52010PC0407

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af en protokol til partnerskabs- og samarbejdsaftalen om etablering af et partnerskab mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side vedrørende en rammeaftale mellem Den Europæiske Union og Ukraine om de generelle principper for Ukraines deltagelse i Unionens programmer /* KOM/2010/0407 endelig udg. - NLE 2010/0218 */


[pic] | EUROPA-KOMMISSIONEN |

Bruxelles, den 28.7.2010

KOM(2010)407 endelig

2010/0218 (NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om indgåelse af en protokol til partnerskabs- og samarbejdsaftalen om etablering af et partnerskab mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side vedrørende en rammeaftale mellem Den Europæiske Union og Ukraine om de generelle principper for Ukraines deltagelse i Unionens programmer

(forelagt af Kommissionen)

BEGRUNDELSE

Som led i den europæiske naboskabspolitik er den gradvise åbning af visse af Unionens programmer og agenturer for deltagelse af partnerlande i den europæiske naboskabspolitik en af de mange foranstaltninger, der skal fremme reform, modernisering og omstilling i Den Europæiske Unions nabolande. Dette aspekt er beskrevet i Kommissionens meddelelse "om en generel strategi for at sætte naboskabspartnerlande i stand til at deltage i Fællesskabets agenturer og programmer"[1].

Rådet gav sin tilslutning til denne strategi den 5. marts 2007[2].

På basis af denne meddelelse og disse konklusioner udstedte Rådet den 18. juni 2007 direktiver til Kommissionen til at forhandle rammeaftaler med Algeriet, Armenien, Aserbajdsjan, Egypten, Georgien, Israel, Jordan, Libanon, Moldova, Marokko, Den Palæstinensiske Myndighed, Tunesien og Ukraine om de generelle principper for deres deltagelse i Fællesskabets programmer[3].

Det Europæiske Råd bekræftede på sit møde i juni 2007[4] på ny den afgørende betydning, som det tillægger europæisk naboskabspolitik, og tilsluttede sig formandskabets fremskridtsrapport[5], som Rådet (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) havde fået forelagt på sin samling den 18.-19. juni, tillige med Rådets hertil knyttede konklusioner[6]. I rapporten omtales Rådets direktiver til at forhandle relevante tillægsprotokoller, og det nævnes, at Israel, Marokko og Ukraine sandsynligvis vil være blandt de første partnerlande, der skal nyde godt af disse foranstaltninger. Forhandlingerne med Israel, der blev indgået i september 2007, førte til undertegnelse af en protokol i april 2008[7], mens forhandlingerne med Marokko er blevet indgået.

I juni 2007 blev det besluttet at indlede forhandlinger med Ukraine. Forhandlingerne med Ukraine er siden blevet afsluttet til Kommissionens tilfredshed. Teksten til den protokol, der blev forhandlet med Ukraine, er vedlagt.

Kommissionen forelægger hermed forslag til en rådsafgørelse om indgåelse af protokollen. Denne protokol indeholder en rammeaftale om de generelle principper for Ukraines deltagelse i Unionens programmer. Den indeholder standardbestemmelser, som skal gælde for alle partnerlande i den europæiske naboskabspolitik, med hvilke der skal indgås sådanne protokoller. Ifølge den forhandlede tekst skal parterne midlertidigt anvende protokollens bestemmelser fra datoen for dens undertegnelse.

Ifølge artikel 218, stk. 6, litra a), i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde skal Europa-Parlamentet give sin godkendelse til, at denne protokol indgås.

Parallelt hermed forelægger Kommissionen et forslag til en rådsafgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af den pågældende protokol.

Rådet opfordres til at vedtage vedlagte forslag til afgørelse.

2010/0218 (NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om indgåelse af en protokol til partnerskabs- og samarbejdsaftalen om etablering af et partnerskab mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side vedrørende en rammeaftale mellem Den Europæiske Union og Ukraine om de generelle principper for Ukraines deltagelse i Unionens programmer

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 19, 114, 168, 169, 172, 173, stk. 3, 188, 192 og 352 sammenholdt med artikel 218, stk. 6, litra a), og artikel 218, stk. 8, andet afsnit,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

under henvisning til godkendelse fra Europa-Parlamentet, og

ud fra følgende betragtninger:

1. Protokollen til partnerskabs- og samarbejdsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side vedrørende en rammeaftale mellem Den Europæiske Union og Ukraine om de generelle principper for Ukraines deltagelse i Unionens programmer (i det følgende benævnt "protokollen") blev undertegnet på vegne af Unionen den ...

2. For nogle af de programmer, der er omfattet af protokollen, indeholder traktaten ingen anden hjemmel end artikel 352.

3. Protokollen bør indgås -

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Protokollen til partnerskabs- og samarbejdsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side vedrørende en rammeaftale mellem Den Europæiske Union og Ukraine om de generelle principper for Ukraines deltagelse i Unionens programmer (i det følgende benævnt "parterne") godkendes herved på vegne af Den Europæiske Union og dens medlemsstater.

Teksten til protokollen er knyttet til denne afgørelse.

Artikel 2

Formanden for Rådet foranstalter den notifikation, der er omhandlet i artikel 10 i protokollen .

Artikel 3

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Udfærdiget i Bruxelles, den

På Rådets vegne

Formand

PROTOKOL

til partnerskabs- og samarbejdsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side vedrørende en rammeaftale mellem Den Europæiske Union og Ukraine om de generelle principper for Ukraines deltagelse i Unionens programmer

DEN EUROPÆISKE UNION, i det følgende benævnt "Unionen",

på den ene side

og

Ukraine

på den anden side,

i det følgende benævnt "parterne",

som tager følgende i betragtning:

4. Ukraine tiltrådte en partnerskabs- og samarbejdsaftale om oprettelse af et partnerskab mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side (i det følgende benævnt "aftalen") den 1. marts 1998 (De Europæiske Fællesskabers Tidende L 49 af 19. februar 1998).

5. Det Europæiske Råd noterede sig på sit møde i Bruxelles den 17.-18. juni 2004 med tilfredshed Kommissionens forslag til en europæisk naboskabspolitik (ENP) og godkendte Rådets konklusioner af 14. juni 2004.

6. Rådet har ved flere andre lejligheder gentagne gange i sine konklusioner tilsluttet sig denne politik.

7. Rådet gav den 5. marts 2007 udtryk for støtte til den generelle og globale model, der blev lagt op til i Kommissionens meddelelse af 4. december 2006, KOM(2006) 724 endelig, og som skal gøre det muligt for ENP-partnere at deltage i Fællesskabets agenturer og programmer, hvis de er i stand til det, og hvis retsgrundlaget tillader det.

8. Ukraine har udtrykt ønske om at deltage i en række af Unionens programmer.

9. De specifikke vilkår og betingelser, herunder navnlig det finansielle bidrag og rapporterings- og evalueringsprocedurer, for Ukraines deltagelse i hvert enkelt program bør fastsættes ved aftale mellem Europa-Kommissionen, der handler på Unionens vegne, og de kompetente myndigheder i Ukraine,

ER BLEVET ENIGE OM FØLGENDE:

Artikel 1

Ukraine kan deltage i alle igangværende og fremtidige af Unionens programmer, som er åbne for Ukraines deltagelse i overensstemmelse med de relevante bestemmelser om vedtagelsen af disse programmer.

Artikel 2

Ukraine bidrager finansielt til Den Europæiske Unions almindelige budget svarende til de specifikke programmer, som Ukraine deltager i.

Artikel 3

Repræsentanter for Ukraine kan deltage som observatører og for så vidt angår punkter, der vedrører Ukraine, i de forvaltningsudvalg, der er ansvarlige for overvågningen af de programmer, som Ukraine bidrager til finansielt.

Artikel 4

Projekter og initiativer, der forelægges af deltagere fra Ukraine, skal så vidt muligt opfylde samme betingelser, regler og procedurer for de pågældende programmer, som gælder for medlemsstaterne.

Artikel 5

De specifikke vilkår og betingelser for Ukraines deltagelse i hvert enkelt program, navnlig det finansielle bidrag og rapporterings- og evalueringsprocedurer, fastsættes ved aftale mellem Kommissionen, der handler på Unionens vegne, og Ukraines kompetente myndigheder (aftalememorandum).

Hvis Ukraine anmoder om ekstern bistand fra Unionen til at deltage i et givet unionsprogram på basis af artikel 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1638/2006 af 24. oktober 2006 om almindelige bestemmelser om oprettelse af et europæisk naboskabs- og partnerskabsinstrument eller en tilsvarende forordning vedrørende ekstern bistand fra Unionen til Ukraine, som måtte blive vedtaget i fremtiden, fastsættes betingelserne for Ukraines brug af ekstern bistand fra Unionen i en finansieringsaftale, som især skal respektere artikel 20 i forordning (EF) nr. 1638/2006.

Artikel 6

Af hvert aftalememorandum, der indgås i henhold til artikel 5, fremgår det i overensstemmelse med Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 af 25. juni 2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget, at finanskontrol eller revision eller anden form for verifikation, herunder administrative undersøgelser, foretages af Europa-Kommissionen, Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig og Revisionsretten eller under deres myndighed.

Der fastlægges nærmere bestemmelser for finanskontrol og revision, administrative foranstaltninger, sanktioner og inkassering, som giver Kommissionen, Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig og Revisionsretten samme beføjelser, som de har over for modtagere eller kontrahenter, der er etableret i Unionen.

Artikel 7

Denne protokol vedrørende en rammeaftale anvendes, så længe partnerskabs- og samarbejdsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side er i kraft.

Denne protokol undertegnes og godkendes af parterne i overensstemmelse med egne procedurer.

Hver enkelt af de kontraherende parter kan opsige denne protokol ved skriftlig notifikation til den anden kontraherende part. Protokollen ophører med at være i kraft seks måneder efter datoen for denne notifikation.

Ophøret af protokollen efter opsigelse fra en af parterne har ingen indflydelse på de undersøgelser og kontroller, der i givet fald skal foretages i medfør af bestemmelserne i artikel 5 og 6.

Artikel 8

Senest tre år efter datoen for denne protokols ikrafttræden og hvert tredje år derefter kan hver af de kontraherende parter vurdere gennemførelsen af denne protokol på grundlag af Ukraines reelle deltagelse i et eller flere unionsprogrammer.

Artikel 9

Denne protokol gælder på den ene side for de områder, hvor traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde finder anvendelse, og på de i denne traktat fastsatte betingelser, og på den anden side for Ukraines område.

Artikel 10

Denne protokol træder i kraft på den første dag i måneden efter den dato, på hvilken parterne ad diplomatisk vej giver hinanden notifikation om afslutningen af de procedurer, der er nødvendige for protokollens ikrafttræden.

I afventning af denne protokols ikrafttræden er parterne enige om, uanset om deres interne procedurer er afsluttet, midlertidigt at anvende bestemmelserne i protokollen fra datoen for dens undertegnelse i afventning af dens indgåelse på et senere tidspunkt.

Artikel 11

Denne protokol udgør en integrerende del af aftalen.

Artikel 12

Denne protokol udfærdiges i to eksemplarer på hvert af parternes officielle sprog, idet hver af disse tekster har samme gyldighed.

Udfærdiget i Bruxelles, den … i år …

For regeringen for Ukraine

For Den Europæiske Union

[1] KOM(2006) 724 endelig af 4. december 2006.

[2] AGEX-Rådets konklusioner af 5. marts 2007.

[3] Rådets afgørelse (fortrolig) om bemyndigelse af Kommissionen til at føre forhandlinger om protokoller […], dok. 10412/07.

[4] Formandskabets konklusioner – Bruxelles den 21.-22. juni 2007, dok. 11177/07.

[5] Formandskabets fremskridtsrapport om styrkelse af europæisk naboskabspolitik, dok 10874/07.

[6] Konklusioner om styrkelsen af europæisk naboskabspolitik, vedtaget af Rådet (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 18. juni 2007, dok. 11016/07.

[7] EUT L 129 af 17.5.2008, s. 40-43.