11.2.2011   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 44/171


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 861/2006 af 22. maj 2006 om EF-finansieringsforanstaltninger til gennemførelse af den fælles fiskeripolitik og havretten

KOM(2010) 145 endelig — 2010/0080 (COD)

2011/C 44/31

Hovedordfører: María Candelas SÁNCHEZ MIGUEL

Rådet besluttede den 31. maj 2010, og Europa-Parlamentet besluttede den 12. maj 2010 under henvisning til EUF-traktatens artikel 43, stk. 2, at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 861/2006 af 22. maj 2006 om EF-finansieringsforanstaltninger til gennemførelse af den fælles fiskeripolitik og havretten

KOM(2010) 145 endelig — 2010/0080 (COD).

Den 25. maj 2010 henviste Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs præsidium det forberedende arbejde til Den Faglige Sektion for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø.

På grund af sagens hastende karakter besluttede Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg på sin 464. plenarforsamling den 14.-15. juli 2010, mødet den 15. juli 2010, at udpege María Candelas Sánchez Miguel til hovedordfører, hvorefter det vedtog følgende udtalelse med 135 stemmer for, ingen imod og 4 hverken for eller imod.

1.   Konklusioner

1.1   EØSU bifalder de foreslåede foranstaltninger i forbindelse med ændringen af den nuværende forordning nr. 861/2006, da de er beregnet på at øge gennemsigtigheden af finansieringen af dataindsamlingen og af gennemførelsen af videnskabelige undersøgelser og tillige gør det nemmere at sikre, at foranstaltninger, der vedtages i forbindelse med den fælles fiskeripolitik (FFP), er objektive. I forbindelse med debatterne om en reform af FFP er det blevet fremhævet, at der er behov for en solid database for at sikre, at den måde, som den fælles fiskeripolitik gennemføres på, afspejler reelle behov, således at fiskeripolitikken bliver økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtig.

1.2   De nye bestemmelser sigter mod at tydeliggøre finansieringssystemet for dataindsamling og gennemførelse af videnskabelige undersøgelser af relevans for FFP. Endvidere udvides området for, hvad der forstås ved dataindsamling, idet der sker en regulering af forvaltningen og anvendelsen af disse data ud fra et hensyn til retssikkerheden med hensyn til de indhentede oplysninger. Landenes kontrol af dataene sikrer, at de anvendes på en ordentlig måde.

1.3   Finansieringen af driftsomkostningerne for De Regionale Rådgivende Råd (RRR) vil ikke som hidtil være begrænset til igangsætningsfasen.

1.4   Det foreslås endvidere at dække udgifterne, når repræsentanter for Den Rådgivende Komité for Fiskeri og Akvakultur (ACFA) deltager i møder i Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) og Den Videnskabelige, Tekniske og Økonomiske Komité for Fiskeri (STECF).

1.5   Med hensyn til de administrative procedurer for ansøgning om og kontrol med finansieringen tydeliggøres behovet for, at medlemslandenes flerårige programmer udspecificeres, og det præciseres, at de skal godkendes af Kommissionen, således at de fortsat vil være underlagt EU's budgetdisciplin.

2.   Indledning

2.1   Forslaget om ændring af forordning (EF) nr. 861/2006 tager sigte på at tydeliggøre anvendelsesområdet for de finansierede foranstaltninger og frem for alt forbedre ordlyden af nogle artikler, der omhandler udgifterne til og gennemførelsen af kontrol.

2.2   De påtænkte ændringer går i tre forskellige retninger:

ændringer begrundet i udviklingen i lovgivningen

ændringer som vedrører anvendelsesområdet, således at det bedre imødekommer det aktuelle behov

ændringer som tydeliggør, hvilke foranstaltninger, som er omfattet af denne forordning, medlemslandene skal træffe i forbindelse med indsamling af data og gennemførelse af undersøgelser om FFP.

2.3   Inden for rammerne af FFP-områdets internationale forbindelser afklares desuden typen af partnerskabsaftaler (bilateral, regional eller multilateral).

2.4   Ligeledes indeholder forslaget en ny administrativ procedure for ansøgning om støtte og behandling heraf, hvor det præciseres, hvordan den skal gennemføres og kontrolleres af de organer, der er oprettet med henblik herpå.

3.   EØSU's bemærkninger

3.1   EØSU bifalder de foreslåede ændringer af forordning nr. 861/2006, da de indeholder regler for en videreudvikling af denne. Særligt skal nævnes opfordringen til at skaffe data og gennemføre videnskabelige undersøgelser af vores haves og oceaners tilstand samt af fiskeriet med henblik på at sikre sig, at enhver foranstaltning, der gennemføres med hensyn til fiskeripolitikken, er solidt begrundet og garanterer en bæredygtig anvendelse af de eksisterende ressourcer.

3.2   Målet er at forbedre ikke blot gennemsigtigheden, men også anvendelsen af støtten, og udvide de forudsætninger, under hvilke den kan tildeles. Finansieringen af dataindsamlingen og medlemslandenes kontrol med anvendelsen af disse data sikrer, at forskning bliver et fremtrædende element i den fælles fiskeripolitik, og at vi bevæger os hen imod en bæredygtig udvikling af fiskerisektoren.

3.3   Forslagets indhold kan analyseres ud fra følgende overskrifter:

3.3.1

EF-ramme for indsamling, forvaltning og anvendelse af data i fiskerisektoren samt støtte til videnskabelig rådgivning vedrørende den fælles fiskeripolitik. Det særlige ved forslaget er, at finansieringen ikke kun refererer til landene og de kompetente offentlige myndigheder, men også til den private sektor. Det handler i vidt omfang om at anerkende, at den private videnskabelige sektor også kommer på banen, hvilket i dag sker i praksis, hvorfor vi mener, at det resulterer i større gennemsigtighed, hvis denne sektor også omfattes af reglerne.

3.3.2

Internationalt samarbejde med tredjelande (regionale, bilaterale eller multilaterale aftaler) om dataindsamling og gennemførelse af undersøgelser. Dette vil sige, at der opretholdes en videnskabelig kontrol, ikke blot af vores fiskeressourcer, men også af ressourcerne i andre regioner, hvor vores skibe driver fiskeri, således at den videnskabelige og tekniske vurdering af fiskeriaktiviteterne samt kontrollen med disse forbedres.

3.3.3

Dækning af udgifterne for medlemmer af De Regionale Rådgivende Råd, når de deltager i møder i ICES og STECF, med henblik på at fremme en så bred beslutningstagning som muligt. Denne finansiering er betinget af EU's særlig interesse heri. Efter EØSU's opfattelse bør de ovennævnte organisationer i højere grad inddrages, og ikke blot i dataindsamlingen, men også i beslutningstagningen om fiskerispørgsmål, som hører under deres kompetencer, og som forbedrer den fælles fiskeripolitik.

3.3.4

Procedurer for indsamling, forvaltning og anvendelse af data. Ændringen af forordningens afsnit 2 tager sigte på at harmonisere den nuværende procedure for ansøgning om støtte med proceduren i de flerårige programmer, som medlemslandene fremlægger, og som godkendes af Kommissionen. Således underkastes slutkontrollen med anvendelsen af støtten EU-reglerne om udgiftsstyring.

3.4   Endelig mener EØSU, at dette ændringsforslag er relevant, selv om reformen af den fælles fiskeripolitik endnu ikke er på plads, eftersom det giver mulighed for at fremskynde de gavnlige virkninger, der kan opnås ved at anvende videnskabelige data og mål i planlægningen af de fremtidige foranstaltninger, som skal iværksættes, så snart den nye politik er godkendt. Man behøver således ikke vente til 2013. Under alle omstændigheder vil det have stor betydning for havenes og oceanernes tilstand, hvis man forøger og udvikler de samme metoder i tredjelande.

Bruxelles, den 15. juli 2010

Mario SEPI

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg