6.3.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 67/101


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om tilgængeliggørelse på markedet af trykbærende udstyr (omarbejdning)«

COM(2013) 471 final — 201/0221 (COD)

2014/C 67/20

Ordfører uden studiegruppe: Antonello PEZZINI

Europa-Parlamentet og Rådet besluttede henholdsvis den 4. juli 2013 og den 16. juli 2013 under henvisning til artikel 114 og 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

"Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om tilgængeliggørelse på markedet af trykbærende udstyr (omarbejdning)"

COM(2013) 471 final — 2013/0221 (COD).

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug, som vedtog sin udtalelse den 2. oktober 2013.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 493. plenarforsamling den 16.-17. oktober 2013, mødet den 16. oktober 2013, følgende udtalelse med 142 stemmer for, 2 imod og 2 hverken for eller imod:

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg værdsætter Kommissionens arbejde for at tilpasse EU-lovgivningen om trykbærende udstyr til den internationale udvikling og den nye retlige ramme for det indre marked med det sigte at gøre markedet mere effektivt, forbedre dets virkemåde og forenkle procedurerne ved at fastlægge de nødvendige sikkerhedskrav, som trykbærende udstyr skal opfylde, for at det kan markedsføres.

1.2

Udvalget er enigt i valget af omarbejdning som lovgivningsteknik, dvs. vedtagelse "af en ny retsakt, der i én og samme tekst samler […] de indholdsmæssige ændringer" med henblik på at tilpasse direktiv 97/23/EF (direktivet om trykbærende udstyr) til de nye retlige rammer.

1.3

Endnu en gang understreger EØSU, hvor vigtigt det er at sikre fuld anvendelse af princippet om fri bevægelighed for varer, der er sikre og opfylder de gældende krav, således at produkter, som lovligt markedsføres i ét medlemsland, kan markedsføres uden hindringer i hele EU med garanti for produkternes fulde sporbarhed og ensartet, effektiv og velfungerende markedsovervågning.

1.4

EØSU mener, at alle forpligtelser og procedurer i det nye direktiv om trykbærende udstyr bør anvendes under overholdelse af proportionalitetsprincippet ved certificeringsprocedurer og -forpligtelser, navnlig når der er tale om mindre virksomheder og ikke masseproducerede produkter og produkter, der fremstilles i begrænsede serier.

1.5

EØSU anser det for lige så vigtigt med en mere effektiv og udbredt markedsovervågning og mere ensartede kompetenceniveauer for de bemyndigede overensstemmelsesvurderingsorganer, som skal opfylde skrappe obligatoriske krav og tilbydes uddannelsesstøtte.

1.6

Der skal føres tilsyn med gennemførelsen af det nye direktiv om trykbærende udstyr, og hvert andet år bør en rapport udarbejdet af uafhængige eksperter forelægges Rådet, Parlamentet og EØSU.

1.7

De indikatorer, som indsamles af RAPEX, bør efter udvalgets opfattelse videreudvikles, så det bliver muligt at overvåge, at antallet af ikke-overensstemmende produkter på markedet mindskes, og at kvaliteten af den overensstemmelsesvurdering, som leveres af de bemyndigede organer, forbedres.

1.8

Der må fastlægges et klart og transparent anvendelsesområde for gennemførelsesbeføjelserne for det nye direktiv, som er tillagt Kommissionen, og i den forbindelse er det især vigtigt, at Parlamentets, Rådets og de enkelte medlemsstaters ret til at blive orienteret og eventuelt hørt respekteres.

2.   De væsentligste spørgsmål forbundet med markedsføring af trykbærende udstyr

2.1   Harmonisering af lovgivningen og trykbærende udstyr

2.1.1

I perioden 2008-2010 blev der på det indre marked handlet forbrugsvarer for ca. 1 bio. euro, og værdien af de harmoniserede sektorer i EU for såvel forbrugsvarer som varer til erhvervsmæssig brug er blevet opgjort til mere end 2,1 bio. euro.

2.1.2

Den frie bevægelighed for varer, der er sikre og opfylder de gældende krav, er en af EU's grundpiller, og markedsovervågning er et vigtigt instrument til beskyttelse af forbrugerne og brugerne mod markedsføring af farlige, ikke-overensstemmende produkter.

2.1.3

Indførelsen af direktiv 97/23/EF – direktivet om trykbærende udstyr – har haft stor betydning:

for det indre markeds funktion i sektoren, målt på såvel effektivitet som virkemåde,

for at fjerne forskellige handelshindringer,

for at sikre et højt produktsikkerhedsniveau.

2.1.4

EØSU har hilst tilpasningen af lovgivningen til de nye forordninger om markedsføring af produkter i det indre marked (1) velkommen og bifaldet forordning 765/2008/EF (2) om akkreditering og markedsovervågning – forordningen om de nye retlige rammer – og afgørelse 768/2008/EF, der fastlægger fælles rammer for markedsføring af produkter – afgørelsen om de nye retlige rammer, som anført i "Varepakken", som udvalget har afgivet en positiv udtalelse om (3).

2.1.5

Kommissionen har desuden til hensigt at tilpasse direktiv 97/23/EF til forordning (EF) nr. 1272/2008 af 16. december 2008 – CLP-forordningen – om klassificering, mærkning og emballering af stoffer og blandinger (4) i overensstemmelse med den nye klassificering, der fastlægges deri for at tage højde for de trykfarer, der er forbundet med farlige fluida.

2.2   Tilpasning til den nye lovramme og juridisk sammenhæng

2.2.1

Problemet med manglende overholdelse af kravene i direktivet om trykbærende udstyr opfattes generelt af alle erhvervsdrivende i sektoren som en faktor, der skader konkurrenceevnen for de virksomheder, der overholder kravene.

2.2.2

Det er unfair konkurrence, som i vid udstrækning skyldes mangelfulde og ineffektive markedsovervågningsmekanismer: utilstrækkelig sporbarhed af produkter fra tredjelande, mangel på kompetencer i de bemyndigede organer (5) bl.a. som følge af den ikke-direkte gennemførelse af afgørelsen om de nye retlige rammer.

2.2.3

Konsekvensanalyser har endvidere vist, at de erhvervsdrivende har svært ved at håndtere nogle lovrammer, som er blevet gradvist mere komplekse.

2.2.4

Oftere og oftere er et og samme produkt omfattet af mange forskellige retsakter. Det er for eksempel tilfældet med CLP-forordningen om klassificering, mærkning og emballering af stoffer og blandinger, hvormed der indføres nye fareklasser og -kategorier, som kun delvis svarer til dem, der anvendes nu, til ikrafttræden i sektoren pr. 1. juni 2015.

2.2.5

EØSU understregede allerede i sin udtalelse (6) om forordningen og afgørelsen om de nye retlige rammer, at "styrkelsen og moderniseringen af vilkårene for markedsføring af sikre kvalitetsprodukter er af grundlæggende betydning for forbrugerne, virksomhederne og de europæiske borgere".

2.2.6

På den baggrund stiller EØSU sig positivt over for, at man har valgt omarbejdning som lovgivningsteknik for tilpasningen af direktivet om trykbærende udstyr til afgørelsen om de nye retlige rammer med henblik på at opnå størst juridisk klarhed med vedtagelse "af en ny retsakt, der i én og samme tekst samler både de indholdsmæssige ændringer, der foretages af retsakten, og de bestemmelser i den tidligere retsakt, der forbliver uændrede. Den nye retsakt træder i stedet for og ophæver den tidligere retsakt" (7).

2.2.7

Ligeledes bifalder udvalget tilpasningen af direktiv 97/23/EF til CLP-forordningen for at sikre den juridiske sammenhæng i klassificeringen af trykbærende udstyr på grundlag af det fluidum, som det indeholder, fra den 1. juni 2015, hvor direktiv 67/548/EØF ophæves. Med denne tilpasning gennemføres i EU det globale harmoniserede system til klassificering og mærkning af kemikalier, som er vedtaget på internationalt plan i De Forenede Nationers regi.

2.3   Erhvervsdrivendes forpligtelser og krav om sporbarhed

2.3.1

Udvalget lægger især vægt på kravene om produkternes sporbarhed og de erhvervsdrivendes forpligtelser og herunder især:

forpligtelsen for importører, bemyndigede repræsentanter og distributører til at kontrollere, at produkterne er CE-mærkede og ledsaget af de påkrævede dokumenter og oplysninger om sporbarhed,

forpligtelsen for fabrikanter til at levere brugsanvisning og sikkerhedsinformation på et for forbrugerne og slutbrugerne letforståeligt sprog,

sporbarhed i hele distributionskæden: fabrikanter, bemyndigede repræsentanter og importører,

forpligtelsen for hver eneste erhvervsdrivende til at kunne oplyse myndighederne om, hvor produktet er købt, og hvem der har leveret det.

2.3.2

Disse garantier for sporbarheden af alt markedsført trykbærende udstyr bør håndhæves til fulde under overholdelse af proportionalitetsprincippet ved certificeringsprocedurer og -forpligtelser, navnlig når der er tale om mindre virksomheder og ikke masseproducerede produkter og produkter, der fremstilles i begrænsede serier.

2.3.3

Lige så vigtig er en effektiv markedsovervågning og mere ensartede kompetenceniveauer for de bemyndigede overensstemmelsesvurderingsorganer, som alle bør opfylde relevante obligatoriske krav som garanti for størst mulig upartiskhed og effektivitet i hele EU og lige konkurrencevilkår for alle producenter.

2.3.4

Indikatorerne til overvågning af, at antallet af ikke-overensstemmende produkter på markedet mindskes, og at kvaliteten af vurderingerne forbedres, bør være baseret på den information, som indsamles af RAPEX, og de beskyttelsesklausulprocedurer, der indføres med direktivet, og NANDO-databasen (8).

2.3.5

Hvis Kommissionen får tillagt gennemførelsesbeføjelserne for det nye omarbejdede direktiv i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011, mener udvalget, at det må ske under fuld overholdelse af garantierne om orientering af Rådet, Parlamentet og eventuelt den berørte medlemsstat.

3.   Generelle bemærkninger

3.1

Udvalget hilser omarbejdningen af direktivet om trykbærende udstyr fra 1997 velkommen og værdsætter Kommissionens arbejde for at tilpasse EU-lovgivningen om trykbærende udstyr til den internationale udvikling og den nye retlige ramme for det indre marked.

3.2

Endnu en gang understreger EØSU, hvor vigtigt det er at sikre fuld anvendelse af princippet om fri bevægelighed for varer, der er sikre og opfylder de gældende krav, således at produkter, som lovligt markedsføres i ét medlemsland, kan markedsføres uden hindringer i hele EU med garanti for produkternes fulde sporbarhed og ensartet, effektiv og velfungerende markedsovervågning.

3.3

Ved certificeringsprocedurer og -forpligtelser bør proportionalitetsprincippet i højere gad tages i betragtning, navnlig når der er tale om mindre virksomheder og ikke masseproducerede produkter eller produkter, der fremstilles i begrænsede serier. EØSU er af den opfattelse, at der til en revision af lovgivningen som den foreslåede burde udarbejdes en specifik oversigt over konsekvenserne for SMV'er i tillæg til de konsekvensanalyser og høringer, der er gennemført.

3.4

Mere effektiv og udbredt markedsovervågning og mere ensartede kompetenceniveauer for de bemyndigede overensstemmelsesvurderingsorganer bør ikke kun sikres ved hjælp af sanktionsmekanismer, men snarere fremmes med europæiske uddannelsesforanstaltninger.

3.5

Den nye omarbejdede lovgivning bør gennemgås regelmæssigt, og på grundlag af RAPEX-indikatorer bør der fremsendes rapporter til EU-institutionerne om udviklingen med hensyn til produkter, der ikke opfylder kravene, og om den generelle sikkerhed ved det trykbærende udstyr, der findes på markedet.

Bruxelles, den 16. oktober 2013

Henri MALOSSE

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  EUT C 120 af 16.5.2008, s. 1.

(2)  EUT L 218 af 13.8.2008, s. 30; EUT C 120 af 16.5.2008, s. 1.

(3)  EUT C 181 af 21.6.2012, s. 105.

(4)  EUT L 353 af 31.12.2008, s. 1.

(5)  Bemyndigede organer = organer (som medlemsstaterne har underrettet Kommissionen om), der har ansvaret for overensstemmelsesvurderingen. De tester produkterne, undersøger dem og certificerer dem.

(6)  EUT C 120 af 16.5.2008, s. 1.

(7)  EUT C 181 af 21.6.2012, s. 105.

(8)  Se http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/nando/.