13.2.2010   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 36/5


Øringskonsulentens endelige rapport (1)

Sag COMP/39.530 — Microsoft (koblingssalg)

2010/C 36/05

Det udkast til afgørelse, som er forelagt Kommissionen i medfør af artikel 9 i forordning (EF) nr. 1/2003 (2), vedrører Microsoft Corporations (»Microsoft«) påståede ulovlige sammenkobling af salget af sin webbrowser Internet Explorer og sit dominerende styresystem Windows (»Windows«) til klient-pc'er (»pc«).

Baggrunden for sagen er en klage, som Kommissionen modtog ved udgangen af 2007. Kommissionen indledte proceduren og vedtog en klagepunktsmeddelelse med sine konkurrencemæssige betænkeligheder. Klagepunktsmeddelelsen blev fremsendt til Microsoft den 15. januar 2009. Den udgør en foreløbig vurdering som omhandlet i artikel 9, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2003.

Umiddelbart efter fremsendelsen af klagepunktsmeddelelsen fik Microsoft bevilget aktindsigt ved brev af 26. januar 2009. Der blev efterfølgende ved flere lejligheder indrømmet yderligere adgang til oplysninger, som oprindelig var klassificeret som fortrolige. Jeg forlængede fristen med yderligere en uge, da Microsoft skulle bruge mere tid for at indhente og gennemgå begrundelser for anmodninger om fortrolighed og foretage en række brevvekslinger med Kommissionen og endvidere havde behov for at undersøge og eventuelt tage højde for de supplerende oplysninger i selskabets svar på klagepunktsmeddelelsen.

Efter indledningen af proceduren anmodede fire selskaber (Google Inc., McAfee Inc., Mozilla, Symantec Corporation) og otte sammenslutninger (Association for Competitive Technology, Computing Technology Industry Association, European Committee for Interoperable Systems, Free Software Foundation Europe e.V., International Association of Microsoft Certified Partners, Software & Information Industry Association, Pan-European ICT & eBusiness Network for SMEs, UFC Que Choisir) om at få adgang som berørte tredjeparter, hvilket blev bevilget. En sammenslutning fik ikke adgang, da den ikke kunne godtgøre, at problemstillingen i denne sag var tilstrækkelig tæt forbundet med sammenslutningens generelle målsætning (3).

I sit svar på klagepunktsmeddelelsen anmodede Microsoft om en mundtlig høring, som efterfølgende blev arrangeret den 3., 4. og 5. juni 2009. Microsoft afslog senere at blive hørt på disse datoer og ansøgte den 15. maj 2009 om en udsættelse af den mundtlige høring angiveligt for at give højtstående tjenestemænd fra Kommissionen mulighed for at være til stede og også give Microsoft mere tid til at gennemgå og besvare eventuelle skriftlige bemærkninger fra klageren og tredjeparter.

Den 18. maj 2009 afviste jeg Microsofts anmodning om udsættelse i betragtning af de forsikringer, Microsoft havde fået om, at højtstående tjenestemænd fra Kommissionen ville være til stede ved den mundtlige høring samt den rettidige fremlæggelse af bemærkninger fra tredjeparter. I samme brev blev Microsoft opfordret til at genoverveje sin holdning og bekræfte sin anmodning om en mundtlig høring. Microsoft svarede den 19. maj 2009, at selskabet ikke kunne acceptere de foreslåede datoer. Jeg gik derfor ud fra, at anmodningen om en mundtlig høring var trukket tilbage.

Yderligere oplysninger, som Kommissionen havde indsamlet efter vedtagelsen af klagepunktsmeddelelsen, blev fremlagt for Microsoft i en sagsfremstillingsmeddelelse den 24. juli 2009. Samme dag blev der på ny indrømmet aktindsigt.

I oktober 2009 afgav Microsoft tilsagn over for Kommissionen, men var fortsat uenig i den foreløbige vurdering ifølge klagepunktsmeddelelsen.

De vigtigste tilsagn var:

Microsoft vil inden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde forsyne styresystemet Windows med en mekanisme, som gør, at pc-producenter og brugere kan slå Internet Explorer til og fra

Pc-producenter kan frit forudinstallere en hvilken som helst browser efter eget valg på pc’er, som de udbyder, og vælge den som defaultbrowser

Microsoft vil inden for EØS ved hjælp af Windows Update give brugerne af pc’er med styresystemet Windows mulighed for ved hjælp af en skærmmenu at foretage en softwareopdatering. Brugerne opfordres via skærmmenuen til at tage stilling til, om de vil installere en konkurrerende browser og i så fald hvilken.

Tilsagnene blev offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende den 9. oktober 2009 i medfør af artikel 27, stk. 4, i forordning (EF) nr. 1/2003 (4) og interesserede tredjeparter blev opfordret til at fremsætte deres bemærkninger til disse tilsagn senest en måned efter datoen for offentliggørelsen.

Efter at være blevet informeret om disse bemærkninger ændrede Microsoft sine tilsagn.

Kommissionen er nu nået til den konklusion, at der på baggrund af de ændrede tilsagn ikke længere er grundlag for indgriben fra Kommissionens side, og at proceduren bør bringes til ophør, jf. dog artikel 9, stk. 2.

Microsoft tilkendegav den 30. november 2009 over for Kommissionen, at selskabet havde modtaget tilstrækkelig adgang til oplysningerne i Kommissionens sagsakter til at kunne afgive tilsagn, der kan fjerne Kommissionens betænkeligheder.

Med henvisning til ovenstående mener jeg, at parternes ret til at blive hørt er respekteret i denne sag.

Bruxelles, den 11. december 2009.

Michael ALBERS


(1)  I henhold til artikel 15 og 16 i Kommissionens afgørelse (2001/462/EF/EKSF) af 23. maj 2001 om høringskonsulentens kompetenceområde under behandlingen af visse konkurrencesager — EFT L 162 af 19.6.2001, s. 21.

(2)  Alle henvisninger til artikler og kapitler vedrører forordning (EF) nr. 1/2003.

(3)  Hvad angår kravet om, at en sammenslutning skal vise, at dens medlemmer har en tilstrækkelig interesse i en sag, før den kan få adgang som intervenient, henvises til kendelse afsagt af EF-Domstolen den 5. februar 2009 i sag C-550/07P, Akzo Nobel Chemicals Ltd og Akcros Chemicals Ltd.

(4)  EUT C 242 af 9.10.2009, s. 20.