15.12.2011   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 366/150


BERETNING

om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2010, med instituttets svar

2011/C 366/27

INDLEDNING

1.

Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (herefter »instituttet«), som ligger i Dublin, blev oprettet ved Rådets forordning (EØF) nr. 1365/75 af 26. maj 1975 (1). Instituttet skal bidrage til planlægning og tilvejebringelse af bedre leve- og arbejdsvilkår i Unionen gennem udvikling og udbredelse af viden inden for dette område (2).

2.

Instituttets budget for 2010 beløb sig til 20,8 millioner euro mod 20,2 millioner euro året før. Ved udgangen af året var der 101 ansatte i instituttet mod 94 det foregående år.

REVISIONSERKLÆRING

3.

I overensstemmelse med artikel 287, stk. 1, andet afsnit, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde har Retten revideret instituttets årsregnskab (3), som omfatter »årsregnskabet« (4) og »beretningen om budgetgennemførelsen« (5) for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2010, samt efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

4.

Retten afgiver denne revisionserklæring til Europa-Parlamentet og Rådet i overensstemmelse med artikel 185, stk. 2, i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (6).

Direktørens ansvar

5.

Direktøren udøver funktionen som anvisningsberettiget. På eget ansvar og inden for rammerne af de givne bevillinger gennemfører han budgettet, både med hensyn til indtægter og udgifter, i overensstemmelse med de finansielle bestemmelser for instituttet (7). Direktøren er ansvarlig for at etablere (8) en organisatorisk struktur samt interne forvaltnings- og kontrolsystemer og -procedurer, som sikrer, at der udarbejdes et endeligt årsregnskab (9) uden væsentlig fejlinformation som følge af svig eller fejl, og at de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

Rettens ansvar

6.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring om rigtigheden af instituttets regnskab og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed.

7.

Revisionen blev gennemført i overensstemmelse med IFAC's og ISSAI's (10) internationale revisionsstandarder og etiske kodekser. I henhold til disse standarder skal Retten opfylde etiske krav og planlægge og udføre revisionen med henblik på at få rimelig sikkerhed for, at regnskabet er uden væsentlig fejlinformation, og at de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

8.

Det indgår i Rettens revision, at der udføres revisionshandlinger for at tilvejebringe revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Valget af revisionshandlinger foretages på grundlag af Rettens vurdering, herunder dens vurdering af risikoen for, at der er væsentlig fejlinformation i regnskabet, eller at transaktioner som følge af svig eller fejl ikke er lovlige og formelt rigtige. Når Retten vurderer disse risici, tager den hensyn til den interne kontrol, der vedrører udarbejdelsen og aflæggelsen af regnskabet, og udformer revisionshandlinger, som er hensigtsmæssige i de konkrete tilfælde. Rettens revision omfatter også en vurdering af, om de anvendte regnskabspraksis er hensigtsmæssige, og om de foretagne regnskabsmæssige skøn er rimelige samt en vurdering af den samlede aflæggelse af regnskabet.

9.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for nedenstående erklæringer.

Erklæring om regnskabets rigtighed

10.

Det er Rettens opfattelse, at instituttets årsregnskab (11) i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2010 og af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår i overensstemmelse med bestemmelserne i dets finansforordning.

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

11.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for instituttets årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2010, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Igors LUDBORŽS, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 6. september 2011.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  EFT L 139 af 30.5.1975, s. 1.

(2)  En oversigt over instituttets beføjelser og virksomhed vises i bilaget til orientering.

(3)  Regnskabet ledsages af en beretning om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning i regnskabsåret. Beretningen redegør bl.a. for udnyttelsesgraden for bevillingerne og indeholder kortfattede oplysninger om bevillingsoverførsler mellem de forskellige budgetposter.

(4)  Årsregnskabet omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over bevægelser på egenkapitalen og bilaget til årsregnskabet, som indeholder en beskrivelse af de relevante regnskabspraksis og andre forklarende oplysninger.

(5)  Beretningen om budgetgennemførelsen omfatter regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen og bilaget til dette regnskab.

(6)  EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1.

(7)  Artikel 33 i Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002 (EFT L 357 af 31.12.2002, s. 72).

(8)  Artikel 38 i forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002.

(9)  Bestemmelserne om agenturernes regnskabsaflæggelse og regnskabsføring er fastlagt i kapitel 1 i afsnit VII i forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002, senest ændret ved forordning (EF, Euratom) nr. 652/2008 (EUT L 181 af 10.7.2008, s. 23), og er som sådan integreret i instituttets finansforordning.

(10)  International Federation of Accountants (IFAC) og International Standards of Supreme Audit Institutions (ISSAI).

(11)  Det endelige årsregnskab er dateret den 30. juni 2011, og Retten modtog det den 4. juli 2011. Det endelige årsregnskab kan findes på http://eca.europa.eu eller www.eurofound.europa.eu.


BILAG

Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (Dublin)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområde i henhold til traktaten

(Artikel 151 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Unionen og medlemsstaterne, der er opmærksomme på de grundlæggende arbejdsmarkedsmæssige og sociale rettigheder, som bl.a. er fastlagt i den europæiske socialpagt undertegnet i Torino den 18. oktober 1961 og fællesskabspagten af 1989 om arbejdstagernes grundlæggende arbejdsmarkedsmæssige og sociale rettigheder, har som mål at fremme beskæftigelsen, en forbedring af leve- og arbejdsvilkårene for herigennem at muliggøre en udjævning af disse vilkår på et stadigt stigende niveau, en passende social beskyttelse, dialogen på arbejdsmarkedet, en udvikling af de menneskelige ressourcer, der skal muliggøre et varigt højt beskæftigelsesniveau, og bekæmpelse af social udstødelse.

Instituttets beføjelser

(Rådets forordning (EØF) nr. 1365/75 som ændret ved Rådets forordning (EF) nr. 1111/2005)

Mål

At bidrage til tilvejebringelse af bedre leve- og arbejdsvilkår gennem udvikling og udbredelse af viden inden for dette område. Instituttet skal navnlig beskæftige sig med følgende spørgsmål:

menneskets vilkår på arbejdspladsen

tilrettelæggelsen af arbejdet og navnlig medarbejdernes placering i dette

problemer, der er specielle for visse arbejdstagerkategorier

betydningen på lang sigt af forbedringer på miljøområdet

de menneskelige aktiviteters stedlige og tidsmæssige fordeling.

Opgaver

At fremme udveksling af oplysninger og erfaring inden for disse områder

At lette kontakten mellem universiteter, undersøgelses- og forskningsinstitutter, forvaltningsorganer og økonomiske og sociale organisationer

At gennemføre eller stå for gennemførelsen af undersøgelser samt bidrage til gennemførelsen af forsøgsprojekter

At samarbejde så tæt som muligt med de specialiserede institutter og organer, som findes i medlemsstaterne og på internationalt plan.

Ledelse

1 —   Bestyrelsen

Fra hver medlemsstat:

én repræsentant for regeringen

én repræsentant for arbejdsgivernes organisationer og én repræsentant for arbejdstagernes organisationer

Tre repræsentanter for Kommissionen.

2 —   Bestyrelsens forretningsudvalg

består af 11 medlemmer: tre fra regeringerne, tre fra hver af arbejdsmarkedsparterne og to fra Kommissionen

overvåger gennemførelsen af bestyrelsens beslutninger og træffer foranstaltninger med henblik på at sikre behørig ledelse af instituttet mellem bestyrelsens møder.

3 —   Direktøren udnævnes af Kommissionen på grundlag af en kandidatliste, der forelægges af bestyrelsen. Direktøren leder instituttet og gennemfører de afgørelser, der træffes af bestyrelsen og af forretningsudvalget.

4 —   Ekspertudvalget består af op til tre medlemmer fra Kommissionen, regeringerne og arbejdsmarkedets parter og har til formål at rådgive om gennemførelse af større projekter og vurdering af resultater.

5 —   Ekstern revision

Revisionsretten.

6 —   Dechargemyndighed

Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

Instituttets disponible ressourcer i 2010 (2009)

Budget

20,9 millioner euro (20,2 millioner euro)

Ansatte pr. 31. december 2010

101 stillinger i stillingsfortegnelsen, hvoraf 91 (81) var besat pr. 31. december 2010.

Andre ansatte:

 

Udstationerede nationale eksperter: 0 (0)

 

Kontraktansatte: 10 (13)

 

Ansatte i alt: 101 (94)

der varetager følgende opgaver

 

operationelle: 66 (62)

 

administrative 31 (28)

 

blandede: 4 (4)

Aktiviteter og tjenesteydelser

Overvågning og undersøgelser

Netværket af europæiske observatorier (NEO)

Det Europæiske Observatorium for Arbejdsmarkedsrelationer (EIRO) 357 nye ajourføringer af oplysninger, fem repræsentativitetsundersøgelser, årlige ajourføringer af oplysninger om løn og arbejdstid og kollektive kampskridt, årlig gennemgang af arbejdsmarkedsrelationer, seks sammenlignende analytiske rapporter

Det Europæiske Observationsorgan for Arbejdsvilkår (EWCO) 107 nye ajourføringer af oplysninger, seks sammenlignende analytiske rapporter om erhvervsmæssig støtte til vandrende arbejdstagere og selvstændige erhvervsdrivende

Den Europæiske Overvågning af Omstrukturering (ERM) 1 258 faktablade om omstrukturering, fire sammenlignende analytiske rapporter

Undersøgelser

Den anden europæiske undersøgelse af livskvalitet: rapport om anden analyse af familie- og arbejdsliv

Den tredje europæiske undersøgelse af livskvalitet: forberedelse af feltarbejde

Den femte europæiske undersøgelse af arbejdsvilkårene: feltarbejde med 44 000 interview i 34 lande; offentliggørelse af de første resultater (resumé)

Undersøgelse af europæiske virksomheder: oversigtsrapport offentliggjort, anden analyse af virksomhedernes fleksibilitetsprofiler og om deltidsarbejde

Beskæftigelse og konkurrence

Investeringsfonde og reorganisering

Globaliseringens effekt på udvalgte sektorer: finansielle tjenesteydelser

Nye former for iværksætterkultur

Korttidsarbejdsordninger (rapport om udbredelse af fleksibilitet og sikkerhed — potentialet i korttidsarbejdsordninger (»Extending flexicurity — The potential of short-time working schemes«))

Arbejdsmarkedsrelationer og arbejdspladsudvikling

Undtagelser på lønområdet

Fleksibilitet og sikkerhed i krisetider

Arbejdsmarkedsrelationer i handelssektoren

Medarbejderindflydelse i selskaberne under statutten for det europæiske selskab

Fra nationale til sektorspecifikke arbejdsmarkedsrelationer

Social dialog og økonomisk afmatning i automobilsektoren

Social samhørighed og livskvalitet

Målestok for social integration af ældre

Støttetjenester for forældre

Interkulturelle politikker og relationer mellem socialgrupper

Udviklinger i livskvaliteten i Europa 2003-2009

Håndtering af husholdningernes gæld.

Formidling og udveksling af idéer og erfaringer

85 511 trykte publikationer uddelt, 679 nye webpublikationer og trykte publikationer, 873 kontakter og orienteringsmøder med politiske beslutningstagere på europæisk plan, 1,8 millioner besøg på hjemmesiden. Medieaktiviteter nåede ud til 130 millioner europæiske borgere. 252 forespørgsler fra journalister.

Konference: »Working longer through better working conditions; new modes of work and career organisation«

Instituttets seminarrække »Skills development in Europe: challenges and actions«

17 udstillinger og 25 besøg på instituttet.

Kilde: Instituttet.


INSTITUTTETS SVAR

1.

Instituttet tager Rettens beretning til efterretning.