25.9.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 288/13


Offentliggørelse af en ansøgning i overensstemmelse med artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer

2012/C 288/09

Denne offentliggørelse giver ret til at gøre indsigelse mod ansøgningen, jf. artikel 7 i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 (1). Eventuelle indsigelser skal være Kommissionen i hænde senest seks måneder efter datoen for offentliggørelsen.

ENHEDSDOKUMENT

RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 510/2006

»WALBECKER SPARGEL«

EF-Nr.: DE-PGI-0005-0857-08.02.2011

BGB ( X ) BOB ( )

1.   Navn:

»Walbecker Spargel«

2.   Medlemsstat eller tredjeland:

Tyskland

3.   Beskrivelse af landbrugsproduktet eller fødevaren:

3.1.   Produkttype:

Kategori 1.6

Frugt, grøntsager og korn, også forarbejdet

3.2.   Beskrivelse af produktet med betegnelsen i punkt 1:

Friske hvide, grønne eller violette asparges (Asparagus officinalis). De spiselige stængler sælges uskrællede eller skrællede. »Walbecker Spargel« produceres efter reglerne for god landbrugspraksis. Ved salg skal de i uskrællet tilstand mindst svare til UNECE-standard FFV04 (Asparagus).

Blege asparges må højst være 22 cm lange. Aspargesstænglerne skal være hele og ubeskadigede. De skal være fri for råd og skader, have en frisk lugt og se friske ud.

Walbecker Spargel er enestående på grund af deres fine trævler, den let nøddeagtige og intense aspargessmag og de spæde stængler.

3.3.   Råvarer (kun for forarbejdede produkter):

3.4.   Foder (kun for produkter af animalsk oprindelse):

3.5.   Specifikke produktionsetaper, der skal finde sted i det afgrænsede geografiske område:

Produktionen af »Walbecker Spargel« fra dyrkning til høst skal finde sted i det afgrænsede geografiske område.

Dyrkningen begynder med den fagligt korrekte forberedelse af jorden før plantningen. Aspargesarealet får til det formål tilført passende mængder muld (grøngødning, kompost). Det forberedes igennem et år, hvor jorden vendes i 80 cm's dybde, for at planterne kan slå dybe rødder og udvikle sig optimalt. Aspargesplanterne sættes normalt midt i april eller i marts, hvis foråret begynder tidligt. Jordvoldene bliver samtidig omhyggeligt renset for sten og rester af rødder, således at sådanne hårde bestanddele ikke hindrer aspargesstænglernes lige vækst.

Efter en vækstperiode på to år høstes aspargesmarken delvis for første gang i det tredje år.

Hvis aspargesdyrkningen sker under sort-hvid folie, skal man være meget påpasselig med at vende folien i rette tid fra sort til hvid, når der er stærkt solskin for at undgå kvalitetsforringelse på grund af smattede aspargeshoveder.

På delvis høstede aspargesmarker må kvælstofgødning først påføres, når høsttiden er overstået. Ca. 21 dage før aspargessæsonen er slut, tages der jordbundsprøver for at konstatere, hvad jorden mangler, således at den kan tilføres en passende mængde kvælstofgødning efter høst. For at fremme kvalitet og vækst gennemføres der foranstaltninger med hensyn til kulturen, som f.eks. skånsom bearbejdning af jordbunden og passende gødskning med bl.a. magnesium og kaligødning.

3.6.   Særlige regler vedrørende udskæring, rivning eller emballering osv.:

Færdigpakkede produkter

Indholdet i hver pakning skal være ensartet. Hver enhed må kun indeholde asparges fra det område, der er godkendt til produktion af »Walbecker Spargel«. Asparges i samme pakning skal være af samme kvalitet, farvegruppe og størrelse. Den synlige del af pakningen skal være repræsentativ for hele indholdet.

For at opretholde kvaliteten bliver Walbecker Spargel underkastet en chokkøling. Senest fire timer efter høst skal de nedkøles i kilde- eller isvand med en temperatur på 1 til 12 grader. De skal nå frem til salgsstedet hurtigst muligt. De må så vidt muligt ikke lagres mere end tre dage, og lagring skal ske i kølehus ved 1 til 4 grader.

Kølekæden hos producenten må kun afbrydes kortvarigt i forbindelse med afvejning og pakning, udbringning og udlevering.

Forarbejdnings-, køle- og salgslokaler skal opfylde gældende hygiejnekrav.

3.7.   Specifikke mærkningsregler:

4.   Præcis afgrænsning af det geografiske område:

Dyrkningsområdet for »Walbecker Spargel« ligger i den nordvestlige del af det tyske forbundsland Nordrhein-Westfalen langs den tysk-nederlandske grænse. Mod vest er områdegrænsen identisk med landegrænsen. Mod nord, fra skæringspunktet fra landegrænse og motorvej A 57, følger grænsen A 57 mod øst. Ved skæringspunktet A 57 og hovedvej B 9 bøjer grænselinjen af mod sydøst og følger B 9 indtil skæringspunktet B 9/B 58. Her bøjer grænsen for produktionsområdet af mod sydvest, idet den følger B 58. Fra skæringspunktet mellem B 58 og landevej L 221 følger grænsen L 221, indtil denne krydser motorvej A 61. Derefter følger grænsen A 61 indtil skæringspunktet mellem A 61 og landegrænsen.

5.   Tilknytning til det geografiske område:

5.1.   Det geografiske områdes egenart:

Produktionsområdet er en del af lavlandet i Niederrhein-området. Det udmærker sig ved klimabetingelser, der er ideelle til dyrkning af asparges. Netop i de vigtige måneder marts, april, maj og juni falder der nedbør udelukkende ved milde temperaturer og i de mængder, der er nødvendige for aspargesvæksten.

Produktionsområdet udmærker sig ved sandede jorder, som i den sydøstlige del også består af ler- og løssjorder. De arealer, der traditionelt udvælges til aspargesdyrkning, kendetegnes ved jorder med stort sandindhold. Sandet stammer fra Maas-Niers-klitten. Jordbundsstrukturen mellem floderne Niers og Maas har udviklet sig i istiden og er kendetegnet ved stedvis let sandede, mineralholdige jorder, der er gennemtrængelige for luft og regn, og som har et let løssindhold, en større andel af muld og et godt kalkindhold. Landmændene i produktionsområdet betragtede traditionelt disse jorder som et stort minus i sammenligning med de fede jorder i de omliggende egne i Pont, Nieuwkerk, Aldekerk og Baersdonk, som generelt er bedre egnet til dyrkning af nytteplanter end jorderne i det geografiske område. Men jorderne i det geografiske område er særlig velegnet til aspargesdyrkning.

5.2.   Produktets egenart:

Walbecker Spargel, som kun må markedsføres friske og i varianterne hvide, grønne eller violette asparges, er enestående på grund af deres fine trævler, den let nøddeagtige, intense aspargessmag og de spæde stængler. De lokale producenter har en særlig viden om aspargesdyrkning, som i kraft af den rigtige forberedelse af jorden og plantning såvel som valg af høsttidspunkt sikrer, at Walbecker Spargel har en særlig fin og lige vækst og god konsistens. På grund af sin lange tradition og sine særlig gode egenskaber har Walbecker Spargel et fremragende omdømme, som rækker langt ud over produktionsområdet.

5.3.   Årsagssammenhængen mellem det geografiske område og produktets kvalitet eller egenskaber (for BOB) eller produktets særlige egenskaber, omdømme eller andre kendetegn (for BGB):

De fine trævler og de spæde aspargesstænglers nøddeagtige og intense smag og lige vækst bestemmes af de ideelle jordbundsforhold i Walbecker-området og klimabetingelserne i lavlandet i Niederrhein-området. Netop ved asparges er der en særlig tæt sammenhæng mellem produktegenskaber og naturlige betingelser. Aspargessmagen afhænger for 70 %‧s vedkommende af jordbunden, for 20 %'s vedkommende af, hvordan den bearbejdes og gødskes, og for kun 10 %‧s vedkommende af aspargessorten. Således falder der på de sandjorder, der foretrækkes til aspargesdyrkning og forbedres med muld, tilstrækkelige mængder nedbør og ved udelukkende milde temperaturer netop i månederne marts, april, maj og juni. Desuden er reglerne for god landbrugspraksis en garanti for produkternes kvalitet.

Den producent-knowhow, der er opbygget igennem generationer i aspargesdyrkningen, især hvad angår det rigtige tidspunkt for plantning, igangsætning og afslutning af høst, art og omfang af brug af afdækningsfolie og fagligt korrekt forberedelse af jordvolde og disses rensning for rodklumper og sten samt gødskningsbehov, der fastslås på grundlag af jordprøver, er baggrunden for Walbecker Spargels særlige kvalitet.

Walbecker Spargel har et fremragende omdømme. Jurist og fhv. major dr. Walther Klein-Walbeck foretog i 1923 under inflationen de første forsøg med aspargesdyrkning ved Walbeck-slottet. Hans succes vakte hurtigt interesse hos de lokale landmænd, som på de sandede jorder ikke opnåede særlig gode udbytter med andre afgrøder. I efteråret 1927 erklærede 33 landmænd i Walbeck sig parat til at begynde at dyrke asparges i foråret 1928. 200 morgen aspargesland (50 hektar) blev dyrket i den første sæson. Den 1.1.1929 grundlagde dr. Walther Klein-Walbeck sammen med 55 aspargesbønder i Walbeck den nuværende ansøger, aspargesdyrkningskooperativet Spargelbaugenossenschaft Walbeck und Umgegend e.G. Siden da har de i ansøgeren sammensluttede landmænd produceret asparges på kooperativ basis og markedsført dem under betegnelsen »Walbecker Spargel«. Fra 1932 til 1938 leverede de 36 000 centner asparges til auktionen i Straelen, hvilket betød en indtægt på 1,3 mio. rigsmark til den tidligere fattige hedelandsby Walbeck. I 1936 besøgte ca. 40 000 aspargeselskere landsbyen i aspargessæsonen.

Under anden verdenskrig gik aspargesdyrkningen i stå. Efter valutareformen i 1948 begyndte aspargesdyrkningen igen. I dag tæller ansøgeren 50 medlemmer, som dyrker 80 hektar asparges.

»Walbecker Heimatlied« af Jakob Schopmann (tekst fra 1935, offentliggørelse i Niederrheinische Landeszeitung 5. juli 1935) og hans søn Helmut (musik fra 1977) viser den betydning, asparges har for landsbyen Walbecks identitet og dens omegn:

»Kender du ikke mit fredelige Walbeck?

Aspargeslandsbyen ved grænsen?

Her skyder asparges i sollyset

hvert år i den dugfriske vår.«

I et stort optog under den årlige, to dage lange aspargesfest bliver det pågældende aspargesår kandiderende aspargesprinsesse, som troner på en festvogn, præsenteret for tilskuerne. Hun repræsenterer aspargeslandsbyen Walbeck i radio og tv, på messer og ved talrige folkefester i Niederrhein-området.

Henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen:

(Artikel 5, stk. 7, i forordning (EF) nr. 510/2006)

http://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/13251


(1)  EUT L 93 af 31.3.2006, s. 12.