28.3.2009   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 74/74


Offentliggørelse af en ansøgning om ændring i henhold til artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer

(2009/C 74/07)

Denne offentliggørelse giver ret til at gøre indsigelse mod ansøgningen, jf. artikel 7 i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 (1). Eventuelle indsigelser skal være Kommissionen i hænde senest seks måneder efter datoen for offentliggørelsen.

ANSØGNING OM ÆNDRING

RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 510/2006

Ansøgning om ændring i henhold til artikel 9

»PICODON DE L'ARDECHE« ELLER »PICODON DE LA DROME«

EF-Nr.: FR-PDO-0117-0550-29.03.2006

BGB ( ) BOB ( X )

1.   Afsnit i varespecifikationen, som berøres af ændringen:

X

Produktets betegnelse

X

Beskrivelse

Image

Geografisk område

Image

Bevis for oprindelse

X

Produktionsmetode

X

Tilknytning

X

Mærkning

X

Nationale krav:

Image

Andet [angives nærmere]

2.   Type ændring(er):

Image

Ændring af enhedsdokument eller resuméark

X

Ændring af varespecifikationen for en registreret BOB eller BGB, for hvilken hverken enhedsdokumentet eller resuméet er offentliggjort

Image

Ændring af en varespecifikation, hvor der ikke kræves ændring af det offentliggjorte enhedsdokument (artikel 9, stk. 3, i forordning (EF) nr. 510/2006)

Image

Midlertidig ændring af varespecifikationen, fordi de offentlige myndigheder har indført obligatoriske sundheds- eller plantesundhedsforanstaltninger (artikel 9, stk. 4, i forordning (EF) nr. 510/2006)

3.   Ændring(er):

3.1.   Produktets betegnelse

Betegnelsens navn er »Picodon« (i stedet for »Picodon de l'Ardèche eller Picodon de la Drôme«).

Begrundelse:

Picodon er et udtryk, som traditionelt er tilknyttet det geografiske område, hvor betegnelsen fremstilles. Det er i vidt omfang dokumenteret (i bøger, sange, breve, osv.), at udtrykket anvendes lokalt for at betegne en lokal ost, som udelukkende fremstilles i det geografiske område.

Anvendelsen af udtrykket på oste, som ikke opfylder varespecifikationen for Picodon de la Drôme eller Picodon de l'Ardèche, har været en kilde til forvirring blandt forbrugerne. Producenterne har derfor ønsket at vende tilbage til den traditionelle betegnelse og kun bruge udtrykket »Picodon«.

3.2.   Beskrivelse

Osten har form som en lille rund skive på 5-7 cm i diameter og 1,8-2,5 cm i tykkelsen (i stedet for 1-3 cm) og har en vægt på mindst 60 g.

Skorpen er tynd og er dækket af bleggul eller hvid skimmel, eventuelt med blå pletter. Osten er nem at skære, farven er hvid eller gul, og konsistensen er ensartet og fin, men kan blive smuldrende efter langvarig lagring. Smagen er ren og karakteristisk uden at være for salt eller sur. Når Picodon-oste lagres efter en særlig metode, som kaldes »Dieulefit-metoden«, har de følgende karakteristika:

diameter: 4,5-6 cm

højde: 1,3-2,5 cm

mindstevægt: 45 g.

Overfladen er i så tilfælde hvid, elfenbensfarvet, grå eller let cremefarvet med spor af andre farver. Ved udskæring har den et marmorfarvet udseende og en fin, ensartet og blød konsistens. Smagen er ren og karakteriseret ved en »gedeagtig« og lidt stærk smag.

Begrundelse:

Beskrivelsen af produktet er blevet suppleret med angivelse af vægt og dimensioner og med beskrivelse af skorpe og indre. Tykkelsen er blevet præciseret.

Ost med betegnelsen »affiné méthode Dieulefit« (modnet efter »Dieulefit-metoden«) har særlige karakteristika med hensyn til diameter, tykkelse, mindstevægt og udseende, som det er nødvendigt at præcisere.

3.3.   Fremstillingsmetode

Det præciseres, at den anvendte mælk kun må stamme fra malkebesætninger bestående af geder af racerne alpine, saanen eller krydsninger af disse to racer eller fra lokale dyr.

Der gives nærmere oplysninger om det maksimale antal dyr pr. hektar, af foderets oprindelse og sammensætning. Ensilerede produkter og andre gærede fodertyper er ikke tilladt og må ikke anvendes som foder til gederne. Når vejrforholdene tillader det, skal gederne lukkes ud i et frit område, der er permanent tilgængeligt.

Der gives nærmere oplysninger om mælken, om hvornår og hvorledes den skal anvendes, om tilsætning af løbe (udvundet af dyremaver), koaguleringstid og -varighed (der gælder særlige regler for gårdmejerier), overhældning i forme (manuel øsning uden forafdrypning i forme med afrundede bunde), saltning, udtagning af formene (senest 48 timer efter påfyldningen).

Der gives nærmere oplysninger om tilladte ingredienser, forbud mod koncentrering af mælken og forbud mod opbevaring ved minusgrader eller i modificeret atmosfære under produktionen. Det er angivet, at foruden mælkeråmaterialet må der som hjælpe- eller tilsætningsstoffer i produktionsprocessen kun anvendes løbe, uskadelige bakterie-, gær- og skimmelkulturer samt calciumchlorid og salt.

Der angives oplysninger om tørringen (mindst 24 timer) og lagringen (mindst 8 dage efter tørringen ved en angivet temperatur og fugtighed). Det er angivet, at ostene ikke må forlade fremstillingsstedet før tidligst 14 dage efter løbetilsætningen (i stedet for tørring og modning i mindst 12 dage efter løbetilsætningen), medmindre der er tale om frisk ost bestemt for modning).

For ost fremstillet efter »Dieulefit-metoden« gælder der særlige regler (indpakning i kasser i mindst 15 dage under forhold, som fremmer udviklingen af overfladeskimmel efterfulgt af modning under forhold, som bl.a. omfatter mindst to skylninger).

Begrundelse:

Præcisionerne af varespecifikationen vedrører en fremstillingspraksis, som allerede følges af producenterne, men som indtil nu ikke har været angivet i varespecifikationen.

Producenterne har fundet det nødvendigt at anmode om formelt at lade denne fremstillingspraksis indgå i varespecifikationen for at beskytte betegnelsen mod eventuelle efterligninger. Formålet er således at beskrive produktet mere præcist og derved styrke tilknytningen til dets oprindelse.

Imidlertid har det vist sig, at nye teknikker, hvoraf nogle omfatter behandling af mælk og anvendelse af tilsætningsstoffer, f.eks. mikrofiltrering, delvis koncentrering af mælk eller anvendelse af modningsenzymer, kan påvirke egenskaberne hos oste med oprindelsesbetegnelse.

Det er derfor blevet besluttet, varespecifikationerne for produkter med oprindelsesbetegnelse skal specificere den nuværende praksis for behandling af mælk, anvendelse af tilsætningsstoffer i mælk og ostefremstilling for at undgå, at nye og ureglementerede metoder skader de egenskaber, som karakteriserer oste med oprindelsesbetegnelse.

3.4.   Tilknytning

Tilknytningen er blevet suppleret med hensyn til:

produktionens udvikling gennem tiderne

det traditionelle navn Picodons oprindelse

beskrivelsen af de geografiske karakteristika, klimaet og jordbundsforholdene i området.

Begrundelse:

Producenterne har ønsket i højere grad at fremhæve tilknytningen til det geografiske område.

3.5.   Mærkning

For oste, der er omfattet af den kontrollerede oprindelsesbetegnelse, anføres betegnelsen med en skrifttype, der fylder mindst 2/3 af den største skrifttype på emballagen, sammen med angivelsen »Appellation d'origine contrôlée«. Producentens navn og adresse skal være angivet på emballagen.

Begrundelse:

Bortfald af forpligtelsen til at anvende det særlige logo for oprindelsesbetegnelser.

3.6.   Krav i nationale bestemmelser

I stedet for »Dekret af 29. december 1986« anføres »Dekret om kontrolleret oprindelsesbetegnelse »Beaufort««.

RESUMÉ

RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 510/2006

»PICODON«

EF-Nr.: FR-PDO-0117-0550-29.03.2006

BOB ( X ) BGB ( )

Dette resumé indeholder de vigtigste oplysninger fra varespecifikationen og tjener til information.

1.   Medlemsstatens ansvarlige myndighed:

Navn:

Institut National de l'Origine et de la Qualité

Adresse:

51, rue d'Anjou

75 008 Paris

FRANCE

Tlf.

+33 153898000

Fax

+33 153898060

E-mail:

info@inao.gouv.fr

2.   Sammenslutning:

Navn:

Syndicat Drôme Ardèche de Défense et de Promotion du Picodon AOC

Adresse:

48, avenue Louis Masson

26120 Chabeuil

FRANCE

Tlf.

+33 475562606

Fax

+33 475420105

E-mail:

info@picodon-aoc.fr

Sammensætning:

Producent/forarbejdningsvirksomhed ( X ) andet ( X )

3.   Produkttype:

Klasse 1-3 — Oste

4.   Varespecifikation:

(sammenfatning af betingelserne i artikel 4, stk. 2, i forordning (EF) nr. 510/2006)

4.1.   Navn

»Picodon«

4.2.   Beskrivelse

Picodon er en ost fremstillet af gedemælk, der har form som en lille rund skive. Skorpen er fin og er dækket af bleggul eller hvid skimmel, eventuelt med blå pletter. Osten er nem at skære, farven er hvid eller gul, og konsistensen er ensartet og fin men kan blive smuldrende efter langvarig lagring. Smagen er ren uden at være for salt eller sur.

Når betegnelsen »affiné méthode Dieulefit« er anført, er overfladen hvid, elfenbensfarvet, grå eller lys cremefarvet med spor af andre farver. Ved udskæring har den et marmorfarvet udseende og en fin, ensartet og blød konsistens. Smagen er ren og karakteriseret ved en »gedeagtig« og lidt stærk smag.

Picodon-osten vejer mindst 60 g, medmindre den er modnet efter »Dieulefit-metoden«; i så tilfælde er mindstevægten 45 g, hvilket skyldes skylningerne under den lange modning.

Den har cylindrisk form og en diameter på 5-7 cm og en tykkelse på 1,8-2,5 cm. For Picodon, der er modnet efter »Dieulefit-metoden«, er dimensionerne mindre: diameteren er 4,5-6 cm og tykkelsen 1,3-2,5 cm.

Fedtindholdet (fedtstof/tørstof) er på mindst 45 %, og indholdet af tørstof må ikke være under 40 % pr. 100 g ost.

4.3.   Geografisk område

Det geografiske området omfatter alle kommunerne i departementerne Ardèche og Drôme samt alle kommunerne i kantonerne Valréas (departementet Vaucluse) og kantonen Barjac (departementet Gard).

4.4.   Bevis for oprindelse

Hver mælkeproducent, forarbejdningsvirksomhed og lagervirksomhed skal udfylde en »identifikationserklæring«, som registreres af kontrolmyndighederne, der på den måde kan identificere alle erhvervsdrivende. Hver erhvervsdrivende skal for kontrolmyndighederne kunne fremvise de dokumenter mv., som er nødvendige for kontrollen af den pågældende mælks og de pågældende ostes oprindelse, kvalitet og produktionsbetingelser. Desuden skal hver producent føre et ugentligt regnskab, som klart anfører til- og afgang af mælk og ost.

Endelig foretages der en analytisk og organoleptisk undersøgelse, som sikrer, at ostene opfylder kravene om kvalitet og særpræg.

4.5.   Fremstillingsmetode

Mælkeproduktionen og ostens fremstilling og modning skal foregå i det geografiske område.

Den anvendte mælk kun må stamme fra geder af racerne alpine, saanen eller krydsninger af de to racer eller fra lokale dyr. Gederne holdes i henhold til lokal praksis. På bedriften skal det areal, som anvendes til græsning, ostefremstilling eller produktion af foderkorn til gederne, være mindst én ha pr. 10 geder. Mindst 80 % af gedernes basisfoder skal bestå af foder fra græsningsarealer i det geografiske område. Gedernes foder skal hele året være uden ensillageprodukter eller andre gærede produkter. Tørrede produkter kan kun udgøre højst 20 % af foderet, undtagen i tilfælde af exceptionelle klimatiske forhold. Gedernes foder skal komme fra det afgrænsede område.

Gederne må ikke holdes permanent indelukket. Når vejrforholdene tillader det, skal gederne have adgang til et frit område.

Picodon fremstilles udelukkende af sødmælk fra geder. Foruden mælkeråmaterialet må der som hjælpe- eller tilsætningsstoffer i produktionsprocessen kun anvendes løbe, uskadelige bakterie-, gær- og skimmelkulturer samt calciumchlorid og salt.

Det er forbudt at tilsætte kondenseret mælk, mælkepulver eller mælkeproteiner og anvende ultrafiltrering. Ved gårdproduktion skal der anvendes råmælk. Mælken kan termiseres med henblik på mælkeproduktion.

Koagulationen finder sted ved tilsætning af mælkesyrebakterier eller valle, hvortil der tilsættes et mindre kvantum osteløbe af animalsk oprindelse. Modningstemperaturen skal ligge på mellem 25 °C og 14 °C. Koaguleringen sker langsomt: 18-48 timer for at opnå en pH-værdi på mellem 4 og 4,5.

For gårdostenes vedkommende skal koaguleringen finde sted senest 14 timer efter seneste malkning.

Det er forbudt at anvende dybfrossen ostemasse.

Ostemassen hældes manuelt med øse og uden forafdrypning over i en enkelt eller rumopdelt form. Den vendes mindst én gang. Ved saltningen anvendes fint eller halvgroft salt på begge sider. Osten tages ud af formen efter senest 48 timer. Efter tørring i mindst 24 timer ved en temperatur på højst 23 °C lægges osten til modning.

Den modnes i mindst 8 dage ved en temperatur på mellem 12 og 18 °C og i en relativ luftfugtighed på mindst 80 %.

Osten må tidligst sælges 14 dage efter tilsætningen af løbe.

Osten afkøles ved en temperatur over 0 °C.

Picodon, der er modnet efter »Dieulefit-metoden«, modnes i længere tid og skylles periodevist:

under første fase lægges osten i kasser i mindst 15 dage i et fugtigt rum ved en temperatur på mellem 5 °C og 10 °C og med en relativ fugtighed på over 80 %

under anden fase modnes osten i et fugtmættet rum ved en temperatur på mellem 13 °C og 17 °C. Denne fase skal vare mindst otte dage og omfatter mindst to skylninger

en tørringsfase på mindst 24 timer. Denne tørring sker naturligt. Kunstig tørring må kun anvendes, hvis de klimatiske forhold gør naturlig tørring umulig.

Osten må tidligst sælges en måned efter tilsætning af løbe.

4.6.   Tilknytning

Departementerne Drôme og Ardèche har i lang tid været kendt for at have de fleste geder. Det er derfor ikke overraskende, at gedeoste har været et samtaleemne i området i umindelige tider.

Den første skriftlige henvisning til »Picodon« stammer fra det 19. århundrede.

Udtrykket er bl.a. nævnt i Auguste Brossier's »Glossaire du patois de Die«, som udkom i 1863. Et tog i rute mellem Dieulefit og Montélimar blev kaldt »le Picodon« efter producenterne fra Picodon, som brugte forbindelsen og var omgivet af en karakteristisk lugt.

Udtrykket »Picodon« er af occitansk oprindelse og betyder »lille ost med stærk smag«.

På grund af den aftagende mælkeproduktion om efteråret og vinteren var osteproduktion den eneste måde, hvorpå man tidligere kunne bevare mælkeoverskuddet om foråret og sommeren, hvor produktionen lå på sit højeste.

Fordelingen af osteforbruget i vintermånederne medførte forskellige modningsgrader.

Osten kunne spises efter meget kortvarig modning, og næsten inden den var tør, og blev så omtalt som »picodon« eller mere almindeligt som »tomme«. Osten konsumeres fortsat på denne måde, og man antager, at dette er oprindelsen til denne »Picodon«, som er defineret i varespecifikationen, og som modnes i kort tid i mindst 14 dage. Om vinteren blev overskydende Picodon-oste opbevaret i lertøjskrukker.

»Picodon er indpakket i blade og lagt i en »bithco« (en lertøjskrukke med to hanke). Hver fjortende dag blev osten taget ud af krukken, skyllet og derefter indpakket i nye blade«. Denne metode muliggjorde lang opbevaring af osten, som med tiden fik en karakteristisk duft og smag.

Dette kan ses som en variant af teknikken »modnet efter Dieulefit-metoden« som anerkendt i lovgivningen.

Picodon-oste fremstilles omkring de mange bakker i Rhône-dalen. Den er typisk for denne fattige og tørre bjergregion, hvis geologiske og klimatiske karakteristika kun har muliggjort opdræt af geder. Denne osteproduktion, som går generationer tilbage, fastholdes den dag i dag og udgør en uundværlig indkomstkilde.

Produktionsvilkårene er fastsat således, at områdets egenart bevares og kommer til udtryk i produktet.

4.7.   Kontrolinstans

Navn:

Institut national de l'Origine et de la Qualité (INAO)

Adresse:

51, rue d'Anjou

75008 Paris

FRANCE

Tlf.

+33 153898000

Fax

+33 153898060

E-mail:

info@inao.gouv.fr

Institut National de l'Origine et de la Qualité er et offentligt administrativt organ, der er underlagt landbrugsministeriet.

INAO har ansvaret for at kontrollere produktionsbetingelserne for produkter med beskyttet oprindelsesbetegnelse.

Navn:

Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes (DGCCRF)

Adresse:

59, Boulevard Vincent Auriol

75703 Paris Cédex 13

FRANCE

Tlf.

+33 144871717

Fax

+33 144973037

E-mail:

DGCCRF er en tjenestegren i ministère de l'économie, des finances et de l'industrie (økonomi-, finans- og industriministeriet).

4.8.   Mærkning

På emballagen for oste, som er omfattet af den kontrollerede oprindelsesbetegnelse, er anført ostens betegnelse med en skrifttype, der fylder mindst 2/3 af den største skrifttype på emballagen og angivelsen »Appellation d'origine contrôlée«. Producentens navn og adresse skal være angivet på emballagen.

Oste, de opfylder kriterierne for modning efter »Dieulefit-metoden«, skal på emballagen have påtegnelsen »affiné méthode Dieulefit«.


(1)  EUT L 93 af 31.3.2006, s. 12.