15.1.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 11/1


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs resolution om mere Europa til forelæggelse på EU-topmødet den 22.-23. november 2012

2013/C 11/01

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) vedtog på sin plenarforsamling den 14.-15. november 2012 (mødet den 15. november) følgende resolution med 187 stemmer for, 28 imod og 28 hverken for eller imod:

EØSU mener, at EU i lyset af den igangværende krise er nødt til at genskabe tilliden til en dynamisk vækstmodel og til legitimiteten af beslutningsprocessen i EU. Vi må bygge et stærkt, bæredygtigt, socialt og konkurrencedygtigt Europa.

EØSU efterlyser derfor:

"Mere Europa", hvis elementer gensidigt forstærker hinanden, således at det bliver stærkere end summen af de enkelte dele. Billedet af EU som den barske indvarsler af stramninger, social tilbagegang og fattigdom må udviskes. I tillæg til den monetære union er tiden kommet til en politisk union med en sammenhængende politik på det økonomiske, finansielle, beskæftigelsesmæssige og sociale område til gavn for borgerne. EU-budgettet bør være udformet således, at der skabes de rigtige incitamenter for konkurrencedygtighed, vækst og øget beskæftigelse. Det må styrkes og understøttes med ordninger for egne indtægter, én enkelt samhørighedspolitik, hvorunder civilsamfundet inddrages aktivt, og en mere interventionistisk rolle for Den Europæiske Investeringsbank. EØSU henstiller derfor til stats- og regeringscheferne, at de på EU-topmødet den 22.-23. november når til et resultat, der kan tackle disse udfordringer.

Inddragelse af civilsamfundet i udformningen af EU-politikker og –beslutninger. Dette er vigtigt ikke blot for at styrke de europæiske institutioners og EU's aktioners demokratiske legitimitet, men også for at bane vej for en fælles forståelse af, hvad formålet med Europa er, og i hvilken retning det udvikler sig, og for at genskabe troen på EU-projektet ved at sikre, at borgerne i EU fuldt ud deltager i opbygningen af Europa. Derfor haster det med hurtigt at få gennemført bestemmelserne i EU-traktatens artikel 11 om deltagelsesdemokrati.

Bæredygtige investeringer i kvalifikationer, infrastruktur, socialøkonomien, tjenesteydelser og produkter bør indgå i de nationale reformprogrammer som en social investeringspagt, der bør kombineres med en europæisk stimuluspakke, hvis fokus er reel jobskabelse, og som er samordnet med de nationale udviklingsplaner. Dette er en forudsætning for, at EU 2020-strategien kan blive en succes. Investeringer i klimavenlig energi- og industriproduktion vil som et led i tilvejebringelsen af en grøn økonomi være en del af løsningen på de langsigtede problemer med klimaændringer og sikre bæredygtig udvikling.

Fælles aktioner i euroområdet for at stabilisere gælden og få gang i genopretningen i hele EU. ECB bør tilskyndes til at iværksætte sit program for opkøb af obligationer med det formål at stabilisere låneomkostningerne i euroområdet som bebudet af bankens formand. Programmet skal selvsagt gennemføres under overholdelse af ECB's mandat. Ligeledes bør EIB opfordres til at udstede projektobligationer for at fremme væksten. EØSU bifalder den beslutning, som 11 medlemsstater har truffet, om at indføre en afgift på finansielle transaktioner. I den forbindelse anmoder det EU om at optrappe indsatsen for at øge gennemsigtigheden og bekæmpe sort arbejde, skattesvig, skatteunddragelse og korruption i og uden for EU. Aktiviteter i euroområdet bør også omfatte de medlemsstater, som ønsker at tilslutte sig den monetære union.

En fiskal union, en bankunion og en finansiel union, som er de nødvendige bærende søjler for en økonomisk og monetær union. Deres gennemførelse kræver, at der er en social dialog og en dialog med det organiserede civilsamfund.

Støtte til SMV'er for igen at skabe vækst med "Small Business Act" for Europa som rettesnor. Det indre markeds fulde potentiale må frigøres, hvilket bl.a. betyder, at der må åbnes op for tjenesteydelser og for en større rolle for socialøkonomien, at unødvendige administrative byrder må fjernes, og at SMV'er og iværksættere må have lettere adgang til oplysninger, nye digitale teknologier, finansiering, kredit, kapital-, arbejds- og teknologimarkederne, EU's finansielle instrumenter og lånegarantier.

Overholdelse og varetagelse af forbrugernes rettigheder, især de svageste blandt dem, hvis gæld stiger, og levevilkår er usikre, og som er i risiko for dyb fattigdom og udstødelse.

Et ægte indre marked, hvor ekspertisen kan flytte derhen og bruges dér, hvor der er brug for den. Fuldførelsen af et indre arbejdsmarked for eksperter bør være en integreret del af gennemførelsen af Europa 2020-strategien.

Muligheder for de unge: EØSU vil fortsat tilskynde EU til at få skabt et Europa, hvor der forskes og skabes innovation, til at investere i de europæiske uddannelsessystemer og til at sikre, at der afsættes de nødvendige midler til at finansiere og styrke programmer for unges mobilitet som Erasmus. EØSU henstiller til Kommissionen, at den trækker sit forslag til EU-budget tilbage, hvis medlemsstaterne, som konstant taler om investeringer og vækst, ikke støtter et EU-budget og en flerårig finansiel ramme, der muliggør fremtidige investeringer. Der er behov for foranstaltninger, som støtter SMV'er, så de kan ansætte unge medarbejdere, der er arbejdsløse eller måske ikke har tilstrækkelig erfaring.

Forbedring af den europæiske økonomis konkurrenceevne ved hjælp af innovation og stabil finansiering til forskning og udvikling og en specifik politik for uddannelse og støtte til SMV'er og mikrovirksomheder og deres ansatte, en støttepolitik for investeringer, markedsadgang og afskaffelse af administrative byrder. Dette vil også virke til gavn for en fornyelse af den europæiske industri, som er en vigtig sektor for vækst og beskæftigelse.

Gunstige retlige rammer, som ikke skaber unødvendige omkostninger til administration og overholdelse af lovgivningen. Den økonomiske lovgivning bør være entydig, retfærdig og rimelig. For alle virksomheder er dette vigtigt, men især for SMV'er.

En særlig indsats, så EU opfattes som en aktiv og global partner. I denne henseende er den internationale handelspolitik vigtig, idet den bør fremme EU's værdier til støtte for bæredygtig udvikling og deltagelse af civilsamfundet bl.a. ved at nedsætte civilsamfundsorganer til at overvåge gennemførelsen af handelsaftaler.

Ligestilling mellem mænd og kvinder med gennemførelse af lovgivningen om ligestilling og princippet om lige muligheder. Lønforskellen mellem mænd og kvinder for samme arbejde er på 17 %, og dertil kommer, at kvinder og børn er blevet hårdest ramt af krisen.

Bruxelles, den 15. november 2012

Staffan NILSSON

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg