52009PC0014

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse af [ …] om oprettelse af et fællesskabsprogram til støtte for særlige aktiviteter i forbindelse med finansielle tjenesteydelser, regnskabsaflæggelse og revision {SEK(2009) 54} /* KOM/2009/0014 endelig udg. - COD 2009/0001 */


[pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

Bruxelles, den 23.1.2009

KOM(2009) 14 endelig

2009/0001 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

af [ …]

om oprettelse af et fællesskabsprogram til støtte for særlige aktiviteter i forbindelse med finansielle tjenesteydelser, regnskabsaflæggelse og revision

{SEK(2009) 54}

(forelagt af Kommissionen)

BEGRUNDELSE

1. BAGGRUNDEN FOR FORSLAGET

For så vidt angår finansielle tjenesteydelser samt regnskabsaflæggelse og lovpligtig revision forventes Fællesskabet at yde finansiel støtte til aktiviteter, som varetages af visse, både europæiske og internationale, organer, for at sikre effektive fællesskabspolitikker på disse områder. Denne afgørelse har derfor til formål at oprette et nyt fællesskabsprogram, som muliggør direkte bidrag til finansieringen af disse organer over fællesskabsbudgettet. Disse bidrag vil sikre stabil, diversificeret, sund og passende finansiering, således at sådanne organer kan varetage deres opgaver på en uafhængig og effektiv måde.

Kommissionen har anerkendt den centrale rolle, som tilsynsudvalgene, IASCF, EFRAG og PIOB spiller for gennemførelsen af det indre marked og den måde, det fungerer på. Samtidig har Kommissionen konstateret, at visse centrale fællesskabspolitikker risikerer ikke at blive gennemført på passende måde på grund af utilstrækkelig finansiering til disse organer. Sådanne situationer opstår nu enten på grund af i) utilstrækkelige finansielle midler til at gennemføre visse projekter (tilsynsudvalg, EFRAG) eller ii) afhængighed af ikke-diversificeret, frivillig finansiering fra interesserede parter (IASCF, EFRAG, PIOB). I sidstnævnte tilfælde giver de nuværende finansieringsordninger således konstant anledning til at sætte spørgsmålstegn ved disse organers uafhængighed. I forbindelse med en omfattede forudgående undersøgelse vurderede Kommissionen fem mulige løsninger: 1) bevare status quo, 2) øge bidragene inden for de eksisterende finansieringsmodeller, 3) oprette nationale finansieringsordninger, 4) foretage samfinansiering over fællesskabsbudgettet og 5) oprette særlige EU-organer (i forbindelse med tilsynsudvalgene og EFRAG). Kommissionens vurdering tog udgangspunkt i akademiske analyser, informationer og statistiske oplysninger fra de respektive organer og i forslag og vurderinger fra andre europæiske institutioner. Endvidere gennemgik Kommissionen de relevante lovbestemmelser, som finder anvendelse på indeværende tidspunkt, og som vedrører de betingelser, organerne skal opfylde, eller de opgaver, som de overdrages. Konklusionen på denne vurdering var, at det er bedst at samfinansiere tilsynsudvalgene, IASCF, EFRAG og PIOB enten ved hjælp af aktionstilskud (tilsynsudvalgene) eller et driftstilskud (IASCF, EFRAG og PIOB). Denne fremgangsmåde vil sikre, at 1) tilsynsudvalgene og EFRAG har tilstrækkelige finansielle midler til at gennemføre visse strategiske projekter, som langt overstiger de nuværende finansieringsordninger, og at 2) IASCF, EFRAG og PIOB ikke er fuldstændigt afhængige af ikke-diversificeret, frivillig finansiering fra interesserede parter, hvorved det undgås, at der sættes spørgsmålstegn ved deres uafhængighed i forbindelse med deres standardiseringsrelaterede aktiviteter.

På grund af den nuværende finansielle krise er det foreslåede fællesskabsprograms mål blevet endnu vigtigere. EU-medlemsstaterne mener, at bedre tilsynsmæssig konvergens og samarbejde i forbindelse med finansielle tjenesteydelser samt i forhold til regnskabsaflæggelse og revision børe gøres til et prioriteret indsatsområde[1]. I Kommissionens meddelelse " Overvindelse af den finansielle krise: et europæisk handlingsgrundlag" af 29. oktober 2008 hedder det, at EU bliver nødt til at omdefinere den regulerings- og tilsynsmodel, der gælder for EU's finanssektor, bl.a. med henblik på de store finansieringsinstitutter, der er aktive i flere lande[2]. I den forbindelse er der flere initiativer undervejs på EU-niveau for at sikre væsentlige forbedringer inden for de nuværende tilsynsstrukturer (f.eks. de kommende ændringer af Kommissionens afgørelser om oprettelse af tilsynsudvalg[3] eller indførelse af tilsynskollegier i forbindelse med forslaget til omarbejdning af direktivet om krav til kapitalgrundlaget[4]). Disse initiativer gennemføres parallelt med og uafhængigt af de overvejelser om den fremtidige europæiske tilsynsstruktur, som finder sted i den gruppe på højt niveau, som Kommissionen nedsatte den 21. oktober 2008, og som har Jacques de Larosière som formand[5]. I henhold til Kommissionens meddelelse af 29. oktober 2008 har krisen også vist, at det er nødvendigt at koordinere aktioner både på EU-plan og internationalt[6]. I den forbindelse er konklusionerne fra G20-topmødet i Washington den 15. november 2008[7] af allerstørste betydning, for her lægges der navnlig vægt på behovet for at styrke international koordinering af finansielle tilsynsførende og internationale standarder for at forbedre styringen af det internationale finansielle system. Det nuværende politiske momentum betyder, at det både er muligt med ændringer på EU-plan og på internationalt plan. Forslaget til fællesskabsprogram kan medvirke hertil og øge EU's bidrag til gennemførelsen af den handlingsplan, der er beskrevet i erklæringen fra G20-topmødet.

1.1. Tilsynsudvalg

Tilsynsudvalgene er uafhængige rådgivningsorganer, som Kommissionen oprettede mellem 2001 og 2004[8], og de består af nationale tilsynsmyndigheder med kompetence inden for værdipapirer, bankvæsen og forsikring i de enkelte medlemsstater. Deres mandat har tre aspekter. For det første fungerer de som uafhængige organer, der reflekterer over, diskuterer og rådgiver Kommissionen i spørgsmål på ovennævnte områder. For det andet medvirker de til konsekvent og rettidig gennemførelse af fællesskabslovgivningen i medlemsstaterne. For det tredje bidrager de til konvergens inden for tilsynspraksis i hele Fællesskabet og fremmer samarbejde inden for hvert af de ovennævnte områder, f.eks. gennem udveksling af informationer. Tilsynsudvalgene optræder uafhængigt, når de varetager det andet og tredje aspekt ved deres mandat, for tilsyn med finansielle institutioner hører ikke til EU's kompetenceområde som sådan. Vurderinger, som de europæiske institutioner og forskellige rådgivende grupper[9] har foretaget for nylig af den måde, disse udvalg fungerer på, har sammen med krisen siden 2007[10] på de finansielle markeder vist, at der er stort behov for fremskridt på disse områder.

Det er hensigtsmæssigt, at Fællesskabet yder finansiel støtte til specifikke aktioner i tilsynsudvalgsregi, for udvalgene i) varetager nøglefunktioner i forbindelse med den europæiske tilsynsstruktur, ii) gennemfører projekter, som kan indgå som et vigtigt led i gennemførelsen af EU's lovgivning, og iii) skaber som netværk af nationale tilsynsmyndigheder, der repræsenterer alle finansielle tjenesteydelser, en europæisk finansiel tilsynskultur.

De tre tilsynsudvalg har ikke status som juridiske personer på europæisk plan. Men for at kunne indgå aftaler med tredjeparter og for at lette udvalgenes drift og forvaltning har medlemmerne af de enkelte tilsynsudvalg oprettet støttestrukturer med status som juridisk person i hver af de medlemsstater, hvor udvalgene har hjemsted, dvs. i Frankrig, Det Forenede Kongerige og Tyskland[11]. Fællesskabet vil yde finansiel bistand til disse støttestrukturer i form af aktionstilskud. Disse aktionstilskud vil udelukkende blive anvendt af støttestrukturerne til finansiering af visse projekter, navnlig vedrørende uddannelse af nationale tilsynsmyndigheders personale og forvaltning af informationsteknologiprojekter. Aktionstilskuddene må ikke på nogen måde indvirke på udvalgenes mandater som sådan. Endvidere vil det i selve tilskuddene blive anført, at modtageren, dvs. de retlige støttestrukturer, hæfter for alle eventuelle forpligtelser i forbindelse med Fællesskabets finansiering af tilsynsudvalgene. Udvalgenes retlige støttestrukturer vil også blive anmodet om at sikre, at det af deres vedtægter tydeligt fremgår, at deres opgaver er begrænset til administrative støttefunktioner, herunder navnlig uddannelse af nationale tilsynsmyndigheders personale og forvaltning af informationsteknologiprojekter.

1.2. Regnskabsaflæggelse

Et fælles sæt internationale regnskabsstandarder af høj kvalitet er med til at sikre, at Fællesskabets indre marked fungerer effektiv, for i kraft af dem får investorer, kreditorer og andre berørte parter adgang til rettidige, pålidelige og relevante oplysninger om virksomheders økonomiske forhold.

Krisen på de finansielle markeder siden 2007 har bevirket, at regnskabsstandarder ligesom tilsyn med finansielle institutioner er kommet til at stå øverst på EU's politiske dagsorden[12]. Det er nødvendigt med gennemsigtighed og globalt samarbejde for at sikre, at kapitalstrømme og transaktioner på tværs af grænser kan overvåges konsekvent på internationalt plan. Samtidig skal virksomheder i hele verden sikres lige vilkår, når de pålægges krav om regnskabsaflæggelse.

I henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002 ("IAS-forordningen") er virksomheder, hvis værdipapirer omsættes på et reguleret marked i EU, forpligtet til at anvende internationale regnskabsstandarder (IFRS-standarder).

IFRS-standarder udstedes af International Accounting Standards Board (IASB) og tilknyttede fortolkninger af International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC), som er to organer under the International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF) [13].

Når IFRS-standarder inkorporeres i fællesskabslovgivningen, kommer de automatisk til at spille en væsentlig rolle for det indre marked og EU's økonomi. Fællesskabet har derfor en direkte interesse i at sikre, at den metode, der anvendes til at udvikle og godkende standarder, rent faktisk fører til standarder, som er i offentlighedens interesse (f.eks. finansiel stabilitet) samt i overensstemmelse med Fællesskabets lovgivning og de faktiske erhvervsforhold i Europa.

Det er navnlig vigtigt, at IASB fastsætter standarder uafhængigt af og uden ubehørig påvirkning fra parter, som er berørt af processens udfald. Det allervigtigste i den forbindelse er at undgå, at det organ, der fastsætter standarderne, er afhængigt af frivillig finansiering fra berørte parter (f.eks. revisorer eller børsnoterede virksomheder). Det er derfor vigtigt at indføre en passende finansieringsordning for IASCF for at bringe et sådant afhængighedsforhold til ophør. Det burde så igen bidrage til at sikre uafhængighed i forbindelse med standardiseringsprocessen og begrænse eventuelle problemer med interessekonflikter. Da IFRS-standarder inkorporeres i Fællesskabets lovgivning, er det nødvendigt at yde et finansielt bidrag til IASCF's budget over fællesskabsbudgettet, som står i forhold til Fællesskabets vægt i den globale økonomi og på det globale kapitalmarked, for at medvirke til at nå ovennævnte mål. Der er gentagne gange blevet gjort opmærksom på de vedvarende betænkeligheder med hensyn til IASCF's finansieringsordning, navnlig af Rådet (økonomi og finans) i de konklusioner, der blev vedtaget i juli 2006[14] og juli 2007[15], og af Europa-Parlamentet[16].

Det er nødvendigt, men ikke i sig selv tilstrækkeligt at ændre IASCF's finansieringsordning for at gøre IASCF mere uafhængig, og derfor skal ændringen ses i en bredere kontekst sammen for IASCF's foreslåede styringsreformer. I forbindelse med IASCF's gennemgang af vedtægterne, der er i gang, og som foretages hvert femte år, tilstræber Kommissionen endvidere at få gennemført en række styringsreformer, som tager sigte på at fremme IASCF's ansvarlighed og uafhængighed samt forbedringer med hensyn til passende gennemførelse af IASB's standardiseringsproces. Disse reformer burde være gennemført på det tidspunkt, Fællesskabets samfinansiering er på plads.

European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) blev oprettet i 2001 af europæiske organisationer, der repræsenterer udstedere, investorer og regnskabskyndige, som er involveret i regnskabsaflæggelsesprocessen[17]. I overensstemmelse med IAS-forordningen afgiver EFRAG udtalelse til Europa-Kommissionen om, hvorvidt regnskabsstandarder udstedt af IASB eller fortolkninger udstedt af IFRIC, der skal godkendes, er i overensstemmelse med fællesskabslovgivningen, navnlig IAS-forordningens krav om standarders gennemsigtighed, relevans, pålidelighed og sammenlignelighed, om de er i offentlighedens interesse, og om de følger princippet om et pålideligt billede, jf. Rådets direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF. EFRAG's rolle blev formaliseret med en samarbejdsaftale indgået med Kommissionens tjenestegrene i marts 2006.

Endvidere er EFRAG i stigende grad blevet anvendt som en platform for berørte europæiske parter (både offentlige og private) til at tilvejebringe forudgående, teknisk input til IASB vedrørende udkast til regnskabsstandarder.

Dette aspekt ved EFRAG's arbejde begrænses imidlertid af manglende ressourcer, hvilket er ensbetydende med, at EU's erhvervsliv og økonomiske interesser ikke er tilstrækkeligt repræsenteret på internationalt plan under drøftelserne med IASB/IFRIC. EFRAG lider også under at være afhængig af ikke-diversificeret, frivillig finansiering fra interesserede parters side (f.eks. revisorer), for det bevirker, at der sættes spørgsmålstegn ved EFRAG's uafhængighed i forbindelse med gennemgangen af standarder, og at der eventuelt opstår interessekonflikter. Rådet (økonomi og finans) gav i de konklusioner, der blev vedtaget den 8. juli 2008, udtryk for tilfredshed med bestræbelserne for at styrke EFRAG's rolle for at sikre, at der tages behørigt hensyn til europæiske interesser i forbindelse med fastsættelse af internationale standarder[18]. Europa-Parlamentet gav udtryk for en lignende holdning i den initiativbetænkning, der blev vedtaget i april 2008. Endvidere gentog Europa-Parlamentets økonomi- og valutaudvalg i sin udtalelse af 10. september 2008, at " at der bør afsættes tilstrækkelige ressourcer […] til fastsættelse af internationale regnskabsstandarder, navnlig til IASCF (International Accounting Standards Committee Foundation), herunder IASB (International Accounting Standards Board) og dets europæiske talerør, Den Europæiske Rådgivende Regnskabsgruppe (EFRAG) "[19]. Mange private interesserede parter gav også udtryk for sådanne betænkeligheder i forbindelse med "EFRAG-forbedringsprojektet", som blev iværksat af EFRAG i juli 2008[20].

EFRAG er i øjeblikket genstand for styringsreformer, som skal øge EFRAG's ansvarlighed samt sikre større gennemsigtighed og offentligt tilsyn med organet. Reformerne forventes at træde i kraft i den første halvdel af 2009 og sikre, at EFRAG's styringsstruktur lever op til de forventninger, der følger af at arbejde i offentlighedens interesse.

I betragtning af den vigtige rolle, EFRAG spiller med hensyn til at fremme Fællesskabets lovgivning og politikker og repræsentere europæiske interesser i forbindelse med fastsættelse af standarder på internationalt plan, er det nødvendigt for Fællesskabet at bidrage til EFRAG's finansiering for at sikre pålidelig og uafhængig rådgivning og muliggøre effektive og rettidige input i forbindelse med IASB's standardiseringsproces.

1.3. Revision

I henhold til fællesskabslovgivningen skal selskabers regnskaber revideres af en statsautoriseret revisor, som afgiver en uafhængig udtalelse om selskabets finansielle situation, således som den fremgår af regnskabet.

En harmoniseret tilgang til lovpligtig revision på grundlag af standarder af høj kvalitet vedtaget på internationalt niveau fører til en overordnet forbedring af revisionens kvalitet, både i Fællesskabet og globalt set, og den styrker offentlighedens tillid til revisionsfunktionen og sikrer dermed, at Fællesskabets kapitalmarked og det indre marked fungerer effektivt.

I henhold til direktiv 2006/43/EF kan det vedtages at anvende internationale revisionsstandarder (ISA-standarder) i Den Europæiske Union, såfremt de opfylder en række betingelser, navnlig at de er udviklet på passende vis under hensyntagen til offentligt tilsyn og gennemsigtighed. Internationale revisionsstandarder udvikles og godkendes af International Auditing and Assurance Standards Boards (IAASB), som er et udvalg under Den Internationale Revisorsammenslutning (IFAC).

Public Interest Oversight Board (PIOB) blev oprettet den 28. februar 2005 af overvågningsgruppen, og er et internationalt organ med ansvar for at overvåge IFAC's styringsreform[21]. PIOB har til opgave at overvåge den proces, der fører til vedtagelse af ISA-standarder, samt andre aktiviteter under Den Internationale Revisorsammenslutning (IFAC) i offentlighedens interesse. PIOB er det vigtigste organ, når det drejer sig om at sikre, at ISA-standarder er udviklet og vedtaget på passende vis under hensyntagen til offentligt tilsyn og gennemsigtighed, jf. artikel 26 i direktiv 2006/43/EF. Det forhold, at Kommissionen udpegede to af PIOB's ti medlemmer i marts 2008 for en periode på 3 år viser, at EU er interesseret i, at PIOB fungerer optimalt.

Muligheden for at indføre ISA-standarder i fællesskabslovgivningen, jf. direktiv 2006/43/EF, betyder, at Fællesskabet har en direkte interesse i at sikre, at den metode, der anvendes til at udvikle og godkende standarder, rent faktisk fører til standarder, som er i offentlighedens interesse (f.eks. finansiel stabilitet) samt i overensstemmelse med fællesskabslovgivningen og de faktiske erhvervsforhold i Europa.

Det er navnlig vigtigt, overvågningen foregår uafhængigt og uden ubehørig påvirkning. Det er i den forbindelse afgørende at udgå, at PIOB er afhængig af ikke-diversificeret, frivillig finansiering fra interesserede parter, som har en direkte interesse i revisionsstandarder. Dette problem er bl.a. blevet bragt på bane af alle de offentlige institutioner, som sponsorerer PIOB.

Det er derfor vigtigt at indføre en passende finansieringsordning for PIOB for at bringe et sådant afhængighedsforhold til ophør. Det burde så igen bidrage til at sikre uafhængighed i forbindelse med overvågningaktiviteterne og begrænse eventuelle problemer med interessekonflikter. For at nå dette mål er det derfor nødvendigt, at Fællesskabet yder et rimeligt bidrag til PIOB's finansiering.

1.4. Andre mulige modtagere

Krisen på de finansielle markeder siden 2007 kan få konsekvenser for tilsyn med finansielle institutioner og markeder og for regnskabsaflæggelse og lovpligtig revision. Krisen kunne bl.a. føre til, at der oprettes nye organer på fællesskabsniveau eller internationalt inden for et eller flere af disse områder med mandat til at forfølge omtrent de samme fællesskabsmålsætninger som omtalte modtagere i det foreslåede fællesskabsprogram. Endvidere kunne en af modtagerne i fællesskabsprogrammet også blive erstattet af en efterfølger, dvs. et nyt organ, i tidsrummet mellem afgørelsens vedtagelse og det foreslåede fællesskabsprograms afslutning. Derfor er det af allerstørste betydning, at afgørelsen indeholder en bestemmelse om fleksibilitet, som gør det muligt at tilpasse programmet til ændringer i de institutionelle rammer, samtidig med at programmets overordnede mål fortsat respekteres. I afgørelsen hedder det derfor, at Kommissionen kan tilføje en ny eller erstatte en tidligere modtager i bilaget ved en individuel afgørelse i overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen. Det er kun muligt at tilføje en ny eller erstatte en tidligere modtager i finansieringsperioden i en af følgende to situationer:

1. En af modtagerne i programmet erstattes af en direkte efterfølger. Kommissionen afgør, om efterfølgeren opfylder kriterierne for støtteberettigelse og dermed er kvalificeret til at overtage forgængerens ret til at modtage midler i henhold til dette fællesskabsprogram. Bilaget bør ændres i overensstemmelse hermed. Udvælgelsen foregår efter forskriftsproceduren i artikel 5 i afgørelse 1999/468/EF[22].

2. Finansieringsrammen, som defineret i artikel 9, stk. 1, er ikke opbrugt helt. Kommissionen kan foreslå en yderligere modtager til et aktionstilskud, forudsat at denne opfylder kriterierne for støtteberettigelse i denne afgørelse. Kommissionen afgør, om den foreslåede modtager og de respektive aktioner opfylder kriterierne i denne afgørelse. Bilaget bør ændres i overensstemmelse hermed. Ændringen foretages efter forskriftsproceduren i artikel 5 i afgørelse 1999/468/EF[23].

Enhver ny modtager skal opfylde et af følgende kriterier:

- have en retlig form og et mandat, som svarer til, hvad der gælder for tilsynsudvalgene, jf. afsnit 1.1 ovenfor (dvs. være oprettet i henhold til fællesskabslovgivningen og varetage aktiviteter, som medvirker til at gennemføre de tilsvarende fællesskabspolitikker, der tager sigte på tilsynsmæssig konvergens og samarbejde i forbindelse med finansielle tjenesteydelser)

- have et mandat, som svarer til, hvad der gælder for de organer, der beskæftiger sig med regnskabsaflæggelse og revision, jf. afsnit 1.2 og 1.3 ovenfor (dvs. være direkte involveret i at udvikle, anvende og føre tilsyn med standarder eller overvåge fastsættelsen af standarder som bidrag til gennemførelsen af tilsvarende fællesskabspolitikker inden for regnskabsaflæggelse og revision).

2. FORSLAGETS JURIDISKE INDHOLD

2.1. Retsgrundlag

Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, navnlig artikel 95.

2.2. Subsidiaritetsprincippet

Fællesskabsprogrammet giver mulighed for at samfinansiere aktiviteter, som varetages af visse organer, der arbejder for virkeliggørelsen af mål af generel europæisk interesse vedrørende finansielle tjenesteydelser og ved at udarbejde standarder, godkende standarder eller overvåge fastsættelsen af standarder for regnskabsaflæggelse og revision. Forslaget er i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf. EF-traktatens artikel 5, da målene ikke i tilstrækkelig grad kan opfyldes af medlemsstaterne og derfor på grund af aktionens omfang og virkninger bedre kan gennemføres på fællesskabsplan.

2.3. Proportionalitetsprincippet

Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. EF-traktatens artikel 5. Som det fremgår af den forudgående undersøgelse, går denne afgørelse ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå de givne mål. Der fremsættes forslag om fællesskabsfinansiering til et veldefineret, begrænset antal af de vigtigste organer inden for området finansielle tjenesteydelser. Inden for de nuværende institutionelle rammer vil de nye finansieringsordninger sikre stabil, diversificeret, sund og passende finansiering, således at de relevante organer kan varetage deres fællesskabsrelaterede opgaver eller opgaver i den europæiske offentligheds interesse på en uafhængig og effektiv måde. Der ydes finansiel støtte i overensstemmelse med betingelserne i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 af 25. juni 2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget[24] og Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2342/2002 af 23. december 2002 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002[25].

3. BUDGETMÆSSIGE VIRKNINGER

Det samlede beløb, som skal afholdes over Fællesskabets budget, er 36,2 mio. EUR for perioden 2010-2013. Programmet er et 4-årigt program, der falder sammen med de finansielle overslag for 2007–2013.

2009/0001 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

af [ …]

om oprettelse af et fællesskabsprogram til støtte for særlige aktiviteter i forbindelse med finansielle tjenesteydelser, regnskabsaflæggelse og revision

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 95,

under henvisning til forslag fra Kommissionen[26],

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg[27],

efter proceduren i traktatens artikel 251[28], og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Sektoren for finansielle tjenesteydelser er en af hovedhjørnestenene i det indre marked og er af afgørende betydning for en velfungerende europæisk økonomi og konkurrenceevnen på globalt plan. Forudsætningen for en sund og dynamisk sektor er solide rammer for regulering og overvågning, som kan klare en stadig større integration af de finansielle markeder i Fællesskabet.

(2) I en global økonomi er der også behov for at skabe konvergens mellem standarder i forskellige jurisdiktioner eller at udvikle internationale standarder. Det er derfor vigtigt, at Fællesskabet spiller en rolle i forbindelse med fastsættelse af internationale standarder for finansielle markeder. For at varetage Fællesskabets interesser og sikre, at globale standarder er af høj kvalitet og i overensstemmelse med fællesskabslovgivningen, er det helt afgørende, at Fællesskabets interesser er repræsenteret på passende måde ved fastsættelsen af internationale standarder.

(3) På grund af den finansielle krise er overvågning af finansielle institutioner, navnlig i grænseoverskridende tilfælde, og regnskabsaflæggelse kommet til at stå øverst på Fællesskabets politiske dagsorden. Denne situation kan muligvis føre til nye forslag til foranstaltninger med henblik på indbyrdes tilnærmelse af de love og administrative bestemmelser i medlemsstaterne, der vedrører det indre markeds oprettelse eller en forbedring af dets funktion.

(4) Det er derfor passende at oprette et fællesskabsprogram, der giver mulighed for at samfinansiere aktiviteter, som varetages af European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF) og Public Interest Oversight Board (PIOB), der i overensstemmelse med artikel 162 i Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2342/2002 af 23. december 2002 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002[29], arbejder for virkeliggørelsen af mål af generel europæiske interesse ved at udarbejde standarder, godkende standarder eller overvåge fastsættelsen af standarder for regnskabsaflæggelse og revision.

(5) Det er også passende at yde aktionstilskud til de tre retlige støttestrukturer, som udelukkende har til formål at yde Det Europæiske Værdipapirtilsynsudvalg, oprettet ved Kommissionens afgørelse 2001/527/EF[30], Det Europæiske Banktilsynsudvalg, oprettet ved Kommissionens afgørelse 2004/5/EF[31] og Det Europæiske Tilsynsudvalg for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger, oprettet ved Kommissionens afgørelse 2004/6/EF[32], administrativ bistand i forbindelse med gennemførelse af projekter vedrørende bl.a. uddannelse af personale fra nationale tilsynsmyndigheder og forvaltning af informationsteknologiprojekter.

(6) Organer, som arbejder inden for tilsyn, regnskab og revision, er yderst afhængige af finansiering, og selv om fællesskabsprogrammets foreslåede støttemodtagere spiller en væsentlig rolle i Fællesskabet, modtager ingen af dem finansiel støtte over fællesskabsbudgettet, hvilket kan få konsekvenser for deres evne til at varetage deres respektive opgaver, som er af afgørende betydning for den måde, det indre marked fungerer på.

(7) Medfinansiering fra Fællesskabets side sikrer, at disse organer har adgang til entydig, stabil, diversificeret, sund og passende finansiering, og at de kan varetage deres opgaver i offentlighedens interesse på en uafhængig og effektiv måde.

(8) Ud over at ændre deres finansieringsmønstre er IASCF og EFRAG nu også genstand for styringsreformer, som skal sikre, at de i kraft af deres opbygning og processer kan varetage deres opgaver i offentlighedens interesse på en uafhængig og effektiv måde. Disse reformer burde være på plads, når Fællesskabets medfinansiering starter.

(9) Krisen på de finansielle markeder kan føre til, at der oprettes nye organer på fællesskabsniveau eller internationalt med mandat til at forfølge omtrent de samme fællesskabsmålsætninger som modtagerne i det foreslåede fællesskabsprogram.

(10) Det bør være muligt at integrere nye organer i programmet, forudsat at de opfylder de strenge kriterier for støtteberettigelse i denne afgørelse.

(11) Da udvælgelse af nye støttemodtagere er en generel foranstaltning, jf. artikel 2 i Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen[33], bør udvælgelsen foretages efter forskriftsproceduren i nævnte afgørelses artikel 5.

(12) Rådets forordning (EF, Euratom), nr. 1605/2002 af 25. juni 2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget[34] ("finansforordningen") og Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2342/2002[35], som sikrer Fællesskabets finansielle interesser, finder anvendelse under hensyntagen til principperne om enkelthed og konsekvens i valget af budgetinstrumenter, begrænsningen af de tilfælde, hvor Kommissionen fortsat skal være direkte ansvarlig for programmernes gennemførelse og forvaltning, og kravet om, at der skal være et rimeligt forhold mellem ressourcerne og den administrative byrde, der er forbundet med anvendelsen heraf.

(13) Forslaget giver mulighed for at samfinansiere aktiviteter, som varetages af visse organer, der arbejder for virkeliggørelsen af mål af generel europæisk interesse vedrørende finansielle tjenesteydelser og ved at udarbejde standarder, godkende standarder eller overvåge fastsættelsen af standarder for regnskabsaflæggelse og revision. Forslaget er i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf. traktatens artikel 5, da målene ikke i tilstrækkelig grad kan opfyldes af medlemsstaterne og derfor på grund af aktionens omfang og virkninger bedre kan gennemføres på fællesskabsplan.

(14) Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. EF-traktatens artikel 5. Som det fremgår af den grundige forudgående undersøgelse, går denne afgørelse ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå de givne mål. Der fremsættes forslag om fællesskabsfinansiering til et veldefineret, begrænset antal af de vigtigste organer inden for området finansielle tjenesteydelser. Inden for de nuværende institutionelle rammer vil de nye finansieringsordninger sikre stabil, diversificeret, sund og passende finansiering, således at de relevante organer kan varetage deres fællesskabsrelaterede opgaver eller opgaver i den europæiske offentligheds interesse på en uafhængig og effektiv måde. Der ydes finansiel støtte i overensstemmelse med betingelserne i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002[36] af 25. juni 2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget og Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2342/2002[37] af 23. december 2002 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 -

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

Oprettelse af programmet

Der oprettes hermed et fællesskabsprogram ("programmet") for perioden 1. januar 2010-31. december 2013 med henblik på at støtte aktiviteter inden for de organer, som bidrager til at opfylde Fællesskabets mål om tilsynsmæssig konvergens og samarbejde i forbindelse med finansielle tjenesteydelser og regnskabsaflæggelse og revision.

Artikel 2

Mål

1. Programmets overordnede mål er at støtte aktiviteter eller aktioner inden for visse organer i forbindelse med finansielle tjenesteydelser, regnskabsaflæggelse og revision.

2. Programmet omfatter følgende aktiviteter:

a) aktiviteter, som medvirker til at gennemføre fællesskabspolitikker, der tager sigte på tilsynsmæssig konvergens, navnlig gennem uddannelse af personale og forvaltning af informationsteknologiprojekter vedrørende finansielle tjenesteydelser

b) aktiviteter, som går ud på at udvikle eller tilvejebringe input til udvikling af standarder, at anvende, vurdere eller overvåge standarder eller at føre tilsyn med fastsættelse af standarder for at medvirke til at gennemføre fællesskabspolitikker vedrørende regnskabsaflæggelse og revision.

Artikel 3

Adgang til programmet

For at være berettiget til fællesskabsfinansiering under programmet skal organer opfylde følgende betingelser:

a) være en juridisk person, der arbejder uden fortjeneste for øje, i offentlighedens interesse og for virkeliggørelsen af mål af generel europæisk interesse, jf. artikel 162 i forordning (EF, Euratom) nr. 2342/2002

b) på det tidspunkt, tilskuddet tildeles, ikke befinde sig i en af de situationer, der er omhandlet i finansforordningens artikel 93, stk. 1, artikel 94 og artikel 96, stk. 2, litra a).

Artikel 4

Programmets støttemodtagere

Programmets støttemodtagere er opregnet i bilaget.

Artikel 5

Ydelse af tilskud

1. Kommissionen yder finansiering under programmet i form af tilskud mod forelæggelse af et passende arbejdsprogram og et samlet budgetoverslag.

2. Fællesskabsfinansiering til støttemodtagerne i bilagets del A tildeles udelukkende i form af driftstilskud, som skal anvendes til at finansiere driftsomkostninger og -udgifter, herunder til sekretariat og aflønning af medarbejdere. Driftstilskud nedtrappes ikke automatisk i tilfælde af fornyelse.

3. Fællesskabsfinansiering til støttemodtagerne i bilagets del B ydes udelukkende i form af aktionstilskud. Der ydes udelukkende aktionstilskud til de aktiviteter, der er omhandlet i artikel 6, og på følgende betingelser:

a) de må ikke omfatte aktiviteter, som indgår i mandaterne for Det Europæiske Værdipapirtilsynsudvalg, Det Europæiske Banktilsynsudvalg og Det Europæiske Tilsynsudvalg for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger

b) den administrative støttefunktion, som varetages af støttemodtagerne i bilagets del B, skal fremgå tydeligt af de respektive vedtægter. Støttemodtagerne i bilagets del B har udelukkende til opgave at yde Det Europæiske Værdipapirtilsynsudvalg, Det Europæiske Banktilsynsudvalg og Det Europæiske Tilsynsudvalg for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger administrativ støtte, bl.a. ved at varetage de aktiviteter, der er omhandlet i artikel 6.

4. Kommissionen fastsætter beløb og maksimal finansieringsprocent. Kommissionens beslutninger offentliggøres.

Artikel 6

Modtagernes aktionstilskudsberettigede aktiviteter

Følgende aktiviteter er berettiget til aktionstilskud, jf. dog artikel 3 og 5:

a) arrangere konferencer, seminarer, uddannelse og ekspertmøder

b) forberede og udsende publikationer, forberede og gennemføre andre oplysningsaktiviteter

c) foretage researcharbejde, forberede undersøgelser

d) gennemføre andre støtteaktiviteter, som er relevante for Fællesskabets lovgivning eller politikker vedrørende regnskab og revision

e) gennemføre informationsteknologiprojekter, bl.a. vedrørende udveksling af informationer mellem nationale tilsynsmyndigheder

f) sørge for uddannelsesprogrammer og udstationeringsordninger for personale fra nationale tilsynsmyndigheder.

Artikel 7

Udvælgelse af nye støttemodtagere

1. Kommissionen kan efter proceduren i artikel 13, stk. 2, vælge nye programstøttemodtagere og ændre bilaget i overensstemmelse hermed.

2. Nye støttemodtagerorganer skal ud over kriterierne i artikel 3 også opfylde et af følgende kriterier:

a) være en direkte efterfølger af en af de modtagere, der er opført i bilaget

b) varetage aktiviteter, som medvirker til at gennemføre fællesskabspolitikker, der tager sigte på tilsynsmæssig konvergens og samarbejde i forbindelse med finansielle tjenesteydelser

c) være direkte involveret i at udvikle eller tilvejebringe input til udvikling af standarder, at anvende, vurdere eller overvåge standarder eller at føre tilsyn med fastsættelse af standarder for at medvirke til at gennemføre fællesskabspolitikker vedrørende regnskabsaflæggelse og revision.

3. Såfremt et organ, som Kommissionen har valgt som ny støttemodtager,

a) opfylder kriterierne for støtteberettigede aktiviteter, jf. artikel 6, og kriteriet i stk. 2, litra a), kan det tildeles den i bilaget opførte forgængers tilskud, eller

b) opfylder kriterierne for støtteberettigede aktiviteter, jf. artikel 6, og kriterierne i stk. 2, litra b) eller c), kan det tildeles et aktionstilskud. I så fald må det maksimale finansieringsbeløb under aktionstilskuddet på årsbasis ikke overstige de uudnyttede bevillinger i forbindelse med tilskud til specifikke aktioner eller driftstilskud i henhold til artikel 9.

Artikel 8

Gennemsigtighed

Alle modtagere af tilskud under dette program skal på et fremtrædende sted, f.eks. på et websted eller i en årsberetning, anføre, at de modtager støtte over Den Europæiske Unions budget.

Artikel 9

Finansielle bestemmelser

1. Det finansielle referencegrundlag for gennemførelsen af denne afgørelse i perioden 2010-2013 er 36,2 mio. EUR.

2. De bevillinger, der tildeles i overensstemmelse med denne afgørelse, fastsættes årligt af budgetmyndigheden inden for finansieringsrammen.

Artikel 10

Gennemførelse

De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af denne afgørelse vedtages af Kommissionen efter procedurerne i finansforordningen og forordning (EF, Euratom) nr. 2342/2002[38].

Artikel 11

Overvågning

1. Kommissionen sikrer, at støttemodtageren for alle foranstaltninger, der finansieres via programmet, indsender tekniske og finansielle rapporter om projektets forløb, og at der forelægges en endelig rapport, efter at projektet er afsluttet. Kommissionen fastsætter rapporternes form og indhold.

2. Uden at det berører den kontrol, Revisionsretten foretager sammen med de kompetente nationale revisionsinstitutioner eller myndigheder efter traktatens artikel 248, og den kontrol, der gennemføres i henhold til traktatens artikel 279, stk. 1, første afsnit, litra b), kan tjenestemænd og andre ansatte i Kommissionen foretage kontrol på stedet, bl.a. ved stikprøver, af de foranstaltninger, som finansieres via programmet og i overensstemmelse med Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96[39]. Om nødvendigt gennemfører Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) undersøgelser i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999[40].

3. Kommissionen sikrer, at kontrakter og aftaler, der følger af gennemførelsen af programmet, navnlig fastsætter, at Kommissionen (eller dennes befuldmægtigede repræsentant) sikrer overvågning og finanskontrol, om nødvendigt på stedet, og at Revisionsretten foretager revisioner.

4. Kommissionens personale og eksternt personale, som er bemyndiget af Kommissionen, skal have passende adgang til modtagerens kontorer og til alle oplysninger, herunder oplysninger i elektronisk format, som er nødvendige for at gennemføre sådanne revisioner.

5. Revisionsretten og Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) har samme rettigheder som Kommissionen, bl.a. ret til adgang.

6. Modtagere af drifts- eller aktionsstøtte skal i fem år at regne fra den sidste betaling opbevare alle bilag, herunder et årsregnskab med revisionspåtegning, over udgifter, der er afholdt i løbet af støtteåret, således at de er til rådighed for Kommissionen. Modtageren af et tilskud sørger for, at relevant dokumentation hos partnere eller medlemmer stilles til rådighed for Kommissionen.

7. På grundlag af de rapporter og stikprøver, der er omhandlet i stk. 1 og 2, sikrer Kommissionen, at der om nødvendigt sker en tilpasning af omfanget eller tildelingskriterierne for så vidt angår den oprindeligt godkendte finansielle støtte samt af tidsplanen for udbetalingerne.

8. Kommissionen sikrer, at alle andre nødvendige skridt tages for at kontrollere, at de finansierede foranstaltninger gennemføres korrekt og i overensstemmelse med denne afgørelse og finansforordningen.

Artikel 12

Beskyttelse af Fællesskabets finansielle interesser

1. Kommissionen sikrer i forbindelse med gennemførelsen af aktiviteter, der finansieres i henhold til dette program, at Fællesskabets økonomiske interesser beskyttes gennem forholdsregler mod svig, korruption og andre ulovligheder, gennem effektiv kontrol og gennem inddrivelse af uretmæssigt eller ulovligt udbetalte beløb samt, hvis der konstateres uregelmæssigheder, gennem sanktioner, der skal være effektive, stå i forhold til overtrædelsens omfang og have afskrækkende virkning, i overensstemmelse med Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 2988/96[41], Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96[42] samt Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999[43].

2. For så vidt angår de fællesskabsaktiviteter, der finansieres i henhold til dette program, er uregelmæssighed, som omhandlet i artikel 1, stk. 2, i forordning (EF, Euratom) nr. 2988/95[44], enhver overtrædelse af en fællesskabsbestemmelse, som kan tilskrives en økonomisk beslutningstagers handling eller undladelse, der skader eller kunne skade De Europæiske Fællesskabers almindelige budget eller budgetter, der forvaltes af De Europæiske Fællesskaber, enten ved formindskelse eller bortfald af indtægter, der stammer fra de egne indtægter, der opkræves direkte for Fællesskabernes regning, eller ved afholdelse af en uretmæssig udgift.

3. Kommissionen sikrer, at den finansielle støtte til en foranstaltning nedsættes, suspenderes eller inddrives, hvis der konstateres uregelmæssigheder, herunder manglende overholdelse af denne afgørelse eller i den individuelle afgørelse eller kontrakten eller aftalen om ydelse af den pågældende finansielle støtte, eller hvis det viser sig, at der uden Kommissionens godkendelse er foretaget en væsentlig ændring af foranstaltningen, som er i modstrid med selve projektet eller med projektets gennemførelsesbetingelser.

4. Hvis fristerne ikke overholdes, eller hvis de fremskridt, der gøres med gennemførelsen af en foranstaltning, kun giver ret til en del af den tildelte finansielle støtte, skal modtageren indgive bemærkninger til Kommissionen inden for en nærmere bestemt frist. Hvis modtageren ikke giver en rimelig begrundelse, kan Kommissionen slette resten af støttebeløbet og kan kræve tidligere udbetalte beløb tilbagebetalt.

5. Kommissionen sikrer, at ethvert uretmæssigt udbetalt beløb tilbagebetales til Kommissionen. Beløb, der ikke betales tilbage i rette tid, pålægges morarenter i henhold til betingelserne i finansforordningen.

Artikel 13

Udvalg

1. Kommissionen bistås af et forskriftsudvalg.

2. Når der henvises til dette stykke, anvendes forskriftsproceduren i artikel 5 i afgørelse 1999/468/EF i overensstemmelse med samme afgørelses artikel 7 og 8.

Det tidsrum, der nævnes i artikel 5, stk. 6, i afgørelse 1999/468/EF, fastsættes til 3 måneder.

Artikel 14

Evaluering

1. Senest den 31. december 2014 indsender Kommissionen bl.a. på grundlag af de årsrapporter, der er omhandlet i artikel 11, stk. 1, en rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om realiseringen af programmets mål.

Denne rapport skal mindst indeholde en undersøgelse af, om programmet har været relevant og overordnet set sammenhængende, hvor effektivt det er gennemført, og hvor effektive de forskellige foranstaltninger har været hver for sig og tilsammen, ud fra i hvor høj grad målene i artikel 2 er nået.

Rapporten sendes også til Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg til orientering.

2. Europa-Parlamentet og Rådet afgør i overensstemmelse med traktaten, om programmet skal videreføres efter den 1. januar 2014.

Artikel 15

Ikrafttræden

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende .

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne På Rådets vegne

[…] […] Formand Formand

BILAG

Støttemodtagerne i henhold til denne afgørelse omfatter følgende:

Del A

Støttemodtagere på regnskabsaflæggelsesområdet:

- European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG)

- International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF).

Støttemodtagere på revisionsområdet:

- Public Interest Oversight Board (PIOB).

Del B

Følgende organer, som har til opgave at yde Det Europæiske Værdipapirtilsynsudvalg, Det Europæiske Banktilsynsudvalg og Det Europæiske Tilsynsudvalg for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger administrativ bistand:

- for så vidt angår Det Europæiske Banktilsynsudvalg (CEBS), CEBS Secretariat Limited, et britisk selskab med begrænset ansvar (garantiselskab), der har hjemsted i London og er registreret under nr. 5161108 hos "Companies House"

- for så vidt angår Det Europæiske Værdipapirtilsynsudvalg (CESR), en fransk nonprofitorganisation ("Association Loi 1901"), der har hjemsted i Paris og er registreret under nr. 441545308 hos "prefecture de Police"

- for så vidt angår Det Europæiske Tilsynsudvalg for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger (CEIOPS), en tysk nonprofitorganisation ("eingetragener Verein (e.V.)"), som har hjemsted i Frankfurt og er registreret under nr. VR 12777 hos "Amstgericht Frankfurt am Main ".

FINANSIERINGSOVERSIGT TIL FORSLAGET

1. FORSLAGETS BETEGNELSE:

Fællesskabsprogram til støtte for særlige aktiviteter i forbindelse med finansielle tjenesteydelser, regnskabsaflæggelse og revision

2. ABM/ABB-RAMME

Politikområder og dermed forbundne aktiviteter:

Politikområde: 12 Det indre marked og tjenesteydelser

Aktivitet: Selskabslovgivning, regnskaber og revision

Aktivitet: Finansielle markeder

3. BUDGETPOSTER

3.1. Budgetposternes nummer og tekst (aktionsposter og dermed forbundne poster vedrørende teknisk og administrativ bistand (tidl. B..A-poster)):

Udgiftsområde 1A: konkurrenceevne for vækst og beskæftigelse

12.0401 – ny aktionsbudgetpost, som der skal anmodes om

3.2. Foranstaltningens og de finansielle virkningers varighed:

Foranstaltningens varighed: 4 år (2010 - 2013)

De finansielle virkningers indikative varighed, herunder betalinger: 5 år (2010-2014)

3.3. Budgetoplysninger:

Budgetpost | Udgifternes art | Nye | EFTA-bidrag | Bidrag fra ansøgerlandene | Udgiftsområde i de finansielle overslag |

12.0401 | Ikke-oblig. | Opdelt[45] | JA | NEJ | NEJ | Nr. 1A |

4. SAMMENFATNING AF RESSOURCERNE

4.1. Finansielle ressourcer

4.1.1. Sammenfatning af forpligtelsesbevillinger (FB) og betalingsbevillinger (BB)

i mio. EUR (3 decimaler)

Udgiftstype | Punkt | År 2010 | År 2011 | År 2012 | År 2013 | År 2014 | I alt |

Driftsudgifter[46] |

Forpligtelsesbevillinger (FB) | 8.1. | a | 5,300 | 10,300 | 10,300 | 10,300 | 36,200 |

Betalingsbevillinger (BB) | b | 2,650 | 7,800 | 10,300 | 10,300 | 5,150 | 36,200 |

Administrative udgifter inden for referencebeløbet[47] |

Teknisk og administrativ bistand (IOB) | 8.2.4. | C |

SAMLET REFERENCEBELØB |

Forpligtelsesbevillinger | a+c | 5,300 | 10,300 | 10,300 | 10,300 | 36,200 |

Betalingsbevillinger | b+c | 2,650 | 7,800 | 10,300 | 10,300 | 5,150 | 36,200 |

Administrative udgifter, der ikke er medtaget i referencebeløbet[48] |

Personaleressourcer og dermed forbundne udgifter (IOB) | 8.2.5. | D | 1,406 | 1,406 | 1,406 | 1,406 | 1,406 | 7,030 |

Administrative udgifter, undtagen udgifter til personaleressourcer og dermed forbundne udgifter, ikke medtaget i referencebeløbet (IOB) | 8.2.6. | E | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,100 |

FB I ALT, inkl. udgifter til personaleressourcer | a+c+d+e | 6,726 | 11,726 | 11,726 | 11,726 | 1,426 | 43,330 |

BB I ALT, inkl. udgifter til personaleressourcer | b+c+d+e | 4,076 | 9,226 | 11,726 | 11,726 | 6,576 | 43,330 |

Samfinansiering

Forslaget indebærer samfinansiering fra modtagernes side, som anvender egne midler eller midler fra tredjemand (f.eks. medlemsorganisationer, berørte parter)[49].

I tabellen nedenfor angives der et skøn over beløbet for denne samfinansiering.

i mio. EUR (3 decimaler)

Samfinansierende organ | År 2010 | År 2011 | År 2012 | År 2013 | År 2014 | I alt |

IASCF med egne midler og midler modtaget fra tredjemand (Modtagerens samfinansiering udgør i gennemsnit 76 %) | f | --- | 16,000 | 16,000 | 16,000 | 0 | 48,000 |

EFRAG med egne midler og midler modtaget fra tredjemand (Modtagerens samfinansiering udgør i gennemsnit 50 %) | f | 3,000 | 3,000 | 3,000 | 3,000 | 0 | 12,000 |

PIOB med egne midler og midler modtaget fra tredjemand (Modtagerens samfinansiering udgør i gennemsnit 70 %) | f | 0,700 | 0,700 | 0,700 | 0,700 | 0 | 2,800 |

CESR, CEBS and CEOIPS (N3-U) med egne midler og midler modtaget fra tredjemand (Modtagerens samfinansiering udgør i gennemsnit 52 %) | f | 2,153 | 2,153 | 2,153 | 2,153 | 0 | 8,612 |

FB I ALT, inkl. samfinansiering | a+c+d+e+f | 12,579 | 33,579 | 33,579 | 33,579 | 1,426 | 114,742 |

4.1.2. Forenelighed med den finansielle programmering

X Forslaget kræver omprogrammering af det relevante udgiftsområde i de finansielle overslag.

4.1.3. Finansielle virkninger på indtægtssiden

X Forslaget har ingen indflydelse på indtægterne

4.2. Personaleressourcer (fuldtidsækvivalenter) (herunder tjenestemænd, midlertidigt ansatte og eksternt personale) – se nærmere under punkt 8.2.1.

Årlige behov | År 2010 | År 2011 | År 2012 | År 2013 | År 2014 |

Personaleressourcer i alt | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 |

5. SÆRLIGE FORHOLD OG MÅL

5.1. Behov, der skal dækkes på kort eller lang sigt

Operationelt mål nr. 1: sikre stabil, diversificeret, sund og passende finansiering, således at de relevante organer kan varetage deres opgaver i offentlighedens interesse på en uafhængig og effektiv måde i forbindelse med regnskabsaflæggelse og revision (International Accounting Standard Committee Foundation (IASCF), European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) og Public Interest Oversight Body (PIOB)) inden for en rimelig tid i betragtning af de alvorlige forhold i EU og internationalt. Operationelt mål nr. 2: sikre at tilsynsudvalgene (3 niveau 3-udvalg) får tilstrækkelige finansielle midler inden for en rimelig tid i betragtning af de alvorlige forhold i EU og internationalt.

5.2. Merværdien af Fællesskabets engagement og forslagets sammenhæng med andre finansielle instrumenter og eventuel synergi

- Fællesskabets engagement vil styrke Den Europæiske Unions position, navnlig i forbindelse med de igangværende drøftelser angående styringen af disse EU-organer og internationale organer (IASCF, EFRAG og PIOB).

- Fællesskabsfinansiering vil vise, at EU i den nuværende finansielle krise er villig til at sætte overvågning af finansielle institutioner og regnskabsstandarder (IASCF, EFRAG og tilsynsudvalgene) øverst på dagsordenen.

- Den særlige fællesskabsfinansiering vil være et signal til alle berørte parter om Fællesskabets interesse og vil tilskynde andre offentlige organer og institutioner i EU til at tildele disse organer flere midler og større opmærksomhed.

- Fællesskabets intervention vil også give modtagerorganerne større almindelig anerkendelse (navnlig EFRAG og PIOB) og samtidig tilvejebringe stabil finansiering til organer, som ikke har tilstrækkelige midler (navnlig tilsynsudvalgene og EFRAG).

- Den foreslåede fællesskabsfinansiering vil indgå som et væsentligt led i de kortsigtede tiltag i retning af endelig gennemførelse af et indre marked for finansielle tjenesteydelser.

5.3. Forslagets mål, forventede resultater og øvrige indikatorer set i forbindelse med ABM-rammen

- Forslagets mål : undgå, at IASCF, EFRAG og PIOB er afhængige af frivillig finansiering fra interesserede parter, og således sikre, at de kan arbejde uafhængigt. Forventet resultat : fjerne de vedvarende betænkeligheder med hensyn til eventuelle interessekonflikter og manglende uafhængighed i forbindelse med standardrelaterede aktiviteter (fastsættelse af standarder i forhold til International Financial Reporting Standards (IFRS-standarder), for så vidt angår IASCF, gennemgang af IFRS-standarder i forbindelse med godkendelsesprocessen, for så vidt angår EFRAG, og overvågning af fastsættelsen af International Standards for Auditing (ISA-standarder), for så vidt angår PIOB, i betragtning af at disse standarder indgår eller eventuelt vil indgå i gældende fællesskabslovgivning.

- Forslagets mål : fremme global accept af IFRS- og IAS-standarder, sammen med andre offentlige myndigheder i USA og andre lande/regioner. Forventet resultat : koordineret international anerkendelse af IFRS- og IAS-standarder, som er et langsigtet mål for EU.

- Forslagets mål : sikre en mere retfærdig fordeling i EU af byrderne ved at finansiere IASCF og EFRAG, da disse institutioner på indeværende tidspunkt udelukkende finansieres af visse berørte EU-parter, og ikke af andre medlemsstater eller berørte parter. Forventet resultat : Fællesskabets finansielle bidrag vil udjævne den nationale deltagelse fra EU i de vigtigste internationale og europæiske standardiseringsorganer (IASCF og EFRAG).

- Forslagets mål : sikre at tilsynsudvalgene og EFRAG har tilstrækkelige tekniske og finansielle ressourcer. Forventet resultat : Fællesskabets bidrag vil sikre disse organers eksisterende aktiviteter og være med til at samfinansiere en række nye aktioner af høj kvalitet, som er af afgørende betydning for EU's generelle politik på det finansielle område. Styringen af disse institutioner vil endvidere blive mere gennemsigtig.

- Forslagets mål : opnå ovenstående hurtigst muligt i betragtning af den nuværende finansielle krise. Forventet resultat : Fællesskabets samfinansiering kan blive tilgængelig for modtagerne i løbet af meget kort tid, forudsat at afgørelsen vedtages ved fælles beslutningstagning i 2009.

- Måling/indikatorer : effektiviteten og kvaliteten vil blive målt ved at analysere de aktioner/papirer/dokumenter, der tilvejebringes, og deres konsekvenser i praksis set i forhold til målene for EU's politikker vedrørende det finansielle marked.

5.4. Gennemførelsesmetode (vejledende)

X Central forvaltning

X direkte ved Kommissionen

6. OVERVÅGNING OG EVALUERING

6.1. Overvågningssystem

Kommissionen vil overvåge programmernes gennemførelse nøje og evaluere konsekvenserne af den foreslåede finansiering. Med henblik herpå vil Kommissionen:

- overvåge og analysere modtagernes årlige planer og aktivitetsrapporter

- evaluere resultaterne af de generelle aktiviteter/særlige aktioner, som Fællesskabet samfinansierer, med henblik på at fastlægge kvaliteten. Der vil blive indført præcise tilbagemeldingsmekanismer for at sikre, at Fællesskabets midler anvendes i overensstemmelse med de oprindelige mål og principperne om forsvarlig økonomisk forvaltning

- kræve, at der forelægges en særlig årsberetning for Kommissionen, som er afpasset efter de individuelle mål for de enkelte programmer og i overensstemmelse med finansforordningernes retningslinjer

- som medlem af de overvågnings/styringsgrupper, der er nedsat (eller vil blive nedsat) af modtagerne, sikre, at grupperne arbejder effektivt og i europæisk offentlig interesse

- være i løbende dialog med andre bidragsydere og vigtige berørte parter.

6.2. Evaluering

6.2.1. Forudgående evaluering

Der blev foretaget en enkelt detaljeret forudgående evaluering inden udarbejdelsen af udkastet til forslag. Den består af en generel evalueringsrapport og fire detaljerede bilag, et for hver af de foreslåede modtagere af Fællesskabets finansiering (tilsynsudvalgene, IASCF, EFRAG og PIOB).

6.2.2. Forholdsregler efter en midtvejsevaluering eller efterfølgende evaluering (konklusioner, der kan drages af lignende tidligere erfaringer)

Det foreslåede initiativ er helt nyt i GD MARKT, og derfor er det ikke relevant med midtvejsevaluering/efterfølgende evaluering på indeværende tidspunkt.

6.2.3. Regler for fremtidige evalueringer og deres hyppighed

Der vil blive foretaget en midtvejsevaluering to år efter programmets iværksættelse. Der skal foretages en efterfølgende evaluering, når de planlagte aktioner er gennemført.

7. Forholdsregler mod svig

- regelmæssig gennemgang af modtagernes regnskaber, årsrapporter og revisionsattester

- besøg hos modtagerne, når det skønnes nødvendigt for at efterprøve budgetsystemer og kontroller

- alle regelmæssige kontroller af tilskudmodtagere i henhold til finansforordningen.

8. RESSOURCER

8.1. Finansielle omkostninger i forbindelse med forslagets mål

Vejledende forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (3 decimaler)

Beskrivelse af mål, foranstaltninger og output | Type output | Gen. snit. omkostn. | År 2010 | År 2011 | År 2012 | År 2013 | I ALT |

År 2010 | År 2011 | År 2012 | År 2013 | År 2014 |

Tjenestemænd eller midlertidigt ansatte[51] (XX 01 01) | A*/AD | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |

B*, C*/AST | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 |

Personale[52], der finansieres over art. XX 01 02 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

Andet personale[53], der finansieres over art. XX 01 04/05 | --- | --- | --- | --- | --- |

I ALT | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 |

8.2.2. Opgavebeskrivelse

Operationel forvaltning af aktions- og driftstilskud

Finansiel forvaltning, overvågning og revision af tilskudsaftaler

Alle 12 medarbejdere vil være delvist involveret i aktionernes udvikling.

8.2.3. Kilde til personaleressourcer (vedtægtsomfattede)

X Stillinger, som skal omfordeles under anvendelse af eksisterende ressourcer inden for den pågældende tjeneste (intern omfordeling) 10

X Stillinger, hvorom der skal ansøges i forbindelse med den næste APS/FBF-procedure 2

Mens 10 medarbejdere omfordeles internt, vil der blive anmodet om en AD og en AST for at sikre, at disse nye tilskudsaftaler forvaltes korrekt. Disse to stillinger er en nødvendig forudsætning for passende overvågning (finansielle, revisionsrelaterede, tekniske opgaver) og opfølgning af sikkert store tilskudstildelinger, som er noget helt nyt for GD MARKT.

8.2.4. Andre administrative udgifter, der er medtaget i referencebeløbet (XX 01 04/05 – udgifter til administrativ forvaltning)

i mio. EUR (3 decimaler)

Budgetpost (nummer og betegnelse) | År 2010 | År 2011 | År 2012 | År 2013 | År 2014 | I ALT |

Anden teknisk/administrativ bistand |

- internt |

- eksternt |

Teknisk og administrativ bistand i alt |

8.2.5. Udgifter til personaleressourcer og dermed forbundne udgifter, der ikke er medtaget i referencebeløbet

i mio. EUR (3 decimaler)

Arten af personaleressourcer | År 2010 | År 2011 | År 2012 | År 2013 | År 2014 |

Tjenestemænd og midlertidigt ansatte (XX 01 01) | 1,342 | 1,342 | 1,342 | 1,342 | 1,342 |

Personale finansieret over artikel XX 01 02 (hjælpeansatte, nationale eksperter, kontraktansatte osv.) | 0,064 | 0,064 | 0,064 | 0,064 | 0,064 |

Samlede udgifter til personaleressourcer og dermed forbundne udgifter (IKKE medtaget i referencebeløbet) | 1,406 | 1,406 | 1,406 | 1,406 | 1,406 |

Beregning – Tjenestemænd og midlertidigt ansatte |

9 tjenestemænd i de operationelle kontorer 1 tjenestemænd i finanskontoret 1 tjenestemand i IAC (Intern revisionsenhed i GD MARKT) |

Beregning – Personale, der finansieres over art. XX 01 02 |

1 kontraktansat i finanskontoret |

År 2010 | År 2011 | År 2012 | År 2013 | År 2014 | I ALT |

XX 01 02 11 01 – Tjenesterejser | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,100 |

XX 01 02 11 02 – Møder og konferencer |

XX 01 02 11 03 - Udvalg[55] |

XX 01 02 11 04 – Undersøgelser og høringer |

XX 01 02 11 05 - Informationssystemer |

2 Andre forvaltningsudgifter i alt (XX 01 02 11) | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,100 |

3 Andre udgifter af administrativ karakter (angiv hvilke, herunder budgetpost) |

Administrative udgifter i alt, undtagen udgifter til personaleressourcer og dermed forbundne udgifter (IKKE medtaget i referencebeløbet) | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,100 |

Udgifter til eventuelle møder er ikke medtaget i denne finansieringsoversigt, for de vil udgøre en del af GD MARKT's "samlede pakke"

Beregning – Andre administrative udgifter, der ikke er medtaget i referencebeløbet |

--- |

[pic][pic][pic]

[1] Jf. e rklæring om en samordnet handlingsplan for landene i euroområdet (14239/08), topmødet mellem landene i euroområdet, Bruxelles, den 12. oktober 2008, og konklusionerne fra Det Europæiske Råds oktobermøde (14368/08), Bruxelles, den 15.-16. oktober 2008, punkt 1 ff.

[2] Kommissionens meddelelse "Overvindelse af den finansielle krise: et europæisk handlingsgrundlag" (KOM(2008) 706 endelig), Bruxelles, den 29. oktober 2008, s. 4.

[3] Yderligere oplysninger findes på: http://ec.europa.eu/internal_market/finances/committees/index_en.htm.

[4] Yderligere oplysninger findes på: http://ec.europa.eu/internal_market/bank/regcapital/index_en.htm#capitalrequire.

[5] Jf. Kommissionens pressemeddelelse af 11. november 2008 (IP/08/1679), som findes på: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1679&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en.

[6] Jf. Kommissionens meddelelse "Overvindelse af den finansielle krise: et europæisk handlingsgrundlag" (KOM(2008) 706 endelig), Bruxelles, den 29. oktober 2008.

[7] Erklæring fra topmødet om finansmarkederne og verdensøkonomien, Washington, den 15. november 2008.

[8] Kommissionens afgørelse 2001/527/EF, 2004/5/EF og 2004/6/EF om oprettelse af henholdsvis Det Europæiske Værdipapirtilsynsudvalg (CESR), Det Europæiske Banktilsynsudvalg (CEBS) og Det Europæiske Tilsynsudvalg for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger (CEIOPS).

[9] Jf. f.eks. meddelelse fra Kommissionen - Gennemgang af Lamfalussy-processen - Styrkelse af den tilsynsmæssige konvergens (KOM(2007) 727 endelig), FSC's Report on Long Term Supervisory Issues ("Ter Haar Report"; FSC 4162/08); Europa-Parlamentets beslutning om politikken for finansielle tjenesteydelser (2007)0338 og Report of the Inter-institutional Monitoring Group (IIMG), som findes på: http://ec.europa.eu/internal_market/finances/committees/index_en.htm#interinstitutional.

[10] Jf. f.eks. konklusioner fra Det Europæiske Råds forårsmøde (Formandskabets konklusioner 7652/1/08), Bruxelles, den 13.-14. marts 2008, punkt 30 ff., som findes på: http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/ec/99410.pdf.

[11] "Association Loi 1901" i Frankrig for CESR, "eingeschriebener Verein (e.V.)" i Tyskland for CEOIPS og "Limited company by guarantee and without share capital" i UK for CEBS.

[12] Jf. f.eks. konklusioner fra Det Europæiske Råds forårsmøde (Formandskabets konklusioner 7652/1/08), Bruxelles, den 13.-14. marts, punkt 30 ff., som findes på: http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/ec/99410.pdf.

[13] IASCF er et europæisk standardiseringsorgan som defineret i artikel 162, litra a), i forordningen om gennemførelsesbestemmelserne til finansforordningen vedrørende EU-budgettet, eftersom det fastsætter regnskabsstandarder, som finder anvendelse i EU i henhold til bestemmelserne i forordning (EF) nr. 1606/2002.

[14] 2741. samling i Rådet (økonomi og finans), Bruxelles, den 11. juli 2006. Pressemeddelelse findes på: http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/ecofin/90465.pdf.

[15] 2813. samling i Rådet (økonomi og finans), Bruxelles, den 10. juli 2007. Pressemeddelelse findes på: http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/ecofin/95233.pdf.

[16] Jf. punkt 16 i Europa-Parlamentets beslutning om Internationale regnskabsstandarder (IFRS) og styring af International Accounting Standards Board (IASB), vedtaget den 24. april 2008. Findes på: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2008-0032+0+DOC+XML+V0//DA&language=DA.

[17] EFRAG er i sin egenskab af en europæisk organisation, der repræsenterer et netværk af organer, som arbejder uden fortjeneste for øje, og som er aktive i medlemsstaterne, et organ, der arbejder for virkeliggørelsen af et mål af generel europæisk interesse, jf. artikel 162, litra b), i gennemførelsesbestemmelserne til finansforordningen vedrørende EU-budgettet (forordning nr. 2342/2002).

[18] 2882. samling i Rådet (økonomi og finans), Bruxelles, den 8. juli 2008. Pressemeddelelse findes på: http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/ecofin/101742.pdf.

[19] Jf. forslag 6 i udtalelse om forslag til Den Europæiske Unions almindelige budget for regnskabsåret 2009, som findes på: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+COMPARL+PE-407.786+02+DOC+PDF+V0//DA&language=DA.

[20] Yderligere oplysninger findes på: http://www.efrag.org/projects/detail.asp?id=134.

[21] Overvågningsgruppen består af Den Internationale Børstilsynsorganisation, Baselkomitéen for Banktilsyn, Den Internationale Forsikringstilsynsorganisation, Verdensbanken og Forummet for Finansiel Stabilitet. Jf. f.eks. PIOB's første offentlige rapport fra 2005, s. 5.

[22] EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23. Ændret ved afgørelse 2006/512/EF (EUT L 200 af 22.7.2006, s. 11).

[23] EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23. Ændret ved afgørelse 2006/512/EF (EUT L 200 af 22.7.2006, s. 11).

[24] EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1.

[25] EFT L 357 af 31.12.2002, s. 1.

[26] EUT C […] af […], s. […].

[27] EUT C […] af […], s. […].

[28] EUT C […] af […], s. […].

[29] EFT L 357 af 31.12.2002, s. 1.

[30] EFT L 191 af 13.7.2001, s. 43-44.

[31] EUT L 3 af 7.1.2004, s. 28–29.

[32] EUT L 3 af 7.1.2004, s. 30-31.

[33] EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.

[34] EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1.

[35] EFT L 357 af 31.12.2002, s. 1.

[36] EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1.

[37] EFT L 357 af 31.12.2002, s. 1.

[38] EFT L 357 af 31.12.2002, s. 1.

[39] EFT L 292 af 15.11.1996, s. 2.

[40] EFT L 136 af 31.5.1999, s. 1.

[41] EFT L 312 af 23.12.1995, s. 1.

[42] EFT L 292 af 15.11.1996, s. 2.

[43] EFT L 136 af 31.5.1999, s. 1.

[44] EFT L 312 af 23.12.1995, s. 1.

[45] Opdelte bevillinger.

[46] Udgifter, som ikke henhører under kapitel xx 01 i afsnit xx.

[47] Udgifter inden for artikel xx 01 04 i afsnit xx.

[48] Udgifter inden for kapitel xx 01, som ikke henhører under artikel xx 01 04 eller xx 01 05.

[49] På indeværende tidspunkt finansieres organerne som følger: IASCF finansieres hovedsagelig ved hjælp af frivillige bidrag fra private berørte parter; EFRAG modtager på indeværende tidspunkt finansiering fra en række europæiske sammenslutninger (f.eks. BUSINESSEUROPE, Fédération des Experts Comptables Européennes, Comité Européen des Assurances, EF-Bankforeningen, etc.) og fra de private eller offentlige nationale finansieringsmekanismer, der er oprettet i visse medlemsstater; PIOB finansieres hovedsagelig af IFAC, som repræsenterer revisionserhvervet; tilsynsudvalgene (CESR, CEBS og CEIOPS) finansieres af deres medlemmer, der er nationale tilsynsmyndigheder med kompetence inden for værdipapirer, bankvæsen og forsikring i de enkelte medlemsstater. Nærmere oplysninger om medlemsorganisationerne og de berørte parter findes i den forudgående undersøgelses punkt 1.1.

[50] Disse tre tilsynsudvalg anføres alene til orientering. Retligt set, har de tre udvalg ikke status som juridiske personer på europæisk plan. Men for at kunne indgå aftaler med tredjeparter og for at lette udvalgenes drift og forvaltning har medlemmerne af de enkelte tilsynsudvalg oprettet støttestrukturer med status som juridisk person i hver af de medlemsstater, hvor udvalgene har hjemsted, dvs. i Frankrig, Det Forenede Kongerige og Tyskland. I praksis vil Kommissionen derfor yde et finansielt bidrag til disse støttestrukturer, jf. afgørelsens artikel 5.

[51] Udgifter, der IKKE er medtaget i referencebeløbet.

[52] Udgifter, der IKKE er medtaget i referencebeløbet.

[53] Udgifter, der er medtaget i referencebeløbet.

[54] Der skal henvises til den specifikke finansieringsoversigt for det eller de pågældende forvaltningsorganer.

[55] Oplys, hvilken type udvalg det drejer sig om, og hvilken gruppe det tilhører.