12.7.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 205/1


UDTALELSE Nr. 5/2012

(jf. artikel 336 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF))

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af vedtægten for tjenestemænd og ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Den Europæiske Union

2012/C 205/01

REVISIONSRETTEN FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 336,

under henvisning til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af vedtægten for tjenestemænd og ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Den Europæiske Union (AØA) (1),

under henvisning til Europa-Parlamentets anmodning om en udtalelse om ovennævnte forslag, som Retten modtog den 5. marts 2012,

under henvisning til Rådets anmodning om en udtalelse om ovennævnte forslag, som Retten modtog den 30. januar 2012,

under henvisning til sine årsberetninger, særberetninger og udtalelser (2) —

VEDTAGET FØLGENDE UDTALELSE

INDLEDNING

1.

Kommissionen foreslår at reducere personalet i alle Den Europæiske Unions institutioner og agenturer med 5 % mellem 2013 og 2018. For at styre effekten af denne reduktion og behandle andre personalerelaterede spørgsmål foreslår den en række ændringer til vedtægten:

arbejdstiden forøges til mindst 40 timer pr. uge

den normale pensionsalder forhøjes fra 63 til 65 år og aldersgrænsen for tidlig pensionering fra 55 til 58 år

de procedurer, der anvendes ved den årlige tilpasning af løn og pensioner og den årlige tilpasning af pensionsbidragssatsen, tages op til revision

i stedet for det særlige lønfradrag, der anvendes i øjeblikket, indføres der et solidaritetsbidrag på 6 %

karriereforløbet i ansættelsesgruppen for assistenter omdefineres, og der tilføjes en ny ansættelsesgruppe for sekretærer og kontorpersonale (AST/SC), og

en mindre række andre ændringer i tilknytning til personaleorganisation og -ledelse.

2.

Kommissionens forslag anslår de finansielle virkninger i perioden 2013-2020 til:

1 041 millioner euro i besparelser under udgiftsområde 5 i den flerårige finansielle ramme (i det følgende »FFR«)

258 millioner euro i besparelser uden for udgiftsområde 5 i FFR

en stigning i indtægterne fra det særlige lønfradrag på 30 millioner euro

et fald i indtægterne fra pensionsbidrag på 277 millioner euro

et fald i skatteindtægterne på 165 millioner euro.

3.

Herudover forventes der besparelser i udgifterne til pensioner i en størrelsesorden af 1 000 millioner euro om året på lang sigt (3).

GENERELLE BEMÆRKNINGER

4.

Retten påpeger, at virkningerne af Kommissionens forslag ikke blot bør måles i forhold til en reduktion af personalet på 5 % og implementeringen af ændringerne i vedtægten, men også i forhold til det overordnede finansielle mål, der forventes opnået med forslaget.

5.

Den foreslåede reduktion af personalet med 5 % er et nøgleelement, som bidrager til at opnå de planlagte finansielle besparelser, selv om dette dog vil afhænge af, hvordan bevillingerne fastlægges inden for rammerne af FFR. De planlagte besparelser med hensyn til personale og udgifter vil bedst kunne sikres, hvis hver institution reducerer sit personale med 5 %.

6.

Institutionerne er nødt til at tage hensyn til de planlagte personalenedskæringer, når de planlægger EU's aktiviteter og forvalter deres personaleressourcer, og på den baggrund foretage en hensigtsmæssig prioritering, navnlig i forbindelse med de afgørelser, der skal træffes vedrørende EU's politikker og udgifterne i den kommende FFR-periode.

7.

Forslaget behandler ikke spørgsmål i relation til forvaltning af menneskelige ressourcer (uddannelse, bedømmelse af arbejdsindsats, forfremmelse og indplacering) som midler til at øge de EU-ansattes samlede produktivitet.

BEMÆRKNINGER OM SPECIFIKKE ASPEKTER AF KOMMISSIONENS FORSLAG

Reduktion af personalet med 5 %

8.

Retten noterer, at forslaget ikke i sig selv vil føre til en reduktion af antallet af ansatte og de tilsvarende finansielle besparelser. Artikel 6 i forslaget til vedtægt henviser eksplicit til forpligtelserne i FFR og den interinstitutionelle aftale om dens gennemførelse (4). Retten erindrer om, at størrelsen af EU’s personale fastsættes i de afgørelser, der vedtages under den årlige budgetprocedure, og som skal bringes i overensstemmelse med målene for Kommissionens forslag.

9.

Retten anbefaler, at institutionerne hvert år aflægger rapport om de foranstaltninger, de har truffet for at opfylde det planlagte mål om at reducere personalet med 5 % ved at undlade at erstatte nogle af de medarbejdere, der forlader tjenesten, dvs. medarbejdere, som går på pension og medarbejdere, hvis kontrakter udløber. Rapporterne bør dokumentere, at målet om at reducere omkostningerne ikke omgås ved for eksempel at anvende eksterne tjenesteleverandører, eftersom denne type personale ikke er afspejlet i antallet af beskæftigede.

Metoden til tilpasning af løn og pensioner

10.

Den nuværende metode til tilpasning af EU-tjenestemændenes løn og pensioner er baseret på ændringer i tjenestemændenes reallønninger i otte medlemsstater. Den nye metode, der foreslås, går ud på at basere tilpasningerne på ændringer i den nominelle bruttoløn for tjenestemænd i alle medlemsstater, hvorved effekten af skatter og andre fradrag i lønnen holdes uden for beregningen. Denne ændring kan betyde en mindre kompleks og hurtigere metode til beregning af tilpasningerne. Lovgiver bør imidlertid nøje overveje den finansielle nettoeffekt af denne ændring.

11.

Kommissionens forslag indfører en automatisk undtagelsesklausul, som betyder, at enhver forhøjelse af lønninger og pensioner delvist kan udskydes i et år. Det vil udløse yderligere et års udsættelse i forhold til den nuværende udsættelse på op til et år ifølge de nuværende forordninger (5), hvis alle betingelser for dens anvendelse efterprøves (6). Den udsættelse, der følger af disse tilpasninger, mindsker muligheden for at justere de EU-ansattes lønninger og pensioner i forhold til de nationale tjenestemænds lønninger og pensioner. Sådanne tilpasninger bør ideelt set indtræffe så tæt som muligt på de betingelser, der udløser ændringen.

Ændringer i karrierestrukturen

12.

Ud over de nuværende ansættelsesgrupper for administratorer (AD) og assistenter (AST) indfører forslaget en ny personalekategori »AST/SC« for sekretærer og kontorpersonale. Det lønningsniveau, der foreslås for basislønklasserne i denne ansættelsesgruppe, vil under visse omstændigheder gøre det vanskeligt at ansætte medarbejdere med de sprogkundskaber, som arten af institutionernes arbejde kræver, og sikre, at der fortsat er en geografisk balance.

13.

Kommissionen foreslår, at karriereforløbet i AST-ansættelsesgruppen omstruktureres, således at de to højeste lønklasser forbeholdes personale med stort ansvar. Fremover vil der være »seniorassistenter« (AST 10 og AST 11) og »assistenter« (AST 1 til AST 9). For assistenter, som er ansat efter ændringen af vedtægten i 2004, vil de overgangsbestemmelser, der foreslås for medarbejdere, der gør tjeneste den 31. december 2012, imidlertid kunne skabe problemer med ulige behandling (7).

Fleksibilitet på arbejdspladsen

14.

Forslaget om en fleksibel arbejdstidstilrettelæggelse gælder for alle medarbejdere, undtagen dem som udnævnes til kontorchef, direktør eller generaldirektør. Retten anbefaler, at man overvejer, om sådanne ordninger også kunne gælde for ledere, under hensyntagen både til det engagement, der med rimelighed kan forventes af disse, og til det forhold, at institutionerne er nødt til at udnytte alle sine medarbejdere bedst muligt, herunder også dem, som ønsker at kunne kombinere arbejdsmæssige og familiemæssige forpligtelser.

Sammenhæng i gennemførelsesbestemmelserne

15.

Retten glæder sig over forslaget om, at Domstolen af hensyn til åbenheden vil føre et register over de forskellige institutioners gennemførelsesbestemmelser, og at Kommissionen hvert tredje år aflægger en rapport om de bestemmelser, som de enkelte institutioner har vedtaget med henblik på gennemførelse af denne vedtægt. Derudover anbefaler Retten, at Kommissionen foreslår en procedure med forudgående høring, så man undgår, at de ansatte forskelsbehandles, fordi institutionernes gennemførelsesbestemmelser er indbyrdes afvigende.

Løsning af manglen på geografisk balance

16.

Kommissionens forslag om at løse den store mangel på geografisk balance, som har været gældende i lang tid, hvor nogle nationaliteter er underrepræsenterede i forhold til deres befolknings relative vægt, bør overvejes meget nøje. Alle sådanne ordninger bør overholde princippet om, at EU’s borgere er lige, og at ingen stilling i princippet kan forbeholdes statsborgere fra en bestemt medlemsstat.

Ny kategori af midlertidigt ansatte for agenturerne

17.

Kommissionen foreslår, at der i AØA indføres en ny kategori af midlertidigt ansatte for agenturerne. Ansatte i denne kategori kan ansættes for en bestemt periode eller på ubestemt tid. De, der ansættes på ubestemt tid, vil de facto og i næsten alle henseender få omtrent samme status som tjenestemænd. Men der er ingen bestemmelser, som kan sikre, at sådanne medarbejdere udvælges med den samme strenghed og efter de samme principper og standarder, som dem, der anvendes ved udvælgelsen af tjenestemænd.

SUPPLERENDE BEMÆRKNINGER

OLAF’s administrative undersøgelser i institutionerne

18.

Retten erindrer om, at det er nødvendigt at finde den rette balance mellem behovet for at sikre, at OLAF’s undersøgelser er effektive, og for at de grundlæggende rettigheder beskyttes. Det bør fremgå klart, at udtrykket »akt, der går ham imod«, og som vedrører en person, der er omfattet af vedtægten, som nævnt i artikel 90a, gælder for alle akter, som OLAF udarbejder under gennemførelsen af sine undersøgelser, og som fratager den ansatte muligheden for i praksis at udøve eller nyde godt af en grundlæggende rettighed, særlig i tilfælde hvor OLAF har udarbejdet sin endelige rapport og/eller har sendt oplysninger til de nationale retsmyndigheder. I praksis har erfaringen endvidere vist, at de nugældende retsforskrifter (8) ikke er præcise nok til at sikre, at der ikke opstår forvirring med hensyn til OLAF’s rolle i sager, hvor der er tale om en alvorlig forseelse, men hvor EU's finansielle interesser ikke står på spil.

Det Europæiske Personaleudvælgelseskontor

19.

Efter oprettelsen af Det Europæiske Personaleudvælgelseskontor (EPSO) (9) er kontoret blevet det vigtigste kontaktpunkt for EU-borgere, som ønsker at arbejde for de europæiske institutioner. Vedtægtens nugældende regler for udvælgelsesprøver, som afholdes af EPSO (10), er rudimentære. Siden de blev indført i 2004, er der udviklet en omfattende retspraksis, som har præciseret vigtige principper i udvælgelsesproceduren, for eksempel med hensyn til udvælgelseskomitéernes rolle og anvendelsen af sprog. Af klarhedshensyn bør Kommissionen overveje at foreslå de nødvendige ændringer, så disse præciseringer afspejles i de relevante bestemmelser i vedtægten.

Forenkling

20.

Vedtægten og AØA er i årenes løb blevet mere og mere komplicerede. Med henblik på yderligere at sikre forsvarlig økonomisk forvaltning bør Kommissionen i samråd med de øvrige berørte institutioner gennemføre en undersøgelse for at klarlægge de områder, hvor der er mulighed for forenkling. En sådan undersøgelse bør omfatte en gennemgang af reglerne i andre internationale organisationer og i de EU-institutioner og -organer, som ikke er omfattet af vedtægten.

Bestemmelser om en åben, effektiv og uafhængig forvaltning

21.

Artikel 336 i TEUF er fortsat grundlaget for reguleringen af forholdet mellem institutionerne og deres ansatte, men ifølge den nylig indførte artikel 298 i TEUF skal EU-lovgiver fastsætte bestemmelser med henblik på en åben, effektiv og uafhængig europæisk forvaltning. Sådanne bestemmelser kunne være nyttige som supplement til reglerne i vedtægten. Kommissionen bør overveje på grundlag af artikel 298 i TEUF at foreslå bestemmelser, som kan forbedre forholdet mellem borgerne og den europæiske forvaltning, for eksempel ved at det præciseres, hvordan institutionerne sikrer, at deres medarbejdere behandler borgerne lige, eller hvordan de behandler tilfælde af påståede interessekonflikter.

Vedtaget af Revisionsretten på mødet i Luxembourg den 14. juni 2012.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  KOM(2011) 890 endelig af 13. december 2011.

(2)  Jf. Rettens udtalelse nr.14/2002 om de oprindelige forslag til ændring af vedtægten i 2002 (EFT C 21 af 28.1.2003, s. 1), nr. 1/2004 om Kommissionens ændrede forslag til ændring af vedtægten i 2004 (EUT C 75 af 24.3.2004, s. 1) og nr. 5/2010 om ændring af vedtægten, som navnlig havde fokus på personalespørgsmål i relation til oprettelsen af Tjenesten for EU’s Optræden Udadtil (EUT C 291 af 27.10.2010, s.1).

(3)  Ifølge Kommissionen vil dette svare til 2060’erne, hvor reformen vil få maksimal indvirkning på pensionsudgifterne (jf. KOM(2011) 890 endelig, s. 55, fodnote 10).

(4)  I udkastet til interinstitutionel aftale, som Kommissionen foreslog i juni 2011, fastsættes det, at Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen indvilger i gradvist at reducere antallet af medarbejdere med 5 % mellem 2013 og 2018, og at denne nedskæring skal gælde alle institutioner, organer og agenturer (jf. punkt 28 i KOM(2011) 403 endelig af 29. juni 2011»Udkast til interinstitutionel aftale mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om budgetsamarbejde og forsvarlig økonomisk forvaltning«).

(5)  Jf. artikel 65 og bilag XI i vedtægten.

(6)  Mekanismen udløses, hvis i) der forventes et fald i Den Europæiske Unions bruttonationalprodukt (BNP) i indeværende år, ii) værdien af den årlige tilpasning, som Eurostat beregner på grundlag af ændringer i tjenestemandslønningerne i medlemsstaterne, er positiv, og iii) værdien af den årlige tilpasning er mere end to procentpoint større end de forventede ændringer i BNP.

(7)  Jf. en lignende bemærkning i punkt 2 i Rettens udtalelse nr. 1/2004.

(8)  Jf. artikel 22a i vedtægten.

(9)  Europa-Parlamentets, Rådets, Kommissionens, Domstolens, Revisionsrettens, Det Økonomiske og Sociale Udvalgs, Regionsudvalgets og Ombudsmandens afgørelse af 25. juli 2002 om oprettelse af De Europæiske Fællesskabers Personaleudvælgelseskontor (EFT L 197 af 26.7.2002, s. 53).

(10)  Jf. artikel 7 i bilag III til vedtægten.