Bruxelles, den 15.11.2011

KOM(2011) 777 endelig

VOL. 2/2

BILAG

til

KOMMISSIONENS MEDDELLESE TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Kommissionens arbejdsprogram for 2012

En ny begyndelse i Europa


Bilag I - Kommende initiativer 1

Kommende initiativer i 2012

* angiver, at Kommissionen forpligter sig til at tage initiativet i løbet af 2012

Nr.

Titel

Initiativtype

Formål

1.

Årlig vækstoversigt 2013 *

Ikke-lovgivningsmæssigt

Kommissionen vil fremlægge en årlig vækstoversigt ledsaget af en meddelelse, der skal danne hovedgrundlaget for drøftelserne på Det Europæiske Råds forårsmøde. Oversigten kommer til at omfatte såvel en gennemgang af udviklingen som en fremadrettet del med strategiske politikretningslinjer for alle medlemsstaterne (4. kvartal 2012).

Landbrug

2.

Salgsfremstød og oplysningskampagner for landbrugsprodukter

Lovgivningsmæssigt

Omarbejdning og forenkling af lovgivningen om salgsfremstød og oplysningskampagner med det formål at foreslå foranstaltninger med højere EU-merværdi, som skal tage hensyn til de forskellige markeders behov (f.eks. behov for flere oplysninger om det indre marked eller behov for at lette adgangen til eksterne markeder). Dette forslag vil være en opfølgning af meddelelsen om salgsfremstød og oplysningskampagner for landbrugsprodukter.

3.

Gnidningsløs afvikling af mælkekvoteordningen

Ikke-lovgivningsmæssigt

I henhold til artikel 184, stk. 6, i Rådets forordning (EF) nr. 1234/2007 skal Kommissionen inden den 31. december 2012 fremlægge en rapport om udviklingen i markedssituationen og deraf følgende betingelser for en gnidningsløs afvikling af mælkekvoteordningen.

Klimaindsats

4.

2020-målene for CO2-udledninger fra biler og varevogne*

Lovgivningsmæssigt

Der er behov for at revidere forordning (EF) nr. 443/2009 og forordning (EU) nr. 510/2011 på baggrund af 2020-målene for at vurdere gennemførligheden af 2020-målet for varevogne og realiseringen af 2020-målene for biler og varevogne (4. kvartal 2012).

5.

Inddragelse af udledningerne fra søtransport i EU's forpligtelser til at nedbringe drivhusgasserne

Lovgivningsmæssigt

I henhold til EU's klima- og energilovgivning skal der træffes foranstaltninger for at inddrage udledninger fra søtransporten i EU's forpligtelser til at nedbringe drivhusgasserne, hvis disse emissioner ikke er medregnet i en international aftales reduktionsmål inden udgangen af 2011.

6.

Nedbringelse af fluorholdige drivhusgasser

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at sikre omkostningseffektive nedbringelser af drivhusemissionerne fra fluorholdige gasser i forbindelse med det generelle EU-mål om at nedbringe emissionerne med 80-95 % senest i 2050. Forslaget er en opfølgning af en evalueringsrapport, der bygger på et mandat i forordning (EF) nr. 842/2006.

Konkurrence

7.

Erstatningssøgsmål efter overtrædelser af konkurrencereglerne

Lovgivningsmæssigt

Formålet med dette lovgivningsinitiativ vil være at sikre en effektiv adgang til at anlægge erstatningssøgsmål ved nationale domstole efter overtrædelser af EU's konkurrenceregler og afklare forholdet mellem sådanne søgsmål og Kommissionens og de nationale konkurrencemyndigheders offentlige retshåndhævelse, især i relation til leniency-programmer, for at værne om den offentlige retshåndhævelses rolle i EU. Den ret, ofre for overtrædelser af konkurrencereglerne har til at søge skadeserstatning, er allerede blevet stadfæstet af Domstolen.

8.

Revision af meddelelsen om referencesatser

Ikke-lovgivningsmæssigt

Revision på grundlag af udviklingen på markedet.

9.

Revision af garantimeddelelsen

Ikke-lovgivningsmæssigt

Revision på grundlag af udviklingen på markedet.

10.

Revision af retningslinjerne for statsstøtte til bredbåndsnet

Ikke-lovgivningsmæssigt

De nuværende retningslinjer skal tages op til revision senest den 30. september 2012.

11.

Rådets forordning om strategiske initiativer vedrørende materielle statsstøttebestemmelser

Lovgivningsmæssigt

Ændring af Rådets bemyndigelsesforordning (EF) nr. 994/98 for at give mulighed for at udvide den generelle gruppefritagelsesforordnings anvendelsesområde i 2013.

12.

Revision af rammebestemmelserne for statsstøtte til redning og omstrukturering af kriseramte virksomheder

Ikke-lovgivningsmæssigt

De nuværende rammebestemmelser for rednings- og omstruktureringsstøtte er gældende frem til oktober 2012. Selv om finanskrisen førte til en forlængelse af de nuværende rammebestemmelser, blev det indledende arbejde med henblik på revision heraf allerede påbegyndt i 2007.

13.

Revision af biograffilmmeddelelsen

Ikke-lovgivningsmæssigt

Den nuværende meddelelse er gældende til og med den 31.12.2012.

14.

Revision af meddelelsen om kortfristet eksportkreditforsikring

Ikke-lovgivningsmæssigt

Den nuværende meddelelse er gældende til og med den 31.12.2012.

15.

Revision af retningslinjerne for statsstøtte med regionalt sigte

Ikke-lovgivningsmæssigt

De nuværende retningslinjer er gældende til og med den 31. december 2013. Revisionen skal omfatte bestemmelser om afgrænsning af regionerne, den tilladte støtteintensitet og store investeringsprojekter. Dette projekt vil blive koordineret med forslag til den fremtidige flerårige finansielle ramme efter 2013, navnlig forslagene angående strukturfonde.

Forbrugere, industri og iværksættere

16.

Produktsikkerhedspakke:

(1) Produktsikkerhed i almindelighed

Lovgivningsmæssigt

Revisionen af produktsikkerhedsdirektivet (direktiv 2011/95/EF)) skal styrke forbrugernes og erhvervslivets tillid til produktsikkerheden i det indre marked med klarere regler for erhvervslivet, færre omkostninger ved at overholde reglerne og mere generelt ens spilleregler for legitime erhvervsdrivende. Formålet er også at sætte medlemsstaternes myndigheder i stand til bedre at koordinere og prioritere deres håndhævelsesindsats og give forbrugerne et mere homogent indre marked med sikre produkter og bedre beskyttelse af sundhed og sikkerhed (4. kvartal 2012).

(2) Ny samlet horisontal retsakt om markedsovervågning

Lovgivningsmæssigt

Det overordnede formål at bedre at tilgodese forskellige almene interesser, der kan blive berørt af de frie varebevægelser inden for EU. Der er bl.a. tale om beskyttelse af alle brugeres sundhed og sikkerhed, beskyttelse af miljøet og fremme af energieffektivitet. Det kræver, at der må iværksættes alle nødvendige foranstaltninger for at sikre en effektiv og ensartet gennemførelse og håndhævelse af EU's markedsovervågningsrammer.

(3) Flerårig handlingsplan for markedsovervågning

Ikke-lovgivningsmæssigt

Formålet med den flerårige handlingsplan er at imødegå de udfordringer, markedsovervågningen i EU i dag står overfor. Det drejer sig om at finde frem til, hvordan man bedst kan indrette og gennemføre EU's markedsovervågning med det formål at få mindsket antallet af produkter på markedet, der ikke er sikre og ikke overholder reglerne. Målet er at beskytte borgerne og samtidig fastholde det høje sikkerhedsniveau, der kræves i sektorlovgivningen.

Forbrugere og retsvæsen

17.

Den Europæiske Forbrugerdagsorden*

Lovgivningsmæssigt/Ikke-lovgivningsmæssigt

Denne dagsorden skal indeholde en strategisk vision for forbrugerpolitikken baseret på princippet om forbrugerindflydelse gennem sikkerhed, information og oplysning, klageadgang og domstolsadgang, i overensstemmelse med principperne for en social markedsøkonomi. Den skal omfatte alle de forbrugerrelaterede initiativer, som denne Kommission fremlægger (2. kvartal 2012).

Udvikling

18.

Aftalen om oversøiske landes og territoriers associering

Lovgivningsmæssigt

Rådets afgørelse 2001/822/EF af 27. november 2001 om de oversøiske landes og territoriers associering med EF udløber den 31. december 2013 og skal afløses af en ny afgørelse.

19.

Social beskyttelse i udviklingspolitikken

Ikke-lovgivningsmæssigt

De kombinerede virkninger af den globale finansielle og økonomiske krise og den vedvarende ikke-inklusive vækst har øget erkendelsen af, at udviklingspolitikken også skal omfatte social beskyttelse. Social beskyttelse er altafgørende for at opnå inklusiv vækst og nå milleniumudviklingsmålene. Formålet med denne meddelelse vil være at få udviklet nogle omfattende politiske rammer med henblik på at støtte effektive ordninger vedrørende social beskyttelse i partnerskabslande.

20.

Meddelelse om civilsamfundet og de lokale myndigheder

Ikke-lovgivningsmæssigt

Meddelelsen vil primært tage udgangspunkt i resultaterne af den strukturerede dialog om et effektivt udviklingspartnerskab. Konsultationerne gav mulighed for dialog med en lang række traditionelle og nye aktører på udviklingsområdet. Målet er at etablere nogle opdaterede referencerammer for EU's støtte til civilsamfundet og de lokale myndigheder på udviklingsområdet. Karakteren af partnerskabet mellem disse udviklingsaktører og EU skal fastlægges i denne politikmeddelelse i lyset af EU's nye strategi.

Digital dagsorden

21.

Paneuropæisk ramme for elektronisk identifikation, autentificering og underskrift *

Lovgivningsmæssigt

Der er tale om forslag til lovgivning, som tager sigte på at øge tilliden til og lette elektroniske transaktioner, bl.a. gennem gensidig anerkendelse af elektronisk identifikation og autentificering overalt i EU og elektronisk underskrift (2. kvartal 2012).

22.

Delt anvendelse af frekvenser

Ikke-lovgivningsmæssigt

Meddelelsen skal indeholde en beskrivelse af forvaltningsmodellen for delt anvendelse af frekvenser og modellens rolle i balancen mellem forskellige modeller. Meddelelsen vil give et overblik over den nuværende brug af delt anvendelse af frekvenser, lighederne og forskellene i forhold til andre forvaltningsmodeller, fordelene og gevinsterne ved modellen samt de udfordringer, der skal tages op.

23.

Europæisk strategi for internetsikkerhed

Lovgivningsmæssigt/Ikke-lovgivningsmæssigt

Formålet med initiativet vil være at beskrive de største risici og udfordringer samt de økonomiske og geopolitiske muligheder, sammenligne med den "bevidsthed" eller politiske opmærksomhed, der er om spørgsmålet i tredjelande, beskrive de væsentlige ting, der står på spil, eller problemer, der skal tackles, vurdere igangværende eller planlagte tiltag, hvis og når de findes, men også fremhæve de områder, hvor der er behov for flere EU-tiltag.

24.

Frekvensressourcer med henblik på mere effektiv produktion og distribution af energi

Ikke-lovgivningsmæssigt

Intelligente energinet og intelligente målesystemer er potentielt et område, hvor en harmonisering af anvendelsen af frekvensressourcer i hele EU kan være en meget stor fordel for de europæiske forbrugere. I initiativet overvejes en harmonisering af frekvensressourcerne for intelligente energinet og intelligente målesystemer i hele EU på grundlag af undersøgelser til opnåelse af bedre viden på dette område, så man kan beslutte, hvilke foranstaltninger der skal iværksættes for at opfylde behovene, og hvorvidt det er nødvendigt med dedikerede frekvenser, eller om det vil være tilstrækkeligt med fælles frekvenser.

25.

Digital dagsorden for Europa - de næste skridt

Ikke-lovgivningsmæssigt

Efter det andet fællesmøde om den digitale dagsorden og resultattavlen for 2012 skal man ved midtvejsevalueringen se på strategiske prioriteter for de resterende to år i den digitale dagsorden for Europa.

Økonomiske og monetære anliggender

26.

De offentlige finanser i ØMU i 2012

Ikke-lovgivningsmæssigt

Meddelelsen om de offentlige finanser i ØMU i 2012 skal sammenfatte de politiske konsekvenser/udfordringer, der peges på i den årlige rapport om de offentlige finanser. Rapporten gennemgår den finanspolitiske udvikling i EU's medlemsstater og tager aktuelle spørgsmål op vedrørende udformningen af finanspolitikken og den finanspolitiske overvågning i EU.

Uddannelse, kultur og ungdomsanliggender

27.

Nyt syn på færdigheder på baggrund af Europa 2020

Ikke-lovgivningsmæssigt

Meddelelsen skal indeholde politiske henstillinger til medlemsstaterne vedrørende grundlæggende færdigheder, iværksættervirksomhed, it-kundskaber, mediekundskaber og flersprogethed for at nå EU's benchmark med hensyn til at øge færdighederne inden for læsning, matematik og naturvidenskab. Det drejer sig om at fremme beskæftigelsesegnetheden, konkurrenceevnen og den interkulturelle dialog og støtte de tværgående centrale kompetencer i politikker for livslang læring.

Beskæftigelse, sociale anliggender og inklusion

28.

Beskæftigelsespakke:

(1) En beskæftigelsesskabende genopretning

Ikke-lovgivningsmæssigt

Paraplymeddelelse for beskæftigelsespakken med Kommissionens bidrag til en vækstfremmende og beskæftigelsesskabende økonomisk genopretning med afsæt i flagskibsinitiatverne i Europa 2020 (især "En dagsorden for nye kvalifikationer og nye job" og "Unge på vej") og konklusionerne fra den årlige vækstoversigt 2012.

29.

(2) Særlig flexicurity-pakke

Ikke-lovgivningsmæssigt

Der er tale om en meddelelse om den rolle, flexicurity-poltikker kan spille i den nuværende økonomiske kontekst. Den kommer til at indeholde konkrete forslag om styrkelse af de forskellige komponenter i flexicurity med det formål at imødegå de udfordringer, Europa står over for, mindske segmenteringen på arbejdsmarkederne og lette jobskifte.

30.

(3) Reform af den europæiske arbejdsformidling EURES og dens retsgrundlag

Lovgivningsmæssigt/
Ikke-lovgivningsmæssigt

Formålet med forslaget er at: 1) skabe bedre adgang til beskæftigelsesmuligheder og fremme jobskabelse ved at etablere Eures som et udvælgelses- og ansættelsesværktøj til støtte for arbejdskraftens bevægelighed i hele Europa, 2) udvide Eures til at omfatte den nye ordning "Dit første Eures-job" og 3) afspejle EU-Domstolens retspraksis vedrørende arbejdsanvisning, der er et område, som skal åbnes for private arbejdsanvisninger, samtidig med at antallet af Eures-partnere udvides. Dette kan indebære en revision af forordning nr. 1612/1968.

31.

Grønbog om omstrukturering og økonomisk tilpasning

Ikke-lovgivningsmæssigt

Denne grønbog vil indkredse succesrige erfaringer med og politikker for omstrukturering og tilpasning til forandringer med det formål at fremme beskæftigelse, vækst og konkurrenceevne. Den skal bl.a. bygge på aktuelt input fra Kommissionen, arbejdsmarkedets parter, medlemsstaterne og mange andre aktører. Målet er at se med nye øjne på disse spørgsmål i lyset af den lære, man kunne drage af den økonomiske afmatning.

32.

Sundhed og sikkerhed

Ikke-lovgivningsmæssigt

Denne meddelelse skal bygge på den aktuelle strategi og den endelige evaluering af den, især i relation til a) fremme af sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen på EU-plan, især med indførelse af nationale strategier herfor og koordination af medlemsstaternes politikker, b) bedre gennemførelse af EU-lovgivningen og c) fremme af sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen gennem støtte til medlemsstaternes bestræbelser med europæiske kampagner og bevidstgørelsestiltag.

33.

Indføjelse af søfarende i flere EU-direktiver om arbejdsret

Lovgivningsmæssigt

Formålet med forslaget er at give søfolk samme eller tilsvarende arbejdstagerrettigheder som arbejdstagere på land. Flere direktiver vedrørende arbejdsret omfatter på nuværende tidspunkt ikke søfolk. Formålet med ændringerne, der omfatter flere direktiver, vil være at sikre et tilsvarende beskyttelsesniveau, samtidig med at der tages hensyn til de særlige omstændigheder og økonomiske forhold i denne sektor.

34.

Beskyttelse af supplerende pensionsrettigheder for personer, der skifter job

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at få afsluttet forhandlingerne om Kommissionens forslag fra 2005, der blev ændret i 2007. Formålet med forslaget vil navnlig være at tage fat på problemet med optjeningsperioder (ansættelsesforholdets varighed, inden man uigenkaldeligt opnår pensionsrettigheder).

35.

Sociale trepartstopmøder

Lovgivningsmæssigt

Formålet med dette initiativ er at revidere Rådets afgørelse 2003/174/EF på baggrund af Lissabontraktaten og Europa 2020-strategien

36.

Arbejdskraftens frie bevægelighed inden for Unionen

Lovgivningsmæssigt/Ikke- lovgivningsmæssigt

Formålet med dette initiativ er at forbedre håndhævelsen af Rådets forordning (EØF) nr. 1612/1968 (som kodificeret ved forordning (EU) nr. 492/2011) om arbejdskraftens frie bevægelighed inden for Unionen. Det vil fjerne de eksisterende hindringer for EU-arbejdstageres bevægelighed ved at forbedre håndhævelsen af de rettigheder, der følger af EU-lovgivningen, og give information og juridisk støtte til migranter, som oplever diskrimination på grund af nationalitet.

37.

Børnefattigdom (soft law)

Lovgivningsmæssigt

Der er tale om en henstilling til støtte for EU's og medlemsstaternes bestræbelser på at tackle børnefattigdom. Den skal opstille fælles principper for en effektiv politisk indsats på følgende nøgleområder: støtte til familier (forældrenes adgang til arbejdsmarkedet, indkomststøtte), bistand (pasningsordninger, uddannelse, sundhed, bolig, sociale ydelser) og inddragelse i samfundet.

Energi

38.

Nuklear sikkerhed*

Lovgivningsmæssigt

Efter opfordring fra Det Europæiske Råd og efter en grundig gennemgang af de eksisterende regler med alle interessenter vil der blive fremsat forslag om forbedring af lovgivningen om nuklear sikkerhed (3. kvartal 2012).

39.

Strategi for vedvarende energi

Ikke-lovgivningsmæssigt

Med afsæt i energikøreplan 2050 bliver der tale om at foreslå politiske foranstaltninger, der kan fremskynde udviklingen af vedvarende energi. Dette initiativ skal kobles sammen med drøftelserne om udformningen af elektricitetsmarkedet og den løbende infrastrukturpolitik, herunder også de eksterne aspekter.

40.

Det indre energimarked

Ikke-lovgivningsmæssigt

Der er tale om at gøre status over udviklingen i gennemførelsen af det indre marked i energisektoren inden udgangen af 2014, tilskynde medlemsstaterne til at øge bestræbelserne ved at understrege fordelene for borgerne og erhvervslivet, og indkredse et eventuelt behov for yderligere foranstaltninger for at sikre, at målet nås.

41.

CO2-opsamling og -lagring

Ikke-lovgivningsmæssigt

Analysen af den nuværende situation viser, at demonstrationsprogrammet er blevet forsinket trods en betydelig arbejdsindsats. Det politiske oplæg vil analysere mulighederne for at udfase anlæg, der uformindsket anvender fossilt brændsel.

Udvidelse, udvikling og naboskabspolitik

42.

Årlig udvidelsespakke 2012

Ikke-lovgivningsmæssigt

Rådet har anmodet Kommissionen om løbende at gøre status over kandidatlandene og de potentielle kandidatlande. Kommissionens strategipapir gør det muligt for Rådet at fastlægge de vigtigste strategiske retningslinjer for udvidelser ved udgangen af hvert år. Udvidelsespakken vil også omfatte overvågning af Kroatien forud for landets tiltrædelse af EU.

43.

Støtte til bæredygtig forandring i overgangssamfund

Ikke-lovgivningsmæssigt 

Denne meddelelse, der skal bygge på de hidtidige erfaringer i udvidelsesprocessen, vil se på, hvordan EU kan hjælpe med til at bane vej for bæredygtig stabilitet i samfund, der har gennemgået større økonomiske, sociale og politiske reformer. Der vil blive fokuseret på nabolande og andre relevante udviklingslande og i særdeleshed på spørgsmål i forbindelse med udvikling af en inklusiv politisk proces, et aktivt civilsamfund og styrkelse af alle politiske aktører samt de økonomiske politikker, der er nødvendige for en bæredygtig, beskæftigelsesskabende vækst.

44.

Pakken om den europæiske naboskabspolitik og det østlige partnerskab

Ikke-lovgivningsmæssigt

Den Højtstående Repræsentant og Kommissionen er af Rådet blevet anmodet om i 2012 at aflægge beretning om gennemførelsen af de forslag, der var indeholdt i meddelelsen om en revision af den europæiske naboskabspolitik af 25.5.2011. Pakken skal omfatte en meddelelse om hovedtrækkene i udviklingen og de strategiske retningslinjer for det kommende år, en særskilt meddelelse med en køreplan for det østlige partnerskab og en række bilag, herunder landerapporter om de partnere, der er gået med i en handlingsplan.

Miljø

45.

Sikring af Europas vandressourcer*

Lovgivningsmæssigt/
Ikke-lovgivningsmæssigt 

Der er tale om at vurdere gennemførelsen og resultaterne af den nuværende vandpolitik for at få indkredset lakuner og mangler og sikre, at vandpolitikken kan yde sit bidrag til køreplanen for et ressourceeffektivt Europa. (4. kvartal 2012).

46.

Nagoyaprotokollen om biologisk mangfoldighed (international ordning vedrørende adgang til genetiske ressourcer og andel i fortjenesten - ABS): Gennemførelse af ABS-protokollen

Lovgivningsmæssigt/
Ikke-lovgivningsmæssigt 

Disse initiativer er led i den indledende proces, der skal føre til EU's undertegnelse og ratifikation af en international traktat om adgang til genetiske ressourcer og andel i fortjenesten. Undertegnelse og ratifikation af ABS-protokollen vil blive efterfulgt af en meddelelse om, hvordan Kommissionen vil søge at gennemføre ABS-protokollen i EU via lovgivningsmæssige og øvrige foranstaltninger.

47.

Revision af direktivet om vurdering af virkninger på miljøet (VVM-direktivet)

Lovgivningsmæssigt

Det overordnede formål er at forbedre miljøbeskyttelsen på nationalt plan ved at sikre en mere ensartet og effektiv anvendelse af principperne om miljøvurdering og sikre sammenhæng med de relevante internationale forpligtelser.

48.

Invasive fremmede arter

Lovgivningsmæssigt

Formålet med det nye specifikke lovgivningsinitiativ skal være at råde bod på den manglende politik vedrørende invasive fremmede arter og sikre, at der etableres en omfattende EU-ramme for, hvordan man effektivt sætter ind over for problemet. Hovedformålet er at begrænse invasive fremmede arters negative virkninger for den biologiske mangfoldighed i EU.

49.

7. miljøhandlingsprogram

Lovgivningsmæssigt/Ikke-lovgivningsmæssigt

Formålet med dette initiativ er at fastlægge prioriteter inden for rammerne af EU 2020-strategien i lyset af, at de miljømæssige udfordringer bliver mere og mere systemiske, og at modvirke den fortsatte nedbrydning af miljøet, jf. rapporterne fra Det Europæiske Miljøagentur i 2010 og SOER ("Det europæiske miljø - status og fremtidsudsigter").

50.

Strategi for hormonforstyrrende stoffer

Ikke-lovgivningsmæssigt

Tilvejebringelse af en fyldestgørende politisk ramme for at sikre, at både mennesker og miljøet i EU kan nyde godt af en tilfredsstillende høj beskyttelse mod de risici, der er forbundet med hormonforstyrrende stoffer (eksogene stoffer eller blandinger, der ændrer det endokrine systems funktion(er) og som følge deraf har en negativ indvirkning på helbredet). 

Miljø og industri

51.

Gennemgang af REACH

Ikke-lovgivningsmæssigt

Denne gennemgang skal føre frem til konklusioner om a) medlemsstaternes erfaringer, hvordan REACH-forordningen har fungeret, status i gennemførelsen og brugen af forsøgsmetoder og strategier uden brug af dyr samt finansiering af udvikling og evaluering af alternative forsøgsmetoder, b) hvilken lære, der kan drages, især med hensyn til omkostninger og administrative byrder og andre virkninger for innovation. Der bliver desuden tale om at gennemgå anvendelsesområdet og potentielle overlapninger med anden EU-lovgivning om kemikalier samt en gennemgang af Det Europæiske Kemikalieagentur.

Europæiske statistikker

52.

Europæiske statistikker om demografiske forhold

Lovgivningsmæssigt

Formålet med dette forslag til forordning er at fastlægge en fælles ramme for udvikling, udarbejdelse og formidling af europæiske statistikker om befolkning, vigtige begivenheder og nettomigration.

Udenrigspolitiske instrumenter

53.

Regulering af handelen med visse varer, der kan anvendes i forbindelse med dødsstraf, tortur eller visse former for grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf

Lovgivningsmæssigt

Med dette initiativ foreslås det at ændre forordning (EF) nr. 1236/2005 efter en gennemgang som svar på opfordringer fra medlemsstaterne, medlemmer af Europa-Parlamentet og ngo'er.

Sundhed og forbrugerpolitik

54.

Revision af direktivet om fremstilling, præsentation og salg af tobaksprodukter

Lovgivningsmæssigt

Der er tale om at tage højde for den seneste udvikling inden for tobaksprodukter ved at opdatere direktiv 2001/37/EF med henblik på at få løst spørgsmålene vedrørende det indre marked og se på nye produkter og mærkning.

55.

Pakke om innovation på sundhedsområdet::

(1) Fremme af innovation inden for medicinsk udstyr til gavn for patienter, forbrugere og sundhedsfagligt personale

Ikke-lovgivningsmæssigt

Meddelelsen skal dreje sig om behovet for yderligere at forbedre de lovgivningsmæssige rammer for at fremme innovation inden for medicinsk udstyr på baggrund af nye udviklingstendenser (som f.eks. en aldrende befolkning, ikt osv.). Der vil også blive taget hensyn til de seneste relevante rådskonklusioner.

(2) Medicinsk udstyr

Lovgivningsmæssigt

Formålet med forslaget er at sikre, at rammebestemmelserne fortsat fremmer innovation inden for sektoren, samtidig med at patientsikkerheden garanteres. Rammebestemmelserne skal tilpasses de tekniske og videnskabelige fremskridt, omfatte mere præcise og enkle regler og indeholde bestemmelser om de nødvendige instrumenter til forvaltning på EU-plan. Dette er blevet nødvendigt på grund af den stigende efterspørgsel på markedet efter kombinationsprodukter. Målet er at opnå et højere sundhedsmæssigt beskyttelsesniveau for alle europæiske patienter og brugere, styrke Europas førerposition vedrørende innovation på området og få det indre marked og den internationale samhandel til at fungere mere gnidningsløst.

(3) Medicinsk udstyr til in vitro-diagnostik

Lovgivningsmæssigt

Se ovenfor.

56.

Kliniske forsøg til fremme af klinisk forskning og innovation i lægemiddelsektoren

Lovgivningsmæssigt

Formålet med forslaget om en revision af direktivet om kliniske forsøg (2001/20/EF) er at øge omfanget af viden og innovation inden for klinisk forskning. De spørgsmål, der sandsynligvis vil blive taget fat på, er nedbringelse af de administrative forsinkelser, løsning af problemerne med divergerende beslutninger inden for EU og strømlining af rapporteringsprocedurerne.

57.

Dyre- og plantesundhedspakke:

(1) Styrkelse af fødevarekæden - en moderniseret og forenklet retlig ramme

Ikke-lovgivningsmæssigt

Meddelelsen vil fokusere på de vigtigste elementer i den nye lovgivningspakke om dyresundhed, plantesundhed og planteformeringsmateriale samt kontrolforanstaltninger i disse sektorer, og det er hensigten at modernisere, forenkle og strømline reglerne, så man bedre kan nå målene i lovgivningen og styrke innovation og konkurrenceevne i de pågældende økonomiske sektorer.

(2) Lovgivning om dyresundhed

Lovgivningsmæssigt

Formålet med forslaget er at tilvejebringe en mere risikobaseret tilgang til bestemmelser vedrørende dyresundhed og fjerne de administrative byrder i forbindelse med flytning af dyr, en enklere og mere fleksibel reguleringsstruktur for dyresundhed i EU og bedre sikkerhed med større fokus på sygdomsforebyggelse, hvilket vil resultere i færre økonomiske tab som følge af sygdomsudbrud.

(3) Offentlig kontrol i hele fødevarekæden

Lovgivningsmæssigt

Formålet med forslaget om en revision af forordning (EF) nr. 882/2004 er at forenkle og strømline den eksisterende retlige ramme med henblik på at forbedre effektiviteten af den offentlige kontrol i medlemsstaterne i hele fødevarekæden, samtidig med at aktørernes byrde minimeres. En mere effektiv anvendelse af kontrolressourcerne vil medvirke til at forhindre kriser og samtidig begrænse de dermed forbundne omkostninger for de virksomheder, der følger reglerne, og sikre lige vilkår. Dette berører også direktiv 96/23/EF, 97/78/EF og 91/496/EØF.

(4) EU's lovgivning om plantesundhed

Lovgivningsmæssigt

Formålet med forslaget er at forenkle, strømline og øge gennemsigtigheden og omkostningseffektiviteten. Plantepassene til intern flytning af planter vil blive forenklet, hvilket vil skabe et mere gennemsigtigt og stabilt system for planteavlerne. Bedre importkontrol vil styrke beskyttelsen mod, at der kommer nye skadedyr og sygdomme ind fra tredjelande, hvilket tidligere har medført, at EU's planteavlere er blevet yderligere belastet med hensyn til skadedyrskontrol, eller at der er voldt skade på det naturlige miljø.

(5) Handel med frø og formeringsmaterialer til fremme af innovation vedrørende frø

Lovgivningsmæssigt

Formålet med initiativet er at fremme innovation og forsøge at reducere de generelle administrative byrder og indføre fleksibilitet i lovgivningen med henblik på globalisering, specialisering og udvikling af nye anvendelsesområder for landbrugsprodukter, samtidig med at der sker ændringer i samfundets forventninger til samspillet mellem landbruget og det naturlige miljø. Det er hensigten at modernisere og forenkle lovgivningen ved at erstatte 12 direktiver om frø og planteformeringsmateriale med én enkelt retsakt.

58.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets gebyrer og effektivitet (EFSA)

Lovgivningsmæssigt

Der er tale om at revidere forordning 178/2002 for at forbedre EFSA's effektivitet. Det kan bl.a. indebære indførelse af gebyrer for behandling af ansøgninger om markedsføringstilladelser fra industrien (for ydelser, der ikke anses for at være af offentlig interesse).

Indre anliggender

59.

Næste generation af grænsekontrollen:

(1) Ind- og udrejsesystem*

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at fastlægge ind- og udrejsesystemets formål, funktion og opgaver og definere vilkårene og procedurerne for registrering, lagring og brug af ind- og udrejsedata angående tredjelandsborgere, der passerer EU's ydre grænser (2. kvartal 2012).

(2) Program for registrerede rejsende (RTP)*

Lovgivningsmæssigt

Det drejer sig om at fastlægge formål, funktion og opgaver for dette program og for et system med registrerede rejsende og give Kommissionen og det agentur, der har ansvaret for driften af de store it-systemer, mandat til at etablere og forvalte programmet og systemet og opstille procedurer og vilkår for gennemgang af en anmodning og udveksling af data mellem medlemsstaterne om registrerede rejsende (2. kvartal 2012).

(3) Ændring af Schengen-grænsekodeksen*

Lovgivningsmæssigt

Det drejer sig om at tilpasse Schengen-grænsekodeksen til forordningen om programmet for registrerede rejsende og ind- og udrejsesystemet. (2. kvartal 2012)

60.

Udvikling af en politik vedrørende en europæisk ordning for uddannelse af retshåndhævelsespersonale

Ikke-lovgivningsmæssigt

Formålet med yderligere EU-politiuddannelse er at fremme en ægte europæisk retshåndhævelseskultur ved at tilbyde europæiske uddannelsesordninger til alle de involverede.

61.

Rammer for administrative foranstaltninger såsom indefrysning af pengemidler tilhørende personer, der er mistænkt for terroraktiviteter i EU (artikel 75)

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at fastlægge en ramme for administrative foranstaltninger med hensyn til kapitalbevægelser og betalinger, f.eks. indefrysning af pengemidler, finansielle aktiver eller økonomiske gevinster, der tilhører, ejes eller besiddes af fysiske eller juridiske personer, grupper og ikke-statslige enheder, som forbindes med terroraktiviteter i EU. Denne ramme vil udgøre et grundlag, hvorpå Rådet efter forslag fra Kommissionen kan træffe beslutninger.

62.

Bekæmpelse af internetkriminalitet i Europa

Ikke-lovgivningsmæssigt

Dette initiativ tager sigte på at øge EU's kapacitet til at bekæmpe internetkriminalitet. Der er tale om at opdatere EU-borgerne, medlemsstaterne og Europa-Parlamentet om, hvad der skal til for at sikre en effektiv imødegåelse af internetkriminalitet.

63.

EU-strategi for bekæmpelse af menneskehandel

Ikke-lovgivningsmæssigt

Det overordnede formål med dette initiativ er at få formuleret en helhedspolitik, hvorved man kan forfølge de vigtigste mål om markant at forebygge og begrænse fænomenet menneskehandel, retsforfølge de kriminelle og beskytte ofrene bedre.

64.

En juridisk og teknisk ramme for et europæisk system til sporing af finansiering af terrorisme (TFTS)

Lovgivningsmæssigt

Med dette initiativ vil der blive indført en helt ny europæisk tilgang til bekæmpelse af terrorisme og finansieringen deraf via centraliseret indsamling og analyse af finansielle data, og der vil blive skabt mulighed for at videregive mere målrettede data til de amerikanske myndigheder ifølge EU-US-TFTP-aftalen.

65.

Revision af EU's lovgivning om lagring af data

Lovgivningsmæssigt

Denne revision skal foretages på grundlag af evalueringen af direktivet om lagring af data. Man vil dermed sikre, at de kompetente myndigheder har hurtig adgang til de telekommunikationsoplysninger, der er helt afgørende for bekæmpelsen af kriminalitet, tilvejebringe passende begrænsninger vedrørende lagring af data og beskytte mod unødige krænkelser af privatlivets fred og personoplysninger, fjerne unødvendige hindringer for, at det indre marked kan fungere gnidningsløst, og sikre en ensartet godtgørelse til telekommunikationsindustrien i hele EU for omkostningerne i forbindelse med lagring af data.

66.

Oprettelse af Den Europæiske Politienhed - Europol

Lovgivningsmæssigt

Artikel 88 i TEUF indeholder et nyt retsgrundlag for Europol.

67.

Pakke vedrørende kritiske infrastrukturer i EU:

(1) Revision af det europæiske program for beskyttelse af kritiske infrastrukturer (EPCIP) og forslag til et opdateret program

Lovgivningsmæssigt/ Ikke-lovgivningsmæssigt

Dette program blev først foreslået af Kommissionen i en meddelelse herom fra 2006. Programmet gennemgås løbende, og der vil blive fremlagt forslag til en opdatering af det.

(2) Indkredsning og udpegelse af kritiske infrastrukturer i Europa

Lovgivningsmæssigt

Ændring af direktiv 2008/114 om indkredsning og udpegning af europæisk kritisk infrastruktur og vurdering af behovet for at beskytte den bedre.

68.

Udkast til forhandlingsdirektiver for visumlempelsesaftaler og tilbagetagelsesaftaler med visse sydlige Middelhavslande inden for rammerne af den dialog om migration, mobilitet og sikkerhed, der skal tilvejebringes med disse lande

Lovgivningsmæssigt

Dette initiativ skal støtte og tilskynde til reformer, som partnerskabslandene kan påbegynde, og som vil give borgerne mulighed for større mobilitet i retning af EU's medlemsstater, samtidig med at man tager fat om roden til migrationsstrømmene.

69.

Indrejse for tredjelandsstatsborgere med henblik på videnskabelig forskning, studier, elevudveksling, ulønnet erhvervsuddannelse eller volontørtjeneste

Lovgivningsmæssigt

Formålet med dette initiativ er at øge EU's generelle tiltrækningskraft som centrum for forskning, studier, elevudveksling, erhvervsuddannelse og volontørtjeneste. Formålet er yderligere at lette udvekslingen med tredjelandsstatsborgere inden for uddannelse og erhvervsuddannelse samt kulturområdet og gøre betingelserne for deres indrejse, ophold og mobilitet inden for EU mere gennemsigtige og effektive. Dette initiativ vil indebære en ændring af Rådets direktiv 2004/114/EF og 2005/71/EF.

Humanitær bistand og krisestyring

70.

Oprettelse af et europæisk volontørkorps for humanitær bistand (EVHAC)

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at fastlægge nogle rammer for unge europæeres fælles bidrag til EU's humanitære bistandsaktiviteter. De indledende tiltag i 2011 og fremefter vil være med til at klarlægge alle mulighederne.

Erhvervsliv og iværksættervirksomhed

71.

Indregistrering af motorkøretøjer, som tidligere var indregistreret i en anden medlemsstat

Lovgivningsmæssigt

Det overordnede politiske mål et at bringe det indre marked til at fungere bedre ved at fjerne hindringer for frie varebevægelser, fri udveksling af tjenesteydelser og arbejdskraftens frie bevægelighed, der skyldes forskelle i administrative formaliteter og krav til indregistrering af motorkøretøjer, som tidligere var indregistreret i en anden medlemsstat.

72.

Industripolitik i sikkerhedsindustrien

Ikke-lovgivningsmæssigt

Etablering af et stærkt indre marked i sikkerhedssektoren ved at mindske markedsfragmenteringen, styrke de industrielle strukturer og forbedre konkurrenceevnen for EU's sikkerhedssektor på verdensplan.

De vidt forskellige fremgangsmåder i medlemsstaterne har ført til, at der er etableret forskellige sikkerhedsmarkeder.

73.

Konklusioner fra CARS 21-gruppen på højt plan

Ikke-lovgivningsmæssigt

Vurdering af de politiske anbefalinger fra CARS 21-gruppen på højt plan i dens endelige rapport og tilkendegivelse af, hvordan Kommissionen agter at reagere herpå.

74.

Ajourføring og gennemgang af fremskridtene med den integrerede industripolitik i globaliseringens tidsalder

Ikke-lovgivningsmæssigt

Kommissionen vil gennemgå gennemførelsen af Europa 2020-flagskibsinitiativet vedrørende industripolitik og ajourføre de centrale initiativer med henblik på at sikre en hurtigere overgang til en mere bæredygtig, inklusiv og ressourceeffektiv økonomi og et dynamisk industrigrundlag. Ved midtvejsevalueringen vil der blive taget hensyn til det økonomiske opsving, nyopståede udfordringer og den flerårige finansielle ramme.

75.

Industripolitik i rumindustrien

Ikke-lovgivningsmæssigt

Under hensyntagen til rumindustriens strategiske betydning, dens afhængighed af offentlige midler (både til forskning og udvikling samt salg) og den tiltagende globale konkurrence på det kommercielle marked, redegøres der i meddelelsen for, hvordan man kan forbedre rammebetingelserne for Europas rumindustri med henblik på at styrke branchens konkurrenceevne og bidrage til en afbalanceret udnyttelse af kapaciteter i Europa.

76.

Centrale støtteteknologier (KET)

Ikke-lovgivningsmæssigt

På baggrund af anbefalingen fra gruppen på højt plan vil der blive fremlagt forslag om en koordineret ramme for KET for at sikre kontinuitet i hele forsknings-, udviklings- og innovationsforløbet, herunder overførsel af anvendelsesklar teknologi og fremme af globalt konkurrencedygtige miljøvenlige systemer.

77.

Europæisk mærke for kvalitetsturisme

Lovgivningsmæssigt

Formålet med et sådant mærke vil være at fremme konkurrenceevne og bæredygtighed i den europæiske turistsektor ved skabe øget gennemsigtighed og sammenhæng i kvalitetsvurderingen af turistydelser, øge forbrugernes tillid og anerkende turistprodukter af høj kvalitet.

Institutionelle anliggender

78.

Politiske partier på europæisk plan og reglerne for deres finansiering

Lovgivningsmæssigt

Formålet med at revidere forordningen fra 2004/2003 er at etablere en europæisk juridisk status for politiske partier på EU-plan.

79.

Forberedelse af et forslag om solidaritetsklausulen

Ikke-lovgivningsmæssigt

Dette initiativ vil følge op på den såkaldte solidaritetsklausul (artikel 222, stk. 3), der fastsætter, at hvis en medlemsstat udsættes for et terrorangreb eller er offer for en naturkatastrofe eller en menneskeskabt katastrofe, skal Unionen og dens medlemsstater handle solidarisk og komme den til undsætning. Ifølge TEUF skal Kommissionen og EU's Højtstående Repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik fremlægge et fælles forslag herom. 

Indre marked og tjenesteydelser

80.

Investorbeskyttelse: Ændring af UCITS-direktivet, bl.a. reglerne om depositarfunktioner, ledelsesaflønningspolitik og administrative sanktioner*

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at ændre UCITS-direktivet (om institutter for kollektiv investering i omsættelige værdipapirer - 'UCITS V' 2009/65/EF) for at (i) sikre en solid investorbeskyttelse, (ii) yderligere styrke effektiviteten på EU's indre marked inden for investeringsfonde og (iii) sikre, at UCITS-lovgivningen ikke hæmmer den finansielle stabilitet på markedet. Mere konkret drejer det sig på det operationelle plan om at tilvejebringe egnede løsninger for depositarer og aflønningspolitik (2. kvartal 2012).

81.

Den grå banksektor

Ikke-lovgivningsmæssigt

I årets anden halvdel vil der blive udsendt en meddelelse om "shadow banking" i lyset af arbejdet i G20.

82.

Investorbeskyttelse: PRIPs (investorinformation om komplekse investeringsprodukter forud for kontraktindgåelse)*

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at sikre en ensartet, høj investorbeskyttelse i EU-lovgivningen, med ens spilleregler for udbydere og distributører af investeringsprodukter til private investorer og øget effektivitet i grænseoverskridende forretninger (1. kvartal 2012).

83.

Opfølgning af ydelsestjekket i servicesektoren: Uddybning af det indre marked for tjenesteydelser*

Ikke-lovgivningsmæssigt

Efter de "ydelsestjek" og det andet arbejde, der er udført (f.eks. vurderingen af lovregulerede aktiviteter, krav angående kapitalejerskab og retlig form samt forsikringskrav) tager dette initiativ sigte på at få indkredset og foreslå de foranstaltninger, der er nødvendige for at få fjernet de resterende hindringer for, at det indre marked i servicesektoren kan fungere efter hensigten (2. kvartal 2012).

84.

Kollektiv rettighedsforvaltning: Musikrettigheder - onlinemusik*

Lovgivningsmæssigt

Dette initiativ har et dobbelt sigte - for det første at sikre et vist forvaltnings- og gennemsigtighedsniveau i alle forvaltningsselskaber og for det andet at få indført konkrete regler om licensering af musik for at fremme det digitale indre marked og give forbrugerne overalt i EU adgang til flere grænseoverskridende tjenester (1. kvartal 2012)

85.

Det indre marked og pensionsfonde: Arbejdsmarkedsorienterede pensionskasser*

Lovgivningsmæssigt

Formålet med en revision af direktivet om arbejdsmarkedsorienterede pensionskasser er at skabe lige vilkår i forhold til Solvens II og fremme grænseoverskridende aktiviteter på området. Det skal hjælpe med til at klare de udfordringer, den demografiske aldring og den offentlige gæld stiller os overfor (3. kvartal 2012).

86.

Revision af direktivet om forsikringsformidling (IMD)

Lovgivningsmæssigt

Formålet med revisionen er at forbedre harmoniseringen, retssikkerheden og præcisionen med hensyn til definitioner og samtidig undgå de eksisterende vanskeligheder med at anvende det nuværende direktiv på nationalt plan.

87.

Revision af forordningen om EF-varemærker og af direktivet om harmonisering af den nationale varemærkelovgivning

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at opgradere, strømline og modernisere både EU-forordningen og EU-direktivet, hvor det er relevant, og at etablere et udvidet samarbejde mellem Kontoret for Harmonisering i Det Indre Marked (Harmoniseringskontoret) og de nationale varemærkestyrelser med det formål at gøre varemærkesystemet i Europa som helhed mere effektivt og ensartet.

88.

Initiativ vedrørende virksomheders offentliggørelse af ikke-finansielle oplysninger

Lovgivningsmæssigt/ Ikke-lovgivningsmæssigt

Forslaget tager sigte på at forbedre gennemsigtigheden af virksomheders ikke-finansielle oplysninger, samtidig med at man undgår at forøge de administrative byrder.

89.

Online-spil i det indre marked

Ikke-lovgivningsmæssigt

Meddelelsen herom er en opfølgning af grønbogen om online-spil og skal give en omfattende evaluering af høringssvarene og indkredse 1) de centrale udfordringer med hensyn til sameksistensen af nationale reguleringsmodeller inden for det indre marked og 2) de initiativer, der skal iværksættes på nationalt plan og EU-plan.

90.

Håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder

Lovgivningsmæssigt

Hovedformålet vil være at tilpasse direktivet (2004/48/EF) til udfordringerne i dag for at sikre, at de intellektuelle ejendomsrettigheder kan beskyttes effektivt og ensartet i EU, især i et digitalt miljø. Der er adskillige punkter i direktivet, som skal præciseres, for at man kan nå frem til en ensartet fortolkning og håndhævelse.

91.

Direktiv om værdipapirlovgivning

Lovgivningsmæssigt

Hovedformålet er at reducere afvigelserne mellem medlemsstaternes nationale lovgivninger om dematerialiserede værdipapirer og dermed yde et vægtigt bidrag til forenklingen af finansmarkedsaktiviteterne og den retlige sikkerhed.

92.

Slutafregning

Lovgivningsmæssigt

Slutafregning ("close-out netting") er et væsentligt risikoformindskende redskab, hvormed man kan reducere modpartskreditrisikoen, fordi man opnår højere prioritet end usikrede kreditorer over for den ikke-misligholdende modpart i tilfælde af insolvens. Formålet er at øge retssikkerheden og sikkerheden ved bi- og multilaterale slutafregningsaftaler, men også som led i EU's regelsæt for krisestyring i finanssektoren (jf. KOM(2010) 579) at bemyndige de nationale myndigheder til at indføre midlertidig suspension af rettighederne vedrørende slutafregning.

93.

Initiativ vedrørende procedurer for fjernelse af ulovligt indhold på internettet

De vigtigste politiske mål er at medvirke til, at det digitale indre marked fungerer godt, medvirke til at bekæmpe ulovligheder på internettet, sikre gennemsigtighed, effektivitet, proportionalitet og overholdelse af de grundlæggende rettigheder vedrørende procedurer for fjernelse af ulovligt indhold ("notice and takedown procedures"), sikre en velafvejet og gennemførlig tilgang i forhold til de pågældende procedurer med fokus på grundlæggende rettigheder og følgevirkningerne for innovation og vækst.

94.

Forsikringsgarantiordninger

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at sikre, at der findes forsikringsgarantiordninger i alle medlemsstater, og at de overholder nogle minimumskrav med hensyn til udformning.

95.

Tredje direktiv om bekæmpelse af hvidvaskning af penge

Lovgivningsmæssigt

En revision af de internationale standarder er i gang og vil efter planen være færdig i slutningen af februar 2012. Kommissionens egen gennemgang er også påbegyndt, og efter planen vil der blive fremlagt en rapport i starten af 2012. Det er nødvendigt hurtigt at gennemføre de internationale standarder, så snart de er indført i EU's lovgivning.

96.

Ændring af direktivet om finansielle konglomerater (FICOD II) (2002/87/EF)

Lovgivningsmæssigt

Efter beslutningen i G20's Financial Stability Board i januar 2010 om at undersøge mulighederne for regulering af moderselskaberne i finansielle konglomerater forpligter Kommissionen sig via aftaler og anbefalinger på G20-niveau til at håndhæve tilsynsmyndighedernes greb om moderselskaberne i de komplekse finansielle koncerner, som i dag for det meste er ikke-regulerede holdingselskaber. Kapitalkravene og Solvens II samt de dermed forbundne bestemmelser i finanssektoren, der f.eks. gælder for UCITS og AIFM, og frem for alt krisestyringsrammerne, kan blive meget mere effektive, hvis moderenheden udtrykkeligt gøres ansvarlig for at opfylde alle krav på en ensartet måde på konglomeratniveau og på tværs af de mange regulerede enheder i gruppen.

Retlige anliggender, grundlæggende rettigheder og EU-borgerskab

97.

Fremme af romaernes integration - første rapport fra Kommissionen

Ikke-lovgivningsmæssigt

Den første årsrapport vil være en evaluering af de nationale strategier for romaernes integration, som medlemsstaterne skal forelægge Kommissionen senest den 31. december 2011.

98.

Særlig beskyttelse i straffesager for mistænkte eller tiltalte, som er sårbare

Lovgivningsmæssigt

Formålet med dette initiativ er at sikre, at der i straffesager i hele EU udvises særlig opmærksomhed over for mistænkte eller tiltalte, som ikke kan forstå eller følge med i retssagernes forløb eller betydning, hvilket f.eks. kan skyldes vedkommendes alder eller psykiske eller fysiske tilstand.

99.

Minimumsregler for gerningsindholdet i strafbare handlinger i forbindelse med ulovlig narkotikahandel og straffene herfor

Lovgivningsmæssigt

Formålet med at give medlemsstaterne mulighed for at bekæmpe ulovlig narkotikahandel mere effektivt og fremme en fælles EU-tilgang til narkotikahandel gennem en harmonisering af lovovertrædelser og sanktioner ved at afhjælpe de mangler, som viste sig ved den vurdering, der i 2009 blev foretaget af rammeafgørelse 2004/757/RIA, og erstatte dette instrument med en ny afgørelse.

100.

Udveksling af oplysninger, risikovurdering og kontrol med nye psykoaktive stoffer

Lovgivningsmæssigt

Formålet med forslaget om at ændre Rådets afgørelse 2005/387/RIA af 10. maj 2005 er at forbedre vurderingsprocessen og nogle af de proceduremæssige skridt på baggrund af de indhøstede erfaringer og konstaterede begrænsninger med dette lovgivningsmæssige instrument i de tre foregående år.

101.

Europæisk lov om tilgængelighed: forbedring af tilgængeligheden af varer og tjenesteydelser i det indre marked

Lovgivningsmæssigt

Forslag til direktiv om forbedring af markedet for varer og tjenesteydelser, som er tilgængelige for personer med handicap og ældre mennesker, på grund af en "design for alle"-tilgang. Dette erhvervsvenlige initiativ vil også omfatte bindende tiltag til fremme af indkøb og harmonisering af tilgængelighedsstandarder.

102.

Mere ligelig kønsfordeling i børsnoterede virksomheders bestyrelser (soft law)

Lovgivningsmæssigt

Som led i ligestillingsstrategien skal der vedtages en henstilling, som tager sigte på at fremme en mere ligelig kønsfordeling i virksomhedsbestyrelser. Ligestilling mellem kønnene er ikke blot en af de grundlæggende rettigheder, men også af afgørende betydning for EU's vækst og konkurrenceevne.

103.

Pakkerejser, pakkeferier og pakketure

Lovgivningsmæssigt

Formålet med forslaget er at tage Rådets direktiv 90/314/EØF op til revision og modernisere de nuværende regler til beskyttelse af forbrugere, der køber pakkerejser, især på internettet, og lette køb af pakkerejser i andre medlemsstater.

104.

Reform af Eurojusts struktur

Lovgivningsmæssigt

Formålet med dette initiativ er at udvikle og styrke Eurojusts funktionsmåde og fastlægge regler for inddragelse af Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter i evalueringen af Eurojusts aktiviteter.

105.

Erstatning til ofre for forbrydelser

Lovgivningsmæssigt

Kommissionens forslag til revision af direktiv 2004/80/EF har til formål at sikre, at ofre for forbrydelser får en rimelig og passende erstatning i alle medlemsstater, hvilket bidrager til at fremme den gensidige tillid medlemsstaterne imellem. Forslaget vil tage udgangspunkt i en omfattende undersøgelse af alle erstatningsmæssige aspekter for at finde frem til de eksisterende hindringer, deres oprindelse og mulige løsninger.

106.

Forældelsesfrister for grænseoverskridende trafikulykker

Lovgivningsmæssigt/Ikke-lovgivningsmæssigt

Formålet med dette initiativ er at skabe større retlig sikkerhed for borgerne om forældelsesfrister i forbindelse med grænseoverskridende trafikuheld.

107.

E-Justice

Lovgivningsmæssigt

Dette initiativ skal styrke e-justice-projektet som et middel til at fremme vækst og retlig sikkerhed i EU's indre marked. E-justice tager sigte på at understøtte retspolitikken ved hjælp af informations- og kommunikationsteknologien for at forbedre og strømline oplysningerne om retlige forhold i EU, fremme adgangen til klage og domstolsprøvelse overalt i medlemsstaterne og fremme det retlige samarbejde og de retlige procedurer.

108.

Alternativ konfliktløsning mellem virksomheder (B2B)

Lovgivningsmæssigt

Denne foranstaltning skal være et supplement til Kommissionens lovgivningsforslag om alternativ behandling af tvister for forbrugerne med en ordning, der er tilpasset tvister mellem virksomheder. Fremme af alternativ konfliktløsning vil forbedre tilliden blandt SMV'er til at handle på tværs af grænserne og vil få det indre marked til at fungere bedre.

109.

Konkursbehandling

Lovgivningsmæssigt

Revision af konkursdirektivet ((EF) 1346/2000), bl.a. med hensyn til koncerner og virksomheder, med henblik på at øge effektiviteten af behandlingen af grænseoverskridende konkurser.

110.

Gensidig anerkendelse af civile dokumenter:

(1) Gensidig anerkendelse af virkningerne af visse civilstandsdokumenter 

Lovgivningsmæssigt

Forslaget skal dreje sig om gensidig anerkendelse af virkningerne af visse civilstandsdokumenter (f.eks. fødsels-, adoptions-, navne- og dødsattester).

111.

(2) Dispensering for krav om legalisering af dokumenter mellem medlemsstater

Lovgivningsmæssigt

Opfølgning på grønbogen om fri bevægelighed for dokumenter, dokumenter om civilstand, ægte dokumenter og forenkling af lovgivningen. Forslag om dispensering fra krav om legalisering af dokumenter mellem medlemsstater.

Retlige anliggender, forbrugere og konkurrencepolitik

112.

En EU-ramme for kollektiv klage- og søgsmålsadgang

Endnu ikke afklaret

Dette initiativ skal følge op på alt det arbejde, Kommissionen har udført angående kollektiv klageadgang på EU-plan.

Maritime anliggender og fiskeri

113.

Fastlæggelse af en ramme for maritim fysisk planlægning

Lovgivningsmæssigt

Det skal sikres, at medlemsstaterne tilvejebringer en stabil, pålidelig og fremtidsorienteret integreret planlægningsramme med henblik på at optimere anvendelsen af havarealer til gavn for den økonomiske udvikling og havmiljøet, og der skal i den sammenhæng anvendes en fælles tilgang for at lette maritim fysisk planlægning på tværs af landegrænserne. Det ligger endnu ikke fast, hvilken initiativtype - muligvis et direktiv - der bliver tale om.

114.

Blå vækst: bæredygtig vækst for have og kystområder

Ikke-lovgivningsmæssigt

Kommissionen vil bygge på en igangværende undersøgelse om bæredygtig vækst og beskæftigelse i traditionelle, nye og fremtidige maritime sektorer på basis af en innovativ brug af hav- og kystressourcer som drivkraft for innovation og konkurrenceevne.

Beskyttelse af EU's finansielle interesser

115.

Beskyttelse af EU's finansielle interesser, bl.a. via strafferetten*

Lovgivningsmæssigt

Dette initiativ er den lovgivningsmæssige opfølgning af meddelelsen om beskyttelse af EU's finansielle interesser, bl.a. via strafferetten, på grundlag af artikel 325, stk. 4, i TEUF (3. kvartal 2012).

116.

Styrkelse af beskyttelsen af euroen mod falskmøntneri med strafferetlige sanktioner

Lovgivningsmæssigt

Dette initiativ kan tage udgangspunkt i og træde i stedet for rammeafgørelse 2000/383/RIA. Formålet vil være at øge beskyttelsen af euroen ved at tilvejebringe en mere effektiv straffelovgivning og mere effektive procedurer samt bedre kontrol med EU-reglernes overholdelse i medlemsstaterne. Borgerne bør sikres en tilstrækkelig beskyttelse mod eurosvindel og falskmøntneri ved hjælp af strafferetlige sanktioner.

117.

Gensidig bistand mellem medlemsstaternes administrative myndigheder og mellem disse og Kommissionen for at sikre en korrekt anvendelse af told- og landbrugsbestemmelserne

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at forenkle og afklare lovgivningen, gøre den lettere tilgængelig og opnå besparelser, da forordning 515/97 og Rådets afgørelse 2009/917/RIA af 30. november 2009 om brug af informationsteknologi på toldområdet til dels omhandler de samme spørgsmål.

Regionalpolitik

118.

Fremtidig strategi for regionerne i den yderste periferi

Ikke-lovgivningsmæssigt

Meddelelse om den fremtidige strategi for regionerne i den yderste periferi efter de fælles memoranda fra regionerne og medlemsstaterne "Regionerne i den yderste periferi frem til år 2020" og flere andre bidrag fra parterne.

Forskning og innovation

119.

Ramme for det europæiske forskningsrum

Lovgivningsmæssigt/
Ikke-lovgivningsmæssigt

Denne ramme skal danne grundlag for at skabe sammenhæng i den strategiske politik og samordning mellem EU og medlemsstaterne med det formål at øge effektiviteten i det europæiske forskningssystem ved bedre at udnytte potentialet for grænseoverskridende synergier og komplementaritet (f.eks. forskermobilitet og karriereforløb, grænseoverskridende aktiviteter i organisationer, der udfører og finansierer forskning, forskningsinfrastruktur, videnformidling og samarbejde med tredjelande).

120.

Status for "Innovation i EU 2012" - fremskyndelse af ændringer

Ikke-lovgivningsmæssigt

Denne meddelelse vil være det næste skridt i retning af at fremme vækst og beskæftigelse via innovation. Meddelelsen vil også indeholde følgende politiske forslag: detaljeret fastlæggelse af den nye indikator for hurtigtvoksende, innovative virksomheder med en sammenlignende vurdering af innovationsresultaterne i medlemsstaterne, opfølgning af "Innovation i EU"-forpligtelser, hvor der ikke er sket fremskridt, samt et forslag om at integrere innovation i EU's politikker.

121.

Styrkelse af og fokus på internationalt samarbejde inden for forskning og innovation

Ikke-lovgivningsmæssigt

Europa skal engagere sig på et mere strategisk niveau med hensyn til at samarbejde om videnskab, teknologi og innovation med sine vigtigste partnere for at øge ekspertiseniveauet og fremme erhvervslivets konkurrenceevne, håndtere de globale samfundsmæssige udfordringer og støtte udenrigspolitikken. Meddelelsen vil redegøre nærmere for målsætningerne, kriterierne og de operationelle principper for gennemførelse, forbedring og målretning af EU's tiltag med hensyn til internationalt samarbejde inden for EFSR for forskning og innovation.

Beskatning og toldunion

122.

God regeringsførelse i relation til skattely*

Ikke-lovgivningsmæssigt

Initiativet skal tage sigte på at få udviklet en styrket strategi til beskyttelse af EU mod de udfordringer, lidet samarbejdsvillige jurisdiktioner uden for EU stiller os overfor (bl.a. i relation til skattely og skattetænkning) (4. kvartal 2012).

123.

Narkotikaprækursorer

Lovgivningsmæssigt

I Kommissionens rapport (KOM(2009) 709) blev der fokuseret på risikoen ved lægemidler indeholdende narkotikaprækursorer. Rådet anmodede i maj 2010 Kommissionen om at fremsætte forslag om lovgivningsmæssige ændringer. Initiativet vil indebære en ændring af forordning (EF) 273/2004.

124.

Fjernelse af dobbeltbeskatning på udlodning af udbytte, der udbetales på tværs af grænserne til porteføljeinvestorer

Lovgivningsmæssigt/
Ikke-lovgivningsmæssigt

Løsninger på de dobbeltbeskatningsproblemer, der skyldes opkrævning af kildeskat af udbytte, der betales på tværs af grænserne til porteføljeinvestorer.

125.

Status for toldunionen

Ikke-lovgivningsmæssigt

Samlet vurdering af, hvordan toldunionen fungerer, og hvilke udfordringer og muligheder der er for at sikre det indre marked og beskytte borgerne. På baggrund af de mangler og behov, man når frem til i denne analyse, vil der ved vurderingen blive peget på fremtidige toldinitiativer med det formål yderligere at øge den værdi, som toldunionen tilfører det indre marked.

126.

Bilbeskatning

Ikke-lovgivningsmæssigt

Formålet er at tage fat på dobbeltbeskatning og andre problemer i grænseoverskridende situationer.

127.

En hurtig reaktionsmekanisme til bekæmpelse af momssvig

Lovgivningsmæssigt

Nylige erfaringer har vist, at EU's kapacitet til at reagere ikke er hurtig nok, når man står over for pludselige og omfattende tilfælde af momssvig i visse medlemsstater. Der er indtil nu givet undtagelser til enkelte medlemsstater for at standse denne form for svig i de berørte sektorer, men proceduren for, hvordan undtagelserne bliver givet, er ikke fleksibel nok til at sikre en hurtig og effektiv reaktion. Den foreslåede nye mekanisme for, hvordan man indfører undtagelsesforanstaltninger - den hurtige reaktionsmekanisme - vil øge hastigheden markant, når man skal løse disse problemer. Det endelige mål er at modarbejde planer om omfattende svig, inden de begynder at få betydelig indvirkning på statsbudgetterne.

Handel

128.

Rapport om handels- og investeringshindringer

Ikke-lovgivningsmæssigt

Rapport til Det Europæiske Råd om de væsentligste hindringer for markedsadgang for europæiske eksportører og investorer i tredjelande med henblik på at opstille strategier for, hvordan man fjerner hindringerne.

Transport

129.

Jernbanepakke:

(1) Adgang til jernbanemarkedet*

Lovgivningsmæssigt

Yderligere liberalisering af jernbanesektoren (indenlandsk passagerbefordring) forudsætter en tilpasning af de gældende regler om adgang til jernbanemarkedet (1. jernbanepakke med senere ændringer) samt relevante ændringer i forordningen om offentlig personbefordring med jernbane (EF1370/2007), bl.a. med hensyn til obligatorisk udbud ved indgåelse af kontrakter herom. Dette initiativ skal også sikre ikke-diskriminerende adgang til jernbaneinfrastrukturer, herunder jernbanerelaterede tjenester, især via strukturel adskillelse mellem infrastrukturforvaltning og transportvirksomhed (unbundling). Det skal følges op af en meddelelse om jernbanemarkedets organisation og ikke-diskriminerende adgang til jernbaneinfrastrukturer.

(2) Det Europæiske Jernbaneagentur (ERA)*

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at styrke ERA's rolle inden for jernbanesikkerhed, især agenturets tilsyn med de sikkerhedsforanstaltninger, der træffes af nationale sikkerhedsmyndigheder, og en gradvis harmonisering af dem. Initiativet tager desuden sigte på at få indført én fælles typegodkendelse for køretøjer og en fælles sikkerhedscertificering for jernbanevirksomheder. Det vil eventuelt indebære en tilpasning af sikkerheds- og interoperabilitetsdirektiverne (2004/49 og 2008/57) (4. kvartal 2012).

130.

Ren energi til transport:

En alternativ brændstofstrategi

Lovgivningsmæssigt/ Ikke-lovgivningsmæssigt

I denne hvidbog lægges der vægt på behovet for at bryde transportsystemets afhængighed af olie. Hensigten med dette initiativ er at fremskynde udbredelsen af alternativ transport, herunder de fornødne standarder for udstyr og lagringssystemer, på det europæiske marked. Hvidbogen vil omhandle mulige EU-tiltag med henblik på at sætte gang i anvendelsen af alternative brændstoffer i EU og give erhvervslivet offentlige virksomheder og forbrugerne et klart og sammenhængende indtryk af markedstendenserne for transportsystemer, hvor der gøres brug af alternative brændstoffer.

131.

Flypassagerers rettigheder:

Boardingafvisning, store forsinkelser og aflysninger af flyafgange

Lovgivningsmæssigt

Denne revision af forordning (EF) nr. 261/2004 skal beskytte flypassagerernes rettigheder ved at sikre, at passagererne får tilstrækkelig information og hjælp samt om nødvendigt kompensation for alle slags driftsforstyrrelser og bortkommet/beskadiget bagage. Det skal øge den retlige sikkerhed og sikre en rimelig og forholdsmæssig afpasset byrdefordeling i særlige situationer, som flyselskabet ikke har noget ansvar for (force majeure), også via en bedre fordeling af de økonomiske omkostninger. Den skal følges op af et initiativ om flyselskabers ansvar ved flybefordring af passagerer og deres bagage.

Kommende initiativer i 2013

Titel

Initiativtype

Formål

Landbrug

Økologisk landbrug

Lovgivningsmæssigt

Revision af basisretsakten om økologisk landbrug efter de drøftelser med Europa-Parlamentet og medlemsstaterne, der skal foregå på grundlag af rapporten fra 2011 (rapport til Rådet om anvendelse af Rådets forordning (EF) nr. 834/2007/EF om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 2092/91).

Ny EU-skovbrugsstrategi

Ikke-lovgivningsmæssigt

Den nuværende EU-skovbrugsstrategi blev indført som en rådsresolution i 1998 (1999/C 56/01). Formålet med initiativet er at vurdere, hvorvidt strategien stadig svarer til de nuværende behov og den nuværende politiske kontekst, og foreslå en ny strategi under hensyntagen til de udfordringer, som er dukket op siden vedtagelsen af den nuværende strategi, især klimaændringerne og EU's politik inden for vedvarende energi.

Klimatiltag

EU-tilpasningsstrategi

Ikke-lovgivningsmæssigt

Medlemsstaterne berøres af de negative konsekvenser af klimaændringerne, hvilket påvirker økonomien og miljøet betydeligt. Med denne strategi vil EU være forberedt på at håndtere de fremtidige virkninger af klimaændringerne. Der vil blive fokuseret på tiltag med en EU-merværdi. Hovedformålet er at styrke videnbasen om tilpasning til klimaændringerne og udvikle en hensigtsmæssig ramme for EU's tilpasningspolitik.

Strategi for reduktion af tunge erhvervskøretøjers CO2-emission

Lovgivningsmæssigt/Ikke-lovgivningsmæssigt

Dette initiativ er en reaktion på problemet med de stigende CO2-emissioner fra tunge erhvervskøretøjer. Det generelle formål er at reducere disse emissioner på en omkostningseffektiv måde. Dette vil være en opfølgning af den europæiske strategi om rene og effektive køretøjer og hvidbogen om transport (KOM(2011) 144).

Konkurrence

Initiativ vedrørende materielle statsstøtteregler: Revision af den generelle gruppefritagelsesforordning på statsstøtteområdet

Lovgivningsmæssigt

Da den nuværende generelle gruppefritagelsesforordning udløber ved udgangen af 2013, skal der foretages en revision. Desuden skal revisionsprocessen for adskillige retningslinjer vedrørende statsstøtte i forbindelse med EU-2020 (forskning, udvikling og innovation, risikovillig kapital, miljø) tilpasses revisionen af den generelle gruppefritagelsesforordning. Efter 2013 kan man forestille sig en yderligere konsolidering af retningslinjerne (generelle retningslinjer for statsstøtte). På grundlag af en ændring af Rådets bemyndigelsesforordning (EF) nr. 994/98 (jf. listen for 2012) kan gruppefritagelsesforordningens anvendelsesområdet muligvis udvides.

Revision af forordningen om de minimis-statsstøtte

Lovgivningsmæssigt

De minimis-støtte udgør et fleksibelt instrument, hvormed man kan give meget begrænsede støttebeløb. Kommissionens forordning om de minimis-statsstøtte omfatter små støttebeløb, der ikke udgør statsstøtte som omhandlet i artikel 107, stk. 1, i TEUF, fordi de ikke påvirker samhandelen og konkurrencen, og som derfor ikke er omfattet af anmeldelsespligten. Den nuværende tekst udløber i december 2013.

Gennemgang af rammebestemmelserne for statsstøtte til forskning, udvikling og innovation (FUI)

Ikke-lovgivningsmæssigt

Det reviderede FUI-regelsæt trådte i kraft i 2007. Regelsættet er til hjælp for de medlemsstater, der ønsker at anvende statsstøtte som et supplerende instrument til fremme af forskning, udvikling og innovation. Regelsættet skal tages op til revision senest i 2013.

Digital dagsorden

På vej mod en EU-strategi for "cloud computing"

Ikke-lovgivningsmæssigt

Meddelelsen vil komme ind på flere aspekter af den nuværende lovgivningsramme, der blev udarbejdet under hensyntagen til mindre krævende applikationer. "Cloud computing" rejser navnlig specifikke problemstillinger i forbindelse med beskyttelse og lagring af data, regler for lovvalg og ansvar samt forbrugerbeskyttelse. Aspekter vedrørende interoperabilitet, standardisering og portabilitet af data og applikationer vil også blive taget op.

Uddannelse, kultur og ungdomsanliggender

Internationalisering af videregående uddannelser

Ikke-lovgivningsmæssigt

Et stigende antal videregående uddannelsesinstitutioner optager studerende fra lande uden for EU, udveksler studerende, medarbejdere og viden og er involveret i internationalt akademisk og forskningsmæssigt samarbejde. Meddelelsen vil omhandle internationaliseringsstrategien for EU's videregående uddannelsessektor. I en verden, hvor den indbyrdes afhængighed bliver stadig større, går en strategisk handlemåde i forhold til de globale udfordringer ud på, at EU satser på partnerskaber inden for videregående uddannelser, hvormed man kan skabe forsknings- og undervisningskapacitet og give universiteterne beføjelser som forvaltere af vidensoverførsel.

Unge på vej (soft law)

Lovgivningsmæssigt

Der er tale om foranstaltninger under flagskibsinitiativet "Unge på vej", som skal gøre alle unge i aldersgruppen 13-30 år, der er bosat i Europa, mere mobile og få dem inddraget i samfundet. Det skal bygge på eksisterende kort, som allerede giver de unge fordele på mange forskellige områder (rejser, kultur, varer, bolig osv.). Eksisterende kort, der opfylder EU-kvalitetskriterierne, kunne få tildelt et særligt EU-mærke.

Beskæftigelse, sociale anliggender og inklusion

Beskyttelse af arbejdstagerne mod risici for under arbejdet at være udsat for kræftfremkaldende stoffer eller mutagener

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at gennemgå de nugældende retsregler (direktiv 2004/37/EF) med henblik på at fastsætte acceptable niveauer for risikoen for kræft, forbedre risikostyringen og vurdere, om direktivets anvendelsesområde skal udvides til at omfatte nye risikofaktorer og stoffer, som er giftige for reproduktionen.

Samordning af sociale sikringsordninger

Lovgivningsmæssig

Første revision af forordning (EF) nr. 883/2004 og 987/2010, siden de trådte kraft i maj 2010, som supplement eller tilpasning til bestemmelserne på grundlag af de første år af gennemførelsen.

Meddelelse om langvarig pleje

Ikke-lovgivningsmæssigt

Efter arbejdsdokumentet fra Kommissionens tjenestegrene i 2011 og drøftelser med Udvalget for Social Beskyttelse vil Kommissionen fremlægge retningslinjer for en politik til imødegåelse af det stigende behov for langvarig pleje.

Energi

Energiteknologier i en fremtidig europæisk energipolitik

Ikke-lovgivningsmæssigt

Meddelelsen vil indeholde en kortlægning af de mulige roller, energiteknologier kan spille med hensyn til at nedbringe afhængigheden af fossile brændstoffer, udvikle en helhedsorienteret tilgang til fremme af den energiteknologiske udvikling ifølge energi 2050-visionen og styrke synergien mellem medlemsstaterne og Europa-Kommissionen i forbindelse med udarbejdelse af en energipolitik ved at fremme konvergens og samarbejde mellem innovationsprogrammer på nationalt plan og EU-plan.

Energieffektivitet

Ikke-lovgivningsmæssigt

Opfølgning af forslag fra juni 2011 med udgangspunkt i det nuværende arbejde med energikøreplan 2050 og opstilling af generelle retningslinjer for energieffektivitet frem til 2020 og derefter.

Udvidelse og europæisk naboskabspolitik

Årlig udvidelsespakke 2013

Ikke-lovgivningsmæssigt

Rådet har anmodet Kommissionen om løbende at gøre status over kandidatlandene og de potentielle kandidatlande. Kommissionens strategipapir gør det muligt for Rådet at fastlægge de vigtigste strategiske retningslinjer for udvidelser ved udgangen af hvert år.

Miljø

Gennemgang af luftkvalitetspolitikken

Lovgivningsmæssigt/
Ikke-lovgivningsmæssigt

Vurdering af gennemførelsen og resultaterne af den nuværende luftforurenings- og luftkvalitetspolitik - forslag til revision af direktiverne om luftkvalitet og nationale emissionslofter (NEC).

Sundhed og forbrugerpolitik

Brug af kloningsteknikker i fødevareproduktionen

Lovgivningsmæssigt

Dette initiativ er en opfølgning af Kommissionens rapport om kloning af dyr til fødevareproduktion fra 2010 efter opfordringer til at afklare lovgivningen om kloning af dyr i det indre marked.

Udgifter på veterinærområdet

Lovgivningsmæssigt

Formålet med en revision af Rådets afgørelse 90/424/EF er at udvikle en omkostnings- og ansvarsfordelingsordning, der er harmoniseret på EU-plan, inden for rammerne af den nye EU-lovgivning om dyresundhed, der i øjeblikket er ved at blive udarbejdet.

Indre anliggender

EU-indvandringskodeks

Lovgivningsmæssigt

Konsolidering af al lovgivning på indvandringsområdet med udgangspunkt i lovlig migration, og hvor man om nødvendigt udvider de eksisterende bestemmelser i Stockholmprogrammet.

Meddelelse om tilbagesendelsespolitik + rapport om gennemførelsen af tilbagesendelsesdirektivet

Ikke-lovgivningsmæssigt

Meddelelsen vil være en statusopgørelse, hvor man vurderer de fremskridt, der er sket til dato med hensyn til at udvikle en fælles EU-politik for tilbagesendelse, og fremsætter nogle konkrete planer om, hvordan politikken yderligere kan fremmes og udvikles.

Industri og iværksættere

Bedre gennemførelse af det indre marked i motorkøretøjssektoren.

Lovgivningsmæssigt

Det overordnede politiske mål er at konsolidere og styrke det indre marked i motorkøretøjssektoren ved at sikre, at der er tilvejebragt alle nødvendige rammer for en effektiv og ensartet gennemførelse og håndhævelse af rammelovgivningen om typegodkendelse af motorkøretøjer.

Indre marked og tjenesteydelser

Rimelig kompensation for fysiske personers reproduktion af beskyttede værker til privat brug

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at få indført regler for en rimelig kompensation, der sikrer rettighedshaverne et passende vederlag uden at skabe hindringer på det indre marked for elektroniske medier og udstyr.

Betalingstjenester i det indre marked

Lovgivningsmæssigt

Formålet med revisionen af direktiv 2007/64/EF er at skabe et integreret, konkurrencedygtigt, effektivt og brugervenligt marked for betalinger i Europa.

Betalinger på tværs af landegrænserne i EU

Lovgivningsmæssigt

Ved revisionen af forordning (EF) nr. 924/2009 vil der blive fokuseret på de problemstillinger, der er omhandlet i artikel 15. Imidlertid kan den igangværende integration af EU's marked for betalinger, ændringer af direktivet om betalingstjenester (PSD), der samtidig er ved at blive behandlet af Kommissionen, og vedtagelse af forordningen om overgangen til det fælleseuropæiske betalingsområde (SEPA) også medføre væsentlige ændringer i teksten til forordning (EF) nr. 924/2009. Formålet er at etablere et integreret, konkurrencedygtigt, effektivt og brugervenligt marked for betalinger i Europa.

Opfølgning af grønbogen: På vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Lovgivningsmæssigt/Ikke-lovgivningsmæssigt

Integrationen af det europæiske marked for elektroniske detailbetalinger er et af de prioriterede punkter på den digitale dagsorden, navnlig i forbindelse med det digitale indre marked. Formålet med opfølgningen af grønbogen er at få etableret et mere konkurrencedygtigt, effektivt, innovativt og sikkert marked for betalinger i Europa.

Mulig ramme for krisestyring og løsning for andre finansielle institutioner end banker

Lovgivningsmæssigt/Ikke-lovgivningsmæssigt

Efter en rapport om behovet for et krisestyringssystem for andre finansielle institutioner end banker (centrale modparter (CCP'er), forsikringsselskaber, hedgefonde osv.), der bliver offentliggjort inden udgangen af 2011, vil der evt. blive foreslået lovgivning med henblik på at give beføjelser og redskaber til myndighederne, så de kan håndtere kriser i andre finansielle institutioner end banker.

Retlige anliggender, grundlæggende rettigheder og EU-borgerskab

Forordning om EU-hotline for forsvundne børn

Lovgivningsmæssigt

Dette initiativ er en opfølgning på meddelelsen om 116-hotlinenummeret i 2010, og formålet er at sikre, at det fungerer efter hensigten i alle medlemsstaterne.

Europæisk aftaleret inden for forsikringsydelser

Lovgivningsmæssigt

Formålet er at fremme grænseoverskridende handel med visse finansielle produkter (især forsikringer) ved at udvikle europæiske aftaleretlige regler inden for finansielle tjenesteydelser.

Gensidig anerkendelse af rettighedsfrakendelser

Lovgivningsmæssigt

Formålet med dette initiativ er at sikre gensidig anerkendelse af rettighedsfrakendelser pålagt ved retsafgørelser i straffesager, således at man kan fuldbyrde sådanne foranstaltninger i andre medlemsstater end domslandet.

Retshjælp i straffesager

Lovgivningsmæssigt

I dette initiativ vil der blive fastlagt fælles minimumsbestemmelser for at sikre, at mistænkte og tiltalte i straffesager har krav på retshjælp lige fra tiltalen til retssagens afslutning eller en appelsag.

Høring af de europæiske arbejdsmarkedsparter vedrørende revisionen af direktivet om ligeløn

Ikke-lovgivningsmæssigt

I betragtning af de vedvarende store kønsbestemte lønforskelle i Europa (ca. 18 %) vil Kommissionen høre de europæiske arbejdsmarkedsparter om en ajourføring af EU's lovgivning om gennemførelse af princippet om ligeløn.

Anden fase i høringerne af de europæiske arbejdsmarkedsparter om forening af arbejds-, familie- og privatliv

Ikke-lovgivningsmæssigt

Alt efter udfaldet af høringerne fremsætter Kommissionen muligvis forslag om foranstaltninger med det dobbelte formål at øge beskæftigelsesgraden blandt kvinder (da kvinder bærer hovedansvaret for pasning af børn og andre familiemedlemmer) og tackle de demografiske udfordringer.

Europæisk informationssystem vedrørende strafferegistre for så vidt angår dømte tredjelandsstatsborgere (ECRIS-TCN).

Lovgivningsmæssigt

Formålet med dette initiativ er at oprette et register over tredjelandsstatsborgere, der har fået en dom ved en domstol i medlemsstaterne.

Domstolskompetence, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager og sager om forældreansvar

Lovgivningsmæssigt

Efter en vurdering af anvendelsen af forordning (EF) nr. 2201/2003 skal denne retsakt ændres, og der skal fastlægges nogle fælles minimumsstandarder for anerkendelse af afgørelser om forældreansvar med henblik på at afskaffe eksekvaturprocedurerne for disse afgørelser.

Grønbog om eventuel udvidelse af proceduremæssige minimumsrettigheder

Ikke-lovgivningsmæssigt

Grønbog om, hvorvidt der skal gøres mere med hensyn til de proceduremæssige minimumsrettigheder for tiltalte og mistænkte ud over de rettigheder, der er omfattet af de tidligere lovgivningsforslag (i køreplanen for proceduremæssige rettigheder).

Forkyndelse i medlemsstaterne af retslige og udenretslige dokumenter i civile og kommercielle sager (forkyndelse af dokumenter)

Lovgivningsmæssigt

Ved revision af forordning (EF) nr. 1393/2007 vil der især være fokus på effektiviteten i de fremsendende og modtagende instanser og på, hvordan man i praksis effektuerer en anmodning om at fremsende en anmodning om forkyndelse. Der kan også blive tale om at indføre fælles minimumsstandarder. Dette initiativ vil også ophæve Rådets forordning (EF) nr. 1348/2000.

Grønbog om minimumsstandarderne for civile retssager og nødvendig opfølgning

Ikke-lovgivningsmæssigt

Overholdelse af visse standarder og proceduremæssige garantier er en forudsætning for samarbejde hen over grænserne i civile retssager. De eksisterende europæiske retsakter vedrørende disse spørgsmål er hverken fuldstændige eller sammenhængende. Grønbogen skal være et oplæg til drøftelse om indførelse af fælles minimumsstandarder for civile retssager i EU.

Rapport om unionsborgerskab 2013: fremskridt hen imod en fjernelse af hindringerne for unionsborgernes rettigheder

Ikke-lovgivningsmæssigt

Hensigten med denne rapport er at vurdere fremskridtene hen imod en sikring af effektiv udøvelse af unionsborgernes rettigheder via gennemførelse af de tiltag, der blev bebudet i rapporten om unionsborgerskab i 2010, og at indkredse yderligere foranstaltninger med henblik på endeligt at fjerne de resterende hindringer for, at unionsborgerne kan nyde godt af deres rettigheder.

Rapport om unionsborgernes og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område

Ikke-lovgivningsmæssigt

Formålet med denne rapport vil være at fremlægge en samlet oversigt over, hvordan direktiv 2004/38/EF gennemføres i national lovgivning og gennemføres i alle medlemsstaterne. Der vil være en generel vurdering af konsekvenserne af direktivets bestemmelser, og der vil blive peget på mulige forbedringer.

Maritime anliggender og fiskeri

Bevarelse af fiskeressourcer ved hjælp af tekniske foranstaltninger til beskyttelse af marine organismer

Lovgivningsmæssigt

Formålet med dette forslag er at udvikle en ny ramme for tekniske foranstaltninger for Atlanterhavet og Nordsøen efter reformen af den fælles fiskeripolitik (CFP) for at sikre beskyttelse af marine biologiske ressourcer og reduktion af fiskeriaktiviteters indvirkning på fiskebestande og marine økosystemer. Formålet er at forenkle og samle, men også efter behov forbedre effektiviteten af de eksisterende tekniske foranstaltninger, navnlig dem, der er fastlagt i Rådets forordning (EF) nr. 850/98 og de forskellige ændringer deraf, samt andre tekniske foranstaltninger, som også er nævnt i Rådets forordning (EF) nr. 1288/2009, og de genopretningsplaner, der findes på nuværende tidspunkt.

Hvidbog om farvandsovervågning

Ikke-lovgivningsmæssigt

Denne meddelelse vil være en statusopgørelse over de fremskridt, der er gjort, og indeholde forslag til yderligere tiltag. Den vil også omfatte en kortlægning af de finansielle konsekvenser ved at etablere en fælles ramme for informationsudveksling.

Integration af farvandsovervågning: gennemførelse af en fælles ramme for informationsudveksling, herunder de finansielle aspekter

Ikke-lovgivningsmæssigt

Denne meddelelse vil være en statusopgørelse over de fremskridt, der er gjort, og indeholde forslag til yderligere tiltag. Den vil også omfatte en kortlægning af de finansielle konsekvenser ved at etablere en fælles ramme for informationsudveksling.

Udarbejdelse eller revision af langsigtede planer for visse bestande og fiskeriet efter disse bestande (planer for flere arter)

Lovgivningsmæssigt

Disse planer for flere arter vil omfatte en del fiskebestande, der er fanget med de samme fiskerimetoder og i det samme område. Udgangspunktet vil være bestemmelserne i den reformerede fælles fiskeripolitik.

Beskyttelse af EU's finansielle interesser 

Beskyttelse af EU's finansielle interesser - styrkelse af de administrative og strafferetlige procedurer, herunder gensidig bistand

Lovgivningsmæssigt

Regler om informationsudveksling, gensidig bistand og indsamling af dokumenter i det omfang, dette ikke allerede er omfattet af 2012-initiativet om beskyttelse af de finansielle interesser, jf. artikel 325, stk. 4, i TEUF.

Etablering af en europæisk anklagemyndighed (EPPO) til beskyttelse af EU's finansielle interesser

Lovgivningsmæssigt

Formålet med dette initiativ er at opstille rammen og betingelserne for etablering af en europæisk anklagemyndighed, der skal have fokus på at beskytte EU's finansielle interesser.

Regionalpolitik - beskæftigelse, social anliggender og inklusion - landbrug og udvikling i landdistrikter - maritime anliggender og fiskeri

Partnerskabskontrakter med medlemsstaterne

Lovgivningsmæssigt

Der er tale om partnerskabskontrakter mellem Kommissionen og hver medlemsstat, som fastlægger partnernes forpligtelser på nationalt og regionalt plan samt Kommissionens forpligtelser. De skal bindes sammen med målene i Europa 2020-strategien og de nationale reformprogrammer. Disse partnerskabskontrakter skal med støtte fra fondene inden for samhørighedspolitikken, politikken for udvikling i landdistrikter og maritim- og fiskeripolitikken tilvejebringe en helhedstilgang for territorial udvikling, med mål, strategiske investeringer og en række nærmere vilkår.

Beskatning og toldunion

Initiativ vedrørende voldgift i skattetvister på tværs af landegrænserne

Lovgivningsmæssigt

Til trods for de eksisterende instrumenter (voldgiftskonvention og dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem EU's medlemsstater) er der stadig alt for mange langvarige uløste tvister om dobbeltbeskatning i EU.

Toldsanktioner

Lovgivningsmæssigt

Dette initiativ har et dobbelt formål, nemlig at styrke overholdelsen af toldreglerne ved at harmonisere definitionen og kvalificeringen af lovovertrædelser og niveauet for tilsvarende toldsanktioner samt at sikre ligebehandling af de erhvervsdrivende for så vidt angår toldsanktioner.

Handel

Opdatering af EU's handelsbeskyttelsesinstrumenter

Lovgivningsmæssigt

Ændring af grundforordningerne om bekæmpelse af dumping og subsidier.

Transport

E-godstransport

Lovgivningsmæssigt/Ikke-lovgivningsmæssigt

Formålet med initiativet er at skabe en hensigtsmæssig ramme med henblik på at strømline den elektroniske udveksling af oplysninger i forbindelse med fysiske varestrømme til støtte for planlægning, gennemførelse, kontrol og indberetning vedrørende multimodal godstransport for at sikre ansvaret for intermodal transport og fremme sikker, tryg og ren godstransport.

Ramme for EU's fremtidige havnepolitik, herunder lovgivningsforslag

Lovgivningsmæssigt/Ikke-lovgivningsmæssigt

Formålet med dette initiativ er at sætte havnene i stand til mere effektivt at håndtere de stigende godsmængder og fremme velfungerende logistiskkæder, at revidere restriktionerne for ydelse af havnetjenester og øge gennemsigtigheden omkring havnenes finansiering, at få afklaret, hvad offentlig finansiering af forskellige havneaktiviteter går til med det formål at forhindre enhver konkurrencefordrejning samt at få fastlagt gensidigt anerkendte rammer om uddannelse af havnearbejdere på forskellige områder inden for havnes aktiviteter.

Pakke vedrørende vejtransport i det indre marked:

1) Rapport om markedssituationen for vejgods

Ikke-lovgivningsmæssigt

Rapporten vil indeholde en analyse af markedssituationen for vejgods og en vurdering af, hvor effektive kontrolforanstaltningerne er, og hvordan beskæftigelsesvilkårene udvikler sig i erhvervet. Der vil også være en vurdering af, hvorvidt der er sket fremskridt med harmoniseringen af reglerne for bl.a. håndhævelse af infrastrukturafgifter samt social- og sikkerhedslovgivningen, og hvad man endnu mangler at gøre. Desuden skal det fastlægges, hvordan og hvornår der kan foretages en yderligere åbning af markedet for cabotagekørsel.

2) Adgang til vejgodsmarkedet og adgang til vejtransporterhvervet

Lovgivningsmæssigt

Pakken vil åbne markedet for cabotagekørsel yderligere. En sådan åbning kan resultere i vigtige effektivitetsforbedringer, idet unødvendig kørsel med tomme køretøjer mindskes. Der kan blive tale om regler angående de mobile arbejdstagere inden for cabotage for at sikre en fair konkurrence. Der kan også blive tale om at udvide de eksisterende regler om adgang til erhvervet (f.eks. udvidelse til at omfatte speditører) og yderligere harmonisere dem (f.eks. vedrørende etablering og finansiel kapacitet). Forslaget vil være en ændring af forordning (EF) nr. 1072/2009 om adgang til markedet og forordning (EF) nr. 1071/2009 om adgang til erhvervet.

3) Minimumsregler om sanktioner og håndhævelse deraf i forbindelse med kommerciel vejtransport

Lovgivningsmæssigt

Direktivet skal indeholde bestemmelser om fælles minimumsregler, for så vidt angår definition af lovovertrædelser og sanktioner, herunder strafbare handlinger, inden for kommerciel vejtransport. En sådan harmonisering vil bidrage til at mindske konkurrencefordrejninger og manglende ligebehandling, når der begås overtrædelser.

4) Vejafgiftssystemer for vejkøretøjer

Lovgivningsmæssigt

Dette initiativ tager sigte på at fremme en mere systematisk brug af afstandsbaserede vejafgifter overalt i EU, som afspejler infrastrukturomkostninger og eksterne omkostninger og er baseret på princippet, at forurenerne og brugerne skal være med til at betale. Desuden er der tale om at undersøge mulighederne for en gradvis indfasning af et harmoniseret afgiftssystem for tunge erhvervskøretøjer, som overalt i EU kan erstatte de nuværende tidsbaserede afgifter (eurovignetten og nationale vignetter) og eventuelt også andre afgifter (som f.eks. motorkøretøjsafgifter). Der kan blive tale om regler for passagerafgifter. Der kan også blive tale om bestemmelser om elektroniske vejafgifter, hvis den fulde interoperabilitet ikke er blevet nået rettidigt i henhold til direktiv 2004/52/EF.


Kommende initiativer i 2014

Titel

Initiativtype

Beskrivelse af målsætninger

Udvidelse og europæisk naboskabspolitik

Årlig udvidelsespakke 2014

Ikke-lovgivningsmæssigt

Rådet har anmodet Kommissionen om løbende at gøre status over kandidatlandene og de potentielle kandidatlande. Kommissionens strategipapir gør det muligt for Rådet at fastlægge de vigtigste strategiske retningslinjer for udvidelser ved udgangen af hvert kalenderår. Udvidelsespakken vil også omfatte overvågning af Kroatien forud for landets tiltrædelse af EU.

Miljø

Mål for EU's affaldslovgivning

Lovgivningsmæssigt

Forslag til revision af målene i rammedirektivet om affaldslovgivningen og direktiverne om affaldsstrømme med henblik på at gøre EU mere ressourceeffektivt.

Målene for omdirigering af affald i deponeringsdirektivet

Lovgivningsmæssigt

Revision af de eksisterende mål for omdirigering af affald i deponeringsdirektivet og forslag om nye omdirigeringsmål for andre affaldsstrømme for efterhånden at gå i retning af fuldstændigt ophør med deponering i 2050.

Miljøansvar

Lovgivningsmæssigt/Ikke-lovgivningsmæssigt

At vurdere gennemførelsen af direktivet om miljøansvar og om nødvendigt revidere det.

Biodiversitetsstrategi

Ikke-lovgivningsmæssigt

Opfølgningen vil omfatte midtvejsevalueringen af biodiversitetsstrategien for 2020.

Retlige anliggender, grundlæggende rettigheder og EU-borgerskab

Grønbog om international privatret

Ikke-lovgivningsmæssigt

Grønbog om domstolskompetence, lovvalg og spørgsmål om anerkendelse vedrørende registrering og bevægelighed for virksomheder, foreninger og andre juridiske personer, herunder aspekter og lovgivning vedrørende virksomheder, foreninger og andre juridiske personer.

Bedre sammenhæng mellem den eksisterende EU-lovgivning inden for den civile retspleje

Lovgivningsmæssigt

Det skal sikres, at de europæiske civilretsplejeregler er sammenhængende, og der skal fastsættes fælles proceduremæssige minimumsstandarder for civile retssager.

Beskatning og toldunion

Etablering af det endelige system til beskatning af samhandelen inden for EU

Lovgivningsmæssigt

Forslaget vil nærmere fastlægge det nye endelige momssystem med beskatning på bestemmelsesstedet ved handel inden for EU og afskaffe de nuværende overgangsordninger. Forslaget skal ses i forbindelse med reformen af EU's momssystem, der skal føre til et mere effektivt og robust skattesystem i det indre marked.

Transport

"Smart ticketing" (chipkortbilletter), multimodal planlægning, information, online-reservation

Lovgivningsmæssigt/Ikke-lovgivningsmæssigt

Der kan blive tale om et lovgivningsforslag med regler om adgang til information, dataudveksling og ansvar.

Begrænsning af nitrogenoxid (NOx) fra luftfarten

Lovgivningsmæssigt

Kommissionen vil efter en grundig videnskabelig analyse tage fat på emissionerne af nitrogenoxid fra luftfarten.

Bilag II: Initiativer vedrørende forenkling og reduktion af de administrative byrder

Nr.

Titel

Initiativtype

Forenkling og reduktion af de administrative byrder som følge af initiativet

Interessent, der nyder godt af forenklingen eller reduktionen af de administrative byrder

Dato for vedtagelse

Landbrug

1.

Gennemførelsesbestemmelser for de betalinger under den fælles landbrugspolitik, der er omfattet af krydsoverensstemmelse

Lovgivningsmæssigt

Ifølge den nuværende lovgivning, dvs. forordning (EF) nr. 1122/2009 og nr. 65/2011, kan medlemsstaterne beslutte ikke at indføre sanktioner efter bestemmelserne om krydsoverensstemmelse, hvis en landbrugers manglende overholdelse betragtes som værende af mindre betydning, eller hvis sanktionsbeløbet vedrørende krydsoverensstemmelse ikke overstiger 100 EUR. I begge tilfælde skal forvaltningsorganet efterfølgende kontrollere 100 % af sagerne for at se, om der er rettet op på den manglende overholdelse. Tilpasning til Lissabontraktaten og forenkling ved at opgive kravet om opfølgende kontrol ved mindre overtrædelser, og på grundlag af en risikoanalyse reducerer andelen af opfølgende kontroller til 20 % for landmænd, hvor bøden ikke overstiger 100 EUR.

Medlemsstaternes myndigheder og landbrugerne

2012

Digital dagsorden

2.2.

Paneuropæisk ramme for elektronisk identifikation, godkendelse og underskrift

Lovgivningsmæssigt

Der skal sikres større anvendelighed af e-signaturer og mulighed for ægte tværnational interoperabilitet via gensidig anerkendelse og accept af nationale e-ID-systemer. E-signaturer skal være lige så nemme at bruge som håndskrevne underskrifter for at lette med elektroniske transaktioner mellem borgerne, virksomhederne og forvaltningsorganerne. Den gensidige anerkendelse og accept af nationale e-ID'er i hele EU vil gøre det muligt for alle borgere og virksomheder at anvende deres nationale e-ID i alle medlemsstater for at få adgang til online-tjenester hos nationale offentlige forvaltningsorganer og myndigheder og fremskynde procedurerne markant.

Virksomhederne, borgerne og de offentlige myndigheder

2012

Beskæftigelse, sociale anliggender og inklusion

3.3.

Supplerende bestemmelser til statutten for det europæiske selskab (SE) for så vidt angår medarbejderindflydelse

Lovgivningsmæssigt

De punkter i Rådets direktiv 2001/86/EF af 8. oktober 2001, hvor der evt. skal ske forbedringer, skal kortlægges, og i den forbindelse skal reglerne for medarbejderindflydelse i SE (Societas Europaea) forenkles. Med forbehold af resultaterne af høringerne af arbejdsmarkedets parter vil de eventuelle ændringer forenkle bl.a. medarbejderindflydelsen i tilfælde af ændringer efter registrering af et SE, forholdet mellem det nationale og transnationale medindflydelsesniveau og deltagelse på gruppeniveau.

Virksomhederne og arbejdstagerne

2013

4.4.

Supplerende bestemmelser til statutten for det europæiske andelsselskab for så vidt angår medarbejderindflydelse

Lovgivningsmæssigt

Mulighederne for forenkling af Rådets direktiv 2003/72/EF skal klarlægges. Med forbehold af resultaterne af høringerne af de europæiske arbejdsmarkedsparter omfatter eventuelle ændringer bl.a. henvisning til standardregler i det øjeblik, hvor det europæiske andelsselskab bliver etableret, forbedrede mekanismer til tilpasning af medarbejderindflydelse i tilfælde af ændringer i SCE (Societas Cooperativa Europaea), indførelse af en minimumsgrænse for antallet af medarbejdere i hver enkelt medlemsstat for retten til at deltage i det særlige forhandlingsorgan og/eller afkorte forhandlingsperioden og bedre forbindelse mellem europæiske og nationale niveauer for medarbejderindflydelse.

Virksomhederne og arbejdstagerne

2013

Energi

5.

Indberetning af overførsel af nukleare materialer inden for EU

Lovgivningsmæssigt

Det skal sikres, at den europæiske nukleare sektor fuldt ud kan få gavn af det indre marked. Den nuværende ordning med forudgående tilladelser vedrørende overførsler inden for EU af ikke-følsomme nukleare varer er en uforholdsmæssig besværlig måde at indsamle de oplysninger på, der er nødvendige for at opfylde medlemsstaternes forpligtelser over for IAEA ifølge tillægsprotokollen (AP). En af løsningsmulighederne ville være at anvende en indberetningsprocedure i stedet for en godkendelsesprocedure. Den valgte fremgangsmåde skal reducere de administrative byrder for de nationale forvaltningsorganer og erhvervslivet.

Myndighederne i medlemsstaterne og erhvervslivet

2012

Europæiske statistikker

6.

Ikke-finansielle kvartalsregnskaber for den offentlige forvaltning og service

Lovgivningsmæssigt

Rapporteringsbyrden for medlemsstaternes myndigheder reduceres ved, at de ikke-finansielle kvartalsregnskaber (forordning (EF) nr. 1221/2002) for den offentlige forvaltning og service kun skal indgå i én tabel og ikke to forskellige rapporteringstabeller, sådan som det er tilfældet på nuværende tidspunkt.

Medlemsstaternes myndigheder

2012

7.

Undersøgelser af landbrugsstrukturen (efter 2013)

Lovgivningsmæssigt

Reduktion af de byrder, forordning (EF) nr. 1166/2008 pålægger respondenterne via: a) udformning af undersøgelserne og b) mulighed for at anvende eksisterende hensigtsmæssige kilder og landbrugsregistre.

Landbrugere og medlemsstaternes myndigheder

2012

Sundhed og forbrugerpolitik

8.

Offentlig kontrol i hele fødevarekæden

Lovgivningsmæssigt

Forslaget til revision af forordning (EF) nr. 882/2004 tager sigte på at forenkle og strømline de nugældende regler for derved at forbedre effektiviteten af den offentlige kontrol i hele fødevarekæden, som medlemsstaterne foretager, og samtidig mindske byrderne for de implicerede. En mere effektiv brug af kontrolressourcer vil bidrage til at forebygge kriser og samtidig reducere omkostningerne for de aktører, der overholder reglerne, og sikre ens spilleregler for alle. Denne revision vil også berøre direktiv 96/23/EF, 97/78/EF og 91/496/EØF.

Medlemsstaternes myndigheder, aktørerne og eksporterende tredjelande

2012

9.

Handel med frø og formeringsmateriale til fremme af innovation i forbindelse med frø

Lovgivningsmæssigt

Formålet med initiativet er at fremme innovation og forsøge at reducere de generelle administrative byrder og indføre fleksibilitet inden for lovgivningsrammen i et globaliseringsperspektiv og med henblik på specialisering og udvikling af nye anvendelsesområder for landbrugsprodukter, samtidig med at der sker ændringer i samfundets forventninger til samspillet mellem landbruget og det naturlige miljø. Det er hensigten at modernisere og forenkle lovgivningen ved at erstatte 12 direktiver om frø og planteformeringsmateriale med én enkelt retsakt.

Sortsavlere, leverandører af frø og planteformeringsmateriale, landbrugere og andre brugere af S&PM, virksomheder, der forarbejder landbrugsråvarer, slutbrugerne, medlemsstaternes myndigheder og EF-Sortsmyndigheden.

2012

10.

Kliniske forsøg for at fremme klinisk forskning og innovation i lægemiddelsektoren

Lovgivningsmæssigt

Revision af direktivet om kliniske forsøg (2001/20/EF) for at styrke omfanget af viden og innovation inden for klinisk forskning. De spørgsmål, der sandsynligvis skal tages op, er nedbringelse af de administrative forsinkelser, løsningsforslag vedrørende de forskellige beslutninger i EU og strømlining af rapporteringsprocedurerne.

Virksomhederne (producenterne) og medlemsstaternes myndigheder

2012

11.

Pakke indeholdende:

1) Lovgivning om veterinærlægemidler

Lovgivningsmæssigt

Øget tilgængelighed af lægemidler på markedet, især til behandling af sygdomme hos mindre udbredte dyrearter eller arter, der optræder sjældent. Reduktion af byrden for virksomhederne ved at strømline tilladelsesprocesserne for veterinærlægemidler under hensyntagen til folkesundheden, dyresundheden samt miljøet.

Landbrugere, producenter af VMP, distributører, medlemsstaternes myndigheder

2012

12.

2) Lovgivning om foderlægemidler

Lovgivningsmæssigt

Der er tale om en revision af lovgivningen om foderlægemidler (90/167/EØF) med det formål at præcisere anvendelsesområdet for lovgivningen om foderlægemidler i forhold til andre elementer af foderstoflovgivningen og lovgivningen om veterinærlægemidler med henblik på at belyse forholdet mellem indgivelse via lægemidler og via foderlægemidler og belyse de forskellige metoder til indgivelse af veterinærlægemidler med hensyn til omkostninger, sikkerhed og virkningsgrad. Formålet med initiativet er at skabe lige vilkår i EU, der sikrer sikker og effektiv anvendelse af foderlægemidler.

Landbrugere, producenter af foderlægemidler, distributører, medlemsstaternes myndigheder

2012

13.

Sammensatte produkter og kødkontrol (hygiejnepakke)

Lovgivningsmæssigt

Sammensatte produkter

De nuværende bestemmelser om dyresundhed ved indførsel af sammensatte produkter skal bringes i overensstemmelse med bestemmelserne om folkesundheden og forbedre konkurrencen mellem tredjelande og medlemsstaterne. Indførelse af ét certifikat for både folkesundheds- og dyresundhedscertificering og for alle former for animalske fødevarer (forenkling af de administrative byrder).

Kødkontrol

Gennemgang af kødkontrollen med henblik på tilpasning til epidemiologiske tendenser for visse zoonoser. Nye risici i fremvækst skal belyses bedre, samtidig med at opmærksomheden på begrænsede risici måske skal reduceres i forbindelse med en mere risikobaseret tilgang, hvorved man kan forenkle processen og reducere arbejdsbelastningen i forvaltningsorganerne. Initiativet vil blive udviklet i samråd med store handelspartnere i tredjelande med henblik på at lette eksporten.

Erhvervsdrivende, interne handlende, importører, forbrugerne, medlemsstaternes myndigheder, Kommissionen

2012

Indre anliggender

14.

EU's indvandringskodeks

Direktiv 2009/50/EF, direktiv 2005/71/EF, direktiv 2004/114/EF, direktiv 2003/019/EF og direktiv 2003/86/EF

Lovgivningsmæssigt

Konsolidering af al lovgivning på indvandringsområdet med udgangspunkt i de 5 eksisterende direktiver om lovlig migration. Forbedret sammenhæng mellem instrumenterne, øget gennemsigtighed og kortlægning af eventuelle mangler. Der vil blive taget hensyn til resultaterne af de kommende gennemførelsesrapporter om direktiverne.

Medlemsstaternes myndigheder, tredjelandsstatsborgere, der allerede er immigreret til et EU-land, samt dem, der overvejer at gøre det, arbejdsgivere, forskningsinstitutioner

2013

15.

Revision af Schengengrænsekodeksen (81/2009)

Lovgivningsmæssigt

Samling af adskillige ændringer i én retsakt, bl.a. vedrørende anvendelse af visuminformationssystemet og ændringerne i 2011.

Medlemsstaternes myndigheder

2013

Erhvervsliv og iværksættervirksomhed

16.

Personlige værnemidler

Lovgivningsmæssigt

Revision og tilpasning af direktiv 89/686/EF til den nye retlige ramme for markedsføring af produkter. Præcisering af direktivets anvendelsesområde for at gøre producenternes, markedstilsynsmyndighedernes samt de bemyndigede organers anvendelse heraf lettere. Forenkling af arbejdsmiljøkravene og overensstemmelsesvurderingsprocedurerne.

Virksomhederne (producenterne)

2012

17.

Tovbaneanlæg til personbefordring

Lovgivningsmæssigt

Revision og tilpasning af direktiv 2000/9/EF til den nye retlige ramme for markedsføring af produkter. Forenkling af teksten til direktivet for at få præciseret de væsentlige begreber, definitioner og anvendelsesområdet med henblik på at gøre teksten mere sammenhængende og lette producenternes, de nationale myndigheders og alle interessenters anvendelse deraf.

Virksomhederne (producenterne)

2012

18.

Gødningsstoffer

Lovgivningsmæssigt

Forenkling af procedurerne for tilladelse til at markedsføre gødningsstoffer, herunder nye typer gødningsstoffer, vækstmedier og jordforbedringsmidler, og reduktion af de administrative byrder for virksomheder og myndigheder, idet forordning (EF) nr. 2003/2003 ophæves. Dette vil også lette samhandelen med tredjelande.

Virksomhederne (producenterne)

2012

19.

Mobile ikke-vejgående maskiner

Ikke-lovgivningsmæssigt

Den 1. januar 2014 bliver en ny standard for udledning af udstødningsgasser, trin IV, obligatorisk for maskiner anvendt som ikke-vejgående maskiner, og ét år forinden kan der kun meddeles typegodkendelser for maskiner, der opfylder kravene i trin IV. Der skal via dette initiativ indføres nye specifikationer for afprøvning af disse maskiner i direktiv 97/68/EF.

Medlemsstaternes myndigheder (teknisk tjeneste) og virksomhederne (producenterne)

2012

Indre marked og tjenesteydelser

20.

Statut for det europæiske selskab (SE)

Lovgivningsmæssigt

Forenkling af forordning (EF) nr. 2157/2001 om statutten for det europæiske aktieselskab (SE) som led i en eventuel revision af lovgivningen.

Begrænsning af oplysningsforpligtelserne i forbindelse med indberetning, offentliggørelse af oplysninger, anvendelse af uafhængige eksperter og krav til møder.

EU-virksomheder, der har til hensigt at etablere et SE, og virksomheder med denne retlige form.

2013

Retlige anliggender, grundlæggende rettigheder og EU-borgerskab

21.

Valg til Europa-Parlamentet

Lovgivningsmæssigt

Begrænsning af de administrative byrder (direktiv 93/109/EF) for borgerne og for de nationale forvaltningsorganer i forbindelse med valgprocessen og forbedring af effektiviteten af den nuværende mekanisme til håndhævelse af forbud mod stemmeafgivelse i to medlemsstater ved det samme valg til Europa-Parlamentet.

Borgerne og medlemsstaternes myndigheder

2012

22.

Pakkerejser, pakkeferier og pakketure

Lovgivningsmæssigt

Revision af Rådets direktiv 90/314/EØF med henblik på at modernisere de nuværende regler for beskyttelse af forbrugere ved køb af pakkerejser, navnlig via internettet, og lette køb af pakkerejser i andre medlemsstater.

Anvendelse af hele ordningen på små og meget små rejsebureauer, der arrangerer pakkerejser i en enkelt medlemsstat, kan forenkles og gøres lettere.

Borgerne og forbrugerne

2012

23.

Forkyndelse i medlemsstaterne af retslige og udenretslige dokumenter i civile og kommercielle sager

Lovgivningsmæssigt

Revision af forordning (EF) nr. 1393/2007 om forkyndelse af dokumenter i civile og kommercielle sager med fokus på effektiviteten af de fremsendende og modtagende instanser og på, hvordan man i praksis effektuerer en anmodning om forkyndelse. Eventuelt indførelse af fælles minimumsstandarder.

Forenkling via indførelse af elektronisk sagsbehandling (hurtigere processer, mindre papirarbejde) og af ensartede forkyndelsesmåder for en række instrumenter.

Borgerne og medlemsstaternes myndigheder

2013

24.

Forbedring af sammenhængen i den eksisterende EU-lovgivning vedrørende civil retspleje

Lovgivningsmæssigt

Det skal sikres, at den europæiske civile retspleje er sammenhængende, og der skal fastsættes fælles proceduremæssige minimumsstandarder for civile retssager.

Borgerne og medlemsstaternes myndigheder

2014

Maritime anliggender og fiskeri

25.

Langsigtede planer for visse bestande og fiskeriet efter disse bestande (planer for flere arter)

Lovgivningsmæssigt

Reduceret antal retsakter for planer for flere arter. Forenkling og større klarhed for fiskere. Det bliver nemmere for forvaltningsorganet at kontrollere og håndhæve planerne.

Fiskere og de nationale forvaltningsorganer

2013

26.

Bevarelse af fiskeressourcer ved hjælp af tekniske foranstaltninger til beskyttelse af marine organismer

Lovgivningsmæssigt

Forenkling via afskaffelse af de elementer i det nuværende system af tekniske foranstaltninger, som er unødvendige eller ikke kan håndhæves, og indførelse af en målbaseret tilgang til elementer i de nye rammebestemmelser, hvor bevisbyrden skal påhvile interessenterne.

Fiskerierhvervet (fiskerne), de nationale forvaltningsorganer, kontrolinstanser og videnskabelige forskningsinstitutter

2013

Transport

27.

Revision af bestemmelserne om passagerskibes sikkerhed

Lovgivningsmæssigt

Sikkerheden skal forbedres, og man skal undgå konkurrenceforvridning for adskillige typer passagerskibe, der sejler i internationale/nationale farvande. Forenkling og præcisering af den nuværende lovgivningsramme ved afskaffelse af de alt for omfattende bestemmelser, der i øjeblikket er gældende for små skibe og små transportvirksomheder.

Alle aktører i søfartskæden, dvs. fartøjer, besætninger, rederier, godsoperatører, havnesamfund, en lang række af medlemsstaternes myndigheder (tilsynsmyndigheder, forsvaret, eftersøgnings- og redningstjenester, forureningsbekæmpelsestjenester osv.), kystområder, fiskerfartøjer, havmiljøet i almindelighed, borgerne Kommissionen og EU-agenturer

2012

28.

Det fælles europæiske luftrum (SES)

Lovgivningsmæssigt

Bedre sammenhæng mellem de to forordninger om det fælles europæiske luftrum (forordning (EF) nr. 549-552/2004) og forordningen om oprettelse af Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) (forordning (EF) nr. 216/2008). SES 2-pakken fra 2009 indebar ikke en tilstrækkelig revision af de gamle forordninger, hvilket skabte uklarhed over lovgivningstilgangen i relation til tekniske spørgsmål.

Alle aktører i luftfartsbranchen

2014

Udkast til bilag III: Liste over endnu ikke vedtagne forslag, der trækkes tilbage 2

Nr.

KOM/SEK/interinstitutionel reference

Titel

Begrundelse for tilbagetrækning

Henvisning til Kommissionens forslag i EUT

Udvidelse og europæisk naboskabspolitik

1.

KOM(2007) 0743-del 1 2007/0255/APP 2007/0255 (AVC)

Forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse af stabiliserings- og associeringsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Republikken Serbien på den anden side

Teknisk tilbagetrækning. Undertegnelsen fandt sted den 29. april 2008. Det pågældende forslag blev fremlagt sammen med forslag KOM(2007) 743-2 om indgåelse af stabiliserings- og associeringsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Republikken Serbien på den anden side, og forslaget er fortsat gældende, idet ratifikationsproceduren i medlemsstaterne stadig pågår.

EUT C 55 af 28.2.2008, s. 5

Miljø

2.

KOM(2004) 532 2004/0183/COD

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indførelse af standarder for human fældefangst for visse dyrearter

Forkastet af Europa-Parlamentet. Kommissionen vil overveje andre alternativer.

EUT C 13 af 19.1.2005, s. 6

Indre anliggender

3.

KOM(2009) 90 2009/0025/COD

Forslag til Rådets forordning om ændring af konventionen om gennemførelse af Schengenaftalen, hvad angår visum til længerevarende ophold og indberetninger til Schengen-informationssystemet

Teknisk tilbagetrækning. Efter en ændring af retsgrundlaget og proceduren i december 2009 blev forslaget indarbejdet i procedure KOM(2009) 91. Det nye forslag blev vedtaget som forordning (EU) nr. 265/2010 af 25. marts 2010 om ændring af konventionen om gennemførelse af Schengenaftalen og forordning (EF) nr. 562/2006, hvad angår bevægelighed for indehavere af visum til længerevarende ophold.

EUT C 76 af 25.3.2010, s. 20

4.

KOM(2009) 554

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om minimumsstandarder for procedurer i medlemsstaterne for tildeling og fratagelse af international beskyttelse (omarbejdning)

Overflødigt. Erstattet af forslag til omarbejdning KOM(2011) 319.

EUT C 26 af 28.1.2011, s.16

5.

KOM(2009) 618

Forslag til Rådets afgørelse om fastlæggelse af Fællesskabets holdning vedrørende en mekanisme, som skal anvendes til vurdering af gennemførelsen af De Forenede Nationers konvention om bekæmpelse af korruption, og som konferencen mellem de stater, der er parter i De Forenede Nationers konvention om bekæmpelse af korruption, skal vedtage på sit tredje møde (Doha/Qatar, 9.-13. november 2009)

Overflødigt. På det tredje møde i Doha den 9.-13. november 2009 vedtog konferencen mellem de stater, der er parter i De Forenede Nationers konvention om bekæmpelse af korruption, resolution 3/1 ("Revisionsmekanisme").

EUT C 26 af 28.1.2011, s. 14

6.

KOM(2008) 676

Forslag til Rådets afgørelse om et informations- og varslingsnetværk vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN)

CIWIN-systemet er nu blevet defineret som et ikke-obligatorisk system, hvor der ikke sker behandling af personoplysninger eller klassificerede oplysninger. Der er under disse omstændigheder ikke brug for noget retsgrundlag for at kunne drive systemet, og forslaget skal derfor trækkes tilbage.

Indre marked og tjenesteydelser

7.

KOM(2000) 0412 endelig - 2000/0177/CNS

Forslag til Rådets forordning om EF-patenter

Erstattet af nyere forslag: KOM(2011) 215 - Forslag til forordning om gennemførelse af et forstærket samarbejde om indførelse af beskyttelse af et enhedspatent og KOM(2011) 216 - Forslag til forordning om gennemførelse af et forstærket samarbejde om indførelse af beskyttelse af et enhedspatent (oversættelsesordninger).

EFT C 337E af 28.11.2000, s. 278-290

8.

KOM(2003) 827 2003/0326/CNS

Forslag til Rådets afgørelse om tildeling af kompetence til Domstolen til at afgøre tvister om EF-patenter

Forældet som følge af nyere forslag: KOM(2011) 215 - Forslag til forordning om gennemførelse af et forstærket samarbejde om indførelse af beskyttelse af et enhedspatent og KOM(2011) 216 - Forslag til forordning om gennemførelse af et forstærket samarbejde om indførelse af beskyttelse af et enhedspatent (oversættelsesordninger).

EUT C 96 af 21.4.2004, s. 36

9.

KOM(2003) 828 2003/0324/COD

Forslag til Rådets afgørelse om oprettelse af EF-Patentretten og om appel til Retten i Første Instans

Forældet som følge af nyere forslag: KOM(2011) 215 - Forslag til forordning om gennemførelse af et forstærket samarbejde om indførelse af beskyttelse af et enhedspatent og KOM(2011) 216 - Forslag til forordning om gennemførelse af et forstærket samarbejde om indførelse af beskyttelse af et enhedspatent (oversættelsesordninger).

EUT C 96 af 21.4.2004, s. 36

10.

KOM(2008) 194 2008/0083/COD

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF og 89/666/EØF, for så vidt angår krav til visse typer selskaber i Fællesskabet om offentliggørelse og oversættelse

Ingen aftale indgået om forslaget og ingen rimelig forventning om nogensinde at få kvalificeret flertal for det.

EUT C 76 af 25.3.2010, s.1

Retlige anliggender

11.

KOM(2007) 587 2007/0206/CNS

Forslag til Rådets direktiv om punktafgiftsstrukturen og -satserne for forarbejdet tobak (Kodificeret udgave)

Erstattet af ændret forslag KOM(2010) 641, og på baggrund heraf blev Rådets direktiv 2011/64/EU af 21. juni 2011 vedtaget.

EUT C 4 af 9.1.2009, s. 9

12.

KOM(2008) 691 2008/0206/CNS

Forslag til Rådets direktiv om en fælles beskatningsordning for moder- og datterselskaber fra forskellige medlemsstater (Kodificeret udgave)

Erstattet af forslag til omarbejdning KOM(2010) 784.

13.

KOM(2009) 323 2009/0083/CNS

Forslag til Rådets forordning (EF) om indførelse af euroen

Retsgrundlaget er blevet ophævet ved Lissabontraktaten, og en kodificeret udgave af retsakten kan derfor ikke vedtages.

EUT C 296 af 30.10.2010, s. 11

14.

KOM(2009) 530 2009/0149/COD

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om statistisk registrering af vejgodstrafikken (Kodificeret udgave)

Erstattet af forslag til omarbejdning KOM(2010) 505.

EUT C 26 af 28.1.2011, s. 13

Maritime anliggender og fiskeri

15.

KOM(2009) 120

2009/0038/CNS

Forslag til Rådets forordning om indgåelse af en fiskeripartnerskabsaftale mellem Det Europæiske Fællesskab og Republikken Guinea

Efter de guineanske regeringsstyrkers voldelige undertrykkelse af borgerprotesterne den 28. september 2009 vedtog Rådet en beslutning om at bringe protokollens midlertidige anvendelse til ophør og trække sine planer om at indgå aftalen tilbage. Forslaget om indgåelse af aftalen skal derfor trækkes tilbage.

EUT C 296 af 30.10.2010, s. 2

Regionalpolitik

16.

KOM(2005) 108 endelig

2005/0033/COD

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af Den Europæiske Unions Solidaritetsfond

Forslaget har været blokeret i Rådet siden 2006, eftersom medlemsstaterne stadigvæk har forbehold over for større ændringer i principperne bag Den Europæiske Solidaritetsfond og dens virke, og der ventes ikke at ske nogen fremskridt i fremtiden. Kommissionen bebudede sin intention om at trække forslaget tilbage og udforske andre muligheder i sin meddelelse af 6. oktober 2011 om Den Europæiske Solidaritetsfonds fremtid (KOM(2011) 613, punkt 6).

EUT C 49 af 28.2.2006, s. 38. 

Beskatning og toldunion

17.

KOM(2007) 52 endelig

2007/0023/CNS

Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2003/96/EF for så vidt angår tilpasning af særlige afgiftsordninger for gasolie, der bruges erhvervsmæssigt som motorbrændstof, og samordning af beskatningen af blyfri benzin og gasolie, der bruges som motorbrændstof

Forslaget er blevet overflødigt med vedtagelse af forslaget om beskatning af energiprodukter KOM(2011) 169.

EUT C 181 af 3.8.2007, s. 5

(1) Køreplaner for de enkelte initiativer findes på http://ec.europa.eu/governance/impact/planned_ia/roadmaps_2012_en.htm.
(2) Tilbagetrækningerne har virkning fra dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Bruxelles, den 15.11.2011

KOM(2011) 777 endelig

VOL. 1/2

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Kommissionens arbejdsprogram for 2012

En ny begyndelse i Europa


1.Indledning

Den Europæiske Union står over for en hel generations udfordring. Det er en økonomisk udfordring, der berører familier, virksomheder og samfund overalt i Europa. Men det er også en politisk udfordring, hvor Den Europæiske Union må vise, at den er opgaven voksen. EU kan og bør gøre en forskel i den måde, hvorpå Europa gør front mod den krise, vi står midt i.

Det var budskabet i talen om Unions tilstand i september 2011 1 . Talen og debatten i Europa-Parlamentet bekræftede, at der er bred enighed om, at EU's allervigtigste opgave må være at skabe en bæredygtig økonomisk genopretning, der kan føre til nye arbejdspladser. Kun ved at genoprette væksten og tilliden vil vi kunne udbygge EU's enestående samfundsmodel. For at det skal lykkes, er der behov for et aktivt partnerskab mellem EU-institutionerne og medlemsstaterne. Vi er nødt til at arbejde sammen som en ægte Union, og vi må gøre det med den fælles beslutningstagning, der danner grundlaget for denne ægte Union. Den aktuelle krise har vist, at når disse forudsætninger er opfyldt, kan vi også handle med den beslutsomhed og smidighed, der fordres.

Kommissionen søger at imødekomme disse krav på flere forskellige måder. Størsteparten af dens ressourcer sættes ind på at få gennemført beslutninger, der allerede er truffet – og der er tale om lige fra de traditionelle opgaver, der består i at sikre, at EU-retten gennemføres i fuldt omfang overalt i EU, og forvalte EU's budget, enten direkte eller i fælles forvaltning sammen med medlemsstaterne, og til opgaver af langt nyere dato, der er en direkte følge af den måde, hvorpå Kommissionen har reageret på den nuværende krise. I nogle tilfælde har varetagelsen af disse opgaver en direkte indvirkning på væksten – nogle medlemsstater er sakket agterud med gennemførelsen af vigtige lovgivningsinitiativer, der har afgørende betydning for, at det indre marked kan fungere, men som endnu ikke er blevet gennemført.

Kommissionen har for nylig fremlagt en helt ny dagsorden, der går ud på en skærpet overvågning af medlemsstaternes budgetpolitik og økonomiske politikker, især i eurolandene, en gennemgribende omlægning af tilsyn og regulering i finanssektoren og en række foranstaltninger, der skal sikre omgående gevinster af EU's strukturpolitikker. Den nyligt vedtagne pakke, som skal sikre en stærkere økonomisk styring (den såkaldte "six pack"), vil give Kommissionen vigtige nye opgaver.

Alle disse nye politikker vil kræve betydelige ændringer af Kommissionens arbejdsmåde. De vil kræve en omfordeling af ressourcer og et endnu tættere arbejdsfællesskab med medlemsstaterne. Etableringen af en ny taskforce i Kommissionen, der skal hjælpe Grækenland med at gennemføre sit EU/IMF-program og være med til at omlægge og fremrykke udgifterne under EU's strukturfonde, er blot et af eksemplerne på de nye opgaver, Kommissionen har fået som en direkte konsekvens af krisestyringen.

Ved udarbejdelsen af sit arbejdsprogram for 2012 har Kommissionen taget hensyn til nødvendigheden af at kunne imødegå de presserende nye behov, der er opstået på grund af krisen, og samtidig tilgodese det fortsatte behov for at tage fat på de strukturelle spørgsmål, hvor politiske beslutningstagere, investorer og borgere sætter deres lid til, at Kommissionen kan skue længere frem og hjælpe med til at sikre et velstående og bæredygtigt Europa i fremtiden. Størsteparten af de nye initiativer, der findes i bilaget til dette arbejdsprogram, fokuserer på dette langsigtede perspektiv – de skal supplere eller bane vej for de retlige rammer, der er behov for, for at vi kan få det fulde udbytte af EU-dimensionen, når det drejer sig om at skabe en fælles, bæredygtig vækst, en høj beskæftigelse og et retfærdigt samfund overalt i EU. Det er målet med en bred vifte af initiativer, der tager sigte på at forbedre konkurrenceevnen, imødegå krisens sociale omkostninger og fremme en regulær genopretning henimod en bæredygtig fremtid. Det er også kernen i EU's udgiftspolitikker, på basis af den nye generation af programmer, som Kommissionen har foreslået frem til 2020.

Kommissionen, Europa-Parlamentet og Rådet bliver nødt til at anlægge en smidig tilgang til disse initiativer. I løbet af de kommende måneder vil der kunne opstå nye presserende behov, som ikke kunne forudses i dette arbejdsprogram. De omfattende krav, den nye økonomiske styring i EU vil stille, kommer til at kræve megen tid og meget arbejde af alle tre institutioner, og som vi allerede har set, kan det måske blive nødvendigt at feje den hidtidige planlægning og fastlagte tidsplaner af bordet for at gøre plads til presserende beslutninger. Nogle af de forslag, der figurerer i bilaget, er særlig vigtige og kræver hurtigere handling – især de forslag, der hurtigt kan få indvirkning på vækst og beskæftigelse og virkelig bidrage til økonomisk genopretning. Kommissionen vil gøre en særlig energisk og aktiv indsats med disse forslag, men hvis de skal få den ønskede effekt i praksis og i befolkningens hverdag, må også Europa-Parlamentet og Ministerrådet give dem høj prioritet og sørge for, at de behandles hurtigt. Institutionernes kollektive evne til at vise, at de er enige om, hvor der er størst behov for at sætte hurtigt ind, vil sende et stærkt signal om EU's beslutsomme vilje til at imødegå krisen og genoprette væksten. I betragtning af de ændringer, der hurtigt kan ske, må enhver liste over foranstaltninger, der skal hastebehandles, hyppigt tages op til fornyet overvejelse. Kommissionen vil fremlægge sine første forslag om, hvad der bør hastebehandles, sammen med den årlige vækstundersøgelse for 2012.

2.Et stabilt og ansvarligt Europa

Igennem de seneste par år har vi oplevet en gennemgribende ændring af EU's økonomiske landskab. EU har opstillet en økonomiske strategi - Europa 2020 2 . Den tager hensyn til medlemsstaternes indbyrdes afhængighed og handler om, hvordan EU og medlemsstaterne i fællesskab kan virkeliggøre de aftalte mål og få vendt den økonomiske udvikling i retning af øget vækst og beskæftigelse og samtidig bane vej for en bæredygtig fremtid. Alle medlemsstaterne har fået henstillinger om at tage fat på deres mest presserende udfordringer. Den anden årlige vækstundersøgelse skal danne grundlag for det europæiske semester i 2012. En omfattende reform af reguleringen af og tilsynet med finanssektoren har skabt et solidt grundlag for EU's finansielle system. Med vedtagelsen af lovgivningen om bedre økonomisk styring (den såkaldte "six pack") har EU styrket og uddybet overvågningen af de nationale politikker. Nogle medlemsstater er blevet underlagt et skærpet tilsyn på grundlag af et program for økonomisk tilpasning. Der er udviklet nye værktøjer til at dæmpe det hidtil usete pres på de offentlige finanser. EU må nu sætte beslutsomt ind på hurtigt at få gennemført reformerne. Vi må vise, at alle institutionerne arbejder sammen om at hurtigt at få taget de vigtigste skridt.

I sidste måned vedtog Kommissionen en køreplan for vækst og beskæftigelse 3 , der indeholder fem indbyrdes forbundne forslag. Der er både tale om øjeblikkeligt at imødegå problemerne i Grækenland og i banksektoren med det formål at genoprette tilliden i eurozonen og om hurtigt at få sat gang i stabilitets- og vækstpolitikkerne. Disse forslag blev taget op i konklusionerne fra Det Europæiske Råds møde og eurotopmødet og vil fortsat være en ledetråd i Kommissionens arbejde i de kommende måneder.

Det er nødvendigt at sætte hurtigt og resolut ind på at få denne køreplan igennem i de kommende 12 måneder. Når Kommissionen ved udgangen af næste år offentliggør den årlige vækstundersøgelse for 2013, skulle EU allerede kunne se virkningerne af de reformer, der skal føre til et skærpet tilsyn og et snævrere samarbejde mellem de forbundne økonomier i eurozonen og EU som helhed. Det vil skabe den rette balance mellem genopretning af de offentlige finanser og skub i væksten, når medlemsstaternes indsats og arbejdet på EU-plan med Europa 2020-flagskibsinitiativerne går hånd i hånd om at optimere den økonomiske genopretning.

2.1.Reform i finanssektoren: Investering i tillid

En velfungerende finanssektor er en afgørende forudsætning for at skabe vækst og beskæftigelse. Siden krisen brød ud, har Kommissionen foretaget en gennemgribende reform af regulering og tilsyn i finanssektoren. Langt størsteparten af de vigtigste initiativer er allerede vedtaget eller lagt på bordet, bl.a. lovgivning om derivater 4 , kreditvurderingsselskaber 5 , kapitalkrav 6 og markedsmisbrug 7 . Desuden vil der også blive offentliggjort en vurdering af reformernes kumulative virkninger.

EU bør have det klare mål at få færdiggjort reformen næste år. I løbet af de første måneder af 2012 vil Kommissionen fremlægge forslag til den resterende del af lovgivningen om investorbeskyttelse. Den vil revidere reglerne om kollektive investeringsordninger (UCITS) for at forbedre investorbeskyttelsen og styrke det indre marked. Investorbeskyttelse og gennemsigtighed er desuden kernen i et initiativ om investorinformation forud for indgåelse af aftaler om komplekse investeringsprodukter (PRIPs) og om forsikringsformidling.

2.2.Finansiering af fremtiden: Sikring af bæredygtige indtægter til statskassen

EU's vækstdagsorden vil yde et centralt bidrag til genopretning af de offentlige finanser. Men selv om skatter og afgifter primært sorterer under medlemsstaterne, kan EU give medlemsstaterne en hjælpende hånd, når det drejer sig om at sikre den fremtidige finansiering af den europæiske samfundsmodel. I 2011 fremlagde Kommissionen en række vigtige initiativer, der tog sigte på at skabe en bedre balance i finanssektorens bidrag til de offentlige finanser (indførelse af en skat på finansielle transaktioner) 8 , lægge afgiftsbyrden over på ressourceforbrug (energiafgift) 9 og bringe det indre marked til at fungere bedre (konsolideret selskabsskattegrundlag) 10 .

I 2012 vil Kommissionen lægge yderligere initiativer på bordet for at sikre bæredygtige og stabile offentlige finanser. Den vil søge at nå frem til et moderne momssystem, der kan hjælpe med til at bekæmpe svig og mindske bureaukratiet for små og mellemstore virksomheder og andre virksomheder, der opererer på tværs af grænserne.

Skatteunddragelse udgør en trussel for statskassen i alle medlemsstater og giver skattesnyderne en unfair konkurrencefordel i forhold til det store flertal af virksomheder og borgere, der overholder reglerne. For at EU kan yde et bidrag til at dæmme op for tab af indtægter til statskassen vil Kommissionen fremlægge forslag til en styrket strategi, der kan hjælpe medlemsstaterne med at sætte ind overfor forskellige former for skattely.

I en tid med finanspolitiske stramninger er det endnu vigtigere at beskytte skatteydernes penge. Hvert år går der store summer tabt på grund af svindel og andre ulovlige handlinger, der går ud over EU's budget. Kommissionen vil fremlægge forslag om beskyttelse af EU's finansielle interesser gennem strafferetten.

For at tackle de udfordringer, de europæiske virksomheder står overfor på grund af den økonomiske krise, er Kommissionen i gang med en grundig undersøgelse af behovet for en revision af konkursforordningen. Ud fra de konklusioner, der kan drages heraf, vil Kommissionen se på mulighederne for at få indført mere effektive regler om grænseoverskridende konkurser i fremtiden, også for koncerner.

3.Et EU med bæredygtig vækst og solidaritet

Genopretning af en bæredygtig vækst og jobskabelse kræver en positiv indsats på EU-plan og i medlemsstaterne for at fremme konkurrenceevne og social inklusion. Der må gøres langt mere for at skabe de rette forudsætninger for, at virksomhederne kan skabe nye arbejdspladser og finde nye afsætningsmarkeder. Netop det er et af hovedtemaerne i de forslag angående EU's udgiftsprogrammer, der allerede er lagt på bordet. Den nye generation af samhørighedspolitikker 11 fokuserer på fremtidens job og vækst. Det nye rammeprogram for forskning og innovation, Horisont 2020, tager sigte på at få omsat EU's vidensbase til vækst i erhvervslivet, mens foranstaltningerne til fremme af konkurrenceevnen især vil være møntet på små og mellemstore virksomheder. Det nye uddannelses- og ungdomsprogram, Erasmus for Alle, skal sætte skub i moderniseringen af Europas uddannelsessystemer. Og Connecting Europe-faciliteten 12 vil mobilisere finansiering til de projekter, der kan give den europæiske økonomi de største gevinster, og støtte udbygningen af infrastrukturerne som vækstinstrument.

3.1.Et indre marked for vækst

Det indre marked er og bliver den vigtigste drivkraft for vækst og jobskabelse. En forudsætning for, at det indre marked kan nå op på sit fulde potentiale er, at vi får skabt det rette miljø for virksomhederne – især de små og mellemstore - og forbrugerne, gennemført de reformer, der kan fremme en bæredygtig vækst, og tilvejebragt effektive, konkurrencedygtige infrastrukturer.

Det er baggrunden for den ambitiøse proces, Kommissionen med sit forslag til en "akt om det indre marked" 13 har sat i gang for puste nyt liv i det indre marked. En hurtig behandling af aktens 12 forslag i den interinstitutionelle proces vil sikre, at vi så hurtigt som muligt kommer til at høste gevinsterne. Kommissionen vil arbejde videre med gennemførelsen og håndhævelsen af lovgivningen om det indre marked i 2012. Den vil foreslå initiativer, der tager sigte på en sammenkobling af de nationale forskningssystemer og skabe et struktureret, mobilt og effektivt europæisk forskningsrum med øget konkurrence og samarbejde, der kan fungere som katalysator for forskning og innovation i verdensklasse. Det drejer sig bl.a. om at sikre, at der ved besættelse af vigtige universitetsstillinger åbnes op for konkurrence fra kandidater i hele EU. En fuld gennemførelse af det fælles europæiske luftrum vil ikke alene give effektivitetsbesparelser på omkring 3,8 mia. om året, det vil også føre til nedbringelse af CO2-udledninger, øge sikkerheden og afkorte rejsetiden for passagererne. Ni ud af ti nye job bliver skabt i servicesektoren, men til trods for de mange nye erhvervsmuligheder, det giver, er tjenesteydelsesdirektivet 14 langt fra at være fuldt og korrekt gennemført. Kommissionen vil også se på gennemførelsen af henstillingen om adgang til basale betalingstjenester for at få afklaret, om der er behov for yderligere foranstaltninger.

Gennemførelsen af det indre marked i energisektoren inden 2014 vil give endnu en løftestang for økonomisk vækst. Nye forslag om liberalisering af jernbanetrafikken skal hjælpe med til at modernisere transporten i Europa gennem øget konkurrence, gøre den mere miljøvenlig og give passagererne adgang til nye, mere innovative og kundeorienterede former for service. I betragtning af de store investeringer, der skal foretages i en fornyelse af vore energisystemer 1 billion i perioden 2011-2020 15 ), vil energisektoren komme til at virke som en drivkraft for økonomisk vækst. Kommissionen vil tage en række initiativer på dette område, bl.a. for at få gennemført det indre marked inden udgangen af 2014, således som Det Europæiske Råd har opfordret til.

Den Digitale Dagsorden 16 har en central betydning for den europæiske økonomis evne til at udnytte de muligheder, den moderne teknologi giver for at få sat skub i væksten. Udbredelse af elektroniske tjenester har afgørende betydning i den henseende, og Kommissionen arbejder aktivt på at fremme e-handel. I 2012 vil Kommissionen foreslå et initiativ angående kollektiv rettighedsforvaltning inden for intellektuelle ejendomsrettigheder, med regler om grænseoverskridende licensering af onlinemusik for at fremme multiterritorielicenser. Sideløbende hermed vil den fremlægge et initiativ angående gensidig anerkendelse af elektronisk identifikation, autentificering og underskrift med det formål at skabe øget tillid blandt forbrugerne og gøre internetbetaling og elektroniske transaktioner lettere.

Nøglen til øget efterspørgsel og genopretning af væksten ligger i at skabe øget tillid hos forbrugerne. Den omfattende europæiske forbrugerdagsorden med lovgivning om forbrugerrettigheder og forbrugersikkerhed vil give forbrugerne større tryghed i det indre marked. Forslagene til reviderede regler om produktsikkerhed i almindelighed udgør en klar, sammenhængende tilgang for både forbrugere og producenter og tager sigte på at lægge de forskellige tilsynsordninger sammen til én samlet tilgang i det indre marked. Desuden vil der blive fremsat forslag om kollektiv klageadgang med regler for, hvordan forbrugere og virksomheder kan finde frem til effektive løsninger på større problemer.

3.2.Bedre jobmuligheder og plads til alle i samfundet

Jobskabelse er fortsat en af de største udfordringer, Europa står overfor i dag, og her kan EU yde et meget væsentligt bidrag. Med Europa 2020-flagskibsinitiativerne "Unge på vej" 17 , "Dagsorden for nye kvalifikationer" 18 og "Platformen mod fattigdom" 19 er der sat fokus på nødvendigheden af, at den indsats, der gøres for fornyelse i EU, skal tilgodese dem, der har mest brug for det. Den nye europæiske Socialfond 20 og Globaliseringstilpasningsfonden 21 skal støtte medlemsstaternes bestræbelser på at imødegå jobkrisen ved at fremme jobskabelsen og udviklingen af nøglekompetencer. "Erasmus for Alle" skal støtte strategiske partnerskaber mellem videregående uddannelser og erhvervsliv for at sikre, at unge studerende kan tilegne sig den blanding af kompetencer, der er brug for på arbejdsmarkedet. Gennemførelsen af disse initiativer vil yde et stort bidrag til EU's indsats mod ledighed, social eksklusion og fattigdom.

Kommissionen vil inden længe fremlægge forslag om, hvordan EU kan bidrage til at bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden, bl.a. med foranstaltninger, der kan gøre unge jobsøgende mere mobile og hjælpe dem med at finde beskæftigelsesmuligheder i andre EU-lande. Også lærlingepladser kan være vigtige adgangsgivere til arbejdsmarkedet. Det kan være med til at opnå en bedre udnyttelse af mulighederne i de sektorer, hvor størsteparten af de fremtidige nye arbejdspladser må ventes at ville blive skabt.

Kommissionen vil i nært samarbejde med arbejdsmarkedets parter også se nærmere på flexicurityprincipperne og indlede en ny fase i deres gennemførelse for derigennem at fremme jobskabelse og mobilitet, således at man er bedre rustet mod økonomiske nedgange og kan være parat til at udnytte opsvinget, når det kommer. I den sammenhæng er der også behov for en bedre foregribelse og styring af virksomhedsomstruktureringer. Endelig vil Kommissionen fremlægge forslag om, hvordan man kan styrke den offentlige arbejdsformidling, bl.a. med en reform af Eures (EU's service for jobsøgende) for at forbedre adgangen til jobmuligheder i andre lande.

Når vi retter blikket længere frem, er det klart, at hvis vi skal bevare vor samfundsmodel, må vi også sikre os, at vi kan finansiere velfærden i fremtiden, og i den sammenhæng udgør den aldrende befolkning en stor politisk udfordring, samtidig med at en moderne og innovativ sundhedssektor kan virke som drivkraft for økonomisk vækst. Kommissionen vil følge op på de landespecifikke henstillinger, der er vedtaget på pensionsområdet, og tage initiativer på en række områder af fælleseuropæisk relevans. I 2012 bliver der tale om et initiativ til styrkelse af det indre marked inden for effektive og sikre pensionsprodukter. Kommissionen vil også fremlægge forslag angående supplerende pensionsrettigheder for folk, der skifter job, da en øget mobilitet er nøglen til beskæftigelse og jobskabelse.

3.3.En bæredygtig vej ind i fremtiden

En bæredygtig økonomisk genopretning indebærer også, at vækst og investeringer kanaliseres hen mod de sektorer, der har det mest dynamiske potentiale for fremtiden. Kommissionens tilgang til en ressourceeffektiv 22 og CO2-fattig 23 økonomi, som skal integreres i den økonomiske politik og den årlige vækstundersøgelse, er baseret på princippet om, at en intelligent vækst er en målrettet vækst, der gør bæredygtighed til en væsentlig konkurrencefordel for EU. Det er denne tilgang, der ligger til grund for Europa 2020 og for den nye generation af forslag inden for landbrug 24 og udvikling i landdistrikter 25 samt fiskeri, som tager sigte på at tilvejebringe et bæredygtigt fundament i sektorer af kritisk betydning for både vort miljø og vor økonomi. Som led i denne ressourceeffektivitetsbaserede tilgang inden for sektorpolitikker vil Kommissionen i 2012 fremlægge forslag, der skal sikre adgangen til rent vand – den vil vedtage en handlingsplan til sikring af vandressourcer med det formål at få de politiske beslutningstagere til at tage fat på de problemer med vandressourcer, som vi i dag står overfor.

Bæredygtighed er også kernen i Kommissionens vision for energipolitikken. Eksempelvis kan en hurtig vedtagelse og gennemførelse af energieffektivitetsdirektivet 26 give alle husholdninger i EU gevinster på gennemsnitligt 1 000 EUR om året og potentielt føre til to millioner nye arbejdspladser og samtidig bidrage til at imødegå klimaændringerne. Et forslag om forbedring af rammerne om nuklear sikkerhed skal bygge på den lære, der kan drages af stresstesterne i EU's kernekraftværker, den teknologiske udvikling og udviklingen i den internationale regulering. Kommissionen vil også opstille en strategi for at fremskynde udviklingen af vedvarende energi i EU's indre marked og nabolandene i det sydlige Middelhavsområde. Fremskridt henimod vedtagelse af den foreslåede forordning, der skal lette investeringerne i de nødvendige infrastrukturer for at fremskynde udbredelsen af vedvarende energikilder, vil være et vigtigt signal.

Kommissionen vil også i 2012 arbejde for en reel, global indsats for at få nedbragt drivhusgasser. Den vil fortsætte med at styre overgangen til det reviderede system for handel med emissionsrettigheder og med at foreslå konkrete foranstaltninger, der kan hjælpe med til at nå målene på klima- og energiområdet. Revisionen af lovgivningen om personbiler og varevogne vil stimulere til innovation og give producenterne retlig sikkerhed. Desuden vil Kommissionen arbejde på at få reduceret transportsektorens afhængighed af olie ved at fremme udvikling af infrastrukturer inden for alternative brændstoffer i EU.

Rio+20-topmødet i juni vil sætte fokus på den globale indsats inden for bæredygtighed, og her kommer EU's politikker til at stå i forreste række.

3.4.Et åbent Europa for borgerne

At sørge for sikkerhed og retfærdighed i et Europa uden indre grænser er en af de største udfordringer, EU står overfor i dag. Friheden til at søge nye muligheder i andre lande er en væsentlig del af EU's raison d'être. Men hvis dette system skal fungere, må EU sikre den gensidige tillid, som det kræver, og holde stand over for de store udfordringer, vi bl.a. i Middelhavsområdet blev stillet overfor i år. EU må presse på for at få ført Stockholmprogrammet 27 ud i livet, finde en løsning på de vanskelige spørgsmål, bl.a. om asyl, og tage fat på nye udfordringer, bl.a. i forbindelse med internetsikkerhed.

Et indre marked for borgerne må rydde de unødvendige bureaukratiske hindringer for den frie bevægelighed af vejen. Med henblik herpå vil der blive fremsat to lovgivningsforslag, dels om grænseoverskridende anerkendelse af civilstandsdokumenter og dels om forenkling af legaliseringskrav.

EU's grænseordning indtager en vigtig plads i dette program. Ved hjælp af modernisering og brug af ny teknologi kan vi sikre, at systemet både tilskynder til grænseoverskridende aktiviteter og rummer tilstrækkelige garantier. Grænsekontrollen skal fremover sikre en bedre beskyttelse og samtidig give bona fide-rejsende lettere adgang til indrejse i EU. Der vil blive fremlagt forslag til en konkret strategi til forebyggelse og bekæmpelse af menneskehandel.

4.Effektiv indflydelse til EU i verden

Et forenet EU er den bedste platform for, at EU kan gøre sig gældende på den globale scene. EU er verdens største økonomi. EU og dets medlemsstater tegner sig for over halvdelen af verdens udviklingsbistand og humanitære bistand. EU står for og er dybt engageret i universelle menneskerettigheder og demokratiske rettigheder, respekt for international ret og en effektiv multilateral verdensorden. Når EU handler i forening, har vi en stor indflydelse. For at klare de udfordringer og gribe de muligheder, der ligger i globaliseringen, må EU fortsat udvise handlekraft og beskytte og fremme vore interesser og værdier og samtidig arbejde på at fremme velstand og sikkerhed i andre dele af verden.

EU's optræden udadtil foregår inden for de rammer, der afstikkes af multilaterale, regionale og bilaterale relationer, eksisterende politikker som f.eks. handels- og udviklingspolitikkerne, og af de eksterne aspekter ved EU's mange interne politikker. EU vil fortsætte med at forfølge disse politikker, men må samtidig tage højde for de globale begivenheder, der pludseligt kan indtræffe.

EU må være parat til at handle i en global verden i forandring. EU reagerede hurtigt og resolut på de dramatiske ændringer i det sydlige Middelhavsområde 28 . EU's reaktion byggede på traditioner for god regeringsførelse, åbenhed og solidaritet og sendte et klart politisk budskab og omgående praktisk støtte ("mere for mere"). Bistandsordningerne blev gransket og tilpasset for at bringe dem i overensstemmelse med aktuelle behov og prioriteter. I den kontekst fik man vedtaget SPRING-programmet (med støtte til partnerskab, reform og inklusiv vækst) og civilsamfundsfaciliteten. EU vil fastholde et fokus på sine nabolande og tilbyde dem muligheder for et gensidigt udbytterigt samarbejde, der kan fremme stabilitet og vækst. Kommissionen vil være meget opmærksom på implementeringen af de forpligtelser, der blev indgået i den meddelelse, som den sammen med Den Højtstående Repræsentant udsendte om den nye tilgang til EU's naboskabspolitik 29 , som kommer til at spille en vigtig rolle i arbejdet for en fredelig og positiv udvikling i det sydlige Middelhavsområde og de østlige nabolande med iværksættelse af hele spektret af EU-politikker og –programmer til støtte for økonomisk, social og politisk stabilitet. Ud over støtten til de lande i det sydlige Middelhavsområde, der har sat kursen mod demokrati, vil Kommissionen i 2012 også prioritere den køreplan for det østlige partnerskab, der blev vedtaget på topmødet i Warszawa, og stabilitet i Mellemøsten og Kaukasus.

EU arbejder også på at fremme sikkerheden i Afrika. Og EU vil også fremover stå parat til at træde til, som vi netop har det gjort under naturkatastroferne i Tyrkiet, Pakistan og Japan.

EU må sikre sammenhængen mellem de eksterne og de interne elementer af EU's politikker for at kunne tilpasse sig den globale verden i forandring og være med til at forme verdensordenen. EU's politikker og instrumenter inden for handel, udvikling, diplomati, udvidelse, naboskabspolitik og krisestyring udgør alle sammen rygraden i EU's optræden udadtil. De kan kun give deres fulde potentiale, når de kobles sammen med vore interne politikker som politikkerne for det indre marked, klimapolitikken, energipolitikken og den monetære politik, som alle har betydelige konsekvenser for verden uden for EU.

Europas velstand afhænger af den globale konkurrenceevne. Bestræbelserne på at genoprette vækst og beskæftigelse udfoldes i en verden præget af stadig større indbyrdes forbundenhed og stadig hårdere konkurrence. G20 har vist sig at være en effektiv løftestang for at nå frem til en sammenhængende, global tilgang til krisen. På det seneste G20-møde i Cannes enedes man om, at en forøgelse af produktionen og produktiviteten i landbruget har afgørende betydning for bedre fødevaresikkerhed og bæredygtig økonomisk vækst. Selvom det overordnede mål for EU's handelspolitik er og bliver et tilfredsstillende udfald af de igangværende multilaterale forhandlinger, er det også vigtigt at tilgodese de europæiske virksomheders og forbrugeres interesser i bilaterale aftaler med tredjelandspartnere. Derfor er mulighederne for en frihandelsaftale med Japan og en investeringsaftale med Kina under overvejelse.

Solidaritet er en af de grundlæggende europæiske værdier, som rækker langt ud over vore grænser. Som verdens største yder af udviklingsbistand vil EU spille en førende rolle, når det drejer sig om at hjælpe verdens fattigste samfund, ved at koncentrere bestræbelserne om at sikre en hurtig og effektiv gennemførelse af EU's reviderede udviklingspolitik 30 , med særligt fokus på millenniumudviklingsmålene. Det nye frivillige europæiske korps for humanitær bistand er et konkret udtryk for EU's globale solidaritet.

I 2012 vil der også ske fremskridt med hensyn til gennemførelsen af EU's fornyede konsensus om udvidelse og forberedelserne af Kroatiens tiltrædelse som det 28. medlem af vor familie. I løbet af 2012 vil vi arbejde videre med at sætte Kroatien i stand til at få fuldt udbytte af og opfylde alle forpligtelserne ved sit medlemskab.

5.Intelligent lovgivning og effektiv gennemførelse

For at de reformer, der er skitseret i dette program, kan blive ført ud i livet, er det nødvendigt, at EU-lovgivningsprocessen forløber godt i alle stadier. Lige fra dens udformning og til dens gennemførelse, evaluering og opdatering må EU's lovgivning igennem hele forløbet kunne leve op til de højeste krav om kvalitet, virkning og effektivitet. Det må desuden sikres, at reguleringen er så lidt byrdefuld som muligt.

Kommissionens initiativret og ansvar som traktatens vogter giver den en særlig rolle i den forbindelse. Både i sit eget arbejde og ved overvågning og håndhævelse af vedtaget lovgivning er Kommissionen fast besluttet på at sikre, at EU's borgere, virksomheder og offentlige myndigheder får udbytte af reformerne.

5.1.Mere intelligent brug af vore fælles ressourcer

I stramme tider må vi sikre os, at vore begrænsede ressourcer bruges til det, der giver de største gevinster i form af fremtidige job og fremtidig vækst. Kommissionen har foreslået et moderne budget, der skal være et supplement til medlemsstaternes offentlige udgifter på de områder, hvor EU kan tilføre en reel merværdi. Den vil fortsat gennem forhandlingsprocessen arbejde på at sikre, at den endelige pakke kommer til at stemme overens med principperne om forenkling, rationalisering og merværdi.

5.2.Intelligent lovgivning

Kommissionens rolle som forslagsstiller til ny lovgivning har udviklet sig betydeligt igennem de seneste år, med indførelsen af konsekvensanalyser som en fast bestanddel i Kommissionens arbejde. I 2012 vil der blive taget endnu et afgørende skridt med forlængelsen af fristen for offentlige høringer fra 8 til 12 uger. Det vil være med til at sikre, at de forslag, Kommissionen fremlægger, er velfunderede med hensyn til de politiske valg, der træffes. Mindskelse af de administrative byrder har en særlig relevans i tider med store økonomiske udfordringer. Når programmet for mindskelse af administrative byrder er bragt til vejs ende i 2012, vil Kommissionen have overskredet målet om en forenkling på 25 % ved at have fremlagt forslag svarende til en forenkling på 31 % og besparelser på 39 mia. EUR. På grundlag af disse erfaringer vil Kommissionen fortsætte sine bestræbelser på at holde reguleringsbyrderne nede på det strengt nødvendige. Den vil især se på EU-lovgivningens virkninger for små virksomheder og, hvor det er relevant, foreslå undtagelser eller skræddersyede løsninger for mikrovirksomheder. Den vil også fremlægge de første resultater af sine sundhedstjek af lovgivningen.

6.Konklusion

Europa-Kommissionen er fast besluttet på at bruge det kommende år til at gøre alt, hvad der står i dens magt, for at overvinde den økonomiske krise, der har ramt europæerne så hårdt. De skridt, der blev taget i løbet af dette efterår, viser klart, hvor stor vægt Kommissionen lægger på at fremme vækst og beskæftigelse. At det er det højst prioriterede mål, afspejles i dens arbejdsprogram for 2012, som også fokuserer på EU's langsigtede mål. Det er tvingende nødvendigt at sætte ind på kort sigt og samtidig skabe fundamentet for bæredygtig vækst og beskæftigelse på længere sigt. Når vi gør begge dele samtidig, giver vi EU en vej ud af krisen, som vil gøre os stærkere, bedre rustet til at klare den globale konkurrence, udnytte nye kilder til vækst i fremtiden og skabe en succesrig social markedsøkonomi.

EU har et solidt fundament at bygge på. EU er verdens største handelsblok, tegner sig for en tredjedel af den samlede produktion i verden og har stolte traditioner for samfundsmæssig og teknologisk innovation. EU har fælles værdier og en fælles historie, som binder os sammen. EU's institutioner har en fælles vision om, hvordan vi skaber et velstående og bæredygtigt Europa, med en gennemprøvet EU-metode og den smidighed, der er nødvendig for at kunne reagere på ændrede omstændigheder. Med den politiske vilje til at omsætte intentionerne til handling og et fast fokus på at få gennemført de nyligt trufne beslutninger kan EU være den drivkraft, der kan vende nedgangen og skabe fornyelse i Europa.

(1) Se talen om Unionens tilstand i 2011 af 28. september 2011. (http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/state-union-2011/index_en.htm)
(2) KOM (2010) 2020 af 3.3.2010
(3) KOM (2011) 669 af 12.10.2011
(4) KOM (2010) 484 af 11.9.2010
(5) Forordning nr. 513/2011, EUT L 145 af 31.5.2011, s. 30.
(6) KOM (2011) 452 af 20.7.2011; KOM (2011) 453 af 20.7.2011
(7) KOM (2011) 656 af 20.10.2011; KOM (2011) 652 af 20.10. 2011
(8) KOM (2011) 594 af 28.9.2011
(9) KOM (2011) 168 af 13.4.2011; KOM (2011) 169 af 13.4.2011
(10) KOM (2011) 121 af 16.3.2011
(11) KOM (2011) 607 – 612 og 614 – 615 af 6.10.2011
(12) KOM (2011) 657, 665 og 676 af 19.10.2011
(13) KOM (2011) 206 af 13.4.2011
(14) Direktiv 2006/123/EF af 12.12.2006, EUT L 376 af 27.12.2006, s. 36.
(15) KOM(2021) 677 af 17.11.2010.
(16) KOM (2010) 245 af 19.5.2010
(17) KOM (2010) 477 af 15.9.2010
(18) KOM(2010) 682 af 23.11.2010.
(19) KOM (2010) 758 af 16.12.2010
(20) KOM (2011) 607 af 6.10.2011
(21) KOM(2011) 608 af 6.10.2011.
(22) KOM (2011) 571 af 20.9.2011
(23) KOM (2011) 112 af 8.3.2011
(24) KOM (2011) 628 af 12.10.2011
(25) KOM (2011) 627 af 12.10.2011
(26) KOM (2011) 370 af 22.6.2011
(27) EUT C 115 af 4.5.2010, s. 1.
(28) KOM (2011) 200 af 8.3.2011
(29) KOM(2011) 303 af 25.5.2011.
(30) KOM(2011) 637 af 13.10.2011 og KOM(2011) 638/2 af 13.10.2011.