninger I forslaget fastsættes de direkte finansielle konsekvenser, der nødvendigvis og uundgåeligt opstår, fordi Det Forenede Kongerige ikke længere deltager i disse retsakter, jf. artikel 10, stk. 4, tredje afsnit, i protokol (nr. 36).

Retsgrundlag Artikel 10, stk. 4, tredje afsnit, i protokol (nr. 36).

Nærhedsprincippet Kun Rådet har beføjelse til på grundlag af artikel 10, stk. 4, tredje afsnit, at vedtage en afgørelse om, at Det Forenede Kongerige skal bære de finansielle konsekvenser, der nødvendigvis og uundgåeligt opstår, fordi Det Forenede Kongerige ikke længere deltager i disse retsakter. Nærhedsprincippet finder derfor ikke anvendelse.

Proportionalitetsprincippet Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet.

Valg af instrument

Foreslået reguleringsmiddel: rådsafgørelse.

I artikel 10, stk. 4, tredje afsnit, i protokol (nr. 36) fastsættes det, at Rådet, der træffer afgørelse med kvalificeret flertal på forslag af Kommissionen, også kan vedtage "en afgørelse om, at Det Forenede Kongerige bærer eventuelle direkte finansielle konsekvenser, der nødvendigvis og uundgåeligt opstår, fordi Det Forenede Kongerige ikke længere deltager i disse retsakter". En afgørelse er derfor den korrekte form for retsakt for at gennemføre denne bestemmelse i den primære ret.

3.           VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget har potentielt en positiv virkning for EU-budgettet, da der fastsættes bestemmelser om visse hypotetiske situationer, hvor Det Forenede Kongerige skal tilbagebetale op til 1 508 855 EUR, som det har modtaget fra EU.

2014/0277 (NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om visse direkte finansielle konsekvenser af, at Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland ophører med at deltage i visse EU-retsakter på området politisamarbejde og retligt samarbejde i straffesager, der blev vedtaget inden Lissabontraktatens ikrafttrædelse

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til protokollen om overgangsbestemmelser, særlig artikel 10, stk. 4, tredje afsnit,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)       I medfør af protokol (nr. 36) om overgangsbestemmelser, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union (TEU), til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) og til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab havde Det Forenede Kongerige mulighed for senest 31. maj 2014 at meddele Rådet, at det ikke godkender Kommissionens og Domstolens beføjelser i medfør af Lissabontraktaten, hvad angår retsakter på området politisamarbejde og retligt samarbejde i straffesager, som blev vedtaget inden Lissabontraktatens ikrafttrædelse.

(2)       Ved skrivelse af 24. juli 2013 til formanden for Rådet meddelte Det Forenede Kongerige, at det ikke godkender de beføjelser, som Kommissionen og Domstolen i medfør af Lissabontraktaten har fået på området politisamarbejde og retligt samarbejde i straffesager. Som følge heraf ophører de relevante retsakter på området politisamarbejde og retligt samarbejde i straffesager med at finde anvendelse på Det Forenede Kongerige fra 1. december 2014.

(3)       Det Forenede Kongerige kan give meddelelse om, at det ønsker at deltage i de retsakter, der er ophørt med at finde anvendelse på landet.

(4)       Ved skrivelse af [... 2014] til formanden for Rådet og formanden for Kommissionen meddelte Det Forenede Kongerige, at landet ønsker at deltage i nogle af retsakterne.

(5)       På forslag af Kommissionen bør Rådet fastsætte de nødvendige følge‑ og overgangsordninger, jf. artikel 10, stk. 4, andet afsnit, i protokol (nr. 36). Rådet kan også på grundlag af tredje afsnit i samme stykke fastsætte, at Det Forenede Kongerige skal bære de finansielle konsekvenser, der nødvendigvis og uundgåeligt opstår, fordi Det Forenede Kongerige ikke længere deltager i disse retsakter.

(6)       Da Det Forenede Kongerige ikke har meddelt Rådet, at det ønsker at deltage i Rådets afgørelse 2008/615/RIA[6] og 2008/616/RIA[7] og Rådets rammeafgørelse 2009/905/RIA[8], der samlet betegnes som Prümafgørelserne, vil de ophøre med at finde anvendelse på Det Forenede Kongerige pr. 1. december 2014. I lyset af Prümafgørelsernes praktiske og operationelle betydning for den offentlige sikkerhed i Unionen, navnlig retshåndhævelse og forebyggelse, opdagelse og efterforskning af strafbare handlinger, har Rådet i afgørelse [....][9] besluttet, at Det Forenede Kongerige skal gennemføre en fuldstændig feasibility-undersøgelse for at vurdere, hvilken nytteværdi og hvilke praktiske fordele det vil have for Det Forenede Kongerige igen at deltage i Prümafgørelserne, og hvilke foranstaltninger det er nødvendigt at træffe for at gøre det; resultaterne heraf vil blive offentliggjort inden 30. september 2015. Hvis resultaterne af feasibility-undersøgelsen er positive, skal Det Forenede Kongerige inden 31. december 2015 beslutte, om det inden for de efterfølgende fire uger vil give meddelelse om, at det ønsker at deltage i Prümafgørelserne, jf. artikel 10, stk. 5, i protokol (nr. 36).

(7)       Der er allerede blevet bevilget midler fra programmet om forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet, der blev oprettet ved Rådets afgørelse 2007/125/RIA[10], til Det Forenede Kongerige i forbindelse med to projekter vedrørende afgørelse 2008/615/RIA og 2008/616/RIA og rammeafgørelse 2009/905/RIA; det første vedrører Det Forenede Kongeriges gennemførelse af Prümprojektet vedrørende udveksling af dna-oplysninger med en maksimal medfinansiering på 961 019 EUR, der blev tildelt det britiske indenrigsministerium, og det andet vedrører Det Forenede Kongeriges Prümprojekt vedrørende evaluering af fingeraftryk med en maksimal medfinansiering på 547 836 EUR, der blev tildelt det britiske indenrigsministerium. Det udgør i alt 1 508 855 EUR.

(8)       Hvis Det Forenede Kongerige ikke overholder en af fristerne i artikel 1 i afgørelse [.... om fastsættelse af visse følge‑ og overgangsordninger], eller hvis Det Forenede Kongerige beslutter ikke at deltage i afgørelse 2008/615/RIA og 2008/616/RIA og rammeafgørelse 2009/905/RIA, bør landet som en direkte finansiel konsekvens, der nødvendigvis og uundgåeligt opstår, fordi Det Forenede Kongerige ikke længere deltager i Prümafgørelserne, tilbagebetale de beløb, som Kommissionen reelt har udbetalt som bidrag fra EU-budgettet til gennemførelsen af disse afgørelser.

(9)       Det Forenede Kongerige deltager ikke i vedtagelsen af denne afgørelse, men er bundet af den, jf. artikel 10, stk. 4, tredje afsnit, i protokol (nr. 36) —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Hvis Det Forenede Kongerige ikke overholder en af fristerne i artikel 1 i afgørelse [.... om fastsættelse af visse følge‑ og overgangsordninger], eller hvis Det Forenede Kongerige beslutter ikke at deltage i afgørelse 2008/615/RIA og 2008/616/RIA og rammeafgørelse 2009/905/RIA, tilbagebetaler det til EU-budgettet de beløb, landet har modtaget inden for rammerne af programmet om forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet, op til 1 508 855 EUR.

Artikel 2

Denne afgørelse træder i kraft den 1. december 2014.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

                                                                       På Rådets vegne                                                                                  [….]

                                                                       Formand

[1]               EUT L 210 af 6.8.2008, s. 1.

[2]               EUT L 210 af 6.8.2008, s. 12.

[3]               EUT L 322 af 9.12.2009, s. 14.

[4]               [insert reference to other proposal of the same date]

[5]               EUT L 58 af 24.2.2007, s. 7.

[6]               Rådets afgørelse 2008/615/RIA af 23. juni 2008 om intensivering af det grænseoverskridende samarbejde, navnlig om bekæmpelse af terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet (EUT L 210 af 6.8.2008, s. 1).

[7]               Rådets afgørelse 2008/616/RIA af 23. juni 2008 om gennemførelse af afgørelse 2008/615/RIA om intensivering af det grænseoverskridende samarbejde, navnlig om bekæmpelse af terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet (EUT L 210 af 6.8.2008, s. 12).

[8]               Rådets rammeafgørelse 2009/905/RIA af 30. november 2009 om akkreditering af leverandører af kriminaltekniske ydelser, der udfører laboratorieaktiviteter (EUT L 322 af 9.12.2009, s. 14).

[9]               Rådets afgørelse .... af ..... om fastsættelse af visse følge‑ og overgangsordninger i anledning af, at Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland ophører med at deltage i visse EU-retsakter på området politisamarbejde og retligt samarbejde i straffesager, der blev vedtaget inden Lissabontraktatens ikrafttrædelse

[10]             Rådets afgørelse 2007/125/RIA af 12. februar 2007 om oprettelse for perioden 2007-2013 af særprogrammet "Forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet" som en del af det generelle program om sikkerhed og beskyttelse af frihedsrettigheder (EUT L 58 af 24.2.2007, s. 7).