52011SA0013

Særberetning nr. 13/2011 »Forebygges og afsløres momsunddragelse ved kontrollen af toldprocedure 42?«


GLOSSAR

Administrativt samarbejde : Udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne, hvorved medlemsstaternes skattemyndigheder yder hinanden gensidig bistand og samarbejder med Kommissionen i overensstemmelse med Rådets forordning (EF) nr. 1798/2003 [9999] med henblik på at sikre en korrekt anvendelse af moms på leveringer af varer og tjenesteydelser, på erhvervelse af varer inden for Fællesskabet og på import af varer. Udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne omfatter principielt alle de oplysninger, der er nødvendige for en korrekt momsansættelse, herunder alle oplysninger om konkrete sager. Udveksling af oplysninger kan ske både på anmodning og uden forudgående anmodning.

Strategigruppen vedrørende bekæmpelse af skattesvig : En ekspertgruppe nedsat af Kommissionen sammen med medlemsstaterne som reaktion på Økofin-Rådets konklusioner af 28. november 2006. Gruppen skal stå for de tekniske drøftelser vedrørende konventionelle foranstaltninger til forbedring af den eksisterende momsordning og bekæmpelse af momssvig.

Toldkontrol : Specifikke handlinger, der foretages af toldmyndighederne med henblik på at sikre en korrekt anvendelse af toldbestemmelserne. Disse handlinger kan omfatte besigtigelse af varerne, verifikation af dataene i en angivelse og kontrol af elektroniske eller skriftlige dokumenters eksistens og ægthed, gennemsyn af virksomhedernes regnskaber og andre fortegnelser, inspektion af transportmidler, inspektion af bagage og andre lignende handlinger.

Toldangivelse : Den handling, hvorved en person tilkendegiver at ville angive en vare til en bestemt toldprocedure.

Fiscalis : Et fællesskabshandlingsprogram til finansiering af skattemyndighedernes initiativer til forbedring af beskatningssystemernes virkemåde i det indre marked ved hjælp af kommunikations- og informationsudvekslingssystemer, multilaterale kontrolforanstaltninger, personaleudvekslinger, seminarer og andre uddannelsesaktiviteter.

Fri omsætning : Status for en vare, der er importeret fra tredjelande, og som har været igennem alle importformaliteter for at kunne sælges eller forbruges i EU.

Levering inden for Fællesskabet : Levering af varer, der af sælgeren, af erhververen eller for disses regning forsendes eller transporteres til steder uden for medlemsstaternes respektive område, men inden for EU, til en anden afgiftspligtig person eller en ikke-afgiftspligtig juridisk person, som handler i denne egenskab i en anden medlemsstat end den, hvor forsendelsen eller transporten af varerne påbegyndes.

Erhvervelse af varer inden for Fællesskabet : Erhvervelse af retten til som ejer at råde over en løsøregenstand, som af sælgeren, af erhververen eller for disses regning forsendes eller transporteres til erhververen til en anden medlemsstat end den, hvor forsendelsen eller transporten af denne vare påbegyndes.

Hjemstedsordningen : En forenklet procedure, hvor den erhvervsdrivende modtager varerne direkte på sit forretningssted (eller et nærmere angivet sted), og hvor indgivelsen af toldangivelsen samt frigivelsen af varerne normalt foretages ved en postering i den erhvervsdrivendes eget regnskab.

Indførselsmedlemsstat : Den medlemsstat, hvor varerne fysisk importeres til EU og overgår til fri omsætning.

Bestemmelsesmedlemsstat : Den medlemsstat, hvortil varerne forsendes eller transporteres efter at være importeret til en anden medlemsstat.

Oversigt : En oversigt, som skal indsendes af enhver momsregistreret afgiftspligtig person, der leverer varer inden for Fællesskabet. Oversigten udarbejdes hver måned med angivelse af den samlede værdi af vareleverancer til hver enkelt erhverver i andre medlemsstater, opstillet efter momsregistreringsnummer.

Genindførsel : Overgang til fri omsætning af varer, som tidligere midlertidigt var udført under en anden toldprocedure, f.eks. passiv forædling.

Frigivelse af en vare : Handling, hvorved toldmyndighederne giver tilladelse til, at der disponeres over en vare til de formål, der er fastsat under den toldprocedure, som varen er henført under.

Risikoprofil : En kombination af risikokriterier og kontrolområder (f.eks. varetyper, oprindelseslande), som angiver, at der er en risiko, og som medfører forslag om at gennemføre en kontrolforanstaltning. Når disse kriterier er opstillet på EU-niveau i henhold til en fælles ramme for risikostyring, tales der om EU-risikoprofiler.

SAD : Administrativt enhedsdokument (Single Administrative Document).

Det Stående Udvalg for Administrativt Samarbejde (SCAC) : Et forskriftsudvalg, som er oprettet i henhold til artikel 44 i Rådets forordning (EF) nr. 1798/2003, og som skal bistå Kommissionen som fastsat i forordningen. Det er sammensat af repræsentanter for medlemsstaterne og har Kommissionens repræsentant som formand.

Overførsel : Forsendelse eller transport af varer til brug for importørens virksomhed foretaget af importøren eller for dennes regning til et sted uden for den medlemsstats område, hvor indførslen finder sted, men inden for Fællesskabet.

Moms : Merværdiafgift.

Momsbaserede egne indtægter : I 2009 androg de momsbaserede egne indtægter 13,7 milliarder euro og udgjorde 11,7 % af EU’s indtægter. De momsbaserede egne indtægter beregnes på et harmoniseret beregningsgrundlag. Udgangspunktet for beregningen af egne indtægter hidrørende fra moms er de samlede nettomomsindtægter, en medlemsstat har opkrævet i et bestemt år. Hvis der på grund af unddragelse eller svig indgår mindre moms, vil det normalt også nedsætte betalingen af egne momsindtægter til Fællesskabets budget, medmindre momsberegningsgrundlaget udjævnes til 50 % af BNI, hvilket gøres for nogle medlemsstater.

Momsregistreringsnummer (momsnummer) : Et individuelt nummer givet til hver enkelt afgiftspligtig person, der agter at levere varer eller tjenesteydelser eller at erhverve varer i erhvervsøjemed. Alle numre starter med to bogstaver, der identificerer den udstedende medlemsstat.

VIES : Informationsudvekslingssystemet VIES er et elektronisk netværk til overførsel af oplysninger om gyldigheden af momsregistreringsnumre for virksomheder, der er registreret i medlemsstaterne. Herudover stilles der også oplysninger om (afgiftsfrie) leveringer inden for Fællesskabet til rådighed for medlemsstaternes administrationer via VIES. De nationale administrationer henter oplysningerne om de momsregistrerede og indlæser dem i nationale databaser med henblik på fjernkonsultation. Det gælder også de leveringer inden for Fællesskabet, der angives i oversigterne. Systemet blev oprettet for at kompensere for afskaffelsen af toldformaliteter og -kontrol.

RESUMÉ

I. Toldprocedure 42 er den ordning, som en importør anvender for at opnå momsfritagelse, når de importerede varer skal transporteres til en anden medlemsstat. Det er i bestemmelsesmedlemsstaten, der skal betales moms.

II. Formålet med Rettens revision var at vurdere, om kontrollen af toldprocedure 42 og de dermed forbundne processer forebygger og afslører momsunddragelse. Der er en risiko for, at varer, som importeres under denne procedure, bliver i indførselsmedlemsstaten, uden at der svares moms af dem, eller forbruges i bestemmelsesmedlemsstaten, uden at der opkræves moms dér. Dermed er der en risiko for, at medlemsstaterne mister momsindtægter.

III. Told- og skattemyndighedernes kontrolaktiviteter og procedurer i én medlemsstat kan have en direkte effekt på momsindtægterne i andre medlemsstater. Når der ikke bliver opkrævet moms, har det desuden en effekt på sammensætningen af Unionens egne indtægter og på konsekvenserne heraf.

IV. Retten konstaterede, at Kommissionen har truffet rimelige foranstaltninger til at forbedre retsgrundlaget ved at foreslå ændringer af momsdirektivet. Dette retsgrundlag bør imidlertid forbedres yderligere.

V. Retten konstaterede også, at kontrollen af denne procedure i syv udvalgte medlemsstater er mangelfuld, fordi:

a) toldmyndighederne ikke sikrer, at de centrale data er fuldstændige og gyldige

b) væsentlige oplysninger ikke stilles til rådighed for skattemyndighederne

c) skattemyndighederne ikke i alle tilfælde foretager krydskontrol af centrale data.

VI. Retten konstaterede, at anvendelsen af toldprocedure 42 har ført til væsentlige tab. Beregnet på grundlag af Rettens stikprøvetest er den ekstrapolerede værdi af tabene i 2009 ca. 2200 millioner euro, heraf 1800 millioner i de syv udvalgte medlemsstater og 400 millioner i de 21 bestemmelsesmedlemsstater for de importerede varer i stikprøven. Det svarer til 29 % af den teoretiske moms på den afgiftspligtige værdi af samtlige varer, der blev indført under toldprocedure 42 i disse syv medlemsstater i 2009.

VII. Kommissionen bør navnlig:

a) ændre gennemførelsesbestemmelserne til toldkodeksen, så de kræver obligatorisk og ensartet indsendelse fra den erhvervsdrivende til myndighederne af centrale data til brug i forvaltningen af momsfritagelsen

b) tilskynde Rådet til at behandle forslaget om at ændre momsdirektivet, så den erhvervsdrivende skal hæfte solidarisk for det momstab, der opstår i bestemmelsesmedlemsstaten, når han/hun ikke i rette tid indsender en fuldstændig momsoversigt

c) tilskynde til automatisk kontrol af momsnumre i medlemsstaternes elektroniske fortoldningssystemer

d) opstille en EU-risikoprofil, så medlemsstaterne får en fælles tilgang til risikobaseret og tilfældig dokumentkontrol af indførsler under toldprocedure 42 med henblik på at kontrollere, at varerne transporteres til en anden medlemsstat, og at andre betingelser for momsfritagelse er overholdt, samt at den momspligtige værdi er korrekt

e) fremsætte forslag om at ændre momsdirektivet, så det kræver, at leveringer inden for Fællesskabet efter indførsler under denne toldprocedure skal angives særskilt i de erhvervsdrivendes momsoversigter, da det vil gøre det nemmere at afstemme toldmyndighedernes og skattemyndighedernes data i indførselsmedlemsstaten

f) fremsætte forslag om at indføre direkte automatisk udveksling af oplysninger om risikotransaktioner under toldprocedure 42 mellem toldmyndighederne i indførselsmedlemsstaten og skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten.

INDLEDNING

1. Toldprocedure 42 er den ordning, som en erhvervsdrivende anvender for at opnå momsfritagelse, når varer, der importeres fra et land uden for EU til indførselsmedlemsstaten, skal transporteres til en anden medlemsstat [1]. Det er i denne medlemsstat, bestemmelsesmedlemsstaten, der skal betales moms.

2. Uden en hensigtsmæssig kontrol er der en risiko for, at varerne bliver i indførselsmedlemsstaten, uden at der svares moms af dem, eller forbruges i bestemmelsesmedlemsstaten, uden at der opkræves moms dér.

3. Hvis toldprocedure 42 skal fungere rigtigt, kræver det:

a) at importøren [2] anfører fuldstændige og korrekte momsoplysninger i importangivelsen

b) at toldmyndighederne kontrollerer disse oplysninger, før varerne frigives

c) at toldmyndighederne derefter sender oplysningerne til skattemyndighederne

d) at skattemyndighederne sammenholder disse oplysninger med oplysningerne i den momsoversigt, som importøren har indsendt, og som viser alle dennes salg til andre medlemsstater

e) at oplysningerne i oversigten stilles til rådighed for andre medlemsstaters skattemyndigheder ved hjælp af momsinformationsudvekslingssystemet VIES

f) at skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten sikrer, at der opkræves moms dér, ved at sammenholde erhververens momsangivelse med oplysningerne i VIES.

4. Fremgangsmåden er illustreret i figuren, og retsgrundlaget for proceduren er beskrevet i bilag I.

FIGUR

FLOWCHART OVER EN KORREKT INDFØRSEL UNDER TOLDPROCEDURE 42

+++++ TIFF +++++

5. Momsunddragelse er til skade for medlemsstaternes finansielle interesser og har en effekt på EU-budgettet, fordi de momsbaserede egne indtægter herved reduceres. Der kompenseres for dette tab ved hjælp af den BNI-baserede egne indtægt, og dermed ændres de enkelte medlemsstaters bidrag til EU-budgettet. Desuden undergraver momssvig det indre markeds funktion og forhindrer fair konkurrence. I tekstboksen beskrives et typisk, men fiktivt, tilfælde af svig i forbindelse med toldprocedure 42.

TEKSTBOKS

TYPISK, MEN FIKTIVT MISBRUG AF TOLDPROCEDURE 42

En yacht til en værdi af 6,6 millioner euro importeres under toldprocedure 42 til medlemsstat 1 med angivelse af umiddelbar levering til medlemsstat 2. Tre år senere inspicerer toldmyndighederne i medlemsstat 1 yachten på deres område og konstaterer, at den ifølge logbogen aldrig har været i medlemsstat 2. Oplysninger fra skattemyndighederne i medlemsstat 2 viser, at den angivne erhverver i denne medlemsstat ikke har svaret moms. Det unddragne momsbeløb i medlemsstat 1 er 1,3 millioner euro.

REVISIONENS OMFANG OG REVISIONSMETODEN

REVISIONSSPØRGSMÅL

6. Hovedformålet med revisionen var at vurdere, om Kommissionen og medlemsstaterne har fastlagt effektive regler og kontrolforanstaltninger vedrørende denne procedure, og om kontrollen forebygger og afslører momsunddragelse.

7. På kommissionsniveau var Rettens centrale revisionsspørgsmål, om der findes et hensigtsmæssigt regelsæt til brug i forbindelse med bekæmpelse af momsunddragelse under toldprocedure 42.

8. På medlemsstatsniveau vurderede Retten, om de nationale told- og skattemyndigheder foretager effektiv kontrol af anvendelsen af denne procedure.

REVISIONENS OMFANG OG REVISIONSMETODEN

9. Retten har udarbejdet en kontrolmodel (bilag II), som primært bygger på anbefalingerne fra Fiscalisprojektgruppe nr. 29 [3] vedrørende bedste praksis. Hvis denne kontrolmodel implementeres, vil det kunne bidrage til at sikre en forsvarlig forvaltning af momsfritagelsen. Retten foretog en vurdering af det regelsæt, som Kommissionen har udarbejdet. Med udgangspunkt i sin egen kontrolmodel undersøgte den desuden, hvordan kontrollen foretages i syv udvalgte medlemsstater [4]. I 2009 indberettede disse medlemsstater varer importeret under toldprocedure 42 til en samlet afgiftspligtig værdi af over 40 milliarder euro, svarende til 68 % af værdien af dette års indførsler til EU under denne procedure.

10. Undersøgelsen blev foretaget ved test af en tilfældig stikprøve på mindst 30 indførsler pr. medlemsstat (i alt 219) under toldprocedure 42 i 2009.

11. Retten søgte også bekræftelse på, at der faktisk var blevet opkrævet moms af de importerede varer i stikprøven i de 21 bestemmelsesmedlemsstater [5].

BEMÆRKNINGER

KOMMISSIONEN HAR FORESLÅET FORBEDRINGER AF EU-REGELSÆTTET, MEN DER BØR GØRES MERE

12. Kommissionen [6] har sat sig det specifikke mål at skabe en ramme, som gør det muligt for skattemyndighederne i EU effektivt at bekæmpe svig med det formål at øge deres indtægter. På toldområdet er et af Kommissionens specifikke mål at sikre en effektiv forvaltning af toldunionen til gavn for EU’s borgere, økonomiske aktører og toldmyndigheder ved at sikre ensartet anvendelse af lovgivningen, lige behandling af økonomiske aktører og øget anvendelse af edb. Retten gennemgik de aktiviteter, som Kommissionen har gennemført for at opfylde disse mål i forbindelse med toldprocedure 42.

13. Kommissionen har opfordret til udveksling af bedste praksis for kontrol af denne procedure i de tilgængelige fora [7] og foreslået at forbedre retsgrundlaget ved en ændring af artikel 143 i momsdirektivet. Ændringen indebærer, at det fra den 1. januar 2011 er obligatorisk at oplyse momsnumrene og fremlægge bevis for, at de indførte varer er bestemt til at blive transporteret til en anden medlemsstat, da disse oplysninger er væsentlige i forbindelse med forvaltningen af momsfritagelsen [8]. I de syv udvalgte medlemsstater var kravene i det ændrede direktiv imidlertid allerede gældende i 2009 i medfør af de nationale toldregler.

REGELSÆTTET SIKRER IKKE, AT MEDLEMSSTATERNES TOLDMYNDIGHEDER FORVALTER MOMSFRITAGELSEN ENSARTET OG FORSVARLIGT ...

14. Toldmyndighederne i de 27 medlemsstater bør fungere "som én organisme", og økonomiske aktører, der importerer varer under toldprocedure 42, bør behandles lige, uanset hvor indførslen finder sted.

15. Toldlovgivningen [9] er ikke blevet ændret for at afspejle momsdirektivets nye krav. Det er således ikke sikret, at toldmyndighederne implementerer de oplysningskrav, der er omtalt i punkt 13, ensartet.

16. De rubrikker i toldangivelsen (normalt kaldet SAD), hvor importøren skal angive de omtalte momsnumre, anvendes forskelligt fra medlemsstat til medlemsstat. Denne uensartede behandling lægger en administrativ byrde på importører, som er aktive i mere end én medlemsstat. Gennemførelsesbestemmelserne til toldkodeksen kræver ingen angivelse af bestemmelsesmedlemsstatens kode eller andet bevis for, at de indførte varer er bestemt til at blive transporteret til en anden medlemsstat.

17. I henhold til momsdirektivet er det en betingelse for fritagelse, at importøren på indførselstidspunktet har oplyst momsnumrene. Toldlovgivningen kræver imidlertid ikke, at numrene oplyses på dette tidspunkt, når hjemstedsordningen anvendes. Under denne forenklede procedure oplyses momsnumrene først senere, når varerne er blevet frigivet.

... OG REGELSÆTTET SIKRER IKKE, AT OPLYSNINGERNE OM DISSE TRANSAKTIONER ALTID STILLES TIL RÅDIGHED FOR SKATTEMYNDIGHEDERNE I BESTEMMELSESMEDLEMSSTATEN

18. I forbindelse med leveringer inden for Fællesskabet af varer, der er importeret under toldprocedure 42, har hurtig fremsendelse af oplysninger til skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten afgørende betydning for, at momsunddragelse kan påvises tidligt.

19. På forslag fra Kommissionen har Rådet forkortet både den periode, som oversigterne dækker, og fristen for udveksling af dem mellem medlemsstaterne. Siden begyndelsen af 2010 har oversigterne således skullet indsendes hver måned [10], og fristen for udveksling af dem mellem medlemsstaterne er blevet fastsat til én måned [11]. Seks af de reviderede medlemsstater har implementeret disse bestemmelser. Kommissionen har dog ikke været i stand til at undgå den situation, som Retten konstaterede i Danmark, hvor erhvervsdrivende endnu i 2011 indgiver momsoversigter på kvartalsbasis.

20. Kommissionens forslag om at ændre momsdirektivet, så den erhvervsdrivende hæfter solidarisk for det momstab, der opstår, når han ikke indsender en momsoversigt, er endnu ikke blevet behandlet af Rådet. Når der ikke indsendes en momsoversigt, kommer oplysningerne om transaktionerne ikke frem til bestemmelsesmedlemsstaten.

21. Når toldmyndighederne i indførselsmedlemsstaten anser en indførsel for at være særlig risikabel [12], bør de efter Rettens mening give skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten direkte meddelelse om momsnumrene og den momspligtige værdi umiddelbart efter, at indførslen har fundet sted - en slags "system til hurtig varsling".

22. Et sådant system findes ikke vedrørende indførsler under denne procedure, selv om Rådet har anmodet Kommissionen om at fremsætte de fornødne forslag til retsakter inden udgangen af 2010 [13].

23. Kommissionen har udsendt retningslinjer til toldmyndighederne om revision af sådanne indførsler. Retningslinjerne råder toldmyndighederne til at gøre brug af "gensidig bistand", når de beder om yderligere oplysninger fra andre medlemsstater, i stedet for at bruge de eksisterende ordninger for administrativt samarbejde [14].

24. Det medførte, at toldmyndighederne i to af de reviderede medlemsstater [15] sendte anmodninger om gensidig bistand [16] til deres kolleger i bestemmelsesmedlemsstaten, når de var usikre på, om varer reelt var blevet transporteret dertil. Parallelt hermed burde de have brugt ordningerne for administrativt samarbejde om moms. I forbindelse med gensidig bistand sender toldmyndighederne ikke nødvendigvis oplysningerne til skattemyndighederne, og der er således risiko for, at disse myndigheder ikke er klar over, at der på medlemsstatens område findes varer, som der ikke er svaret moms af.

KONTROLLEN I MEDLEMSSTATERNE ER MANGELFULD ...

25. Som det fremgår af det foregående afsnit, bør regelsættet forbedres yderligere, da det ikke fuldt ud sikrer, at de rigtige oplysninger stilles til rådighed for skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten. Ansvaret for at forebygge, afskrække fra, påvise og korrigere momssvig ligger primært hos medlemsstaterne. I forbindelse med toldprocedure 42 kan én medlemsstats handlinger have en direkte effekt på momsindtægterne i en anden medlemsstat.

26. I det følgende afsnit beskrives det, hvordan de syv medlemsstater, hvis ordninger vedrørende toldprocedure 42 Retten reviderede, varetager deres ansvar. Bemærkningerne bygger på:

a) en sammenligning af medlemsstaternes ordninger og Rettens kontrolmodel (jf. bilag III)

b) en analyse af medlemsstaternes overholdelse af de væsentlige krav i proceduren (jf. bilag IV)

c) oplysninger fra 21 bestemmelsesmedlemsstater (jf. fodnote 6) om, hvorvidt der er blevet opkrævet moms på deres område (jf. bilag V).

TOLDMYNDIGHEDERNE I DE REVIDEREDE MEDLEMSSTATER SIKRER IKKE, AT DATAENE ER FULDSTÆNDIGE OG GYLDIGE, OG AT DE ANDRE BETINGELSER FOR MOMSFRITAGELSE ER OPFYLDT

IMPORTØRER BØR OPLYSE GYLDIGE MOMSNUMRE TIL TOLDMYNDIGHEDERNE PÅ INDFØRSELSTIDSPUNKTET

27. Hvis der ikke oplyses momsnumre, kan toldmyndighederne ikke gøre skattemyndighederne i indførselsmedlemsstaten opmærksomme på indførsler under denne procedure. Hvis momsnumrene ikke er gyldige, vil oplysningerne om transaktionerne ikke blive accepteret af VIES og dermed ikke nå frem til skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten.

28. I de syv udvalgte medlemsstater var det i medfør af de nationale toldregler allerede i 2009 obligatorisk at angive disse momsnumre i SAD. I Spanien, Frankrig og Østrig var importørens momsnummer imidlertid i mange tilfælde ikke angivet i SAD, og for så vidt angår de udvalgte indførsler i stikprøven vedrørende Belgien, Danmark og Frankrig var ingen af de endelige varemodtageres momsnummer anført i SAD (jf. punkt 1 og 3 i bilag III).

29. Kun i Danmark og Slovenien kontrollerer det elektroniske fortoldningssystem automatisk i VIES, om importørens momsnummer er gyldigt. Kun i Spanien kontrolleres den endelige modtagers momsnummer på samme måde. Når varerne importeres under hjemstedsordningen, er der imidlertid ingen af de besøgte medlemsstater, der foretager denne kontrol før overgangen til fri omsætning. I Belgien var det muligt at importere varer under toldprocedure 42 med angivelse af et fiktivt momsnummer i SAD (jf. punkt 2, 3 og 4 i bilag III).

30. Disse forhold medførte, at Retten i 17 af de 219 indførsler i stikprøven konstaterede tilfælde, hvor importørens momsnummer ikke var gyldigt på indførselstidspunktet. Disse indførsler fandt sted i Spanien og Østrig (jf. punkt 1 i bilag IV). I yderligere 12 af de 219 indførsler i stikprøven var den endelige modtagers momsnummer ikke gyldigt på indførselstidspunktet. Disse indførsler fandt sted i Belgien, Danmark, Frankrig og Østrig (jf. punkt 2 i bilag IV).

VARERNE BØR FYSISK FORLADE INDFØRSELSMEDLEMSSTATENS OMRÅDE

31. Allerede på indførselstidspunktet skal det ligge fast, at varerne er bestemt til at blive transporteret fra indførselsmedlemsstaten til en anden medlemsstat. Retten mener [17], at varerne bør transporteres efter indførslen uden først at blive forarbejdet til varer af en anden art. Importøren bør på anmodning give toldmyndighederne bevis for, at de importerede varer er bestemt til at blive transporteret (f.eks. transportdokumentnummeret). Dette kan sikres ved, at der henvises til dette bevis i SAD, og ved, at bestemmelsesmedlemsstatens kode anføres heri.

32. I 205 af de 219 indførsler i stikprøven blev SAD accepteret, selv om der ikke var nogen reference til et bevis for, at varerne var bestemt til at blive transporteret til en anden medlemsstat. Selv i Spanien, hvor det er obligatorisk at angive transportdokumentnummeret i SAD, var det ikke sket i forbindelse med 20 af de 30 reviderede indførsler (jf. punkt 5 og 6 i bilag III).

33. Af Domstolens retspraksis [18] fremgår det, at momsfritagelsen for leveringer inden for Fællesskabet først finder anvendelse, når importøren beviser, at varerne fysisk har forladt indførselsmedlemsstaten.

34. I 36 af de 219 indførsler i stikprøven fremlagde importøren intet bevis for, at varerne fysisk havde forladt indførselsmedlemsstaten. Dette blev især konstateret i Belgien (jf. punkt 3 i bilag IV). Det gjaldt desuden for to indførsler i Belgien og én i Spanien, at de angivne varer var bildele, men de varer, der blev leveret til bestemmelsesmedlemsstaten, var færdige biler. I sådanne tilfælde er det meget svært at sikre, at alle de importerede varer faktisk er blevet transporteret til en anden medlemsstat (jf. punkt 4 i bilag IV).

EFTERFØLGENDE KONTROL GIVER YDERLIGERE SIKKERHED FOR, AT BETINGELSERNE FOR MOMSFRITAGELSE ER OPFYLDT

35. Tilfældig og risikobaseret efterfølgende kontrol af, om disse og andre betingelser for momsfritagelse er opfyldt (jf. punkt 1-5 i bilag IV), bidrager til at sikre, at der ikke unddrages moms. Der var ingen sådan kontrol i Belgien og Danmark (jf. punkt 9 i bilag III).

VÆSENTLIGE OPLYSNINGER STILLES IKKE TIL RÅDIGHED

DATA OM INDFØRSLER UNDER TOLDPROCEDURE 42 BØR STILLES TIL RÅDIGHED FOR SKATTEMYNDIGHEDERNE I INDFØRSELSMEDLEMSSTATEN

36. Efter Rettens mening bør de relevante oplysninger i det elektroniske fortoldningssystem automatisk sendes til skattemyndighederne i indførselsmedlemsstaten. I fem [19] af de syv reviderede medlemsstater blev alle indførslerne i stikprøven meddelt skattemyndighederne, men det skete ikke i Østrig og især Frankrig (jf. punkt 10 i bilag III). De data, der fremsendes i Sverige og Belgien, er dog behæftet med alvorlige begrænsninger.

37. I Belgien noterede Retten tre tilfælde, hvor der i SAD kun er angivet én varepost for varer, der er bestemt til videreforsendelse til et antal andre medlemsstater, og det ikke er oplyst, hvor stor en mængde der skal sendes til hver af dem. Det betyder, at skattemyndighederne ikke kan foretage en brugbar sammenligning af dataene fra toldmyndighederne og momsoversigten.

38. I Sverige kunne skattemyndighederne ikke se den fiskale repræsentants momsnummer i oplysningerne fra toldmyndighederne. Det er således heller ikke her muligt at foretage en sammenlignende analyse af tolddataene og momsoversigten.

LEVERINGER INDEN FOR FÆLLESSKABET BØR ANGIVES I MOMSOVERSIGTEN, OG OPLYSNINGERNE BØR STILLE TIL RÅDIGHED FOR SKATTEMYNDIGHEDERNE I BESTEMMELSESMEDLEMSSTATEN VIA VIES

39. Skattemyndighederne bør sikre, at fuldstændige og præcise oplysninger om leveringer eller overførsler inden for Fællesskabet af varer, der er importeret under denne procedure, i rette tid stilles til rådighed for bestemmelsesmedlemsstaten ved hjælp af VIES.

40. I Østrig, Slovenien og Sverige angiver de erhvervsdrivende systematisk i deres momsoversigter de indførte varers statistiske værdi eller toldværdi, før de leveres inden for Fællesskabet. Disse værdier er lavere end indførslens momspligtige værdi, da denne også medregner andre omkostninger såsom transportomkostninger, told og punktafgifter [20]. Det betyder, at der gennem VIES meddeles for lave beløb til andre medlemsstater, som ikke kan fastslå det korrekte momsgrundlag.

NÅR OPLYSNINGER OM TRANSAKTIONER IKKE KAN SENDES GENNEM VIES, BØR DE UDVEKSLES PÅ ANDRE MÅDER

41. I Spanien var 15 af de 30 vareposter i stikprøven blevet importeret af virksomheder, som var etableret i andre medlemsstater, og som ikke var momsregistreret [21] og ikke havde udpeget en fiskal repræsentant. Leveringer eller overførsler inden for Fællesskabet efter sådanne indførsler kunne derfor hverken angives i en momsoversigt eller i VIES.

42. De spanske skattemyndigheder gjorde ikke brug af muligheden for "udveksling af oplysninger uden forudgående anmodning" for at underrette andre medlemsstater, da sådanne udvekslinger af oplysninger enten ikke er obligatoriske [22], eller ikke er specifikt beregnet til transaktioner efter indførsler under toldprocedure 42 [23].

CENTRALE DATA KRYDSKONTROLLERES IKKE I ALLE TILFÆLDE

43. Med henblik på at påvise tilfælde, hvor der ikke er indsendt oversigter, og sikre, at de indsendte oversigter er fuldstændige, kunne skattemyndighederne indføre, at indførslernes momspligtige værdi som registreret af toldmyndighederne systematisk og automatisk afstemmes med den værdi af leveringer og overførsler inden for Fællesskabet, som er angivet i oversigten. Værdien i oversigten bør mindst være lig med den momspligtige værdi, som toldmyndighederne har registreret. Hvis det ikke er tilfældet, bør sagen undersøges nærmere under hensyntagen til de risikofaktorer, der er forbundet med den.

44. Slovenien er den eneste medlemsstat, der har indført effektiv afstemning. Ved hjælp af it-værktøjer sammenholdes tolddataene automatisk med dataene i de relevante momsoversigter. Differencer markeres og videregives til en skatteinspektør med henblik på nærmere undersøgelse. Det er imidlertid den statistiske værdi og ikke den momspligtige værdi, der tages i betragtning (jf. punkt 11 i bilag III).

45. Efter Rettens mening bør skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten krydskontrollere de data, de modtager fra andre medlemsstater via VIES, med varemodtagernes momsangivelser.

46. I stikprøven konstaterede Retten ti tilfælde, hvor leveringer inden for Fællesskabet var blevet meddelt til bestemmelsesmedlemsstaterne via VIES, men de efterfølgende erhvervelser inden for Fællesskabet ikke var blevet oplyst i de erhvervsdrivendes momsangivelser. En krydskontrol mellem VIES og momsangivelserne ville have gjort medlemsstaterne opmærksomme på denne uoverensstemmelse.

... OG FØRER TIL TAB I MOMSOPKRÆVNINGEN

47. De test, som er beskrevet i bilag IV, og som Retten udførte på de 219 varepartier i stikprøven, som var importeret i 2009, afslørede fejl, der enten har en direkte finansiel effekt i indførselsmedlemsstaten eller en potentiel effekt på momsopkrævningen i bestemmelsesmedlemsstaten. Den ekstrapolerede værdi af tabene er ca. 2200 millioner euro, heraf 1800 millioner i de syv reviderede medlemsstater [24] og 400 millioner i de 21 bestemmelsesmedlemsstater for de importerede varer i stikprøven [25]. Det svarer til 29 % af den teoretiske moms [26] på den afgiftspligtige værdi af samtlige varer, der blev indført under toldprocedure 42 i de syv reviderede medlemsstater i 2009.

48. Det ekstrapolerede tab på 400 millioner euro i bestemmelsesmedlemsstaterne opstod af to årsager:

Oplysningerne fra indførselsmedlemsstaten var ufuldstændige [27]. Denne årsag tegner sig for over 150 millioner euro af det ekstrapolerede tab.

Oplysningerne fra indførselsmedlemsstaten blev ikke anvendt korrekt, idet de ikke blev krydskontrolleret med modtagernes momsangivelser. Denne årsag tegner sig for ca. 250 millioner euro af det ekstrapolerede tab.

49. Indførslen af de varer i stikprøven, der var udvalgt i de syv indførselsmedlemsstater, skulle efterfølges af leveringer eller overførsler inden for Fællesskabet til 21 medlemsstater. Retten anmodede disse 21 bestemmelsesmedlemsstater om at bekræfte, at de importerede varer faktisk var blevet leveret eller overført til en anden medlemsstat, og at de tilsvarende erhvervelser inden for Fællesskabet var blevet anmeldt til skattemyndighederne af de respektive varemodtagere. Retten anmodede om bekræftelse vedrørende 213 vareposter [28] og modtog svar vedrørende 175 [29]. Med hensyn til 20 (11 %) af disse blev det meddelt, at der ikke var opkrævet moms i bestemmelsesmedlemsstaten. Flere detaljer i bilag V.

KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER

50. Retten konstaterede, at Kommissionen har forbedret regelsættet, men at der bør gøres mere. Retten konstaterede også, at kontrollen i medlemsstaterne er mangelfuld.

51. Anvendelsen af toldprocedure 42 har ført til væsentlige tab. Beregnet på grundlag af Rettens stikprøvetest er den ekstrapolerede værdi af tabene i 2009 ca. 2200 millioner euro, heraf 1800 millioner i de syv reviderede medlemsstater og 400 millioner i bestemmelsesmedlemsstaterne for de importerede varer i stikprøven. Det svarer til 29 % af den teoretiske moms på den afgiftspligtige værdi af samtlige varer, der blev indført under toldprocedure 42 i disse syv medlemsstater i 2009 (jf. punkt 47).

52. Regelsættet gør det muligt på indførselstidspunktet at indsamle centrale data til brug i forvaltningen af denne momsfritagelse. Der bør imidlertid gøres mere for at sikre, at toldmyndighederne i de forskellige medlemsstater forvalter indrømmelsen af denne momsfritagelse med den nødvendige ensartethed, så målet om, at de skal fungere "som én organisme", kan opfyldes. Forskellene kan udnyttes af bedragere (jf. punkt 14-17).

ANBEFALING 1

Kommissionen bør ændre gennemførelsesbestemmelserne til toldkodeksen, så der indføres bestemmelser om obligatorisk og ensartet meddelelse af de relevante momsnumre på indførselstidspunktet, en reference til et bevis for, at de indførte varer er bestemt til at blive transporteret til bestemmelsesmedlemsstaten, identifikation af denne medlemsstat og angivelse af indførslens momspligtige værdi. Dette bør også gælde hjemstedsordningen.

53. Momsunddragelse kunne påvises tidligere, hvis der blev indført solidarisk ansvar for manglende afgivelse af oplysninger om transaktioner inden for Fællesskabet efter indførsler under denne procedure (jf. punkt 20).

ANBEFALING 2

Kommissionen bør tilskynde Rådet til at behandle forslaget om at ændre momsdirektivet, så den erhvervsdrivende (eller dennes fiskale repræsentant) skal hæfte solidarisk for det momstab, der opstår i bestemmelsesmedlemsstaten, når der ikke i rette tid indsendes en fuldstændig momsoversigt.

54. Det forhold, at kommunikationen mellem medlemsstaterne og de forskellige myndigheder (toldmyndigheder og skattemyndigheder) foregår via to forskellige kanaler (gensidig bistand på toldområdet og administrativt samarbejde på momsområdet), gør det svært at etablere sømløs og strømlinet kommunikation mellem de kompetente myndigheder og er en hindring for momsopkrævningen i bestemmelsesmedlemsstaten (jf. punkt 23 og 24).

ANBEFALING 3

Kommissionen bør vejlede medlemsstaternes kompetente myndigheder, så det klarlægges, hvornår der skal anvendes henholdsvis gensidig bistand og administrativt samarbejde.

55. Told- og skattekontrollen fungerer ikke effektivt, når det gælder behandlingen af momsfritagelse efter import under toldprocedure 42. I alle de besøgte medlemsstater konstaterede Retten tilfælde, hvor betingelserne for momsfritagelse ikke var opfyldt, f.eks. brug af ugyldige momsnumre, og hvor andre væsentlige krav, f.eks. om korrekt angivelse af den momspligtige værdi eller indsendelse af fuldstændige og korrekte oversigter i rette tid, ikke var overholdt (jf. punkt 27-35, 39 og 40).

ANBEFALING 4 OG 5

4. Kommissionen bør tilskynde til automatisk kontrol af momsnumre i VIES i medlemsstaternes elektroniske fortoldningssystemer.

5. Kommissionen bør opstille en EU-risikoprofil, så medlemsstaterne får en fælles tilgang til risikobaseret og tilfældig dokumentkontrol af indførsler under procedure 42 med henblik på at kontrollere, at varerne reelt transporteres til en anden medlemsstat, og at andre betingelser for momsfritagelse er overholdt, samt at den momspligtige værdi er korrekt.

56. Det svækker kontrollens effektivitet, at momsfritagelsen forvaltes af to forskellige myndigheder (toldmyndigheder og skattemyndigheder), da der ikke er sømløs kommunikation mellem dem vedrørende indførsler under denne procedure (jf. punkt 36-38).

57. Det er en forudsætning for automatisk udveksling af fuldstændige og præcise oplysninger mellem medlemsstaternes skattemyndigheder gennem VIES, at importørerne er villige til at indsende fuldstændige momsoversigter til skattemyndighederne. Retten fandt kun få tilfælde, hvor toldmyndighedernes og skattemyndighedernes data i indførselsmedlemsstaten systematisk blev krydskontrolleret (jf. punkt 43 og 44).

ANBEFALING 6

Kommissionen bør fremsætte forslag om at ændre momsdirektivet, så det kræver, at leveringer inden for Fællesskabet efter indførsler under denne procedure skal angives særskilt i de erhvervsdrivendes momsoversigter. Det vil gøre det muligt at foretage en effektiv afstemning mellem toldmyndighedernes og skattemyndighedernes data i indførselsmedlemsstaten.

58. Når det efterfølgende opdages, at importøren ikke er momsregistreret og ikke har udpeget en fiskal repræsentant i indførselsmedlemsstaten, kommer oplysningerne om leveringer inden for Fællesskabet kun frem til skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten, hvis skattemyndighederne i indførselsmedlemsstaten er villige til at fremsende dem uden forudgående anmodning, da denne udveksling af oplysninger ikke er obligatorisk på nuværende tidspunkt (jf. punkt 41 og 42).

ANBEFALING 7

Kommissionen bør fremsætte forslag om at ændre lovgivningen, så medlemsstaterne får pligt til uden forudgående anmodning at fremsende de oplysninger, der er nødvendige for en korrekt momsopkrævning i bestemmelsesmedlemsstaten.

59. Det er også en forudsætning for momsopkrævning i bestemmelsesmedlemsstaten, at de endelige modtagere er villige til at anmelde erhvervelser inden for Fællesskabet i deres momsangivelser. Der sendes ikke altid fuldstændige og relevante oplysninger til skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten under ordningen for administrativt samarbejde, og disse myndigheder krydskontrollerer ikke systematisk de oplysninger, de modtager under ordningen for administrativt samarbejde, med momsangivelserne (jf. punkt 45 og 46).

ANBEFALING 8

Kommissionen bør fremsætte forslag om at indføre direkte automatisk udveksling af oplysninger om risikotransaktioner under toldprocedure 42 mellem toldmyndighederne i indførselsmedlemsstaten og skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten (system til hurtig varsling).

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Igors LUDBORŽS, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 11. oktober 2011.

På Revisionsrettens vegne

+++++ TIFF +++++

Vítor Manuel da Silva Caldeira

Formand

[9999] Rådets forordning (EF) nr. 1798/2003 af 7. oktober 2003 om administrativt samarbejde vedrørende merværdiafgift og ophævelse af forordning (EØF) nr. 218/92 (EUT L 264 af 15.10.2003, s. 1).

[1] Proceduren kaldes toldprocedure 42, fordi importøren af varerne i rubrik 37 i det administrative enhedsdokument (SAD) skal anføre en kode, der begynder med 42. Når varer genindføres, skal koden i stedet begynde med 63. I denne beretning omfatter henvisninger til toldprocedure 42 også toldprocedure 63.

[2] En importør, som ikke er momsregistreret i indførselsmedlemsstaten, kan udpege en fiskal repræsentant til at opfylde afgiftsforpligtelserne.

[3] Fiscalisprojektgruppe nr. 29 om misbrug af momsreglerne ved import. Gruppen består af eksperter fra medlemsstaterne.

[4] Belgien, Danmark, Spanien, Frankrig, Østrig, Slovenien og Sverige.

[5] Belgien, Bulgarien, Den Tjekkiske Republik, Danmark, Tyskland, Irland, Spanien, Frankrig, Italien, Litauen, Ungarn, Malta, Nederlandene, Rumænien, Østrig, Polen, Portugal, Slovakiet, Finland, Sverige og Det Forenede Kongerige.

[6] Generaldirektoratet for Beskatning og Toldunions aktivitetsredegørelse for aktionsudgifter, som ledsager det foreløbige budgetforslag for 2010.

[7] Fiscalisekspertgrupper, Det Stående Udvalg for Administrativt Samarbejde, Toldkodeksudvalgets afdeling for dataintegration og -harmonisering samt Strategigruppen vedrørende bekæmpelse af skattesvig.

[8] Rådets direktiv 2009/69/EF af 25. juni 2009 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår afgiftssvig i forbindelse med indførsel (EUT L 175 af 4.7.2009, s. 12).

[9] Kommissionens forordning (EØF) nr. 2454/93 af 2. juli 1993 om visse gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EØF) nr. 2913/92 om indførelse af en EF-toldkodeks (EFT L 253 af 11.10.1993, s. 1).

[10] I henhold til artikel 3 i Rådets direktiv 2008/117/EF af 16. december 2008 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem med henblik på at forebygge momsunddragelse i forbindelse med transaktioner inden for Fællesskabet (EUT L 14 af 20.1.2009, s. 7).

[11] Rådets forordning (EF) nr. 37/2009 af 16. december2008 om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1798/2003 om administrativt samarbejde vedrørende merværdiafgift med henblik på at forebygge momsunddragelse i forbindelse med transaktioner inden for Fællesskabet (EUT L 14 af 20.1.2009, s. 1).

[12] F.eks. en indførsel foretaget af en mistænkelig erhvervsdrivende eller en indførsel af følsomme varer.

[13] Rådets anden erklæring i bilag II til rådsdokument 10430/09: "Rådet opfordrer Kommissionen til omgående at undersøge muligheden for at indføre automatisk udveksling mellem medlemsstaterne af de oplysninger, der indsamles i overensstemmelse med artikel 143, stk. 2, litra a)-b), i direktiv 2006/112/EF, og i givet fald fremsætte de fornødne forslag til retsakter inden udgangen af 2010".

[14] Rådets forordning (EF) nr. 1798/2003.

[15] Spanien og Slovenien.

[16] I henhold til Rådets forordning (EF) nr. 515/97 af 13. marts 1997 om gensidig bistand mellem medlemsstaternes administrative myndigheder og om samarbejde mellem disse og Kommissionen med henblik på at sikre den rette anvendelse af told- og landbrugsbestemmelserne (EFT L 82 af 22.3.1997, s. 1).

[17] På grundlag af artikel 143, stk. 1, litra d), i momsdirektivet.

[18] Domstolens dom af 27. september 2007 i sag 409/04, Teleos m.fl., Sml. 2007 I, s. 7797, præmis 42, Domstolens dom af 27. september 2007 i sag C-184/05, Twoh International, Sml. 2007 I, s. 7897, præmis 23, Domstolens dom af 18. november 2010 i sag C-84/09, X, Sml. 2010 I, s. 0000, præmis 27, Domstolens dom af 7. december 2010 i sag C-285/09, Generalbundesanwalt beim Bundesgerichtshof, præmis 41, og Domstolens dom af 16. december 2010 i sag C-430/09, Euro Tyre Holding BV, præmis 29, om anvendelsen af sjette direktivs artikel 28c, punkt A, litra a), første afsnit, som er blevet erstattet af artikel 138, stk. 1, i det gældende momsdirektiv.

[19] Belgien, Danmark, Spanien, Slovenien og Sverige.

[20] Jf. artikel 86 i momsdirektivet.

[21] I strid med den spanske skattelovgivning.

[22] Jf. artikel 19 i Rådets forordning (EF) nr. 1798/2003.

[23] I henhold til artikel 3 i Kommissionens forordning (EF) nr. 1925/2004 af 29. oktober 2004 om gennemførelsesbestemmelser til visse bestemmelser i Rådets forordning (EF) nr. 1798/2003 om administrativt samarbejde vedrørende merværdiafgift (EUT L 331 af 5.11.2004, s. 13).

[24] Over 10 % af vareposterne i stikprøven for Belgien, Spanien og Sverige opfyldte ikke betingelserne for momsfritagelse (jf. bilag IV, punkt 1-5).

[25] Ekstrapolation baseret på den fejlfrekvens, som Retten konstaterede i den reviderede stikprøve af indførsler i hver af de syv medlemsstater.

[26] Ved anvendelse af den gennemsnitlige momssats (18,67 %) i indførselsmedlemsstaterne, hvis alle de importerede varer i stikprøven bliver dér.

[27] Oplysningerne i momsoversigterne vedrørende over 10 % af vareposterne i stikprøven for Belgien, Spanien, Østrig og Slovenien var ikke fuldstændige (jf. bilag IV, punkt 7).

[28] Af de i alt 219 vareposter anmodede Retten om bekræftelse vedrørende de 213. I seks tilfælde gav de oplysninger, der var tilgængelige på stedet, ikke mulighed for at følge den fysiske varestrøm.

[29] Tyskland afviste at besvare Rettens anmodning. Retten noterer, at generaladvokaten i sag C-539/09, Europa-Kommissionen mod Forbundsrepublikken Tyskland, i sit forslag til afgørelse af 25. maj 2011 fremhæver, at der er en tæt forbindelse mellem medlemsstaternes momsindtægter og Unionens momsbaserede egne indtægter, og at Revisionsretten har beføjelser til at foretage kontrol af det administrative samarbejde på momsområdet.

--------------------------------------------------

BILAG I

BESKRIVELSE AF PROCEDUREN

Når varer importeres og overgår til fri omsætning i en medlemsstat, skal der betales moms i denne medlemsstat [1]. Når det allerede på indførselstidspunktet ligger fast, at de importerede varer er bestemt til at blive transporteret til en anden medlemsstat, skal der imidlertid betales moms i bestemmelsesmedlemsstaten. Denne momsfritagelse ved indførslen finder anvendelse, hvis indførslen efterfølges af en momsfri levering eller overførsel inden for Fællesskabet af varer til en anden medlemsstat [2].

Proceduren kaldes normalt "toldprocedure 42", fordi importøren af varerne i rubrik 37 i SAD skal anføre en kode, der begynder med 42, hvilket betyder, at det er en indførsel med "samtidig overgang til frit forbrug og fri omsætning af varer med momsfritagelse til levering i en anden medlemsstat" [3]. Når varerne genindføres, skal koden i stedet begynde med 63.

Proceduren er forholdsvis enkel for ansøgeren, som indsender en almindelig toldangivelse (SAD) til toldmyndighederne i indførselsmedlemsstaten med angivelse af toldprocedurekode 42 (for import) eller 63 (for genindførsel). Allerede på indførselstidspunktet skal det ligge fast, at varerne er bestemt til at blive transporteret fra indførselsmedlemsstaten til en anden medlemsstat.

Det er toldmyndighederne i indførselsmedlemsstaten, der er ansvarlige for at give momsfritagelse. Artikel 131 i momsdirektivet giver denne medlemsstat beføjelser til at fastsætte betingelserne for fritagelsen for at sikre en korrekt og enkel anvendelse og hindre enhver form for unddragelse, undgåelse og misbrug.

Når varerne er overgået til fri omsætning i indførselsmedlemsstaten, skal de enten leveres til en kunde i en anden medlemsstat eller overføres direkte til importøren i en anden medlemsstat. En sådan levering eller overførsel af varer er en transaktion inden for Fællesskabet, som er fritaget for moms i henhold til artikel 17 og 138 i momsdirektivet.

Ud over de krav, enhver afgiftspligtig person skal opfylde, skal importøren eller dennes fiskale repræsentant opfylde en række betingelser i indførselsmedlemsstaten [4]:

a) Han skal være momsregistreret i indførselsmedlemsstaten eller udpege en fiskal repræsentant i denne medlemsstat [5].

b) Han skal være momsregistreret i bestemmelsesmedlemsstaten, hvis der er tale om overførsel, eller levere varerne til en momsregistreret kunde i denne medlemsstat.

c) Han skal angive denne levering eller overførsel inden for Fællesskabet i en oversigt, som indsendes til skattemyndighederne i indførselsmedlemsstaten [6]

Fra begyndelsen af 2011 [7] finder fritagelsen kun anvendelse, hvis importøren på indførselstidspunktet har givet de kompetente myndigheder i indførselsmedlemsstaten mindst følgende oplysninger:

a) sit momsregistreringsnummer udstedt i indførselsmedlemsstaten eller momsregistreringsnummeret på sin fiskale repræsentant, der er betalingspligtig, udstedt i indførselsmedlemsstaten

b) momsregistreringsnummeret på den kunde, som varerne leveres til i overensstemmelse med artikel 138, stk. 1, udstedt i en anden medlemsstat, eller sit eget momsregistreringsnummer udstedt i den medlemsstat, hvor forsendelsen eller transporten af varerne afsluttes, når der foretages en overførsel af varerne i overensstemmelse med artikel 138, stk. 2, litra c)

c) bevis for, at de indførte varer er bestemt til at blive transporteret eller forsendt fra indførselsmedlemsstaten til en anden medlemsstat.

Medlemsstaterne kan dog fastsætte, at de kompetente myndigheder kun skal have forelagt et bevis som omhandlet i litra c) efter anmodning.

Skattemyndighederne i indførselsmedlemsstaten lægger oversigtens oplysninger ind i VIES-databasen og stiller dermed disse data til rådighed for skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten.

Kunden (ved levering) eller importøren selv (ved overførsel) skal til skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten anmelde en erhvervelse inden for Fællesskabet, da en sådan erhvervelse fører til momspligtens indtræden, og momsen forfalder i denne medlemsstat.

[1] Artikel 201 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (momsdirektivet) (EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1).

[2] Artikel 143, stk. 1, litra d), i momsdirektivet.

[3] Jf. bilag 38 til Kommissionens forordning (EØF) nr. 2454/93.

[4] Momsdirektivet 2006/112/EF - Artikel 242: "Enhver afgiftspligtig person skal føre regnskaber, der er tilstrækkeligt detaljerede til at muliggøre momsens anvendelse og skattemyndighedernes kontrol hermed". Artikel 220: "Enhver afgiftspligtig person skal sørge for, at der udstedes en faktura af ham selv eller af hans kunde eller i hans navn og for hans regning af en tredjeperson". Artikel 250, stk. 1: "Enhver afgiftspligtig person skal indgive en momsangivelse, som indeholder alle nødvendige oplysninger til fastsættelse af den forfaldne afgift og de fradrag, der skal foretages, herunder, såfremt det er nødvendigt for fastsættelsen af beregningsgrundlaget, det samlede beløb for de transaktioner, der vedrører denne afgift og disse fradrag, samt beløbet for de transaktioner, der er fritaget for afgift".

[5] Artikel 214 og 204 i momsdirektivet.

[6] Artikel 262 i momsdirektivet.

[7] I henhold til artikel 1 og 2 i Rådets direktiv 2009/69/EF.

--------------------------------------------------

BILAG II

REVISIONSRETTENS MODEL FOR KONTROL AF TOLDPROCEDURE 42

I. Obligatorisk angivelse i rubrik 44 i SAD af gyldige momsnumre i bestemmelsesmedlemsstaten for både importøren (eller dennes fiskale repræsentant) og den endelige modtager (kunden eller importøren selv, hvis der er tale om en overførsel). VIES-kontrol af disse momsnumres gyldighed, før varerne overgår til fri omsætning. Hvis momsnumrene ikke er gyldige, skal der betales moms ved indførslen (jf. forventede centrale kontroller nr. 1-4 i bilag III).

II. En reference til et bevis for, at varerne er bestemt til transport til bestemmelsesmedlemsstaten, f.eks. angivelse af transportdokumentnummeret og bestemmelsesmedlemsstatens kode i henholdsvis rubrik 44 og 17 a) i SAD. Hvis der ikke er en sådan reference, godkendes toldangivelsen ikke (jf. forventede centrale kontroller nr. 5-8 i bilag III).

III. Med anvendelse af hensigtsmæssige risikostyringsteknikker foretager toldmyndighederne efterfølgende kontrol af, om transporten til den bestemmelsesmedlemsstat, som er angivet i rubrik 17 a) i SAD, faktisk har fundet sted kort tid efter indførslen, at de varer, der blev leveret til bestemmelsesmedlemsstaten, er de samme som de importerede varer, at importøren og leverandøren af varerne er den samme person, og at toldværdiansættelsen og den momspligtige værdi er korrekte. Hvis disse krav ikke er opfyldt, inddrives momsen efterfølgende. Hvis den afgiftspligtige værdi er ansat for lavt, anmodes den erhvervsdrivende om i oversigten at korrigere værdien af de tilsvarende leveringer eller overførsler inden for Fællesskabet, hvis det er nødvendigt (jf. forventet central kontrol nr. 9 i bilag III).

IV. Automatisk udveksling af oplysninger om disse indførsler mellem toldmyndighederne og skattemyndighederne i indførselsmedlemsstaten (jf. forventet central kontrol nr. 10 i bilag III).

V. Skattemyndighederne sammenholder oplysningerne fra toldmyndighederne med den momsoversigt, som importøren (eller dennes fiskale repræsentant) har indgivet, for at sikre, at den er fuldstændig/præcis. Hvis værdierne i oversigten er lavere end den momspligtige værdi af indførslen, bør det under hensyntagen til de risikofaktorer, der er forbundet med sagen, afgøres af skattemyndighedernes risikostyringssystem, om differencen skal undersøges nærmere (jf. forventet central kontrol nr. 11 i bilag III).

VI. Hvis oversigten ikke er indsendt, eller hvis oplysningerne i den ikke er fuldstændige/præcise, underrettes skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten under ordningerne for administrativt samarbejde (jf. forventede centrale kontroller nr. 12 og 13 i bilag III).

VII. Skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten sammenholder oplysningerne fra andre medlemsstater med momsangivelsen fra kunden (erhververen) eller fra importøren selv, hvis der er tale om en overførsel (jf. bilag V).

--------------------------------------------------

BILAG III

BENCHMARKING AF MEDLEMSSTATERNE I FORHOLD TIL REVISIONSRETTENS KONTROLMODEL

Nr. | Forventede centrale kontroller - toldmyndighederne | BE | DK | ES | FR | AT | SI | SE | I alt for stikprøven | Den forventede centrale kontrol er ikke pålidelig, hvis: |

1 | Gyldigt momsnummer for importøren (eller dennes fiskale repræsentant) er angivet i rubrik 44 (eller et andet sted i SAD) | Ja | Ja | Nej (30/30) | Nej (27/35) | Nej (13/30) | Ja | Ja | Nej (70/219) | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

2 | Nummerets gyldighed kontrolleres af toldmyndighederne før frigivelsen af varerne, og momsfritagelse nægtes, hvis nummeret ikke er gyldigt | Nej (34/34) | Ja | Nej (30/30) | Nej (35/35) | Nej (29/30) | Nej (2/30) | Nej (30/30) | Nej (160/219) | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

3 | Momsnummer for den endelige modtager (kunden eller importøren selv, hvis der er tale om en overførsel) i bestemmelsesmedlemsstaten er angivet i rubrik 44 | Nej (15/34) | Nej (25/30) | Ja | Nej (16/35) | Ja | Ja | Ja | Nej (56/219) | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

4 | Nummerets gyldighed kontrolleres af toldmyndighederne før frigivelsen af varerne, og momsfritagelse nægtes, hvis nummeret ikke er gyldigt | Nej (32/34) | Nej (30/30) | Nej (1/30) | Nej (35/35) | Nej (30/30) | Nej (30/30) | Nej (30/30) | Nej (188/219) | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

5 | Transportdokumentnummeret vedrørende transporten til bestemmelsesmedlemsstaten er angivet i rubrik 44 | Nej (34/34) | Nej (30/30) | Nej (20/30) | Nej (35/35) | Nej (29/30) | Nej (27/30) | Nej (30/30) | Nej (205/219) | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

6 | Toldangivelsen godkendes ikke, hvis transportdokumentnummeret ikke er angivet i rubrik 44 | Nej (34/34) | Nej (30/30) | Nej (30/30) | Nej (35/35) | Nej (30/30) | Nej (30/30) | Nej (30/30) | Nej (219/219) | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

7 | Bestemmelsesmedlemsstatens kode er anivet i rubrik 17 a) | Nej (13/34) | Nej (12/30) | Ja | Nej (35/35) | Ja | Ja | Nej (30/30) | Nej (90/219) | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

8 | Toldangivelsen godkendes ikke, hvis bestemmelsesmedlemsstatens kode ikke er angivet i rubrik 17 a) | Nej (34/34) | Nej (30/30) | Ja | Nej (35/35) | Ja | Ja | Nej (30/30) | Nej (129/219) | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

9 | Med anvendelse af hensigtsmæssige risikostyringsteknikker foretager toldmyndighederne efterfølgende kontrol af, om betingelserne for momsfritagelse er opfyldt | Nej (34/34) | Nej (30/30) | Ja (28/30) | Ja (1/35) | Ja (2/30) | Ja (18/30) | Ja (1/30) | Nej (169/219) | kontrollen ikke foretages på mindst 2 % af vareposterne i stikprøven |

10 | Indførsler meddeles til skattemyndighederne | Ja | Ja | Ja | Nej (35/35) | Nej (4/30) | Ja | Ja | Nej (39/219) | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

Nr. | Forventede centrale kontroller - skattemyndighederne | BE | DK | ES | FR | AT | SI | SE | I alt for stikprøven | Den forventede centrale kontrol er ikke pålidelig, hvis: |

11 | Skattemyndighederne kontrollerer, at oversigten er fuldstændig og præcis ved at sammenholde den med oplysningerne fra toldmyndighederne | Nej (34/34) | Nej (30/30) | Nej (30/30) | Nej (35/35) | Nej (30/30) | Nej (12/30) | Nej (29/30) | Nej (200/219) | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

12 | Samtlige oplysninger i oversigten vises i VIES | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

13 | Hvis oversigten ikke er indsendt, eller hvis oplysningerne i den ikke er fuldstændige, underrettes skattemyndighederne i bestemmelsesmedlemsstaten under ordningerne for administrativt samarbejde | Nej (4/34) | Ja | Nej (15/30) | Ja | Nej (28/30) | Nej (12/30) | Ja | Nej (59/219) | der konstateres 2 afvigelser eller 1 systematisk afvigelse |

--------------------------------------------------

BILAG IV

TESTRESULTATER: OPFYLDELSE AF BETINGELSERNE FOR MOMSFRITAGELSE OG ANDRE VÆSENTLIGE KRAV

Nr. | Er følgende betingelser for momsfritagelse opfyldt? | BE | DK | ES | FR | AT | SI | SE | I alt for stikprøven | Substanstest |

1 | Importørens (eller dennes fiskale repræsentants) momsnummer var gyldigt på indførelsestidspunktet | Ja | Ja | Nej (15/30) | Ja | Nej (2/30) | Ja | Ja | Nej (17/219) | Fejlen har en direkte finansiel effekt i indførselsmedlemsstaten |

2 | Den endelige modtagers momsnummer var gyldigt på indførselstidspunktet | Nej (6/34) | Nej (1/30) | Ja | Nej (4/35) | Nej (1/30) | Ja | Ja | Nej (12/219) | Fejlen har en direkte finansiel effekt i indførselsmedlemsstaten |

3 | Der er bevis for, at transporten til den bestemmelsesmedlemsstat, som er angivet i rubrik 17 a), faktisk har fundet sted kort tid efter indførslen | Nej (20/34) | Nej (1/30) | Nej (2/30) | Ja | Ja | Nej (1/30) | Nej (12/30) | Nej (36/219) | Fejlen har en direkte finansiel effekt i indførselsmedlemsstaten |

4 | De varer, der blev leveret til bestemmelsesmedlemsstaten, er de samme som de importerede varer | Nej (2/34) | Ja | Nej (1/30) | Ja | Ja | Ja | Ja | Nej (3/219) | Fejlen har en direkte finansiel effekt i indførselsmedlemsstaten |

5 | Importøren og leverandøren af varerne er den samme person (men der kan udpeges en fiskal repræsentant til at handle på hans vegne) | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Fejlen har en direkte finansiel effekt i indførselsmedlemsstaten |

Nr. | Andre væsentlige krav | BE | DK | ES | FR | AT | SI | SE | I alt for stikprøven | Substanstesst |

6 | Toldværdiansættelsen og den momspligtige værdi er korrekte | Nej (1/34) | Ja | Ja | Ja | Ja | Nej (4/30) | Nej (2/30) | Nej (7/219) | Fejlen har en potentiel finansiel effekt i bestemmelsesmedlemsstaten |

7 | Der er indsendt en fuldstændig oversigt med angivelse af leveringer eller overførsler inden for Fællesskabet efter de pågældende indførsler | Nej (8/34) | Nej (2/30) | Nej (16/30) | Ja | Nej (28/30) | Nej (13/30) | Nej (3/30) | Nej (70/219) | Fejlen har en potentiel finansiel effekt i bestemmelsesmedlemsstaten |

--------------------------------------------------

BILAG V

BEKRÆFTELSE AF MOMSOPKRÆVNING I BESTEMMELSESMEDLEMSSTATERNE

PR. INDFØRSELSMEDLEMSSTAT

Moms opkrævet? | BE | DK | ES | FR | AT | SI | SE | I alt |

Ja | 18 | 19 | 28 | 25 | 14 | 24 | 27 | 155 |

Nej | 2 | 2 | 2 | 4 | 7 | 3 | 0 | 20 |

Intet svar | 8 | 9 | 0 | 6 | 9 | 3 | 3 | 38 |

I alt | 28 | 30 | 30 | 35 | 30 | 30 | 30 | 213 |

Ja i % | 90 % | 90 % | 93 % | 86 % | 67 % | 89 % | 100 % | 89 % |

Nej i % | 10 % | 10 % | 7 % | 14 % | 33 % | 11 % | 0 % | 11 % |

PR. BESTEMMELSESMEDLEMSSTAT

Moms opkrævet? | BE | BG | CZ | DK | DE | IE | ES | FR | IT | LT | HU | MT | NL | RO | AT | PL | PT | SK | FI | SE | UK | I alt |

Ja | 7 | 2 | 4 | 2 | 0 | 1 | 12 | 31 | 25 | 2 | 6 | 0 | 8 | 1 | 8 | 10 | 13 | 7 | 2 | 0 | 14 | 155 |

Nej | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 | 0 | 2 | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 2 | 4 | 0 | 1 | 0 | 20 |

Intet svar | 0 | 0 | 0 | 0 | 34 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 38 |

I alt | 10 | 2 | 4 | 2 | 34 | 1 | 14 | 33 | 27 | 2 | 8 | 1 | 11 | 1 | 8 | 10 | 15 | 11 | 2 | 2 | 15 | 213 |

Ja i % | 70 % | 100 % | 100 % | 100 % | I/R | 100 % | 86 % | 94 % | 93 % | 100 % | 75 % | 0 % | 89 % | 100 % | 100 % | 100 % | 87 % | 64 % | 100 % | 0 % | 100 % | 89 % |

Nej i % | 30 % | 0 % | 0 % | 0 % | I/R | 0 % | 14 % | 6 % | 7 % | 0 % | 25 % | 100 % | 11 % | 0 % | 0 % | 0 % | 13 % | 36 % | 0 % | 100 % | 0 % | 11 % |

--------------------------------------------------